Ustępowanie dzieciom w tramwaju. - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-15, 15:46   #121
a34
Zakorzenienie

Dot.: Ustępowanie dzieciom w tramwaju.

Pozdrawiam z tramwaju starego typu, bardzo fajnie zarzuca na zakretach

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-07-15, 16:17   #122
olenkasz
Zakorzenienie

ja nie ustępuję dzieciom, w ogóle rzadko komukolwiek ustępuję.
całe życie przestałam w tramwajach, oddawałam miejsce matkom, babciom, dziadkom, każdemu kuźwa.
raz jeden czułam się jak gówno po pracy i ustąpić nie chciałam. pół tramwaju mnie zjechało.
od tamtego czasu mam w dupsku. zapłaciłam swoje, więc siedzę.
Stary 2015-07-15, 16:28   #123
d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859
Konto usunięte

Ustępuje starszym, raczej kobietom niż mężczyznom i osobom o kulach. Dziecku, żadnemu (chyba, że o kulach) nigdy w życiu nie ustąpię. Jest młode, nic je nie boli, może stać.
Wiadomo są sytuacje kiedy osoba zdrowa źle się czuje i musi usiąść - bo jej słabo czy tym podobne i wtedy wydaje mi się, że wystarczyłoby poprosić.
d169664e00d109aa737daf198b1aecbf032d7859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 17:02   #124
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
O losie, co Ty opowiadasz

I tak, na pewno doskonale możesz porównać jak Ci się stało w wieku lat 2 i w wieku lat 20, bo tak dobrze to pamiętasz
Czytałaś mój post? Bo widzę że słabo. Pisałam o dzieciach około 6 letnich, a nie 2. Bo co do tych drugich jasno chyba się wyraziłam, że miejsca należy takim maluchom ustąpić i sama to robię I tak: pamiętam swoje podróże z czasów wczesnoszkolnych. Jeśli Ty nie, to przykro mi że masz słabą pamieć. Smutna sprawa

Czysta fizyka: na dziecko ważące 20-30 kg działa mniejsza siła niż na człowieka ważącego 80 kg. "O losie" Jako taki dzieciak bawiłam się z koleżankami w jazdę bez trzymanki pt: kto dłużej wytrzyma bez złapania się (tramwajem starego typu!). Teraz na chwilę się puszczę poręczy i generalnie miota mną po tramwaju przy lekkim szarpnięciu. Tadaaaam.

Ostatnio jechałam autobusem z grupą dzieciaków: zerówka lub 1 (max 2 kl SP). Skakały jak zające po tym autobusie nic sobie nie robiąc z jakiś zakrętów czy hamowań. Ja ledwo wisiałam na poręczy. One wysiadły ucieszone a ja umęczona. Gdzie te biedne dzieci, którym okrutni podróżujący w miejskiej dżungli nie ustępują miejsca?
Stary 2015-07-15, 17:17   #125
Dotka90
Zakorzenienie

Generalnie nie wiem po co poruszasz temat 6latków (czy nawet 8latków), bo o takich wszyscy tu piszą, że dadzą radę wystać i się nie ustępuje.

Co do fizyki, to spoko, fizyka fizyką, a jakoś nie bierzesz pod uwagę tego, że dorosły człowiek chociażby pewnie stoi na nogach i jest wstanie mocno się trzymać rurki?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 17:18   #126
irene adler
Raczkowanie

Dziecku powyżej 5 r.ż. bym nie ustąpiła. Nie uważam też żeby istniał obowiązek, chociażby natury moralnej, ustępowania jakiemukolwiek dziecku z wyjątkiem jakiś sytuacji wyjątkowych. Nie chcąc rozbudzać w społeczeństwie nieusprawiedliwionej roszczeniowej postawy w ogóle rzadko ustępuję miejsca. Jeżeli widzę, że ktoś potrzebuje to tak albo jeżeli poprosi, bo się źle czuje. W końcu ustępować nie muszę, to tylko kwestia mojej oceny i dobrej woli. Na pewno nie zwolnię komuś miejsca, jeżeli zacznie mi wypominać, że siedzę. Od uprzejmego proszenia nikomu korona z głowy nie spadła.
Stary 2015-07-15, 17:27   #127
Ashaai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Generalnie nie wiem po co poruszasz temat 6latków (czy nawet 8latków), bo o takich wszyscy tu piszą, że dadzą radę wystać i się nie ustępuje.

Co do fizyki, to spoko, fizyka fizyką, a jakoś nie bierzesz pod uwagę tego, że dorosły człowiek chociażby pewnie stoi na nogach i jest wstanie mocno się trzymać rurki?
Temat to ustępowanie dzieciom. Gdzie jest podana kategoria wiekowa? Dziecko to dziecko. Mowa o różnych przypadkach. Ja opisałam swoją historię gdzie dostałam opieprz za nieustąpienie ok 10 letniej dziewczynce. Dlatego o takich piszę. Maluchom na oko 4-5 i mniej ustępuję bez gadania.

Jasne, że tak. Nigdzie nie napisałam ze dorosły nie ma więcej siły: bo ma. Ale ma też o wiele większy ciężar do utrzymania- adekwatny do swojej siły. Dlatego 'samodzielnym i rozwiniętym motorycznie' dzieciom nie widzę powodu by miejsca ustępować bo jeśli będą się trzymać jak mama każe, spokojnie są w stanie się utrzymać.
Stary 2015-07-15, 19:08   #128
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
ja nie ustępuję dzieciom, w ogóle rzadko komukolwiek ustępuję.
całe życie przestałam w tramwajach, oddawałam miejsce matkom, babciom, dziadkom, każdemu kuźwa.
raz jeden czułam się jak gówno po pracy i ustąpić nie chciałam. pół tramwaju mnie zjechało.
od tamtego czasu mam w dupsku. zapłaciłam swoje, więc siedzę.
Ja kiedyś też ustępowałam, a teraz tylko wtedy, kiedy widzę, że ktoś naprawdę potrzebuje. No głupio mi stać jak widzę staruszka, który ledwo stoi na nogach. Ustąpię wtedy nawet jak mam okres.
Na ogól jednak siedzę, bo wkurza mnie, że ludzie nie znają słowa "dziękuję".
Matce z małym dzieckiem ustąpiłabym, gdybym zobaczyła, że kobieta sobie nie radzi lub gdyby mnie poprosiła. Stanie w zatłoczonym tramwaju to nic nieprzyjemnego, ale niektórzy traktuja to jak oddanie komuś nerki.

Co do manier osób "potrzebujących" siedzienia:
- ustąpiłam raz babce, która nie dość, że nie podziękowała, to jeszcze rzuciła "no wreszcie sie jakaś podniosła"
- widziałam, jak jeden chłopak, wyglądający jakby miał zaraz zemdleć, nie chciał ustąpic jakiejś starej kotwicy na szpilach - i został zjechany przez na oko czterdziestoletnią babę, która siedziała za nim i również dupy nie ruszyła

Z roszczeniową postawą matek czy dzieci nie spotkałam się. Kiedyś podeszła do mnie dziewczynka, na oko w ostatnich klasach podstawówki, i spytała czy mogę jej miejsca ustąpić, bo bardzo boli ją brzuch. Ustąpiłam. I nie widzę w tym nic dziwnego, jak ktoś prosi o ustąpienie miejsca, to uznaję, że się źle czuje. I wolę z dwojga złego dać się zrobić w balona niż siedzieć i potem odkryć, że ta osoba zemdlała i rozbiła sobie głowę.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 19:12   #129
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
Ja kiedyś też ustępowałam, a teraz tylko wtedy, kiedy widzę, że ktoś naprawdę potrzebuje. No głupio mi stać jak widzę staruszka, który ledwo stoi na nogach. Ustąpię wtedy nawet jak mam okres.
Na ogól jednak siedzę, bo wkurza mnie, że ludzie nie znają słowa "dziękuję".
Matce z małym dzieckiem ustąpiłabym, gdybym zobaczyła, że kobieta sobie nie radzi lub gdyby mnie poprosiła. Stanie w zatłoczonym tramwaju to nic nieprzyjemnego, ale niektórzy traktuja to jak oddanie komuś nerki.

Co do manier osób "potrzebujących" siedzienia:
- ustąpiłam raz babce, która nie dość, że nie podziękowała, to jeszcze rzuciła "no wreszcie sie jakaś podniosła"
- widziałam, jak jeden chłopak, wyglądający jakby miał zaraz zemdleć, nie chciał ustąpic jakiejś starej kotwicy na szpilach - i został zjechany przez na oko czterdziestoletnią babę, która siedziała za nim i również dupy nie ruszyła

Z roszczeniową postawą matek czy dzieci nie spotkałam się. Kiedyś podeszła do mnie dziewczynka, na oko w ostatnich klasach podstawówki, i spytała czy mogę jej miejsca ustąpić, bo bardzo boli ją brzuch. Ustąpiłam. I nie widzę w tym nic dziwnego, jak ktoś prosi o ustąpienie miejsca, to uznaję, że się źle czuje. I wolę z dwojga złego dać się zrobić w balona niż siedzieć i potem odkryć, że ta osoba zemdlała i rozbiła sobie głowę.

też rzadko słyszałam dziękuję.
poza tym miałam dosyć, że staruszka wchodzi i młode dwudziestolatki podrywają pupy i ustępują, a zadowolone janusze siedzą i brzuchy podpierają.
plus to, że zawsze się poczuwałam, a teraz się nie poczuwam i mam w nosie. wyjątkiem są staruszki, bo sentyment.
na resztę mam wywalone.
Stary 2015-07-15, 19:40   #130
senioritta19
Rozeznanie

Ustępowanie dzieciom w tramwaju.

dziewczyny jaka szkoda ze nie spotkalam Was kilka lat temu w Warszawie, kiedy musialam wracac metrem ,pociagiem i autobusem ze szpitala.... 12 chemii, 6 miesiecy leczenia, chustka na glowie i 500km do domu...wymioty po drodze ze szpitala na przystanek , tylko jeden raz ktos ustapil mi miejsca w metrze bo prawie sie przewrocilam , jak sobie przypomne to nie chce mi sie wierzyc ze przez to przeszlam , czasami mysle ze bardziej bolesne byly dla mnie powroty do domu niz samo leczenie

— Maria Kalergis

Edytowane przez senioritta19
Czas edycji: 2015-07-15 o 19:41
senioritta19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 20:40   #131
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez senioritta19 Pokaż wiadomość
dziewczyny jaka szkoda ze nie spotkalam Was kilka lat temu w Warszawie, kiedy musialam wracac metrem ,pociagiem i autobusem ze szpitala.... 12 chemii, 6 miesiecy leczenia, chustka na glowie i 500km do domu...wymioty po drodze ze szpitala na przystanek , tylko jeden raz ktos ustapil mi miejsca w metrze bo prawie sie przewrocilam , jak sobie przypomne to nie chce mi sie wierzyc ze przez to przeszlam , czasami mysle ze bardziej bolesne byly dla mnie powroty do domu niz samo leczenie
Współczuję, ale tak obiektywnie, czemu nie poprosiłaś kogoś o ustąpienie miejsca? Ja po znacznie mniej poważnej sprawie (tydzień po operacji w obrębie miednicy) po prostu poprosiłam o ustąpienie miejsca, bo mnie bolało, choć nie było widać.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 20:40   #132
Cinamonne
Raczkowanie

To ustępowanie w środkach komunikacji publicznej to w ogóle dziwna sprawa... Mam wpojone jeszcze z dzieciństwa,że osobie starszej (naprawdę starszej, a nie fukającej pięćdziesiątce) po prostu trzeba ustąpić miejsca i zawsze automatycznie podrywam się z miejsca. Ale z dziećmi? Jak mnie to denerwuje, zwłaszcza gdy widzę ludzi wstających, aby ustąpić zdrowemu, silnemu dzieciakowi! Taka sytuacja: jestem w tramwaju, dosłownie centymetry od miejsca siedzącego. Objuczona siatami jak cholera, kręgosłup wzywa pomocy. Już, już, wyciągam nogę by zasiąść... a pode mną przemyka na oko dziewięcioletnia królewna i zajmuje mi miejsce, co dumna mamusia nagradza uśmiechem aprobaty... może powinnam była zwrócić jej uwagę czy coś, ale ze zmęczenia właściwie było mi wszystko jedno... Generalnie nie uważam,iż powinno się ustępować dzieciom. Starszym, chorym, w ciąży - jak najbardziej, ale inni raczej nie mogą liczyć w tym względzie na moje zrozumienie.
Stary 2015-07-15, 20:52   #133
Czarna2000
Inez

W zasadzie to nie ma się co pchać do miejsc siedzących No bo przecież są staruszki, ciężarne, ludzie z zakupami, ludzie zmęczeni po pracy i dzieci - wszystkim wypada ustąpić
Staruszki i ciężarne - u mnie to działa automatycznie - od razu wstanę.
Jeśli ktoś do mnie podejdzie i poprosi/spyta czy mogę mu ustąpić to też na pewno takiej osobie nie odmówię
Ale zrywać się do dziecka? No bez przesady
Czarna2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 20:58   #134
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
W zasadzie to nie ma się co pchać do miejsc siedzących No bo przecież są staruszki, ciężarne, ludzie z zakupami, ludzie zmęczeni po pracy i dzieci - wszystkim wypada ustąpić
Staruszki i ciężarne - u mnie to działa automatycznie - od razu wstanę.
Jeśli ktoś do mnie podejdzie i poprosi/spyta czy mogę mu ustąpić to też na pewno takiej osobie nie odmówię
Ale zrywać się do dziecka? No bez przesady
MAŁE dziecko jest, tak samo jak staruszki i ciężarne, istotą słabszą i wymagającą ochrony niż przeciętny pasażer. Mam wrażenie, że niektórym niechęć do 'bachorów' przesłania zdrowy rozsądek.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 21:11   #135
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
MAŁE dziecko jest, tak samo jak staruszki i ciężarne, istotą słabszą i wymagającą ochrony niż przeciętny pasażer. Mam wrażenie, że niektórym niechęć do 'bachorów' przesłania zdrowy rozsądek.
Niechęć do bachorów? Nie, lubię dzieci
Tylko nie rozumiem tej "szczególnej ochrony" Ludzie, przed czym?!
Stary 2015-07-15, 21:59   #136
Misseczka
Zadomowienie

Zapewne przed upadkiem czy zgnieceniem. Czyli tym, przed czym ochronę zapewnić powinien opiekun, nie koniecznie współpasarzerowie. A jak pisałam milion razy - da się, ale niestety wymaga to od opiekuna wiekszego skupienia niz posadzenie dziecka tylkiem na krzesło. Ja tez dzieci lubie, od dawna jestem.nianią i uwazam, ze "ty, ustap mojemu dziecku!" to nie koniecznosc, a wygodnictwo opiekuna.
Ktos pytal czy ustapilabym dziecku 2 lata: gdyby nad moim krzeslem był odpowiedni piktogram to tak. W innym wypadku odsylam do tego miejsca.
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 22:06   #137
Czarna2000
Inez

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Zapewne przed upadkiem czy zgnieceniem. Czyli tym, przed czym ochronę zapewnić powinien opiekun, nie koniecznie współpasarzerowie. A jak pisałam milion razy - da się, ale niestety wymaga to od opiekuna wiekszego skupienia niz posadzenie dziecka tylkiem na krzesło. Ja tez dzieci lubie, od dawna jestem.nianią i uwazam, ze "ty, ustap mojemu dziecku!" to nie koniecznosc, a wygodnictwo opiekuna.
Ktos pytal czy ustapilabym dziecku 2 lata: gdyby nad moim krzeslem był odpowiedni piktogram to tak. W innym wypadku odsylam do tego miejsca.
Dzieci ciągle się przewracają W autobusie ale również na chodniku. W środkach komunikacji wystarczy myślący opiekun, który będzie pilnował pociechy, najlepiej trzymał za rękę i nie pozwolił żeby ta biegała po całym pojeździe
Jeśli chodzi o zgniatanie to przy takim tłoku który może kogokolwiek zgnieść i tak NIE DA SIĘ dopchać do foteli
Stary 2015-07-15, 22:09   #138
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Niechęć do bachorów? Nie, lubię dzieci
Tylko nie rozumiem tej "szczególnej ochrony" Ludzie, przed czym?!
Przed tym samym, przed czym chroni się kobiety w ciąży i osoby starsze, tj. przed uciążliwościami podczas podróży. Trzylatkowi, który ma twarz na poziomie krocza dorosłych osób, zapewne dużo przyjemniej jest siedzieć niż obijać się o tyłki przeciskających się współpasażerów
Cytat:
Kobiety w ciąży i osoby starsze też odsyłasz do odpowiednich miejsc?
Stary 2015-07-15, 22:10   #139
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
I matka z 2 latkiem będzie się przeciskać z końca autobusu na sam przód, do oznaczonego siedzenia.
Gratuluję empatii, niesamowity jej poziom prezentujesz.
Stary 2015-07-15, 22:35   #140
Misseczka
Zadomowienie

No niestety, w przeciwieństwie do kobiet z zaawansowaną ciążą, którym brzuch ochronić odpowiednio albo ciężko, albo bardzo źle sie czują, o czym mnie poinformuja, oraz.osob starszych, wyraźnie mniej sprawnych motorycznie uważam, ze dziecko spokojnie przejdzie. Chocby i dwuletnie. Szczególnie, ze pytanie zostało zadane odnosnie sytuajcji, w ktorej nie ma tłoku.
Tez mam prawo byc zmeczona i nie odczuwam potrzeby moralnej ustepowania dzieciom. Jest miejsce przeznaczone? Wyboru nie mam. Nie ma? Nie widze powodu. Mi z tego co wiem nikt nie schodzil, ja idac z dziecmi do tramwaju tez nigdy nie prosilam i maja sie dobrze. Ale ja w tym tramwaju traktuje je jak oczko w glowie lub kawalek porcelany i nie koncentruje sie na niczym innym niz ich bezpieczeństwo
Stary 2015-07-15, 22:48   #141
stesia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
I matka z 2 latkiem będzie się przeciskać z końca autobusu na sam przód, do oznaczonego siedzenia.
Gratuluję empatii, niesamowity jej poziom prezentujesz.
a jak już dojdzie do tego miejsca to okaże się że jest już zajęte przez inną matkę z dzieckiem
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 23:14   #142
laisla
Zakorzenienie

Ja także nie spotkałam się z tą sławetną roszczeniową postawą okropnych matek, wręcz przeciwnie.
A tak w temacie wątku to wystarczy być po prostu człowiekiem i tyle. Wiadomo, bo to od razu widać, które dziecko nie jest jeszcze w stanie samodzielnie sobie w tłumie poradzić. Ja jestem w stanie sobie samodzielnie poradzić (jak narazie ) więc co to za problem.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 23:23   #143
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Ustępowanie jest dobrą wolą i każdy robi wg swojego uznania. Ja staram się ustępować osobom ewidentnie potrzebującym, reszta musi otworzyć gębę Kilkulatki wpadają do tej pierwszej grupy ze względu na kwestie bezpieczeństwa - takie dziecko nie ma szans utrzymać się przy gwałtownym hamowaniu.

Cytat:
Napisane przez phony Pokaż wiadomość
Ja nawet jestem na tyle bezczelna, że kilka razy za jakąś babcię poprosiłam o zwolnienie jej miejsca

raz objechałam młodego hipstera, że głowę odwraca w drugą stronę a koło niego ledwo trzyma się barierki kobieta w zaawansowanej ciąży. Oczywiście hipster nie słyszał jej prośby, bo miał gigantyczne słuchawki na uszach, co oczywiście grzechem nie było, ale facet najpierw się na kobietę spojrzał po czym szybko obrócił głowę do okna w myśl zasady "ja ich nie widzę to oni nie widzą mnie" + "słucham muzyki, więc nie słyszę i mogą mi naskoczyć"
Matko, nienawidzę takich osób jak Ty. Dysponować to możesz miejscem pod swoim tyłkiem, a nie innych ustawiać wedle swojego uznania Serio, każdy ma prawo mieć swoje powody, dla których nie zwalnia miejsca i nie ma obowiązku tłumaczyć się strażnikom sprawiedliwości. Ja pitolę.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 23:28   #144
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Ja także nie spotkałam się z tą sławetną roszczeniową postawą okropnych matek, wręcz przeciwnie.
A tak w temacie wątku to wystarczy być po prostu człowiekiem i tyle. Wiadomo, bo to od razu widać, które dziecko nie jest jeszcze w stanie samodzielnie sobie w tłumie poradzić. Ja jestem w stanie sobie samodzielnie poradzić (jak narazie ) więc co to za problem.
przecież ten wątek idealnie pokazuje jaką roszczeniową postawę mają matki
"nie chcesz ustąpić dziecku? brak ci empatii!!111!!!1"
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 23:38   #145
laisla
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;5209825 0]przecież ten wątek idealnie pokazuje jaką roszczeniową postawę mają matki
"nie chcesz ustąpić dziecku? brak ci empatii!!111!!!1"[/QUOTE]

Przecież nie tylko matki w ten sposób tutaj się wypowiedziały. Chyba że nie załapałam jakiejś ironii Twojej wypowiedzi Już poza tym to pisałam o roszczeniowych postawach matek spotykanych w realu a nie w necie
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-15, 23:43   #146
Misseczka
Zadomowienie

Po pierwsze, stwierdzenie, że NIE MA SZANS, żeby dziecko wystalo zakręt jest niestety śmieszne i nierzeczywiste. WWiele razy widzialam pilnowane przeze mnie lub zupełnie obce dzieci, ktore bez zadnego problemu staly, czasem wariujac lub narzekajac na nóżki bolace. Ba, rzadko widzialam upadek dziecka, nawet nie wiem czy w ogóle (w tramwaju oczywiscie), a staruszki nie raz. Kobieta w zaawansowanje ciąży niestety tez sie trafiła. A dzieci wystaly. Ale nauczone przez matke, żeby trzymac sie barierki kurczowo lub asekurowane.
Malo tego, proszę, jak dziecko obiema rekami mocno sie trzyma to jak ma upasc? Rozumiem, ze barierka wyczuje dziecko i odskoczy. Dzieci potrafią sie mocno złapać, choćby patrzac na zabawy typu małpi gaj, gdzie trzyma sie barierki. Przy mlodszym mozna stanac za nim i problem w ogole z glowy.

Po drugie, nie rozumiem stwierdzenia, ze dziecko sobie poradzi. Ono nie ma sobie poradzic, ma przebyc bezpiecznie droge, co za to zapewnic ma opiekun. Ale ja wiem, ze latwiej usiasc, wziac na kolana, wyciagnac telefon jak czesto widzialam i problem rozwiazny bez wysiłku
Stary 2015-07-16, 01:37   #147
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dmuchawcelatawce Pokaż wiadomość
Ustępuje starszym, raczej kobietom niż mężczyznom i osobom o kulach. Dziecku, żadnemu (chyba, że o kulach) nigdy w życiu nie ustąpię. Jest młode, nic je nie boli, może stać.
Wiadomo są sytuacje kiedy osoba zdrowa źle się czuje i musi usiąść - bo jej słabo czy tym podobne i wtedy wydaje mi się, że wystarczyłoby poprosić.
A skad wiesz, ze nic je nie boli?

Serio uwazacie, ze dziecka nie moga bolec nogi? Jak mnie bola nogi to czasem prosze kogos o miejsce i nie czuje sie winna, zla. Wdzieczna, ale nie zawstydzona czy cos. Czy dziecko ma jakis inny organizm, nie czuje bolu?

I zeby nie bylo - dzieci nie mam, miec nie bede, nie lubie ich i staram sie trzymac od nich z daleka. Ale rozumiem, ze dziecko tez czlowiek, tylko zminiaturyzowany.

W ogole co to jest "nie uznaje ustepowania mlodszym"? Bo? To jest tak samo glupia zasada jak "bo mlodszy musi ustapic". Tak sie, autorko, chwalisz dobrym wychowaniem, a ja go tu jakos nie widze.

Wyslane z dziadowskiego telefonu, wybaczcie.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 01:46   #148
201607111042
Konto usunięte

Cytat:
Po pierwsze, stwierdzenie, że NIE MA SZANS, żeby dziecko wystalo zakręt jest niestety śmieszne i nierzeczywiste. WWiele razy widzialam pilnowane przeze mnie lub zupełnie obce dzieci, ktore bez zadnego problemu staly, czasem wariujac lub narzekajac na nóżki bolace. Ba, rzadko widzialam upadek dziecka, nawet nie wiem czy w ogóle (w tramwaju oczywiscie), a staruszki nie raz. Kobieta w zaawansowanje ciąży niestety tez sie trafiła. A dzieci wystaly. Ale nauczone przez matke, żeby trzymac sie barierki kurczowo lub asekurowane.
Malo tego, proszę, jak dziecko obiema rekami mocno sie trzyma to jak ma upasc? Rozumiem, ze barierka wyczuje dziecko i odskoczy. Dzieci potrafią sie mocno złapać, choćby patrzac na zabawy typu małpi gaj, gdzie trzyma sie barierki. Przy mlodszym mozna stanac za nim i problem w ogole z glowy.

Po drugie, nie rozumiem stwierdzenia, ze dziecko sobie poradzi. Ono nie ma sobie poradzic, ma przebyc bezpiecznie droge, co za to zapewnic ma opiekun. Ale ja wiem, ze latwiej usiasc, wziac na kolana, wyciagnac telefon jak czesto widzialam i problem rozwiazny bez wysiłku
To naprawde taki wielki problem dla Ciebie, że niektórzy rodzice zamiast kombinowac na wszystkie sposoby, jak tu zapewnić dziecku bezpieczny przejazd wolą po prostu poprosić kogoś o ustąpienie miejsca?
Bo na te chwile wyglada to tak, ze matki tlumacza Ci, ze asekurowanie malego dziecka w autobusie czy tramwaju sprawia im problem, a Ty im tlumaczysz ze nie, nie sprawia im to zadnego problemu tylko sa wygodnickie.
Nie uwazam, by ustepowanie miejsca dzieciom czy komukolwiek bylo moim obowiazkiem. Ale jesli chce byc mila i ustapie, to co Tobie do tego? Bo mam wrazenie ze najchetniej wprowadzilabys zakaz ustepowania dzieciom, by dac nauczke ich wygodnickim matkom.
Sory jesli Cie urazilam, ale przeczytalam caly watek i tak odbieram Twoje wypowiedzi.
201607111042 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-16, 06:51   #149
201607110949
Konto usunięte

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;5209825 0]przecież ten wątek idealnie pokazuje jaką roszczeniową postawę mają matki
"nie chcesz ustąpić dziecku? brak ci empatii!!111!!!1"[/QUOTE]

Tak, w sytuacji, gdy jest tłok i matka z małym dzieckiem wbija się z jednego końca autobusu, prosi o ustąpienie miejsca i słyszy: nie ustąpię bo nie ma tu odpowiedniego piktogramu, to nie siedzenie dla pani - jest według mnie brakiem empatii. Nie trzeba być matką, aby ogarniać, że przeciskanie się z dzieciakiem w jadącym autobusie między ludźmi jest mocno problematyczne.

Rozwinę myśl: skoro gdzieś w autobusie wisi specjalne oznaczenie, że dane miejsce jest zarezerwowane dla matki z dzieckiem (a nie pana z brzuchem piwnym, kobiety na szpilkach czy nastolatka ze słuchawkami na uszach), to sam autobus mówi do Ciebie: to jest sytuacja szczególna, wymaga specjalnego traktowania, tu jest miejsce, które jej się NALEŻY, gdyby nikt inny nie był skłonny jej pomóc. Takie zabezpieczenie przed osobami jak autorka - które uważają, że dwulatek doskonale da sobie radę w tłoku, pod opieką matki z siatą zakupów, choć sam przewoźnik przewidział, że nie do końca i ma prawo być lepiej traktowana (mieć swoje szczególne miejsce).

Edytowane przez 201607110949
Czas edycji: 2015-07-16 o 07:18
Stary 2015-07-16, 07:05   #150
shiava
Zadomowienie

Ja nie wiem gdzie sa te wszystkie osoby ustepujace miejsca kobietom w ciazy
Na szczescie w 99% podrozuje autem, w zeszlym tygodniu pierwszy raz od paru lat wybralam tramwaj, zeby nie szukac miejsca parkingowego w centrum i nie stac w korkach.
Raz poprosilam o ustapienie mi miejsca, pan z laska i niechecia wstal.
Dwa razy cala droge stalam, wszyscy mieli ciekawsze widoki za oknem Jestem w 9 miesiacu
shiava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości