|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Cytat:
![]() |
#3032 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Ciuchów sporo dostałam, ale bardzo dużo kupiłam w używanej odzieży. Wanienkę kupiłam na olx. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3033 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W firmie mojego tż dostaje się w prezencie 5tys z okazji ślubu i 2tyś becikowego po urodzeniu dziecka + specjalne dodatkowe ubezpieczenie na czas ciąży. Śmiejemy się że może nawet się hajtniemy z tej okazji ![]()
![]() |
#3034 |
Zakorzenienie
|
To ja podziękuję i dziecka chyba mieć nie będę.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
#3035 |
Zakorzenienie
|
Krolowa Julianna, krew pępowinowa zawiera komórki macierzyste i może pomóc w niektórych chorobach (np. białaczce)
Mój miał dzisiaj rozmowę o awans + podwyżkę, udało się ![]() ![]() Ja mam w swoim zespole rozmowę rekrutacyjną w poniedziałek, miałabym szansę na umowę o pracę i stanowisko specjalisty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3036 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W mbanku z tego co wiem jest program mSaver, może by to cię zainteresowało? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3037 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3038 |
Zakorzenienie
|
Wybaczcie, że przerwę dyskusję. Ale pochwalę się, że dziś dostałam zwrot z podatku
![]()
#3039 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o bank krwi, to z Tż będziemy decydować się przy drugim dziecku - wtedy pierwsze i drugie może z tego korzystać. Mam świadomość tego, że dzieci kosztują, ale moim zdaniem przywołujesz tutaj takie kwoty, że jeśli Cię stać aby wydawać to ok, ale nie oszukujmy się - jeśli dziecko choruje tak jak każdy przeciętny osobnik, to da się go wychować taniej, inaczej ludzie w ogóle nie decydowali by się na potomstwo. Poza tym można wiele rzeczy kupić używanych, ok rozumiem - na bezpieczeństwie dziecka nie powinno się oszczędzać ale ubranka można kupić taniej. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3040 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ostatnio trochę oszukałam ![]() ![]()
![]() |
#3041 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od takiego ginekologa co tak zlecał badania jak twój zwiałam po poronieniu - gdybys miała toksoplazmozę w ciąży nie byłaby wyłapana a ty leczona. Byłam u lekarza, ktory leczy zgodnie ze standardami, a wówczas (3 lata temu jak byłam w ciąży) obowiazywało czterokrotne badanie przy ujemnych igg i igm. W przypadku konkretnych powikłań tez łatwo sprawdzić w standardach jak często pacjentka musi byc monitorowana, wiec ferowanie wyroków na ten temat jak sie nie zna sytuacji jest po prostu smieszne.
![]() |
#3042 |
Konto usunięte
|
Ja w ciąży nie zapłaciłam za ani jedną wizytę u gina i za ani jedno badanie. Wystarczająco dużo pieniędzy ściągają mi co miesiąc na NFZ...
Miałam wszystkie potrzebne badania i gdyby się okazało, że potrzeba dodatkowych to miałabym do nich prawo bez kolejki. Czasem po prostu trzeba umieć zawalczyć o to co się nam należy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3043 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to jest straszne, że trzeba walczyć o to co powinnaś dostać z automatu. Ale prywatnie czy państwowo najważniejsze dobrze trafić na lekarza..a to różnie bywa.
![]() |
#3044 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3046 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3047 |
Zakorzenienie
|
scarlett26 tutaj kolezance chodziło o to, że jak jesteś w ciązy to do pewnych badań masz prawo od razu, to nie jest tak, że inni czekają to Ty też musisz lub wywalać tysiące na leczenie. Gdyby tak to działało to naprawdę u nas nie byłoby w tym kraju dzieci. To nie jest żadna nowość, tak było jest i będzie i z tego należy korzystać bo chodzi o zdrowie nie tylko swoje ale i dziecka.
Zobacz nawet leczenie kanałowe u dentysty, które jest normalnie płatne, dzieci i kobiety w ciąży mają za darmo! Może w tym kraju nie jest kolorowo, ale kobieta w ciąży ma przywileje i prawa pewne i nie można naprawde powiedzieć tego, że jak się nie ma kasy w ciąży i się choruje to już jest pozamiatane. Kwoty o których piszesz są ogromne, oczywiście było Cię stać to jasna sprawa, że płaciłaś, ale gdybyś była teraz w ciązy i nie miałabyś tych pieniędzy i odpukać znów były by problemy to na NFZ również miałabyś badania wykonane wszystkie konieczne. Wśród moich znajomych mających dzieci często słysze, że dziecko dużo kosztuje - jedzenie, wyprawki itp, ale nikt nigdy nie przywołał takich kosztów ciąży/lekarzy, a sytuacje zdrowotne mieli różne. Naprawde. |
![]() ![]() |
![]() |
#3048 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na szczęście w naszym kraju jeszcze nie jest tak źle, że osoba w ciąży której nie stać na zalecone dodatkowo badania musi pozostać bez opieki i liczyć na łut szczęścia. I przykre jest, że lekarz tak uważa... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3049 |
Zakorzenienie
|
Każdy wydaje tyle ile może/uważa. Ja wiem, że moja ewentualna ciąża będzie musiała być monitorowana przez kilku lekarzy ze szpitala. Ale na pewno też zafunduję sobie badania prenatalne, których nie ma w pakiecie NFZtu.
Co do kosztow, ciekawe wpisy: Koszty od zapłodnienia do porodu: http://www.wolnymbyc.pl/ile-kosztuje...nia-do-porodu/ Pierwszy miesiąc życia: http://www.wolnymbyc.pl/ile-kosztuja...miesiac-zycia/ Pierwszy rok życia: http://www.wolnymbyc.pl/ile-kosztuje...sztow-po-roku/ Co o tym myślicie?
![]() |
#3050 |
Konto usunięte
|
W 32. tc u mojego dziecka gin rozpoznał arytmię i sam załatwił mi wizytę ( na NFZ) w innym mieście u specjalistki zajmującej diagnostyką chorób serca u nienarodzonych dzieci. Należała mi się ta wizyta bez kolejki i na fundusz gdyż w grę wchodziło życie mojego dziecka. I każdy dobry lekarz powinien się dokładnie tak zachować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3051 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ile Wam idzie na osobę na jedzienie?
Mam zamieszkać z Tż i ustaliliśmy, że sobie do koperty będzie wrzucać konkretną kwotę na jedzenie. Ile idzie na Was, a ile na Tż? Wiadomo facet trochę więcej przeje (mój pracuje fiz), więc nie mam pojęcia ile mu mam powiedzieć
#3052 |
Raczkowanie
|
Ja ze wszystkim żyję za średnio ok. 550zł (w tym kosmetyki i inne moje zachciewajki, typu: ksero, rachunki, kwiatki doniczkowe, chadzanie po lumpeksach, chemia- ale ja naprawdę jestem minimalistką)- prowadzę w Excelu moje wydatki, nie rozdzialam ich- wrzucam wszystko razem
Mój facet twierdzi, że idzie mu ok. 300zł na samo jedzenie- tj. nasze wspólne jedzenie- też prowadzi wydatki w Excelu. Mieszkamy w Lublinie, ale mamy wsparcie rodziny jeśli chodzi o jedzenie, więc do tych kwot należy doliczyć pewnie ok. 100-150zł/mc. Wydaje mi się, że bez tego wsparcia zamykamy się w kwocie 700, w porywach 800zł, ponieważ gotuję głównie w domu, z bardzo prostych składników, wyjadamy resztki do denek, robię zakupy głównie na targowiskach. Nie kupujemy w ogóle NIC gotowego, opieramy się głównie na kaszach (a po 1kg z każdego rodzaju kasz starcza nam na bardzo długo), warzywach i owocach- to obiady. Na śniadania oboje zazwyczaj kanapki/jajka lub prosta i najtańsza owsianka. Mój facet lubi mięso, ale ostatnio jemy go coraz mniej. Od czasu do czasu kupujemy jakiegoś rarytasa, w postaci paluszków rybnych czy innego przetworzonego smarowidła. Może dlatego nam niewiele wychodzi, chociaż na jedzeniu nie oszczędzamy- ja ze względów zdrowotnych po prostu muszę jeść zdrowo, a mój facet na moim "dietetycznym" jedzeniu przytył 10kg. Także u nas tak to wygląda. Myślę, że bez tych produktów "extra" wydawalibyśmy ok 1000zł, ale to już wliczając chyba wszystko, łącznie z jedzeniem od czasu do czasu pizzy na mieście. ![]() P.S. A no i nie kupujemy też słodyczy- raz od wielkiego dzwona zdarzy się zakup jakiejś czekolady i to wcale nie taniej, ale w skali miesiąca ten wydatek nie pożera wiele. Edytowane przez jminimargo Czas edycji: 2015-06-26 o 11:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3053 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3055 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w budżecie domowym 4 osobowej rodziny (w tym dwoje dzieci) zakładam 400zł na tydzień na zakupy, czyli 100zł na osobę. Na jedzenie, chemię. Starcza spokojnie. Znakomitą większość "przejadają" mąż i syn. Ja z córką niewiele. Ale sporo zależy od nawyków żywieniowych, tego jakie produkty kupujesz, gdzie. Śliweczka zdecydowanie nie odbieram macierzyństwa jako moje szczęście. Gdybym wiedziała że trafi mi się dwoje "takich" dzieci nie pakowałabym się w to. Uprzedzając pytania robiłam badania prenatalne, monitorowałam ciąże i na etapie ciąży nie było przesłanek do tego, że dzieci nie będą zdrowe. Trudno być szczęśliwą, dumną mamą z dziecka, kiedy twoje ma 13 miesięcy i nawet nie raczkuje, nie pełza prawidłowo, nie mówiąc już o staniu czy chodzeniu. Kiedy wciśnięcie w dziecko czegokolwiek do jedzenia, to trudna sztuka kamuflażu i odwracania uwagi. Kiedy mimo codziennej rehabilitacji miesiącami, która jest męcząca i psychicznie (płacz dziecka) i fizycznie (dalekie dojazdy) nie widać efektów. Kiedy nie wiem do którego szpitala najpierw dziecko kłaść. Okulistykę już zaliczyliśmy, teraz nie wiem czy najpierw drenaż uszu czy oddział zaburzeń odżywiania. Przed nami znów widmo gipsu. Przy tym alergia, nawet na gluten, to pryszcz. No nie mogę powiedzieć żeby moje macierzyństwo to były radosne spacery po parku i i gotowanie obiadków. I w tym starsze dziecko z którym również codziennie trzeba pracować, że nie odstawało za bardzo od rówieśników. Przez pierwsze 2 lata życia był stale rehabilitowany. Teraz nie muszę z nim już codziennie czy nawet co tydzień jeździć na zajęcia, bo mogę z nim pracować sama. To też nie jest łatwe, bo to nie jest zabawa, tylko pot i łzy. ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- I uprzedzając pytania: moje dzieci mają różne schorzenia, nie takie same. Lekarze zapewniali że drugie dziecko powinno być jak najbardziej zdrowe. Ma inne schorzenia niż pierwsze. Jeden z lekarzy skomentował że z takim szczęściem do chorych dzieci powinnam w totka grać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3056 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak jak pisałam gdzieś wcześniej koszty nieco rosną jak dziecko jest starsze, chodzi do przedszkola/ szkoły, na jakieś zajęcia dodatkowe i nie rośnie już tak szybko, więc trudno znaleźć używane, niezniszczone ubrania. ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3057 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie należę do osób które reklamuję spodnie czy buty chwilę przed upływem gwarancji. Przyjmuję do wiadomości, że jak się coś używa, to się zużywa. Ale dziecko dostało gryzak renomowanej firmy na Boże Narodzenie. Nie zapałało miłością do zabawki, potem gryzak przepadł w czeluściach dziecięcego pokoju. Odnalazł się na początku czerwca i stał się zabawką nr 1 bo akurat dziecko zaczęło ząbkować. Nie minęły 3 tygodnie używania i z zabawki zaczęła schodzić wierzchnia warstwa. Grzecznie napisałam do sklepu że chyba coś nie tak z zabawką. Przedstawiciel producenta napisał, że to farba schodzi, farba jest spożywcza więc niegroźna, mam umyć zabawkę i dać dalej dziecku. Tą łuszczącą się farbę przyrównałabym właściwościami do skórki pomidora. Gdybym nie zareagowałą w porę, dziecko by zjadło. Strach się bać gdzie by się jej to mogło przykleić w buzi czy dalej w układzie pokarmowym. Jak dla mnie skandal. Uważam że z zabawką 0+ nie powinno dziać się coś takiego. Oczekuję zwrotu kasy lub wymiany na nową. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3058 |
Zakorzenienie
|
Nie wszystko sie w naszym kraju tak różowo układa jak Wam się wydaje i nawet w ciąży mozna mieć problemy z załatwieniem wszystkiego na NFZ, a ja sie brzydzę załatwianiem po znajomosci i chcę byc traktowana jak zwykły śmiertelnik.
Przeczytałam pierwszy link o kosztach az do porodu, wg mnie utopia, jak się nic nie dzieje i pewne rzeczy dla mnie obrzydliwe - np kupowanie używanej poduszki. Dobry stanik do karmienia za 20zl??? Za tyle to mozna kupić taka rozciągliwa szmatę, którą po tygodniu używania mozna się owinąć 2x - po porodzie nosiłam 75k, porządny stanik w tym rozmiarze kosztował mnie 8x tyle, a trudno mieć jeden bo przecież trzeba je prać. Itd itp jestem jak najdalsza od szastania pieniędzmi na prawo i lewo, ale na pewnych rzeczach oszczędzać nie warto, m.in. Na zdrowiu i porządny stanik tez do tego zaliczam Zamyślona moje dziecko tez nie pełzalo w tym wieku, siadała jak miała 11 mcy, chodzić zaczęła po rehabilitacji w wieku 20 mcy. Nadal ruchowo odstaje od rówieśników ale jest coraz lepiej. Rehabilitacja wspaniałym przykładem jak "troskliwy" jest NFZ. Teraz pilnie potrzebujemy wizyty u specjalisty, na NFZ wizyta dla dwulatki za pol roku, prywatnie u tego samego lekarza za 3 dni i 150zl. Nie musicie pytać na co sie zdecydowałam.
#3059 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mucha specjalnie dla Ciebie podliczylam wyciągi z Lidla ,Biedronki i Auchan ,bo tam robię zakupy ![]() Wiec teoretycznie sama mieszkam,ale praktycznie to przynajmniej dwa razu w tyg ktoś u mnie je i pije . I co chwile robię jakis tort w prezencie plus kupuje(na to wychodzi ze tez pije) niepokojące duze ilości alkoholu . W cenie jest tez jakas chemia ,ciuch ,kosmetyk ,kwiatek czy co mi tam wpada w rękę w Lidlu . Chociaz większość kosmetyków kupuje osobno w Rossmanie . Nie uwzglednilam żarcia dla kota :P i jestem rozrzutna jezeli chodzi o zakupy jedzeniowe ,czasem wpadnie cos na miescie i to jest również uwzględnione . Maj 700zl Czerwiec 500zl Do kwietnia juz nie szlam ,slabo mi bylo po przejrzeniu maja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3060 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.