Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-13, 10:29   #1441
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
W szpitalu byla taka sytuacja. Tz przewijał pierwszy raz leo i on mu siknał. Poszłam po świeży becik i ubranko. Po godzinie mąż poszedł juz i przy przewijaniu to samo sie stało. Poszłam znowu po nowe a polozna na to czy ja zawsze go tak zamierzam przewijać bo one nie nadąża oddawać do prania. I ze mam to robic zeby nie sikał. Wróciłam na salę i sie pobeczałam
Bezczelne babsko Ja bym jej powiedziała, że moje dziecko będzie sikało tyle ile potrzebuje i moja sprawa jak je przewijam i po to idą moje podatki/składki z zusu żeby ona oddawała to do prania Czy te położne naprawdę myślą, że pierworódkami można tak pomiatać? :[

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 10:36   #1442
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Koniecznie daj znać jak wrażenia. Ja niestety będę zawsze za tym wózkiem tylko głowę odwracać ale nie można mieć wszystkiego U mnie po osiedlu jeździ ten wózek w kolorze kremowym a daszek jest czerwony. No wygląda obłędnie O to byście jechali w podobnym terminie no i mamy taką samą odległość do pokonania . Hm...Też zapytam lekarki na następnej wizycie czy są jakieś przeciwwskazania
A macie jakieś konkretne miejsce gdzie chcielibyście jechać? My chyba do Łeby
Ostatnio mama się mnie pytała kiedy będziemy rozglądać się za wózkiem, ile ma jeszcze czasu na odłożenie kasy na wózek no to mówię, że pewnie koło września zaczniemy już tak konkretnie szukać, ale ja chyba nie wytrzymam i jak będzie mi się kiedyś nudzić to się skoczę do jakiegoś sklepu pooglądać

Edytowane przez lexie42
Czas edycji: 2015-07-13 o 10:40
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 10:39   #1443
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Fasterka ja sie podnoszę jak słonica

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
A położna środowiskowa przychodzi tylko po porodzie, tak? Potem w sumie to jak coś się dzieje, to idzie się z dzieckiem do pediatry, tak? Może i głupie pytania zadaję, ale ja po prostu nie wiem jak to jest
A w mojej przychodni położnej nie ma, musiałabym się przepisać do innej przychodni, ale nie wiem czy jest sens, bo jeśli położna ma przychodzić tylko po porodzie to jak zapiszę się do szkoły rodzenia to tam mogę sobie wybrać położną, która będzie do mnie dojeżdżać. Stąd moje pytanie.

moja jeśli ktos sie wczesniej zapisze to przyjeżdża przed. U mnie byla przed porodem bo bylam w szpitalu i ona niby odwiedza wszystkie kobiety z naszego rejonu co wyjdą z ginekologicznego. To bylo w 7miesiącu i mowila ze bedzie przyjeżdżać to razem torbe spakujemy i pomoże z wyprawka. I proponowała żebym ja wziela do porodu Ale juz nie przyjechała moze zapomniała. Dopiero po porodzie sie zjawila.

Cytat:
Bezczelne babsko Ja bym jej powiedziała, że moje dziecko będzie sikało tyle ile potrzebuje i moja sprawa jak je przewijam i po to idą moje podatki/składki z zusu żeby ona oddawała to do prania Czy te położne naprawdę myślą, że pierworódkami można tak pomiatać? :[
Jakbym byla w normalnym stanie to moze bym cos powiedziała ale bylam w totalnej rozsypce

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 10:41   #1444
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdalena111111 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny wstałam po trochę nie przespanej nocy i pojechałam na tą glukozę, wypicie żaden problem nie było takie złe tylko bardzo słodkie, siedzę i siedzę i się zaczeło strasznie mnie słabiło i było mi nie dobrze ale najgorsze to słabienie i tak siedzieć 2 godz. ledwo dałam radę nawet bałam się samochodem jechać ale otworzyłam okna i taki zimny wiatr trochę mi pomógł leże teraz myślę że jak coś zjem to przejdzie.
ja jutro wybieram się na glukozę ciekawe jak to będzie

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Witam się w 22 tygodniu wczoraj zaczęłam czytać wątek sierpniowych mamuś i patrzyłam jakie mają wybrane wózki. Natknęłam się na bebetto torino i zauroczył mnie totalnie
ja też jetem zauroczona tymi wózkami bebetto. obecnie dla mnie to nr 1, ale jeszcze może się zmienić
Stary 2015-07-13, 10:43   #1445
Dzika Ropucha
Zadomowienie

GG do Dzika Ropucha

kasiabwwl dzięki za odpowiedź, muszę się konkretnie dowiedzieć bo tu jest fajna położna -może jakoś się uda ją mieć...

Joyce sto lat, sto lat, wszystkiego co najlepsze

A i zgubiłam linka do szkoły rodzenia online -któraś go tu wstawiała- a szukam i ślepa jestem nic mi nie wyskakuje. Jak ktoś dobry będzie niech podrzuci.

Ahaa a co z Limonką może czegoś nie doczytałam..bo ja tak nieraz pobieżnie ale chyba jej już długi czas nie widziałam...??

12.03.2015 II Kreski
Dzika Ropucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 10:44   #1446
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
A macie jakieś konkretne miejsce gdzie chcielibyście jechać? My chyba do Łeby
Byliśmy 2 lata temu w miejscowości Jantar. Nie było tłoku, blisko do trójmiasta. Jeszcze nie myśleliśmy gdzie ale pewnie też wybierzemy jakąś mniejszą miejscowość

Kochane mam prośbę Zrobiłam aktualizację na pierwszej stronie i wychodzi, że udziela się nas aktywnie 38. Na liście z płcią mamy 28 potwierdzonych dzieciaczków. Kogo jeszcze na liście nie ma to proszę o kontakt Jeśli chcecie możemy już wpisywać imiona

Fasterka mnie też cieżko już wstawać, bolą mnie plecy okropnie i ucieszyłam się bo szwagierka kupowała w ciąży cebuszkę motherhood i pożyczę od niej

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-13, 10:50   #1447
poznanianka1990
Zakorzenienie

srebrna_smuga, może tą listę płci dołączyć do listy ogólnej? Byłoby przejrzyściej, od razu widoczne, kto będzie miał córkę, a kto synka i do tego obok imiona

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 10:51   #1448
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Byliśmy 2 lata temu w miejscowości Jantar. Nie było tłoku, blisko do trójmiasta. Jeszcze nie myśleliśmy gdzie ale pewnie też wybierzemy jakąś mniejszą miejscowość

Kochane mam prośbę Zrobiłam aktualizację na pierwszej stronie i wychodzi, że udziela się nas aktywnie 38. Na liście z płcią mamy 28 potwierdzonych dzieciaczków. Kogo jeszcze na liście nie ma to proszę o kontakt Jeśli chcecie możemy już wpisywać imiona

Fasterka mnie też cieżko już wstawać, bolą mnie plecy okropnie i ucieszyłam się bo szwagierka kupowała w ciąży cebuszkę motherhood i pożyczę od niej
No mnie między innymi nie ma na liście z potwierdzoną płcią, bo niestety nie chciało maleństwo się ujawnić
Stary 2015-07-13, 10:56   #1449
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:

Jakbym byla w normalnym stanie to moze bym cos powiedziała ale bylam w totalnej rozsypce
Teraz już napewno nie pozwolisz sobie na takie uwagi

Cytat:
srebrna_smuga, może tą listę płci dołączyć do listy ogólnej? Byłoby przejrzyściej, od razu widoczne, kto będzie miał córkę, a kto synka i do tego obok imiona
Myślę, że tak zrobimy

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
No mnie między innymi nie ma na liście z potwierdzoną płcią, bo niestety nie chciało maleństwo się ujawnić
To czekamy cierpliwie

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-13, 10:58   #1450
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja mam nadzieję, że w czwartek już będę znała płeć Na pewno się pochwalę

fasterka90, ja też pedagogikę studiowałam A pracę napisałam o opiece i wychowaniu dzieci do lat 3

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-07-13, 11:04   #1451
Aasikk
Zadomowienie

Srebrna mi możesz wpisać imię Hania

PS. dziewczyny jakich balsamów / olejków używacie?

Mój balsam z mocznikiem do tej pory spisywał się super, ale od kilku dni zaczyna swędzieć mnie skóra więc chyba pora na coś 'mocniejszego'.
Stary 2015-07-13, 11:11   #1452
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Teraz już napewno nie pozwolisz sobie na takie uwagi

Myślę, że tak zrobimy

To czekamy cierpliwie
6 sierpnia mam dopiero usg te 4d, więc jeszcze troszkę poczekamy uhh
Cytat:
Napisane przez Aasikk Pokaż wiadomość

Mój balsam z mocznikiem do tej pory spisywał się super, ale od kilku dni zaczyna swędzieć mnie skóra więc chyba pora na coś 'mocniejszego'.
Ja używam olejku rossmanowskiego z serii babydream
Stary 2015-07-13, 11:12   #1453
peachella
Rozeznanie

Witam się w 24 tygodniu! Ale to leci

Czytam Was na bieżąco, ale nie mam niestety kiedy poodpisywać.
Pogoda w Kraku tragiczna, a muszę iść na zakupy
Co do wózka to My weźmiemy od mojej siostry Mutsy 4rider 3w1 z dodatkami + fotelik rozkładany na płasko. Kolory groszkowo, granatowo, szary.
Czeka nas jeszcze malowanie w tym tygodniu Nasz pokój i pokój małej. Dla niej chcemy zrobić w kolorach jasno szarym i jasno różowym + naklejki na ścianę ale zobaczymy jak to wyjdzie Powoli wszystko nabiera kształtów.
Naklejki takie w stylu jak ze zdjęcia.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 0_0_productGfx_d188184400a8281bf8db7d20a72625bf.jpg (53,6 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg naklejki-na-sciane-kubus-puchatek-i-przyjaciele.jpg (13,8 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez peachella
Czas edycji: 2015-07-13 o 11:17
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 11:16   #1454
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja używam oliwki Babydream z Rossmanna. Natomiast do reszty części ciała używam waniliowego balsamu z Avonu. A jak skończy mi się ta oliwka to mam pełno próbek Palmersa i Oilatum, więc będę je wykorzystywać.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-07-13, 11:18   #1455
kasiabwwl
Raczkowanie

Cytat:
A położna środowiskowa przychodzi tylko po porodzie, tak? Potem w sumie to jak coś się dzieje, to idzie się z dzieckiem do pediatry, tak? Może i głupie pytania zadaję, ale ja po prostu nie wiem jak to jest
A w mojej przychodni położnej nie ma, musiałabym się przepisać do innej przychodni, ale nie wiem czy jest sens, bo jeśli położna ma przychodzić tylko po porodzie to jak zapiszę się do szkoły rodzenia to tam mogę sobie wybrać położną, która będzie do mnie dojeżdżać. Stąd moje pytanie.
Ja jeszcze przed porodem miałam kilka spotkań z położną środowiskową, mogłam wypytać o wszystko co związane z porodem i pielęgnacją maleństwa. Do tego położna aby dostać kasę za opiekę nad ciężarną powinna odwiedzić was kilka razy po porodzie. Położna przyjechała też do mnie do domu i zdjęła mi szwy po nacinaniu, tak że nie musiałam jechać do szpitala.
Stary 2015-07-13, 11:19   #1456
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
W szpitalu byla taka sytuacja. Tz przewijał pierwszy raz leo i on mu siknał. Poszłam po świeży becik i ubranko. Po godzinie mąż poszedł juz i przy przewijaniu to samo sie stało. Poszłam znowu po nowe a polozna na to czy ja zawsze go tak zamierzam przewijać bo one nie nadąża oddawać do prania. I ze mam to robic zeby nie sikał. Wróciłam na salę i sie pobeczałam
co za okropna baba
ja bym jej odpyskowała, bo teraz jak mi buzują hormony to stałam się agresywna dla innych i jak mnie ktoś w☠☠☠☠i to nie patrzę na to czy wypada czy nie, tylko walę prosto z mostu !

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-07-13, 11:21   #1457
peachella
Rozeznanie

Cytat:

Wstyd się przyznać ale, rzadko się smaruję......po prostu czuje się tłusta po... muszę się zmusić, bo nie chce sobie pluć w brodę później.
Na razie nie mam ani jednego rozstępu oprócz starych.
Zastanawiałam się nad Palmersem, ale moim zdaniem zwykłą oliwka da takie same efekty, tylko o prostu trzeba jej używać
Stary 2015-07-13, 11:24   #1458
czekooczekolada
Zakorzenienie

ja używam tego masła

tylko za pozno zaczelam go stosowac, bo dopiero jak zauwazylam pierwszy rozstęp i takim oto sposobem mam jeden mały rozstęp myślałam że mnie ominą

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-07-13, 11:26   #1459
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość
Wstyd się przyznać ale, rzadko się smaruję......po prostu czuje się tłusta po... muszę się zmusić, bo nie chce sobie pluć w brodę później.
Zastanawiałam się nad Palmersem, ale moim zdaniem zwykłą oliwka da takie same efekty, tylko o prostu trzeba jej używać
No moze i tak, ale sama mówisz ze nie lubisz jak na skórze zostaje. Mam to samo wiec juz lepiej użyć cos lekkiego niz nic jakbym znała płeć na sto procent to przyniosłabym wszystkie ubranka jakie mamy i je poukładala rozmiarami cos czuje ze przy porodzie sprawa sie wyjasni

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-07-13, 11:31   #1460
lexie42
Zakorzenienie

Ja używam palmers coca balsam przeciw rozstępom w ciąży, ale kupię sobie też oliwkę z rossmana i będę używać na zmianę.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 11:33   #1461
peachella
Rozeznanie

Cytat:
No moze i tak, ale sama mówisz ze nie lubisz jak na skórze zostaje. Mam to samo wiec juz lepiej użyć cos lekkiego niz nic jakbym znała płeć na sto procent to przyniosłabym wszystkie ubranka jakie mamy i je poukładala rozmiarami cos czuje ze przy porodzie sprawa sie wyjasni
Dlatego ja zamiast oliwki wolę użyć mocno nawilżającego, lekkiego balsamu np Evree https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...zorstkiej.html. Lepiej w tę stronę bo oliwka jedynie natłuszcza i może na dłuższą metę przesuszyć skórę...Poza tym ten balsam ma bardzo dobry skład
Stary 2015-07-13, 11:33   #1462
Aasikk
Zadomowienie

Cytat:
ja od jakiegoś miesiąca, półtora smaruję się dzień w dzień, bo skóra zaczęła swędzieć. Ja jak wbiję sobie coś do głowy to nie ma przeproś, robię to konsekwentnie dzień w dzień.

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
ja używam tego masła
tylko za pozno zaczelam go stosowac, bo dopiero jak zauwazylam pierwszy rozstęp i takim oto sposobem mam jeden mały rozstęp myślałam że mnie ominą
oby więcej rozstępów już się nie pojawiło
Stary 2015-07-13, 11:37   #1463
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:

Tworzę właśnie listę Od razu zaznaczam, że wpisuję imiona które pamiętam

Ja używam babydream oliwki przeciw rozstępom rano po prysznicu na mokrą skórę a na wieczór balsam z garniera do skóry bardzo suchej. Na razie nie mam żadnego rozstępu a smaruję się od pierwszego dnia od zrobienia testu

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-13, 11:52   #1464
fasterka90
Zadomowienie

Ja teraz używam serum z Lirene na rozstępy dla kobiet w ciąży i z tej samej serii na cellulit. Na rozstępy codziennie chociaż raz się smaruje,na cellulit jakoś mniej pamiętam na resztę ciała używam koziego mleka z ziaji
Mimo smarowania często mnie swędzi pępek który już jest coraz mniejszy i pewnie lada dzień wyjdzie...:/
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 12:05   #1465
Soul89
Zadomowienie

Hej wam
Mniej mnie tutaj ostatnio, sama nie wiem czemu jakoś wenę straciłam do pisania, dzień za dniem mi ucieka. Taka ospała się stałam może ten tydzień będzie dla mnie lepszy .
Miałam Wam już wcześniej podesłać mojego boxa z bonbon baby. Jestem bardzo zadowolona, w tej edycji postawili na kosmetyki dla mam 😊 moje pudełko zawierało:
-olejek 4w1 tołpa
-serum regeneracyjne z evree
-płyn do higieny intymnej z soraya
- próbki z johnson's baby + wkładki laktacyjne
-czapeczka dla maluszka z endo
-płyta z kursem pierwszej pomocy niemowlęcia
- plakat z cytatem (bardzo ładny- powiesimy nad łóżeczkiem &#128522
uploadfromtaptalk1436781893698.jpguploadfromtaptalk1436781934003.jpg

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 12:09   #1466
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Fasterka mnie też się ciężko z łóżka podnosi po nocy cebuszke mam już zamówioną, mam nadzieję że pomoże.

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Ja teraz używam serum z Lirene na rozstępy dla kobiet w ciąży i z tej samej serii na cellulit. Na rozstępy codziennie chociaż raz się smaruje,na cellulit jakoś mniej pamiętam na resztę ciała używam koziego mleka z ziaji
Mimo smarowania często mnie swędzi pępek który już jest coraz mniejszy i pewnie lada dzień wyjdzie...:/
U mnie też pępek się zrobił plytszy, pewnie niedługo wyskoczy
Cytat:
Oj ja też nienawidzę się smarować czymkolwiek, ale zmuszam się do smarowania brzucha żeby mnie rozstępami nie pokaralo. Używam Palmersa i polecam, bardzo wygodny w aplikacji, wchłania się w 3 minuty i nie klei się

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka
Stary 2015-07-13, 12:15   #1467
Soul89
Zadomowienie

Iclosemyeyes: faktycznie palmers się fajnie wchłania, ale ja np mam takiego lenia, jak sobie przypomnę to się posmaruję 😎 ale muszę to zwalczyć, bo nie chcę być później zła na siebie.
Teściowa właśnie wróciła z miasta z wielkim workiem ubrań dla małego. Nakupiła mase ubrać w second handzie. Część z nich jest śliczna, a druga taka brzydka.. Widać, że używki wiadomo, że podziękowałam, ale nie wiem co zrobić, chyba te brzydkie używki schowam głęboko na dno szafy 😒

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-13, 12:35   #1468
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Soul89 Pokaż wiadomość
Hej wam
Mniej mnie tutaj ostatnio, sama nie wiem czemu jakoś wenę straciłam do pisania, dzień za dniem mi ucieka. Taka ospała się stałam może ten tydzień będzie dla mnie lepszy .
Miałam Wam już wcześniej podesłać mojego boxa z bonbon baby. Jestem bardzo zadowolona, w tej edycji postawili na kosmetyki dla mam 😊 moje pudełko zawierało:
-olejek 4w1 tołpa
-serum regeneracyjne z evree
-płyn do higieny intymnej z soraya
- próbki z johnson's baby + wkładki laktacyjne
-czapeczka dla maluszka z endo
-płyta z kursem pierwszej pomocy niemowlęcia
- plakat z cytatem (bardzo ładny- powiesimy nad łóżeczkiem &#128522
Załącznik 6015346Załącznik 6015347

Super ten box Widać, że warto za te pieniążki

To ja jeszcze raz z apelem : Spójrzcie na pierwszą stronę, jeśli kogoś pominęłam, źle coś napisałam, przekręciłam, nie dopisałam to piszcie

Zuzia już na świecie

Stary 2015-07-13, 12:49   #1469
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soul89 Pokaż wiadomość
Iclosemyeyes: faktycznie palmers się fajnie wchłania, ale ja np mam takiego lenia, jak sobie przypomnę to się posmaruję 😎 ale muszę to zwalczyć, bo nie chcę być później zła na siebie.
Teściowa właśnie wróciła z miasta z wielkim workiem ubrań dla małego. Nakupiła mase ubrać w second handzie. Część z nich jest śliczna, a druga taka brzydka.. Widać, że używki wiadomo, że podziękowałam, ale nie wiem co zrobić, chyba te brzydkie używki schowam głęboko na dno szafy 😒

Moja teściowa tez niekiedy cos przyniesie z lumpexu. Niektóre od razu wywalam albo odkladam jako za małe oczywiście te lepsze zostawiam

Cytat:
Super ten box Widać, że warto za te pieniążki

To ja jeszcze raz z apelem : Spójrzcie na pierwszą stronę, jeśli kogoś pominęłam, źle coś napisałam, przekręciłam, nie dopisałam to piszcie
To ja proszę o dopisanie usg na 16.07 godz 14 i zwykła wizyta 08.08 godz 15.

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-07-13, 12:51   #1470
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Srebrna smugo, dobra robota Ja Ci jutro potwierdze po polowkowym imię

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości