|
|
#2701 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część XI
Cytat:
|
|
#2702 | |
|
Wtajemniczenie
|
ladnie wyglada rzeczywiscie
Cytat:
![]() Co myslicie o tej siatce z zooplusa: http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzw...tki_kot/343060 Spodziewalam sie chyba czegos solidniejszego, jako, ze niby wzmocniona, a ona mi sie taka miekka wydaje w dotyku
|
|
#2703 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie ma pośpiechu, jeszcze ze 2 dni jej może zejść zanim na pocztę dotrze
Dam znać jak już się wyśle
|
|
#2704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2705 |
|
Zakorzenienie
|
A tak swoją drogą pamiętacie Beatelsa/Pixela? Udzielaliśmy się tutaj z rok temu.
Dla przypomnienia w załączniku moje kocie dziecko Co myślicie o goleniu kota na lato? Pomaga kotom w upałach? Możecie polecić jakąś fontannę z zoo+ która jak najmniej szumi? Mam kawalerkę i słyszenie cały czas wodę chyba by mnie do szału doprowadziło
|
#2706 |
|
Zakorzenienie
|
Mycha, ja jestem przeciwko. Co do fontanny - właśnie pisałam co nieco o mojej, jak pracuje
|
#2707 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny jeszcze tylko 2 miesiace i 12 dni
)) maluccy mozemy idebrac 15 wrzesnia
|
|
|
|
#2708 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boski podobny do mojego
|
|
#2709 |
|
Zakorzenienie
|
Śliczny Pixel
![]() Czy kupowałyście może dla kotów karmę ZiwiPeak? Najbardziej chciałabym czegoś o suchej się dowiedzieć, to są kawałki suszonego mięsa?
|
#2710 |
|
Nie depcze krokusów
|
To takie płaty mięsa, pięknie pachną i równie pięknie je Daniels zakopywał
![]() Zostawiałam mu je na dzień, czasem je pochłaniał w akcie desperacji
|
|
#2711 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chciałam w ramach przysmaku kupić, bo z rabatem wychodzi jak suszone mięso Dokas, czyli jedne z tańszych snaczków. Wiesz może ile wytrzyma w świeżości otwarte opakowanie?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2712 |
|
Nie depcze krokusów
|
Nie wiem, nigdy tych marnych 400g nie trzymałam dłużej.
To jedyna karma, na którą Daniels kręcił nosem.
|
|
#2713 |
|
Zakorzenienie
|
Nam to by na niecałe pół roku starczyło, wolałabym połowy nie wyrzucać
|
#2714 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Planuję kupić kota norweskiego - już nie mogę się doczekać, gdy kicia znajdzie się w domu! Będzie to kocurka starsza, więc muszę jej kupić wieeeeelki drapak, wieeeelkie legowisko (choć chcę, by spała ze mną) i wieeeelką kuwetę!
|
|
|
|
#2715 |
|
Zakorzenienie
|
nie jestem przekonana, jak dla mnie golenie to wtedy, gdy kot jest długowłosy i ma kołtuny. Futro tak naprawdę izoluje zwierzaka od otoczenia, więc chroni przed przegrzaniem, bo nagrzewa się futro, a nie skóra. To akurat o psach, ale u kotów jest pewnie podobnie https://www.facebook.com/76805840664...4120595039209/
|
|
|
|
#2716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziałyście taką (raczej) nowość, dodatek do karmy Pokusa Premium Plus Kot? http://pokusa.org/pokusa-premium-plus-kot/#more-88 Co o tym sądzicie?
|
|
#2717 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pan w filmiku reklamowym ma wkurzający głos :P |
|
|
|
|
#2718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znajoma mi podlinkowała. Czytałam pochlebne opinie, ale wszystkie o dodatku dla psów. Zgadzam się, nie da się go słuchać
|
|
#2719 |
|
Raczkowanie
|
Maja znowu wczoraj zesikała się na pościel, stwierdziłam że koniec domysłów i dzisiaj zaniosłam mocz do laboratorium i wyszły dość liczne trójfosforany amonowo-magnezowe w preparacie i pH trochę za wysokie 7,5
reszta wyników ponoć w normie. Byłam już z nią u wetki, dostała 3 zastrzyki: Symulox, Catosal i Melovem oraz pastę Uro-pet, mam podawać 2 razy dziennie po 3ml. Jutro mam się zgłosić na kolejne zastrzyki. Esfira doradzisz (uspokoisz ) czy to dobry kierunek leczenia? Na razie mamy się wstrzymać z karmą weterynaryjną, po leczeniu zrobić kontrolne badanie moczu i wtedy zobaczymy. Ma dopiero rok a tu takie rzeczy
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2720 |
|
Konto usunięte
|
Skumajcie mojego kota- dzisiaj sam z siebie wypił z miski dobre 100 ml i jeszcze robił kocie karate jak piłam wodę z butelki. Żwirek nie nadąży wchłaniać
![]() Załączam roztopionego przez upał Simbadillę. |
|
|
|
#2721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2722 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Poza tymi ostatnimi posikiwaniami poza kuwetą, w czwartek rano jak się szykowałam zauważyłam że wchodzi do kuwety i się zastanawia, weszła dwa razy i wyszła, dopiero za trzecim się wysikała. Nigdy wcześniej tak nie robiła, z kuwety korzystała bezproblemowo od 5 tygodnia więc już wiedziałam że coś jest na rzeczy ale nie spodziewałam się że tak poważnego. |
|
|
|
|
#2723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po objawach i wynikach wychodzi, że ma kamienie i boli ją jak sika. Uropet zakwasi mocz, obniży pH. Przy kamieniach ważna jest też zwiększona podaż wody, żeby kot więcej sikał, przepłukał pęcherz. Stąd najwięcej problemów z układem moczowym mają koty na suchej karmie. http://www.felinologia.org.pl/struwi...ie-ich-pozbyc/
|
|
#2724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
RC Urinary jest też w saszetkach, ale to trochę zaboli finansowo. Teraz widuję sporo kotów z zap. pęcherza, może taka pogoda, że gorąco, ale w przeciągu można sobie pęcherz przeziębić
|
|
|
|
|
#2725 |
|
Zakorzenienie
|
Haczyk może być w tym, że Urinary maskuje problem. Znam koty, które po odstawieniu Urinary od razu sikały po kątach, dzień na Urinary - siki w kuwecie, kot jak nówka sztuka. I nie leczono przyczyny, tylko maskowano skutki.
Florka miała jakiś czas temu lekki stan zapalny (nie sikała po kątach, ale np. w czasie zabawy popuszczała kropelki), najpewniej się właśnie przewiała, miesiąc na Urinopecie i po kłopocie.
|
#2726 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Inaczej to nie wiem ile jeszcze dni bym kombinowała, żeby jej ten kubek podstawić, następnym razem może kupie żwirek do pobierania moczu jeśli będzie stawiała opór.Maja do tej pory nie była tylko na suchej karmie, wiem że to nie jest zdrowe Przed chwilą wróciłyśmy z zastrzyku, przeciwzapalne ma dostać jeszcze jutro a antybiotyk przez tydzień. Dziękuję za link
|
|
|
|
|
#2727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ma dostęp całodobowy do suchej karmy? Pomijając, że niepotrzebnie, to - mogła jeść przed wysikaniem się? Co prawda objawy i tak wskazują na to, że coś się tam dzieje (czy to zapalenie pęcherza czy kamienie - chociaż struwity w próbce moczu wytrącają się w przeciągu kilku godzin - konsultowane z kumatym weterynarzem - do tego występują w nielicznej postaci także u zdrowych kotów, naturalnie), jednak do określenia pH moczu potrzebny jest mocz pobrany na czczo. Sprawdzam moim pH paskiem i widzę jak duże są zmiany (pH rośnie) w różnych godzinach po posiłku.
|
|
#2728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2729 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Trochę mnie uspokoiłaś, że leczenie jest prawidłowe Generalnie całe wyniki wyszły tak: Badanie fizykochemiczne moczu Barwa: żółta Przejrzystość:lekko mętny Ciężar właściwy: >1,050 (widełki: jednostka g/cm3, min. 1,025, max 1,060) Odczyn: 7,5 Białko: 0,24 Krew: nieobecna Glukoza: nieobecna Aceton: nieobecny Urobilinogen: w normie Barwniki żółciowe: nieobecne Osad moczu Leukocyty: 0-1 w p/w Nabłonki płaskie: pojedyncze w p/w Trójfosforan amonowomagnezowy: dość liczne w preparacie Bakterie: nieliczne w preparacie Patrząc ze swojego doświadczenia myślisz że uda nam się ją całkowicie wyprowadzić na prostą? Często zdarza się mimo obecności struwitów i niewłaściwego ph reszta wyników jest w miarę w normie? Cytat:
Pisałam ogólnie o jej żywieniu do tej pory, wczoraj nie miała dostępu do jedzenia przez noc, mocz był pobrany na czczo Tzn. że nawet w moczu zdrowego kota w badaniu mogą wyjść struwity jeśli próbka jest za długo przetrzymywana przed analizą? Dobrze Cię zrozumiałam? A możesz napisać w jaki sposób sprawdzasz to ph? łapiesz mocz kilka razy w ciągu dnia żeby to sprawdzić? |
||
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Leukocytów w moczu nie ma, także wynikałoby, że zapalenia też nie? Punkcja przeprowadzana przez wprawnego weterynarza jest praktycznie bezbolesna Koty denerwuje tylko to, co zawsze u weterynarza - ktoś je na siłę przetrzymuje w sali tortur Tak, dobrze zrozumiałaś Podtykam im pasek do badania pH pod dupę jak sikają Ogólnie pobieranie moczu u nich nie jest kłopotliwe, mocno się wypinają, do tego Florka sika dość wysoko i nie przestają sikać jak im się podstawi coś pod kuper. Do badania powinien być pobrany środkowy mocz, z jednego strumienia (u ludzi tak samo).
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

Ona ma budowę taką puchato- brytyjczykową, nie będzie chuda jak gepard, ważne, że nie tyje.

podobny do mojego

reszta wyników ponoć w normie. Byłam już z nią u wetki, dostała 3 zastrzyki: Symulox, Catosal i Melovem oraz pastę Uro-pet, mam podawać 2 razy dziennie po 3ml. Jutro mam się zgłosić na kolejne zastrzyki. Esfira doradzisz (uspokoisz
) czy to dobry kierunek leczenia? Na razie mamy się wstrzymać z karmą weterynaryjną, po leczeniu zrobić kontrolne badanie moczu i wtedy zobaczymy. Ma dopiero rok a tu takie rzeczy