Pomoc w wyborze pierścionka! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-26, 22:07   #1
marekgorzow
Przyczajenie

Pomoc w wyborze pierścionka!

Witam!

Na początku mam nadzieję, że wybaczycie osobnikowi płci męskiej, że tu pisze, ale to forum nieraz było dla mnie dużą pomocą. Tematy z pierścionkami też przejrzałem, nie podpiąłem się tam dlatego, że straszny tam "szum informacyjny" ;-) Tzn dużo postów i dyskusji się przewija, a tu jasno i klarownie postaram się opisać sytuację

Tym razem przede mną ważna decyzja. Miejsce wstępnie wybrane, termin też. Mam jednak mały problem z pierścionkiem. Ostatecznie zdecydowałem się na złoto mieszane. Oferta ta jest najbardziej ograniczona jak zauważyłem, ale wybrałem kilka propozycji (poniżej).

Z początku myślałem o jednokolorowym, w ostateczności zauroczyły mnie pierścionki ze złota dwukolorowego. Moja Wybranka to osoba drobniutka, która raczej nie nosi zbyt wiele biżuterii, stąd też celuję w bardzo drobne pierścionki.
Wydaje mi się, że najbardziej podobają mi się 'mijanki', czyli te, gdzie kamień nie wystaje zbytnio ponad pierścionek. Tak, żeby nie zachaczyć o sweter itd.

Jak Wy, drogie Wizażanki oceniacie te pierścionki? Ja mam spośród tych swoje mocne typy, ale z przyjemnością, oprócz opinii znajomych i przyjaciółek, poznam też Wasze opinie

Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc

1) http://s1.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod399_0_o.jpg
2) http://s1.apart.pl/files/cbiz_img/img_prod3411_0_o.jpg
3) http://img16.allegroimg.pl/photos/or...8/5469384888_2
http://img16.allegroimg.pl/photos/or...8/5469384888_3
4) http://wkruk.pl/temp/thumbs/674/thum...00_67429_1.jpg
5) http://wkruk.pl/temp/thumbs/697/thum...00_69734_1.jpg

Kolejność przypadkowa

Edytowane przez marekgorzow
Czas edycji: 2015-06-26 o 22:17
marekgorzow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 22:35   #2
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Pomoc w wyborze pierścionka!

Niestety żaden nie jest w moim stylu. Upewnij się,że dziewczyna na pewno lubi coś takiego,bo z tego co widzę,to mało dziewczyn lubi łączone złoto,a to,że nie nosi biżuterii nie jest wyznacznikiem. Ja nie noszę żadnej,a podobają mi się tylko dosć duże i wyraziste pierścionki.

Podpytaj jej dyskretnie Mozesz np. podpytać o kolczyki, jeśli woli takie wkrętki, a nie podobają jej się kolorowe kamienie, trochę większe czy wyraziste kształty to jest szansa,że jej się spodoba pierścionek.

Pamietaj przede wszystkim,że to w jej,a nie swój gust masz trafić,bo to ona będzie go nosić
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 22:39   #3
201608212239
Konto usunięte

A jesteś pewien, że wybrankę też zauroczyły pierścionki z mieszanego złota? Jaką biżuterię nosi na co dzień?
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 22:49   #4
Elfir
Zakorzenienie

mnie się tam wszytskie podobają

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 23:05   #5
marekgorzow
Przyczajenie

Dziękuję

No to tak... na pewno coś drobnego, to wiem. Jeżeli chodzi o kolczyki to nosi tylko wkręty, żadnych zwisających, dużych. Coś takiego jak tu http://www.bizuteriasztuczna.com.pl/.../kolczyki3.jpg .

Rozmawialiśmy kiedyś natomiast o obrączkach bardzo luźno, podobały jej się wtedy właśnie proste wzory, złote, ale z małymi detalami białego złota. Coś w ten deseń https://anuliasz.files.wordpress.com...big6341172.jpg ale raczej z kolorami "na odwrót" ;-)

O biżuterii ogólnie rozmawiamy dość rzadko... ciężko mi wymyśleć pretkst to rozpoczęcia tego tematu ;-)

Edytowane przez marekgorzow
Czas edycji: 2015-06-27 o 09:51
Stary 2015-06-26, 23:07   #6
kimiriko89
Raczkowanie

Uważam, że pierścionki z mieszanego złota to dobry wybór (chodź pewnie nie jestem w tej kwestii obiektywna, bo sama taki dostałam. lecz w zupełnie innym stylu.).

Z tych co wkleiłeś najbardziej podobają mi się 3 i 4 (chodź Apart grafiki ma naprawdę fatalne). Dla mnie ich plusem są okrągłe kamienie. Dodatkowo 3 będzie ładnie komponować się z obrączką ( w sobotę byłam na ślubie, gdzie Młoda miała bardzo podobny i fajnie to wyglądało razem).
kimiriko89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 23:12   #7
Ch_dzia
Przyczajenie

Moim zdaniem wszystkie pierścionki są ładne, ale żadnen w moim stylu Podpytaj jej delikatnie co lubi, co jej się podoba, może zaangażuj w to jej mamę/siostrę/koleżankę? Ważne, żeby jej podobał się ten pierścionek, bo to ona będzie go nosić codziennie
Ch_dzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 09:56   #8
marekgorzow
Przyczajenie

Myślałem, żeby poprosić o pomoc jej przyjaciółkę, ale boję się, że mój spisek może wyjść na jaw...

Poza tym siostra niestety jest raczej zbyt młoda na powierzenie takiego zadania. Mama już prędzej, a o przyjaciółce myślałem, ale tak jak wspomniałem - mam obawy...

Znalazłem natomiast gdzieś nasze stare rozmowy, i wnioskuję, że jeśli chodzi obrączki, coś w ten deseń:
http://www.ellitediamonds.pl/331-lar...lubne-2012.jpg
http://www.sklepy-jubilerskie.pl/wp-...lokolorowe.jpg z tym, że 1 bez kamienia, 2 - z żółtym złotem na środku, białym z boku

Dziękuję już za pomoc!

Wiem, że to ma być pierścionek nie dla mnie, dlatego wszelkie porady są bardzo cenne co do tego, jak mam 'czytać z myśli'
Stary 2015-06-27, 11:10   #9
lolusl
Japońska rzepa

Dobry pomysł z przyjaciółką. Ja bym się nie domyśliła,bo w sumie kobiety często rozmawiają o rożnych sprawach.
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 11:54   #10
tetrikk
Zakorzenienie

Z tych co przesłałeś to mi się najbardziej podoba nr 1 i nr 4, ale ja bym takiego pierścionka nie chciała, bo wyjątkowo nie lubię mieszanego złota. Myślę, że najlepszym pomysłem byłoby poprosić koleżankę, żeby się wypytała twojej dziewczyny. Koleżanka myślę, że nie chciała by popsuć takiej niespodzianki, dziwne by to było... Powodzenia!
Stary 2015-06-27, 13:11   #11
Shanti90
Szczęśliwa Czerwcówka

Bardzo ładne pierścienie, mi się wszystkie podobają, bo są klasyczne, ale tez nie do końca zwykłe...
Jeśli miałabym wybrać to 2 lub 3 z naciskiem na 3

Powodzenia!

Czekamy... 15/40 - 11.09.2016
Shanti90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 17:00   #12
marekgorzow
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Shanti90 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne pierścienie, mi się wszystkie podobają, bo są klasyczne, ale tez nie do końca zwykłe...
Jeśli miałabym wybrać to 2 lub 3 z naciskiem na 3

Powodzenia!

Właśnie takich szukam... Przestudiowałem nasze rozmowy i wyszło z nich, że złoto mieszane jak najbardziej się podoba (głównie biorąc pod uwagę wybory obrączek). Jak to było: klasyczne dwukolorowe bez niepotrzebnych udziwnień. Wydaje mi się, że te pierścionki spełniają te wymogi...
Stary 2015-06-27, 17:22   #13
201608212239
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marekgorzow Pokaż wiadomość
Właśnie takich szukam... Przestudiowałem nasze rozmowy i wyszło z nich, że złoto mieszane jak najbardziej się podoba (głównie biorąc pod uwagę wybory obrączek). Jak to było: klasyczne dwukolorowe bez niepotrzebnych udziwnień. Wydaje mi się, że te pierścionki spełniają te wymogi...
Jeżeli dziewczyna lubi mieszane złoto, to powinien jej się spodobać każdy pierścionek z tych, które pokazałeś. Wszystkie są delikatne, niewystające, więc i praktyczne. Można ewentualnie wziąć pod uwagę jeszcze to, że nr 3,4 i 5 mają przerwy i rowki, w których może zbierać się brud i resztki kosmetyków, jeśli dziewczyna nie będzie zdejmować pierścionka do każdej czynności. Z 1 i 2 takiego problemu nie będzie.

Edytowane przez 201608212239
Czas edycji: 2015-06-27 o 17:26
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 17:42   #14
Escorpio
Zakorzenienie

Żaden z tych które pokazałeś nie są w moim guście, pomijając mieszane złoto, nie lubię takich "porozrywanych" pierścionków. Ale jeśli miałabym wybierać, to nr 4.

Cytat:
Napisane przez Dalisa Pokaż wiadomość
Jeżeli dziewczyna lubi mieszane złoto, to powinien jej się spodobać każdy pierścionek z tych, które pokazałeś. Wszystkie są delikatne, niewystające, więc i praktyczne. Można ewentualnie wziąć pod uwagę jeszcze to, że nr 3,4 i 5 mają przerwy i rowki, w których może zbierać się brud i resztki kosmetyków, jeśli dziewczyna nie będzie zdejmować pierścionka do każdej czynności. Z 1 i 2 takiego problemu nie będzie.
Bez przesady… Rowków nie mają jedynie gładkie obrączki, każdy pierścionek będzie się gdzieś tam brudził. Raz na jakiś czas można ściągnąć pierścionek i go przeczyścić, nie jest to jakieś uciążliwe.
Escorpio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 19:15   #15
marekgorzow
Przyczajenie

Bardzo Wam dziękuję za pomoc już teraz... Ostatecznie będę się na 99% decydował na coś w ten deseń.

Mam jeszcze pytanie... słyszałem na ten temat różne zdania. Chodzi o grawer na pierścionku zaręczynowym. Takie hasła typu "na zawsze razem" itd. są dla mnie średnio oryginalne, ale czy myślicie, że data planowanych zaręczyn i miejsce na takim pierścionku (o ile wybiorę taki, na którym grawer się zmieści) byłoby OK, czy to raczej niepotrzebny "bajer" przy takim pierścionku?

Zastanawiam się jeszcze nad miejscem zakupu... bardzo podobają mi się wzory z Aparta (na zdjęciach) - ale widać, że są zupełnie inaczej zrobione zdjęcia, złoto jest intensywnie "złote" w przeciwieństwie do innych zdjęć. Może w "realu" wygląda mniej 'błyszcząco', ale przy wizycie w Gorzowie obejdę kilkanaście miejsc i pooglądam.

Jak myślicie - do wyboru jest zakup w sieciówce (Apart, Kruk, Yes) lub w jakimś mniejszym salonie. Ceny są podobne, z tym, że w sieciówkach jest kamień gorszej jakości (tj. klasa czystości SI, barwa H). W mniejszym salonie można znaleźć w podobnej cenie kamień lepszego gatunku (np. VS/F). Co wybrać?
Stary 2015-06-28, 19:19   #16
tetrikk
Zakorzenienie

Grawer wg mnie jest całkowicie niepotrzebny. Nie słyszałam zresztą żeby grawerowac zaręczynowe... A jeśli chodzi o wybór salonu to przede wszystkim wybralabym pierścionek, który mi się najbardziej podoba. Koniecznie obejrzyj na żywo i poproś panią w sklepie o przymierzenie.
Stary 2015-06-28, 19:42   #17
marekgorzow
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Nie słyszałam zresztą żeby grawerowac zaręczynowe...

przede wszystkim wybralabym pierścionek, który mi się najbardziej podoba.
Zdecydowanie, zresztą myślę, że wybiorę się z jakąś znajomą na zakupy ;-) A o salon pytam dlatego, bo nie mam zupełnie pojęcia, czy te oznaczenia, klasy, oprócz wartości kamienia mają jakiekolwiek znaczenie...
W mniejszych salonach mówili też, że mogą zrobić każdy wzór na zamówienie wg zdjęcia itd... mam natomiast obawy, że widząc pierścionek np. w Aparcie, a później zamawiając taki w salonie X, ostateczny wygląd nie będzie taki, jak bym się tego spodziewał... Mógłbym mieć np. ten sam pierścionek z lepszym kamieniem... no ale czy to jest takie ważne? Myślę, że na to tak się nie patrzy?

Co do graweru... najczęściej właśnie spotkałem się z opinią, że bez. Ale kilka przypadków o pierścionkach z grawerem też znam, stąd pytanie
Stary 2015-06-28, 22:34   #18
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Escorpio Pokaż wiadomość
Bez przesady… Rowków nie mają jedynie gładkie obrączki, każdy pierścionek będzie się gdzieś tam brudził. Raz na jakiś czas można ściągnąć pierścionek i go przeczyścić, nie jest to jakieś uciążliwe.
Wystarczy opłukać wodą. Ja mam dość sporo takich zakamarków i mi krem do rąk zawsze zostaje.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 11:12   #19
ZakochanaZabka
Zadomowienie

słyszałam, że w sieciówkach są pierścionki gorszej jakości bo robione ''hurtowo'' i słyszałam też, że gorzej jest z reklamacją. Nie uwzględniają i trzeba płacić samemu nie małe pieniądze.
jubiler zrobi Ci dokładnie bo on sie podpisuje swoim nazwiskiem pod tym.
ZakochanaZabka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 11:40   #20
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Bardzo Wam dziękuję za pomoc już teraz... Ostatecznie będę się na 99% decydował na coś w ten deseń.

Mam jeszcze pytanie... słyszałem na ten temat różne zdania. Chodzi o grawer na pierścionku zaręczynowym. Takie hasła typu "na zawsze razem" itd. są dla mnie średnio oryginalne, ale czy myślicie, że data planowanych zaręczyn i miejsce na takim pierścionku (o ile wybiorę taki, na którym grawer się zmieści) byłoby OK, czy to raczej niepotrzebny "bajer" przy takim pierścionku?

Zastanawiam się jeszcze nad miejscem zakupu... bardzo podobają mi się wzory z Aparta (na zdjęciach) - ale widać, że są zupełnie inaczej zrobione zdjęcia, złoto jest intensywnie "złote" w przeciwieństwie do innych zdjęć. Może w "realu" wygląda mniej 'błyszcząco', ale przy wizycie w Gorzowie obejdę kilkanaście miejsc i pooglądam.

Jak myślicie - do wyboru jest zakup w sieciówce (Apart, Kruk, Yes) lub w jakimś mniejszym salonie. Ceny są podobne, z tym, że w sieciówkach jest kamień gorszej jakości (tj. klasa czystości SI, barwa H). W mniejszym salonie można znaleźć w podobnej cenie kamień lepszego gatunku (np. VS/F). Co wybrać?
Co do miejsca zakupu to radzę mniejsze niefirmowe salony, przy tak małych kamieniach dużej różnicy w cenie raczej nie będzie, ale zawsze coś taniej.
Co do graweru to ja mam "Dla Sóweczki" (miało być więcej, ale się nie zmieściło) i uważam to za mega słodkie Apartowe modele nosi wiele pań, a osobisty grawer wyróżniałby go na tle innych.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 23:25   #21
cranberry juice
ctrl alt delete

Z pierścionkiem Ci nie pomogę, bo wszystkie są totalnie nie w moim stylu, ale grawer koniecznie zrób. Przecież ten pierścionek ma się czmś wyróżniać, a nie być jednym z dziesięciu w szkatułce
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 09:55   #22
Glodomorek
Zakorzenienie

Nie na kazdym da sie zrobic grawer, ja mam drobny pierscionek i u mnie sie nie da

z telefonu
Stary 2015-06-30, 11:31   #23
marekgorzow
Przyczajenie

Z tym grawerem, pytałem w salonach typu Apart, Kruk, tam podobno bardzo rzadko spotykali się z grawerem i sam już nie wiem. Wydaje mi się, że coś w stylu "Paryż 12.11.2015" mogłoby być OK...

Przejdę przez Gorzów w tym tygodniu w poszukiwaniu małych salonów jubilerskich i będę wiedział jak to tam wygląda

Bardzo Wam dziękuję. Zaręczyny to bardzo osobisty moment, ale chyba każdy chciałby, żeby zrobić to najlepiej, jak się na, a nawet jeszcze 3 razy lepiej Stąd tyle pytań i upewnień
Stary 2015-06-30, 12:33   #24
cranberry juice
ctrl alt delete

W salonie, z którego jest mój pierśconek, grawer był zupełnie standardową usługą, wliczoną w cenę zresztą. No ale mój pierścionek jest zagraniczny, może w Polsce są inne obyczaje
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 17:58   #25
Glodomorek
Zakorzenienie

Wygraweruj datę, niech coś się stanie że nie oświadczysz się wtedy i co zrobisz z pierścionkiem? Jak już coś pisać to neutralnego "dla mojej najdroższe" "wyjdź za mnie" czy coś innego
Stary 2015-06-30, 20:50   #26
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Z tym grawerem, pytałem w salonach typu Apart, Kruk, tam podobno bardzo rzadko spotykali się z grawerem i sam już nie wiem. Wydaje mi się, że coś w stylu "Paryż 12.11.2015" mogłoby być OK...
A jak nie wyjdzie w ten dzień to co? Grawer będzie zły
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-30, 21:53   #27
marekgorzow
Przyczajenie

No właśnie Generalnie nic specjalnego nie mam przygotowanego, będzie to po prostu w Paryżu... Ale różne rzeczy się dzieją, wakacje ludzie odwołują... Sam już nie wiem...
Stary 2015-07-01, 21:46   #28
Ola Rai
Raczkowanie

Też jestem osobą, która lubi raczej niewystające pierścionki. Przy wystających od razu bym się bała, że o coś zaczepię, czy zniszczę pierścionek ( a mam jakieś dziwne zdolności do niespodziewanej autodestrukcji własnego ciała przez przypadek).

Moje Typy to 1,2,4.
Jeśli Twoja dziewczyna jest bardzo drobną osobą i delikatną to wybrałabym 4.
Co do graweru- to wolałabym już wspólnie pomyśleć o tym dopiero przy obrączkach, bo na pierścionku, który jest bardzo delikatny, grawer może po prostu się nie zmieścić...
Paryż? Czy ona wie o tym wyjeździe czy to niespodzianka? Ja bym wolała niespodziankę
Ola Rai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-02, 17:52   #29
marekgorzow
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ola Rai Pokaż wiadomość
Paryż? Czy ona wie o tym wyjeździe czy to niespodzianka? Ja bym wolała niespodziankę
O Paryżu wie. Jedziemy na tydzień, więc ciężko byłoby mi z niespodzianką - urlop w pracy itd. Ale sporo podróżujemy, więc jedziemy na klasyczne zwiedzanie ;-)

Co do graweru... pochodziłem, pytałem - jest możliwy, ale powiedziano mi, że gołym okiem może być niewidoczny i nieczytelny, poza tym po jakimś czasie grawer ten pewnie by się starł... Chyba tak zostawię...

Prawdopodobnie wybiorę nr 3... Po 1. jest tam dużo lepszy kamień (lepsza klasa czystości, barwa) i poza tym jest to 0,07 karata (dla przykładu w pozostałych 0,02-0,04 karata). A wizualnie wydaje mi się jest przede wszystkim dość prosty i rzeczywiście do ew. obrączek powinien świetnie pasować.

Dziękuję wszystkim za pomoc, dam znać jak tylko kupię pierścionek. Jeśli jeszcze coś macie drogie Panie do dodania to chętnie wysłucham Lepiej przed niż po

Pozdrawiam!
Stary 2015-07-02, 20:11   #30
kimiriko89
Raczkowanie

Według mnie grawer jest zbędny. I jeżeli masz swój typ, to warto ten zakupić i posłuchać własnej intuicji. Mawia się, że pierwsze wybory zwykle najlepsze. Powodzenia
kimiriko89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości