Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. IX - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-07, 10:28   #3961
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Czekające na oświadczyny i te, które się już doczekały :) cz. IX

Cytat:
Napisane przez Dalisa Pokaż wiadomość
Bywa nawet gorzej, niektórzy w ogóle nie odkładają, tylko biorą kredyt...
Właśnie coś o kredycie rzuciło mi się w oczy na jakimś innym wątku. Wg mnie to przesada. Albo rodzice biorą kredyt na wielkie wesele dla dzieci i potem x lat splacają jednodniową imprezę.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 10:55   #3962
201801191006
Konto usunięte

ale przecież nikt nie organizuje wesela dzień w dzień przez dwa lata. to raczej panny młode się tak nakręcają ze wszystkim.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 11:00   #3963
tija93
Zakorzenienie

Hej

My mamy plany ślubne, a jeszcze kasy nie odkładamy. Teraz odkładamy na naszą wyprowadzkę. Wyprowadzka wiąże się z podjęciem przeze mnie pracy, więc będą pieniądze odkładane z dwóch wypłat. Dzień zaczęcia poszukiwania pracy zbliża się wielkimi krokami

Mój brat chciał brać kredyt na ślub. Jednak nie bierze, bo dostał z narzeczoną jakieś dodatkowe pieniądze z pracy i za to zrobią obiad weselny. Ale oni to pędzi wiatry - ślub po 8 miesiącach związku, dziecko po roku (przyszła bratowa jest w ciąży)
Stary 2015-07-07, 11:12   #3964
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
ale przecież nikt nie organizuje wesela dzień w dzień przez dwa lata. to raczej panny młode się tak nakręcają ze wszystkim.
Tak, ale właśnie każdy już na 2 lata przed rezerwuje terminy, usługodawcy się na to zgadzają i tak to się kręci, ze jest jedno wielkie szaleństwo I czekasz rok albo i więcej na wolną salę, fotografa itp. Łatwiej jak ktoś robi małe przyjęcie.

U nas w mieście rodzinnym żyje 60tys. osób, sal jest mnóstwo, a i tak jest takie oblężenie, że masakra. Nie wiem skąd się ci ludzie biorą w takich ilościach i to jeszcze jest problem znaleźć lokal na 100 osób - my gdzie nie byliśmy to albo miejsc mniej, albo więcej.

U mnie kolejni znajomi się zaręczyli w weekend
Mamy taką paczkę i w tym roku to już czwarte zaręczyny (łącznie z naszymi), czyli wszystkie pary z paczki już "zaklepane". A za rok trzy wesela chyba że się ta czwarta para też ogarnie na przyszły rok ze ślubem to będą cztery
Stary 2015-07-07, 11:15   #3965
201608212239
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Tak, ale właśnie każdy już na 2 lata przed rezerwuje terminy, usługodawcy się na to zgadzają i tak to się kręci, ze jest jedno wielkie szaleństwo I czekasz rok albo i więcej na wolną salę, fotografa itp. Łatwiej jak ktoś robi małe przyjęcie.

U nas w mieście rodzinnym żyje 60tys. osób, sal jest mnóstwo, a i tak jest takie oblężenie, że masakra. Nie wiem skąd się ci ludzie biorą w takich ilościach i to jeszcze jest problem znaleźć lokal na 100 osób - my gdzie nie byliśmy to albo miejsc mniej, albo więcej.

U mnie kolejni znajomi się zaręczyli w weekend
Mamy taką paczkę i w tym roku to już czwarte zaręczyny (łącznie z naszymi), czyli wszystkie pary z paczki już "zaklepane". A za rok trzy wesela chyba że się ta czwarta para też ogarnie na przyszły rok ze ślubem to będą cztery
Wśród moich znajomych też będą 3 śluby w przyszłym roku. Chyba będę musiała założyć osobny fundusz na ten cel.
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 11:17   #3966
visionAM
Zakorzenienie

My mamy za miesiąc wesele, dokładnie 15 sierpnia. Plus 14 sierpnia TŻ ma urodziny więc też nie wiem skąd na to wszystko wezmę kasę, chyba sobie daruję fryzjera na to wesele, trudno
Stary 2015-07-07, 11:20   #3967
201801191006
Konto usunięte

my rezerwowaliśmy w styczniu i były terminy na przykład na maj czy czerwiec 2015. więc gdyby nie to, że chciałam te grudniowe dekoracje to bez problemu bym ogarnęła.

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

teraz jak byłam we Wrocławiu to się widziałam ze znajomymi z liceum i kolega mówił, że już w tym roku koniecznie musi kupić pierścionek. aż się sama ucieszyłam
Stary 2015-07-07, 11:24   #3968
visionAM
Zakorzenienie

U nas teraz każdy po kolei, a co smieszbiejsze w lutym zaręczyla się para, która jest razem dwa lata. Potem dwie kolejne i każdy jest ze sobą dłużej niż dwa lata, a w ostatni weekend znajomi, którzy są że sobą pięć lat więc w zaręczynach odwrotna kolejność niż przy stażu związku. I ogólnie wśród moich znajomych w wieku 25-30 lat, dopiero zaczynają się jakieś deklaracje itp. Mam tylko dwie koleżanki, które wyszły za mąż mając chyba 22 lata.
Stary 2015-07-07, 11:27   #3969
201608212239
Konto usunięte

Cytat:
U nas teraz każdy po kolei, a co smieszbiejsze w lutym zaręczyla się para, która jest razem dwa lata. Potem dwie kolejne i każdy jest ze sobą dłużej niż dwa lata, a w ostatni weekend znajomi, którzy są że sobą pięć lat więc w zaręczynach odwrotna kolejność niż przy stażu związku. I ogólnie wśród moich znajomych w wieku 25-30 lat, dopiero zaczynają się jakieś deklaracje itp. Mam tylko dwie koleżanki, które wyszły za mąż mając chyba 22 lata.
U mnie za rok będą właśnie pierwsze śluby. Na studiach nikt o takich rzeczach nie myślał. Pewnie zawyżamy średnią wieku.
201608212239 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 11:40   #3970
201801191006
Konto usunięte

u mnie na studiach chyba każda zaręczona i planuje ślub.
Stary 2015-07-07, 11:44   #3971
visionAM
Zakorzenienie

U mnie na studiach mało kto był w związku
Stary 2015-07-07, 12:28   #3972
kiss of night
Zakorzenienie

U mnie na początku studiów sporo osób nie było sparowanych, ale na koniec to już prawie wszyscy. A zaręczona byłam tylko ja i moja przyjaciółka, z tym że ja jednak o ślubie myślę, a oni mają podejście 'no, kiedyś ślub weźmiemy'. No i jeden kolega zastał tatusiem, więc może też jakiś ślub ogarną.
kiss of night jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 14:02   #3973
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
I czekać kolejne 2? Bo nie będzie terminów.
No w takiej sytuacji to nie. Ale gdyby się ludzie nie rezerwowali z wyprzedzeniem to spokojnie można by znaleźć coś wcześniej.

Cytat:
Tak, ale właśnie każdy już na 2 lata przed rezerwuje terminy, usługodawcy się na to zgadzają i tak to się kręci, ze jest jedno wielkie szaleństwo I czekasz rok albo i więcej na wolną salę, fotografa itp. Łatwiej jak ktoś robi małe przyjęcie
Bo prawda jest taka, że ślub zwłaszcza dla dziewczyn musi być wymarzony i najpiękniejszy na świecie (oczywiście generalizuję) i nie może być inna sala, inny fotograf niż się zamarzyło. Podejrzewam, że zorganizowanie dużego wesela w rok w rejonach gdzie czeka się na wymarzone sale nawet 3 lata też nie byłoby problemem. Tylko trzeba byłoby zrezygnować z marzeń o tym jednym jedynym miejscu. Więc każdy ma jakieś priorytety.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 14:04   #3974
panna_felicjanna
Zakorzenienie

Ja coś czuję, że u nas to bardziej TŻ będzie się przejmował tym, żeby wesele było wymarzone niż ja.
panna_felicjanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 15:24   #3975
darka_1991
BAN stały

Dziewczyny wiecie może jaka pogoda ma być w ten weekend? Wybieram się do pięknego SPA "na łonie natury" wiecie... jeziorko, śpiewające ptaszki, cisza, spokój itp. i liczę na to, że przez 3 dni będę mogła wylegiwać się na leżaczku oczywiście nie chcę upałów takich jak teraz... ale pogoda bo podobno ma się zmienić.

A co do spa, to jadę do <link>, polecam na jakiś krótki wypad

Edytowane przez 201801191006
Czas edycji: 2015-07-07 o 15:36 Powód: link
darka_1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 15:36   #3976
201801191006
Konto usunięte

nie wiemy jaka będzie pogoda, ale wiemy że reklama na wizażu jest płatna.
Stary 2015-07-07, 16:36   #3977
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiemy jaka będzie pogoda, ale wiemy że reklama na wizażu jest płatna.
Dobrze to ujęłaś .

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 17:30   #3978
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaczok Pokaż wiadomość
No jest w tym trochę racji, że ludzie sami nakręcają taki stan rzeczy

Panna ja w sumie ostatnio też się nad tym zastanawiałam nie ma pośpiechu, na wszystko przyjdzie czas (pewnie będę tak myśleć dopóki znowu nie osiągnę fazy głębokiej desperacji )
Ja od jakiegoś czasu generalnie też jestem w takiej fazie (no, czasem mam gorszy dzień, ale baaardzo rzadko i szybko mija ). Nie ma co się spieszyć. Wszystko przyjdzie w swoim czasie. Już wolę ten ślub później niż za szybko. Moja kuzynka wychodziła za mąż 5 lat temu jak skończyła studia i w dniu ślubu byli razem 1,5 roku. Teraz coś słyszałam od jej brata, że myślą o rozwodzie... Masakra. Jak to usłyszałam, to mi się aż przykro zrobiło.
Dlatego może to i dobrze, że ja jestem z TŻ już jakiś czas i mam nadzieję, że zanim się zdecydujemy na wspólne życie już na zawsze to się dobrze poznamy
Tylko czasem zastanawiam się, czy będę miała komu rzucać welon na weselu, bo w zasadzie niemal wszystkie moje koleżanki bliższe i dalsze, które pewnie zapraszałabym na wesele są już mężatkami Najwyżej nie będę niczym rzucać i po sprawie
Cytat:
My mamy za miesiąc wesele, dokładnie 15 sierpnia. Plus 14 sierpnia TŻ ma urodziny więc też nie wiem skąd na to wszystko wezmę kasę, chyba sobie daruję fryzjera na to wesele, trudno
My mamy w tym roku 3 wesela. Pierwsze 6 sierpnia (swoją drogą to jest w czwartek ). Ale to i tak lepiej niż w zeszłym roku, gdzie byliśmy zaproszeni na 6 wesel

Cytat:
Napisane przez panna_felicjanna Pokaż wiadomość
Ja coś czuję, że u nas to bardziej TŻ będzie się przejmował tym, żeby wesele było wymarzone niż ja.
U nas chyba też tak będzie, przynajmniej tak mi się wydaje

Edytowane przez BittersweetCocaine
Czas edycji: 2015-07-07 o 17:31
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 17:50   #3979
Anemone
Mother of Cat

Cytat:
Napisane przez BittersweetCocaine Pokaż wiadomość
Ja od jakiegoś czasu generalnie też jestem w takiej fazie (no, czasem mam gorszy dzień, ale baaardzo rzadko i szybko mija ). Nie ma co się spieszyć. Wszystko przyjdzie w swoim czasie. Już wolę ten ślub później niż za szybko. Moja kuzynka wychodziła za mąż 5 lat temu jak skończyła studia i w dniu ślubu byli razem 1,5 roku. Teraz coś słyszałam od jej brata, że myślą o rozwodzie... Masakra. Jak to usłyszałam, to mi się aż przykro zrobiło.
Dlatego może to i dobrze, że ja jestem z TŻ już jakiś czas i mam nadzieję, że zanim się zdecydujemy na wspólne życie już na zawsze to się dobrze poznamy
Tylko czasem zastanawiam się, czy będę miała komu rzucać welon na weselu, bo w zasadzie niemal wszystkie moje koleżanki bliższe i dalsze, które pewnie zapraszałabym na wesele są już mężatkami Najwyżej nie będę niczym rzucać i po sprawie

My mamy w tym roku 3 wesela. Pierwsze 6 sierpnia (swoją drogą to jest w czwartek ). Ale to i tak lepiej niż w zeszłym roku, gdzie byliśmy zaproszeni na 6 wesel

U nas chyba też tak będzie, przynajmniej tak mi się wydaje
ehh, nie lubię słyszeć o takich sprawach.
Dla mnie związek i małżeństwo - jeśli się coś psuje - da się naprawić ZAWSZE.
Nie chodzi o to, żeby wymieniać partnera na lepszy model...

Byłam u jubilera zmierzyć palca. Się zdziwiłam, bo mi babeczka powiedziała, że lepsza by była dla mnie 10 niż 11
zaręczyliśmy się 15 listopada 2015
ślub 30 grudnia 2017
Anemone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 17:59   #3980
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anemone Pokaż wiadomość
ehh, nie lubię słyszeć o takich sprawach.
Dla mnie związek i małżeństwo - jeśli się coś psuje - da się naprawić ZAWSZE.
Nie chodzi o to, żeby wymieniać partnera na lepszy model...

Byłam u jubilera zmierzyć palca. Się zdziwiłam, bo mi babeczka powiedziała, że lepsza by była dla mnie 10 niż 11
Wg mnie są takie sytuacje, w których naprawa wiele nie daje. Alkoholizm, agresja, ponizanie, zdrada. Żadnej patalogicznej relacji nie powinno się naprawiać za wszelką cenę.
Stary 2015-07-07, 18:00   #3981
201801191006
Konto usunięte

nie, nie zawsze się da naprawić. nie ma co się męczyć dla samej idei małżeństwa.
Stary 2015-07-07, 18:00   #3982
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
nie, nie zawsze się da naprawić. nie ma co się męczyć dla samej idei małżeństwa.
Dokładnie
Stary 2015-07-07, 18:01   #3983
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Wg mnie są takie sytuacje, w których naprawa wiele nie daje. Alkoholizm, agresja, ponizanie, zdrada. Żadnej patalogicznej relacji nie powinno się naprawiać za wszelką cenę.
Poza tym do naprawy potrzeba chęci obu stron.
Mozna wiele wybaczyć, ja bym np wybaczyla zdradę, gdybym widziala, ze TZ sie stara. Jak nie ma checi zmian, pracy nad zwiazkiem to nic sie nie da zrobić.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 18:11   #3984
201801191006
Konto usunięte

Mojwa, czasami mi się wydaje że żyjesz w otwartym związku xD
Stary 2015-07-07, 18:13   #3985
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Szczerze? Jakby nie to, że kazdy ciśnie z organizacją na dwa lata przed, to dałoby się na luzie zorganizować ślub w trzy miesiące. Niestety od kilku lat ludzie wszystko rezerwują z bardzo dużym wyprzedzeniem i takie coś się przyjęło. Ja bym wolała mieć na organizację trzy miesiące zamiast półtora roku.
organizuję wszystko w trzy miechy
mam nawet klepniętego najlepszego fryzjera w okolicy
dziękuję
pozdrawiam
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 18:17   #3986
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
organizuję wszystko w trzy miechy
mam nawet klepniętego najlepszego fryzjera w okolicy
dziękuję
pozdrawiam
myślałam, że pomyliłam wątki
Stary 2015-07-07, 18:19   #3987
201604181004
Konto usunięte

serio ja mam wrażenie że niektórzy są bardziej naiwni niż ustawa przewiduje xd
jeździłam po wielu lokalach każdy mówi OCH OJEJ WRZESIEŃ TEGO ROKU? OMG NO NIE WIEM

jak jednej typiarze dorwałam się do kajetu to wesele raz na miesiąc, ewentualnie dwa razy w miesiącu. przecież oni w dużej mierze muszą tak gadać xD żebyscie poczuły się wyjatkowe bo ojej, akurat w lipcu 2018 znajdzie się miejsce. w zasadzie każda sala którą odwiedziliśmy miała kupę wolnych terminów na ten rok.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez dorotti66 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

myślałam, że pomyliłam wątki
loloo podesłała mi wątek xD
Stary 2015-07-07, 18:20   #3988
201801191006
Konto usunięte

wszystkie sale, które brałam pod uwagę miały wolne terminy na wakacje 2015.
hotel qubus ma chyba opcje last minute, np. na 2 - 3 miesiące przed jest taniej.
Stary 2015-07-07, 18:21   #3989
201604181004
Konto usunięte

hotel nadmorski, faltom, sala bankietowa koło rumii grinholc, restauracja w ogrodach - trudno mi nawet wymienic lokal ktory nie mial terminow na ten rok xD
Stary 2015-07-07, 18:24   #3990
BittersweetCocaine
Zakorzenienie

Cytat:
Też jestem za tym, żeby naprawiać jak się da, ale niestety czasami właśnie się nie da. Nigdy nie chciałabym być na siłę i męczyć się z kimś, chociaż wiem, że niektórzy są w stanie wiele wybaczyć właśnie dla samej idei małżeństwa albo dla wspólnych dzieci.
BittersweetCocaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości