Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM2016 cz32 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-02, 12:23   #541
BielinkaO
Zakorzenienie

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dokładnie, na uroczystości i w tańcu jest wygodnie z upieciem. Ja na sesji będę miała rozpuszczone.
Ja też planuję na sesji mieć rozpuszczone
BielinkaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:25   #542
Sophie24
Zakorzenienie

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez xXxMarysia92 Pokaż wiadomość
Ja teraz pije kawe cafea ;p nie mam po niej palipitacji serca ;p
No i oczywiscie moja ukochana od lat zielona herbata ;p
A powiedzcie jak sie przygotowujecie na slub ? Bardziej dbacie o diete, sport? Lepsze kosmetyki? Zamierzacie przedluzac rzesy, robic tipsy? Zapuszczacie wlosy, scinacie?
Muszę jeszcze trochę skórę twarzy ogarnąć. Mam do zlikwidowania przebarwienia i rozszerzone pory. Myślę, że zdecyduje się jesienią/zimą na IPL a potem tuż przed ślubem poprawię (jeśli moja skóra dobrze zareaguje i dobrze to zniesie stąd próba wcześniej). Ale jeśli by mi się średnio z kasą ułożyło to po prostu będę domowymi sposobami działać - też działa tylko dłużej schodzi.
Muszę też z zębami ogarnąć temat bo mam jedną sprawę, którą przed ślubem muszę zrobić.
Poza tym nie będzie niczego sztucznego - ani rzęs, ani paznokci. Mam w planach raczej podkreślenie naturalności bo myślę, że cały ślub i wesele przyjmie taką formę.
Włosów nie farbuję ani nie ścinam. Chociaż co do farbowania to zobaczę. Może wyrównam ich kolor. Opalanie to zostawię samoopalaczowi ale tylko lekko, tak żeby naturalnie to wyszło (trochę ujednolicę skórę bo nie opala się nigdy równo, szyję mam zawsze białą i się odcina).
Odchudzać się nie muszę, waga stoi w miejscu od zawsze, nie potrafię przytyć.

Cytat:
Napisane przez pannamima Pokaż wiadomość
Zazdroszczę ze w ten weekend, który ma być upalny wypoczywacie.
My mamy te wesele i juz współczuję młodym :-P

Ogólnie to wczoraj dowiedziałam się że znowuvwzrosla cena za ślub w mojej parafii. Nie pytajcie ile, bo szlag mnie trafia i mam ochotę nie brać w tym udziału bo pocisne proboszczowi

A jeżeli chodzi o wygląd to wybielę zęby, zrobię hybrydy i biorę się jesienią za usuwanie przebarwień na plecach. Chyba tylkovtyle :-P
A nie chcecie innej parafii? Choćby na przekór - pokazać, że nie będziecie bulić nie wiadomo ile za jedną mszę. Uważam, że to jest chamstwo. Ceny rosną nie wiadomo z jakiego powodu.

Jak będziesz usuwać przebarwienia? Laser, kwasy czy inne metody?

Wróciłam do weta. Pies jakoś przeżył ale wpadał w szał:P Miał czyszczone gruczoły, potem szczepienie - ale przeżył
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:29   #543
wildDaisy
żona bez ogona

Kompletnie nie mam dzisiaj pomysłu na obiad Chciałabym, żeby było szybko. Najchętniej też bym zamówiła chińczyka, ale już za często jemy, a rośnie ekspresowo
Stary 2015-07-02, 12:30   #544
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Kompletnie nie mam dzisiaj pomysłu na obiad Chciałabym, żeby było szybko. Najchętniej też bym zamówiła chińczyka, ale już za często jemy, a rośnie ekspresowo
Może spaghetti? Jest szybkie i dobre No i tanie:P

Ja mam dziś szparagi
Stary 2015-07-02, 12:31   #545
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
moje są proste jak druty, bardzo śliskie i gładkie, niepodatne na kręcenie dlatego niestety loki trzymają się krótko

Właśnie z fryzurą ślubną będę miała największy problem
Tez mam takie :-(

Sophie, nie chce w innej parafii bo to różnica 300 zł a do tego inne opłaty za zaświadczenia. Ale kur... 1600zl? Za co?
Ja tyle nawet nie zarabiam.

Co do pleców mikrodermabrazja i kwas migdałowy.
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:34   #546
candy111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
nie wytrzymałam i zamówiłam chińczyka

jedna szafa już za mną

ja tez ciezkie i grube wlosy, a loki jakims cudem nawet dlugo wytrzymaly
Przecież to zdrowe jedzonko. Mięsko, warzywka i ryż
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:36   #547
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
Może spaghetti? Jest szybkie i dobre No i tanie:P

Ja mam dziś szparagi
Hahah, no spagetti szybkie i tanie, dawno już nie jedliśmy A nawet mam mięso mielone w zamrażalce i sporo pomidorów
Stary 2015-07-02, 12:38   #548
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:

Sophie, nie chce w innej parafii bo to różnica 300 zł a do tego inne opłaty za zaświadczenia. Ale kur... 1600zl? Za co?

Masakra. Ja mam wpisane 1500zł za wszystko co do kościoła i papierków. Lepiej żeby więcej nie zaśpiewali. Nie rozumiem takich cen:/

No ja kwas migdałowy teraz staram się (zapominam oczywiście:P) nakładać, znaczy krem z tym kwasem:P Zobaczę co wyjdzie
Stary 2015-07-02, 12:40   #549
pannamima
Zakorzenienie

Cytat:
Masakra. Ja mam wpisane 1500zł za wszystko co do kościoła i papierków. Lepiej żeby więcej nie zaśpiewali. Nie rozumiem takich cen:/

No ja kwas migdałowy teraz staram się (zapominam oczywiście:P) nakładać, znaczy krem z tym kwasem:P Zobaczę co wyjdzie
Mam pharmaceris z kwasem, ale słaby jest ten krem. Bardziej nadaje się 'po' zabiegach
pannamima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:41   #550
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Hahah, no spagetti szybkie i tanie, dawno już nie jedliśmy A nawet mam mięso mielone w zamrażalce i sporo pomidorów
No widzisz Idealnie
U mnie to danie ekspresowe ale M. nie lubi (no ale on jada w pracy:P).
Nie mam w sumie motywacji by robić obiady dla samej siebie ale trzeba coś jeść

Zajadam arbuza Uwielbiam.
Stary 2015-07-02, 12:41   #551
candy111
Zakorzenienie

Ja też mam przebarwienia na skórze. Jak najlepiej je usunąć skutecznie? Jakie zabiegi? Kremy? Kiedyś używałam no-scar ale to ni nie działało niestety.
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:44   #552
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pharmaceris z kwasem, ale słaby jest ten krem. Bardziej nadaje się 'po' zabiegach
Też go mam, 5% na twarz i 10% na plecy/dekolt właśnie. Tego 10% nigdy nie miałam, ciekawe czy w ogóle jakieś efekty będą.
Poza tym ten krem 5% trzyma mi w ryzach skórę, nic się nie pojawia, wygląda świeżo ale na przebarwienia faktycznie średnio działa. Słyszałam, ze ten 10% jest gorszy w działaniu.

Słyszałam, że seria z Ziaji wybielająca działa, mają taki reduktor punktowy i on podobno faktycznie rozjaśnia przebarwienia (nie wiem tylko jakie, podobno po wypryskach). Chyba go spróbuje.
Stary 2015-07-02, 12:44   #553
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:

moja rozpiska tez zakłada 1500zł za wszystkie sprawy kościelne i powiem szczerze, że zastanawiamy się nad ślubem cywilnym
Jesteśmy wierzący, ale niepraktykujący. Chcielibyśmy ślub kościelny, ale z drugiej strony uważamy to trochę za mała hipokryzję, bo nie chodzimy do kościoła. No i praktycznie rzecz biorąc - koszty nas przerażają. Moja rozpiska na wesele dla 100 osób - 35 tysięcy
A zakładaliśmy góra 30tys. co jest jednak nierealne. Przy cywilnym byłoby. Więc sami nie wiemy co robić...zwłaszcza, że po ślubie czeka nas kolejny wydatek - mieszkanie. A my niestety mamy taką sytuację, że wszystko sponsorujemy sobie sami, rodzice nie są w stanie pomóc.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:45   #554
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
Muszę jeszcze trochę skórę twarzy ogarnąć. Mam do zlikwidowania przebarwienia i rozszerzone pory. Myślę, że zdecyduje się jesienią/zimą na IPL a potem tuż przed ślubem poprawię (jeśli moja skóra dobrze zareaguje i dobrze to zniesie stąd próba wcześniej). Ale jeśli by mi się średnio z kasą ułożyło to po prostu będę domowymi sposobami działać - też działa tylko dłużej schodzi.
Muszę też z zębami ogarnąć temat bo mam jedną sprawę, którą przed ślubem muszę zrobić.
Poza tym nie będzie niczego sztucznego - ani rzęs, ani paznokci. Mam w planach raczej podkreślenie naturalności bo myślę, że cały ślub i wesele przyjmie taką formę.
Włosów nie farbuję ani nie ścinam. Chociaż co do farbowania to zobaczę. Może wyrównam ich kolor. Opalanie to zostawię samoopalaczowi ale tylko lekko, tak żeby naturalnie to wyszło (trochę ujednolicę skórę bo nie opala się nigdy równo, szyję mam zawsze białą i się odcina).
Odchudzać się nie muszę, waga stoi w miejscu od zawsze, nie potrafię przytyć.

A nie chcecie innej parafii? Choćby na przekór - pokazać, że nie będziecie bulić nie wiadomo ile za jedną mszę. Uważam, że to jest chamstwo. Ceny rosną nie wiadomo z jakiego powodu.

Jak będziesz usuwać przebarwienia? Laser, kwasy czy inne metody?

Wróciłam do weta. Pies jakoś przeżył ale wpadał w szał:P Miał czyszczone gruczoły, potem szczepienie - ale przeżył
Widze ze kazda inaczej.. No ja tez niestety zabki musze naprawic A z cera zglosze sie do kosmetyczki i niechh ona mi cos z tym zrobi... mam cere bardzo kaprysna, szczegolnie zima. kiedys byla idealna i nagle sie zmienilo..

xXxMarysia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:45   #555
tetrikk
Zakorzenienie

Cytat:

Ileeeeee?
My dajemy księdzu 300zł, do tego dojdzie jeszcze organista i jakieś kwiaty, ale no tak 700 zł to ,max jaki mam wpisany
Stary 2015-07-02, 12:46   #556
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:

O kurde jakie ceny.. My idziemy w srode do ksiedza i sie zobaczy, ale 1500-1600 to za duzo... moj TZ gdzies wczoraj w necie wyczytal, ze gdzies ksiadz zaczyczyl sobie 10% od kosztow wesela

Edytowane przez xXxMarysia92
Czas edycji: 2015-07-02 o 12:50
Stary 2015-07-02, 12:47   #557
visionAM
Zakorzenienie

Na przebarwienia polecam tani sposób, ale działający. Z tym że wyraźne efekty widać po 3-4 miesiącach, więc trzeba być cierpliwym. Otóż - kupuję w sklepie z półproduktami kwas kojowy i hydrolat oczarowy.

5gram kwasu rozpuszczam w 100ml hydrolatu, tak żeby mieć roztwór 5%. Rozpuszcza się bez problemu, po prostu wrzucam do butelki i trzęsę nią. I takim roztworem przemywam codziennie wieczorem twarz.

Efekty są super i od kiedy to stosuję, nie mam większych problemów z wypryskami. Tylko co miesiąc robię 2 tygodnie przerwy i wracam do kuracji. Kwas kojowy jest bardzo delikatny, nic się nie łuszczy.
Stary 2015-07-02, 12:48   #558
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candy111 Pokaż wiadomość
To robimy listę na spotkanie w Warszawie chętne:
visionAM
pannamima
candy 111

Mysza, a Ty kiedy będziesz? Mi zawsze pasuje wieczorem. No może poza sobotami
Mi wieczorem nie pasuje bo jadę do domu 2 godziny z dworca

Cytat:
Haha to fakt. Chyba nikt nie lubi smaku wódki a wszyscy piją :-D
A wódka ma smak?

Cytat:
No może jak mi tata kupi to bransoletkę za 15k założę Ale muszę go namówić na taki prezent na wieczór panieński. .
Wiesz co, nie musisz się chwalić tu swoją drogą biżuterią. Stać Cię to spoko, ale ja już rzygam Twoimi pieniędzmi.
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:49   #559
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też mam przebarwienia na skórze. Jak najlepiej je usunąć skutecznie? Jakie zabiegi? Kremy? Kiedyś używałam no-scar ale to ni nie działało niestety.
To zależy po czym te przebarwienia.
Mi najlepsze efekty jak dotąd przyniosła maseczka z kurkumy ale jestem tak systematyczna, że nie pamiętam kiedy ostatnio ją robiłam Raz robiłam faktycznie przez miesiąc co drugi dzień i efekty były super. Potem przestałam, pojawiły się nowe przebarwienia i tyle.
Mam głównie po wypryskach przebarwienia no i typowo słoneczne. Tych słonecznych trudno mi się pozbyć. Kwasy nie wiele dają.
Podobno najskuteczniejszy jest laser. Kwasy też skuteczne ale to już u kosmetologa/dermatologa.
No i profilaktyka - filtry koniecznie
Stary 2015-07-02, 12:49   #560
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
No widzisz Idealnie
U mnie to danie ekspresowe ale M. nie lubi (no ale on jada w pracy:P).
Nie mam w sumie motywacji by robić obiady dla samej siebie ale trzeba coś jeść

Zajadam arbuza Uwielbiam.
Ja chyba jeszcze nie jadłam arbuza w tym roku
Stary 2015-07-02, 12:50   #561
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
moja rozpiska tez zakłada 1500zł za wszystkie sprawy kościelne i powiem szczerze, że zastanawiamy się nad ślubem cywilnym
Jesteśmy wierzący, ale niepraktykujący. Chcielibyśmy ślub kościelny, ale z drugiej strony uważamy to trochę za mała hipokryzję, bo nie chodzimy do kościoła. No i praktycznie rzecz biorąc - koszty nas przerażają. Moja rozpiska na wesele dla 100 osób - 35 tysięcy
A zakładaliśmy góra 30tys. co jest jednak nierealne. Przy cywilnym byłoby. Więc sami nie wiemy co robić...zwłaszcza, że po ślubie czeka nas kolejny wydatek - mieszkanie. A my niestety mamy taką sytuację, że wszystko sponsorujemy sobie sami, rodzice nie są w stanie pomóc.
Wiesz co? U nas to samo. Wierzacy ale nie praktykujacy.. I tez myslimy nad cywilnym.... Sama juz nie wiem... u nas jak sie ma slub cywilny to uslyszysz od ksiedza ze to nie slub i ci dziecka nie ochrzcza....

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Ileeeeee?
My dajemy księdzu 300zł, do tego dojdzie jeszcze organista i jakieś kwiaty, ale no tak 700 zł to ,max jaki mam wpisany
No to wy macie cene dobra...

Stary 2015-07-02, 12:50   #562
Petit_Papillon
luckygirl

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Dziewczyny, patrzcie co dostałam wczoraj od swojej świadkowej, aż się rozpłakałam

http://mymission.pl/
Ale super! Tez taki chce

Cytat:
W Warszawie też jakieś spotkanie?
Jestem za

Ann gratulacje

14.07.2014
16.07.2016

Petit_Papillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 12:52   #563
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Przecież przy cywilnym odpada tylko opłata kościelna czyli NAWET te 2 tysiące. Więc dużej różnicy by Wam nie zrobiło

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Wiesz co? U nas to samo. Wierzacy ale nie praktykujacy.. I tez myslimy nad cywilnym.... Sama juz nie wiem... u nas jak sie ma slub cywilny to uslyszysz od ksiedza ze to nie slub i ci dziecka nie ochrzcza....
Ja, można powiedzieć, niewierząca ale mam kościelny

A co do dziecka, to ksiądz MUSI Ci ochrzcić dziecko. To jest tego zasrany obowiązek, więc takie gadanie to może sobie wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi.
Stary 2015-07-02, 12:55   #564
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie

My też się nie możemy zdecydować. Bardzo mi się podoba przysięganie miłości w kościele i składanie przysięgi przed Bogiem, ogólnie sama przysięga i ceremonia są piękne... ALE kurde bardzo rzadko bywam w kościele, TŻ tak samo i nie wiemy sami co robić. Jesteśmy rozdarci między ślubem cywilnym a kościelnym. No i te koszty właśnie. Wiem, ze to może głupio brzmi, że ktoś chce zrezygnować z kościelnego ze względu na cenę, ale myśląc praktycznie i pragmatycznie to niestety ślub kościelny jest strasznie drogi.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Przecież przy cywilnym odpada tylko opłata kościelna czyli NAWET te 2 tysiące. Więc dużej różnicy by Wam nie zrobiło
biorę pod uwagę też temat sukienki - na cywilny nie muszę iść w długiej sukni, ogarnę coś skromniejszego i tańszego a do kościoła jednak wolałabym tradycyjnie w typowej ślubnej sukience. I tak zakładam maksymalnie 2 tysiące na sukienkę, ale nie wiem czy się zmieszczę
Stary 2015-07-02, 12:57   #565
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
biorę pod uwagę też temat sukienki - na cywilny nie muszę iść w długiej sukni, ogarnę coś skromniejszego i tańszego a do kościoła jednak wolałabym tradycyjnie w typowej ślubnej sukience. I tak zakładam maksymalnie 2 tysiące na sukienkę, ale nie wiem czy się zmieszczę
Równie dobrze do kościelnego możesz założyć krótką, tańszą, skromną kieckę A na cywilny dużą, drogą bezę. Co to za różnica?
Stary 2015-07-02, 12:57   #566
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
No właśnie

My też się nie możemy zdecydować. Bardzo mi się podoba przysięganie miłości w kościele i składanie przysięgi przed Bogiem, ogólnie sama przysięga i ceremonia są piękne... ALE kurde bardzo rzadko bywam w kościele, TŻ tak samo i nie wiemy sami co robić. Jesteśmy rozdarci między ślubem cywilnym a kościelnym. No i te koszty właśnie. Wiem, ze to może głupio brzmi, że ktoś chce zrezygnować z kościelnego ze względu na cenę, ale myśląc praktycznie i pragmatycznie to niestety ślub kościelny jest strasznie drogi.
Jest drogi, niekiedy nawet bardzo drogi, jak np. te 1600 zł to bardzo dużo. Ale w porównaniu do kosztów takiego tradycyjnego wesela w okolicach 30-50 tysięcy to nawet te 1600 nie robi wielkiej różnicy. Czasami wydaje mi się, że dla niektórych ważniejsze jest wesele od ślubu... I żeby nie było, nie mówię tego, żeby zrobić Ci na złość, bo sama napisałaś, że się wahasz między cywilnym, a kościelnym Czasami nawet te osoby, które uważają się za bardzo wierzące potrafią narzekać na to, że zapłaciły księdzu powiedzmy 500 złotych za msze, ale na sale za 20 tysięcy już nie narzekają
Stary 2015-07-02, 12:59   #567
201604261006
Konto usunięte

A jeżeli ślub kościelny chcecie (oboje!) tylko "bo jest ładny" to bym zrezygnowała Cywilny też można urządzić "ładnie"

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Czasami nawet te osoby, które uważają się za bardzo wierzące potrafią narzekać na to, że zapłaciły księdzu powiedzmy 500 złotych za msze, ale na sale za 20 tysięcy już nie narzekają
Tyle że jest różnica, NIKT nie zarabia 1600zł za niecałą godzinę 'pracy'. A na sali masz jedzenie, picie itp i nie przez godzinę
Stary 2015-07-02, 13:02   #568
tetrikk
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co, nie musisz się chwalić tu swoją drogą biżuterią. Stać Cię to spoko, ale ja już rzygam Twoimi pieniędzmi.
Dokładnie Dlaczego nie napisałaś że chodzi o ładną bransoletkę, tylko o taką za 15k? O masakro. Pomijam też fakt, że wypisywanie takich rzeczy w Internecie jest niebezpieczne
Stary 2015-07-02, 13:02   #569
201604261006
Konto usunięte

Na sali (w naszym przypadku) trzeba było kupić jedzenie, napoje, soki, zrobić jedzenie na wiejski stół, posprzątać, udekorować, fajerwerki też tanie nie są. Zapłacić kucharkom, kelnerkom, sprzątaczkom. Zrobić bimber no i różne rzeczy o których pewnie nawet nie wiem.

A ksiądz? Napisać kazanie i przeczytać je z kartki. A nawet byc takim baranem że imiona pomylić. Poza tym o ile mi wiadomo, to sakramenty są darmowe Szkoda że tylko w teorii.
Stary 2015-07-02, 13:03   #570
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Ja, można powiedzieć, niewierząca ale mam kościelny

A co do dziecka, to ksiądz MUSI Ci ochrzcić dziecko. To jest tego zasrany obowiązek, więc takie gadanie to może sobie wsadzić tam gdzie słońce nie dochodzi.

Normalnie. Skoro mam chrzest, komunie i bierzmowanie to do slubu koscielnego mam prawo. A czy chodze do kosciola i spowiedzi to jest tylko moja sprawa. U nas w rodzinie wlasnie w tym roku dziecka ksiadz nie ochrzczil bo nie bylo slubu koscielnego. Chrzest byl w okolicznej wsi. tam problemu nie bylo.

Edytowane przez xXxMarysia92
Czas edycji: 2015-07-02 o 13:05
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości