Mamusie styczniowe 2016, cz. II - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-17, 17:51   #601
uaoo
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość
To może popytaj starszych roczników jak wyglądają mniej więcej plany i praktyki na pierwszym roku? No i postaraj się o IOS, to dużo pomaga. Mnie tez na zaoczne nie byłoby stać.

A co to jest IOS?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 17:51   #602
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez uaoo Pokaż wiadomość
Mam z kim dzieci zostawić, ale chodzi o to, że studiowałabym dziennie, bo na zaoczne po prostu mnie nie stać przez budowę domu, który wiadomo kosztuje nie mało. Kierunek - > bezpieczeństwo narodowe, bądź po prostu pedagogika. Nie potrafię się zdecydować, bo jeden i drugi kierunek jest dla mnie idealny.
Jeżeli dzienne to moim zdaniem lepiej jak zaczniesz w przyszłym roku w październiku. Ja mam szkołę jeszcze rok i jakbym tylko mogła to bym zrezygnowała bo ciężko to widzę poród w styczniu.. nie wiem jak ja to ogarnę i nadrobię. No ale zrezygnować nie mogę, chyba, że nie dam rady no to zrezygnuje.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 18:28   #603
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Mam z kim dzieci zostawić, ale chodzi o to, że studiowałabym dziennie, bo na zaoczne po prostu mnie nie stać przez budowę domu, który wiadomo kosztuje nie mało. Kierunek - > bezpieczeństwo narodowe, bądź po prostu pedagogika. Nie potrafię się zdecydować, bo jeden i drugi kierunek jest dla mnie idealny.
3 moich znajomych chodziło na bezpieczeństwo narodowe, 2 chłopaków, 1 dziewczyna. Z tego co wiem nie ma, aż tak dużo nauki oni chodzili właśnie dziennie i jeszcze pracowali na tygodniu również i spokojnie to godzili. Tylko tam są te zajęcia sportowe, i po nich jedynie nie mieli siły. A Ty jeszcze musiałabyś wrócić do domu i zająć się 2 dzieci w tym jednym niemowlaczkiem. Ale nie byłabyś zapewne pierwsza i nie ostatnia. Jeżeli masz z kim dzieci zostawić, mleko możesz odciągnąć jeżeli będziesz karmić piersią i też się da. Akurat ten kierunek nie jest z tych że po przyjściu, dzień w dzień musisz się uczyć. Wiadomo jak sesja to inna bajka, chyba że jesteś z tych co zapamiętają wszystko z zajęć, jak mój brat on skubany przez całą szkołę nic się nie uczył a umiał prawie wszystko.
Tym bardziej że wiesz jak wyglądają pierwsze miesiące z dzieckiem, a nie tak ja my "pierworódki" wszystkiego się boimy.

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-07-17 o 18:29
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 18:33   #604
Dotka90
Zakorzenienie

IOS to Indywidualna Organizacja Studiów

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Jeżeli dzienne to moim zdaniem lepiej jak zaczniesz w przyszłym roku w październiku. Ja mam szkołę jeszcze rok i jakbym tylko mogła to bym zrezygnowała bo ciężko to widzę poród w styczniu.. nie wiem jak ja to ogarnę i nadrobię. No ale zrezygnować nie mogę, chyba, że nie dam rady no to zrezygnuje.
A dziekanka?
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 19:25   #605
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

Mi został ostatni rok, w czerwcu kończę farmacje i jestem w strachu, bo chodzę dziennie i nie mam z kim zostawić dziecka. We wrześniu chce porozmawiać z wykładowcami, że w styczniu będzie średnio z moimi obecnościami. Nie chce tego przerywać ani zamieszać, tym bardziej jak to już ostatni, ale jestem przerażona. Od września mam praktyki, na których muszę być i zaliczyć więc tym bardziej ;p nie wiem ile mojemu tż należy się urlopu. Sama poszłam nadal edukować, żeby się odmłodzić ;p
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 19:58   #606
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Tygrysek jaki masz monitor pod materacyk czy ten do pieluchy ?

Pod materac z nianią.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 20:19   #607
uaoo
Zakorzenienie

Wiecie co już sama nie wiem, może dlatego, że nie wiem jak takie studia wyglądają. Na ile godzin dziennie się chodzi do szkoły? Łatwo czy trudno zdać sesja itp.? haha jestem niestety z tych co muszą przysiąść i się pouczyć, z lekcji raczej słabo zapamiętuje. Ale chciałabym mieć jakieś wykształcenie a nie średnie :/

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-07-17, 20:39   #608
niepozorna
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co już sama nie wiem, może dlatego, że nie wiem jak takie studia wyglądają. Na ile godzin dziennie się chodzi do szkoły? Łatwo czy trudno zdać sesja itp.? haha jestem niestety z tych co muszą przysiąść i się pouczyć, z lekcji raczej słabo zapamiętuje. Ale chciałabym mieć jakieś wykształcenie a nie średnie :/

Ja studiowałam dziennie i przez cały czas pracowałam także jak się chce to można. Na pewno dasz radę
Zajęć nie ma tak strasznie dużo - kilka godzin w ciągu dnia także do przeżycia. Egzaminy też z reguły są trochę porozrzucane w czasie także da się ogarnąć materiał.

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 21:06   #609
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko tak na prawdę zależy od kierunku (nie wiem jak to wygląda na tym co Ty byś chciała), uczelni. Ja miałam nieraz zajęcia od rana do wieczora, pięć dni w tygodniu, co zajęcia zaliczenie poprzednich zajęć i ogólnie dużo roboty. Szczególnie na początku. Ale to był taki kierunek. Zdarzały się dni, że zajęcia były porozrzucane po cały dniu na zasadzie jedne zajęcia - 2 h okienka - zajęcia i tak cały dzień. I nie dało się tego przenosić. Tak na prawdę musiałabyś sobie porozmawiać z kimś kto studiuje konkretny kierunek na uczelni, na którą byś się wybierała.
Stary 2015-07-17, 21:08   #610
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816
Konto usunięte

O dokładnie, u mnie są np zajęcia od samego rana do max 14 także nie jest źle. A same zaliczenia pod koniec semestru, no fakt wtedy jest sieczka, ale nie poddawaj się na starcie. Co ci szkodzi spróbować?
6963c1fb65109977f9c6bf649cbcc3d41e8cdb1e_65c0253828816 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 21:13   #611
uaoo
Zakorzenienie

Nie szkodzi spróbować, ale na jaki kierunek? Tak się zastanawiam czy dostałabym później pracę w zawodzie. A uczelnie nie pomagają jakoś matką?

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
Stary 2015-07-17, 21:21   #612
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie było różnie. Były dni, gdzie siedzieliśmy od 7:30 do 17 czy od 9 do 20.
Były dni, że mieliśmy dosłownie 1-2 zajęcia. Piątki najczęściej były w ogóle wolne.

Minusem było to, że często mieliśmy np. 1 zajęcia od 9 do 10:30, potem okienko i np. od 14 do 17 kolejne zajęcia. Ja miałam już wtedy auto, więc jechałam do domu, ale ci co mieszkali dalej, kiblowali na uczelni między zajęciami, no bo co zrobić..
Stary 2015-07-17, 21:26   #613
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
IOS to Indywidualna Organizacja Studiów

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

A dziekanka?
Nie istnieje coś takiego w szkole policealnej. Po za tym mój kierunek zamykają najprawdopodobniej teraz albo w przyszłym roku.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 21:29   #614
Dotka90
Zakorzenienie

Aaa nie doczytałam, że Ty policealna, a nie uczelnia

No nic, musisz się przemęczyć i dasz radę
Stary 2015-07-17, 21:31   #615
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Nie szkodzi spróbować, ale na jaki kierunek? Tak się zastanawiam czy dostałabym później pracę w zawodzie. A uczelnie nie pomagają jakoś matką?
Ci moi znajomi po obronie narodowej nie pracują w zawodzie. Wydaje mi się, że po pedagogice szybciej coś znajdziesz, no chyba ze ktoś Ci pomoże. Osobiście nie znam uczelni, która jakoś inaczej patrzy na matki, u nas mówili że nie Ty jedyna tu jesteś w ciąży lub nie Ty jedna masz dziecko to Twój wybór. Oczywiście nie wszyscy wykładowcy tacy są. Ale nie ma co się nastawiać na jakieś inne traktowanie no chyba, że właśnie IOS. Ja by próbowała, wejdź sobie na uczelnię która byś wybrała i tam zazwyczaj są plany zajęć każdego kierunku, wtedy zobaczysz mniej więcej rozkład jaki możesz mieć.
Stary 2015-07-17, 22:01   #616
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Wiecie dziewczyny tak przegladam sobie Wizaz i jest kilka watkow i mnostwo wiadomosci dziewczyn ktore staraja sie latami o dzieci a nie moga zajsc w ciaze borykaja z przeroznymi chorobami marza o bobasku... i naszla mnie taka refleksja jakimi wielkimi szczesciarami jestesmy noszac pod serduszkami nasze Maluszki... Normalnie tak czytajac niektore wypowiedzi lezka sie kreci w oku... A my narzekamy a to nas mdli a to nas boli a to strzyka

Serduszko malutkie

Edytowane przez Magdusiaaa
Czas edycji: 2015-07-17 o 22:07
Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 22:10   #617
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaaa Pokaż wiadomość
Wiecie dziewczyny tak przegladam sobie Wizaz i jest mnostwo watkow dziewczyn ktore staraja sie latami o dzieci a nie moga zajsc w ciaze borykaja z przeroznymi chorobami marza o bobasku... i naszla mnie taka refleksja jakimi wielkimi szczesciarami jestesmy noszac pod serduszkami nasze Maluszki... Normalnie tak czytajac niektore wypowiedzi lezka sie kreci w oku... A my narzekamy a to nas mdli a to nas boli a to strzyka
Moim zdaniem to nie ma nic wspólnego z tym ile się ktoś starał. U nas na wątku też są przecież dziewczyny z długimi staraniami. Co nie znaczy, że mdłości nie są męczące, a zgaga uciążliwa.

Bardzo nie lubię takich porównań, kiedyś na innym forum właśnie padlo takie zdanie napisane przez dziewczynę, która się długo starała, do innej, która narzekała na mdłości, że jest głupia, bo przecież chciała być w ciąży, a teraz narzeka.

No narzeka, bo liczba miesięcy starań nie przesądza o tym, czy można narzekać, czy nie.

Ja się generalnie czuję w ciąży BARDZO dobrze, naprawdę mam malutko dolegliwości, w przeciwieństwie do niektorych bidul tutaj. A i tak przecież zdarza mi się narzekać, bo po prostu np. zgaga jest niesamowicie uciążliwa, zwłaszcza jak Cię dopada w dniu, kiedy raptem wypiłaś wodę, herbatę i zjadłaś banana.

Także no, narzekać może każdy, niezależnie od tego ile się starał, czy wpadł, czy chciał, czy nie chciał, to kompletnie nie jest powiązane
Stary 2015-07-17, 22:16   #618
czarnulax
Zakorzenienie

Narzekanie na stan obecny nie wynika z faktu, że się chciało, a teraz jest źle. Ja narzekam, a starania nie przyszły łatwo, ale powiedziałam, że jak mi każą to się przyspawam do łóżka jak będzie konieczność. Co nie znaczy, że leżąc sobie nie będę narzekać na to, że muszę leżeć. No nie jest to komfortowe, tak jak mdłości, zgagi i inne. Dla mnie to bardziej fakt dzielenia się tym z kimś kto to rozumie, bo obecnie czuje podobne rzeczy.
Stary 2015-07-17, 22:20   #619
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie dziewczyny tak przegladam sobie Wizaz i jest kilka watkow i mnostwo wiadomosci dziewczyn ktore staraja sie latami o dzieci a nie moga zajsc w ciaze borykaja z przeroznymi chorobami marza o bobasku... i naszla mnie taka refleksja jakimi wielkimi szczesciarami jestesmy noszac pod serduszkami nasze Maluszki... Normalnie tak czytajac niektore wypowiedzi lezka sie kreci w oku... A my narzekamy a to nas mdli a to nas boli a to strzyka
Niestety jest mi dane rozmieć te wszystkie dziewczyny z wątków o których piszesz. Teraz dzięki pomocy jestem tą szczęśliwa, tą bardzo szczęśliwa, która może być z wami. Ale nigdy, przenigdy nie zapomnę co musiałam przejść, ile bólu fizycznego i psychicznego, płaczu, rezygnacji, upadków i próby wstawania, aby móc być dziś z wami. Nigdy nie zapomnę dnia, w którym dowiedziałam się, że się udało że będę mamą i to bliźniaków, i nigdy nie zapomnę dnia w którym dowiedziałam się, że jedno moje maleństwo tak dług wyczekiwane i tak mocno kochane od nas odeszło. Takich rzeczy się nie zapomina, przez to wszystko co musiałam przejść uczyniło mnie silniejszą, ale i zarazem słabszą.
Stary 2015-07-17, 22:20   #620
Magdusiaaa
Wtajemniczenie

Ale ja przeciez nie mialam nic zlego na mysli i nie napisalam ze nie mozna sobie pomarudzic... Bo oczywiscie ze mozna. Chyba nastepnym razem powinnam sie ugryzc w jezor zanim cos palne

Serduszko malutkie

Magdusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 22:25   #621
kinga1701
Zakorzenienie

Dotka90 zgadzam się z Tobą, ja ciążę jak na razie , odpukać przechodzę bardzo dobrze. Ale w życiu bym nie powiedziała na do którejś z was. Słuchaj nie narzekaj bo nie wiesz co to ból i co to znaczy starać się o dziecko. Szczerze współczuje, tym wszystkim co mają mdłości, wymioty, bóle itd.
Stary 2015-07-17, 22:25   #622
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Ale ja przeciez nie mialam nic zlego na mysli i nie napisalam ze nie mozna sobie pomarudzic... Bo oczywiscie ze mozna. Chyba nastepnym razem powinnam sie ugryzc w jezor zanim cos palne

Nie gryz się bo będzie boleć
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 22:28   #623
hariett
Zadomowienie

Ja przyznam szczerze że nie zauważyłam, żeby ktoś NA TYM WĄTKU typowo narzekał. Dzielimy się ze sobą i tym, że poczułyśmy ruchy dziecka, i tym, że od dwóch dni wisimy nad ubikacją, i dla mnie to jest właśnie fajne, bo, można powiedzieć, "przechodzimy to wspólnie". Pocieszamy się, mówimy "ja też" i dużo innych ekstra rzeczy, podczas kiedy np. nasi tż-towie mimo całego współczucia i pomocy nie zrozumieją tak do końca. Bo czymś innym jest wymiotować z przejedzenia, jelitówki czy kaca, a co innego z powodu kilkucentymetrowej istotki, dla której jak napisała Czarnula, zrobiłoby się chyba wszystko.

BTW Mój tż ozdrowiał Tak źle się czuł, że wziął prysznic i mu gorączka przeszła. Chwała męskiej intuicji!

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 22:29   #624
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że nie o to Ci chodziło, rozumiem. Każdy ma prawo marudzić, jeżeli czujemy ból to jest nam z tym źle i o tym mówimy to naturalne. Mi tu bardziej chodziło o dziewczyny, które starają sie latami, a mają pretensje do tych co sa w ciąży. Bo niestety i takie znam. Znam kobietę bo już po 40 która ma pretensje do kobiet w ciąży i do matek w sumie to o wszystko itylko dlatego że ona nie ma dzieci. Tylko że przez tyle lat nic nie zrobiła żeby się chociaż zbadać co jest nie tak, nic zupełnie nic. A pretensje do kobiety w ciąży, że narzekaj, ciesz sie że jesteś w ciąży. Ja nigdy tak nie pomyślałam, cieszyłam się gdy ktoś był w ciąży, oczywiście było mi smutno i przykro ale to nie ich wina że ja nie mogę mieć dzieci.

Edytowane przez kinga1701
Czas edycji: 2015-07-17 o 22:31
Stary 2015-07-17, 22:30   #625
czarnulax
Zakorzenienie

hariett cudowne ozdrowienie
Stary 2015-07-17, 22:30   #626
Dotka90
Zakorzenienie

Hariett, czyli wniosek z tego, że brudny = chory
Lecę pod prysznic

Zrobiłam sobie dzisiaj sok z czarnej porzeczki na zimę do słoiczków, będzie na przeziębienia I dżem z tych porzeczek też. Jeszcze malin kupię, to zrobię sok z malin
Stary 2015-07-17, 22:32   #627
kinga1701
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hariett Pokaż wiadomość

BTW Mój tż ozdrowiał Tak źle się czuł, że wziął prysznic i mu gorączka przeszła. Chwała męskiej intuicji!
Brudny mąż, chory mąż.
Stary 2015-07-17, 22:34   #628
czarnulax
Zakorzenienie

Ja też miałam tyle robić, ale przez to wszystko to na razie poprzestało na dżemie truskawkowym. Ale jak będą śliwki, to choćbym miała sobie stołeczek podstawić pod kuchenke i to mieszać, to nie odpuszczę
Stary 2015-07-17, 22:46   #629
hariett
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Brudny mąż, chory mąż.

hariett jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-17, 22:49   #630
Dotka90
Zakorzenienie

Czarnula, ojj tak, na śliwki to ja też czekam, powidła śliwkowe na bank zrobie i czeko-śliwkę. Tylko w większych ilościach niż ostatnio, bo zaczęłam na koniec sezonu, zrobiłam raptem chyba 4 słoiczki i się mega szybko skończyły
No i wtedy co śliwki to jest też sezon na pomidory lima i też zrobię przecier pomidorowy, też więcej niż ostatnio, bo wykorzystaliśmy w trymiga

Z tym, że ja robię w thermo mixie, więc plus taki, że nic nie mieszam, tylko wrzucam, ustawiam i wyjmuję gotowe
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości