|
|
#1351 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Zuziku, z doświadczenia wiem, że tylko na noc to znaczy około 10-9 godzin noszenia
![]() Kotku263 jeśli chodzi o te korony, to najpierw musisz mieć założony aparat. Inaczej do porcelany bardzo trudno przykleić brakety. Istnieje jescze coś takiego jak tymczasowa korona i wtedy ją możesz mieć przed założeniem aparatu. Ale to najlepiej się skonsultować z dobrym ortodontą. Ahtaga, a jaką masz separację? Drutem czy gumeczkami? Separacja jest normalna przy zakładaniu pierścieniów - a pierścienie służą do lepszego zakotwiczenia aparatu: ja nie miałam takiego łuku, a pierścienie miałam ![]() Aha i to łuk podniebienny
Edytowane przez Tsu Czas edycji: 2007-09-04 o 13:29 Powód: poprawka |
|
|
|
#1352 |
|
Zadomowienie
|
athaga nie wiaze sie
![]() w 90% zwyklych aparatow zaklada sie pierscienie a do tego sa potrzebne separacje ![]() czesto zaklada sie tez luk, a do jego zalozenia sa potrzebne pierscienie, ale to nie znaczy ze kazdy pierscieniowiec bedzie miec luk
|
#1353 |
|
Wtajemniczenie
|
mam takie malutkie gumeczki między zębami. Uff to mnie pocieszyłaś bo orto nie wspominała nic o podniebieniu a ja tu takie rzeczy wyczytuje
|
#1354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierścienie są zakładane praktycznie zawsze (czasem zamiast nich zakłada się rurki czy jakoś tak to sie nazywa). I do tych pierścieni mocuje się drut, tzn jego końce wkłada się w pierścienie. To na pierścieniach się opiera cały aparat! I to wcale nie znaczy że będziesz miała łuk podniebienny łuk to całkiem odrębna kwestia, niezależna od pierścieniTutaj zerknij na fotki z 30.11, 08.01, 05.03, 15.04. Jak się przyjrzysz dolnemu łukowi, to na ostatnich trzonowcach są pierścienie, w które wsadzony jest drut (może to nie jest super widoczne, no ale może uda Ci się cos dojrzeć ).
|
|
|
|
|
#1355 |
|
Wtajemniczenie
|
dzieki za odpowiedz! juz wiem co i jak. Tylko teraz nastepny dylemat... jak ja mam gryźć?
Mam wrazenie ze jak zaczne jesc kanapke teraz to połkne z gumki. Można normalnie gryźć i nie wypadnie?
|
#1356 |
|
Zadomowienie
|
jesli gumeczka jest scisnieta miedzy zebami, to nie wypadnie, a jesli wypadnie, to znaczy ze juz je troche rozepchnela, bo przeciez musiala sie jakos wydostac
i o to wlasnie chodzi
|
#1357 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam wrazenie ze nie jset dobrze wlozona
gumka jest na wierzchu a nie calkiem w srodku
|
#1358 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1359 |
|
Wtajemniczenie
|
Trudno by było ją w sam środek włożyć
Nie martw się, możesz na wszelki wypadek jeść głównie przednimi zebami, wtedy masz 100% pewność, że nic się nie stanie
|
|
|
|
#1360 |
|
Przyczajenie
|
Ja jak miałam separację, to wydawało mi się że w nocy mi jedna gumka wypadła, a dopiero jak ortodontka zakładała pierścienie, okazało się że nie wypadła, tylko weszła pod dziąsło... dlatego mnie coś bolało. Dobrze że to zauważyła...
|
#1361 |
|
Zakorzenienie
|
heh oj jak ja amietam ze tez mialam takie dylematy
)Ahtaga nie martw sie tak zmarszczek dostaniesz;D )ja juz niedlugo wizyta..kurcze smieszne bo cale 1.5 miesiaca mnie zeby w ogole nie bolaly a eraz jak na iwyzrte sie zbiera to zaczely i tak bola co jakis dzien inny ;P hehe glupie te zebiska ![]() a swoja droga jak tam w skzole u was?? ja dzis bylma w podstawowce zobaczyc moja klase, hehe ale grzeczne bąble ![]() praktyke zaczynam we wtorek przyszly brr...
|
#1362 |
|
Rozeznanie
|
Smv nie bądź taka pewna ich grzeczności, jeszcze pewnie zdążą im wyrosnąć różki
Nie daj sobie wejść na głowę, bo "maleństwa" z podstawówki potrafią zamęczyć
|
|
|
|
#1363 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś po pierwszym dniu w pracy - w podstawówce własnie. Diabełki a nie grzeczne...ale już ja im pokażę :P . Przyglądali się trochę na aparat po czym stwierdzili, że też będą taki mieć ;P
|
#1364 |
|
Zakorzenienie
|
hhe Maricken serio?;P ciekawe jak bedzie u mnie.moje dzieciaczki tez patrzyly na mnie tak jakos dziwnie,w ogole te bacjory takie ciekawksie na wszytsko;P ehhe...pomyslec ze bylam taak sama;')
|
#1365 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a ile teraz kosztuje aparat? wiem, że nie uda mi się tak, żeby od razu całość, ale może na raty... bo ja już nie mogę z tymi moimi zębami
![]() ![]()
|
#1366 |
|
Przyczajenie
|
Różnie, zależy od miejscowości. Moj kosztował 1300 za 1 łuk. Ceny to od ok 1000 do ok 1700 zł.
Więcej o tym jest na poprzednich stronach.
|
#1367 |
|
Wtajemniczenie
|
Ech, ja uwielbiam jak ludzie zwracają mi uwagę, że mam cos na zębie i potem wytrzeszczają oczy, jak mówię: "Tak, to dobrze, nie chciałabym, żeby ten diamencik mi odpadł"
![]() Zuzek, niestety to zależy od ortodonty... |
|
|
|
#1368 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie aparatki,
Przeczytalam prawie wszystkie posty, ale nigdzie nie znalazlam takiego przypadku jak moj. Ja mam do wyrwania az 5 zebow, 4 z nich to mleczaki,a mam juz 22 latka, niestety po wyrwaniu nie wyrosna mi stale zeby bo nie mam zawiazkow(chyba tak to sie nazywa). z prawej strony do wyrwania jest 2, 3 i piatka, a z lewej 3. az strach pomyslec jak ja bede wygladala.Na szczecie w zapasie mam stala 2 ktora jeszcze siedzuie w dziasle. Martwia mnie jednak te pierscienie ktore sie zaklada, czy one sa bardzo wyczuwalne????czy da sie normalnie w nich grysc??? |
|
|
|
#1369 |
|
Rozeznanie
|
Stobronka oczywiście , że mając pierścienie da się normalnie gryźć
one są bardzo cienkie.
|
|
|
|
#1370 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam podobną sytuacja tzn troche mniej drastyczna Mam ogromne szpary miedzy górnymi zębami bo w ogóle nie mam dwójek ( ani mlecznych ani stałych) a trójki mam jeszcze mleczne wiec ida do wyrwania i z tego co mi orto powiedziała one same juz nie wyjda Jednak orto powiedziała ze jakos bedziemy sciagac te trójeczki a tam gdzie bedzie szpara to wstawimy szycznego ząbka Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
|
|
|
|
|
#1371 |
|
Przyczajenie
|
troszke sie uspokoilam, na zdjeciach te pierscienie wygladaly na strasznie grube, myslalam ze one w jakis sposob uwieraja dziasla.
Moja orto stwierdzila ze lepiej miec swoje zabki, ja tez tak uwazam i dlatego nie chce miec zadnych implantow, itp..mam nadzieje ze dwojka wyjdzie mi sama, a jezeli nie to czeka mnie zabieg chirurgiczny-odsloniecia dziasla. Mam jeszcze 4 osemki, ktore nie wyszly i prawdopodobnie wlasnie tymi osemkami troszke zakryje moje dziurki. |
|
|
|
#1372 |
|
Zakorzenienie
|
stobronka jejku wspolczuje ci..
jak to jets kurcze ze ja w wieku 7 lat maialm juz wszytskie stale zeby a tu ludzie po 22 lata i maja mleczne? ciekawa jestem...
|
#1373 |
|
Kokon pro
|
nanana co tam u was zadna fotek nowych nie wrzuca? no wiecie co wstyd dziewuszki ;] a u mnie sie szykuje Winobranie tygodniowa impreza wiec zapraszam do Zielonej Góry ^^ zeby sie zrelaksowac i takie tam od ortodontycznych koszmarow ^^ ja w pt wizyta i szczerze to nawet nie chce mi sie isc ;]
|
|
|
|
#1374 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam aparat od dzisiaj
muszę przyznać,że myślałam że będzie gorzej. zakładanie nie bolało,teraz troszkę tak niewygodnie mi z nim:P ale nie jest źle pozdrawiam
|
#1375 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja już drugi dzień męcze sie z separacją
Zęby bolą każdy z osobna i tylko mam nadzieje ze z każdym dniem ból już będzie ustępował a nie narastał.... Mam nosić tydzień..
|
#1376 |
|
Zakorzenienie
|
hehe kasiek to ja sie wkrecam ;D imprezka czemu by nie ;D
)
|
#1377 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktos moze cos wie o Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej Klinika Stomatologiczna im. prof. Meissnera w Ustroniu? bo postanowilem ze zaloze sobie srebreko i tam jest dosyc tak z cenami. 80zl pierwsza wizyta a nastepne 60. Aparat metalowy 1500, kosmetyczny 2000. Niby to jest klinika przy uczelni dentystycznej. Czy tam dobrze lecza? bede wdzieczny za info jakies
|
|
|
|
#1378 |
|
Raczkowanie
|
Iseniu, dowiedziałaś się czego o pani Jolancie Sajkowskiej?
|
|
|
|
#1379 |
|
Zadomowienie
|
szkrobol jesli jestes z okolic cieszyna, polecam w oldrzychowicach pania agate mohammad, jezdzi do niej duzo ludzi z polski i mowia ze duzo taniej niz w pl, a efekty ma bardzo dobre
ja wlasnie tam bylam meczona i jestem w sumie zadowolona, wiec polecam
|
#1380 |
|
Raczkowanie
|
no a ja czekam na wizyte dopiero 24tego mam a kurde gumiaki mi tak zzolkly ze nie musze kolorowych zakladac
hmmm ... moze by je jakas p[astab wybielajaca potraktowac![]()
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:05.

Mam wrazenie ze jak zaczne jesc kanapke teraz to połkne z gumki. Można normalnie gryźć i nie wypadnie?
gumka jest na wierzchu a nie calkiem w srodku

Jednak orto powiedziała ze jakos bedziemy sciagac te trójeczki a tam gdzie bedzie szpara to wstawimy szycznego ząbka
3/3/6-22/7/8
Zęby bolą każdy z osobna i tylko mam nadzieje ze z każdym dniem ból już będzie ustępował a nie narastał.... Mam nosić tydzień..