![]() |
#121 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Literatura rosyjska.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
Nie miałam pojęcia, że tylu jest fanów literatury rosyjskiej. Mnie w liceum zafascynowała "Zbrodnia i kara" i ta fascynacja zaowocowała studiami filologii rosyjskiej
![]() ![]() No cóż, czytanie literatury rosyjskiej po rosyjsku jest fajne bo można poczuć prawdziwego ducha rosyjskiego ale jest za to bardzo czasochłonne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie skończyłam czytać Eugeniusza Oniegina Puszkina
![]() I teraz mam zamiar przeczytać Mistrza i Małgorzate po raz piąty z kolei ![]()
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Kocham kulturę rosyjską, lecz z literaturą jestem mocno do tyłu
![]() Chyba skocze do biblioteki lub księgarni ![]() A ogląda któraś z Was serial "Moskiewska saga" na TVP? jest w poniedziałki o 22, dwa odcinki. Kocham rosyjskie kino, ale zadziwia mnie fakt, że ten serial nie był objęty cenzurą w Rosji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja się przyznaję, że nie. Ale to dlatego, że tv oglądam bardzo rzadko i właściwie czasem tylko zerkam na kuchnię tv ![]() Ale TVP szykuje podobno na jesień emisję bardzo udanej ekranizacji "Wojny i pokoju". Z chęcią obejrzę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Ja sobie właśnie zamówiłam książkę Ludmiły Ulickiej "Szczerze oddany Szurik" w oryginale
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Rozeznanie
|
![]()
Ja ostatnio czytałam rosyjskie kryminałynapisane przez Aleksandrę Marininę i Darię Doncową. Dobra treść i to tło współczesnego życia...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Raczkowanie
|
ja się też właśnie przymierzam do rosyjskich kryminałów i mam prośbe. Mogłabyś doradzić od jakiej pozycji zacząć? Dodam że nie jestem wielką fanką tego gatunku ale chciałabym zobaczyć jak to pokazują rosjanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast Doncowa jest porównywana do naszej Chmielewskiej, może ze względu na styl z dużą dużą humoru, jednak lepiej przedstawia tło wydarzeń. Jako pierwszą przeczytałam Nieściśle tajne - dość przypadkowo wzięłam z biblioteki, a potem sięgnęłam do pozostałych książek wydanych przez Świat Książki(razem 5). Warto sięgnąć nie tylko do wielkiej literatury rosyjskiej, ale i popularnej. Miłego czytania.
![]() |
![]() |
#130 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zadomowienie
|
Rosyjskie kryminały... Akunin jest świetny. Dokładniej cykl "Przygody Erasta Pietrowicza", bo inne jakoś mi mniej podchodzą.
Niestety, "Moskiewska saga" nie przypadła mi do gustu. Poległam w połowie drugiego odcinka, po prostu zupełnie mnie nie zaciekawiła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
a mi się ostatnio śnił Mistrz i Małgorzata i mam przez to ochotę przeczytać jeszcze raz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja zgubiłam "Mistrza..." , a taką mam ochotę przypomniec sobie tę książkę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A widziałyście serial na podstawie "Mistrza..."? Jest świetny, bardzo dobra obsada. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny co mogłbybyście polecić na sam początek przygody z literaturą rosyjską dla takiego laika jak ja, który tylko "Zbrodnię i karę" oraz "Mistrza i Małgorzatę" przeczytał? Chodzi mi głównie o klasykę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zadomowienie
|
A był, i owszem, całkiem wiernie sfilmowany- dość długi, więc nie było mowy o jakichś skrótach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do serialu Mistrz i Malgorzata to sie zaopatrzylam z racji tego ze to bedzie moja tegoroczna lektura i samo przeczytanie moze nie wystarczyc i w najblizszym czasie przymierzam sie do obejrzenia, ale slyszalam, ze dobre to jest.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Zadomowienie
|
Obejrzenie tego zajmie Ci niewiele mniej niż przeczytanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
calkiem mozliwe bo film 10 odcinkowy, ale mimo to nie odmowie sobie przyjemnosci przeczytania ksiazki. Film bedzie przypomnieniem tresci przed kolokwium
![]()
![]() |
#142 |
Zadomowienie
|
qaralajn, czyzbys studiowała w krk na filologii?
![]() odp na Twoje pyt: в деньгах сила, в деньгах...
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Ja ze swej strony chciałbym polecić dwie książki M.Gorkiego - "Matka" oraz "Artamonow i synowie". Pamiętam, że bardzo mi się podobały.
Natomiast serial, o którym tutaj dyskutujecie, nie każdemu może się spodobać. Słyszałem diametralnie różne opinie, ale z przewagą tych pozytywnych. Mnie osobiście zachwycił. I ten niesamowity motyw muzyczny. ![]() http://pl.youtube.com/watch?v=VLTHh-vqiYI
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
Raczkowanie
|
Feetlover, zgadzam sie, "Matka" jest wciagajaca, ale trzeba pamietac, ze Gorki w tej ksiazce ostro przesadzil, opisywajac warunki zycia klasy robotniczej. Podobno nie bylo im az tak zle... Sowiecka krytyka wychwalala "Matke", natomiast wspolczesni badacze maja zupelnie odmienny stosunek do niej.
A co do "Artamanow i jego synowie" to przeczytalam cala, aczkolwiek nie zachwycila mnie jakos mocno ![]()
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
szpilka_77, studiuje w krk na filologii, lecz nie na UJ a na AP
![]() А я вот думаю что сила в правде...
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Dawno temu zafascynował mnie Dostojewski .Zaczelam klasycznie od "Zbrodni i kary",a potem zakupilam wszystkie jego powieści.Najbardziej spodobaly mi się "Biesy", do których kilkakrotnie wracałam.
Aktualnie czytam kryminaly Darii Doncowej , dsoskonale na urlopowe i weekendowe okazje.Ten humor, język, realia wspolczesnej Rosji ( może precyzyjniej- Moskwy)! Poza tym 2 ksiażki Maryninej.Nie moge upolowac w bibliotece żadnej ksiażki Akunina z serii z Pelagią. Kupić też nie mogę, bo nie ma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#148 |
Rozeznanie
|
Oj, tak .Daszenka nie mogla doczekac sie nowej książki ukochanej Polakowej. A teraz my też mozemy poznac książki tej pisarki. Dzięki za wiadomość. Jestem ciekawa Polakowej .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ponadto, "Matka" to nie tylko socjalizm i klasa robotnicza, to także fantastyczny opis przemiany prostej, wylęknionej, przez większość życia krzywdzonej kobiety- jej uczuć, myśli, tęsknot, marzeń. Mnie niezwykle urzekła proza Gorkiego, piękna w swej prostocie. Czytając jego książki czuję, jakbym podróżowała w czasie (a jako dzieciak zawsze o tym marzyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiscie, proza Gorkiego jest lekka i prosta.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:38.