|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2016, cz. I :)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mogę spokojnie lecieć na wakacje
|
|||||
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
Jak czujesz się dobrze i z dzidzią wszystko w porządku, to leć i odpoczywaj póki możesz.
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ---------- A co do wakacji, to właśnie przeczytałam, że to są ostatnie wakacje tylko sam na sam z naszymi partnerami. I faktycznie, wiecie że dopiero to do mnie teraz dotarło. Później, nawet jak zostawimy dziecko z dziadkami, opiekunką itd, nie wiem choćby na kilka godzin czy kilka dni to i tak zawsze będziemy myśleć czy wszystko z nim w porządku. |
|
|
|
#4623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Milego odpoczynku zatem
Serduszko malutkie Edytowane przez Magdusiaaa Czas edycji: 2015-07-10 o 14:51 |
|
|
|
|
#4624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z dzieckiem wszystko ok, byłam w tym tyg na nieinwazyjnych badaniach prenatalnych. Dziecko jest na szczęście zdrowe. Przy okazji dowiedziałam się, że na 70% to będzie dziewczynka. Jak czekałam na badanie to z gabinetu wyszła kobieta, na którą czekali mąż z synkiem. Rozpłakała się i powiedziała, że będzie miał braciszka. Płakali z radości we trójkę. Ja miałam ochotę płakać razem z nimi, tyle że nie z radości. Nie wiem jak to wszystko przeżyję, kobieta w ciąży potrzebuje faceta żeby ją przytulił, wspierał i powiedział, że będzie dobrze. Zastanawiam się nad oddaniem dziecka do adopcji zaraz po urodzeniu. Wiem, że jest mnóstwo par czekających na dziecko i mogących zapewnić wszystko co najlepsze. Ale na samą myśl o tym pęka mi serce. Przepraszam za ten długi wywód, ale musiałam się trochę wyżalić. Ściskam Was ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ---------- Wpadliśmy. Byłam pewna, że nie mogę mieć dzieci. Usłyszałam to od kilku lekarzy, więc się nie zabezpieczałam. Głupota. Chociaż facet twierdził, że cieszyłby się na dziecko. To się ucieszył...
|
|
#4625 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś młoda, na pewno kogoś jeszcze znajdziesz kto pokocha Ciebie i Twoje dziecko. Jeśli nie oddasz to go posądź o alimenty, niech się tak nie miga. Wystarczy, że jest beznadziejnym facetem, który naobiecywał i się odwrócił. To niech chociaż płaci bo to jego obowiązek. Zastanów się czy jeżeli oddasz czy nie będziesz żałować. Bo to decyzja na całe życie. |
|
|
|
|
#4626 |
|
Zakorzenienie
|
nanaa
|
|
|
|
#4627 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję Dziewczyny za wsparcie, jesteście kochane
|
#4628 |
|
Rozeznanie
|
Witaj Nanaa.
Obecnie musisz starać się być silna, nasza psychika wpływa na nasze dzieci. Dla pocieszenia napiszę tak jak dziewczyny że lepiej że teraz przekonałaś się jaki jest, później byłoby gorzej. Jeśli zdecydujesz się na adopcję to musisz być tego 100% to raczej ciężka decyzja, a jeśli zatrzymasz maleństwo to walcz z nim o alimenty to jest ci winien. Chyba nawet już teraz możesz wystąpić o dzielenie kosztów nie znam się na tym ale może któraś wie coś więcej. |
|
|
|
#4629 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Współczuje Ci Nic nowego nie powiem. Tak jak dziewczyny pisały zastanów się czy oby na pewno chcesz oddać dziecko. Będziesz nosić je przez 9 miesięcy, czuła każdy jego ruch. Jeżeli zdecydujesz się nie oddawać to posądź go o alimenty, niech płaci!
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
Nanaa strasznie Ci współczuje ale najważniejsze że rodzice są przy Tobie i Cię wspierają. Nieważne jaką podejmiesz decyzję oni na pewno będą przy Tobie. To się liczy!
Masz jeszcze sporo czasu żeby się zastanowić nad tym jaka decyzja będzie dla Ciebie i dziecka najlepsza. Jeśli postanowisz wychować sama córeczkę to od razu zażądaj od tamtego dupka alimentów! Niech nie czuje się tak pewnie bo on również musi poczuć się odpowiedzialny za zaistniałą sytuację. W końcu sama sobie dziecka nie zrobiłaś i nie może na Tobie teraz wszystko spocząć. Głowa do góry, wszystko się ułoży zobaczysz |
|
|
|
#4631 |
|
Rozeznanie
|
Płacenie to jedno, a dziecko wychowywane tylko przez matkę i pytające o tatusia to druga sprawa
|
#4632 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam wiele takich sytacji w najblizszym otoczeniu i dzieci wychowane w niepelnej rodzinie wcale nie wykazuja dysfunkcji. Wiadomo ze wiele razy bedzie przykro z tego powodu, ale najwazniejsze ze masz wsparcie i Twoj maluch bedzie mial Ciebie i dziadków. Glowa do gory, masz jeszcze pare miesiecy na przemyślenie co bedzie dla Was najlepsze. |
|
|
|
|
#4633 |
|
Zakorzenienie
|
Sama też dasz radę wychować, czasami lepiej wychować dziecko samemu w miłości niż dziecko ma patrzeć i słuchać jak rodzice się kłócą, nie dogadują i czuć odrzucone i przeżyć późniejsze ich rozstanie. Wiadomo, że lepiej ja ma się oboje rodziców, ale taki maluszek, po prostu chce być kochany on nie potrzebuje nie wiadomo czego. Pytania o tatę na pewno nie unikniesz, ale zdążysz się jeszcze do tego przygotować. A później gdy już pogodzisz się z sytuacją, kogoś spotkasz kto będzie umiał docenić i pokochać Ciebie i Twoje dziecko.
|
|
|
|
#4634 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak to jest z kosmetykami. Sa rozne szkoły. Każdy wybiera pod siebie i to co sam lubi. Bedzie jeszcze kilka tematów z rożnymi podejściami ktore bedą budzić dyskusje. Ale te to głownie po narodzinach dzieci ![]() Cytat:
Tak. Wakacje z dzieckiem sa inne. Korzystajcie z tych ostatnich chwil samotności. Kinga, super że wszystko w porządku. Witam nowe mamusie. Nana, na moim poprzednim wątku były dwie samotne mamy. Obie szcześliwie donosiły ciąże i teraz dalej mieszkają z rodzicami i są przeszczęśliwe wychowując swoje malenstwa. Z każdego ich wpisu bije radość. Dasz radę. Napewno jest trochę trudniej, ale o ile bedziesz miała wsparcie rodzicow to bedzie dobrze. |
||||
|
|
|
#4635 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sytuacja inna od twojej ale myślę że jeśli on nie chce teraz dziecka to lepiej jak dziecko nie będzie czuło jego niechęci. |
|
|
|
|
#4636 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4638 |
|
Zakorzenienie
|
nana trudna sytuacja, ale już podjęłaś jedną ważną decyzję - nie usunęłaś. Jeśli postanowisz zatrzymać maluszka walcz o alimenty. Niech nie wymiga się tak łatwo od odpowiedzialności, sama sobie przecież dziecka nie zrobiłaś. Ważne, że masz na kogo liczyć teraz - rodzice. Nie jesteś z tym sama. Dziecko lepiej aby wychowywało się z jednym rodzicem, ale by je kochano niż by wiecznie miało oglądać kłócących się i nieszczęśliwych rodziców. Jesteś młoda, jeszcze spotkasz takiego, który pokocha i Ciebie i Twoje dziecko.
|
|
|
|
#4639 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki Dziewczyny za słowa wsparcia
![]() Strasznie się boję co będzie. Tego, że dziecko miałoby tylko mnie, ale też tego, że nie mam pojęcia jak zapewnić maluchowi godne warunki finansowe. Niby mam studia, ale w tej małej mieścinie nie ma pracy a sama z dzieckiem do większego miasta nie wyjadę, bo kto by się nim zajmował podczas mojej pracy. Boję się też, że nie znajdę nigdy nikogo. Kto będzie chciał kobietę z dzieckiem? I czy ja wogóle jeszcze komuś zaufam? Zniszczyłam życie i sobie i dziecku
|
#4640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4641 |
|
Zadomowienie
|
nanaa - smutna historia
Jeśli chcesz tego dziecka, to na pewno sobie poradzisz, zobaczysz. A jeśli nie - faktycznie je oddaj. Wiem po swoich znajomych, że jest mnóstwo rodzin, którzy nie mogą mieć swojego malucha. Ale to musi być świadoma decyzja - niestety nikt nie pomoże Ci jej podjąć. TRzymam kciuki, żeby wszystko się ułożyło |
|
|
|
#4642 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A faceta tak jak już wszystkie mówiłyśmy na pewno znajdziesz |
|
|
|
|
#4644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy na poprzednie dzieci on placil alimenty i mial z nimi jakiś kontakt?
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
|
|
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Uwaga, quiz.
Mam dziś zgagę po: a) wodzie b) herbacie c) bananie Ludzie, no litości, nie dość, że pawie nic nie jem, bo nic mi nie wchodzi, to jeszcze mam zgagę ![]() Nana, bardzo trudne decyzje teraz przed Tobą z tego, co widzę To, że facet ma dzieci z poprzednich związków, to by mnie wcale tak nie zniechęcało calkowicie do niego, chyba że byłby aktualnie żonaty. Także nie wyrzucaj sobie. Prawda jest taka, że to właśnie w tego typu sytuacjach człowiek poznaje swojego partnera. A Twój ewidentnie się nie sprawdził. Gadanie, że się ucieszy z dziecka, w momencie, gdy wie, że ty teoretycznie go mieć nie możesz, jest ciula warte. Bo potem po czynach widać, co to za gość. Co do adopcji, to daj sobie czas, rozważ wszystkie za i przeciw, nie rób nic pod wpływem emocji, bo to decyzja bardzo ważna i zaważy na całym Twoim życiu i życiu dziecka. Trzymam kciuki, żebyś jakoś uporała się z tym wszystkim. Jak potrzebujesz się wygadać, to wal śmiało, po to tu jesteśmy ![]() W czasie ciąży zbieraj wszystkie rachunki na rzeczy, które kupujesz dla dziecka lub dla siebie w związku z ciążą! Najlepiej gdyby były to faktury imienne. Tak samo zbieraj rachunki od lekarza, za badania etc. Czy on Ci daje jakieś pieniądze? Jeśli nie i kategorycznie tego odmawia, pozwałabym go już teraz o alimenty Generalnie lepiej zacząć już teraz, bo może być jeszcze tak, że on powie, że to nie on jest ojcem i będzie Was czekać po narodzinach dziecka test DNA, a to też trochę trwa. To, że dziecko będzie miało tylko Ciebie, to nie problem. Wierz mi, że lepiej mieć 1 kochającego rodzica niż dwoje np. leżących pijanych codziennie. Co do finansów, gdyby się udało, że przejdzie nowy projekt, to od stycznia dostaniesz 1000zł miesięcznie przez 12 m-cy. Z resztą pomogą pewnie rodzice. Potem dziecko do żłobka, Ty do pracy. Nie zniszczyłaś życia ani sobie, ani dziecku, już podjęłaś ważną decyzję, jak wspomniała czarnula, bo nie usunęłaś ![]() I wierz mi, że kobieta z dzieckiem też może znaleźć fajnego faceta
|
|
|
|
#4646 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka próbowałaś migdałów na zgagę tylko nie te w płatkach a całe?
|
|
|
|
#4647 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Skończyłam zootechnikę.
|
|
#4648 |
|
Zakorzenienie
|
Taaak, jem migdały, na mnie nie działaja. Pomaga mi Gaviscon, zażyłam no ale pół dnia męczyłam się w pracy, bo nie miałam ani migdałów ani ciepłego mleka, ani Gavisconu ani nic
|
|
|
|
#4649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4650 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie mniej jednak moje wydatki związane z ciążą są niemałe. Do ginekologa chodzę prywatnie (dojeżdżam co 3 tyg do innego miasta), bo musiałam wybrać specjalistę ginekologa endokrynologa ze względu na moje problemy endokrynologiczne. Taka wizyta to około 2stów co 3 tygodnie, do tego co miesiąc leki za około 100 zł, wszystkie badania krwi i prenatalne, które do tej pory wykonałam kosztowały ponad 500zł. Przez całą ciąże nazbiera sie tego gromada pieniędzy. Boję sie jednak, że przyjmując od niego pieniądze, będe potem zobowiązana nieutrudniać mu kontaktów z dzieckiem, bo przecież "się starał"
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:23.

Nic nowego nie powiem. Tak jak dziewczyny pisały zastanów się czy oby na pewno chcesz oddać dziecko. Będziesz nosić je przez 9 miesięcy, czuła każdy jego ruch. Jeżeli zdecydujesz się nie oddawać to posądź go o alimenty, niech płaci!