Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM2016 cz32 - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-02, 13:05   #571
Sophie24
Zakorzenienie

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Ja chyba jeszcze nie jadłam arbuza w tym roku
Są pycha i chyba jest środek sezonu bo jest dość tani i wszędzie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
moja rozpiska tez zakłada 1500zł za wszystkie sprawy kościelne i powiem szczerze, że zastanawiamy się nad ślubem cywilnym
Jesteśmy wierzący, ale niepraktykujący. Chcielibyśmy ślub kościelny, ale z drugiej strony uważamy to trochę za mała hipokryzję, bo nie chodzimy do kościoła. No i praktycznie rzecz biorąc - koszty nas przerażają. Moja rozpiska na wesele dla 100 osób - 35 tysięcy
A zakładaliśmy góra 30tys. co jest jednak nierealne. Przy cywilnym byłoby. Więc sami nie wiemy co robić...zwłaszcza, że po ślubie czeka nas kolejny wydatek - mieszkanie. A my niestety mamy taką sytuację, że wszystko sponsorujemy sobie sami, rodzice nie są w stanie pomóc.
Ja zakładam 1500zł bo ślub ma być w plenerze i za to może wyjść drożej - sama organizacja bo jednak krzesła, nagłośnienie, jakieś inne rzeczy (sama nie wiem co) no i do tego zaświadczenia, poradnia - mam nadzieję, że nie wyjdzie więcej. Wiem właśnie, że często księża wołają za ślub 500-700zł, mam zamiar takiego księdza znaleźć. Szkoda, że nie mamy żadnego znajomego, byłoby łatwiej.

Też nie jestem przekonana do kościelnego dlatego na razie bierzemy kościelny jednostronny. M. chce kościelny (choć też jest taki niepraktykujący wierzący) i nie chce samego cywilnego. A ja się ciągle zastanawiam. Jeśli nauki mi nie rzucą jakiegoś lepszego światła na to, to wole nie brać kościelnego wbrew swoim przekonaniom.
Na koszty tak nie patrzę. Zwłaszcza gdy zdecydowaliśmy się na małe wesele. Możemy trochę bardziej "poszaleć".

Cytat:
Na przebarwienia polecam tani sposób, ale działający. Z tym że wyraźne efekty widać po 3-4 miesiącach, więc trzeba być cierpliwym. Otóż - kupuję w sklepie z półproduktami kwas kojowy i hydrolat oczarowy.

5gram kwasu rozpuszczam w 100ml hydrolatu, tak żeby mieć roztwór 5%. Rozpuszcza się bez problemu, po prostu wrzucam do butelki i trzęsę nią. I takim roztworem przemywam codziennie wieczorem twarz.

Efekty są super i od kiedy to stosuję, nie mam większych problemów z wypryskami. Tylko co miesiąc robię 2 tygodnie przerwy i wracam do kuracji. Kwas kojowy jest bardzo delikatny, nic się nie łuszczy.
Nie słyszałam o tym kwasie. Muszę go zamówić bo w Gda nie mam żadnej drogerii z półproduktami.
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:05   #572
wildDaisy
żona bez ogona

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
A jeżeli ślub kościelny chcecie (oboje!) tylko "bo jest ładny" to bym zrezygnowała Cywilny też można urządzić "ładnie"
Ja rozumiem, że visionAM ma rozterki dotyczące ślubu i wcale nie jest jej łatwo zdecydować kościelny czy cywilny. Niby po co ci ten kościelny, skoro do kościoła nie chodzisz, ale jednak większość osób traktuje ślub cywilny zwyczajnie niepoważnie. A już zwłaszcza w małych miastach albo na wsi. U mnie w mieście ślub cywilny to po prostu nie ślub i koniec kropka, nie przegadasz. Z jednej strony bycie w zgodzie ze sobą blablabla, ale przecież jak osoba, która nie chodzi do kościoła weźmie ślub kościelny, później ochrzci dzieci to przecież nic złego nie zrobi, wątpię, że w jakikolwiek sposób ucierpi na tym jej sumienie A z drugiej strony sama nie chciałabym, żeby rodzina i znajomi nie traktowali mojego ślubu poważnie (bo taką mają małomiasteczkową mentalność) z racji tego, że to tylko cywilny
Stary 2015-07-02, 13:07   #573
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
Ja rozumiem, że visionAM ma rozterki dotyczące ślubu i wcale nie jest jej łatwo zdecydować kościelny czy cywilny. Niby po co ci ten kościelny, skoro do kościoła nie chodzisz, ale jednak większość osób traktuje ślub cywilny zwyczajnie niepoważnie. A już zwłaszcza w małych miastach albo na wsi. U mnie w mieście ślub cywilny to po prostu nie ślub i koniec kropka, nie przegadasz. Z jednej strony bycie w zgodzie ze sobą blablabla, ale przecież jak osoba, która nie chodzi do kościoła weźmie ślub kościelny, później ochrzci dzieci to przecież nic złego nie zrobi, wątpię, że w jakikolwiek sposób ucierpi na tym jej sumienie A z drugiej strony sama nie chciałabym, żeby rodzina i znajomi nie traktowali mojego ślubu poważnie (bo taką mają małomiasteczkową mentalność) z racji tego, że to tylko cywilny
Eh... No dokladnie.

xXxMarysia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:08   #574
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xXxMarysia92 Pokaż wiadomość
Normalnie. Skoro mam chrzest, komunie i bierzmowanie to do slubu koscielnego mam prawo. A czy chodze do kosciola i spowiedzi to jest tylko moja sprawa. U nas w rodzinie wlasnie w tym roku dziecka ksiadz nie ochrzczil bo nie bylo slubu koscielnego. Chrzest byl w okolicznej wsi. tam problemu nie bylo.
Ale ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu. Ja wiem, że księża robią co im się podoba ale nie ma prawa. A poza tym, co dziecko jest winne że rodzice wzięli tylko cywilny?

Już pomijam to że jak rezygnować z kościoła to całościowo i nie chrzcić dzieci. (nie mówię o sytuacji gdy jedna osoba chce, druga nie - tak jak u nas).
No i nie mówię że nie masz prawa brać ślubu - bez przesady, nawet o tym nie wspomniałam
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:09   #575
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Na sali (w naszym przypadku) trzeba było kupić jedzenie, napoje, soki, zrobić jedzenie na wiejski stół, posprzątać, udekorować, fajerwerki też tanie nie są. Zapłacić kucharkom, kelnerkom, sprzątaczkom. Zrobić bimber no i różne rzeczy o których pewnie nawet nie wiem.

A ksiądz? Napisać kazanie i przeczytać je z kartki. A nawet byc takim baranem że imiona pomylić. Poza tym o ile mi wiadomo, to sakramenty są darmowe Szkoda że tylko w teorii.
U mnie w zasadzie ślub jest darmowy Księdzu daje się co łaska, więc czy ja dam 50 czy 500 zł to i tak mi mszę odprawi Zapłacić trzeba tylko organiście z tego, co wiem No i ewentualna dekoracja kościoła.

Cytat:
Normalnie. Skoro mam chrzest, komunie i bierzmowanie to do slubu koscielnego mam prawo. A czy chodze do kosciola i spowiedzi to jest tylko moja sprawa. U nas w rodzinie wlasnie w tym roku dziecka ksiadz nie ochrzczil bo nie bylo slubu koscielnego. Chrzest byl w okolicznej wsi. tam problemu nie bylo.
Masakra Ja mieszkam w dziurze zabitej dechami, gdzie każdy o każdym wszystko wie, ale z taką sytuacją się jeszcze nie spotkałam
Stary 2015-07-02, 13:09   #576
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
A to to już inna sprawa. Niestety mimo tego że mamy XXI w to większość ludzi, szczególnie tych starszych od nas, ma żaściankowe myślenie
Stary 2015-07-02, 13:09   #577
candy111
Zakorzenienie

Cytat:
A jeżeli ślub kościelny chcecie (oboje!) tylko "bo jest ładny" to bym zrezygnowała Cywilny też można urządzić "ładnie"

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Tyle że jest różnica, NIKT nie zarabia 1600zł za niecałą godzinę 'pracy'. A na sali masz jedzenie, picie itp i nie przez godzinę
Mój szef operuje 4 osoby po 2,5 tys w godzinę i ma 10. Także niektórzy zarabiają więcej w godzinę niż ja w miesiąc
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:10   #578
201604261006
Konto usunięte

Mojej przyjaciółce ksiądz nie chciał dziecka ochrzcić. A dlatego że wzięła ślub (cywilny) z chłopakiem który się rozwiódł (on brał kościelny). Ja na jej miejscu urządziłabym awanturę jakich mało.
Ale ona potulnie poszła szukać innej parafii
Stary 2015-07-02, 13:11   #579
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Ale ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu. Ja wiem, że księża robią co im się podoba ale nie ma prawa. A poza tym, co dziecko jest winne że rodzice wzięli tylko cywilny?
No to chyba tak samo jest z tym ślubem? Skoro jest darmowy to ksiądz chyba nie ma prawa żądać jakichś sum z kosmosu i ustalać sobie cenników?
Stary 2015-07-02, 13:12   #580
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez candy111 Pokaż wiadomość
Mój szef operuje 4 osoby po 2,5 tys w godzinę i ma 10. Także niektórzy zarabiają więcej w godzinę niż ja w miesiąc
To musi być dobry skoro robi 4 operację w godzinę. Gdzie czas na odpoczynek, higienę i przygotowanie do operacji? Przecież nie przechodzi z sali do sali

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
No to chyba tak samo jest z tym ślubem? Skoro jest darmowy to ksiądz chyba nie ma prawa żądać jakichś sum z kosmosu i ustalać sobie cenników?
No nie ma
Ale jak już mówiłam, księża robią co chcą. Niestety
Zresztą opisywałam Wam sytuację Tż z księdzem, nie chciał mu dać 100zł za zapowiedzi to tak mordę na niego darł, tak go wyzywał że masakra.
Stary 2015-07-02, 13:13   #581
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:

Już pomijam to że jak rezygnować z kościoła to całościowo i nie chrzcić dzieci. (nie mówię o sytuacji gdy jedna osoba chce, druga nie - tak jak u nas).
No i nie mówię że nie masz prawa brać ślubu - bez przesady, nawet o tym nie wspomniałam
Jesli sie nie ochrzci dziecka to tak naprawde dziecku sie robi krzywde. Jak chce zmienic wiare to niech zmienia jak dorosnie. No ksierza robia chca i to zadna tajemnica. Nic dziwnego ze ludzie sie odwracaja ale nie od Boga a od ksierzy. tak sie mnoza ludzie wierzacy ale nie praktykujacy.

Stary 2015-07-02, 13:15   #582
candy111
Zakorzenienie

Cytat:
To musi być dobry skoro robi 4 operację w godzinę. Gdzie czas na odpoczynek, higienę i przygotowanie do operacji? Przecież nie przechodzi z sali do sali

---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

No nie ma
Ale jak już mówiłam, księża robią co chcą. Niestety
Zresztą opisywałam Wam sytuację Tż z księdzem, nie chciał mu dać 100zł za zapowiedzi to tak mordę na niego darł, tak go wyzywał że masakra.
Wymiana soczewki w oku trwa kilka minut.
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:16   #583
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
Pewnie ze nie... Ale co mozemy zrobic?

Stary 2015-07-02, 13:16   #584
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
A to to już inna sprawa. Niestety mimo tego że mamy XXI w to większość ludzi, szczególnie tych starszych od nas, ma żaściankowe myślenie
No własnie Dlatego ja rozumiem rozterki dziewczyn, które z jednej strony chcą kościelny, z drugiej cywilny. Jak ja kiedyś w żartach powiedziałam do swojej cioci, że niedawno weszła możliwość brania ślubu cywilnego w plenerze i chyba taki weźmiemy to usłyszałam, że po co komu taki ślub jak to tylko cywilny?! Po co wszystko z taką pompą robić, takie duże wesele?! Po co w ogóle ludzi zapraszać?! Już chyba o tym kiedyś pisałam, ale to jest właśnie kwintesencja takiego małomiasteczkowego myślenia na temat ślubu
Stary 2015-07-02, 13:18   #585
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Równie dobrze do kościelnego możesz założyć krótką, tańszą, skromną kieckę A na cywilny dużą, drogą bezę. Co to za różnica?
Niby tak, ale własnie ja sobie ubzdurałam, ze nie chcę krótkiej do kościoła to takie moje widzi mi się

Cytat:
Jest drogi, niekiedy nawet bardzo drogi, jak np. te 1600 zł to bardzo dużo. Ale w porównaniu do kosztów takiego tradycyjnego wesela w okolicach 30-50 tysięcy to nawet te 1600 nie robi wielkiej różnicy. Czasami wydaje mi się, że dla niektórych ważniejsze jest wesele od ślubu... I żeby nie było, nie mówię tego, żeby zrobić Ci na złość, bo sama napisałaś, że się wahasz między cywilnym, a kościelnym Czasami nawet te osoby, które uważają się za bardzo wierzące potrafią narzekać na to, że zapłaciły księdzu powiedzmy 500 złotych za msze, ale na sale za 20 tysięcy już nie narzekają
Rozumiem o co Ci chodzi... dla nas wesele nie jest bardzo ważne, robimy je bardziej dla gości. My moglibyśmy iść nawet w najbliższą sobotę i brać ślub Rozmyślania "cywilny czy kościelny" są przede wszystkim pod kątem sumienia itp. a w drugiej kolejności kosztów... Pewnie niebawem coś wspólnie ustalimy.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:20   #586
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
No własnie Dlatego ja rozumiem rozterki dziewczyn, które z jednej strony chcą kościelny, z drugiej cywilny. Jak ja kiedyś w żartach powiedziałam do swojej cioci, że niedawno weszła możliwość brania ślubu cywilnego w plenerze i chyba taki weźmiemy to usłyszałam, że po co komu taki ślub jak to tylko cywilny?! Po co wszystko z taką pompą robić, takie duże wesele?! Po co w ogóle ludzi zapraszać?! Już chyba o tym kiedyś pisałam, ale to jest właśnie kwintesencja takiego małomiasteczkowego myślenia na temat ślubu
W mojej rodzinie nie bylo zadnego cywilnego do tej pory....

Stary 2015-07-02, 13:21   #587
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz co? U nas to samo. Wierzacy ale nie praktykujacy.. I tez myslimy nad cywilnym.... Sama juz nie wiem... u nas jak sie ma slub cywilny to uslyszysz od ksiedza ze to nie slub i ci dziecka nie ochrzcza....

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

No to wy macie cene dobra...
nieprawda. Ksiądz ma obowiązek ochrzcić dziecko i w naszej okolicy nie ma z tym problemu- jak nie w jednym kościele to w innym , bo niejedni znajomi chrzcili a byli albo po cywilnym a niektórzy nawet bez ślubu

Dla mnie ślub kościelny ma sens jeśli choć jedna osoba jest wierząca i praktykująca. Robienie kościelnego, bo jest biała suknia i super się kościół udekoruje albo co gorsza bo co rodzina powie na cywilny jest... ehem... beznadziejne. Ale to tylko moje zdanie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Dokładnie Dlaczego nie napisałaś że chodzi o ładną bransoletkę, tylko o taką za 15k? O masakro. Pomijam też fakt, że wypisywanie takich rzeczy w Internecie jest niebezpieczne
Popieram. Ale myślałam, że tylko ja mam takie zdanie i już nie chciałam się wyróżniać i rozpoczynać rozmowy

Szkoda tylko, że wszyscy Ci, którzy źle oceniają ślub cywilny nie pamiętają o tym, że to dzięki podpisaniu tych dokumentów nazywją się w świetle prawa mężem i żoną i mogą o czymkolwiek decydować, np. w przypadku operacji i wypadków.
Nie zrozumcie mnie źle, ja nie mam nic do ślubu kościelnego, ale prawda jest taka, że sam kościelny to powinno być przeżycie duchowe dla osób wierzących. Takie jest moje zdanie.

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:27   #588
Cherry_Muffin
nibyżona

ja się bardzo cieszę, że rodziny i moja i TŻ nie miała kompletnie problemu z cywilnym, a wiele nawet twierdziło, że dobrze

uff, zjadłam. robię porządek w historii medycznej
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:27   #589
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
nieprawda. Ksiądz ma obowiązek ochrzcić dziecko i w naszej okolicy nie ma z tym problemu- jak nie w jednym kościele to w innym , bo niejedni znajomi chrzcili a byli albo po cywilnym a niektórzy nawet bez ślubu

Dla mnie ślub kościelny ma sens jeśli choć jedna osoba jest wierząca i praktykująca. Robienie kościelnego, bo jest biała suknia i super się kościół udekoruje albo co gorsza bo co rodzina powie na cywilny jest... ehem... beznadziejne. Ale to tylko moje zdanie

Popieram. Ale myślałam, że tylko ja mam takie zdanie i już nie chciałam się wyróżniać i rozpoczynać rozmowy

Szkoda tylko, że wszyscy Ci, którzy źle oceniają ślub cywilny nie pamiętają o tym, że to dzięki podpisaniu tych dokumentów nazywją się w świetle prawa mężem i żoną i mogą o czymkolwiek decydować, np. w przypadku operacji i wypadków.
Nie zrozumcie mnie źle, ja nie mam nic do ślubu kościelnego, ale prawda jest taka, że sam kościelny to powinno być przeżycie duchowe dla osób wierzących. Takie jest moje zdanie.
Ale jadnak zdarzaja sie ksierza, ktorzy zyja jakimis swoimi chorymi pogladami. Na to czy slub bedzie koscielny czy cywilny sklada sie wiele czynnikow, nie tylko wiara. I ani dekoracja, ani biala suknia nie jest tym czynnikiem decydujacym. Tu chodzi o sumienie, o zdanie najblizszych. O to np ze mam ciocie ktore choruja i nie sa w stanie wysiedziec godzine w kosciele a chcialyby byc od poczatku do konca. Moze dla nich warto pomyslec o cywilnym. Ksierza odstraszaja od slubow koscielnych a potem sie dziwia.

Stary 2015-07-02, 13:28   #590
sunny0
PeeMa

Cytat:
Puściłam im TV leci "Szkoła" późnej "Ukryta prawda", "Szpital" i "W11" Jak przetrwam ten maraton to będzie dobrze
O matko, zwariowałabym
Cytat:
Napisane przez kashia001 Pokaż wiadomość
zawsze do Krakowa możecie przyjechać
Do Krakowa już nie mam takich fajnych połączeń, ale może kiedyś przy okazji jak będę
Cytat:
Napisane przez DontSaySorry Pokaż wiadomość
Jadę na weekend nad jeziorko z moimi znajomymi ze studiów
Ale będzie czadowo
Zazdroszczę, też chętnie pojechałabym nad wodę
Cytat:
A powiedzcie jak sie przygotowujecie na slub ? Bardziej dbacie o diete, sport? Lepsze kosmetyki? Zamierzacie przedluzac rzesy, robic tipsy? Zapuszczacie wlosy, scinacie?
Ja zapuszczam włosy Na pewno zrobię hybrydy dla wygody, a z dietą i sportem to zobaczę
Cytat:
Paznokcie to jak chodzę normalnie hybrydy u rąk i nóg. Nic szczególnego nie będę miała. Z tłumu się będę wyróżniać białą suknią i welonem No może jak mi tata kupi to bransoletkę za 15k założę Ale muszę go namówić na taki prezent na wieczór panieński.
Prawie połowa mojego budżetu ślubnego

Cytat:
A co sadzicie o pannac mlodych w okularach?
Mnie się nie podobają, ale to ze względu na to, że sama noszę okulary i kiedyś miałam straszne kompleksy na tym punkcie
Cytat:
Kompletnie nie mam dzisiaj pomysłu na obiad Chciałabym, żeby było szybko. Najchętniej też bym zamówiła chińczyka, ale już za często jemy, a rośnie ekspresowo
Mój TŻ ostatnio wymyślił, że co piątek będziemy zamawiać kebaby Odciągam go od tego pomysłu
Cytat:
Napisane przez pannamima Pokaż wiadomość
Sophie, nie chce w innej parafii bo to różnica 300 zł a do tego inne opłaty za zaświadczenia. Ale kur... 1600zl? Za co?
Ja tyle nawet nie zarabiam.
Na pewno by dostał ode mnie
Cytat:
A zakładaliśmy góra 30tys. co jest jednak nierealne. Przy cywilnym byłoby. Więc sami nie wiemy co robić...zwłaszcza, że po ślubie czeka nas kolejny wydatek - mieszkanie. A my niestety mamy taką sytuację, że wszystko sponsorujemy sobie sami, rodzice nie są w stanie pomóc.
Ale właściwie co odchodzi w cywilnym? Chyba tylko co łaska, ewentualnie dekoracja kościoła. To aż 5 tysięcy?
sunny0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:29   #591
Sophie24
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej rodzinie nie bylo zadnego cywilnego do tej pory....
U mnie były ale tylko w przypadku gdy kościelny był już niemożliwy.
No i kilka lat temu jak nie było konkordatowego to osobno cywilny brali

Cytat:

Mniej więcej też tak to widzę stąd moje rozterki czy kościelny to dobre wyjście. Wiem, że nie wezmę tego tak "duchowo". To ma być nasz dzień, nasz ślub, nie ważne gdzie będę przysięgać, ważne, że przysięga będzie dla M. Ale M. (z różnych powodów) chce kościelny i wiem, że tu nie przegadam. Zresztą teściowa właśnie ma podejście, że cywilny to nie ślub i zawału by dostała na cywilny. Gdy się dowie (o ile się dowie), że ślub był jednostronny to też kipnie na zawał pewnie.
Nie rozumiem tak naprawdę czemu inni mają najwięcej do powiedzenia w kwestii czyjegoś ślubu. To ma być zgodne z naszym sumieniem, wiarą i przekonaniami a nie rodziców, dziadków czy kuzynek. Nikt nie powinien słowem pisnąć a jednak zawsze się każdy wtrąca.

Szparagi spleśniały:/ Nie mam obiadu. Wezmę książkę i wyszperam zaraz jakiś przepis
Sophie24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:31   #592
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, to też bierzemy pod uwagę... Nawet znajomi w naszym wieku uważają, że cywilny jest mniej "ważny", co jest bez sensu
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:33   #593
Cherry_Muffin
nibyżona

mnie najbardziej smieszy jak mowia, ze jest mniej wazny, ale z kosciola ciagle sie wysmiewaja i wgl. ale slub to tylko koscielny. damn
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:35   #594
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
U mnie były ale tylko w przypadku gdy kościelny był już niemożliwy.
No i kilka lat temu jak nie było konkordatowego to osobno cywilny brali

Mniej więcej też tak to widzę stąd moje rozterki czy kościelny to dobre wyjście. Wiem, że nie wezmę tego tak "duchowo". To ma być nasz dzień, nasz ślub, nie ważne gdzie będę przysięgać, ważne, że przysięga będzie dla M. Ale M. (z różnych powodów) chce kościelny i wiem, że tu nie przegadam. Zresztą teściowa właśnie ma podejście, że cywilny to nie ślub i zawału by dostała na cywilny. Gdy się dowie (o ile się dowie), że ślub był jednostronny to też kipnie na zawał pewnie.
Nie rozumiem tak naprawdę czemu inni mają najwięcej do powiedzenia w kwestii czyjegoś ślubu. To ma być zgodne z naszym sumieniem, wiarą i przekonaniami a nie rodziców, dziadków czy kuzynek. Nikt nie powinien słowem pisnąć a jednak zawsze się każdy wtrąca.

Szparagi spleśniały:/ Nie mam obiadu. Wezmę książkę i wyszperam zaraz jakiś przepis
I po problemie

Cytat:
Dokładnie, to też bierzemy pod uwagę... Nawet znajomi w naszym wieku uważają, że cywilny jest mniej "ważny", co jest bez sensu
Ja to zauważyłam, że najwięcej krzyczą o tej hipokryzji i wytykają palcami innych osoby, które się deklarują jako niewierzące Mało który wierzący nazwie hipokrytą tego, który bierze kościelny nawet i tylko dlatego, że jest ładny, że ma ładną oprawę, fajną tradycję. Nikogo to nie powinno boleć, niech młodzi przeżyją ten dzień tak jak im się podoba
Stary 2015-07-02, 13:36   #595
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jadnak zdarzaja sie ksierza, ktorzy zyja jakimis swoimi chorymi pogladami. Na to czy slub bedzie koscielny czy cywilny sklada sie wiele czynnikow, nie tylko wiara. I ani dekoracja, ani biala suknia nie jest tym czynnikiem decydujacym. Tu chodzi o sumienie, o zdanie najblizszych. O to np ze mam ciocie ktore choruja i nie sa w stanie wysiedziec godzine w kosciele a chcialyby byc od poczatku do konca. Moze dla nich warto pomyslec o cywilnym. Ksierza odstraszaja od slubow koscielnych a potem sie dziwia.
tak składa się wiele czynników, tu się zgadzam.
Uważam, że to dzień Młodych i to do nich należy decyzja, każdy kieruje się czymś innym. My z Tż od początku wiedzieliśmy, że zrobimy cywilny, bo nie chodzimy do kościoła, natomiast nasza rodzina jest bardzo wierząca i wiedziałam, że będzie im to ciężko zaakceptować, ale nie zmieniłabym decyzji bo ktoś tak chce i jak się okazało słusznie. Decyzja zaakceptowana i wszyscy zadowoleni
A ewentualnym chrztem dziecka się nie przejmuję- nie wiem czy będę je chrzcić. Być może tak, żeby miało swój wybór i potem łatwiej w życiu, gdyby chciało wybrać wiarę. Jednak równie dobrze może przyjąć chrzest w dowolnym momencie swojego życia, jeśli świadomie wybierze taką drogę. To kwestia do obgadania z Tż
Cytat:
Napisane przez Sophie24 Pokaż wiadomość
świetnie ujęte. o to mi chodziło

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:37   #596
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
mnie najbardziej smieszy jak mowia, ze jest mniej wazny, ale z kosciola ciagle sie wysmiewaja i wgl. ale slub to tylko koscielny. damn
Ooo, to moje miasto, moi znajomi + rozbijanie ślubu na cywilny, żeby wziąć kredycik i za rok, już po kościelnym oczywiście, śmigać na wielkim weselichu w białej sukni i welonie
Stary 2015-07-02, 13:40   #597
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
Ooo, to moje miasto, moi znajomi + rozbijanie ślubu na cywilny, żeby wziąć kredycik i za rok, już po kościelnym oczywiście, śmigać na wielkim weselichu w białej sukni i welonie
O czyms takim jeszcze nie slyszalam ;p

Stary 2015-07-02, 13:42   #598
sunny0
PeeMa

Cytat:
Równie dobrze do kościelnego możesz założyć krótką, tańszą, skromną kieckę A na cywilny dużą, drogą bezę. Co to za różnica?

Cytat:
Rozstrzelałabym I żeby nie było, jestem wierząca, biorę ślub kościelny, a właściwie konkordatowy
sunny0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-02, 13:42   #599
xXxMarysia92
Raczkowanie

Cytat:
tak składa się wiele czynników, tu się zgadzam.
Uważam, że to dzień Młodych i to do nich należy decyzja, każdy kieruje się czymś innym. My z Tż od początku wiedzieliśmy, że zrobimy cywilny, bo nie chodzimy do kościoła, natomiast nasza rodzina jest bardzo wierząca i wiedziałam, że będzie im to ciężko zaakceptować, ale nie zmieniłabym decyzji bo ktoś tak chce i jak się okazało słusznie. Decyzja zaakceptowana i wszyscy zadowoleni
A ewentualnym chrztem dziecka się nie przejmuję- nie wiem czy będę je chrzcić. Być może tak, żeby miało swój wybór i potem łatwiej w życiu, gdyby chciało wybrać wiarę. Jednak równie dobrze może przyjąć chrzest w dowolnym momencie swojego życia, jeśli świadomie wybierze taką drogę. To kwestia do obgadania z Tż

świetnie ujęte. o to mi chodziło
Sama juz nie wiem czego chce. Najgorzej z najblizszymi wlasnie. Musze sie z tym przespac... Tak naprawde dla mnie kazdy slub jest tak samo wazny. Powoli mi chyba wszystko jedno...

Stary 2015-07-02, 13:43   #600
izk_a
Zakorzenienie

ale macie poważne tematy

ja się tylko melduje, że pogoda jest piękna trochę się poopalałam i nazrywałam czereśni będziemy robić sok

a popołudniu idę do koleżanki na urodziny
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości