Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-15, 10:49   #3961
meryy82
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2015 r. cz. VII

Cytat:
Napisane przez malena1979 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, ja już po wizycie i USG prenatalnym. Wszystko ok, przepływy idealne, serduszko zdrowe, ale wagowo mnie Młody powalił. Dzisiaj(czyli 31t+1d) waży już 2330g
Cytat z mojego gina:"Idzie na 4kilo spokojnie"
Termin porodu z USG wychodzi mi 28 sierpnia(z OM 13. września)!
Aaaaaa! Zaczęłam się oficjalnie bać
o szok, dużego masz synka

Cytat:
Napisane przez truskafffka91 Pokaż wiadomość
Masakra.... Czuje się jakbym miała pasek pod biustem. I mi ściska. Możliwe, że to dziecko?

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Oooo.... To duży Twój mały

A jaka jest norma?
nie wiem czy jak pasek, ale mam wrażenie, że brzuszek ostatnimi czasy urósł i zajmuje co raz więcej miejsca pod klatka piersiową, trudniej nabrać mi powietrza, nie mogę się najeść, bo zjem trochę i nie mam miejsca.
meryy82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 10:51   #3962
loudres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Ale tak od nowa czy musisz zmienić przez zmianę nazwiska? Bo jak zmieniłam po ślubie i robiłam paszport to mi coś odliczali lata z poprzedniego paszportu i płaciłam około 40 zł
Własnie ja chcę dla małego mojego. Bo dotychczas robiłam mu tymczasowe koszt 30zl . I teraz chciałam juz normalny zrobić. Bo do 5 lat trzeba co roku ten tymczasowy wyrabiać.
loudres jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 10:58   #3963
margaritkaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agu23gda Pokaż wiadomość
A ja leżę i kminię... mam jakieś dziwne rozdwojenie. Z jednej strony patrze na to lóżeczko i już bym chciała mieć malutką w domu, tulić, kochać, dbac o nią, patrzeć... kopie mnie w brzuchu i tak jakoś za nią tęsknię... a z drugiej strony myslę sobie, czy dam radę, czy było mi to teraz potrzebne, że nie mam pewności, że to TEN moment, że przecież z TŻ we dwójkę było nam tak cudownie, byliśmy szcześliwi i w sumie niczego nam nie brakowało, spędzaliśmy razem czas, jak mieliśmy ochotę spędzać cały weekend w piżamach jedząc tylko jedzenie z dostawą do domu i oglądać tv to to robiliśmy. Boję się, że przyjdzie moment, że będę żałować... a to byłoby chyba najgorsze co matka może pomyśleć o swoim dziecku, które nie jest niczemu winne. Już mam wyrzuty sumienia, że w ogóle mam myśli, że tak mogłoby się stać.

To chyba całkiem normalne. My się zdecydowaliśmy świadomie na Dziecko, cały czas cieszymy się tym faktem. Teraz jak już blisko rozpakowania, chciałabym chwilę dla siebie -a remont się nie chce skończyć.
Myślę,że te obawy miną i nawet zmęczenie będzie mijać jak popatrzymy na Szkraba.

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
Łoooo matko jakie mam duszności od paru dni, nie mogę tchu nabrać...

Ja tak samo.... Generalnie ciężko mi się oddycha a chwilami gorąco i duszno się robi. I nie ma znaczenia czy jest upał czy nie..

Cytat:
Juz wiem co mnie tak mrowiło. Otóż moja pannica wymyśliła sobie zabawę. Mianowicie wkłada sobie (chyba) nóżki do w moje żebra i się rozpycha.
Ja mam od kilku dni takie samo mrowienie. Przedziwne uczucie.

Rozczuliłam się zdjęciem Starszaka z pampersami Chcę,aby mój Syn taki był.
margaritkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:04   #3964
malena1979
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez loudres Pokaż wiadomość
Ja też nic takiego nie mam, na usg jest napisane na kiedy niby ale lekarz wogole nie bierze tego pod uwagę. Bo z pierwszego usg był prawidłowy. Teraz to tylko takie info jak dziecko rośnie względem terminu..
Toteż lekarz też każe się nastawić na termin z OM, ten z USG to tylko tak orientacyjnie, żeby pokazać jak duże dziecko jest. Ja przed 13. 09 nie rodzę i tyle
malena1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:05   #3965
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez margaritkaaa Pokaż wiadomość
To chyba całkiem normalne. My się zdecydowaliśmy świadomie na Dziecko, cały czas cieszymy się tym faktem. Teraz jak już blisko rozpakowania, chciałabym chwilę dla siebie -a remont się nie chce skończyć.
Myślę,że te obawy miną i nawet zmęczenie będzie mijać jak popatrzymy na szkraba
Noo my tez swiadomie. Bylo to planowane, swiadomie odstawilam anty, 4 mc przed rzucilam papierochy, bralam kwas foliowy, chodzilam do gin i przygotowywalam sie do zajscia w ciaze...a mimo to mam teraz takie filmy. Mam nadzieje, ze tak jak piszesz - jak pojawi sie dziecko to to minie.
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:08   #3966
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aakkzzii Pokaż wiadomość
No jak dziecko wykapane i uspane w lozeczku to ja jie bede jej przenosic wtedy zeby wywietrzuc bo jak nie daj boze sie obudzi i znow bedzie yrzeba usypiac wiec mowie ze ja nie bede miala problemu z wynosEniem bo dziecko bedzie w drugim koncu pokoju

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
Po prostu wszystko trzeba zorganizować i zaplanować pod dziecko czyli wietrzenie jest przed położeniem dziecka spać (co w sumie nawet logiczne, każdy woli w świeżym powietrzu spać).
Ja się zastanawiam jak Wy będziecie funkcjonować jak dziecko będzie spało. Chyba słuchawki bezprzewodowe do tv będziecie musieli sobie sprawić.
Stary 2015-07-15, 11:17   #3967
oczarowana
Zadomowienie

My też zamierzamy dzieciaka hartować i niezależnie od pogody wychodzić na spacery. ( Nie ma złej pogody-są tylko źle dobrane ubrania-to moja dewiza )
No jasne,że jak będzie pizgać zuem,deszcz będzie lał wiadrami i będzie wiało 150km/godzine to nie poleziem na pole bo nam dzieciaka wyssie z wózka,tak samo jak będzie minus 40 i zamieć no ale wiecie o co kaman

Laski,które z was mają plamy na twarzy. Ja unikam słonca na mordzie od początku ciąży i zauważyłam z przerazeniem,że całą twarz mam w plamach! Wywaliło mi po minionym,bezsłonecznym weekendzie.Mam plamy,kropy,piegi -nigdy czegoś takiego nie miałam. No i do okoła pępka skóra mi zbrązowiała-wygląda jak bród. Linea nigry-tej krechy jak nie miałam tak nie mam.
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:27   #3968
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Wstyd przyznać, ale na się zabezpieczyłam na tama ewentualność. Kupiłam sobie duuuze barchany (figi).
mi jakiś czas temu mama kupiła takie wielkie gacie w rozmiarze xxl i ją wtedy wyśmiałam, ale chyba za niedługo wyjmę te majty seksimamuśka na całego

Cytat:
A ja leżę i kminię... mam jakieś dziwne rozdwojenie. Z jednej strony patrze na to lóżeczko i już bym chciała mieć malutką w domu, tulić, kochać, dbac o nią, patrzeć... kopie mnie w brzuchu i tak jakoś za nią tęsknię... a z drugiej strony myslę sobie, czy dam radę, czy było mi to teraz potrzebne, że nie mam pewności, że to TEN moment, że przecież z TŻ we dwójkę było nam tak cudownie, byliśmy szcześliwi i w sumie niczego nam nie brakowało, spędzaliśmy razem czas, jak mieliśmy ochotę spędzać cały weekend w piżamach jedząc tylko jedzenie z dostawą do domu i oglądać tv to to robiliśmy. Boję się, że przyjdzie moment, że będę żałować... a to byłoby chyba najgorsze co matka może pomyśleć o swoim dziecku, które nie jest niczemu winne. Już mam wyrzuty sumienia, że w ogóle mam myśli, że tak mogłoby się stać.
ja mam tak, że z jednej strony się cieszę, to łóżeczko, i klamoty do o koła sprawiają, że się cieszę, że nie długo będę mamą.
ale patrzę na fotel i poduszkę do karmienia i przeraża mnie wizja siedzenia godzinami i karmienia.
przeraża mnie myśl, że moje dziecko będzie płakać, a ja nie będę wiedziała o co chodzi. No i brak czasu dla siebie, wiem egoistyczne myślenie.
i jeszcze zastanawiam się jak sobie poradzę gdy na placu boju zostanę sama, wiadomo na początku w domu będzie tż-et i milion chętnych do pomocy, ale po kilku tygodniach zostanę sama z małym ssakiem i będę musiała rodzić sobie sama. A do tego jeszcze z psem i to z psim seniorkiem, na którego też trzeba mieć czuje oko.

bo już nie przerażają mnie nie przespane noce, bo teraz od praktycznie tygodnia nie przespałam całej nocy porządnie.

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No właśnie jest sporo rzeczy, które chciałabym wziąć ale ich na co dzień używam. Np. szczotka do włosów, ciuchy na wyjście (przecież w nich chodzę, nie wiem jaka będzie pogoda itp.), dokumenty, kosmetyki... przecież nie kupię wszystkiego podwójnie.
dlatego, ja się jeszcze nie pakuję.
Bo jeszcze mam zamiar gdzieś wyjechać, więc i torba będzie potrzebna.
Kapcie pod prysznic, to też klapki na basen.
Wprawdzie pomału coś tam szykuję, do kosmetyczki którą planuję spakować do szpitala wkładam mini produkty (w rossku są żele i tp. z białego jelenia w wersji miniaturowej), wsadziłam też rzeczy z łazienki hotelowej, takie jak waciki, szczotka do zębów itp.

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Może niektóre szpitale zapewniają sztućce i te sprawy, u mnie położna sama mówiła że u nas jest tak że jak ktoś zapomni to dostanie szpitalne, ale często są same wielce a noża nie ma, albo dostajesz kubek a zaraz zabierają i nie ma się z czego napić, tak więc nie mam zamiaru mieć jeszcze na głowie takich problemów jak brak noża przy obiedzie itd :p i tak w ogóle to wolę jeść ze swojego

Ja to się bardzo boje porodu 2w1, czyli długiego, ciężkiego SN a na końcu stwierdzą ze nie da rady i CC tym samym dwie traumy, przeżycie ciężkiego SN i cierpienie po CC.
ja pakuję sztućce bo nawet jak dają to zwykle po posiłu z talerzami itp. zabierają. więc lepiej mieć swój talerzyk, kubek i sztućce.

a co do porodu 2w1, to ja myślę, że jak trzeba będzie cc, to przecież żadna trauma. Zdarza się. I nie nastawiajmy się negatywnie.
Mam koleżankę, która po 20 godzinach skurczów i braku efektów miała cc i jakoś nie wspomina tego jak traumy. Jak mi to ostatnio opowiadała, to owszem powiedziała, że bolało, ale mówiła, że po decyzji o cc do zabiegu wszystko potoczyło się błyskawicznie, że jak wyjęli małą i ją zobaczyła, to zapomniała już o bólu.
Wczoraj na ćwiczeniach poznałam dziewczynę, której poród zakończył się cc i też nie narzekała, cieszyła się, że jej synek urodził się cały i zdrowy.
Stary 2015-07-15, 11:33   #3969
agu23gda
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
My też zamierzamy dzieciaka hartować i niezależnie od pogody wychodzić na spacery. ( Nie ma złej pogody-są tylko źle dobrane ubrania-to moja dewiza )
No jasne,że jak będzie pizgać zuem,deszcz będzie lał wiadrami i będzie wiało 150km/godzine to nie poleziem na pole bo nam dzieciaka wyssie z wózka,tak samo jak będzie minus 40 i zamieć no ale wiecie o co kaman

Laski,które z was mają plamy na twarzy. Ja unikam słonca na mordzie od początku ciąży i zauważyłam z przerazeniem,że całą twarz mam w plamach! Wywaliło mi po minionym,bezsłonecznym weekendzie.Mam plamy,kropy,piegi -nigdy czegoś takiego nie miałam. No i do okoła pępka skóra mi zbrązowiała-wygląda jak bród. Linea nigry-tej krechy jak nie miałam tak nie mam.
Ja mam linie i to dosc mocno brazowa. Zaczyna sie pod piersiami, zatacza kolko wokol pepka i idzie w dol. Wiec tez mam brazowe kolko wkolo pepucha jak Ty ja plam na twarzy nie mam, ale tak jak cala ciaza mialam twarz jak porcelana gladka i z rownym kolorem tak od 2 tyg mnie wysypalo jak w okresie dojrzewania. Japa w pryszczach. Peelingi, zele i toniki nie pomagaja.
agu23gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:34   #3970
oczarowana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meryy82 Pokaż wiadomość
mi jakiś czas temu mama kupiła takie wielkie gacie w rozmiarze xxl i ją wtedy wyśmiałam, ale chyba za niedługo wyjmę te majty seksimamuśka na całego

ja mam tak, że z jednej strony się cieszę, to łóżeczko, i klamoty do o koła sprawiają, że się cieszę, że nie długo będę mamą.
ale patrzę na fotel i poduszkę do karmienia i przeraża mnie wizja siedzenia godzinami i karmienia.
przeraża mnie myśl, że moje dziecko będzie płakać, a ja nie będę wiedziała o co chodzi. No i brak czasu dla siebie, wiem egoistyczne myślenie.
i jeszcze zastanawiam się jak sobie poradzę gdy na placu boju zostanę sama, wiadomo na początku w domu będzie tż-et i milion chętnych do pomocy, ale po kilku tygodniach zostanę sama z małym ssakiem i będę musiała rodzić sobie sama. A do tego jeszcze z psem i to z psim seniorkiem, na którego też trzeba mieć czuje oko.
Ku pokrzepieniu- my mamy sunie 13 i 10 lat i do tego IV p. bez windy. Wózek będzie w piwnicy w wózkowni, ale ja i tak zamierzam sama z piesełami wychodzic biorąc Młodą do nosidełka. Jedna z moich psic to typowy przedłużacz na krótkich łapkach i wnosić/znosić ją po niewymairowych dla nij=ej schodach będę w psim nosidle
Ja też Maryś na początku będę miałą TŻ do pomocy i moją mamę ale później tak jak Ty zostanę sama z całym gospodarstwem
Damy rade w kupie siła
oczarowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:45   #3971
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Ja ostatnio bylam odwiedzic moja kuzynke. W ten weekend. Mala ma prawie miesiac. Spala w lozeczku. Miala na sobie pajaca, skarpetki, byla w rozku, przykryta koldra ktora az z lozka wyplywala, na podusi, okno zamkniete... srodek lipca. Powiedzialam tylko z usmiechem czy jej nie za cieplo? Kuzynka ze niiieee... wiec ok. Co ja bede matke 3 dzieci uczyc... ale az mi szkoda tej malej bylo.
A dla porownania przyjechala moja bratowa z synkiem o miesiac starszym od tej malej i mlody byl w rampersiku z krotkim i cienkich skarpetkach. Cieplutki, usmiechniety... wydaje mi sie ze tamta kuzynka chciala sobie coreczke w sosie wlasnym ugotowac
Ale jest troche prawdy w tym ze dzieciom troche chlodu nie zaszkodzi otoz siostra mijego tz wiecznie wszystkie okna zamkniete. Gdy przyjezdzaja w odwiedziny do michala rodziców kaloryfery musza hyc odkrecone na maksa wczesniej i bron boze zadne okno. Co za tym idzie dziecko wiecznie zakatarzone.
W niedziele bylam na dzialce u micjala rodziny nie było upalu ale zimnobtez nie bylo i lezal makuch Józek w spodniach bez skarpetek i aamym kaftaniku na kocyku ja jesten osoba ktora musi wietrzyc bo mam akcje ze sie poprostu dusze w zamknietych pomieszczeniach. Jednak stawiam lozko bo moge na drugim koncu pokoju wlasnie ponto by moc wietrzyc.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

Cytat:
Po prostu wszystko trzeba zorganizować i zaplanować pod dziecko czyli wietrzenie jest przed położeniem dziecka spać (co w sumie nawet logiczne, każdy woli w świeżym powietrzu spać).
Ja się zastanawiam jak Wy będziecie funkcjonować jak dziecko będzie spało. Chyba słuchawki bezprzewodowe do tv będziecie musieli sobie sprawić.
Czemu sluchawki ?

wymianki
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1112886
aakkzzii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 11:46   #3972
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
Na nie wiem czemu wy wszystkie macie zmieniane terminy a ja nie ja od początku mam z om i tyle.

Wysłano z szajsunga, który wie lepiej.
ja miałam wpisany w kartę tez i termin z usg, ale ostatnio wymiary mojego dziecia pokryły się z terminem z om.
zresztą moja lekarka też tego terminu się trzyma i ja jakoś nie wierzę bym miała rodzić wcześniej

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
A jak tak dalej pójdzie to zostane tutaj sama na koniec, bo Wy widzę macie terminy coraz bardziej do przodu a ja tak jak miałam 24 tak dalej jest 24 :p nie chce być ostatnia!!
spoko ja mam na 23 września, a mam jakieś dziwne przeczucie, że przenoszę kilka dni

Cytat:
Mi chodzi o okno w zime. Niewiem jak wy ale ja zawsze wietrze sypialnie przed pojsciem do lozka w zime stad u mnie przy oknie stac nie moze

no ale jaki problem, by przed spaniem wywietrzyć pokój?
bierzesz dziecko do innego pomieszczenia, a w tym czasie choćby 5 min. okno otwarte.
Nie róbmy problemów tam gdzie ich nie ma
Stary 2015-07-15, 11:48   #3973
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
ja miałam wpisany w kartę tez i termin z usg, ale ostatnio wymiary mojego dziecia pokryły się z terminem z om.
zresztą moja lekarka też tego terminu się trzyma i ja jakoś nie wierzę bym miała rodzić wcześniej

spoko ja mam na 23 września, a mam jakieś dziwne przeczucie, że przenoszę kilka dni

no ale jaki problem, by przed spaniem wywietrzyć pokój?
bierzesz dziecko do innego pomieszczenia, a w tym czasie choćby 5 min. okno otwarte.
Nie róbmy problemów tam gdzie ich nie ma
Nie robie problemu narazie to wy wciaz to komentujecie
I jeszcze mam sluchawki do tv kupic hihi oj dziewczyny
Moje dziecko w brzuchu na oboz przetrwania jezeli chodzi o dzwieki a wy takie rady

wymianki

Edytowane przez aakkzzii
Czas edycji: 2015-07-15 o 11:54
Stary 2015-07-15, 12:00   #3974
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez meneq Pokaż wiadomość
Wszystko zalezy jaki porod, zwykle jednak sn dochodzi do siebie szybciej. Ale jak bedzie poltora miesiaca, to zdarzysz wrocic do formy a jak jeszcze nie pracuje codziennie, to juz w ogole fajnie bedzie

---------- Dopisano o 01:17 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ----------

Jestem ciekawa, co Ci powiedza ;-) Mnie odmowily mowiac, ze tak malemu dziecku sie nie obcina dopoki nieco nie stwardnieja

---------- Dopisano o 01:24 ---------- Poprzedni post napisano o 01:17 ----------

Ciekawa teoria z latem, upalami i wilgocia - tylko chyba srednio sprawdzona, bo wowczas w Jp zadna dziewczyna w lecie, by nie donosila ;-)

---------- Dopisano o 01:26 ---------- Poprzedni post napisano o 01:24 ----------

Kciuki, dobrze bedzie

---------- Dopisano o 01:28 ---------- Poprzedni post napisano o 01:26 ----------

A antybiotyk dostalas? U mnie mozesz byc chyba nawet do 3-4 dob bez wod, jesli oczywiscie z dzieckiem jest ok, ale po 2h antybiotyk dostajesz

---------- Dopisano o 01:31 ---------- Poprzedni post napisano o 01:28 ----------

Bedzie duuuuzy!

---------- Dopisano o 01:33 ---------- Poprzedni post napisano o 01:31 ----------

Tak, to ucisk na przepone. Jak sie polozysz to nie mija?
U mnie 31t5d i niepelne 2kg i to tez nieco wieksze dziecko niz tp przewiduje

---------- Dopisano o 01:35 ---------- Poprzedni post napisano o 01:33 ----------

Zatwione
Jak leże to też czuję... Teraz już nie, ale są momenty, że czuje to wyraźnie.

Dziewczynki ponoć są mniejsze....

Cytat:
Na nie wiem czemu wy wszystkie macie zmieniane terminy a ja nie ja od początku mam z om i tyle.

Moj się nie zmienia. Położna ma termin z USG (10tc). Dwa dni różnicy między OM. Bez sensu jest zmieniać później termin po kolejnym USG, bo przecież każde dziecko jest inne i inaczej rośnie. A USG nie jest dla mnie miarodajne.

Cytat:
Mi chodzi o okno w zime. Niewiem jak wy ale ja zawsze wietrze sypialnie przed pojsciem do lozka w zime stad u mnie przy oknie stac nie moze

Ja też sobie nie wyobrażam w zimie nie wywietrzyć. Nie umiała bym zasnąć.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 12:02   #3975
201701300931
Konto usunięte

Ja wietrzę przed snem zawsze i przy dziecku na pewno z tego nie zrezygnuję

Byliśmy wczoraj wymienić fotelik. Pani była naprawdę zdziwiona, że to robimy, bo dostaliśmy taki 200 zł droższy. A to chyba normalne, że ludzka przyzwoitość tego wymaga. Dała nam w podziękowaniu worek gratisów, więc też miło. I nawet się kolorystycznie wstrzeliła w chłopca
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-15, 12:06   #3976
owieczkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu sluchawki ?

No bo kładziesz dziecko spać, dajmy na to o 20 i co wtedy robicie z TŻ? Chyba że się kładziecie spać razem z dzieckiem. Słuchawki po to żeby móc TV pooglądać chociażby.
Stary 2015-07-15, 12:06   #3977
meryy82
Zakorzenienie

Cytat:
No to na czas wietrzenia przykryjesz ja dodatkowym kocykiem bez paniki, przecież w chlodniejszym klimacie ludzie też mają dzieci i nie umierają one od chłodu.

Bardzo mi się podoba to co jest w norweskich przedszkolach/zlobkach - wszystkie dzieci idą codziennie na dwór. Nawet te nie chodzące dzieci ). Nawet jak pada i jest zimno

mi się bardzo podoba jak kuzynka przysyła zdjęcia swoich dzieciaczków z Norwegi a te właśnie czy słońce czy deszcz wiecznie na dworze i często bez czapek, grubych ubrań.
Pamiętam jak tam wyjechali wtedy ich pierwsze dziecię miało z 8 miesięcy i ona była przerażona tym jak dzieci lekko ubierają, że wystawiają wózki z dziećmi na ganki i te maluszki tam śpią z godzinę.
A teraz mają 3 dzieci i sami tak je chowają

Cytat:
Ja ostatnio bylam odwiedzic moja kuzynke. W ten weekend. Mala ma prawie miesiac. Spala w lozeczku. Miala na sobie pajaca, skarpetki, byla w rozku, przykryta koldra ktora az z lozka wyplywala, na podusi, okno zamkniete... srodek lipca. Powiedzialam tylko z usmiechem czy jej nie za cieplo? Kuzynka ze niiieee... wiec ok. Co ja bede matke 3 dzieci uczyc... ale az mi szkoda tej malej bylo.
A dla porownania przyjechala moja bratowa z synkiem o miesiac starszym od tej malej i mlody byl w rampersiku z krotkim i cienkich skarpetkach. Cieplutki, usmiechniety... wydaje mi sie ze tamta kuzynka chciala sobie coreczke w sosie wlasnym ugotowac
w rodzinie też mam taką kuzynkę, co dzieci ubiera na cebulkę w lipcu a sama w lekkiej sukience chodzi.
Ale na szczęście większość koleżanek, które są mamami nie świrują i okien nie zamykają, bo dziecko w pokoju.

Cytat:
Dziecku też się będzie lepiej spało w wywietrzonym pokoju.

I uważać by bąka nie puścić

Cytat:
Napisane przez oczarowana Pokaż wiadomość
Ku pokrzepieniu- my mamy sunie 13 i 10 lat i do tego IV p. bez windy. Wózek będzie w piwnicy w wózkowni, ale ja i tak zamierzam sama z piesełami wychodzic biorąc Młodą do nosidełka. Jedna z moich psic to typowy przedłużacz na krótkich łapkach i wnosić/znosić ją po niewymairowych dla nij=ej schodach będę w psim nosidle
Ja też Maryś na początku będę miałą TŻ do pomocy i moją mamę ale później tak jak Ty zostanę sama z całym gospodarstwem
Damy rade w kupie siła
no nie ma zmiłuj z psem trzeba wyjść Choć spacer to przy Mopsi pikuś, ale muszę jej pilnować przy jedzeniu, bo się czasem kulkami krztusi, uważać, by gratów nie rozrzucać po mieszkaniu, bo ślepolek w nie włazi. No i mieć tez trochę czasu by ją przytulić, pogadać z nią.
Rodzinkę już uprzedziłam, że jak będą przychodzić, to pierwsze nie biegiem do dzidzi, tylko z psią mają się przywitać.

mam nadzieję, że psia mopsia zmieści się do kosza na zakupy pod wózkiem, w weekend przywieziemy wózioł do prania, to przetestuję, wtedy będziemy mogły chodzić wszystkie 3M na dłuższe spacery do parku
Stary 2015-07-15, 12:22   #3978
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Noooo fajnie! Ja nie mam zamiaru hartowac dziecka, bo nie znosze tego okreslenia ale na pewno nie bede go przegrzewac i ubierac w bety nie wiadomo jakie my nie znosimy zaduchu i goraca w mieszkaniu i nie bedziemy sie kisic bo jest dziecko w goracu tylko bedziemy przyzwyczajac mala do takich warunkow zeby nam wszystkim bylo dobrze
Ja się trochę boje bo mój mąż jest cieplolubny i mam nadzieje ze nie będzie tego przenosił na dziecko. Tzn nie jest jakiś przewrazliwiony i nie boi się zimna ale on uwielbia upał i zaduch i boję się że podświadomie będzie tak samo ciepło chciał ubierać dziecko i przykrywac

Przyszedł wózek na razie jest w kawalkach, jest instrukcja ale boję się że coś popsuje bo jestem niecierpliwa i chaotyczna wiec chyba poczekam aż mąż się obudzi bo teraz śpi po nocnej zmianie ale mi się podoba

Stary 2015-07-15, 12:28   #3979
meryy82
Zakorzenienie

dobra chałupka ogarnięta, wizaż nadrobiony, kawa wypita mykam

jeszcze koleżanka mi pisze, że do tej paczki, którą mi dzisiaj przywiezie dołożyła leżaczek bujaczek, hahaha, będziemy mieć dwa leżaczki ale nie narzekam, jeden dam do mojej mamy, to nie będę musiała go ze sobą wozić
Stary 2015-07-15, 12:29   #3980
Mten
Rozeznanie

Cytat:
mi się bardzo podoba jak kuzynka przysyła zdjęcia swoich dzieciaczków z Norwegi a te właśnie czy słońce czy deszcz wiecznie na dworze i często bez czapek, grubych ubrań.
Pamiętam jak tam wyjechali wtedy ich pierwsze dziecię miało z 8 miesięcy i ona była przerażona tym jak dzieci lekko ubierają, że wystawiają wózki z dziećmi na ganki i te maluszki tam śpią z godzinę.
A teraz mają 3 dzieci i sami tak je chowają

w rodzinie też mam taką kuzynkę, co dzieci ubiera na cebulkę w lipcu a sama w lekkiej sukience chodzi.
Ale na szczęście większość koleżanek, które są mamami nie świrują i okien nie zamykają, bo dziecko w pokoju.

Dziecku też się będzie lepiej spało w wywietrzonym pokoju.

I uważać by bąka nie puścić

no nie ma zmiłuj z psem trzeba wyjść Choć spacer to przy Mopsi pikuś, ale muszę jej pilnować przy jedzeniu, bo się czasem kulkami krztusi, uważać, by gratów nie rozrzucać po mieszkaniu, bo ślepolek w nie włazi. No i mieć tez trochę czasu by ją przytulić, pogadać z nią.
Rodzinkę już uprzedziłam, że jak będą przychodzić, to pierwsze nie biegiem do dzidzi, tylko z psią mają się przywitać.

mam nadzieję, że psia mopsia zmieści się do kosza na zakupy pod wózkiem, w weekend przywieziemy wózioł do prania, to przetestuję, wtedy będziemy mogły chodzić wszystkie 3M na dłuższe spacery do parku
Dokładnie, ja jeśli aura będzie mało sprzyjająca typu ulewa itp mam zamiar wystawiać wózek z małym na taras choćby na pare minut taras zadaszony, odsłonięty z jednej strony. Zresztą sama lubię czasem na nim posiedzieć jak pada :-P
Stary 2015-07-15, 12:33   #3981
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
No bo kładziesz dziecko spać, dajmy na to o 20 i co wtedy robicie z TŻ? Chyba że się kładziecie spać razem z dzieckiem. Słuchawki po to żeby móc TV pooglądać chociażby.
Tak i wycinam psu struny głosowe by broń boze nie szczeknal. Wylaczam dzwieki w tel i siedzimy z M przy swieczce

wymianki
Stary 2015-07-15, 12:35   #3982
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak i wycinam psu struny głosowe by broń boze nie szczeknal. Wylaczam dzwieki w tel i siedzimy z M przy swieczce

Ja będę przyzwyczajała dziecko do "sterylnej ciszy". Bez sensu chodzić na paluszkach, bo dziecko się obudzi.
truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 12:38   #3983
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Ja będę przyzwyczajała dziecko do "sterylnej ciszy". Bez sensu chodzić na paluszkach, bo dziecko się obudzi.
Jak sie mieszka w miejscu gdzie jedyny odglos zza okna to kogut o 6 rano to moze i mozna zadbac o sterylna cisze.

wymianki

REKLAMA
Stary 2015-07-15, 12:41   #3984
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe ja zamierzam oglądać normalnie przy dziecku tv
Stary 2015-07-15, 12:44   #3985
party_girl7
Zakorzenienie

Zamiary zamiarami a dzieci są różne, teściowa miala 3 chłopaków, pierwszy super się wychowywał, sam zasypial itd, drugi był tak niespokojny, palaczliwy, kolkowy, czujny ze każdy szmer go budził, nawet na drzwiach mieli kartkę "proszę nie dzwonić dziecko spi", a trzeci syn znowu idealny, spał jak zabity. Nie mamy na to czasem wpływu jakie będzie dziecko...

Edit. Nasmarowalam 2 razy posta i mi zjadło! Wrrr! W skrócie napisze tylko ze udało mi się w końcu kupić wymarzone wiaderko Tummy tub i bardzo się cieszę że kolejna rzecz z głowy :p

Edytowane przez party_girl7
Czas edycji: 2015-07-15 o 12:47
party_girl7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 12:45   #3986
meneq
Zakorzenienie

Cytat:
Jak leże to też czuję... Teraz już nie, ale są momenty, że czuje to wyraźnie.

Dziewczynki ponoć są mniejsze....

Moj się nie zmienia. Położna ma termin z USG (10tc). Dwa dni różnicy między OM. Bez sensu jest zmieniać później termin po kolejnym USG, bo przecież każde dziecko jest inne i inaczej rośnie. A USG nie jest dla mnie miarodajne.

Ja też sobie nie wyobrażam w zimie nie wywietrzyć. Nie umiała bym zasnąć.

Ja jak leze, oczywiscie tylko na ktoryms z bokow, to jest mi znaczenie lepiej.
Chyba tylko ponoc, bo reguly jednak nie ma ;-)
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 12:46   #3987
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
No u mnie łóżeczko będzie stalo obok tv w sypialni wiec tez

wymianki

REKLAMA
Stary 2015-07-15, 12:47   #3988
didi9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
My nie mamy tv póki co i planujemy żyć bez niego aż Gabi nie skończy minimum 3 roku życia, ale nie wyobrażam sobie, że oglądamy na przykład film czy serial na kompie ze słuchawkami... Toż to paranoja! Potem trzeba z takim uważać na każdym kroku jak zaśnie i chodzić na paluszkach. a jak znajomi wpadną, a dzidzia zaśnie to też będziecie ich uciszać?
didi9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-15, 12:47   #3989
misiskuku
Zadomowienie

Dziewczyny jakie kupujecie biustonosze do karmienia? Miękkie czy usztywniane?
Stary 2015-07-15, 12:50   #3990
aakkzzii
Zakorzenienie

GG do aakkzzii

Tak wgl zakaz wchodzenia do domu !! Kazdy dostanie zeszyt i dlugopis i nikt nie bedzie sie odzywal tylko pisal na kartce

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Bo dzieckoooo spi !!!!

wymianki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości