Przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę:) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-28, 12:42   #1
Etoiles
de l'univers

Smile

Przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę:)

Witam!

Ostatnio coraz częściej przygotowuje swoje wyroby różnej maści - bulionetkę, ekstrakt waniliowy, chleb... W tym roku po raz pierwszy mam w planach zrobienie domowych przetworów mam tu na myśli kompoty, ogórki, buraczki i inne
Pomyślałam, że fajnie byłoby podzielić się sprawdzonymi przepisami na wszystkie powyższe!
Poszukuje przepisu zwłaszcza na sprawdzone korniszonki słodko-ostre - mama dawnego znajomego robiła wprost mistrzowskie, ale nie znam receptury.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

In progress...
Etoiles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 15:06   #2
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dot.: Przetwory, czyli pyszne zapasy na zimę:)

Hej.
Zdradź przepis na bulionetki.

Ja wczoraj robiłam dżem z czerwonych porzeczek. Przepis prosty:

2kg porzeczne,
2 opakowania dżemfiksu do dżemów niskosłodzonych
cukier

Owoce umyłam i przecisnęłam praską do ziemniaków. Wsypałam dżemfix, zagotowałam, wsypałam cukier (około 0,5 kg), zagotowałam i hop do słoików.

Co do korniszonków to moja teściowa robi z papryczkami piri-piri. Dopytam o przepis i dam Ci znać. Ale mniej więcej tak samo jak zwykłe tyle, że do słoiczka dodaje jedną papryczkę.
Stary 2015-06-28, 18:42   #3
Etoiles
de l'univers

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Hej.
Zdradź przepis na bulionetki.

Ja wczoraj robiłam dżem z czerwonych porzeczek. Przepis prosty:

2kg porzeczne,
2 opakowania dżemfiksu do dżemów niskosłodzonych
cukier

Owoce umyłam i przecisnęłam praską do ziemniaków. Wsypałam dżemfix, zagotowałam, wsypałam cukier (około 0,5 kg), zagotowałam i hop do słoików.

Co do korniszonków to moja teściowa robi z papryczkami piri-piri. Dopytam o przepis i dam Ci znać. Ale mniej więcej tak samo jak zwykłe tyle, że do słoiczka dodaje jedną papryczkę.
Super, czekam na przepis! Dżem brzmi smakowicie
Ja dzisiaj zrobiłam kompot z truskawek - 22 słoje będzie na zimę do obiadów!
Przepis bajecznie prosty - do odparzonych słoików włożyłam truskawki (do pełna), po 2 łyżki cukru, zalałam wodą tak do 3/4 wysokości i pasteryzowałam ok. 20 min. To moje pierwsze podejście, mam nadzieję, że wszystko będzie ok

Bulionetkę przygotowywałam z przepisu Olgi Smile - koleżanka polecała, a ja jestem zachwycona, że w końcu nie będę musiała używać chemicznych gotowców!

In progress...
Etoiles jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-28, 21:00   #4
mozgrrl
Rozeznanie

Ja zrobiłam 22 słoiki dżemu truskawkowego z wanilią, poluję na jakieś tanie porzeczki i agrest (w planach konfitura porzeczkowa i dżem agrestowy z kardamonem). Gdy pod koniec lipca morele stanieją to też je przerobię
Uwielbiam obdarowywać bliskich słoiczkami!
Jednak owocowe przetwory to nie do końca moja bajka i czekam na jesień i ukochane pomidory na keczup, ajwar i inne pyszności
mozgrrl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 06:50   #5
ONERUFUS79
Przyczajenie

Ketchup pikantny
  • 2 kg pomidorów najlepiej lima
  • 1/2 kg jabłek winnych
  • 1/2 kg selera, marchwi i pietruszki /ma być w sumie pół kilo/
  • 1/4 kg cebuli
  • 1 łyżka zmielonego kminku
  • pieprz do smaku
  • 1 paprykę chili
  • 2 liście laurowe utłuczone
  • 4 goździki utłuczone
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 200 ml octu
  • 1 łyżka soli /do smaku/
  • cukier do smaku
  • olej do smażenia około dwie łyżki
Pomidory myję, kroję na pół i przesmażam w brytfannie. Przecieram je przez sito. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, to samo robię z marchewką i selerem, pietruszką.Cebule obraną i pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję jabłka, i resztę warzyw. Jak warzywa będą miękkie, dodaje do nich przetarte pomidory pieprz, sol, kminek, pokrojoną papryczkę chili, liście laurowe, cynamon,ocet, smażę dalej. Całą masę przecieram przez sito żeby była gładka . Przekładam ponownie do brytfanny i dalej przesmażam aż ketchup zrobi się gęsty. Doprawiam cukrem.Czas smażenia ketchupu to około 3-4 godziny. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 10 minut.Przechowuję w chłodnym pomieszczeniu
ONERUFUS79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 15:00   #6
Sabasza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Etoiles Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj zrobiłam kompot z truskawek - 22 słoje będzie na zimę do obiadów!
Przepis bajecznie prosty - do odparzonych słoików włożyłam truskawki (do pełna), po 2 łyżki cukru, zalałam wodą tak do 3/4 wysokości i pasteryzowałam ok. 20 min. To moje pierwsze podejście, mam nadzieję, że wszystko będzie ok
Moja mama zawsze tak robila i bylo pysznie, w tym roku pomogla i ja tez zrobilam sobie dokladnie taki kompocik
Sabasza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 11:33   #7
malwinatoja
BAN stały

Polecam przepis na ogórki w zalewie z kurkumy można ją znaleźć w internecie. Dobrę takie ogóreczki jako dodatek na grila i na kanapeczki.
malwinatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-12, 17:37   #8
Kica.
Zakorzenienie

ja w tym roku po raz pierwszy zrobiłam dżem z truskawek z kwiatami czarnego bzu - jest boski, do zimy na pewno nie przetrwa ani jeden słoiczek teraz na kwiaty bzu już za późno ale warto pamiętać o tym za rok

teraz czekam na aronię i owoce bzu - na pewno z nich zrobię dżemy i soki.
Stary 2015-07-18, 20:57   #9
beatus1435
Przyczajenie

Z mamą robimy kompoty i soki owocowe, ogórki kiszone i w tym roku zrobię z curry, kiedyś robiłam cukinię, ale w tym roku żadna nam nie wykiełkowała nawet więc to sobie darujemy. Za to zrobię chyba fasolkę szparagową do słoików w słonej zalewie, już znalazłam sobie przepis. Robimy też mus jabłkowy i dżem malinowy. Do tego robimy szczaw w słoikach, dynię w occie i w tym roku marzą mi się jeszcze gruszki w occie. No i na koniec zrobimy kiszoną kapustę. Uff, sporo tego
beatus1435 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości