Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-02, 17:21   #601
*Justynka*
Wtajemniczenie

Dot.: soczewki kontaktowe

Chcę kupić soczewki na all, z tym, że mam różne wady(tzn każde oko ma inną) i jeśli chcę kupić jedną parę, to można je jakoś zamieniać, czy muszę kupić dwie pary mam nadzieję, że ktoś wie o czym myśle

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-02, 18:53   #602
sabka11
Przyczajenie

GG do sabka11

a ja mam takie pytanie
bo orientowalam i okazalo sie ze z szoczewek sa 3 rodzaje sferyczne, toryczne i progresywne, najlepsze jest to ze mialam juz przez miesiac soczewki ale okulistka mi dala etc a tearz chce sama sobie na necie kupic i nie wiem ktore
wydedukowalam ze chyba dla mnie sa te sferyczne- mam minusy ale nie wiem czy astygmatyzm;p

i znalazlam 3 rodzaje miesiecznych:
-Soflens 66 ( 6 szt. )- Bausch&Lomb
- Soflens Comfort/Soflens 59 - ,,-
- Surevue- Johnson&Johnson

czy ktos moze mi powiedziec jakie one sa czy dobre czy zle, a ktore najlepsze, ja obstawiam te z johnsona ale czekam na wasze opinie
z gory dzieki
sabka11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-05, 19:10   #603
oleszka88
Raczkowanie

a co sadzicie o AIR OPTIX ? bo od kilku lat nosze okulary a teraz jest na te soczewki promocja i nie wiem czy sobie nie zafundowac a jak to w ogole jest z tymi plynami do pielegnacji? jak sie "czysci" soczewki? ile razy dziennie? prawdopodobnie wszystko powie mi lekarz, ale same wiecie, Wasze opinie sa niezastapione
i ile taki plyn w ogole kosztuje i na ile starcza? pozdrowionka
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-05, 20:42   #604
Vivienne
... choć nie Westwood

Hm, a słyszałyście o takich "przyssawkach" (o ile można to tak nazwac ) do soczewek, by łatwiej było zdjąc?

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-05, 21:22   #605
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
a co sadzicie o AIR OPTIX ? bo od kilku lat nosze okulary a teraz jest na te soczewki promocja i nie wiem czy sobie nie zafundowac a jak to w ogole jest z tymi plynami do pielegnacji? jak sie "czysci" soczewki? ile razy dziennie? prawdopodobnie wszystko powie mi lekarz, ale same wiecie, Wasze opinie sa niezastapione
Osobiscie moge je polecic. Sa dobre na poczatek To byly moje pierwsze soczewki i nie byly zle a wszystko zalezy od czlowieka i oczywiscie oczu. Aktualnie lepiej mi sluza Pure Vision ale to subiektywna opinia

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Hm, a słyszałyście o takich "przyssawkach" (o ile można to tak nazwac ) do soczewek, by łatwiej było zdjąc?
nie... pierwsze slysze... a mozesz cos o tym rozwinac? bo chyba wiesz wiecej niz ja... Gdzie takie 'cos' widzialas?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-05, 22:02   #606
*Justynka*
Wtajemniczenie

Soczewki posiadam od 3 dni, ciężko jest mi nauczyć się je 'obsługiwać', ale chyba jestem na dobrej drodze. Dzisiaj sciągnięcie soczewek poszło mi nawet szybko, większy problem mam z ich założeniem (szczególnie lewe oko), mam jednak nadziej, że w najbliższym czasie wprawię się w tym
A o przyssawkach nic nie słyszałam

*Justynka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-06, 07:51   #607
mala77
Zakorzenienie

przyssawka to taki wynalazek. Nie znam osoby która by tego używała. Można ją kupić, ale po co jak można rękai sobie poradzić. A wygląda tak http://www.contempo.pl/pl_,soczewki,4,60,658.php /to to w środku różowe/
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-06, 10:12   #608
Vivienne
... choć nie Westwood

Właśnie chodzi o to, że nie zawsze mogę sobie poradzic ze zdjęciem. Zazwyczaj lekko sobie pomagam paznokciem kciuka prawej ręki, ale jeśli ten paznokiec się np. złamie, to już mam kłopot I się właśnie zastanawiałam nad przyssawkami.
Pierwszy raz słyszałam o nich kiedy dopasowywano mi soczewki. Od poczatku miałam problem ze ściąganiem, dlatego okulistka zaproponowała mi przyssawki. Nauczyłam sie jednak, wiec przyssawki nie były mi potem potrzebne. Ale tak od czasu do czasu pojawia sie mysl czy by sobie ich nie zakupic

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-06, 12:18   #609
meesha
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to meesha

dziewczyny mam pytanie bo chce kupic soczewki na allegro, juz to kiedys robilam ale jakis czas temu i zawsze bylo tak ze po licytacji pisalo sie maila z moca soczewek jaka chce, a teraz widze w kazdej aukcji dopisek "dla dzialu weryfikacji allegro" z podana konkretna moca... i co teraz? czy to znaczy ze na aukcji jest tylko ta jedna moc czy po prostu pisza przykladowa bo musza? jak to zalatwic?

Cytat:
a co sadzicie o AIR OPTIX ? bo od kilku lat nosze okulary a teraz jest na te soczewki promocja i nie wiem czy sobie nie zafundowac
jaka promocja? i gdzie?
Stary 2007-09-06, 12:33   #610
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez meesha Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie bo chce kupic soczewki na allegro, juz to kiedys robilam ale jakis czas temu i zawsze bylo tak ze po licytacji pisalo sie maila z moca soczewek jaka chce, a teraz widze w kazdej aukcji dopisek "dla dzialu weryfikacji allegro" z podana konkretna moca... i co teraz? czy to znaczy ze na aukcji jest tylko ta jedna moc czy po prostu pisza przykladowa bo musza? jak to zalatwic?

jaka promocja? i gdzie?
w Łodzi na Próchnika 1
Stary 2007-09-06, 12:48   #611
Karolynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Chyba muszę kupić na dłużej niż jeden dzień? Poćwiczyć "chodzenie" w nich, tak żeby oko mogło się przyzwyczaić? Nigdy wcześniej nie nosiłam i nawet nie zakładałam soczewek.
Najlepiej trochę poćwiczyć,bo jeśli nosisz okulary to na początku ciężko się przyzwyczaić do soczewek Ja już 2 lata noszę soczewki i przyznam,że na początku było mi trochę trudno,kręciło mi się w głowie. Ale może każdy odczuwa to indywidualnie i niektórzy od razu czują się ok Jednak przed tak ważną uroczystością lepiej załóż sobie wcześniej.
Karolynka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-06, 12:52   #612
oleszka88
Raczkowanie

a jaki płyn polecacie? bo jak dzis dzwonilam do okulisty to mi powiedzial 44 zl za plyn, ale wlasnie nie wiem jakiej firmy i jaka to pojemnosc, a z kolei zastanawiam sie czy nie kupic sobie np. na allegro. te roznice cenowe sa duze?
Stary 2007-09-06, 13:00   #613
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
w Łodzi na Próchnika 1
Ta promocja to już od grudnia tam jest
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-06, 13:24   #614
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Ta promocja to już od grudnia tam jest
wiem, ale dzwonilam dzis i jest tak:
placisz 55 zl (albo nawet 50 zl bo ta babka powiedziala mi 50) i dostajesz:
* 2 wizyty kontrolne - 1 po tygodniu a druga po miesiacu
* jedne soczewki na miesiac albo tygodniowe
* plyn - ale nie wiem jakiej firmy i jaka pojemnosc

a po tym miesiacu jak chcesz kupic nastepne soczewki to placisz 139zl za 3 pary soczewek - na 3 miesiace
Stary 2007-09-06, 13:44   #615
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
a po tym miesiacu jak chcesz kupic nastepne soczewki to placisz 139zl za 3 pary soczewek - na 3 miesiace
Nie jest to jakaś specjalnie zachęcająca cena, w sklepie netowym, np. znalazłam taką ofertę: http://www.sklep-soczewki.pl/product...roducts_id=115

Z tym, że ja ich nie uzywam, więc się nie wypowiem. Ale na Próchnika to tylko do lekarza chodzę, szkła i płyny kupuję gdzie indziej.
Stary 2007-09-06, 17:34   #616
Kikis
Przyczajenie

Od roku nosze soczewki Focusa miesięczne... 6 par kosztuje około 450 zł plus siódma para gratis i płyn w prezencie. Nie miałam jeszcze żadnych problemów z tymi soczewkami tak, ze polecam Soczewki zamawiam tak, że są robione specjalnie dla mnie i idealnie pasują do moich oczek
Kikis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-06, 18:29   #617
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Nie jest to jakaś specjalnie zachęcająca cena, w sklepie netowym, np. znalazłam taką ofertę: http://www.sklep-soczewki.pl/product...roducts_id=115

Z tym, że ja ich nie uzywam, więc się nie wypowiem. Ale na Próchnika to tylko do lekarza chodzę, szkła i płyny kupuję gdzie indziej.
no wiem wlasnie, dlatego pojde do "Pana Hilarego" bo tam zaplace za pierwszym razem ok.170-180 zl ale tez dostaje soczewki na 3 miesiace (a tu na 1 miesiac lub 2 tyg.). a tak na marginesie to na prochnika kupilam okulary i wymieniam tam zawsze szkla ale te nieuzyczliwe babki wychodza mi juz bokiem dlatego nie chce tam juz nic wiecej kupowac.
Stary 2007-09-06, 19:09   #618
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
a jaki płyn polecacie? bo jak dzis dzwonilam do okulisty to mi powiedzial 44 zl za plyn, ale wlasnie nie wiem jakiej firmy i jaka to pojemnosc, a z kolei zastanawiam sie czy nie kupic sobie np. na allegro. te roznice cenowe sa duze?
ja wyprobowalam 2 plyny: solo aqua care z ciba vision i optii free firmy alcon.
Z czego po Solo soczewki byly dla mnie jakies takie sliskie no i drogi jest a Optii bardzo sobie chwale ladnie nawilza, czisci i dezynfekuje. I w sumie tani bo 355ml kosytuje cos 30zl wiec moge ze spokojnym sumieniem polecic
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-06, 22:48   #619
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
no wiem wlasnie, dlatego pojde do "Pana Hilarego" bo tam zaplace za pierwszym razem ok.170-180 zl ale tez dostaje soczewki na 3 miesiace (a tu na 1 miesiac lub 2 tyg.). a tak na marginesie to na prochnika kupilam okulary i wymieniam tam zawsze szkla ale te nieuzyczliwe babki wychodza mi juz bokiem dlatego nie chce tam juz nic wiecej kupowac.
Ja tez tam chodzę tylko do okulisty, bo tez nie trawię tych babek. Za to od strony oluraów jest miły obsługujący pan, więc jak już coś muszę tam załatwić czekam do niego
A płyny kupuję u Fielmanna, bo najtańsze w realu.

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
ja wyprobowalam 2 plyny: solo aqua care z ciba vision i optii free firmy alcon.
Z czego po Solo soczewki byly dla mnie jakies takie sliskie no i drogi jest a Optii bardzo sobie chwale ladnie nawilza, czisci i dezynfekuje. I w sumie tani bo 355ml kosytuje cos 30zl wiec moge ze spokojnym sumieniem polecic
Ja tez uzywałam wielu i już się tu w tym temacie wypowiadałam i też polecam Optii Free Alcona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-07, 14:22   #620
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Ja tez tam chodzę tylko do okulisty, bo tez nie trawię tych babek. Za to od strony oluraów jest miły obsługujący pan, więc jak już coś muszę tam załatwić czekam do niego
A płyny kupuję u Fielmanna, bo najtańsze w realu.

Ja tez uzywałam wielu i już się tu w tym temacie wypowiadałam i też polecam Optii Free Alcona
mowicie o tym: http://www.allegro.pl/item240295745_...ee_120ml_.html ?

a na ile taki plyn starcza? ten 120 ml i 355 ml? i jak sie go w ogole uzywa? bo w tym tyg. chce isc po soczewki a zanim mi plyn z allegro przyjdzie to moze troche potrwac :/

Iwonalodz, po ile one sa w fielmannie?
Stary 2007-09-07, 18:19   #621
Ancoolek
Przyczajenie

cześć. mam pytanko, mam zielone oczy i chciałam sobie kupić soczewki FRESHLOOK ColorBlends - turquoise lub FOCUSSOFTCOLORS - royalblue nie wiecie może jaki bedzie efekt?
Stary 2007-09-07, 19:29   #622
oleszka88
Raczkowanie

podobno przy kolorowych soczewkach oczy bardziej sie mecza-tak tylko mowie chociaz sama mam zielone a zastanawiam sie nad kupnem brazowych
Stary 2007-09-07, 21:21   #623
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Chyba muszę kupić na dłużej niż jeden dzień? Poćwiczyć "chodzenie" w nich, tak żeby oko mogło się przyzwyczaić? Nigdy wcześniej nie nosiłam i nawet nie zakładałam soczewek.
w takim razie rzeczywiście kupić jedną parę miesięcznych i mały płyn (120ml)
mi ujarzmienie soczewek zajęło z jakiś tydzień, ale ja jestem manualnie upośledzona, więc innym może szybciej idzie ale na pewno będziesz miała czas na przyzwyczajenie się, tak żeby na ślubie nie było niespodzianek

Cytat:
mój znajomy (moderator jednego z forów okulistycznych i posiadacz wrażliwych oczu) twierdzi, że to najlepsze soczewki aktualnie na rynku
ale jak wiadomo, co konsument to preferencje, więc najlepiej samemu przetestować )

Cytat:
Napisane przez sabka11 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanie
bo orientowalam i okazalo sie ze z szoczewek sa 3 rodzaje sferyczne, toryczne i progresywne, najlepsze jest to ze mialam juz przez miesiac soczewki ale okulistka mi dala etc a tearz chce sama sobie na necie kupic i nie wiem ktore
wydedukowalam ze chyba dla mnie sa te sferyczne- mam minusy ale nie wiem czy astygmatyzm;p

i znalazlam 3 rodzaje miesiecznych:
-Soflens 66 ( 6 szt. )- Bausch&Lomb
- Soflens Comfort/Soflens 59 - ,,-
- Surevue- Johnson&Johnson

czy ktos moze mi powiedziec jakie one sa czy dobre czy zle, a ktore najlepsze, ja obstawiam te z johnsona ale czekam na wasze opinie
z gory dzieki
tylko tyle znalazłaś? coś ubogi ten sklep internetowy

Cytat:
Solo Care i Opti Free Express
różnice w cenie są znaczne - ja za Opti Free w sklepie internetowym zapłaciłam 30zł za 355ml, a w salonie 24zł za 120ml
chyba gołym okiem widać co się opłaca

Cytat:
Napisane przez Ancoolek Pokaż wiadomość
cześć. mam pytanko, mam zielone oczy i chciałam sobie kupić soczewki FRESHLOOK ColorBlends - turquoise lub FOCUSSOFTCOLORS - royalblue nie wiecie może jaki bedzie efekt?
ja kolorowych nie polecam
jako posiadaczka szerokich źrenic (potwierdzone przez neurologa ) i jednocześnie nocny marek - bałabym się "efektu gogli" gdy źrenice się rozszerzają ten otworek w soczewkach może okazać się za mały i będziesz widziała tą kolorową obwódkę - nie wiem czy nie zamotałam, ale moja koleżanka doświadczyła czegoś takiego gdy fundnęła sobie soczewki na imprezę
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-08, 01:33   #624
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
mowicie o tym: http://www.allegro.pl/item240295745_...ee_120ml_.html ?

a na ile taki plyn starcza? ten 120 ml i 355 ml? i jak sie go w ogole uzywa? bo w tym tyg. chce isc po soczewki a zanim mi plyn z allegro przyjdzie to moze troche potrwac :/

Iwonalodz, po ile one sa w fielmannie?
Tak o tym

Ja używam mniejszego, starcza mi na ok.2 m-ce, cięzko powiedzięc tak dokładnie. W Visson Express czy jakos tak kosztuje mały 24zł, a w Fielmannie ten mały 16zł. I w każdym niezależnie od wielkości są w opakowaniu nowe pudełeczka na szkła. Ja polecam, ale wiadomo to sprawa indywidualna.

Stary 2007-09-10, 12:55   #625
*lorelei*
Przyczajenie

Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

a ja poszłam do gabinetu okulistycznego, który znajduje się przy optyku. Za wizytę zapłaciłam 55 zł, ale mieli właśnie taką promocję że dostałam od razu miesięczne soczewki próbne i mały płyn gratis Poza tym wizyta kontrolna po miesiącu (już niedługo bo 25.09 ) jest za darmo. Okulistka poleciła mi od razu krople nawilżające do oczu "Hyabak" - kosztowały chyba 25 zł i są na 2 miesiące. Podczas wizyty okulistka zbadała moją ostrość widzenia, tzn. kazała mi czytać różne literki i cyferki z tablicy , a poza tym badała oczy w takich dwóch maszynach, ale nie wiem jakie to były dokładnie badania.

Na początku też nie umiałam zakładać soczewek. Do dzisiaj jak je zakładam to nie chcą same przylgnąć do oka tylko sie tak marszczą. Ale znalazlam na to sposób. Zamiast zamknąć normalnie oko podnoszę palcami powieke i "kładę" ją na soczewce. Już zamknięte oko lekko masuję zeby soczewka się rozpłaszczyła. I działa! potem przez caly dzień mam spokój nic mnie nie uwiera, nic się nie przesuwa.

Jestem krótkowidzem, -3.0; od 5 lat nosze okulary, od 0,5 miesiąca soczewki i muszę przyznać że soczewki są o niebo lepsze od okularów. Wszystkim okularnikom gorąco polecam, aczkolwiek dostrzegłam kilka istotnych wad soczewek :

1. koszt (ok.40zł miesięcznie)
2. nie powinno sie w nich spać, a ja lubie spać w dzień, czasem nawet kilka razy. Za każdym razem powinnam zdejmować soczewki co jest troche denerwujące
3. jak mi wpadnie cos do oka, np. rzęsa to tez klopot bo nie moge tak po prostu trzec albo dotykac oka ( musze miec zawsze przy sobie lusterko i krople nawilżające albo płyn)
4. czasem mam wrażenie suchego oka

to już wszystkie moje uwagi, moje czyli początkującego użytkownika soczewek
Mam nadzieję że będą pomocne w podjęciu decyzji innym okularnikom.

pozdrawiam wszystkich krótkowidzów
*lorelei* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 17:00   #626
Kasiek1987
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe

Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj odpowie
Otóż tydzień temu na wesele kupiłam 1 parę soczewek 1-dniowym Acuvue Moist. Powiedziałam pani w salonie, że kiedyś nosiłam miesięcznę o krzywiźnie 8.3 lub 8.4, średnica bodajże 14.0 albo 14.1. Ta jednak powiedziała mi, że 1-dniowe na sztuki sprzedawane są jedynie w "rozmiarze" 14.2 i 8.6, tylko później w zależności od firmy mogą się nieco różnić, i na pewno będą pasować.
Okazało się jednak, że rozmiar ma znaczenie tzn. po założeniu soczewka wystawała ok. 1,5mm poza tęczówkę, a po zamknięciu oka po prostu wypadała.
W związku z tym mam pytanie: czy mam w ogóle szansę dostać 1 parę soczewek w moim rozmiarze, czy jednak pani miała rację? W sobotę następne wesele

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 19:18   #627
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Otóż tydzień temu na wesele kupiłam 1 parę soczewek 1-dniowym Acuvue Moist. Powiedziałam pani w salonie, że kiedyś nosiłam miesięcznę o krzywiźnie 8.3 lub 8.4, średnica bodajże 14.0 albo 14.1. Ta jednak powiedziała mi, że 1-dniowe na sztuki sprzedawane są jedynie w "rozmiarze" 14.2 i 8.6, tylko później w zależności od firmy mogą się nieco różnić, i na pewno będą pasować.
Okazało się jednak, że rozmiar ma znaczenie tzn. po założeniu soczewka wystawała ok. 1,5mm poza tęczówkę, a po zamknięciu oka po prostu wypadała.
W związku z tym mam pytanie: czy mam w ogóle szansę dostać 1 parę soczewek w moim rozmiarze, czy jednak pani miała rację? W sobotę następne wesele

a Focus Dailies?
one mają małą średnicę z tego co się orientuję

edit: sprawdziłam :tak: średnica Focusów to 13.8
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 19:44   #628
arbuz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez podomka88 Pokaż wiadomość
pomozcie mi...jak zakladam soczewki to obraz widze lekko zamazany i lzawia mi oczy..czy to normalne? kupowalam juz u dwoch optykow i zawsze jest ten sam problem. pozatym nie znacie jakiejs firmy ktorej soczewski naprawde zmieniaja kolor oczu???
Oj, tak nie powinno chyba być. Ja noszę soczewki już od ok. 5 lat i nic mi się nie zamazuje, ani oczka nie łzawią. W ogóle nie czuję ich na oczach. A byłas u okulisty?
arbuz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-12, 19:51   #629
arbuz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kasiek1987 Pokaż wiadomość
Ja mam 8.8 a przymierzałam kiedyś 8.6. Pani bardzo namawiała, wmawiając, że to żadna różnica. A guzik prawda!. Rozmiar ma znaczenie, a soczewka powinna być komfortowa, bo to oko jednak jest. W końcu, gdyby tak małe róznice nie miały znaczenia - to czy produkowano by tesoczewki w tak szerokim zakresie? Zrobiliby ze 3 ogóle "sajzy" i(S, M i L) i po krzyku. A pani okulistka mówiła mi, że tego należy przestrzegać. Zresztą trudno mi wyobrazić sobie chodzenia przez cały dzien w żle dobranych soczewkach.
arbuz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-13, 16:35   #630
Kasiek1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
a Focus Dailies?
one mają małą średnicę z tego co się orientuję

edit: sprawdziłam :tak: średnica Focusów to 13.8
Średnica to nie wszystko Właśnie zwróciłam pani uwagę na to, że zawsze nosiłam inną krzywiznę, a ta mi odpowiedziała, że wszystkie 1-dniowe mają 8.6, i tylko w zależności od firmy mogą się różnie układać
W ogóle chyba daruję sobie soczewki na wesele, bo jutro za bardzo już nie będę miała czasu na bieganie za nimi, a jak już późną nocą oczy mi się będą kleić to i tak je zdejmę, więc szkoda pieniędzy

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post55596361
Kasiek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości