izotek - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-05, 00:16   #4801
laisla
Zakorzenienie

Dot.: izotek

Ciekawy ten filmik Ile to kiedyś człowiek czasu poświęcił na kamuflaże, gdyby policzyć te wszystkie godziny, taka strata czasu dla lepszego samopoczucia
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 08:20   #4802
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Po tych 10 dniach przetłuszczanie włosów jeszcze nie wróciło, a u Was kiedy po odstawieniu włosy ponownie zaczęły się przetłuszczać?
Dość szybko, nie wiem czy po 10 dniach już myłam częściej, ale teraz, po miesiącu od odstawienia - myję co drugi dzień, czasami wręcz codziennie (zwłaszcza przy tych upałach + aktywność fizyczna) ;/
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 11:13   #4803
lisnov
Zakorzenienie

jeżuuuuuuuu jaki gorąc... powinna być emotka //rozpuszczam się
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 12:03   #4804
Margoza
Raczkowanie

Mam takie pytanie na przyszłość Chodzi mi o peelingi medyczne czy jak kto woli kwasami. One są wykonywane zarówno i u kosmetyczki i u lekarza. Czy jest jakaś różnica gdzie są wykonywane tzn.chodzi mi o to czy dermatolog ma jakieś większe możliwości nie wiem np. może zwiększyć stężenie kwasu itd. niż kosmetyczka?

Tak w ogóle byłam na OSTATNIEJ (CZYLI 3!!) wizycie u dermatologa, mimo, że do końca zostały mi jeszcze 2 miesiące, ale powiedział, że jeżeli wszystko jest ok, to już na kontrole nie muszę przychodzić. Co mnie zdziwiło to to,że skończę brać na dawce 60 mg. Myślałam, że raczej stopniowo zmniejsza się, no ale jak widać każdy leczy inaczej...No i lekarz też zaproponował, żebym na wiosnę przyszłego roku przyszła na właśnie kwasy albo dermabrazję jeszcze zobaczymy. A z tego co patrzyłam na różne cenniki to w gabinetach lekarskich czy tam medycyny estetycznej te zabiegi kosztują średnio 2 razy więcej niż w gabinetach kosmetycznych. Wiadomo, że lekarz to lekarz, i pewnie pójdę do niego, ale tak się zastanawiam nad tym czy kosmetyczka ma takie same możliwości jeśli chodzi o te zabiegi.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

A i jeszcze chciałam zapytać osób, które leczą się prywatnie ile płacicie za wizytę u drm?
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 12:27   #4805
shini
Zakorzenienie

Dziewczyny, wcześniej tak, jak pisałam brałam 30 mg dziennie. Lekarka wypisała mi same opakowania 20 mg, bo prosiłam o to- wychodzi dużo taniej i kazała brać na zmianę raz 20 mg a raz 40 mg a ja łykam 40 mg dziennie. Nie wiem czy dobrze robię, ale na tę chwilę trochę za dużo ważę i wydaje mi się, że taka dawka jest lepsza, czytałam, że powinno się brać przynajmniej 0,5 mg na kilogram dziennie i przy 30 mg mi nie wychodziło nawet tyle, przy 40 wychodzi...Myślicie, że dobrze robię?
Stary 2015-07-06, 12:56   #4806
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shini Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wcześniej tak, jak pisałam brałam 30 mg dziennie. Lekarka wypisała mi same opakowania 20 mg, bo prosiłam o to- wychodzi dużo taniej i kazała brać na zmianę raz 20 mg a raz 40 mg a ja łykam 40 mg dziennie. Nie wiem czy dobrze robię, ale na tę chwilę trochę za dużo ważę i wydaje mi się, że taka dawka jest lepsza, czytałam, że powinno się brać przynajmniej 0,5 mg na kilogram dziennie i przy 30 mg mi nie wychodziło nawet tyle, przy 40 wychodzi...Myślicie, że dobrze robię?
Jeżeli nie masz jakichś silniejszych skutków ubocznych, to moim zdaniem jest to optymalna dawka, tak mi zresztą powiedziała moja derm - zaczęłam najpierw od dawki naprzemiennej bo chciała zobaczyć jak reaguje organizm, a później zmieniła na 40 mg/dzień. Tylko będziesz się pewnie musiała tłumaczyć jak po receptę przyjdziesz szybciej :P ale to można załatwić jakąś wymówką zawsze - praca, wyjazd itp.No i pewnie kuracje szybciej skończysz wtedy - nie wiem jak Twoja derm, bo moja robiła w kompie szczegółowe notatki.
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 13:08   #4807
shini
Zakorzenienie

Będę szła na początku września Mam nadzieję, że coś wymyślę Ja brałam przez listopad i grudzień 2 x 10 mg czyli 20 mg dziennie i od końca grudnia 30 mg- 20 mg i 10 mg, teraz od lipca biorę 40. U dermatologów bywałam różnych, teraz zaczęłam bardziej na stałe chodzić do tej lekarki tam, gdzie studiuję (nie ona zaczynała moje leczenie Izo).
Stary 2015-07-06, 13:18   #4808
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Dość szybko, nie wiem czy po 10 dniach już myłam częściej, ale teraz, po miesiącu od odstawienia - myję co drugi dzień, czasami wręcz codziennie (zwłaszcza przy tych upałach + aktywność fizyczna) ;/
U mnie na razie żadnych oznak większego przetłuszczania, a bez izo już niedługo będą 3 tygodnie. Z tym, że ja mimo tego, że włosy się nie przetłuszczały myłam przez cały czas co drugi dzień ale szamponem do normalnych, tak więc pod tym względem nic się nie zmieniło. Jednak miłe jest pozbycie się przetłuszczania włosów, ich świeżość i i brak strączków na głowie już drugi dzień po myciu, oby tak zostało
Na twarzy nic się nie dzieje niepokojącego, suchość ust i skóry póki co zanika.
Stary 2015-07-06, 13:49   #4809
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shini Pokaż wiadomość

Wydaje mi się, że skoro nie masz jakiś wielkich skutków ubocznych to śmiało możesz spróbować brać 40 mg tym bardziej, że to nie jest jakaś ogromna dawka. Ja pamiętam jak bałam się brać 60 mg co trzeci dzień, a teraz biorę codziennie Chociaż lekarz mi na ostatniej wizycie powiedział, że jeśli będę odczuwała bardzo dużą suchość, ból mięśni albo krew z nosa to mam cofnąć się z dawką i znowu wrócić to układu co trzeci dzień 60 a w pozostałe 40 mg. Także jak coś to po prostu wrócisz do tych 30 mg
Stary 2015-07-07, 15:08   #4810
lisnov
Zakorzenienie

Hej czy są t jakieś przypadki odstawienia izo po częściowej terapii? Czy wtedy wszystko całkowicie idzie na marne?
Stary 2015-07-07, 15:23   #4811
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Hej czy są t jakieś przypadki odstawienia izo po częściowej terapii? Czy wtedy wszystko całkowicie idzie na marne?
Ja slyszalam, ze niestety czesto wraca... dlaczego?
meowww jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-07, 16:50   #4812
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się obawiam,że będę musiała odstawić. Znowu spuchła mi noga. Tym razem łydka i stopa i niestety raczej jest to skutek Izo, jest o tym w ulotce. Miałam już tak kilka miesięcy temu (a wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło przed kuracją), nawet wspominałam o tym wówczas swojej dermatolog, ale zerowa reakcja. Jeśli nie zejdzie mi ta opuchlizna przez najbliższe dwa dni to chyba będę musiała odstawić, choć bardzo, bardzo nie chcę.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 17:31   #4813
kalinolistek
Zakorzenienie

Czesc! Jestem teraz w Grecji i o ile dobrze radze sobie z opalaniem, to niestety moje oczy zwariowaly. Sa opuchniete wieczorem, okropnie pieka i zaczerwienily sie.
Mam Starazolin niebieski, zakraplam oczy za kazdym razem gdy poczuje dyskomfort ale ogolnie masakra...

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 17:33   #4814
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Ja się obawiam,że będę musiała odstawić. Znowu spuchła mi noga. Tym razem łydka i stopa i niestety raczej jest to skutek Izo, jest o tym w ulotce. Miałam już tak kilka miesięcy temu (a wcześniej nigdy mi się to nie zdarzyło przed kuracją), nawet wspominałam o tym wówczas swojej dermatolog, ale zerowa reakcja. Jeśli nie zejdzie mi ta opuchlizna przez najbliższe dwa dni to chyba będę musiała odstawić, choć bardzo, bardzo nie chcę.
A ile Ci jeszcze zostalo do konca kuracji? Zawsze mozesz zrobic przerwe na tydzien czy dwa.

Kalinolistek, zazdroszcze wyjazdu moze sprobuj inne krople?
Stary 2015-07-07, 17:50   #4815
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Czesc! Jestem teraz w Grecji i o ile dobrze radze sobie z opalaniem, to niestety moje oczy zwariowaly. Sa opuchniete wieczorem, okropnie pieka i zaczerwienily sie.
Mam Starazolin niebieski, zakraplam oczy za kazdym razem gdy poczuje dyskomfort ale ogolnie masakra...
Rozumiem Cię
Moje oczy też teraz wariują ... Nie dość że powiększyła mi się wada, mam mgłę, są suche, naprawdę koszmar. Jadę teraz do rodziców to będę je oszczędzać i odpuszczę soczewki na rzecz okularów, ale myślę że wizyta u okulisty obowiązkowa.
Też teraz używam Starazolin niebieski na zmianę z Hylo-Comod. Jak dla mnie te wszystkie krople to jedno i to samo, w ogóle zastanawiam się czy one coś pomagają ...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-07, 17:52   #4816
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
A jaką dawkę przyjmujesz? Może zejdź trochę z dawki, albo idź po prostu do rodzinnego. Swoją drogą dlaczego Twoja dermatolog to zignorowała? Powinnaś do niej może zadzwonić i powiedzieć, że to Cię niepokoi i zapytać czy odstawić.
Stary 2015-07-07, 18:39   #4817
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Oj biedaku, same przeszkody na drodze do końca, współczuję Ty już nie masz nawet z tego, co pamiętam jak zejść z dawki..

Cytat:
Skąd ja to znam Moje oczy dopiero teraz powoli dochodzą do normy, wciąż są podrażnione nieco, mimo trzech tygodni bez izo. Dobre i to, że wzrok mi się nie pogorszył. Z tego, co wypróbowałam u siebie mogę polecić okłady z czarnej herbaty, bez żadnych dodatków aromatycznych oczywiście, zwykła herbata. Ten sposób podsunęła mi okulistka i szczerze mówiąc na mnie działa lepiej niż niejedne krople
Stary 2015-07-07, 18:48   #4818
lisnov
Zakorzenienie

Bo ja sie tak drapię okrutnie, lekarz rodzinny na mnie wrezszczy, że pewnie mam uczulenie na izotek i nie chce ze mną w ogóle gadać dopóki nie skonsultuje się z dermatologiem. Nie pomagają wapna, leki przwciwhistaminowe, sterydy - miejscowe, doustne, domięśniowe, leki uspokajające. T R A G E D I A teraz się tak nasiliło, może to przez te upały mi się pogorszyło? Szkoda by było kończyć terapię bo jestem w okolo polowie (zaczęłam 17 tydzień).
Stary 2015-07-07, 18:52   #4819
adrianna17
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
Mam takie pytanie na przyszłość Chodzi mi o peelingi medyczne czy jak kto woli kwasami. One są wykonywane zarówno i u kosmetyczki i u lekarza. Czy jest jakaś różnica gdzie są wykonywane tzn.chodzi mi o to czy dermatolog ma jakieś większe możliwości nie wiem np. może zwiększyć stężenie kwasu itd. niż kosmetyczka?

Tak w ogóle byłam na OSTATNIEJ (CZYLI 3!!) wizycie u dermatologa, mimo, że do końca zostały mi jeszcze 2 miesiące, ale powiedział, że jeżeli wszystko jest ok, to już na kontrole nie muszę przychodzić. Co mnie zdziwiło to to,że skończę brać na dawce 60 mg. Myślałam, że raczej stopniowo zmniejsza się, no ale jak widać każdy leczy inaczej...No i lekarz też zaproponował, żebym na wiosnę przyszłego roku przyszła na właśnie kwasy albo dermabrazję jeszcze zobaczymy. A z tego co patrzyłam na różne cenniki to w gabinetach lekarskich czy tam medycyny estetycznej te zabiegi kosztują średnio 2 razy więcej niż w gabinetach kosmetycznych. Wiadomo, że lekarz to lekarz, i pewnie pójdę do niego, ale tak się zastanawiam nad tym czy kosmetyczka ma takie same możliwości jeśli chodzi o te zabiegi.

---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

A i jeszcze chciałam zapytać osób, które leczą się prywatnie ile płacicie za wizytę u drm?
ja miałam takie kwasy u dermatologa, czy super efekty były to nie wiem każdy zabieg był po 250 zł, a miałam ich 5. szału nie było bo niedlugo po tym zdecydowalam się na izotek, ale kasy poszlo
ja płacę 70 zł za wizytę
adrianna17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-07, 18:54   #4820
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego, co wypróbowałam u siebie mogę polecić okłady z czarnej herbaty, bez żadnych dodatków aromatycznych oczywiście, zwykła herbata. Ten sposób podsunęła mi okulistka i szczerze mówiąc na mnie działa lepiej niż niejedne krople
Potwierdzam, też robię. Mi z kolei poleciła te okłady Mama Kładę się z takimi chłodnymi wacikami nasączonymi herbatą (mogą być też torebki z herbaty) na jakieś 30 min - podrażnienia znikają, oczy odżywają
Stary 2015-07-07, 18:56   #4821
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Bo ja sie tak drapię okrutnie, lekarz rodzinny na mnie wrezszczy, że pewnie mam uczulenie na izotek i nie chce ze mną w ogóle gadać dopóki nie skonsultuje się z dermatologiem. Nie pomagają wapna, leki przwciwhistaminowe, sterydy - miejscowe, doustne, domięśniowe, leki uspokajające. T R A G E D I A teraz się tak nasiliło, może to przez te upały mi się pogorszyło? Szkoda by było kończyć terapię bo jestem w okolo polowie (zaczęłam 17 tydzień).
Tylk ojeszcze sprawa jest taka. Ja się nie drapię w nocy. W nocy śpię. A to dla mnie wyklucza uczulenie na izo. Ale to nie zmienia faktu, że wszyscy na mnie krzyczą.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Ja robię okłady z torebek rumanianku.
Stary 2015-07-07, 19:04   #4822
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Potwierdzam, też robię. Mi z kolei poleciła te okłady Mama Kładę się z takimi chłodnymi wacikami nasączonymi herbatą (mogą być też torebki z herbaty) na jakieś 30 min - podrażnienia znikają, oczy odżywają
Moja mama także robiła mi te okłady gdy byłam dzieckiem, a dopadło mnie zapalenie spojówek

Z kolei z rumianku lekarka mi mówiła aby nie robić bo wiele osób uczula. nie mówiąc już o tym, że może rozjaśnić rzęsy
Stary 2015-07-08, 13:41   #4823
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Jak sobie radzisz z opalaniem i jaką dawkę przyjmujesz? Pytam, bo mnie bardzo kusi pojechać nad nasze polskie morze (tu wiadomo tropików już raczej nie będzie)nie mniej trochę się boję i nie wiem, czy warto.
Cytat:
Napisane przez meowww Pokaż wiadomość
A ile Ci jeszcze zostalo do konca kuracji? Zawsze mozesz zrobic przerwe na tydzien czy dwa.
Wolę nie robić przerwy, bo to podobno może źle wpływać, a ja i tak biore maleńkie dawki przez bardzo długi już okres czasu. Żeby dobić do 120 mg to zostały mi jeszcze jakieś 3-4 mc. Tyle że ja tak naprawdę miałam również trądzik na dekolcie i plecach więc chyba powinnam dążyć do tych 150 mg bardziej, choć na pewno moja dermatolog na to nie pójdzie, ona w tym momencie już skonczyłaby mi kurację jak dobiłam do 85mg.
Kalinolistek, zazdroszcze wyjazdu moze sprobuj inne krople?
Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
A jaką dawkę przyjmujesz? Może zejdź trochę z dawki, albo idź po prostu do rodzinnego. Swoją drogą dlaczego Twoja dermatolog to zignorowała? Powinnaś do niej może zadzwonić i powiedzieć, że to Cię niepokoi i zapytać czy odstawić.
Maleńką, na zmianę 10 lub 20 mg dziennie, nie mam więc z czego zejść. Moja dermatologjest dosyć specyficzna, nie jest niemiła, ale mało rzeczy ją interesuje, kiedy te kilka miesięcy temu o tym wspomniałam, to powiedziała tylko "no skoro w ulotce tak jest napisane, bo ja nie wiedziałam że tam jest o możliwości powstawania zakrzepów, gdyż nikt się na to nie skarżył, to tak może być" i tyle Chodzę na NFZ, więc może to dlatego.Teraz ma urlop, więc ostatnio wypisała mi Izo na 4 mc.
Cytat:
Oj biedaku, same przeszkody na drodze do końca, współczuję Ty już nie masz nawet z tego, co pamiętam jak zejść z dawki..

Skąd ja to znam Moje oczy dopiero teraz powoli dochodzą do normy, wciąż są podrażnione nieco, mimo trzech tygodni bez izo. Dobre i to, że wzrok mi się nie pogorszył. Z tego, co wypróbowałam u siebie mogę polecić okłady z czarnej herbaty, bez żadnych dodatków aromatycznych oczywiście, zwykła herbata. Ten sposób podsunęła mi okulistka i szczerze mówiąc na mnie działa lepiej niż niejedne krople
Dokładnie, generalnie to nie czuję się na Izo źle, nie pieką mnie oczy, zajady męczyły mnie już jakiś czas temu, żołądek też mnie nie boli, ani stawy, krwotoki z nosa są sporadyczne, głowa mnie raczej też nie boli, wyniki w normie, tylko ta niska tolerancja na większą dawkę leku (czyt. czerwona skóra)włosy i teraz ta opuchlizna. Oby do przodu, nie chcę rezygnować na finiszu już prawie.

Edytowane przez bleuclair
Czas edycji: 2015-07-08 o 13:44
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-08, 15:52   #4824
meowww
Raczkowanie

Cytat:
To zmniejsz dawke.. chyba nie bierzesz nadal 70mg dziennie?
Stary 2015-07-08, 19:11   #4825
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
To zmniejsz dawke.. chyba nie bierzesz nadal 70mg dziennie?
Biorę 60mg. ozbaczę, co powie lekarz
Stary 2015-07-08, 19:15   #4826
meowww
Raczkowanie

Cytat:
I obetnij paznokcie na bardzo krotkie
Stary 2015-07-08, 20:08   #4827
shini
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze możesz brać 50 albo 40

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ----------

Dziewczyny, kupiłam sobie na noc maskę-krem z Orientany z papają, mam nadzieję, że trochę wybieli czerwone ślady, użyłam jej wczoraj i jestem zadowolona, nie wiem tylko czy papaja jest wskazana przy Izoteku? Myślicie, że mogę jej codziennie używać?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...zy-na-noc.html
Stary 2015-07-08, 20:25   #4828
Sunnivaa
Zadomowienie

Cześć.
Postanowiłam tutaj napisać jako osoba ktora ukończyła terapie izotekiem 1.5 roku temu. Brałam izotek przez ok. 6 msc. Trądzik (intensywny, ale nie tragiczny) zniknął w czasie brania leku ale niestety wrócił. Zaczął wracać pare miesięcy po ukończeniu kuracji i pogarszal sie z czasem. Jest troche inny niz był ( drobniejszy) i mniej intensywny, ale wciąż gorszy niz większości ludzi. Używam teraz maści drogeryjnej effeclar duo i mi pomaga.

Włosy mi wypadały i ciagle lekko wypadają. Mam ich mniej niz miałam przed kuracja ale nie jakos tragicznie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-07-08, 20:40   #4829
meowww
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Cześć.
Postanowiłam tutaj napisać jako osoba ktora ukończyła terapie izotekiem 1.5 roku temu. Brałam izotek przez ok. 6 msc. Trądzik (intensywny, ale nie tragiczny) zniknął w czasie brania leku ale niestety wrócił. Zaczął wracać pare miesięcy po ukończeniu kuracji i pogarszal sie z czasem. Jest troche inny niz był ( drobniejszy) i mniej intensywny, ale wciąż gorszy niz większości ludzi. Używam teraz maści drogeryjnej effeclar duo i mi pomaga.

Włosy mi wypadały i ciagle lekko wypadają. Mam ich mniej niz miałam przed kuracja ale nie jakos tragicznie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Tego typu opinie obnizaja morale! Zartuje
Szkoda. Moge wiedziec jaka przyjelas dawke, na ile kg?

shini, wg mnie jesli cos Cie nie podraznia, to nie ma przeciwskazan, tylko uwazaj bo akurat papaja chyba zluszcza naskorek?

Edytowane przez meowww
Czas edycji: 2015-07-08 o 20:42
Stary 2015-07-08, 21:12   #4830
shini
Zakorzenienie

Cytat:
Tego typu opinie obnizaja morale! Zartuje
Szkoda. Moge wiedziec jaka przyjelas dawke, na ile kg?

shini, wg mnie jesli cos Cie nie podraznia, to nie ma przeciwskazan, tylko uwazaj bo akurat papaja chyba zluszcza naskorek?
No właśnie ma złuszczać, ale po jednym użyciu nic takiego nie widzę, ta maska-krem ma konsystencje takiego żelu, chodzi mi bardziej o kolor papai Jest pomarańczowa o ile się nie mylę, a więc ma chyba taki barwnik jak marchewka i witaminę A, dlatego nie wiem czy mogę się smarować? Ale może przesadzam ?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości