Czy to wstyd nie być za granicą? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-09, 17:45   #31
CDN2015
Rozeznanie

Dot.: Czy to wstyd nie być za granicą?

kaledonia chodziło mi o to, że nie trzeba się wstydzić tego, że nie wyjechało się z Polski.Jest ona po prostu wystarczająco piękna aby powiedzieć coś w stylu- nie wyjechałem bo zwiedzałem piękny Sandomierz czy Kraków. Nie zwiedzisz Gdańska ani Egiptu w 2 godziny. Wszystko zależy jak chcesz zwiedzać. Jeśli po łebkach to zwiedzisz cały świat. Jeśli chcesz poznać ,, średnio'' to na Gdańsk musisz przygotować sobie 2 miesiące a na Egipt kilka lat.

maconha89 Nigdy się wszystkiego nie zobaczy i to jest fakt. Możesz zwiedzać koncentrując się np. na zwiedzaniu gotyckich katedr lub sugerując się wyborem plaż czy cmentarzy. Wtedy masz szansę zwiedzić więcej. Jeśli nie masz konkretnych zainteresowań łatwo zwiedzisz więcej bo nie będziesz koncentrować się np. na architekturze miasta.
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-09, 22:03   #32
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CDN2015 Pokaż wiadomość
kaledonia chodziło mi o to, że nie trzeba się wstydzić tego, że nie wyjechało się z Polski.Jest ona po prostu wystarczająco piękna aby powiedzieć coś w stylu- nie wyjechałem bo zwiedzałem piękny Sandomierz czy Kraków. Nie zwiedzisz Gdańska ani Egiptu w 2 godziny. Wszystko zależy jak chcesz zwiedzać. Jeśli po łebkach to zwiedzisz cały świat. Jeśli chcesz poznać ,, średnio'' to na Gdańsk musisz przygotować sobie 2 miesiące a na Egipt kilka lat.
Idąc tym tokiem rozumowania to wiesz, ciężko byłoby wychylać się poza swoje rodzinne/najbliższe miasto/regiony, bo przecież ciągle coś jest do odkrycia :P Każdy ma swoje preferencje, ciężko byłoby się aż tak zagłębiać...
Poza tym po przekroczeniu kilku granic ma się taki głód świata, że nie chce się ograniczać. Wolimy zobaczyć, posmakować, poczuć, posłuchać, może i w wersji skondensowanej, ale OSOBIŚCIE.
Ostatnio poznałam dziewczynę, która jest pilotem i przyznała, że trasę wycieczki po południu Polski (od dolnośląskiego po podkarpackie) przygotowywała kilka miesięcy (historia, zabytki, współczesność). Ale litości, ona na tym zarabia :P Mam wrażenie, że osobiście miałam od niej większą wiedzę o Polsce, choć nie była ona poszerzona...
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-09, 22:08   #33
201803300917
Konto usunięte

Serio 2 miesiące na zwiedzenie Gdańska? Uwielbiam to miasto ale wydaje mi się, że przesadzasz
Oczywiście, żeby tak naprawdę, naprawdę poznać jakieś miejsce to najlepiej w ogóle w nim zamieszkać. Ale są opcje pośrednie pomiędzy tym a 2 godzinnym przeleceniem przez najważniejsze zabytki.
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 11:22   #34
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
Serio 2 miesiące na zwiedzenie Gdańska? Uwielbiam to miasto ale wydaje mi się, że przesadzasz
Oczywiście, żeby tak naprawdę, naprawdę poznać jakieś miejsce to najlepiej w ogóle w nim zamieszkać. Ale są opcje pośrednie pomiędzy tym a 2 godzinnym przeleceniem przez najważniejsze zabytki.
Muzeum Narodowe, Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Centralne Muzeum Morskie, czy Muzeum Archeologiczne - wymieniłem tylko najważniejsze ile będziesz zwiedzać muzeum? Godzinę?

http://pl.tripadvisor.com/Attraction...rn_Poland.html

wybieramy z tych 44 najciekawszych obiektów jeden np kościół św Mikołaja. Ile czasu go zwiedzasz? Kościół ten jako jedyny nie uległ zniszczeniu w trakcie działań II wojny światowej. We wnętrzu zachowane jest bogate wyposażenie gotyckie, renesansowe, barokowe i rokokowe. ITD
Podałem link gdzie podane są zabytki a tramwaj wodny, wzniesienia plaże. restauracje?
I dlatego napisałem, że wszystko zależy jak zwiedzasz. Czym się interesujesz i co potrafisz. Nie interesując się architekturą i nie znając się na niej możesz kościół św Mikołaja zwiedzić w godzinę. Jeśli jednak cię to interesuje zobaczysz wyposażenie gotyckie, renesansowe, barokowe i rokokowe.Określisz je i będziesz potrafiła ocenić.Ja w taki sposób zwiedzam. Interesuje mnie historia i architektura. Na to zwracam uwagę. Gdybym wyjechał do Paryża raczej zrezygnowałbym z wizyty w lunaparku, wejście na wieże Eiffla czy spacer po domach mody też bym sobie darował. Skoncentrowałbym się na zabytkach architektury . Wszystko zależy od tego na co zwracasz uwagę. Na czym ci zależy i co cie interesuje. Wtedy też wybierasz sobie miejsca które warto wg. ciebie zwiedzić. I gdy np interesuje cię starożytność nie pojedziesz do Londynu czy Amsterdamu tylko wybierzesz Rzym czy Ateny

Edytowane przez CDN2015
Czas edycji: 2015-07-10 o 11:23
Stary 2015-07-10, 15:49   #35
201803300917
Konto usunięte

Zależy jakie kto ma podejście do podróży. Mnie umiarkowanie interesują muzea, zabytki prędzej ale tez nie jest to najważniejsze. Dla mnie najbardziej liczy się duch jakiegoś miejsca, jego klimat. Wole pospacerować sobie uliczkami, posiedzieć w lokalnej knajpie, posmakować kuchni, pogadać z ,,tubylcami" czy podziwiać przyrodę. Muzea owszem bywają ciekawe ale ich formuła jest w gruncie rzeczy wszędzie podobna, jak dla mnie nie oddają ducha danego miasta/kraju.
Stary 2015-07-10, 16:00   #36
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
Zależy jakie kto ma podejście do podróży. Mnie umiarkowanie interesują muzea, zabytki prędzej ale tez nie jest to najważniejsze. Dla mnie najbardziej liczy się duch jakiegoś miejsca, jego klimat. Wole pospacerować sobie uliczkami, posiedzieć w lokalnej knajpie, posmakować kuchni, pogadać z ,,tubylcami" czy podziwiać przyrodę. Muzea owszem bywają ciekawe ale ich formuła jest w gruncie rzeczy wszędzie podobna, jak dla mnie nie oddają ducha danego miasta/kraju.

Każdy ma inne podejście. To co napisałem na początku. To, że ktoś nigdzie nie był za granicą o niczym nie świadczy.
Stary 2015-07-10, 16:42   #37
201803300917
Konto usunięte

moim zdaniem świadczy o braku ciekawości świata(pomijam przypadki rzeczywistego braku możliwości) Co nie jest niczym nagannym, ludzie mogą mieć różne hobby

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2015-07-10 o 16:59

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-12, 10:58   #38
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CDN2015 Pokaż wiadomość
Muzeum Narodowe, Muzeum Historyczne Miasta Gdańska, Centralne Muzeum Morskie, czy Muzeum Archeologiczne - wymieniłem tylko najważniejsze ile będziesz zwiedzać muzeum? Godzinę?

http://pl.tripadvisor.com/Attraction...rn_Poland.html

wybieramy z tych 44 najciekawszych obiektów jeden np kościół św Mikołaja. Ile czasu go zwiedzasz? Kościół ten jako jedyny nie uległ zniszczeniu w trakcie działań II wojny światowej. We wnętrzu zachowane jest bogate wyposażenie gotyckie, renesansowe, barokowe i rokokowe. ITD
Podałem link gdzie podane są zabytki a tramwaj wodny, wzniesienia plaże. restauracje?
I dlatego napisałem, że wszystko zależy jak zwiedzasz. Czym się interesujesz i co potrafisz. Nie interesując się architekturą i nie znając się na niej możesz kościół św Mikołaja zwiedzić w godzinę. Jeśli jednak cię to interesuje zobaczysz wyposażenie gotyckie, renesansowe, barokowe i rokokowe.Określisz je i będziesz potrafiła ocenić.Ja w taki sposób zwiedzam. Interesuje mnie historia i architektura. Na to zwracam uwagę. Gdybym wyjechał do Paryża raczej zrezygnowałbym z wizyty w lunaparku, wejście na wieże Eiffla czy spacer po domach mody też bym sobie darował. Skoncentrowałbym się na zabytkach architektury . Wszystko zależy od tego na co zwracasz uwagę. Na czym ci zależy i co cie interesuje. Wtedy też wybierasz sobie miejsca które warto wg. ciebie zwiedzić. I gdy np interesuje cię starożytność nie pojedziesz do Londynu czy Amsterdamu tylko wybierzesz Rzym czy Ateny
Jezu ale nie każdy jest historykiem, osobą zafascynowaną architekturą czy miłośnikiem kuchni lokalnej. Lol. Nie wiem, po co ciągniesz ten wątek, myślę, że takich osób jest niewiele, które są w stanie się zagłębić aż w takim stopniu... Z mojej strony eot.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-12, 19:50   #39
DionizekRabel
Raczkowanie

żaden wstyd, moja dziewczyna ma więcej lat i też nie była nigdzie
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości