![]() |
#1891 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
Cytat:
![]() a co do mydła to obojętnie, ja kupuję w sklepach afrykanskich właśnie. a nie znam tego sklepu. .. musze zobaczyć co to jest ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1892 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wiem, że już Wam trochę męczyłam tyłki o to, ale potrzebuję trochę emocjonalnego wsparcia, bo zawsze nowe rzeczy związane z lekarzami nieziemsko mnie stresują
![]() Ogólnie to od dawna biorę NuvaRing i jestem bardzo zadowolona, w Polsce będę dopiero pod koniec września, więc nie chcę sobie robić przerwy w braniu... czy któraś z Was dostała receptę na NuvaRing tu w Londynie? Niechętnie dają i raczej tabletki czy bez problemu? Tabletek nie lubię, bo jestem roztrzepana, a poza tym długo chorowałam na żołądek (wrzody) i unikam przyjmowania leków tą drogą, plastry mnie do szału doprowadzają. Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1893 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
musisz iść i zapytać po prostu. dokumentów żadnych ja nie potrzebowalam nigdy.
![]() ![]() |
![]() |
#1894 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czym dokladnie jest NuvaRing, ale w Sexual Health Clinic nie dostaniesz np. nowoczesnych tabletek antykoncepcyjnych, wiec sadze, ze podobnie sie to ma innych srodkow.
Czemu nie mozesz po prostu isc do GP? Ja poszlam do kliniki w godzinach walk in, ale kolejka byla duza i gdyby nie to, ze bylam pod drzwiami 1.5h przed otwarciem, siedzialabym tam caly dzien. Wypelnialam jeden bardzo podstawowy formularz, nie musialam nawet uzyc nazwiska ktore mam w dokumentach (na co dzien uzywam innego i to ono wlasnie jest w karcie). Badania? Jakie badania... tutaj anty hormonalna wypisuja jak cukierki, tylko od czasu do czasu GP chce mi mierzyc cisnienie. ![]() Zadnych badan hormonalnych, zadnych prob watrobowych. Jesli ktos ma inne doswiadczenia to podzielcie sie, bo w moich oczach to wyglada tak, ze nie wiadomo czy smiac sie czy plakac.
#1895 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1896 |
Konto usunięte
|
Ja tutaj nie mam doswiadczen z pigulkami, bo juz nie stosuje antykoncepcji hormonalnej, ale w Polsce robilam wszystkie badania prywatnie :/ Tak sie wlasnie lekarze troszcza o zdrowie pacjentow. A pierwsi sa do wypisania recepty.
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-07-11 o 22:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#1897 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak najbardziej rozwalila mnie lekarz w srode. Straszny mam katar, swedza mnie oczy i lzawia jak przychodzi lato, doszla teraz krew z nosa kilka razy dziennie. Wybralam sie do lekarza a ona od reki przepisala mi krople i tabletki na alergie, nie robiac badan co to w ogole za alergia. Powiedziala, ze jak za miesiac sie nic nie poprawi albo bede zle sie po nich czula to przepisze mi inne. Rece opadaja a zaraz za nimi nogi. No ludzie jak kroliki doswiadczalne. Wzielam pierwsza tabletke na grillu i ledwo dotoczylam sie do domu, polozylam sie na kanape w salonie i poszlam spac, teraz biore godzine przez snem a pod prysznicem juz odlatuje. Lepsze niz jakies dopalacze ![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- Jakie procedury ? Idziesz zapisujesz sie, daja Ci formularz do wypelnienia, imie, nazwisko, ile lat, czy palisz, czy pijesz, jakie masz choroby i tyle. A jesli chcesz wizyte na dany dzien to dzwonisz i pytasz sie czy jest miejsce. Umawianie na wizyty wyglada tak samo jak w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1898 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W każdym razie podniosłyście mnie na duchu - jeszcze jedno pytanie i kończę męczenie Was: GP może wypisać środki antykoncepcyjne czy dopiero kieruje do gina? W każdym razie w czwartek przeprowadzę szturm i się zarejestruję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() GP wypisuje srodki anty, zajmie sie tez sercem, cukrzyca, tarczyca i innymi rzeczami, nie wiem, co trzeba zrobic/w jakim stanie trzeba przyjsc, zeby dostac skierowanie do specjalisty na dzien dobry.
![]() |
#1901 | |
Zakorzenienie
|
dlatego ja mam implant i święty spokój, nie muszę się męczyć z doborem tabletek. mój gp obecnie jest całkiem wporzadku, interesuje się i chce pomagać wiec nie mam co narzekać. na wizytę nigdy nie czekam długo, przeważnie jak dzwonie rano to tego samego dnia mi dają
![]() rejestracja trwała parę minut dosłownie, nie wiem skąd się wzięło 3 godziny i teraz coś napiszę i nie mam na celu nikogo obrazić ani nic. jak przyjechałam do Londynu 6 lat temu (lat 19) mówiłam po angielsku prawie wcale. wiedziałam że muszę mieć lekarza wiec poszłam się zarejestrować nie wiedziałam jak to wygląda ale jak trzeba to trzeba. tak samo z antykoncepcja. warto iść samemu zobaczyć itd a nie martwić się na zapas albo słuchać się ludzi. moja siostra nic sama nie potrafi zrobić, o wszystko musi się zapytać, nigdzie sama nie pójdzie, od roku nie ma gp bo ja powiedziałam ze jej nie zrobię, ma dwie ręce dwie nogi niech idzie i się zarejestruje. tak samo z antykoncepcja. tutaj każdy mowi inne historie na temat służby zdrowia, warto pójść samemu i się przekonać a nie zwlekać z tym i się martwić bo Grażyna powiedziała to a Klaudia co innego.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1902 |
Zakorzenienie
|
Monnie, zgadzam sie.
Zwlaszcza ze informacje o tym jak np. przebiega rejestracja sa latwo dostepne np. na stronach lokalnych surgeries. Ja rozumiem pytania do osob, ktore juz maja z czyms doswiadczenie, ale mimo wszystko to, co mowia inni ludzie warto weryfikowac i laczyc to z wlasnym rozeznaniem, a nie polegac w 100% na czyjejs opinii.
#1903 |
Zadomowienie
|
U mnie w przychodniach trzeba sie zarejestrować i czekac ok. 2 tygodnie na zarejestrowanie. Potem zeby sie umówić trzeba dzwonić rano o 8 (do skutku, jakies 5-10 razy aż odbiorą) i wtedy ma sie wizytę tego samego dnia. Nie da sie umówić z wyprzedzeniem, nie moge zadzwonić w Pon. Zeby miec wizytę na środe. Uważam ze to głupi i bezsensowny system no ale okay -.-
U mnie stwierdzili alegie bez testów zarówno w Polsce (przez specjalistę) jak i w Anglii (GP). Kiedys miałam testy robione i wyszły negatywne no ale ich to nie przekonało. Nie moge sie doprosić głębszej diagnostyki np. Na co ta alergia jest dokładnie. Tyle dobrego ze moje tabletki nie powodują senności. ;D Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1904 |
Konto usunięte
|
Poza tym kazda przychodnia rzadzi sie swoimi prawami, kazdy GP jest inny. Ja u swojego na rejestracje musialam czekac okolo 3-4 dni. I jeden lekarz przepisze paracetamol, a inny sie zainteresuje pacjentem. Ja np. nie mam negatywnych doswiadczen. Moj TZ tak samo. Nigdy nikt nas nie odeslal z paracetamolem. Zawsze bylo zainteresowanie problemem, mojemu TZ zaproponowano nawet skierowanie do specjalisty. Monnie, tez mam taka kolezanke, ktora boi sie wszystkiego. Nawet ciucha w sklepie zwrocic. Zawsze mnie pyta, czy pojde z nia. Moim zdaniem to jest skutek przyjechania na gotowe. Przyjechala do brata, mieszkala z nim-odpadlo szukanie mieszkania. Praca u brata w firmie, wiec rozmowy kwalifikacyjne i pisanie CV odpadlo. I tak sie to kreci. Jak sie czasem czlowiek nie rzuci na gleboka wode, to sie nie nauczy plywac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1905 | |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52055628]Poza tym kazda przychodnia rzadzi sie swoimi prawami, kazdy GP jest inny. Ja u swojego na rejestracje musialam czekac okolo 3-4 dni. I jeden lekarz przepisze paracetamol, a inny sie zainteresuje pacjentem. Ja np. nie mam negatywnych doswiadczen. Moj TZ tak samo. Nigdy nikt nas nie odeslal z paracetamolem. Zawsze bylo zainteresowanie problemem, mojemu TZ zaproponowano nawet skierowanie do specjalisty. Monnie, tez mam taka kolezanke, ktora boi sie wszystkiego. Nawet ciucha w sklepie zwrocic. Zawsze mnie pyta, czy pojde z nia. Moim zdaniem to jest skutek przyjechania na gotowe. Przyjechala do brata, mieszkala z nim-odpadlo szukanie mieszkania. Praca u brata w firmie, wiec rozmowy kwalifikacyjne i pisanie CV odpadlo. I tak sie to kreci. Jak sie czasem czlowiek nie rzuci na gleboka wode, to sie nie nauczy plywac.[/QUOTE]
no to moja siostra to samo. ona nawet kanapki w subway nie zamówi wiec siedzi glodna bo ja jej nie wezmę. mówi dobrze po angielsku wiec nie mam powodu żeby ją wyreczac. nie wspomnę ile mam ciuchów w domu z metkami bo kupiła i zły rozmiar i się wstydzi oddac. wkurza mnie to bo będzie taka kaleka życiową a moi rodzice jeszcze się na mnie dra bo mam jej pomagać. nie ma mowy. ma 21 lat powinna potrafić ogarnac podstawowe rzeczy.
![]() ![]() |
![]() |
#1906 |
Zadomowienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52055628]Moim zdaniem to jest skutek przyjechania na gotowe. [/QUOTE]
Z tym to roznie bywa, przyjechalam do Adama na gotowe. Jednak dwoch lewych raczek nie mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1907 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1908 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-07-12 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1909 |
Zadomowienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52058514]U Was to troche inna sytuacja chyba nie? Nie wiem czy sie dobrze orientuje, ale Ty bylas w ciazy jak przyjechalas? Moim zdaniem to co innego, jako matka musisz ogarnac pierdyliard innych rzeczy typu lekarz i nikt Cie w tym nie wyreczy. Mysle, ze jakbys przyjechala jako panienka do brata do pracy i do jego domu, bez jakichs wielkich zobowiazan, to co innego. Wiadomo, ludzie sa rozni, pomocna dlon zawsze wazna, ale pomocna, a nie wyreczajaca czyli znajdujaca za Ciebie prace, zapisujaca Cie do lekarza, zwracajaca za Ciebie ciuchy w sklepie.[/QUOTE]
Nie ![]() ![]() Co do lekarzy to specjalisci sa tu swietni, mloda juz jest po rezonansie i caly czas byl obok nas lekarz przy wybudzaniu, pomagali i chetnie wszystko tlumaczyli. Jak po corce przyjechal chlopczyk i zaczal plakac jak sie wybudzi a rodzice jeszcze nie doszli, to doktor wziela go na rece i zaczela przytulac. Widac, ze prace lubia i nie pracuja aby pracowac jak w Polskich szpitalach to czesto bywa. W ogole to jak juz papier wyslalismy do lekarza to rezonans byl juz zaplanowany na nastepny dzien, wiec dlugo czekac na specjaliste nie trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#1910 |
Raczkowanie
|
Enn_ my mamy koty, ale nie ubezpieczalismy ich, bo dwa sa przewlekle chore i z tego co sie orientowalismy, to ubezpieczenie nie pokryłoby kosztów ich leczenia. Leki i tak przysyla mi mama z Polski, a koszty dotychczasowych wizyt nie byly jakies powalajace, 30-50f.
Olibar "zapisac sie na mieszkanie", tzn? Ze na socjalne? Moj GP przed przepisaniem antykoncepcji robil mi wywiad, mierzyl cisnienie, wazyl mnie i dostalam skierowanie na cytologie. Poprosilam o zbadanie hormonow tarczycy i tez nie bylo z tym problemu. Raz bylismy na dyzurze w szpitalu, maz podejrzewal, ze zlamal palca u nogi, zrobili mu od razu wszystkie badania. Ogolnie mam raczej dobre doswiadczenia z NHS i opowiesci o tym jaka tu straszna jest sluzba zdrowia traktuje tak samo jak te, ze w Londynie non stop pada. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1911 |
Zadomowienie
|
Nie no dzięki, żałuję że zapytałam naprawdę
![]() Wolę usłyszeć kilka opinii od osób, które były i mają jakieś doświadczenie, skoro moim jedynym źródłem informacji jest moja współlokatorka, która twierdzi, że załatwiała formalności 3h. W związku z tym nie wiem, czy mam brać dzień wolny w pracy czy np. zdążę to zrobić przed pracą. Dwóch lewych rąk nie mam, przyjechałam tu z koleżanką, z marną kasą, bez ogarniętego mieszkania, same znalazłyśmy pokój, obie znalazłyśmy pracę i to bez pomocy rodaków i jakoś sobie daję radę i nie narzekam ![]() Za wszystkie inne odpowiedzi serdecznie dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1912 |
Zadomowienie
|
Nie zaluj, my juz tam mamy, ze lubimy sobie podebatowac i czasami sie poklocic
![]() Dziewczyny a teraz pytanie bylismy ostatnio w natural history museum, w niedziele mamy w planach wyjsc znowu do muzeum, zastanawiamy sie nad science museum. Ktos byl i poleca ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba ciężko nie polecać science museum - idź koniecznie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1914 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1915 |
Zadomowienie
|
Ktos chętny na porobienie czegoś w ten weekend? Chętnie wybrałabym sie na zwiedzanie czegoś w Londynie albo np. Zobaczyć jakies fajne miejsce jak Bath. Ogółem otwarta jestem na wszelkie propozycje ;P
Mam wolne weekendy a caly czas siedzę w domu. Za 1.5 msc sie przeprowadzam wiec pora zacząć cos zwiedzać. Nie moge juz wytrzymać tej weekendowej nudy. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1917 | |
Zakorzenienie
|
a ja znowu pracuje w każdą sobotę i niedzielę :-( ale w sumie nie przeszkadza mi to.. przyzwyczaiłam się.
![]() ![]() |
![]() |
#1918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1919 |
Zadomowienie
|
No ja zawsze pracowałam tez w weekendy a od 2 msc mam wolne. Egzaminy pozdawalam i porobilam co mogłam i chyba pora cos pozwiedzać.
Ja mieszkam pod Londynem i jak jade to zazwyczaj kupuje travelcard wiec mi obojętne co i gdzie ktos chce pozwiedzać ;D byleby wyjsc i spędzić czas w jakis wartościowszy sposób niz siedzenie w domu. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1920 |
Zadomowienie
|
U nas Adam tez ciagle w pracy, ale on na dwie prace nadal ciagnie, dzis byl w restauracji, ktore jest otwarta pn-pt, mam wielka nadzieje, ze uda mu sie tam na zmianie probnej. Wtedy w sobote bedzie pracowal u taty a niedziele wolne.
My w ta niedziele chyba jedziemy do muzeum ale wszystko zalezy od grafiku Adam, bo nadal go nie ma, juz mnie tak to drazni, bo nic sobie zaplanowac sie nie da. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.