Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 4 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-16, 21:44   #2461
DomimaZet
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Kwietniowe 2015! cz. 4

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Albo rozbudowana dieta czyli MŻ-WR

I pewnie w tej wanience są też szumy oceanu?

Twoj Tz chyba rzadko w domu co?
Ty ci chwilę go po coś wysyłasz - magnum, cola, cappuccino hehe

Dzięki za odp.dot. gąbki.
E nie- w wanience jest wyjątkowo spokojny i wszystkim możliwym szumom ma ten czas dajemy wolne ))

Co oznacza MZ-WR? Tzn co to WR?
DomimaZet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 21:45   #2462
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DomimaZet Pokaż wiadomość
E nie- w wanience jest wyjątkowo spokojny i wszystkim możliwym szumom ma ten czas dajemy wolne ))

Wiecej ruchu

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Ale może tez byc MŻ-WS więcej seksu :P
Stary 2015-07-16, 21:46   #2463
blackberry89
Zakorzenienie

Mż to mniej zarcia? :-P
Pawcio 13.04.2015
blackberry89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 21:50   #2464
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Kurde, dobre żarty! Mój nawet nie próbuje takich numerów wycinać, bo wie, że rozwodem by się skończyło 😝😝😝
Jeszcze wtedy nie był moim mężem- myślał że się wyglupiam z tym moim strachem ze to takie żarciki - ale jak juz zobaczył moja reakcje to sam się zdenerwowal-takiego przejętego go nigdy nie widziałam. . i niż nigdy więcej nie zmuszał mnie do głębokiej wody...

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
Napisane przez blackberry89 Pokaż wiadomość
A u mnie nie ma :-( musialabym pewnie do olsztyna pojechac. Nie wykluczam tej opcji
Daleko masz do Olsztyna? W zeszłe wakacje poznaliśmy taka super parę z Olsztyna - kiedyś pewnie pojedziemy tam w odwiedziny a tereny chyba też dość ciekawe prawda?
Stary 2015-07-16, 21:54   #2465
blackberry89
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze wtedy nie był moim mężem- myślał że się wyglupiam z tym moim strachem ze to takie żarciki - ale jak juz zobaczył moja reakcje to sam się zdenerwowal-takiego przejętego go nigdy nie widziałam. . i niż nigdy więcej nie zmuszał mnie do głębokiej wody...
No to sie nie popisał. Ja nie wiem co za pomysł wrzucać kogos do wody. Krzywdę mozna zrobić.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Daleko masz do Olsztyna? W zeszłe wakacje poznaliśmy taka super parę z Olsztyna - kiedyś pewnie pojedziemy tam w odwiedziny a tereny chyba też dość ciekawe prawda?
50km moze znam nawet :-P .tereny Hmm dla mnie chleb powszedni - nie jestem obiektywna. Ale jeziora sa i lasy galeria handlowa wielka w olsztynie od roku. Największa na warmii i mazurach

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Dobra poszlabym spac... Tylko za ścianą znow jakies tluczenie co chwila.
Marze o malutkim domku z malutka działka
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-07-16, 21:54   #2466
DomimaZet
Zakorzenienie

HANIA -dobranoc :-*

MAJKA - dobranoc :-*
Stary 2015-07-16, 21:56   #2467
blackberry89
Zakorzenienie

I z dała od ludzi. Choć z 500m od najbliższego domu.

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

A mialam pytać. Czy którejś z was dzieciątko spi juz w swoim pokoiku bez niani elektronicznej w nocy?
Pawcio 13.04.2015

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-16, 21:57   #2468
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Albo rozbudowana dieta czyli MŻ-WR

I pewnie w tej wanience są też szumy oceanu?

Twoj Tz chyba rzadko w domu co?
Ty ci chwilę go po coś wysyłasz - magnum, cola, cappuccino hehe

Dzięki za odp.dot. gąbki.
Zazwyczaj po drodze z pracy ogarnia zakupy. Ja nie mam jak sie dostac do sklepu wiec to jest na jego glowie
niunka2015 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 21:58   #2469
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
No to sie nie popisał. Ja nie wiem co za pomysł wrzucać kogos do wody. Krzywdę mozna zrobić.

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

50km moze znam nawet :-P .tereny Hmm dla mnie chleb powszedni - nie jestem obiektywna. Ale jeziora sa i lasy galeria handlowa wielka w olsztynie od roku. Największa na warmii i mazurach

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

Dobra poszlabym spac... Tylko za ścianą znow jakies tluczenie co chwila.
Marze o malutkim domku z malutka działka rosi:
Dziewczyna jest nauczycielką hiszpańskiego ; -)
No właśnie te jeziora... pięknie musi być. Ja taka blokowa to zawsze doceniam piękne miejsca...
Stary 2015-07-16, 21:58   #2470
siempre
Wtajemniczenie

Cytat:
A my jedziemy w niedziele do Nowego Targu - mój mąż dostał ode mnie w zeszłym roku na urodziny przelot szybowcem i nie było kiedy wykorzystać i teraz się zmobilizowal -ciekawe to będzie ))
O super ile taka przyjemność ? Tz niedługo ur ma moze cos takiego mu fundne. Chociaż nie wiem czy zasłużył bo za naprawę tel. zapłacił 645 zł :/ a najgorsze ze przez przypadek zrobił reset tel. i poszly się zdjęcia bujac z mojej ciąży i poczatkow życia maluszka :/ mam może teraz 3 zdjęcia z pierwszych chwil.
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 21:58   #2471
nancy822
Zadomowienie

Cytat:
NANCY - mój szwagier gdzieś tam z córką jeździł do huty - nie do parku wodnego - dam Ci znać jak się dowiem
Do parku to na pewno nie. Z dzieciakamu chodzilam kiedyś na basen agh przy armii krajowej
als nie pływać tylko bawić się w kulkach. Widzialam wtedy dużo rodziców z małymi dziećmi wiec warunki muszą mieć dobre i tak kameralnie tam jest.

Cytat:
Napisane przez kana158 Pokaż wiadomość
Nancy, Ty z Prądnika?

Dokładnie z Olszy

Cytat:
No mam to samo. Mój mąż kiedyś myślał że żartuje. Na materacu mnie z kumplem wzięli daleko od brzegu i dka żartów mnie zrzucali z niego. Myślałam że umre wtedy jak boga kocham. Serce to miałam w przełyku. Tak się kurczowo trzymałam tego materaca a nie czułam dna -ponoć było płytko ale co z tego jak go nie czułam.. masakra co ja wtedy przeżyłam...
Zabilabym za takie coś...

Synuś poszedł spać po 21 i spi do tej pory! To nie podobne do niego
nancy822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 21:59   #2472
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Dla mnie seks teraz jest dużo dużo lepszy niż przed ciążą. Chyba mnie tam lekarz stuningowal )))
Ja po puerwszej ciazy mialam o niebo leoszy niz przed.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Cytat:

Wiecej ruchu, ale to jyz robie
Stary 2015-07-16, 22:00   #2473
siempre
Wtajemniczenie

Jeszcze się z nim poklucilam bo powiedziałam ze za chwilę mu zrobie kanapki to sie obraził i zaczal mi wypominac że musi mi gotować obiady :/ az się płakać chce :/
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 22:00   #2474
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancy822 Pokaż wiadomość
Do parku to na pewno nie. Z dzieciakamu chodzilam kiedyś na basen agh przy armii krajowej
als nie pływać tylko bawić się w kulkach. Widzialam wtedy dużo rodziców z małymi dziećmi wiec warunki muszą mieć dobre i tak kameralnie tam jest.

Dokładnie z Olszy

Ja byłam tak roztrzesiona ze nie myślałam wtedy o tym żeby go zabić... oj ale pamiętam doskonale co wtedy czułam :-(.. choć to było z 7 lat temu :-(
Stary 2015-07-16, 22:01   #2475
niunka2015
BAN stały

Cytat:
Wiecej ruchu

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Ale może tez byc MŻ-WS więcej seksu :P
Mz-wr-ws😁

Chociaz moze lepiej nie bo od ws moze znowu brzuch urosnac

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Mż to mniej zarcia? :-P
Taaa
Stary 2015-07-16, 22:01   #2476
kar0ola
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Kochana:-*- a różnie. Czasem jest dość ciężko ale staram się być pozytywnie nastawiona do wszystkiego. Teraz się boje jutrzejszej wizyty u lekarza bo sobie nawkrecalam smutnych myśli poza tym jestem w trakcie kończenia kp :-(- I płacz mam na końcu nosa... :-( - a jak dziś twoja Malutka? Przechodzi jej ten skok? My się szykujemy na następny bo jutro kończymy 3 mce :-(- juz jestem przerażona. L..
Domyslam sie, zaluje ze mieszkamy od siebie tak daleko wszystkie fajnie bylo by sie spotkac i powspierac w trudniejszych momentach. Ale i tak przytulam Cie wirtualnie Dasz rade ! I nie przejmuj sie ze konczysz kp... ja nie rozumiem skad takie parcie na to. JA gdybym nie miala mleka, to dalabym mm i nie mialabym z tym problemu, nie wiem skad to sie bierze w kobiecych glowach, taki bol i cierpienie bo "nie karmie cyckiem" ? Wazne jest ze dajesz milosc cala soba temu maluszkowi i on o tym na 1000% wie
No i fajnie ze pokarmilas chociaz jakis czas wiec tym bardziej głowa do gory !

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
No szkoda, ja za to chętnie bym pochodziła po Berlinie.

Działka super sprawa u mnie to głównie koszenie trawy, a mama ogarnia warzywa i owoce.

Wielka dziś tez jadłam srebrnego i tez pyszny.
Musze creme brule upolować gdzieś
zapraszam jakbys kiedys wpadla to daj koniecznie znac !

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Ehh dziecku sie nie odmawia moi rodzice mieli w sumie 9 chrzesniakow. Michas jest 3 chrzesniakiem mojego brata...
A to bliska rodzina czy dalsza?

Wybralam 2maty i sama nie wiem ktora...
http://allegro.pl/bright-starts-mata...993460403.html
http://allegro.pl/mata-edukacyjna-ti...323094541.html
Ja tez kupuje tą kick&play, mysle ze bedzie fajna

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Ja też miałam problem i w końcu zamówiłam pianinko ale nie z fp tylko z jakiejś innej firmy na all. Zobaczymy co to będzie.

Nie mogę czytać takich postów jak Twój... bo tak bym zjadła ta czekoladę i lody włoskie buuu

KAROOLA no właśnie od wczoraj praktycznie każda kupka zielonkawa jest. Martwi mnie to nie wiem o co kaman :/
Przejrzałam linka który Goczek wstawiala o kupkach i z wyglądu nasza przypomina biegunkę kurcze. Z tym ze on np wczoraj zrobił tylko dwie a dziś cztery wiec nie wiem czy już zacząć działać czy jeszcze poczekać z lekarzem.
Masakra z takimi maluszkami nigdy nie wiadomo co robic ale moze lepiej idź do lekarza, jak coś to Ci powie ze wszystko jest ok i super, a bylabys spokojniejsza o wiele slyszac od niego co sie dzieje.
Ja szczerze mowiac ostatnio juz po jednej sie wystraszylam i jakby byla druga pod rzad, to bym poszla

Cytat:
Napisane przez FlightlessBird Pokaż wiadomość
Violka go dopiero będzie miała
mam go ja, Domima i Sylwia też

działka to super sprawa, to były jedne z najlepiej wydanych pieniądzy w życiu jak macie okazję,to kupcie

myod początku śpimy przy zgaszonym świetle

powodzenia dzisiaj na szczepianiach!

Domima kod z paragonu już i tak Ci sięnie przyda, bo kody musiały być zarejestrowane do 12lipca.

Tatiana po przebudzeniu troszkę się pobawiła, pojadła i znów śpi
ja się muszę zabrać za wielkie sprzątanie, bo w sobotę teściowa przyjeżdża
No korci, korci tymbardziej ze nawet balkonu nie mamy poki co

Cytat:
Dla mnie i ta smyczka i szelki to porażka

Black - tak enfamil podobno dobry

Rosario - mama Twojego chrzesniaka to tak poważnie pyta? My ze szwagrami to sobie jaja robimy ale każdy wie że to żarty
Ta smycz i szelki to jakis zarty chyba
nie jestem w stanie sobie tego wyobrazic
np idzie laska w jednej rece trzyma psa na smyczy, a w drugiej dziecko. tez na smyczy. MASAKRA biedne dziecko bedzie mialo skrzywiona psychike do konca zycia

Cytat:
Napisane przez cashmere Pokaż wiadomość
Tyle problemow z tymi piersiami :/
Akurat dzis spalam bez stanika Ale moglo tak byc jak piszesz, od spania na boku.

Maz mi zrobil zapas leszkow free na wyjazd Ja juz dzis przygotowalam Szymcia ciuszki i swoje. Jutro kosmetyki i inne pier.dolki. Pogoda zapowiada sie fajna )
moglas sobie przygniesc w nocy jak spalas i poszlo
masakra z tymi cycami heh moje sa mega wrazliwe kazdy jeden ucisk boli jak cholera

tyle nadrobilam, moze mi sie uda skonczyc.
Dzisijeszy dzien byl ok w miare, mam nadzieje ze skok mija.
Jutro czeka nas pakowanie, przed chwila wysprzatalam caly dom zeby miec porzadek jak wrocimy w miare
kar0ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 22:06   #2477
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siempre Pokaż wiadomość
O super ile taka przyjemność ? Tz niedługo ur ma moze cos takiego mu fundne. Chociaż nie wiem czy zasłużył bo za naprawę tel. zapłacił 645 zł :/ a najgorsze ze przez przypadek zrobił reset tel. i poszly się zdjęcia bujac z mojej ciąży i poczatkow życia maluszka :/ mam może teraz 3 zdjęcia z pierwszych chwil.
Wiesz co... chyba coś koło 250 zł takie coś kosztowało -nie wiem ile to trwa i w ogóle - teraz dopiero będę znała szczegóły. Chciałam mu coś wyjątkowego kupić cos co by sobie mógł miło wspominać - jeszcze patrzyłam na skok ze spadachronem ale to było o wiele droższe i gdzieś jeszcze dalej trzeba było jechać.

O rany z tym telefonem :-(- strasznie współczuję - tez by mi było przykro bardzo-raz straciłam ważne zdjęcia i znam to uczucie :-( jeszcze z ciąży :-( i początki Maluszka na tym świecie eh... :-(((
Stary 2015-07-16, 22:07   #2478
blackberry89
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyna jest nauczycielką hiszpańskiego ; -)
No właśnie te jeziora... pięknie musi być. Ja taka blokowa to zawsze doceniam piękne miejsca...
A to nie znam :-P no napewno mozna sie zrelaksowac nad jeziorkiem

Cytat:

o mamo Wspolczuje :-( ja wywolalam ostatnio kolo 30 zdjęć wlasnie ze strachu przed czymś takim.

Cytat:
Jeszcze się z nim poklucilam bo powiedziałam ze za chwilę mu zrobie kanapki to sie obraził i zaczal mi wypominac że musi mi gotować obiady :/ az się płakać chce :/
:-(
Musi? A kto mu każe? Jezu fochy ma jak baba :-(
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-07-16, 22:07   #2479
lekkaatletka
Zadomowienie

Chyba mi sie znow zastoj robi w tej samej piersi... zabije sie... ide sobie zrobic szalwie i pod prysznic masowac nadrobie Was jutro
lekkaatletka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 22:08   #2480
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nancy822 Pokaż wiadomość

Dokładnie z Olszy

Ooo - to może juz się układa ze dzień to dzień a noc to noc i to noc jest od spania
Stary 2015-07-16, 22:08   #2481
blackberry89
Zakorzenienie

Spadam spac. Dobranocki :-*
Pawcio 13.04.2015
Stary 2015-07-16, 22:09   #2482
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
:-( eh... faceci :-( - obraził się ze za chwile a nie natychmiast? :-(
Stary 2015-07-16, 22:09   #2483
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunka2015 Pokaż wiadomość
E ro moze mi nie podejsc.
oryginalny jest, dobre wszystkie magnumy!
nakrece jutro Macka w kapieli, bo widze, ze macie jakies dziwne rozkminki

ahhh pojechalabym na mazury uwielbiam

Kamilove natchnelas mnie ciuchlandem, jutro chyba sie wybiore, bo z nudow umre o i jeszcze do Ikei pojade po blache do muffinek

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 22:10   #2484
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunka2015 Pokaż wiadomość
Mz-wr-ws😁

Chociaz moze lepiej nie bo od ws moze znowu brzuch urosnac

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Taaa
He he myślisz ze tak szybko mógłby urosnąć?
Stary 2015-07-16, 22:12   #2485
niunka2015
BAN stały

Cytat:
He he myślisz ze tak szybko mógłby urosnąć?
Wole tego nie sprawdzac

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Dobranoc
Stary 2015-07-16, 22:12   #2486
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Spadam spac. Dobranocki :-*
Dobranoc :-*
Stary 2015-07-16, 22:13   #2487
kamilove
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie tz zbalamucil :-P libido mam zdecydowanie większe niz przed ciaza
Zazdroszczę 😞

Cytat:
Napisane przez lekkaatletka Pokaż wiadomość
Chyba mi sie znow zastoj robi w tej samej piersi... zabije sie... ide sobie zrobic szalwie i pod prysznic masowac nadrobie Was jutro
O matko oby nie! ✊

I ja się kłade, dobranoc 😚
Stary 2015-07-16, 22:14   #2488
DomimaZet
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
oryginalny jest, dobre wszystkie magnumy!
nakrece jutro Macka w kapieli, bo widze, ze macie jakies dziwne rozkminki:

ahhh pojechalabym na mazury uwielbiam

Kamilove natchnelas mnie ciuchlandem, jutro chyba sie wybiore, bo z nudow umre o i jeszcze do Ikei pojade po blache do muffinek
Niezawsze Ty chyba masz dużo fajnych przepisów - ciekawe rzeczy gotujesz - juz Ci wcześniej miałam to pisać...
Stary 2015-07-16, 22:17   #2489
nancy822
Zadomowienie

Cytat:
Ja byłam tak roztrzesiona ze nie myślałam wtedy o tym żeby go zabić... oj ale pamiętam doskonale co wtedy czułam :-(.. choć to było z 7 lat temu :-(
Współczuję przeżyć

Cytat:
A to nie znam :-P no napewno mozna sie zrelaksowac nad jeziorkiem

o mamo Wspolczuje :-( ja wywolalam ostatnio kolo 30 zdjęć wlasnie ze strachu przed czymś takim.
(
Też wywolalam trochę w zeszłym tygodniu. Parę powklejalam do albumu małego dziecka, parę rozdalam dziadkom A tż jeczal po co wywoływać jak on wszystko będzie miał na dysku. Taa... Wystarczy chwila i wszystkich zdjęć nie ma...

Cytat:
Ooo - to może juz się układa ze dzień to dzień a noc to noc i to noc jest od spania
Wydaje mi się, że powoli zaczyna się przestawiac bo coraz wczesniej chodzi spać. Oby mu tak zostalo
nancy822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 22:17   #2490
cashmere
Zakorzenienie

Cytat:
Moze zostawimy synka na 2h z moja mama i wyskoczymy na dni i noce mojego miasta. Oczywiście jak juz usnie na noc. Mam ochotę sie wyluzowac nieco.
Swietny pomysl My tak robilismy i to super sprawa

Cytat:
Napisane przez Hanka20 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki

My dziś niespodziewanie spędziliśmy z Filipkiem cały dzień na działce. Pogoda piękna, troszkę spalilam dekolt kurcze zapomnialam o filtrze i mam!
Za to Filipek cudnie spał sobie na powietrzu a jak nie spał to był grzeczniutki także super dzień
kupy są juz w normalnym kolorze także uspokoilam się choć dalej nie wiem po czym przez dwa dni były zielone

Mnie póki co włosy jeszcze nie wypadają jakoś strasznie, ale też zażywam witaminy codziennie. Nie wiem czy to ich zasługa czy po prostu jeszcze nie przyszła pora na nas

DOMIMA ale sytuacja w parku masakra tez nie znoszę być świadkiem takich bojek. Kiedyś wracałam z pracy tramwajem i weszło sporo kibiców wracających z meczu, jak zaczęli walić w szyby i sufit to myślałam tylko żeby czym prędzej wyszli masakra jakaś.

KAMILOVE no to przydatny prezent taki moduł oby mąż był zadowolony a z tym dawanie kasy to dziwnie tez jak dla mnie. My z tz nie jesteśmy małżeństwem i mamy wspólna kasę ( tzn każdy ma swoje konto ale po prostu oboje swoje pieniądze traktujemy jako dobro wspolne) wiec sytuacja gdzie ja daje tz kasę trochę byłaby śmieszna u nas

CASH gdzie się znów wybieracie?
Pod Gizycko

jestem mamą
cashmere jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości