|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Pierwsze wesele - czego się spodziewać
Witam.
Wiem, że temat niektórym będzie wydawał się śmieszny, ale idę na wesele po raz pierwszy od kilkunastu lat, a więc po raz pierwszy jako osoba dorosła i w zasadzie nie wiem czego się spodziewać (niewiele pamiętam) . Pomyślałam, że wątek może się przydać wszystkim osobom, które wybierają się na wesele po raz pierwszy. Więc może uda się zebrać - co wypada, czego nie wypada, co jest teraz w modzie, co jest tradycją, czego się spodziewać, czego nie robić itd. Chciałabym poruszyć wszelkie kwestie - ubiór, zabawy, prezenty, zachowania. Pomóżcie zestresowanej osobie. Wiem, że nie wypada iść w białej sukience. Kiedyś mówiło się też o czarnej, ale mam wrażenie, że to już minęło. Czego życzyć Młodej Parze? Jak to wszystko w ogóle wygląda od początku do końca?
|
|
|
|
|
#2 |
|
... choć nie Westwood
|
Dot.: Pierwsze wesele - czego się spodziewać
Opiszę tak pokrótce w punktach jak to mniej więcej wygląda w moich stronach, ale zaznaczam, że róznie to wygląda w róznych rejonah polski, moga być jeszcze inne tradycje, a tych opisanych przeze mnie może nie być.
Mogłam o czymś zapomnieć ![]() 1. Msza, 2. Życzenia (mogą być od razu pod kościołem, mogą być też na sali jak pogoda nie sprzyja), 3. Przywitanie gości i szampan za zdrowie mlodych na wejściu, każdy zajmuje swoje miejsce (mogą być albo winietki z przypisanym dla kazdego miejscem, moga byc tablice stołów z listą nazwisk przyoisaną do danego stolika bądź żadna z tych opcji), 4. Pierwszy gorący posiłek 5. Pierwszy taniec młodych, zwykle w trakcie przyłącza się reszta weselników i zaczyna się zabawa 6. Na niektórych weselach mogą być atrakcje typu fotobudka, u niektórych mogą pojawić się jakies pokazy barmanskie czy fajerwerki, 7. Gorących posiłków jest kilka, wtedy zwykle zespół/DJ przestaje grać 8. Tort może pojawić się jako deser, w trakcie zabawy bądź po oczepinach 9. Tradycyjnie gdzieś koło 22 pojawiają się podziękowania dla rodziców, może to byc krótkie przemowienie, puszczony filmik czy też podarunek, zwykle jest piosenka z dedykacją dla rodziców, 10. Moga pojawić się zabawy przy stołach (szła dzieweczka do laseczka, miesiące i tego typu starocia , w niektórych rejonach sa tez przyśpiewki, ale ja tego nie znam,11. Koło północy oczepiny- są to różne zabawy trwające od kilkunastu minut do godziny, m.in. łapanie welonu i muchy (może to byc bukiet, podwiązka, krawat, cokolwiek :P), konkurencje między rodzinami, zbieranie na wózek, taniec panów i wiele wiele innych. 12. Potem już zwykle zabawa do białego rana Sam styl imprezy zależy od młodych. Może to być przyjęcie ąę, może to byc wiejska potańcówka, może to być mix, no wszystko zalezy od młodych. Prezenty- zwykle daje się po prostu pieniądze, żeby nie było ryzyka powtórzenia. Teraz coraz częściej zamiast kwitów czy słodyczy PM życzą sobie np wino, kupony lotka czy książki. Prezenty wręczamy podczas skladania życzeń. Grunt to podejśc na luzie, dużo tanczyc i sie dobrze bawić
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2015-06-28 o 11:53 |
|
|
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wszedzie jest tak samo,zalezy w jakich stronach mieszkasz.No i zalezy jak Mlodzi chca miec wesele.
W moich stronach na Slasku ,wsrod moich znajom to sluby sa od 12 do 14,potem zyczenia pod kosciolem albo na sali jak pada deszcz. Nastepnie najpierw wszyscy goscie wchodza na sale i stoja,az pan mlody przeniesie pania mloda ,,przez prog,, Kelner wita mlodych chlebem ,sola i wodka Potem wszyscy dostaja po lampce wina musujacego,mlodzi swoje lampku rzucaja za siebie,mlody sprzata potluczone szklo a mloda mu pomaga. Nastepnie goscie zjmuja swoje miejsca,przewaznie sa winietki,plany stolow Kelnerzy podaja obiad,po obiedzie kawa i ciasto potem pierwszy taniec Po krotkiej zabawie jest tort Potem kelnerzy podaja zimne przekaski Potem gorace Czasami sa jakies atrakcje,jak pokaz barmanski,pokaz zdjec Podziekowanie dla rodzicow,to mlodzi mowia kilka slow do mikrofonu,ale wiele par odchodzi od podziekowan i dziekuja po weselu Oczepiny,to mlody odpina welon mlodej a swiadkowie bija go po rekach drewnianymi lyzkami,potem odwrotnie to mloda odpina mlodemu a ja bija po rekach swiadkowie. Czasami sa jakies zabawy weselne,ale ostatnio to sie od nich odchodzi. Ostatnio bylam na weselu na Warmi,to tam slub byl o godz.18,tez byly zyczenia pod kosciolem,na sali bylismy przed 20,przywitanie chlebem robili rodzice.Wesele zaczynalo sie od kolacji,na stolach staly juz zimne przekaski,kelnerzy podawali gotowe talerze z goracym daniem.Kelnerzy wymieniali talerze z przekaskami gdy byly puste,kawy i ciasta nikt nie podawal,byl specjalny stol w rogu sali.Mloda sama odpiela sobie welon i rzucila,mlody tez zrobil sam. Byly podziekowania dla rodzicow,tort byl pozno ok 2 w nocy,nad ranem zbierano na wozek. |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi!
Ja na wesele wybieram się w Krakowie. Czytałam inne wątki o weselach i zaczęły mi przychodzić do głowy różne inne głupie pytania. Wybieram się na wesele z kolegą. Czytając różne inne strony spotkałam się z tym, że niektórzy idą z partnerem tylko na wesele. Czy to jest normalne? Czy w takim razie nie powinnam kolegi zabierać na sam ślub w kościele? Wydaje mi się to trochę dziwne, ale jak widać, na zasadach dotyczących ślubów/wesel się nie znam. |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#6 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja również.
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do tego co wypada a co nie podczas zyczen to one ida tak szybko ze mi zazwyczaj udaje sie powiedziec ze wszystkiego dobrego, panna mloda cudnie wyglada, mam nadzieje ze beda cale zycie tacy szczesliwi i juz sa usciski i nastepna osoba ![]() dodam co do punktu Viv o tym ze sala sie przyłącza do mlodych jak było w punkcie o pierwszym tancu. Skoro autorka nie byłą na weselu moze to zle zrozumiec ![]() nie znaczy to ze jak mlodzi są w połowie walca to masz dołączyć i zaraz reszta w 90% mlodzi skoncza sa brawa i po prostu zaczyna sie 1blok taneczny i wtedy wszyscy tancza![]() nie wypada sie upic i spac pod stołem...wulgarnie tanczyc tak zeby wszyscy widzieli majtki i mowic mlodym co by sie zrobiło inaczej
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do zyczen ,to najlepiej jak najkrocej.Wszystkiego najlepszego ,to wystarczy.
jezeli chodzi o pierwszy taniec ,to zalezy jaki ma uklad sala,czasami goscie stoja w koleczku a mlodzi tancza w srodku.Jezeli sala ma fajny uklad w podkowe to przewaznie goscie siedza na swoich miejscach a mlodzi tancza. Na sam slub to nie zabiera sie os.towarzyszacej,chyba ze oboje znaja pare mlodych to ida razem.ale jak jest slub z weselem to goscie ida na slub i wesele.Ale spotkalam sie z sytuacja ze slub byl w urzedzie,urzad maly ,gosci duzo,to para mloda prosila znajomych by przyjechali od razu na wesele w razie brzydkiej pogody |
|
|
|
|
#9 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
u mnie prawie nigdy para nie kończy sama tańca, zwykle po ok dwóch minutach DJ czy tam zespół mówi, że zapraszają resztę, zwykle wtedy goście albo najpierw tworzą kółeczko albo już normalne tańce sa.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2015-06-28 o 20:22 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
o widzisz
ale to moze zalezy od tego co tancza.bo jak para ma uklad to zazwyczaj on jakos sie konczy (najczesciej tak samo czyli opadem panny mlodej w dół ) i skoro mlodzi sie nacwiczyli i chca efektownie konczyc to szkoda zeby ludzie w tym czasie juz na nich nie patrzyli ale tez ze takie uklady kolo 2min trwaja ![]() aczkolwiek ja nigdy do nikogo nie dolaczylam
|
|
#11 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Też mi się to wydawało dziwne, ale wolę się upewnić. Dziękuję też całej reszcie za odpowiedzi, na pewno wątek się przyda również przyszłym, zestresowanym gościom. A pewnie i ja jeszcze będę o coś pytać, bo wesele dopiero we wrześniu.
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przyśpiewki. Kolejna przyśpiewka w stylu: A kto się w styczniu urodził ma wstać...I tak wszystkie 12 miesięcy (moja przyjaciółka też niedawno była na weselu pierwszy raz od niepamiętnych czasów, i w tym momencie zapytała mnie, czy tak do grudnia będą śpiewaćOprócz wspomnianych wcześniej zabaw oczepinowych, spotkałam się z takimi integracyjnymi, na początku imprezy. Ogólnie z zabawami jest zwykle kupa śmiechu. Na szczęście odchodzi się już od obciachowych, jakie pamiętam z dzieciństwa typu: wybiera się kilka par, pan staje na krześle a pani ma mu przeciągnąć jajko przez spodnie ( z jednej nogawki do drugiej, potem zamiana) - pan przeciąga pani jajko pod sukienką. Często za zwycięstwo nagrodą jest wódka, albo inne upominki. Raz mój brat z dziewczyną wygrali bezprzewodowy odkurzacz (zestaw zmiotka i szufelka ) a ja ekspres do kawy (gazeta Super Express i saszetka kawy 3 w 1) Co do powitania Młodych na sali to zwykle robią to rodzice. Modzi do spróbowania chleb z solą. U mnie jest też taka tradycja, że Młoda jest pytana: Co wolisz? Chleb, sól czy Pana Młodego? Następnie dostają do wypicia po kieliszku: w jednym jest woda, a w drugim wódka. Kto trafi na wódkę ma ,,rządzić" w małżeństwie. I tradycyjne tłuczenie kieliszków. Spotkałam się też z tym, że Młodzi dostali szczotkę i szufelkę (ozdobione kokardami) i sami musieli posprzątać ![]() Nie należy się też przejmować tym, że na początku jest trochę sztywna atmosfera. Bo z biegiem czasu i wypitymi % ludzie bawią się coraz lepiej. |
|
|
|
|
|
#14 | |||||||
|
Zadomowienie
|
po Twoim poście widzę że na Śląsku jest zupełnie inaczej niż u nas (lubelskie-podkarpackie)
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
u nas druhna odpina welon Młoda rzuca a panienki łapią a to bicie po rękach co w zasadzie miałoby symbolizować?Cytat:
zdziwiło by mnie gdyby kelnerzy podawali kawę ![]() ogólnie osoby które pierwszy raz idą na wesele niech się nie stresują. Zawsze jest obok tłum ludzi który wie co robić i po prostu robi się to co inni robią a potem na weselu - zespół wszystko powie ja bym np chciała, żeby w trakcie pierwszzego tańca wszyscy goście zrobili wokół nas kółeczko. Nie podoba mi się jak Młodzi tańczą a goście siedząc przy stołach się patrzą. Potem - druga piosenka - nikt się nie rwie żeby wstać i tańczyć, sami Młodzi na parkiecie - u nas często się niestety tak zdarza. A ostatnio na weselu kuzyna zespół zaprosił wszystkich do zrobienia kółeczka wokół pary młodej no i skoro ludzie już na te parkiet wyszli to zostali i zabawa rozkręciła się od razu
|
|||||||
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
W moich stronach życzenia są zazwyczaj po kościele (przed budynkiem kościoła) jeśli jest brzydko/zimno to w sali weselnej. Jest witanie chlebem solą rzucanie kieliszka. Byłam na kilku weselach i widziałam i rzucanie na zewnątrz i w sali. Tak samo sprzatanie i państwo młodzi i kelnerzy. Dodatkowo różnice są też w godzinie podania tortu. Najczęściej jest to po obiedzie podczas obigrawki /obgrywki ( wodzirej /starszy każdego z osobna imienne wita przyspiewka i wrzuca się kasę do koszyka). Potem pierwszy taniec a o 12 ocepiny. W drugiej wersji gdy nie ma obigrawki pierwszy taniec jest po obiedzie a tort przed północą. Wtedy zamiast kasy do koszyka to zamawia się dedykacje u orkiestry i wrzuca kasę do ich koszyka. Wiem że obigrawka nie jest wszędzie. Raz zaprosilam kolegę i był nieźle zaskoczony że trzeba mieć kasę do koszyka ...a ją go.nie uprzedziłam bo nigdy nie byłam na weselu na którym by nie tego było :-D
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale jak na weselu jest np 100-200 osób to też każdy po kolei jest z imienia wywołany? to musi strasznie długo trwać? u nas dedykacji u orkiestry raczej w ogóle nie ma. Jak już to tylko na zasadzie "a teraz specjalna piosenka od Pary Młodej dla kogośtam" |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zadomowienie
|
Jestem z małopolski i ten zwyczaj jej bardzo popularny w moich stronach(blizej gór) ;-) nawet jak jest duże wesele. Ludzie po prostu siedzą przy stole i jedzą tort piją kawę a wodzirej z orkiestra i świadkami (bo zazwyczaj oni znają imiona gości i mu podpowiadają) chodzą między stolami i do każdego wymysla przyspiewke coś w stylu " witamy panią kasie cioci pana młodego" " witamy wujka zenka z ameryki to rzuci dolarem" i wrzuca się do koszyka kasę zazwyczaj od 10-20-50zł czasem jak ktoś jest bardziej przy kasie to 100zł. Trwa to ok godziny w porywach.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#18 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do sprzątania potłuczonego szkła- chodzi o to, że para młoda pierwszy raz ma coś zrobić razem- jako mąż i żona, bo takie właśnie obowiązki czekają ich w późniejszych dniach Po obiedzie są u nas ciasta, a czasami i lody- tak jak u was To już kwestia wyboru pary młodej A bicie warzechami młodego ma mu 'pokazać', że w życiu tak łatwo nie będzie Zbyt lekko by było, jakby miał ten welon tak o, po prostu młodej zdjąć Na naszych weselach panny młodej się nie bije warzechami, tylko całuje. W czasie, kiedy ta zdejmuje młodemu krawat/muche |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

, w niektórych rejonach sa tez przyśpiewki, ale ja tego nie znam,
Wydaje mi się to trochę dziwne, ale jak widać, na zasadach dotyczących ślubów/wesel się nie znam.