|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chodzenie po górach
Cytat:
|
|
#632 |
|
Zakorzenienie
|
LEW ja 18.08 niestety juz wrocilam z gor, a to, ze pisalam, ze bede potrzebowala rad to juz na przyszly rok bo namierzamy sie na Słowacje
dostalam juz co prawda kilka linkow tu na forum, ale to nie to samo jak to, ze ktos poleci jakas trase bedziemy tam pierwszy raz i nie mamy pojecia jak sie poruszac (znaczy juz wiem, ze ta elektricka ) wiec bylabym wdzieczna za jakies moze troche prostsze wg Ciebie trasy. ewentualnie jakas fotorelacja tez by byla mile widziana (jak Ci czas na to pozwoli oczywiscie)
|
|
|
|
#633 |
|
Zakorzenienie
|
ja tu sie pakuje z nadzieja na lepsza pogode a TOPR 1 stopien zagrozenia lawinowego oglosil. to gdzie my pojdziemy jak sie taka pogoda utrzyma
|
#634 |
|
Zakorzenienie
|
z Onetu
![]() "Tymczasem od rana w wyżej położonych dzielnicach Zakopanego sypie gęsty śnieg. Tatry pokryte są 20-centymetrową, a miejscami nawet półmetrową warstwą śniegu - powiedział dyżurny synoptyk z obserwatorium IMGW na Kasprowym Wierchu. W Kuźnicach, Kościelisku czy Gubałówce zalega około 2-5 cm śniegu. Pokryte liśćmi drzewa zaczynają pochylać się pod mokrą i ciężką warstwą, grożąc złamaniem konarów. Drogi są wprawdzie czarne, ale mokre i śliskie. Synoptycy oceniają, że taka pogoda może utrzymać się jeszcze przez dzień lub dwa, potem ociepli się a opady śniegu przejdą w deszcz." to juz nawet z Zakopcu snieg i pomyslec ze jeszcze dwa tygodnie temu w niedziele chodzilam w spodniczce, topie i spalam pod namiotem... a ludzie w Chocholowskiej chodzili w majtkach i sie opalali... dzis na Kasprowym -4. mam nadzieje, ze normalna zima az tak szybko nie przyjdzie jak ta w Tatrach
|
|
|
|
#635 |
|
Zakorzenienie
|
no trudno, TZ mowi ze i w sniegu pochodzimy. uciekam juz dzis, jutro jedziemy
|
#636 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zrezygnowałam z wyjazdu. Szkoda mi kasy na marznięcie, wole wyrzymac i pojechać pod koniec maja
|
|
|
|
#637 |
|
Wtajemniczenie
|
A my jedziemy
tylko ja nie mam butów zimowych
|
#638 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#639 |
|
Zakorzenienie
|
widzialyscie ta reklame Polbanku, w ktorej gosciu w garniturze wchodzi na rysy?
ja myslalam, ze to jakis fotomontaz a tu niespodzianka:http://www.kmajewski.cba.pl/Slovakia...MGG%20041.html http://www.kmajewski.cba.pl/Slovakia...MGG%20043.html http://www.kmajewski.cba.pl/Slovakia...MGG%20040.html a Tatry w taka ciape tez bym sobie raczej odpuscila |
|
|
|
#640 |
|
Zadomowienie
|
no poptarz ja byłam pewna, że to komputerowo
![]() nie zazdroszczę w garniturku \... |
|
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
Eee tam - ja z urlopu nie zrezygnuję - kupiłam specjalnie na tą okazję już buty, plecaki porządne i coś tam jeszcze - jedziemy i będzie walczyć z brzydką pogodą
|
#642 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#643 |
|
Zakorzenienie
|
ja juz walczylam raz w mgle i po wejsciu na Kope Kondracka stwierdzilam, ze to nie ma sensu skoro w dol komletnie nic nie widac, a ja po gorach chodze wlasciwie nie dla satysfakcji, ze weszlam tyle a tyle, a dla przestrzeni i tych widoczkow... ktorych wtedy nie bylo
![]() z reszta nad morze tez bym w taka pogode nie pojechala
|
|
|
|
#644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A potem na kwaterze rum z herbata (wazna kolejnosć!) się piło
|
|
|
|
|
#645 |
|
Zakorzenienie
|
heh rum z herbata to ja pewno bede zima pic, bo TZ juz od paru lat chce mnie wyciagnac na narty i chyba w tym roku mu sie uda... jak pare razy wyladuje twarza w sniegu to i pewno rumem nie pogardze (ktorego osobiscie nie znosze
)
|
|
|
|
#646 |
|
Rozeznanie
|
Co prawda nie czytałam całego wątku i mam nadzieję, że nikogo nie dubluje. Dziewczynki powiedzcie mi proszę jakie buty warto kupić do chodzenia po górach? Nie myślę tu o wspinaczce, ale takich "spacerkach". Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam, ale w tym roku pierwszy raz miałam okazję chodzic po górach i złapałam bakcyla więc na drugi rok chciałabym być lepeij przygotowana
|
#647 |
|
Zakorzenienie
|
popatrz tak gdzies w okolicach posta nr 450 az do postow z 500 na poczatku, bo tam bylo o butach
|
|
|
|
#648 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja niestety z TZ w ogole nigdzie nie moge jechac na wiecej niz weekend jak na razie moze uda sie w zimie na jakos dluzej, na te nieszczesne narty...
|
|
|
|
|
#651 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zreszta kto powiedział że jej nie bedzie, jeszcze troche czasu zostalo, śnieg teraz w Tatrach to podobno nic nadzwyczajnego a górale twierdzą że zima zaczyna się od dopiero od trzeciego śniegu ja tam jestem dobrej myśli i już nie moge się doczekać
|
|
|
|
|
#652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#653 |
|
Raczkowanie
|
No całkiem możliwe
a masz w planach jakieś konkretne trasy? a tak a propos pogody znalazłam na onecie takie cos: "Przyrodnicy tłumaczą, że takie rzeczy, jak pół metra śniegu w Tatrach zdarzają się raz na kilkanaście lat. Dyrektor Tatrzańskiego Parku Narodowego, Paweł Skawiński, mówi, że ostatnie tego typu zdarzenie miało miejsce w latach 90. Skawiński tłumaczy, że ochłodzenia w drugiej połowie sierpnia są normą. Jego zdaniem pokrywa śniegu wkrótce zniknie ze szczytów, a w najbliższym czasie należy spodziewać się babiego lata i ocieplenia. Według synoptyków, zima w Tatrach potrwa do końca tygodnia" ![]()
|
|
|
|
#654 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie na razie jeszcze nie planowaliśmy nic konkretnego
![]() Wczoraj kupiliśmy przewodnik - może coś znajdziemy ciekawego - poza tym to jest zależne od pogody
|
#655 |
|
Rozeznanie
|
miss.hot trochę odmienny klimat mają Tatry Zachodnie (słowackie) okolice Zuberecu,często bywało tak że w całych Tatrach naszych i słowackich lało a tam było niebo tylko zachmurzone i słychac było z oddala pomruki burzy
![]() puchatkowa ups a tego nie zauważyłam ,myślałam że w tym roku jedziesz na Słowację,z czasem to u mnie naprawdę krucho,ale w najbliższym czasie obiecuję podać Ci kilka tras po Tatrach Słowackich |
|
|
|
#656 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wróciłam
faktycznie pogoda trochę nie dopisała, na Łomnicy nic nie było widać tylko mgłę - tego najbardziej żałuję tym bardziej że kolejka nie jest tania ![]() najładniejsza pogoda była podczas podejścia na Wielki Hińczowy Staw. Zdjęcia i więcej szczegółów później, bo teraz wyjeżdżamy do rodzinki póki jeszcze urlopy mamy
|
|
|
|
#657 |
|
Zadomowienie
|
ja zawsze miałam piękną pogodę we wrzesniu a w tym roku nie pojechałam a pogody brak ... jedyna pociecha ...byłam w karpatach maj/czrewiec 2 tygodnie al ei tak strasznie mi sie tęskni za tatrami
|
|
|
|
#658 |
|
Raczkowanie
|
Alvesta no to czekamy na zdjęcia
|
#659 |
|
Zadomowienie
|
czekamy, czekamy uwielbiam "górskie" fotki
|
|
|
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny znalazłam świetną stronkę z opisami szlaków, zdjęciami i róznymi niezbędnymi informacjami górskimi
Polecam lekturkę
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

) i jesiennych wiatrach zejście z Rakonia w stronę Grzesia jest trochę błotniste.

bedziemy tam pierwszy raz i nie mamy pojecia jak sie poruszac (znaczy juz wiem, ze ta elektricka
(jak Ci czas na to pozwoli oczywiscie)