![]() |
#571 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz. V.
Cytat:
twoja też ma pewnie jakieś problemy które wyładowywała na tobie... chcesz poznać mechanizmy dobrze, ale to nie zawsze proste. może chciała podbudować swoje ego twoim kosztem, może zauwazyła że w jakieś kwestii ejstes lepsza od niej i próbuje cię trochę przypiłować - tak podświadomie, bo czuje się zagrożona... to takie luźne propozycje, nie znam całej sytuacji i niestety nic nie zrobiłam. po 17 w sobotę strasznie rozłożył mi się synek, całą noc czuwałam bo co 2h rosła mu temp ponad 39... w takich sytuacjach już w ogóle się nie mogę skupić. teraz jednak sytuacja jest stabilna, nadal gorączkuje, dziś planuje się wziąć za to cv i list. muszę je wysłać najpóźniej w środę. Cytat:
![]() skupmy sie na suckesach: w wekend jedyne co to udało mi się kupic synkowi buty.. już chodzi a jeszcze nie miał... popłaciłam rachunki, wyslałam siostrze zdjęcia o które prosiła dziś: ogarnać dom leczyć syna zrobic peirwszą wersje cv pierwszy akapit listu motywacyjnego.. to chyba nie są cieżkie zadania... odezwę sie wieczorem |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#572 |
Zakorzenienie
|
Mimi zdrówka dla synka
![]() Buciki ![]() ![]() U mnie upały po ponad 35 stopni... O jakiejkolwiek pracy wymagającej myślenia mowy nie ma ![]() Przez weekend posprzątałam (wyboru nie miałam -wczoraj był znajomy, jutro moja mama przyjeżdża), oprałam, zamówiłam brakujące rzeczy (wreszcie prześcieradła- po roku rozważania), i prawie wszystko wyprasowałam (tyle tego było że wczoraj cały dzień prasowałam -z przerwami na inne rzeczy ale jednak)... Refleksja jest jak zwykle - systematyczność trzeba włączyć bo potem człowiek pada na pysk (wczoraj było 38 stopni i naprawdę nie jest to komfortowa pogoda do prac domowych). Z drugiej strony w takich wymuszonych zrywach mam większą efektywność. Kocurko a cóż to za kurs? Ech muszę się ogarnąć bo źle mi ze sobą... A wymówka pt ciąża-ciężki poród- niemowlak już nawet mnie nie przekonuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#573 |
Zakorzenienie
|
Uch...jestem totalnie rozlazła...w mieszkaniu burdel, paczki rozpakowane w połowie. Za nic nie mogę się zabrać
![]() Nie wiem jak włączyć to minimum systematyczności - ostatnio działam na zasadzie "jakoś to będzie" i nie przygotowuję się do niczego, zupełnie nie organizuję swojego życia ![]() Joanno - intensywny kurs wakacyjny niemieckiego ![]() ![]() ![]()
![]() |
#574 |
Konto usunięte
|
myślę, że z powodu upałów każdy, najlepiej zorganizowany człowiek nie jest w stanie rpacować efektywnie, dlatego trzeba dać sobie fory w taki dzień
ja ogarnęłam chatę dziś, plan był na wczoraj, dzis nie miałam wyjścia. cv i list nie ruszone, ale jutro ma byc chłodniej!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#575 |
Zakorzenienie
|
Znów mam poczucie, że za dużo spraw jest do ogarnięcia i nie wiem, jak ma się za to zabrać. Spróbuję dziś strategii cały dzień jeden temat.
Może się uda to z sukcesem domknąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Wtajemniczenie
|
http://www.charaktery.eu/wiesci-psyc...zego-zwlekamy/
Niby nic nowego, ale dało mi do myślenia z tymi problemami zdrowotnymi, poczuciem żalu i zarabianiem mniej... Za to te 6 technik jak dla mnie do bani. U mnie kryzys. ![]() Mega kryzys. W ogóle widzę, że najgorsze okresy mam paradoksalnie wtedy, gdy mam najwięcej czasu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#577 |
Raczkowanie
|
Miałam pisać codziennie moje wyniki...
No to podejście drugie ![]() Wczoraj: pobudka o 6.30 ładne śniadanie i ładny makijaż, nie na odwal, depilacja itp wyjazd o zamierzonej porze załatwienie spraw na uczelni (zeszło prawie 3 godziny, nie tak jak myślałam - 1,5 Oo) dłuugi spacer w samo południe telefon do dentystki zakupy (miały być butowe, wyszły kosmetyczne) porządkowanie dokumentów porządkowanie kosmetyków piwko ze znajomymi 1/2 artykułu Zrobiłam więcej, niż zamierzałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#578 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie też kiepsko z działaniem. Jestem na praktykach, przychodzę do domu i nic nie robię. Tż z młodą wyjechali, mam dom dla siebie, dużo mogłabym zrobić rzeczy. A tu klops. Kurnik literaki, szachy, wczoraj poszłam spać o 2... Brak rozsądku? ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj jak wkleiłam tego linka wstałam i się zabrałam. W pół sekundy pojawiło się uczucie "nie chce mi się, a może zrobię to czy tamto (coś przyjemnego), mam czas, e tam, nie mam nastroju" i powiedziałam do siebie "to, co teraz robisz, to właśnie odkładanie rzeczy na potem, usprawiedliwiasz się" i zaczęłam robić, normalnie jak przy taśmie w fabryce. Nawet CV poprawiłam!
Widzę, że w moim przypadku najgorzej się zabrać, przebić się przez tą jedną barierę, a potem już leci, w ogóle się źle nie czuję, ani znudzona, ani nic, po prostu robię i nie poświęcam temu wiele myśli, jeśli nie muszę, jedynie trzeba uważać, żebym koncentracji nie zgubiła. Ale to zabranie się, ten pierwszy krok, to taka walka... Będę się starała o tym pamiętać przed każdym zadaniem, żebym wiedziała jak działa ten mechanizm. Że tylko początek jest taki trudny, a potem to już luz i samo leci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#580 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
*** Doszłam do kilku wniosków związanych z moją organizacją pracy, ogarnianiem wszelkich spraw, odkładaniem. Najłatwiej mi wykonywać zadania interakcyjne, które wiążą się z szybkimi akcjami - mail, telefon, wyszukanie - znalezienie, znalezienie rozwiązania, zorganizowanie czegoś, zarządzenie. Nie nudzę się, nie mam dylematów, szybko podejmuję decyzje, efekty są dobre. Sam proces jest bezbolesny. Taka praca daje mi poczucie skuteczności. Część prac, które muszę wykonywać, to prace nudne i to do zrobienia w samotności, do wysiedzenia. Więc często się rozpraszam, grzebię w internecie, wszystko się nieracjonalnie wydłuża. Sam proces jest nieefektywny i dominują odczucia znużenia i zniechęcenia. Gdy skończę - mam poczucie zadowolenia o umiarkowanej sile, taka spokojna sytość. Prace twórcze. Te cenię najwyżej. Ale są trudne. Po fazie zachwytu i miliona pomysłów przychodzi posucha twórcza, poczucie niemocy, zwątpienia. Szukam ulgi - przeglądam internet, rozpraszam się wciąż, więc trudniej wrócić do flow. Ale efekty tej pracy dają mi największą satysfakcję. Niezbyt odkrywczy płynie wniosek z tego, że natychmiastowa gratyfikacja (efekt) jest czynnikiem wpływającym i na motywację do działania i na samopoczucie po... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#581 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
rzeczy krótkie, załatwic coś - no problem, rach ciach. rzeczy długie - ciągną sie w nieskończoność, choc pracy np na 1 dzień, ja robie tydzień-dwa... no i 3grupa, w moim przypadku często twórcza i dosyć czasochłonna, co wychodzi, że zamiast miesiąca pracy było raz półtorej roku............. widzę jak inni pracują, wime że ja moge miec trochę wolniejsze tempo ale kurde nie 10-20 krotnie!! jak będziesz miała refleksje jak sobie radzić z taka rpacą napisz. mi obecnie najbardziej pomaga dzielenie pracy na małe etapy, ale czasem zaczynam się zbyt rozdrabniać, a jak sa za duże, i nie jestem w stanie codziennie skreślić kilku rzeczy z listy to mnie to demotywuje. pomaga mi system pracy w pomidorach ale robie za długie przerwy myślę, też że jak duże zadania, twórcze i mniej twórcze podzielę na części, to zabieram się za te mniej istotne. łatwiejsze, jednak dające mniejszy efekt. jest to też sprzeczna z zasadami produktywności - powinno się robić wazne rzeczy, a te drobniejsze jakoś przy okazji... shinyprearls tez mam bardzo duży problem z rozpoczęciem zadania, później czasem jak zadanie zbyt wysiłkowe to równiez z wytrwaniem. u nas: zaraziłam się od syna, pochorowałam. synu zdrowieje ja tez. skreslam ten tydzień jako chorobowy i się nie liczy że zmarnowany i nie zrobiłam wiele w wekend kończe cv i cover letter i wysyłam i już!! tymczasem czas do pracy ![]() miłego i produktywnego dnia życzę!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#582 |
Raczkowanie
|
Jeste Inżyniere
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Zadomowienie
|
![]() |
#584 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Zrobiłam totalną rozpierduchę w domu. Demolka. Przemeblowanie, przeorganizowanie, łącznie z cięciem na pół szarego biurka. Wszystko fantastycznie, tylko że zagrzebałam się po uszy w stertach rzeczy. W każdym pomieszczeniu rozpiździel, a ja stoję i łeb mi puchnie i mam kwaśną minę i myśl, że się utopiłam w tym, za dużo, nie dam rady. Przekłam rzeczy z miejsca na miejsce, segreguję, szukam im miejsca, potem znów zmieniam koncepcję, bo półki mi się skończyły a rzeczy nadal sterta. Aaaaaaaaaaaa ![]() ![]() Za skrajności w skrajność. ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Trululuuuu! Gratulachy!! ![]() ![]() ![]() ![]()
FILIŻANKA ![]() Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#585 |
Raczkowanie
|
Jakie plany na weekend?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#586 |
Wtajemniczenie
|
Gratulacje dla Pomiki
![]() Patri - skutki perfekcjonizmu? Zamiast etapów, małych kroczków, rzucanie się "załatwię wszystko na cycuś blancuś" ![]() ![]() ![]() yesno - w kwestii życia, to kino i rower ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#587 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hm, tylko że z prefekcjonizmem chyba mam mało wspólnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#588 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#589 |
Zadomowienie
|
Patri, taki zryw samemu na chacie to świetna sprawa.
![]() Nikt Cię nie widzi, robisz co chcesz, "naprawiasz skrzywdzoną przestrzeń". ![]() ![]() Trzymam kciuki, żebyś zdążyła chwilę się nacieszyć efektami zanim wrócą domownicy. ![]()
![]() |
#590 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zeszyty, notatki, zaczęte projekty nikomu nie potrzebne, co były kiedyś zrywem wizji a teraz wydają się totalnie zbędne i jałowe, rysunki dziecka, teczki z ciekawymi artykułami z gazet, stare kalendarze itd itp. No. Wzięłam kąpiel, smażę czarną porzeczkę, wyparzam słoiki, zaraz włączę tv - NCIS czy jak to tam się nazywa i będę oglądać i przeglądać moje sterty... Kosz na wyciągnięcie ręki ![]() ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() Dzięki! Grrrrrr ![]() ![]() ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Zakorzenienie
|
Hejka.
Ciągle jeszcze nie skończyłam sprzątania. Zostały mi rzeczy związane z szyciem i sterta drobiazgów i drobiażdżków, duża sterta. Już rzygam widokiem rozbabranych rzeczy. No ale cóż. Do dzieła. Miłego dnia!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#592 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wczoraj zrobiłam mniej niż chciałam, ale niedziela moja. Widząc Twoje "do dzieła", Patri, lecę się ogarnąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pokój to mało, poszłam za ciosem - rozbabrałam przedpokój i szafę, przegrzebałam rzeczy wiszące i wywaliłam kilka par butów. Zostało jeszcze tylko 100 rzeczy, które zebrałam na kanapie. Zaraz włączę NCIS albo CSI i do działania. Chyba w żadne święta nie było tak czysto jak jest teraz. Jeszcze mam w planach zrobić jakieś ciasto i wziąć jutro na praktyki, ale nie wiem co z tych planów wyjdzie. I wcale nie mam energii jakoś za wiele. Po tylu dniach porządkowania moja wydajność spadła prawie do zera, a jednak ciągle wskakują mi do głowy pomysły i zmieniam coś ciągle. Teraz dopiero wiem, co wymaga uporządkowania takiego krok po kroku, "jedna szuflada na dzień". Obym miała chęci zabrać się za to jak już zakończę to szaleństwo. Muszę jeszcze doprowadzić ręce do ładu, bo są w opłakanym stanie przez te porządki. Do sklikania!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#594 |
Wtajemniczenie
|
A ja dziś posprzątałam w każdej szafie z ubraniami. Mycie, segregacja, poukładanie, dwie siaty do wyrzucenia, na jutro siata do krawcowej
![]() To miało być wczoraj, ale cóż, lepiej późno niż wcale. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Raczkowanie
|
O jejku patri i wszyscy robi porzadki
![]() Ja miałam weekend na działce u rodziców. A wcześniej impreze w domu. Nasiedziałam się z rodziną jak nigdy. Dzisiaj jadę wręczyć kwiaty promotorce. Poza tym musze wyyczyscić w końcu ten rower i kupić łożyska. Wiecie dopiero zachciewa mi się żyć pierwszy raz od dawna. Studia to coś okropnego.:< Edytowane przez Pomika Czas edycji: 2015-07-13 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#596 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie to jeszcze czeka z moją szafką, ale jeszcze trochę poczeka, bo teraz przede mną najgorsze. Znaleźć miejsce rzeczom, na które nie ma juz miejsca. ![]() ---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
![]() Porządki w toku a na praktykach bardzo fajnie. Bardzo, bardzo fajnie. ![]() A studia były dla mnie najfajniejszym okresem w życiu. Super. Mimo, że nie mam pracy w zawodzie, to studia będę polecać dla samego klimatu studiowania i tego specyficznego bycia wśród ludzi. ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#597 |
Konto usunięte
|
Patri fajnie że praktyki fajne
gratuluje dziewczyny porządków. u mnie dupa sraczka... po pierwsze: plany planami i gówno zrobione... cv prawie, list motywacyjny ledwo tknięty, jeśli jutro nie skończę i nie wyślę, to do końca tygodnia już na pewno nie dam rady bo mam sporo innych rzeczy do zrobienia... po drugie zrobiłam przykrość siostrze, kolejny raz. znów mam mega wyrzuty sumienia. powiedziałam cos komus co powinnam przemilczeć, ale zawsze pomyślę pół godziny później. nie jest to jakaś tragedia, ale mimo wszystko... znów czuje sie podle... znajome uczucie z dzieciństwa. ogólnie to zostalam wychowana na wyrzutach sumienia wobec mojej matki głównie... nie wiem..może ja nie potrafię żyć bez tego strasznego uczucia?? powinnam iść spać, bo trzeba wstać najpóźniej o 6... ale nie wiem czy dam radę szybko zasnąć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#598 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tam dziś samopoczucie i nastawienie? Faktycznie zrobiłaś siostrze przykrość czy tylko tak myślisz? Bo może być różnica. Wiesz. Poczucie winy musi się czymś karmić, żeby trwało, ale może nie ma potrzeby go karmić? Nie wiem, gdybam sobie. Trzymaj się dzielnie, daj znać jak tam list motywacyjny. Trzymam kciuki ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#599 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Patri, jak krajobraz po tajfunie? ![]()
![]() |
![]() |
#600 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiecie co, wczoraj zabrałam się z ważną rzecz z mojego gabra, taką wieeeeelką żabę, odkładaną rok czy dwa lata. I aż mi się nie chce wierzyć, teraz jak to zaczęłam obrabiać, to nie wiem czemu tak to odkładałam... Straszne to nie jest, owszem, czasochłonne, trochę upierdliwe, bo wymaga cierpliwości i staranności, przemyślenia, ale dobrze mi się to robi, pomidorki lecą jeden za drugim jak ta lala. Strach ma wielkie oczy, a lenistwo ciężką du.pę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.