![]() |
#1531 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2008
Kurde mole i którą teraz wybierzecie?
![]() |
#1532 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ja tez slubuje w 2008 a dokladnie 12 lipca i mam pytanko macie juz zalatwione wszystko? jak stoicie z alkoholem? ile przeznaczacie na jedna osobe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1533 |
Raczkowanie
|
Zostaliśmy przy pierwszej wersji czyli 17.00. Ksiądz proponował nam 15.00, ale to jednak za wcześnie. Miejmy nadzieję, że zdjęcia i tak wyjdą ładnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1535 | ||
Raczkowanie
|
Panny Młode 2008
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o przygotowania do slubu to narazie jest cisza jak juz pisalam wczesniej jedziemy jedynie umawiac sie z firma cateringowa co bedziemy podawac w czasie wesela do jedzenia.noi pozostaje kwestia wyboru wodki.ja mowie ze chce Sobieskiego Tomek mowi ze cchce Finlandie...i po co ta Finlandia jak Sobieski tez jest ok?prawda?a suknie slubne zaczne mierzyc na przelomie listopada grudnia bo wtedy maja sie pojawic nowe kolekcje..narazie ciesze oko ogladajac je na necie.dziewczyny czy nie martwicie sie o pogode-zwlaszcza te ktore slubuja 27.09.2008 ze bedzie zimnawo?przeczytalam kiedys na internecie ze dobrze jest zajrzec do kalendarza przy wyborze daty i wybrac dzien keidy jest chyba pelnia w nocy o ile dobrze pamietam...czy ktoras z Was wie co bedzie 27.09.2008??? ![]() Cytat:
![]() ![]()
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200706034029.png http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008092701601630.png Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-09-05 o 23:19 Powód: post pod postem |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1536 |
Zadomowienie
|
Przykro mi, że taka sytuacją dotknęła Ciebie. Pewnie w mniejszcyh miejscowościach jest tak jak opisujesz. Może warto postarać się o pracę w jakiejś ościennej miejscowości i jakoś załatwić transport? Nie poddawaj się
![]() p.s. o wpływie pełni księżyca jeszcze nic nie słyszałam... ja slubuję 23.08.08 i tez nie wiem jaki księżyc będę oglądać ![]()
#1537 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1. teologia sakramentu małżenstwa 2. Aspekt etyczny małżenstwa 3. ceremonia małżenstwa 4. tajemnica zycia- instruktorka 5. Wizyta w Parafialnej Poradni Zycia Rodzinnego 6. Uczestnictwo w dekalnym dniu skupienia na ostatniej nauce bedzie razem to skupienie. mamy ogolem 4 nauki i pierwsza trwała 45 min. na nastepna mamy tez przyniesc ok 40zł na jakies materiały zw z poradnia rodzinna,. pozdrawiam wszystkich ![]()
![]() |
#1538 |
Zakorzenienie
|
Jestem po niedzielnym spotkaniu u rodziców TŻta (byłam razem z moimi żywicielami
![]() ![]() A jak to u Was wygląda? Wasi rodzice znają rodziców TŻta? |
![]() ![]() |
![]() |
#1539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1540 |
Raczkowanie
|
dziewczyny macie juz zalatwiona wodke na wesele? jak tak to ile na glowe przeznaczacie? ile was to kosztuje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1541 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1542 |
Zakorzenienie
|
Nasi rodzice też się już znają, matki są na "ty", dzisiaj właśnie mama Tżta wpada razem z nim na kawę. Stresik mam dalej, bo nie znają się jeszcze dobrze i na razie to są kontakty grzecznościowe, więc się boję, żeby coś nie zgrzytło, ale generalnie okej.
![]()
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1543 |
Zadomowienie
|
My z TŻ znamy się już 5 lat, wiec nasi rodzice poznali się dużo wcześniej. Niestety jakoś specjalnie nie utrzymują ze sobą kontaktów
![]() ![]() ![]() Szkoda bo chciałabym żeby się jakoś dogadywały...
#1544 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1545 |
Raczkowanie
|
![]()
A my mieszkamy w niewielkim mieście także nasi rodzice znają sie jeszcze z czasów ich młodości (przynajmniej tata, mama mowi ze tez ich kojarzyła)
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1546 |
Raczkowanie
|
z moim TŻ-tem znamy sie ponad dwa lata i juz na samym poczatku poznal moich rodzicow a ja jego. Spotkanie "na szczycie" nastapilo w dniu naszych oficjalnych zareczyn. Wtedy to mama TŻ-ta poznala sie z moimi rodzicami. Bylo bardzo sympatycznie, polubili sie i z tego sie wlasnie bardzo ciesze. Moze te relacje miedzy rodzicami nie sa najwazniejsze ale sa bardzo wazne. Wkoncu niedlugo wszystcy bedziemy tworzyc rodzine i miloby bylo spedzac swieta w sympatycznym gronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() My planujemy 1,5 butelki na głowę, czyli jak zapraszamy około 70 osób wyjdzie ze 100 butelek.Z nich kilka bedzie przeznaczonych na "bramki", do pracy. Może damy po jednej butelce dla każdej osoby, która dostanie tylko zawiadomienie do Kościoła, bo takie też się znajdą ![]() Cytat:
![]() Za to w bardzo nietypowych sytuacjach. Pierwszy raz na pogrzebie mojej babci, drugi na pogrzebie mojego Taty i na wiosnę tego roku jak obgadywaliśmy co nieco na temat ślubu.Kontaktu raczej ze sobą nie utrzymują, ale zawsze na święta dzwonią do siebie z życzeniami itp, Mam nadzieje, że podczas konkretnych przygotowań tuż przed ślubem bardziej się skumają.Rożnica wieku jest minimalna.Moja ma 53 lata, teściowa 51. Pozdrawiam... ![]()
![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-09-07 o 18:39 Powód: pomyłka słowna |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1548 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Całe szczęscie nie tylko ja tak mam ![]() My do alkoholu jeszcze nie doszliśmy, ale pewnie trzeba będzi popróbować zanim coś się kupi ![]() a tak poza tym mimo, iż pochodzę z wielkopolski to Jasło jest mi troszkę znane ![]() Pozdrawiam gorąco
![]() |
#1549 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o zaangażowanie mojego TŻ to bywa różnie. generalnie to raczej ja wszystko załatwiam a on się wypowiada. Osttanio jak mu powiedziałam, ze chciałabym, zeby on tez coś załatwiał to powiedział "Miałbym odebrac ci te przyjemność" - ech ci faceci.
Póki co nic się nei zmieniło mamy salę, kucharkę, zespół, godzinę w kościele, nauki przemałżeńskie no i wstępnie fotografa i kamerzystę. Z fotografem to wymyśliłam tak: mój kolega będzie robił zdjęcia podczas ślubu, wesela ( za niewielką opłatą), poza tym zrobimy sobie sesje w plenerze z innym fotografem (po ślubie kilka dni w miescie gdzie teraz mieszkamy), zatsanwiam się jeszcze nad możliwością z firmy kamerzysty jest jeszcze jakiś profesjonalny fotograf który mógłby zrobić zdjęcia w kościele. To jeszcze do przegadania. Jęsli chdozi o obrączki to pomyślimy po Nowym Roku, alkohol także,myślimy o Wyborowej ;-) Jesli chdozi o rodziców to u mnie sprawa jest skomplikowana, bo niestety nie mam rodziców (choć zdążyli się poznać), nie było i nie będzie żadnych oficjalnych zaręczyn. |
![]() ![]() |
![]() |
#1550 |
Zadomowienie
|
Uświadomiłyście mi dziewczyny jedną rzecz - rodzice moi ani mojego TŻ jeszcze się nie znają. Oboje z TŻ nie uznajemy sztucznych zaręczyn w domu przyszłej panny młodej więc wyszło tak, że jest juz 9 miesięcy od zaręczyn, slubek w sumie za rok a nasi rodzice jeszcze się nie poznali. Pewnie z czasem to jakoś naprawimy, ale za bardzo nie mamy pomysłu jak to zrobić, żeby mieli o czym rozmawiać i nie było sztucznie. Im bliżej wesela tym będą mieli więcej tematów więc chyba dlatego tak zwlekamy
![]() Dodam, że od ponad 7 lat jestem z moim TŻ )
#1551 |
Raczkowanie
|
Biedronkamacie dobrze takie krótkie nauki
![]() ![]() ![]() my jesteśmy ze soba od prawie 5 lat (w listopadzie mija nam 5) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chciałabym abysmy się mogli spotykać częściej wspolnie zwłaszcza że mój wybraniec jest jedynakiem ![]() jeśli chodzi o alkohol to jeszcze jest kupę czasu...chociaż dzisiaj pytaliśmy się o tort ślubny;D przy okazji jak kupowaliśmy ciasteczko na moje imieniny ![]() ![]() póki co jutro znowu do pracy i ta tragiczna pogoda...... |
![]() ![]() |
![]() |
#1552 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O pełni nie słyszałam, ale wolałabym nie brać ślubu w pełnię księżyca, bo wtedy zawsze jest chłodniej i to znacznie chłodniej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1553 |
Zakorzenienie
|
Ja z kolei słyszałam , że o pełni księżyca najlepiej seks smakuje
![]() Eee u mnie będzie wtedy III kwadra ![]() http://cybermoon.w.interia.pl/kalen/phase.html kalendarz faz księżyca ![]()
![]() |
#1554 |
Raczkowanie
|
asiulka84 ja tez 12 lipca
![]() ![]() ![]() ![]()
#1555 |
Raczkowanie
|
jesli chodzi o zareczyny, to my sie oficjalnie z rodzicami nie zareczalismy
ale po jakis 2 tygodniach po zareczynach moja mama zaprosila rodzicow TZ, porozmawialismy sobie w 6 i poznali sie rodzicew mimo ze sie bardzo balismy, bylo bardzo milo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1556 |
Raczkowanie
|
ja tez mam sale,fotografa,zespol... i teraz poki mam wakacje mysle co by tu jeszcze zalatwiac bo to pierwszy slub od paru lat w mojej rodzinie i nie wiem w sumie co i jak...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1557 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200706034029.png http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008092701601630.png Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-10-14 o 22:36 Powód: post dpo postem |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1558 |
Raczkowanie
|
czesc
![]() no więc Marta prosze Cię o dopisanie mnie na listę na 18.10.2008 bo jednak udało mi się z tą moją salą ![]() ![]()
#1559 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
tutaj znalazłam treść protokołu: http://swantoni.siemianowice.wiara.p...ask=view&id=99 protokół wypełnia się nie więcej, niż 3 miesiące przed ślubem i zazwyczaj ksiądz przepytuje osobno każdego z narzeczonych, aby uniknąć jakichś prób oszustwa. aby spisać protokół trzeba mieć ze sobą akty chrztu, dokumenty z usc, zaświadczenia o bierzmowaniu, ukończeniu nauk itp. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() nie no serio to w "miastach" liczyło się zawsze pół litra na parę, czasem 3/4 na parę. na wsiach się liczyło pół litra na osobę, a w górach ![]() ![]() mój przyjaciel robił wesele na 60 osób i policzyli 3/4 na parę + skrzynka "na wszelki wypadek", bramę i oczepiny. ponad skrzynka im została z imprezy. my będziemy się weselić w ok. 120 osób i liczymy własnie 2/4 na parę + skrzynka "na wszelki wypadek" (bram na szczęście u nas nie będzie, "wykupin" czy innych "oczepin" też nie, bo to dla mnie niesmaczne i poniżej poziomu, więc myślę że styknie. a kupi się pewnie w hurtowni albo supermarkety mają czasem "weselne promocje" przy dużych zakupach. a jak nie to w Lidlu jest mój prawie ulubiony Putinoff za 16,99 za pół litra, też może być ![]() Cytat:
![]() ![]() to tak jak ja - też polonistka ![]() Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2007-09-07 o 18:22 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1560 |
Zadomowienie
|
Ja też zgłaszam się jako kolejna polonistka
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:28.