![]() |
#1 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 207
|
Zobowi±zania wobec umar³ych
Jak podchodzicie do tego? Je¶li za ¿ycia obiecywa³am swojemu facetowi, ¿e po jego ¶mierci bêdê samotna, i on zgas³, powinnam trwaæ przy s³owie? Albo je¶li obiecywa³am swojemu ojcu, ¿e po jego ¶mierci bêdê np. dalej opiekowaæ siê jego firm± zamiast j± sprzedaæ, i on ga¶nie - muszê przy tym trwaæ?
Zapraszam do dyskusji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 223
|
Dot.: Zobowi±zania wobec umar³ych
Ciê¿ko mi odpowiedzieæ, bo nigdy niczego nie obiecywa³am nikomu na ³o¿u ¶mierci, ale wydaje mi siê, ¿e je¿eli ju¿ siê obiecywa³o co¶, to trzeba to zrealizowaæ. No bo jednak jak kto¶ obiecuje co¶, a w g³owie sobie mówi: "aaaa i tak przecie¿ tego nie zrobiê" to jaki jest sens obietnicy samej w sobie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
plum plum
Wiadomo¶ci: 4 384
|
Cytat:
Tak samo z firm± - je¶li komu¶ jej prowadzenie daje dochód, daje przyjemno¶æ, przynosi konkretne profity - jak najbardziej. Ale czy jest sens ci±gn±æ np upadaj±cy sklepik w zapad³ej dziurze i dok³adaæ do niego co miesi±c? Wiele te¿ zale¿y, jak kto¶ siê czuje z danym s³owem: je¶li mu bardzo ci±¿y, przeszkadza w ¿yciu - to powinien je z³amaæ. Ostatnia kwestia to sam status osoby zmar³ej. Nikt jako¶ nie zamartwia siê ³amaniem s³owa wobec ¿ywych - a wystarczy popatrzeæ ile ma³¿eñstw koñczy siê zdradami, wiêc czemu martwi mieliby byæ powa¿niej traktowani? Ich i tak ju¿ nie ma w materialnym ¶wiecie. Zosta³a po nich pamiêæ.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 79
|
ja osobi¶cie stara³abym i staram siê dotrzymaæ wszystkiego, do czego siê zobowi±za³am.
nie chodzi tutaj o strach, ¿e nawiedz± mnie duchy.. ![]() co do Twojego przypadku - ja nie obieca³am swojemu mê¿czy¼nie, ¿e by³abym sama po jego ¶mierci, ale to akurat w moim przypadku jest takie, hmm... rozumie siê samo przez siê. czy powinna¶? nikt Ci tego nie zarzuci z góry, bo to Twoja sprawa, jak bêdziesz/by¶ siê z tym czu³a, je¶li nie dotrzymasz lub je¶li dotrzymasz s³owa. ja po prostu wyznajê zasadê, ¿e powinno siê ¿yæ w zgodzie ze swoim sumieniem, a dla ka¿dego oznacza to co innego. pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
multitasking ninja
Wiadomo¶ci: 1 405
|
Nie sk³ada siê takich obietnic, je¶li nie ma siê zamiaru ich dotrzymaæ.
![]() |
#6 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 638
|
Ka¿da obietnica jest obowi±zuj±ca, nie wa¿ne komu dana. Tylko nie wiem, po co mówiæ umieraj±cemu facetowi, ¿e po jego ¶mierci zostaniesz sama na zawsze, je¶li jeste¶ w sile wieku i nie wiesz, co siê zdarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
multitasking ninja
|
Swoj± drog± facet musia³ byæ niez³ym egoist±, skoro przyj±³ tak± obietnicê od ukochanej osoby i nie pragn±³ dla niej szczê¶cia, a jedynie trwania w samotno¶ci w imiê nie wiadomo czego.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 666
|
Cytat:
![]() I wszystko w temacie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN sta³y
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
multitasking ninja
|
Pytanie trochê z dupy, jest zasadnicza ró¿nica miêdzy zwi±zkiem, w którym dwie osoby uszczê¶liwiaj± siê nawzajem i tworz± rodzinê, a wymaganiem od kogo¶ spêdzenia reszty ¿ycia w samotno¶ci.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 468
|
Nie sk³ada³abym obietnicy, której nie mogê i nie chcê dotrzymaæ - nawet nie tyle dla zmar³ego, co dla siebie samej. I nie podejmowa³abym siê nieprzemy¶lanych obietnic pod presj±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 181
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Ja wyjdê na pozbawion± moralno¶ci, ale uwa¿am, ¿e takie obietnice sk³ada siê wy³±cznie dla spokoju osoby umieraj±cej i ³atwiejszego pogodzenia siê z w³asnym koñcem. Nie s± dla mnie zobowi±zuj±ce, co nie znaczy, ¿e sk³ada³abym je na lewo i prawo. Natomiast to ogromna presja i chêæ niesienia ulgi w cierpieniu, ma³o kto w takiej sytuacji pomy¶li na zimno i odmówi umieraj±cemu ukochanemu/ojcu, wiêc nie traktowa³abym tego jako przysiêgi. W normalnej sytuacji je¶li m±¿ poprosi mnie ¿ebym zawsze ju¿ by³a sama je¶li umrze popukam siê w g³owê, a jak bêdzie na serio nalega³ to siê pok³ócimy.
Na ³o¿u ¶mierci nie czas na k³ótnie i dyskusje 'kochanie, ale nie mo¿esz tego wymagaæ, to nie w porz±dku wobec mnie'. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 181
|
Dzieki zasadzie,ze dla "swietego spokoju" nie zgadzam sie na nic durnego, czego dotrzymac bym nie mogla, to mam sie calkiem dobrze, a na dodatek moi bliscy nie wpadaja na pomysl takich presji (bo wiedza,ze nie ma sensu, a nieba bym im uchylila i tak).
Nawet jakby ktos mial umysl zamglony choroba, to i tak bym nie powiedziala "tak", czujac wewnetrznie zdecydowane "nie". Co najwyzej, po smierci ten ktos mnie zrozumie (przy zalozeniu,ze jest cos tam wiecej). Umiem ze swoimi decyzjami zyc, wlasnie dlatego,ze zawsze slowa swego dotrzymuje i je szanuje przede wszystkim. W ogole z szacunku do tejze osoby bym sie wlasnei na cos nie zgodzila (skoro by bylo ze mna sprzeczne, czyli wlasciwie sprzeczne z interesami tej osoby i tak). ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Zgadzanie sie na cokolwiek 'dla swietego spokoju" jest rozwiazaniem tymczasowym (czyli nie rozwiazaniem jakby nie bylo) i na dluzsza mete powoduje sporo problemow, ktorych mozna bylo uniknac. To tak na marginesie. Ale idac temat,ze na lozu smierci, to: Obieca sie cos komus w takim schemacie, ten ktos umrze faktycznie i albo gdzies tam go oswieci,ze taka prosba nawet sensu nie miala, albo po rpsotu faktycznie juz go nie ma i nawet nie czai co sie dzieje. A czlowiek zyje i albo ma wyrzuty sumienia,ze nie dotrzymal slowa, albo co gorsza dotrzymuje slowa, dzieki czemu zywot sobie rozpierdziela. przeciez to bez sensu. I ten umarly przeciez by nie chcial,abysmy byli nieszczesliwi (moze wypowiadajac te prosbe n alozu smierci, nie rozumial w pelni o co wlasciwie prosi). Edytowane przez berenka Czas edycji: 2015-07-08 o 14:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
plum plum
Wiadomo¶ci: 4 384
|
Cytat:
![]() no i s± obietnice, które wydaj± siê ³atwe, bo ma siê 20 lat i obieca³o siê co¶ babci, ale 30 lat pó¼niej ich dotrzymanie okazuje siê nierealne i niepraktyczne. Ja uwa¿am, ¿e to jest decyzja osoby, która z³o¿y³a obietnicê, ¿e musi sama stwierdziæ, czy jest w stanie po ilu¶ latach nadal siê tego trzymaæ i czy to jest dla niej dobre i zdrowe. Mo¿na komu¶ obiecaæ co¶ z najlepszymi zamiarami i siê tego trzymaæ dekadê, dwie, ale ¿ycie postanowi sobie inaczej i po 20 latach oka¿e siê, ¿e bum, firmy prowadziæ siê nie da ani jednego dnia d³u¿ej, zjawi³ siê idealny kandydat i ¿ycie za niego by siê odda³o albo cokolwiek innego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 646
|
Cytat:
Moim zdaniem nie ma siê co bawiæ w dyplomacjê, je¶li kto¶ umiera. On chce us³yszeæ, ¿e bêdê sama? Ok, wybaczam mu to i to mówiê. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 980
|
Cytat:
Powtórzê jeszcze raz - je¶li cz³owiekowi pad³o na ³eb [ze strachu, w wyniku choroby, czy po prostu w ostatnich chwilach wylaz³ z niego egoista] - filozoficzne omijanie obietnicy nie wypadli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 811
|
tez uwazam, ze umierajacemu sie mowi, co chce uslyszec
-sorry m±¿, znajde kogos innego, jestem mloda, ladna, bede miec fajne zycie, a Ty nie, Ty umierasz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 22 811
|
Cytat:
Jesli tak to rozumiem, istnieja kulty zmarlych. Ale jesli nie to chyba jednak nie ma nic zlego w klamstwie, byle bliski umieral w spokoju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 859
|
Ja najwyra¼niej jestem z tych niemoralnych, poniewa¿ obieca³am mojej mamie co¶, czego wiem, ¿e nie dotrzymam.
Kiedy obietnicê sk³ada³am my¶la³am, ¿e mo¿e mi siê uda, ale ¿ycie zweryfikowa³o mój os±d. Wiem, ¿e spe³niaj±c pro¶bê by³abym nieszczê¶liwa. Po prostu w inny sposób zadbam o to, na czy mamie zale¿a³o. Poza tym ciê¿ko wiedz±c, ¿e kto¶ najbli¿szy umiera kluczyæ wokó³ tematu. Ja wola³am, ¿eby moja mama nie musia³a martwiæ siê sprawami dla niej wa¿nymi. Moim zdaniem ka¿dy powinien post±piæ w takiej sytuacji wedle w³asnego sumienia, nie s³uchaæ, co mówi± inni, a ¿ycie zweryfikuje, czy post±pi³o siê dobrze.
![]() |
#23 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 2 208
|
No coz ja bym nie trwala - tzn mysle,ze zwykle ludzie obiecuja takie rzeczy uczciwie, naprawde majac zamiar ich dotrzymac, ale ....okolicznosci sie zmieniaja
![]() kobieta, ktora kocha meza, obieca mu,ze juz zawsze bedzie sama, ale co jak sie za 10 lat zakocha ? Mysle,ze w chwili obietnicy o tym nie mysli...a zmarlemu to i tak nic roznicy nie robi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
|
Widzisz, ja w³a¶nie nawet ok³amuj±c ¶wiadomie osi±gnê³abym obie te rzeczy. Bo mojego sumienia nie ruszy takie k³amstwo, ba, nawet bêdê lepiej w nocy spa³a.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
BAN sta³y
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usuniête
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 294
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:26.