![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy małych atopików!
Cytat:
jesteśmy pod stała opieką alergologa,i po ok miesiącu spróbujemy pić normalne mleko,aczkolwiek 2 tygodnie temu,zapomniałam kupić małej mleko i musiałam 3 razy podać jej Bebilon,i o dziwo żadnej reakcji,dlatego cichą nadzieję mam. co do Nutramigenu jest naprawde ochydny,gorzki jakby sie wzieło tabletke Apap do buzi,no ale moja małą pije go od 3 tygodnia życia więc jest przyzwyczajona,a teraz też nasze dzieci z dnia na dzień piją mniej mleczka więc dlatego też chce zacząc podawać jej "normalne" Zycze powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Od tygodnia u mojego synka utrzymuje się wysypka, na rękach i trochę na nóżce. Wczoraj byliśmy u dermatologa i ten stwierdził AZS. Niestety diagnozę postawił z za biurka, ledwo racząc zerknąć na małego więc nie jestem pewna tej diagnozy. Mały ma 20 m-cy, wcześniej nie miał żadnych zmian skórnych, raczej nie reaguje alergicznie na pokarmy. Wysypka chyba nie jest swędząca, bo się nie drapie, nie jest rozdrażniony. Jak to wygląda z Waszego doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Wysypka związana z AZS jest dość charakterystyczna (to taka jakby plama złożona z krostek) i swędzi. U mojej córci wysypka pojawiła się najpierw na policzku, później na zgięciach rączek i nóżek jak miała jakieś 2,5 m-ca. Nie umiała się drapać, więc wręcz rzucała się i bardzo marudziła. Teraz ma 1,5 roku i drapie się bardzo.
Czytałam gdzieś, że AZS może ujawnić się po raz pierwszy nawet u osoby dorosłej. Może upewnij się u innego lekarza ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Witam Was! Długo mnie tutaj nie było ale widzę, że wątek był potrzebny. My mamy już dwa lata. Od wizyty u dermatologa w Krakowie Pani ordynator na klinice minął ponad rok. Maść przepisana leży w szafce bo u nas cisza. Nie ma żadnych zmian skórnych. Zadnego uczulenia na pokarmy. Muszę tu pochwalić moją doświadczoną dermatolożkę, która oglądając zmiany dziecka stwierdziła po wywiadzie z nami, że po skończeniu 2 lat to minie. Nie wierzyłam. Ale teraz,...... od roku nie ma nicccccccc. Polecam udać się do dobrego sprawdzonego i doświadczonego lekarza dermatologa. Ja byłam u dwóch trafiłam super. Wcześniej sama kupowałam maści typu parfenac czy atopiclare wydałam masę kasy a efekty marne. Głowa do góry to mija. diablica26_26 popieram wypowiedz Doreksik. To bardzo charakterystyczna wysypka i zazwyczaj swędzi. Pojawia się w charakterystycznych miejscach na policzkach tzw. lakierowane policzki, za uszami tzw. naderwane uszko i w zgięciach kolan i łokci. Oczywiście w formie bardzo zaostrzonej obejmuje całe ciało. Idź z dzieckiem do innego dermatologa. I głowa do góry. a może to zupełnie coś innego? powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za odpowiedź.
Już byliśmy u innego lekarza i ten powiedział, że to nie AZS tylko alergia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Diablica26_26!~!!!!! a więc to nie azs! Cieszę się! pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
a jak wykryć AZS?mój maluszek ma krostki maści nie pomagaja ma 15 miesiecy od 4 juz to ma za namowa lekarza robilismy mu testy nic z nich nie wyszłoa dziecko cokolwiek zje zaraz ma wysypke przeciez nie moze byc na samym mleku?zwłaszcza ze tak kocha jesc ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Tak jak już pisała kilka wiadomości wcześniej ukla1 - wysypka przy AZS jest na ogół swędząca i dość charakterystyczna. Radziłabym Ci na wszelki wypadek wprowadzić u dzieciaczka dietę hypoalergiczną (poszukaj w internecie na stronach o alergii). Mnie dermatolog poradził, żebym poczekała aż wysypka zejdzie i dopiero próbowała pojedynczo podawać "mniej dozwolone" pokarmy i obserwowała reakcję skóry na każdy z nich. Na pocieszenie powiem Ci, że na ogół dziecko jest uczulone na 2-3 pokarmy, trzeba tylko metodą prób i błędów je zidentyfikować
![]() Edytowane przez Doreksik Czas edycji: 2010-12-29 o 09:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
mały jest na Nestle Junior wczesniejj byl na NaN
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Jeśli to skaza białkowa, to lekarz zaleci pewnie zmianę mleka na hypoalergiczne (nawiasem mówiąc paskudne w smaku : ( ) Tak sobie myślę, że najlepiej zrobisz konsultując się z dermatologiem. On najbardziej fachowo oceni charakter wysypki.
Mam nadzieję, że cokolwiek wywołuje wysypkę u Twojego synka, szybko minie. Moja córcia ma prawie dwa lata i wciąż ma kłopoty za skórą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Chyba już nikt nie czyta tego wątku, ale może ktoś kiedyś jeszcze zajrzy. Nie piszę tego żeby dobić czy coś... AZS mam od 6 miesiąca życia, teraz mam lat 16. Kilka dłuższych okresów remisji... A tak to cały czas prawie. Ostatnimi czasy twarz - oczy, szyja, czoło, usta... Wasze dzieciaki też mogą się tak męczyć i im nie zazdroszczę... www.atopowe-zapalenie.pl Polecam też poczytać forum... W większości ludzie dorośli się tam udzielają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Moja córka ma 5 lat i AZS od urodzenia. Teraz z z nostalgią wspominam czasy, kiedy to diabelstwo było jedynie w zgięciach rąk i nóg i nie drapała się całe noce. Obecnie drapie się tak, że gdyby mogła dokopałaby się do kości. I nie ma na to sposobu. Tak jak wy jestem u kresu wytrzymania. Czasami mam ogromną ochotę po prostu odpuścić i nie robić nic. Przestać dawać leki, nie smarować i kompletnie się znieczulic na widok ran, które córka sama sobie robi drapiąc się. Bo niestety, doszłam do paskudnego wniosku, że leki i pielęgnacja nie pomogą, a jej największym wrogiem jest drapanie, na które nic nie pomoże :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Hejka
Jestem mama Adasia ktory za kilkanascie dni skonczy poltora roku i tez mamy stwierdzone azs. U nas sie zaczelo jak mial trzy, cztery miesiace najpierw podejrzewali skaze bialkowa ale po zmianie mleka bebilon pepti, nutramigen zadnej poprawy u dermatologa bylismy raz i odrazu skierowali nas do alergologa i tam sie zaczelo rozne masci leki nawilzanie kapanie w emolientach i szczegolnie poprawy nie bylo. Pozniej byl okres ze samo sie wyciszylo w miedzy czasie przeprowadzilismy sie do innego miasta i znow pogorszenie i trafilam tutaj na fajnego dermatologa ktory stwierdzil azs i przepisal masc. Diety zadnej nie mamy Adas je wszystko na co ma ochote, kapie go w oilatum i smaruje balsamem i raz na jakis czas ta mascia jak widze ze cos wychodzi i jest ok. Wysłane z mojego FUN przy użyciu Tapatalka
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Mój synek - obecnie 5,5 miesiąca, z AZS od 3 miesiąca - jest karmiony piersią i po stwierdzeniu AZS nie musiałam go odstawiać, tylko ja przeszłam na dietę. Alergolog i pediatra kazali mi odstawić standardowe alergeny: nabiał, orzechy, miód, kakao, jajka i selera. Trochę się wtedy poprawiło, ale skóra nadal wyglądała słabo. Wtedy znajoma poleciła mi rezonans i on wykazał alergię na wiele rzeczy, z najistotniejszych to pszenica, nabiał, ziemniak i kurczak, a jajka, kakao i miód na szczęście nie. Podobno lekarze pukają się w głowę jak słyszą o rezonansie, sama byłam sceptyczna, ale po eliminacji z mojej diety alergenów mamy megapoprawę. Dodatkowo maść cholesterolowa i cała seria Emolium. Jeszcze jest delikatnie szorstko na łydkach i pod kolankami i z tym długo nie możemy sobie poradzić. Miał ktoś podobnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Możesz napisać coś więcej o tym rezonansie? Mieliście skierowanie czy prywatnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
prywatnie, standardowi lekarze są sceptycznie nastawieni i szczerze nie sądzę, żeby ktokolwiek to przepisywał
z tego co wiem, to najlepiej pójść do polecanego gabinetu, bo w niektórych są stare i źle ustawione aparaty, które mogą dawać nieprawidłowe wyniki generalnie wygląda to jak wróżenie z fusów, w jednej ręce dziecko trzyma kawałek metalu, a do paluszka drugiej pani przykłada coś ala długopis, tak wygląda badanie sama, jak już pisałam wcześniej, byłam sceptyczna, wiem też, że nie wszystkim się to sprawdza, ale nam akurat wskazało alergeny i bardzo szybko po wprowadzeniu diety były rezultaty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
odkopalam stary temat o azs jak twoja córeczka ?
myśmy mieli uczulenie na praktycznie wszystko testy wykazywały - na własną rękę zrobiłam z krwi test na pasozyty lamblie nam wyszły mi synkowi i mężowi przeleczylismy się wszystko !!!!! mu przeszło. po tyg antybiotyku na lamblie moje dziecko nie ma już żadnych uczuleń . wiem ze z krwi robi diagnostyka . wpisz otwarty list dr ozimek w Google i przeczytaj. mam nadziej e ze pomogłam. Edytowane przez olimpka85 Czas edycji: 2015-06-16 o 21:01 Powód: coś mi się źle wysłało miała być prywatna do reni |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
W zeszłym roku drapanie doprowadziło do zakażenia ran gronkowcem i opryszczką (dwukrotna hospitalizacja plus kilkakrotne leczenie nawracających zakażeń w domu). Od marca córcia jest odczulana na roztocza. Jak na razie guzik to daje. W dniu podania szczepionki zawsze drapie się do krwi, bo jest nasilony świąd. Ręce mi opadają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
szkoda, ze ten rezonans taki drogi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.