Wątek o nieirytującej reklamie bloga i technicznej pomocy blogowej cz.2 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-09, 07:11   #301
Lajn
Przyczajenie

Dot.: Wątek o nieirytującej reklamie bloga i technicznej pomocy blogowej cz.2

Cytat:
Napisane przez lilka123321 Pokaż wiadomość
O kurcze, a już myślałam, że tylko u mnie takie anomalie :P Tak czy siak, wciąż nie wiem jak sobie z tym poradzić :/
może samo zniknie na początku myślałam, że to jakieś efekty specjalne mi zrobili żeby gadżet większą uwagę przyciągał

---------------------------------------------------
www.lajnn.blogspot.com
Lajn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 18:23   #302
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Jeśli zawężałaś wpisy do 'Czytaj więcej' na stronie głównej, to proponowałabym jeszcze dodać chociaż wyświetlanie jednego zdjęcia przy każdym poście(dopasuj je rozmiarowo do szerokości bloku tekstu, najlepiej, żeby było poziome). Inaczej jest bardzo ubogo i jakoś mało zachęcająco. Niektóre posty mają jedno/dwa zdania na głównej (przerywające się niespodziewanie), to niewiele, tym bardziej, że samego testu we wpisach masz bardzo dużo

Duża, podstawowa czcionka nagłówków bardzo odstaje od pozostałego tekstu, wydaje się mało spójna z resztą, pomyślałabym nad zmianą. Nieco ją urozmaicić, dopasować, będzie bardziej estetycznie i przejrzyście. Darmowych czcionek, z polskimi znakami jest naprawdę sporo

Z drobniejszych rzeczy - niektóre części postów na głównej są pogrubione, niektóre nie, trzymałabym się jednej konwencji. Jeśli chcesz coś podkreślić, to w każdym wpisie starasz się to robić, powiedzmy jedno znaczące zdanie we wstępie. A jeśli nie, to nie.

Skąd ten fiolet? w prawym bloku :P Jakoś mi kompletnie nie pasuję do 'niebieskiego stolika' . Mogłabyś całość utrzymywać w załóżmy dwóch kolorach(czarny, niebieski) albo postawić po prostu na pochodne niebieskiego Fiolet odwraca uwagę.

Ale, tak jak pisałam, przede wszystkim skupiłabym się na razie na głównym bloku wpisów, to własnie on zachęca do zostania u Ciebie na dłużej, albo przejścia obojętnie jak wśród miliona innych stronek A szkoda, bo jak wyżej, piszesz bardzo interesująco, musisz tylko zachęcić potencjalnego Czytelnika, żeby zechciał otworzyć twoje posty
Dzięki za rady. Wywaliłam fioletowy, to był przebłysk desperacji Tak zasadniczo to podobają mi się estetyczne, minimalistyczne blogi.

Twój jest bardzo estetyczny Nie zdecydowałam jeszcze czy chcę szablon czy dalej robię po swojemu. Szablon byłby pewnie ładniejszy, ale tak czuję, że blog jest bardziej "mój". Kobiecie nie dogodzisz

Dalej walczę z czcionkami Zastanawiam się też, co zrobić jeżeli wykorzystuję cudze zdjęcie/grafikę? Wystarczy napis źródło pod zdjęciem i link do stronki gdzie pracę znalazłam? Idealnie byłoby robić wszystkie fotki/grafiki samodzielnie, ale chyba jeszcze nie jestem na takim etapie.
Stary 2015-07-13, 18:49   #303
lilka123321
Raczkowanie

Gotowe szablony tak naprawdę budują tylko ogólny szkielet, każdy element jest do twojej dyspozycji i możesz go dowolnie konfigurować, od czcionek, po wielkość, układ czy kolory. Każdy blok i gadżet można zmieniać pod własne upodobania. Przewaga polega tylko na tym, że z góry znasz układ, łatwiej jest coś dopasować niż budować od początku

Zdecydowanie poprawiłaś wygląd. Blok główny wpisów w końcu jest ujednolicony i nie razi przy pierwszym wrażeniu Sprowadzenie bloga do dwóch kolorów było dobrym posunięciem, a fikuśna czcionka 'czytaj dalej' przyciąga wzrok. Teraz możesz tylko dopracowywać, dodać jakieś media społecznościowe, kilka gadżetów w prawym, wciąż dość ubogim bloku, poprawić logo - jak ktoś wyżej pisał może być mylnie odbierane, powinno być bardziej charakterystyczne dla ciebie i tematyki bloga. Może dodatkowe kategorie np. w menu, grupujące wpisy. Łatwiej nawigować jak wiesz gdzie i czego szukać. Cegiełka po cegiełce i zbudujesz coś naprawdę fajnego

EDIT. Co do źródła spokojnie wystarcza podanie odnośnika do oryginalnego tekstu/grafiki. No chyba, że na stronie autora zdecydowanie widnieje zakaz rozpowszechniania treści, bo i tak się zdarza. Prawdą jest, że najlepiej dla ciebie byłoby tworzenie własnych zdjęć i publikowanie pod swoją stroną, ale wymaga to już większego nakładu pracy. Pamiętaj, ze zdjęcia to najczęściej jeden z ważniejszych elementów bloga, przynajmniej tak twierdzą sondy czytelników.

Dzięki, chociaż wciąż mam ochotę coś zmieniać, poprawiać, zastawiać się jakie wrażenie blog wywiera na potencjalnym użytkowaniu, więc jeśli masz jakieś spostrzeżenia to z chęcią posłucham wszelkich uwag Pomijając to, że w dalszym ciągu 2 gadżety drgają i drgają... masakra

Edytowane przez lilka123321
Czas edycji: 2015-07-13 o 18:53
lilka123321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 19:24   #304
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Gotowe szablony tak naprawdę budują tylko ogólny szkielet, każdy element jest do twojej dyspozycji i możesz go dowolnie konfigurować, od czcionek, po wielkość, układ czy kolory. Każdy blok i gadżet można zmieniać pod własne upodobania. Przewaga polega tylko na tym, że z góry znasz układ, łatwiej jest coś dopasować niż budować od początku

Zdecydowanie poprawiłaś wygląd. Blok główny wpisów w końcu jest ujednolicony i nie razi przy pierwszym wrażeniu Sprowadzenie bloga do dwóch kolorów było dobrym posunięciem, a fikuśna czcionka 'czytaj dalej' przyciąga wzrok. Teraz możesz tylko dopracowywać, dodać jakieś media społecznościowe, kilka gadżetów w prawym, wciąż dość ubogim bloku, poprawić logo - jak ktoś wyżej pisał może być mylnie odbierane, powinno być bardziej charakterystyczne dla ciebie i tematyki bloga. Może dodatkowe kategorie np. w menu, grupujące wpisy. Łatwiej nawigować jak wiesz gdzie i czego szukać. Cegiełka po cegiełce i zbudujesz coś naprawdę fajnego

EDIT. Co do źródła spokojnie wystarcza podanie odnośnika do oryginalnego tekstu/grafiki. No chyba, że na stronie autora zdecydowanie widnieje zakaz rozpowszechniania treści, bo i tak się zdarza. Prawdą jest, że najlepiej dla ciebie byłoby tworzenie własnych zdjęć i publikowanie pod swoją stroną, ale wymaga to już większego nakładu pracy. Pamiętaj, ze zdjęcia to najczęściej jeden z ważniejszych elementów bloga, przynajmniej tak twierdzą sondy czytelników.

Dzięki, chociaż wciąż mam ochotę coś zmieniać, poprawiać, zastawiać się jakie wrażenie blog wywiera na potencjalnym użytkowaniu, więc jeśli masz jakieś spostrzeżenia to z chęcią posłucham wszelkich uwag Pomijając to, że w dalszym ciągu 2 gadżety drgają i drgają... masakra
Uff to dobrze, że jest widocznie lepiej, bo już powoli dostaję kręćka i zamiast pisać posty dłubię w ich układzie Masz rację, cegiełka do cegiełki i będzie dobrze. Staram się nie robić wszystkiego na raz. Logo musi jeszcze poczekać. Nie chcę się za nie zabierać mając tylko godzinkę do dyspozycji, czuję że ten temat zje mnie na dłużej

Co do Twojego bloga to mi się bardzo podoba. Jeżeli chcesz to mogę się troszkę podoczepiać, ale to są raczej drobiazgi. Masz przecudowne zdjęcia

Gdybym miała coś zmienić to byłby to opis stron. Skoro piszesz bloga po polsku, fajnie by było gdyby on też był w tym języku czyli zamiast "Home" np. "Strona główna".

Poza tym klikam sobie w "About me" i nic mi nie wyskakuje. Kiedy wybieram "Collaboration" pojawia mi się to samo co w "Contact". Masz jakieś problemy techniczne? Jeżeli to możliwe to wywaliłabym zakładkę Cookies, niepotrzebnie zaśmieca pasek. Zastanawia mnie też istnienie tych trzech kropek pod logiem bloga. Kiedy w nie klikam zmieniają kolor z szarego na czarny, ale nic nowego się na blogu nie pojawia. Może by to wywalić, albo ustawić szablon tak, żeby kropka po kliknięciu nie zmieniała barwy?

Brakuje mi tu jakiejś notki o Tobie. Kim jesteś? Dlaczego powstał blog? Może nad odnośnikiem do istagramu dobrze byłoby umieścić zdjęcie swojej twarzy? Sama chętnie bym to zrobiła, ale jeszcze nie wiem czy chcę się tak otwarcie przyznawać do tego kim jestem Dopiero teraz zauważyłam, że jednak pojawia się Twoje zdjęcie i info pod postami. Moim zdaniem to jest zbyt mało widoczne.

Edit. Coś Ci się dzieje z blogiem, weszłam jeszcze raz i teraz, dla odmiany, widzę Twoją fotkę w prawym górnym rogu...

Edytowane przez Utopiec
Czas edycji: 2015-07-13 o 19:30
Utopiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-13, 20:43   #305
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

O tym, jak prawidłowo opisywać cudze zdjęcia, by nie mieć kłopotów, przeczytacie tutaj: http://prakreacja.pl/creative-commons/

Polecam całego bloga, bardzo przydatny dla blogerów.
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 13:13   #306
lilka123321
Raczkowanie

Dzięki za każdą uwagę Co do bloku 'O mnie' trafiłaś akurat w moment gdzie faktycznie dodawałam zdjęcie i krótkie streszczenie. Długo się przed tym wzbraniałam, bo mimo, że na blogu pokazuję swoją twarz, zdjęcie na stronie głównej to jeszcze dla mnie pewien rodzaj ekshibcjonizmu. Chciałam zachować neutralność ocen, jakie wrzucam i nie wiązać ich bezpośrednio z własnym zdjęciem i pierwszym wrażeniem, jeśli wiesz o co mi chodzi Z drugiej strony to blog personalny, więc może nie powinnam się krępować, ciągle jeszcze się waham czy to dobry pomysł
Belkę menu przeredagowałam na język polski, myślałam, że nie wpływa to na odbiór, ale zwróciłaś uwagę więc pewnie rzucało się oczy. Moje lenistwo skłoniło mnie do zwlekanie z dodaniem opisów 'O mnie/ O blogu', zmieniłam to, w końcu trzeba walczyć z własnymi słabościami Współpracę i kontakt wrzuciłam do jednego worka, podając po prostu email, to nie błąd szablonu, nie chciałam się rozwodzić nad żadną z nich

Trzy kropki to był mały kaprys, przesuwały się w stałych interwałach czasowych , plus faktycznie można było w nie klikać, nie miały żadnej filozofii, ani nie pełniły żadnej funkcji ot estetyczny(wydawało mi się) dodatek. Usunęłam, dla niepoznaki :P

Dzięki za uwagi, każda jest bardzo cenna!
Stary 2015-07-15, 16:35   #307
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za każdą uwagę Co do bloku 'O mnie' trafiłaś akurat w moment gdzie faktycznie dodawałam zdjęcie i krótkie streszczenie. Długo się przed tym wzbraniałam, bo mimo, że na blogu pokazuję swoją twarz, zdjęcie na stronie głównej to jeszcze dla mnie pewien rodzaj ekshibcjonizmu. Chciałam zachować neutralność ocen, jakie wrzucam i nie wiązać ich bezpośrednio z własnym zdjęciem i pierwszym wrażeniem, jeśli wiesz o co mi chodzi Z drugiej strony to blog personalny, więc może nie powinnam się krępować, ciągle jeszcze się waham czy to dobry pomysł
Belkę menu przeredagowałam na język polski, myślałam, że nie wpływa to na odbiór, ale zwróciłaś uwagę więc pewnie rzucało się oczy. Moje lenistwo skłoniło mnie do zwlekanie z dodaniem opisów 'O mnie/ O blogu', zmieniłam to, w końcu trzeba walczyć z własnymi słabościami Współpracę i kontakt wrzuciłam do jednego worka, podając po prostu email, to nie błąd szablonu, nie chciałam się rozwodzić nad żadną z nich

Trzy kropki to był mały kaprys, przesuwały się w stałych interwałach czasowych , plus faktycznie można było w nie klikać, nie miały żadnej filozofii, ani nie pełniły żadnej funkcji ot estetyczny(wydawało mi się) dodatek. Usunęłam, dla niepoznaki :P

Dzięki za uwagi, każda jest bardzo cenna!
To dobrze, że wszystko Ci dział

Widzę, że też jesteś po politechnice. Studia techniczne uczą chyba kierowania energii pozazawodowej na kwestie kompletnie niezwiązane z techniką (chyba że wliczyć blogowanie).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-15, 18:42   #308
lilka123321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Utopiec Pokaż wiadomość
To dobrze, że wszystko Ci dział

Widzę, że też jesteś po politechnice. Studia techniczne uczą chyba kierowania energii pozazawodowej na kwestie kompletnie niezwiązane z techniką (chyba że wliczyć blogowanie).
Mogłabym się pod tym podpisać gdyby nie to, że z zawodu jestem...programistą Ale fakt, faktem, same wpisy blogowe są zupełnie niezawodowe. Tak to chyba jest, że jak obracasz się w męskim środowisku to potem twoje hobby jeszcze bardziej odbiega od miejsc/rzeczy, w których na co dzień się obracasz :P Chociaż nie, niee... w nurkowaniu też sami faceci
Stary 2015-07-17, 10:52   #309
moonara
Zadomowienie

W jaki sposób mogę na blogspocie sprawdzić liczbę unikalnych użytkowników?
Stary 2015-07-17, 12:46   #310
201605090949
Konto usunięte

Musisz zainstalować wtyczkę z Google Analytics.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-17, 13:57   #311
moonara
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ZaleszczotekKsiazkowy Pokaż wiadomość
Musisz zainstalować wtyczkę z Google Analytics.
Ach myślałam, że da rade bez tego..m ok. Dzięki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-17, 14:22   #312
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moonara Pokaż wiadomość
W jaki sposób mogę na blogspocie sprawdzić liczbę unikalnych użytkowników?
Z ciekawości - co to takiego?

Edit. Dobra już wiem, wyszukiwarka nie boli

Edytowane przez Utopiec
Czas edycji: 2015-07-17 o 14:31
Stary 2015-07-19, 15:56   #313
pedagogpisze
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
U mnie daje duzo, sporo osob mi trafia od nich
U mnie jako tako, ale w sumie lepsze coś niż nic
TheUnlike, ale u Ciebie zmiany na blogu!

Facebook
Instagram
pedagogpisze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 16:11   #314
201605090949
Konto usunięte

Ja nadal nie mam praktycznie żadnych wejść ze zblogowanych.
Stary 2015-07-19, 16:57   #315
Utopiec
Raczkowanie

Ja mam kilka, ale mój blog jest jeszcze świeży, może to dlatego

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
O tym, jak prawidłowo opisywać cudze zdjęcia, by nie mieć kłopotów, przeczytacie tutaj: http://prakreacja.pl/creative-commons/

Polecam całego bloga, bardzo przydatny dla blogerów.
Zapoznałam się z artykułem Mam pytanie, czy mogę bez konsekwencji wrzucać fotki z filmów? U ciebie często są, więc obstawiam że obowiązuję odrębne zasady, jak to jest? A co z okładkami książek? Przecież to dal wydawców dodatkowa reklama, też nie mogę?

Bardzo lubię Twoje recenzje filmów

Edytowane przez Utopiec
Czas edycji: 2015-07-19 o 17:36
Stary 2015-07-19, 17:13   #316
201605090949
Konto usunięte

Ja zazwyczaj zdjęcia biorę z Pixabay albo wikimedia commons, więc problem podpisywania znika. Jak jest podany autor to podaję autora, jak nie to tylko źródło.
Stary 2015-07-19, 17:37   #317
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Ja zazwyczaj zdjęcia biorę z Pixabay albo wikimedia commons, więc problem podpisywania znika. Jak jest podany autor to podaję autora, jak nie to tylko źródło.
Z wikimedia commons można sobie tak bezkarnie brać? Zainteresowała mnie ta kwestia. Tyle pięknych grafik krąży po sieci a okazuje się, że z tak niewielu można legalnie skorzystać.
Stary 2015-07-19, 18:05   #318
201605090949
Konto usunięte

Jest tam podana jaka jest licencja i jakie ma ona warunki. Zwykle trzeba oznaczyć autora, który jest podany na stronie danego zdjęcia. Na Pixabay jest chyba większy wybór.
Stary 2015-07-19, 18:11   #319
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez Utopiec Pokaż wiadomość
JZapoznałam się z artykułem Mam pytanie, czy mogę bez konsekwencji wrzucać fotki z filmów? U ciebie często są, więc obstawiam że obowiązuję odrębne zasady, jak to jest? A co z okładkami książek? Przecież to dal wydawców dodatkowa reklama, też nie mogę?

Bardzo lubię Twoje recenzje filmów
Dzięki
Kiedyś na innym blogu była informacja na ten temat, że ogólnodostępna okładka książki, plakat filmowy albo fotosy z filmu są tak jakby dobrem publicznym i nie wymagają podawania źródła. Chyba że ktoś doda własne zdjęcie okładki - wtedy to co innego, pamiętam, że nawet jakiś antykwariat rzucał się do blogerki, że wykorzystała zdjęcie bez ich wiedzy.

Pod niektórymi zdjęciami na filmwebie pojawiają się prawa autorskie, wtedy też je kopiuję albo nie dodaję zdjęcia wcale.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-19, 18:14   #320
pedagogpisze
Raczkowanie

CC BY – możesz używać zdjęć, ale musisz wskazać kto jest ich autorem, więc podajesz źródło, autora itd. na swoim blogu/na stronie.
CC0 – możesz swobodnie i bez konsekwencji korzystać zdjęć, możesz z nimi robić co chcesz.

A ja sobie obiecałam, że będę korzystać z 'gotowych' zdjęć tylko w wyjątkowych sytuacjach, bo czasami kilka razy w ciągu dnia mam deja vu.

Facebook
Instagram
pedagogpisze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 18:23   #321
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pedagogpisze Pokaż wiadomość
CC BY – możesz używać zdjęć, ale musisz wskazać kto jest ich autorem, więc podajesz źródło, autora itd. na swoim blogu/na stronie.
CC0 – możesz swobodnie i bez konsekwencji korzystać zdjęć, możesz z nimi robić co chcesz.

A ja sobie obiecałam, że będę korzystać z 'gotowych' zdjęć tylko w wyjątkowych sytuacjach, bo czasami kilka razy w ciągu dnia mam deja vu.
Tak generalnie to ja mam zamiar przestawić się na własne zdjęcia. Najpierw jednak muszę nauczyć się je robić, póki co kupiłam aparat Czasem jednak nie ma za bardzo wyjścia, bo tematyka dotyczy np postaci z filmu lub gry.

Może jestem zacofana ale powiedzcie mi gdzie mam szukać tego info o licencji? Chcę wrzucić ten obrazek, mogę? Nie ma info o licencji bo tak jak pisała Futbolowa jest to jakieś ogólne dobro? http://www.filmweb.pl/serial/Dawno%2.../photos/321835

Edytowane przez Utopiec
Czas edycji: 2015-07-19 o 18:29
Stary 2015-07-19, 20:45   #322
moonara
Zadomowienie

Ja robię własne zdjęcia zwykłą cyfrówką czasem wyjdą fajne a czasami nie mam kompletnie weny i pomysłu i wychodzą słabe, ale się staram i powoli uczę
Stary 2015-07-19, 20:48   #323
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moonara Pokaż wiadomość
Ja robię własne zdjęcia zwykłą cyfrówką czasem wyjdą fajne a czasami nie mam kompletnie weny i pomysłu i wychodzą słabe, ale się staram i powoli uczę
Twoje fotki są całkiem ładne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-19, 21:34   #324
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Ja robię komórką, bo mi się lustrzanki wyciągać nie chce
Pomijając posty filmowe, tylko kilka razy zdarzyło mi się korzystać z gotowych zdjęć, zdecydowanie wolę własne.

Utopiec, akurat tutaj pod zdjęciami masz właściciela praw autorskich. Ja w takim przypadku kopiuję tę formułkę: Š foto: American Broadcasting Companies, Inc.
Stary 2015-07-19, 21:44   #325
chocaholic
Wtajemniczenie

ja robię lustrzanką, bo obecnie aparat w telefonie mi na to nie pozwala
Stary 2015-07-19, 21:50   #326
201605090949
Konto usunięte

Ja na początku robiłem foty na bloga, ale wychodziły beznadziejnie i póki co wolę jednak zdjęcia z Internetu wybierać.
Stary 2015-07-20, 14:47   #327
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Futbolowa Pokaż wiadomość
Ja robię komórką, bo mi się lustrzanki wyciągać nie chce
Pomijając posty filmowe, tylko kilka razy zdarzyło mi się korzystać z gotowych zdjęć, zdecydowanie wolę własne.

Utopiec, akurat tutaj pod zdjęciami masz właściciela praw autorskich. Ja w takim przypadku kopiuję tę formułkę: Š foto: American Broadcasting Companies, Inc.
Dzięki
Stary 2015-07-20, 22:48   #328
201605090949
Konto usunięte

Macie jakieś pomysły jak rozkręcić Twittera? Mam go już z miesiąc, a tylko jeden obserwujący.
Stary 2015-07-21, 12:26   #329
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Macie jakieś pomysły jak rozkręcić Twittera? Mam go już z miesiąc, a tylko jeden obserwujący.
Ja mam zerowy pomysł na Twittera, denerwuje mnie, nie wiem po co ludzie z tego korzystają :P Mam, ale rzadko używam, bo i tak średnio to wychodzi.
Stary 2015-07-21, 12:33   #330
201605090949
Konto usunięte

A masz jakichś obserwatorów tam?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości