izotek - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-25, 21:08   #4711
Asiaaa95
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez Agatha2003 Pokaż wiadomość
Nie stosuje antykoncepcji, po prostu uważamy wiem że to było troche nieodpowiedzialne z mojej strony, ale nie mam nastu lat żeby nie wiedzieć kiedy się ma "te" dni a kiedy nie (chociaż w moim otoczeniu teraz tych wpadek się nazbierało i to osoby starsze i młodsze o 3 lata). Odebrałam wynik testosteronu, na początku sie ucieszyłam bo wydało mi się ok- wynik 0,620 ng/ml (0,060-0,820), ale jak porównałam sobie wyniki z listopada to mina mi zrzedła...wtedy było 0,470 ng/ml (0,060-0,481). Nie wiem czemu ale zmieniła się górna granica :/ nie wiem czy mam się zacząć tym przejmować czy nie...
Jak odbierałam wyniki to narafiłam na fajną babke, która powiedziała mi że wypadanie włosów wcale nie musi mieć przyczyny w wynikach krwi. Moje są ok, więc wina w moim przypadku leży po stronie Aknenorminu, zbyt długa, wysuszająca kuracja. Czasem po antybiotykach też lecą włosy. Ogólnie to mam się uzbroić w cierpliwość, jeść ten biotebal (kupiłam revalid, od lipca zaczne kuracje), nawilżać włosy, stosować maskę henna wax przy każdym myciu (wetrzeć też w skóre głowy i trzymać max pół godz) i czekać...zobaczymy
Skonsultuj ten testosteron ewentualnie z ginekologiem jeżeli nie masz pewności czy jest ok tak ja też uważam, że wypadanie włosów to tylko i wyłącznie wina Aknenorminu, wydaje mi się ze przesuszyl cebulki i osłabił, włosy nie miały naturalnego natluszczenia. Ja tez biorę ten biotebal, do tego solgar i od dziś dorzucilam skrzyp polny (sam, bez dodatków innych witamin). Szampon z Biokapu "przyszedł" tez. Reanimujemy teraz te włosy i musi być dobrze, nie teraz, nie jutro, nie za tydzień, ale miejmy nadzieję że za 2-3 miesiące wygramy walkę, tym razem o włosy
Asiaaa95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 06:49   #4712
Cytrynusia
Rozeznanie

Dziewczyny, lece zaraz na zakonczenie ale szybko wam napisze jak po wizycie. Niestety, przepisała mi ostatnie opakowanie ale brac na zasadzie 'zapomij na 2 dni' i po 1 tabletce. Cóż... I niestety izotek drozeje w moim miescie. Do 106 zł z 86. Troche zle ze to nie koniec... aczkolwiek moze to i dobrze bo dluzej z izo ^^
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 07:48   #4713
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cytrynusia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, lece zaraz na zakonczenie ale szybko wam napisze jak po wizycie. Niestety, przepisała mi ostatnie opakowanie ale brac na zasadzie 'zapomij na 2 dni' i po 1 tabletce. Cóż... I niestety izotek drozeje w moim miescie. Do 106 zł z 86. Troche zle ze to nie koniec... aczkolwiek moze to i dobrze bo dluzej z izo ^^
A jaką dawkę całkowitą na ten noment wybrałaś? ;-)
Stary 2015-06-26, 08:05   #4714
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asiaaa95 Pokaż wiadomość
Skonsultuj ten testosteron ewentualnie z ginekologiem jeżeli nie masz pewności czy jest ok tak ja też uważam, że wypadanie włosów to tylko i wyłącznie wina Aknenorminu, wydaje mi się ze przesuszyl cebulki i osłabił, włosy nie miały naturalnego natluszczenia. Ja tez biorę ten biotebal, do tego solgar i od dziś dorzucilam skrzyp polny (sam, bez dodatków innych witamin). Szampon z Biokapu "przyszedł" tez. Reanimujemy teraz te włosy i musi być dobrze, nie teraz, nie jutro, nie za tydzień, ale miejmy nadzieję że za 2-3 miesiące wygramy walkę, tym razem o włosy
Na pewno pójde do gin, mam małą nadżerkę dlatego postanowiłam że co poł roku bede chodzić na kontrole. W grudniu czy styczniu podpytałam o ten testosteron i usłyszałam że ginekologicznego punktu widzenia nie widzi podstaw do leczenia. Ciekawe co teraz powie jak jest więcej, ale też mieszcze się w normie.
Mamy już lato, więc słońce nam chyba jeszcze bardziej utrudni kuracje, ale mam nadzieje, że do września będzie ok...kurcze, musi być!!!
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 08:15   #4715
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Na pewno pójde do gin, mam małą nadżerkę dlatego postanowiłam że co poł roku bede chodzić na kontrole. W grudniu czy styczniu podpytałam o ten testosteron i usłyszałam że ginekologicznego punktu widzenia nie widzi podstaw do leczenia. Ciekawe co teraz powie jak jest więcej, ale też mieszcze się w normie.
Mamy już lato, więc słońce nam chyba jeszcze bardziej utrudni kuracje, ale mam nadzieje, że do września będzie ok...kurcze, musi być!!!
Ale mówisz o kuracji na włosy?
I powiedz mi, stresujesz się tymi wypadającymi włosami? Bo czytałam gdzieś, że stres może też trochę podnosić poziom testosteronu.
Stary 2015-06-26, 09:07   #4716
Agatha2003
Raczkowanie

Cytat:
Ale mówisz o kuracji na włosy?
I powiedz mi, stresujesz się tymi wypadającymi włosami? Bo czytałam gdzieś, że stres może też trochę podnosić poziom testosteronu.
Tak, chodzi mi o kuracje włosową
Staram się nie stresować, ale jak widze czasami 3-4 kłęby włosów to aż mam ciary;/
Eh.. inne dziewczyny tutaj panikują o cere po kuracji a Ty i ja o wypadające włosy
Agatha2003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 09:13   #4717
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Tak, chodzi mi o kuracje włosową
Staram się nie stresować, ale jak widze czasami 3-4 kłęby włosów to aż mam ciary;/
Eh.. inne dziewczyny tutaj panikują o cere po kuracji a Ty i ja o wypadające włosy
Przejdzie, tak powiedziała moja dermatolog, "to przecież nie łysienie androgenowe" jak to ujęła. Teraz mi się łatwo pisze, a jak w niedziele będę myła włosy to zaś pewnie będzie płacz i panika. A rozumiem Cię doskonale, bo też to przeżywam... Ale ogólnie włosy mi rosną, są jakieś tam baby hairki, wiec tym się pocieszam. Choć na tle ilości tych wypadajacych bejbiki się chowają no ale... Coś robimy tak? Wcinamy suplementy, ja to nie dość, że Solgar i Biotebal to od wczoraj dołożyłam do tego skrzyp polny, co mi szkodzi? Tu wcierki, szampony odpowiednie. Musi przejść. Tylko nie od razu, moja dermatolożka powiedziała, że około miesiąc... Akurat w to wątpię bo u mnie to wypadanie juz jest właśnie od miesiąca. Mi się wydaje, że włosy dojdą do siebie (oby), ale conajmniej 2-3 miesiące będziemy musiały się pomęczyć
Powiem Wam, że jestem póki co zadowolona z tej kuracji drugiej, odstawilam 12 dni temu Aknenormin i póki co jest ok. Ale gdybym miała trzeci raz do tej samej rzeki wchodzić, to nie wiem czy bym się podjęła (choćby ze względu na wypadanie włosów, bo u mnie innych skutków ubocznych prócz suchości i teraz tych włosów nie było). Póki co ciesze się czystą buzią i błagam, żeby tak już zostało... No a włosy to duże zmartwienie, ale nie wyobrażam sobie żeby miało nie przejść :-(

Edytowane przez Asiaaa95
Czas edycji: 2015-06-26 o 09:18
Stary 2015-06-26, 13:25   #4718
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
A jaką dawkę całkowitą na ten noment wybrałaś? ;-)
159 mg/kg przy wadze 44 kg.
Stary 2015-06-26, 14:23   #4719
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
159 mg/kg przy wadze 44 kg.
Hmm czyli wiele osób przekracza granicę 150 mg... Ja przyjęłam 160 mg (ważę 57 kg).
Stary 2015-06-26, 14:38   #4720
meowww
Raczkowanie

Wydaje mi sie, ze to przekraczanie granicy moze byc jednym z glownych powodow, dlaczego tak leca wlosy... Osobiscie balabym sie przyjac taka duza dawke, podziwiam Was za wytrwalosc.
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 15:26   #4721
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze to przekraczanie granicy moze byc jednym z glownych powodow, dlaczego tak leca wlosy... Osobiscie balabym sie przyjac taka duza dawke, podziwiam Was za wytrwalosc.
Tu nie do końca się zgodzę. Mam znajomą która wybrała 120 mg/kg m.c. i po odstawieniu jest około 5 miesięcy, a od jakiegoś miesiaca tez bardzo zaczęły jej wypadać włosy, niby z takim opóźnieniem, ale jest przekonana że to właśnie przez leczenie Aknenorminem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-26, 15:27   #4722
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Tu nie do końca się zgodzę. Mam znajomą która wybrała 120 mg/kg m.c. i po odstawieniu jest około 5 miesięcy, a od jakiegoś miesiaca tez bardzo zaczęły jej wypadać włosy, niby z takim opóźnieniem, ale jest przekonana że to właśnie przez leczenie Aknenorminem.
A nawrót trądziku miała? Czy tylko wypadaja jej wlosy?
Stary 2015-06-26, 15:30   #4723
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
A nawrót trądziku miała? Czy tylko wypadaja jej wlosy?
Nie miała, póki co chwali sobie bardzo, mówi, że przed okresem wyskoczy jej 1-2 "gulki", małe i ponoć niezbyt widoczne i same znikają.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Poprawka! Jest pół roku po leczeniu okolo, +/-
Stary 2015-06-26, 16:37   #4724
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Ba, niektorym nawet po 2 miesiacach zaczynaja wypadac. Chodzi mi po prostu o to, ze u osob, ktore sa bardziej podatne na ten skutek uboczny, wieksza dawka tylko pogarsza sprawe bo w koncu nawet 120 to mega duza dawka dla organizmu.
Stary 2015-06-26, 16:40   #4725
shini
Zakorzenienie

Dziewczyny dzisiaj się obkupiłam w SP, nie wiem czy to tylko we Wrocławiu na Szewskiej czy w innych też, ale są zestawy miceli Bioderma Sensibio AR H2O dwupaki 2 x 250 ml uwaga po 24,99! Tak za oba, łącznie za 500 ml Były też micele Bioderma Hydrabio 2 x 250 ml po 31,99
Stary 2015-06-26, 17:53   #4726
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
Ba, niektorym nawet po 2 miesiacach zaczynaja wypadac. Chodzi mi po prostu o to, ze u osob, ktore sa bardziej podatne na ten skutek uboczny, wieksza dawka tylko pogarsza sprawe bo w koncu nawet 120 to mega duza dawka dla organizmu.
Rozumiem, mam tylko nadzieję, że to wypadanie jest przejściowe i w końcu kiedyś przejdzie :-(
Stary 2015-06-27, 07:52   #4727
Margoza
Raczkowanie

Dziewczyny, a co polecacie na przebarwienia? Jakiś krem, maseczka? Praktycznie z twarzy i ramion już wszystko mi zniknęło, ale zostały brzydkie przebarwienia jak się tego pozbyć?
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 10:35   #4728
shini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a co polecacie na przebarwienia? Jakiś krem, maseczka? Praktycznie z twarzy i ramion już wszystko mi zniknęło, ale zostały brzydkie przebarwienia jak się tego pozbyć?
Na ciało dobrze u mnie działa olejek pielęgnacyjny Eucerin. Na twarz sama się chętnie dowiem
Stary 2015-06-27, 10:46   #4729
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shini Pokaż wiadomość
Na ciało dobrze u mnie działa olejek pielęgnacyjny Eucerin. Na twarz sama się chętnie dowiem
Mi przebarwienia wycisza olejek z drzewa herbacianego. Ja np. mam tendencję do tego, że każda nawet mała krostka zostawia po sobie ślad. Zauważyłam, że kiedy przysuszam krostkę za pomocą patyczka do uszu nasączonego Afronisem i kroplą właśnie olejku z drzewa herbacianego to goi się ona z o wiele mniejszym śladem lub całkowicie bez niego. I ogólnie jak przecieram czasem starsze przebarwienia to też widzę, że z czasem są coraz to bledsze.
To taki mój sposób

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-27, 12:10   #4730
shini
Zakorzenienie

Ja mam czerwone ślady/ blizny (?) po mega drapaniu Ale już nie drapię, obiecałam sobie, mała krostka koło obojczyka została wysuszona Effaclarem Duo zamiast zdrapana, sukces
Stary 2015-06-27, 12:16   #4731
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Skończyłam swoją kurację wczoraj. Trzymajcie kciuki żeby nic nie wróciło
Wybrałam 6900mg, zamiast maksymalnej dawki jaką by było w moim przypadku 7500mg, czyli wychodzi 138mg/kg masy ciała. Na twarzy nie widziałam nic już od jakiś dobrych 3msc. Ostatnio mi tylko wyskoczył duży ropny wyprysk na plecach, ale winię za to dużą ilość zjedzonej czekolady(mam tak właśnie po czekoladzie), a w związku z tym, że wyjeżdżam na 3 miesiące w miejsce gdzie będzie ponad 30 stopni dziennie i pełne nasłonecznienie, to wolę nie ryzykować braniem izotretynoiny.
Mam nadzieję, że trądzik nie wróci, a jeśli(tfu, tfu) to nie w takim nasileniu w jakim był.

Trzymam za Was kciuki za Wasze włosy, przesuszone ciało, bolące kości/ stawy i wysuszone oczy!

Cel: Pani Dyrektor!

Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora!

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Burza_1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 12:22   #4732
Asiaaa95
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Burza_1994 Pokaż wiadomość
Trzymam za Was kciuki za Wasze włosy, przesuszone ciało, bolące kości/ stawy i wysuszone oczy!
Za włosy, za włosy! :-( póki co nie-dziękuję...
Stary 2015-06-27, 13:35   #4733
meowww
Raczkowanie

Nie chce mi sie juz brac izo wiec bede teraz brac 40mg dziennie przez ostatni miesiac.

Zyczcie mi powodzenia, nie wiem czy przezyje, ha!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-27, 14:43   #4734
shini
Zakorzenienie

Dziewczyny, co sądzicie o tym serum?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,7...ladzajacy.html
Auriga Flavo-C Serum 8% się u mnie w ogóle nie sprawdziło Tylko podrażniało mi skórę dodatkowo.
To chyba jakaś nowość, widziałam dzisiaj po raz pierwszy w Superpharm i kusi mnie zakup...Zna się któraś na składzie lepiej niż ja ? Bo nie widzę parafiny czy alkoholu, nic więcej nie umiem rozpoznać Tu jeszcze link do strony Pharmaceris:
http://www.pharmaceris.pl/pl/pielegn...c-capilix/1584
Czy ten koncentrat może pomóc na napadowe czerwienienie się, nadreaktywną skórę, przebarwienia (blizny?) takie czerwone po drapaniu?
Z góry dziękuję za odp.
A no i najważniejsze czy przy Izo się nada, nie podrażni itd. ?
Stary 2015-06-27, 14:44   #4735
laisla
Zakorzenienie

Ja kilka dni po zakończeniu, póki co nic się nie zmieniło oprócz tego, że twarz już nie jest cała pokryta suchymi skórkami, szczególnie wokół nosa i ust. Włosy ciągle się nie przetłuszczają, nieco wypadają cały czas. Dobrą informacją jest to, że zauważyłam, że teraz właśnie jakby bledną przebarwienia bardziej niż podczas kuracji Ktoś o tym tutaj wspominał już i widzę, że i mnie się to przytrafiło, co bardzo cieszy, nie powiem Na noc nakładam dodatkowo specyfik, którego próbki dostałam na ostatniej wizycie od lekarki, może coś dodatkowo pomoże, ma dobre opinie w każdym razie na KWC.
Obliczyłam, że przyjęłam 165g/kg masy ciała, tak więc chyba ok.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-06-27 o 14:45
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 14:45   #4736
shini
Zakorzenienie

Teraz zobaczyłam jeszcze w składzie " Beta-carotene" to chyba odpada przy Izo ?
Stary 2015-06-27, 15:53   #4737
Margoza
Raczkowanie

Zazdroszczę już Wam, że kończycie brać izo...u mnie jeszcze 2 miesiące i coś czuję, że będą dłuuugie...w ogóle od kilku dni jakaś taka rozlazła i otępiała jestem, moja koncentracja bardzo spadła, nic mi się nie chce, najchętniej bym spała...Pewnie wynika to z tego, że tydzień temu zwiększyłam dawkę do 60mg...Miałyście też takie objawy?
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-27, 15:59   #4738
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Zazdroszczę już Wam, że kończycie brać izo...u mnie jeszcze 2 miesiące i coś czuję, że będą dłuuugie...w ogóle od kilku dni jakaś taka rozlazła i otępiała jestem, moja koncentracja bardzo spadła, nic mi się nie chce, najchętniej bym spała...Pewnie wynika to z tego, że tydzień temu zwiększyłam dawkę do 60mg...Miałyście też takie objawy?
U mnie przy 60 mg mineły duszności a doszły ogromne bóle pleców.
Stary 2015-06-27, 18:44   #4739
slow_motion
Raczkowanie

Cytat:
Ja jestem na 40 mg i sesja kosztuje mnie w tym roku duuuużo więcej niż dawniej, trudno mi się skoncentrować, potrafię przez 3 godziny przeczytać 2 strony, bo gdzieś odpływam, trudno mi też zapamiętać cokolwiek.

W ogóle mam kryzys. Biorę izo od 34 dni i teoretycznie jest poprawa, biorąc pod uwagę, co się działo na mojej skórze wcześniej, ale i tak wyglądam źle... Szukam teraz pracy i wątpię w sukces poszukiwań, mając na policzku duże podskórne pryszcze, w dodatku bolesne, utrzymujące się dłużej niż dotychczas, a jak już znikną, to zaraz obok nich wychodzi następny. Może ja jestem krytycznym przypadkiem i umrę jako starowinka z trądzikiem
Did you say it? "I love you. I don't ever want to live without you. You changed my life." Did you say it? Make a plan. Set a goal. Work toward it, but every now and then, look around. Drink it in 'cause this is it. It might all be gone tomorrow.
slow_motion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-27, 18:49   #4740
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez slow_motion Pokaż wiadomość
Ja jestem na 40 mg i sesja kosztuje mnie w tym roku duuuużo więcej niż dawniej, trudno mi się skoncentrować, potrafię przez 3 godziny przeczytać 2 strony, bo gdzieś odpływam, trudno mi też zapamiętać cokolwiek.

W ogóle mam kryzys. Biorę izo od 34 dni i teoretycznie jest poprawa, biorąc pod uwagę, co się działo na mojej skórze wcześniej, ale i tak wyglądam źle... Szukam teraz pracy i wątpię w sukces poszukiwań, mając na policzku duże podskórne pryszcze, w dodatku bolesne, utrzymujące się dłużej niż dotychczas, a jak już znikną, to zaraz obok nich wychodzi następny. Może ja jestem krytycznym przypadkiem i umrę jako starowinka z trądzikiem
34 dni to nie za duzo, na pewno w koncu dopadnie Twoja cere susza, i przestana wychodzic. Widocznie na razie masz jeszcze 'wysyp'.

Edytowane przez meowww
Czas edycji: 2015-06-27 o 18:52
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości