Gdzie najbardziej turkusowa woda?? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-01, 18:45   #1
Doti666
Raczkowanie

Gdzie najbardziej turkusowa woda??

Planuję wybrać się niedługo na wakacje. Jakie miejsca polecacie, gdzie nie ma za tłoczno, a są czyste, ładne plaże w miarę z jasnym piaskiem, palmami no i lazurową wodą?? (wyłączając Sardynie i Sycylie) Tak, by podróż samolotem nie przekraczała 6 godzin. Myślałam o Cyprze, Fuerteventurze, Lanzarote, Malcie...ale czy faktycznie tam nie ma problemu ze znalezieniem takich miejsc?
Stary 2015-06-01, 18:58   #2
Kazimierzeu74
Przyczajenie

Dot.: Gdzie najbardziej turkusowa woda??

Proponuję wybrać się nad Morze Czerwone. Dopiero tam można nacieszyć oczy wspaniałym kolorem morza. Że o wspaniałych widokach pod jego powierzchnią nie wspomnę... Ewentualnie turkusowa woda jest również na Rodos głównie na plaży Tsampika. Wszystko blisko.
Kazimierzeu74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-01, 20:03   #3
Doti666
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kazimierzeu74 Pokaż wiadomość
Proponuję wybrać się nad Morze Czerwone. Dopiero tam można nacieszyć oczy wspaniałym kolorem morza. Że o wspaniałych widokach pod jego powierzchnią nie wspomnę... Ewentualnie turkusowa woda jest również na Rodos głównie na plaży Tsampika. Wszystko blisko.

A gdzie dokładnie w Egipcie spokojne i piaszczyste plaże?
Stary 2015-06-03, 17:43   #4
Kukunia23
Rozeznanie

majorka magaluf i alcudia

Kukunia23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-04, 20:09   #5
bernikula
mOLDerator

Z najczystszą wodą spotkałam się jak do tej pory nad Adriatykiem koło Medulina- dokładnie na Kamenjaku. Jest tam taka przeźroczystość, że stojąc w wodzie po pas fotografowałam soje buty do pływania. Nie wiem tylko, czy lubisz takie skaliste wybrzeże.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 15:51   #6
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Z najczystszą wodą spotkałam się jak do tej pory nad Adriatykiem koło Medulina- dokładnie na Kamenjaku. Jest tam taka przeźroczystość, że stojąc w wodzie po pas fotografowałam soje buty do pływania. Nie wiem tylko, czy lubisz takie skaliste wybrzeże.
W Grecji, okolice Kokino Nero (osada, plaża kamienista) i Koutsupii (jeszcze mniejsza osada, plaza żwirkowo-piaskowa.) Z kolei najszerszą pażę piaskową z mnóstwem muszli widziałam w Saint Pierre sur mere w południowej Francji. Jak boisko piłkarskie. Na przełomie czerwca - lipca było pusciutko.

Edytowane przez kalincia
Czas edycji: 2015-06-07 o 15:57
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-09, 15:24   #7
KARI1604
Wtajemniczenie

Wyspa Formentera zaraz obok Ibizy
KARI1604 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-15, 20:55   #8
7sweety7
Rozeznanie

jesli tylko Europa to moim zdaniem nigdzie nie ma takich lazurow jak Baleary, Majorka piekna, ale wbrew pozorom Ibiza o wiele piekniejsza i jest mnowsto pieknych zatoczek gdzie jest 5 osob na plazy i jak kolezanka powyzej napisala Formontera, ale juz trudniej o samotnosc.

Z Kanarow to na Fuercie sa lazurki, ale nie takie to bo to ocean, wiec morze nie jest takie spokojne i trudno sie nimi cieszyc jak tak wieje.

W Grecji morze kolor wody fajny, ale o palme ciezko, jest tam strasznie sucho, szczegolnie na Rodos,

Cypr tez jest lazurkowy, ale nie bylam.
Stary 2015-06-20, 20:00   #9
201703061208
Konto usunięte

Zakynthos lazurowe wody, ciepłe, przejrzyste, płytkie więc można wypływać daleko w morze (w najgłębszych miejscach kilkanaście metrów i doskonała widoczność, zanurkujesz nawet bez butli). Dodatkowo masz towarzystwo dużych żółwi morskich, zatopione wraki statków greckich, które kiedyś rozbiły się o skały a największy wrak leży na plaży. Skały wyglądają jak calanques na południu Francji.
201703061208 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-21, 23:47   #10
Madzioreczka
Przyczajenie

Najbardziej turkusową wodę widziałam na Malcie. Wczoraj wróciłam
Do wyboru masz plaże piaszczyste i kamieniste. Na piaszczystych wiadomo... mnóstwo ludzi i pół plaży przynosisz do hotelu a na kamienistej trochę twardo :P Ale za to mniej ludzi no i przy skałach woda mieni się pięknymi odcieniami błękitu. Siedziałam i patrzyłam i było CUDOWNIE!!!! Teraz jest jeszcze początek sezonu, po mału robi się tłoczno. W lipcu i sierpniu może być bardzo nieznośnie, bo Malta jest położona bardziej na południe niż Tunis.
Madzioreczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-29, 16:18   #11
diango
Przyczajenie

Uwielbiam taką właśnie wodę!
diango jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-09, 12:52   #12
anette88
Przyczajenie

Dziewczyny a jak dostępem do lekarza w egipcie? Boję się klatwy faraona ) poza tym ja zawsze cos zlapie i się zastanawiam, ma ktos aktualne informacje z tego roku? Wiem, ze można się ubezpieczyc w niektórych firmach przy bukowaniu wycieczki np. traveloppa i nie wiem czy placic czy nie placic mozna samemu sobie poradzic?
anette88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 18:21   #13
Madzioreczka
Przyczajenie

Ważne, żeby nie pić wody z nieznanego źródła, czyli kupować tylko butelkowaną.
Madzioreczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 18:43   #14
amelj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Doti666 Pokaż wiadomość
Planuję wybrać się niedługo na wakacje. Jakie miejsca polecacie, gdzie nie ma za tłoczno, a są czyste, ładne plaże w miarę z jasnym piaskiem, palmami no i lazurową wodą?? (wyłączając Sardynie i Sycylie) Tak, by podróż samolotem nie przekraczała 6 godzin. Myślałam o Cyprze, Fuerteventurze, Lanzarote, Malcie...ale czy faktycznie tam nie ma problemu ze znalezieniem takich miejsc?
Fuerta i Lanzarotte - woda może i turkusowa ale dno pokryte ostrymi kamieniami, trzeba mieć odpowiednie obuwie, żeby sobie popływać, jeśli Ci to nie przeszkadza to faktycznie jest tam przepięknie. Mi np przeszkadzało, bo słabo pływam a kamienie są śliskie i niebezpieczne (Na Fuercie jest pod tym względem lepiej)
chodź wiedzą mędrcy, że się zbliża mrok bo żaden piorun z ust nie padnie ich,
nie wchodzą z ulgą w tę pogodną noc,
walcz, walcz gdy światło traci swoją moc."
amelj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 20:58   #15
201703061208
Konto usunięte

Wydaje mi się, że w Grecji jest bardziej przejrzysta woda niż na Lanzarote, aczkolwiek wyspa ładna. Prawdopodobnie skały wulkaniczne mają jakiś wpływ na wodę, trzeba też pamiętać, że wyspa jest aktywna sejsmicznie i jak byłam podczas wakacji, było dość wietrznie. Kolejnym przystankiem za jakiś czas będzie Madera nazywana wyspą storczyków Dla nurkujących, na Lanzarote są liczne podwodne jaskinie lawowe, w tym najdłuższa na świecie Tunnel de la Atlantida.
PS Wrzucajcie jakieś zdjęcia jak opisujecie wyspy siwuple, ciekawiej się czyta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg LanzaroteI.jpg (145,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LanzaroteII.jpg (147,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LanzaroteIII.jpg (161,2 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LanzaroteIV.jpg (150,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LanzaroteV.jpg (111,6 KB, 8 załadowań)
Stary 2015-07-12, 11:30   #16
201703061208
Konto usunięte

Dla osób pasjonujących się wodnym światem oraz myślących o zdobyciu uprawnień na zaawansowane nurkowanie w oceanach polecam filmy takie jak ten https://www.youtube.com/watch?v=fwxZuKErHs8 jest w całości na internecie. Z tej serii są jeszcze inne części np. dotyczące dzikich kotów, niedźwiedzi, zwierząt polarnych, słoni itd.
Stary 2015-07-12, 15:19   #17
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anette88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak dostępem do lekarza w egipcie? Boję się klatwy faraona ) poza tym ja zawsze cos zlapie i się zastanawiam, ma ktos aktualne informacje z tego roku? Wiem, ze można się ubezpieczyc w niektórych firmach przy bukowaniu wycieczki np. traveloppa i nie wiem czy placic czy nie placic mozna samemu sobie poradzic?
Jezeli to wycieczka zorganizowana to prawie na bank masz ubezpieczenie zdrowotne ale prawdopodobnie tylko takie od wypadku, złamania itp.
Ubezpieczenie dodatkowe mozna wykupic ale nie wiem czy jest sens.
Koszt wizyty u lekarza w Kairze to ok 35 euro ( razem ze zrealizowana recepta)
Ja jak wielu szczęśliwców miałam rozstroj żołądka i myslalam ze zejde... Zwlaszcza w 40 stopniach , wegiel nie pomogl więc lekarz przepisal mi jakies prochy i mialam z glowy. No stres , do lekarza mozna sie dostac i jie kosztuje to fortuny

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości