Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM2016 cz32 - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-20, 16:15   #4561
sylwia9d
Zakorzenienie

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
nie wyobrażam sobie żyć z jednej pensji no ale mam nadzieję, że moja sytuacja się zmieni maksymalnie rok po ślubie, ogólnie zarabiam, ale chcę mieć konkretną i dobrze opłacaną pracę.
U nas też się nie zapowiadało jakoś kolorowo. TŻ dwa razy do roku za granicą, a w PL łapał dorywczo coś. Ja niby mam stypendium ale to tylko stypendium. Teraz skończyłam studia i trafiło się jakimś dziwnym trafem, że dostałam pracę, może milionów nie będę zarabiać ale praca też raczej nie będzie ciężka, szkoda tylko że nie w zawodzie ale w dzisiejszych czasach pracy się nie wybiera. TŻ coraz lepiej zarabia tu w PL, a i zawsze ma otwartą drogę za granicę jak się tu nam nie poszczęści
Stary 2015-07-20, 16:16   #4562
Madzialena7
zniemczona peema

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!"-PM201

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
mnie jeszcze nie ciągnie do obrączek
do sukni zresztą też nie, a ide za 10 dni
Mnie też w ogóle nie ciągnie póki co i raczej prędko się za to nie zabiorę . Ogólnie to przerażacie mnie dziewczyny, co nie wejdę to przymiarki sukni, obrączek, zamówienie godziny w kościele/urzędzie a my jesteśmy w totalnym tyle ze wszystkim i w najbliższym czasie nic się nie zmieni.. Za suknią będę chodzić gdzieś za 3 miesiące najwcześniej a obrączki to w przyszłym roku .

Witam się po długiej przerwie . Nawet Was nie nadrabiam bo nie mam szans . Wróciliśmy wczoraj znad morza i było cudownie . Pogoda nam o dziwo świetnie dopisała i poopalaliśmy się na czekoladki, ogólnie było suuuuper . Tylko za krótko. Teraz to chyba z tydzień nie mogę siadać za kierownicę bo zanim wytrzeźwieje po tych wczasach biorąc pod uwagę, że codziennie coś podpijaliśmy to procenty skumulowały się do maksimum .

"..i że Cię nie opuszczę aż do śmierci.."-> 27.08.2016
,,Bo magia jest wtedy gdy splatamy dłonie,
a nasze spojrzenia mówią więcej niż słowa"
Madzialena7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:19   #4563
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez sylwia9d Pokaż wiadomość
U nas też się nie zapowiadało jakoś kolorowo. TŻ dwa razy do roku za granicą, a w PL łapał dorywczo coś. Ja niby mam stypendium ale to tylko stypendium. Teraz skończyłam studia i trafiło się jakimś dziwnym trafem, że dostałam pracę, może milionów nie będę zarabiać ale praca też raczej nie będzie ciężka, szkoda tylko że nie w zawodzie ale w dzisiejszych czasach pracy się nie wybiera. TŻ coraz lepiej zarabia tu w PL, a i zawsze ma otwartą drogę za granicę jak się tu nam nie poszczęści
to super, że dobrze się układa )
Stary 2015-07-20, 16:21   #4564
Madzialena7
zniemczona peema

Cytat:
Jeju, czy u was też jest taka beznadziejna pogoda?
U mnie raz słońce, raz deszcz, dużo szarości. Pragnę słońca :/
Chętnie oddam Ci trochę słońca bo u mnie 28 stopni i umieram . A w następnych dniach ma być jeszcze więcej

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
A ja siedzę i płacze bo mój M. jedzie do Niemiec. Znaczy właśnie pojechał. Boże jaka ja jestem głupia jutro w nocy wraca a ja płacze jakby na miesiąc jechał. Ale tak niespodziewanie jedzie, boję się że się coś stanie. Uspokoić się nie umiem. Pierwszy raz w ogóle będę sama w nocy i w ogóle
jak juro wraca to nie ma co panikować, napewno wszystko będzie dobrze . Niemcy to nie koniec świata, sama kursuję Niemcy-Polska czasem pare razy w miesiącu i nigdy nic (odpukać) się nam nie stało ani na drodze nie przytrafiło .

Stary 2015-07-20, 16:28   #4565
fioleciasto
Zakorzenienie

czekam za mamą, bo niedługo ma być

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:30   #4566
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialena7 Pokaż wiadomość
Chętnie oddam Ci trochę słońca bo u mnie 28 stopni i umieram . A w następnych dniach ma być jeszcze więcej

jak juro wraca to nie ma co panikować, napewno wszystko będzie dobrze . Niemcy to nie koniec świata, sama kursuję Niemcy-Polska czasem pare razy w miesiącu i nigdy nic (odpukać) się nam nie stało ani na drodze nie przytrafiło .
No wiem, że to nie koniec świata.. ale ja już panikuje i w ogóle zachowuje się jak dziecko z tym płaczem głupia jestem jak but.. Ha ha Popłacze do jutra i wieczorem już będzie W domu. Jakoś zleci.
Żeby tylko nic się nie stało po drodze

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2015-07-20 o 16:31
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:34   #4567
zambeza
polaczek cebulaczek

Pewnie któraś z was już o tym mówiła ale nie płaci się już nic za wyrobienie dowodu. Pare groszy w kieszeni zostaje ;D
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:36   #4568
CrayOn
Wife!

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Skoro mieszkacie w innym mieście to już nie jest Twoja parafia czyli tak jakby korzystacie z parafii trzeciej, ani Twojej, ani Tz. W tym przypadku swistek musisz mieć. I aby proboszcz z parafii w której mieszkacie nie chciał kasy za to.

Kasa jak kasa ja się boję, że się dowie, że mieszkamy razem i nie da zaświadczenia nie wiem, czemu Kościół robi takie problemy z tym mieszkaniem przed ślubem - przecież nie zmieniam faceta co tydzień tylko od ponad 5lat jestem z jednym! Jest miłością życia, tym jednym jedynym i planujemy ślub do jasnej ciasnej!!!

Wiecie, ze się okazało, że nie wyglądam dobrze w kiecce za kolano? ale może to krój zrobił... pocieszam się

Edytowane przez CrayOn
Czas edycji: 2015-07-20 o 16:37
CrayOn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:36   #4569
Madzialena7
zniemczona peema

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
Pewnie któraś z was już o tym mówiła ale nie płaci się już nic za wyrobienie dowodu. Pare groszy w kieszeni zostaje ;D
Dobrze wiedzieć . Mi na szczęście ważność kończy się jakoś zaraz po ślubie więc na szczęście nie będę musiała 2 razy wyrabiać, bo tak to bym musiała bo nazwisko inne

Stary 2015-07-20, 16:38   #4570
sunny0
PeeMa

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!

Przyszły paczki z HM, te balerinki boskie, mega wygodne, nie wiem czy kiedyś dobrałam tak idealnie but stacjonarnie, a tutaj strzeliłam z rozmiarem

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ja myślę,że spory wpływ na to ma wiek,w ktorym poznaje sie "tą" osobę Jak się razem łazi od 16 roku życia,to ciężko czekać do 26 z podejmowaniem jakichkolwiek decyzji
To fakt My z TŻem po miesiącu chodzenia ze sobą układaliśmy plany na przyszłość, trochę to śmieszne, bo mieliśmy właśnie po szesnaście lat, ale jakoś tak czuliśmy, że to właśnie ta druga połówka

Cytat:
Napisane przez CrayOn Pokaż wiadomość
Cześć Żonki
Witam się po weekendzie. Byłam u lekarza i ogólnie nie jest za ciekawie muszę porobić dodatkowe badania... Pytała mnie czemu jestem taka blada bo mam karnacje śnieżki temu ooo a tak serio to zawsze byłam blada i zaden lekarz nic nie mówił, więc nie wiem o co chodzi Podejrzewa coś z korą nadnerczy związanego 3x ciśnienie mi mierzyła i chyba koniec końców wykluczyła to... Jak jej powiedziałam o kołataniu serca, stwierdziła, że to może być ukryta wada, ale tylko 24h holter może to pokazać
Kiedyś moja pani doktor dała mi skierowanie na badanie krwi (żelazo), bo jestem blada. Ale to były początki mojego chodzenia do niej, teraz już wie, że to karnacja
Cytat:
Ja nie wiem, wszystko mi się komplikuje. Chcę mieć dzieci w miarę młodo, założyłam sobie, że w max 26 lat urodzę pierwsze dziecko. Coraz bardziej kusi mnie wyjazd do Stanów na rok-dwa po mgr, ale chyba nam to nie wyjdzie, bo tż za rok chce otwierać swoją firmę tutaj. Jakaś zdemotywowana jestem, nie umiem ułożyć chwilowo planu na życie.
Piona
Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a słyszałyście o tym, że zginął synek Filipa Chajzera? Masakra! Chyba nie ma czegoś gorszego dla rodzica jak grzebanie własnego dziecka. Smutno mi z tego powodu, bo bardzo lubię gościa.
Właśnie przeczytałam, nie przepadam za nim, ale to straszne
Cytat:
Nawet sie dodzwonic nie mozna, chyba jutro tam osobiscie jedziemy.
Na pewno uda się załatwić, jak nie prośbami to kasą Nie przejmuj się na zapas
Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Teraz mi napisał "Szkoda ze sie z Pania nie dogadalismy.
Zycie Pani szczescia w zyciu i udanego wesela."

Masakra jakaś.
Nie wiem, co to za kamerzysta, ale masakra Serio myślał, że po takiej rozmowie się na niego zdecydujecie?

Cytat:
Jeju, czy u was też jest taka beznadziejna pogoda?
U mnie raz słońce, raz deszcz, dużo szarości. Pragnę słońca :/
U mnie przepięknie, słońce świeci, niewiele chmur I przy tym wiaterek, więc nie jest duszno. Idealna pogoda
sunny0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:38   #4571
izk_a
Zakorzenienie

Dot.: Przygrzało mamie słoneczko i płacze "Już nie będziesz panienką córeczko!&q

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
No wiem, że to nie koniec świata.. ale ja już panikuje i w ogóle zachowuje się jak dziecko z tym płaczem głupia jestem jak but.. Ha ha Popłacze do jutra i wieczorem już będzie W domu. Jakoś zleci.
Żeby tylko nic się nie stało po drodze
spokojnie nic sie nie stanie zrób sobie domowe SPA w tym czasie
izk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:38   #4572
fioleciasto
Zakorzenienie

ja mam dowód ważny jeszcze 4 lata, no ale po slubie bede musiala wyrobic

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:41   #4573
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Kasa jak kasa ja się boję, że się dowie, że mieszkamy razem i nie da zaświadczenia nie wiem, czemu Kościół robi takie problemy z tym mieszkaniem przed ślubem - przecież nie zmieniam faceta co tydzień tylko od ponad 5lat jestem z jednym! Jest miłością życia, tym jednym jedynym i planujemy ślub do jasnej ciasnej!!!

Wiecie, ze się okazało, że nie wyglądam dobrze w kiecce za kolano? ale może to krój zrobił... pocieszam się
Chodzi o to, że wyznając grzechy obiecujesz postanowienie poprawy. Mieszkanie przed ślubem wg KK jest grzechem i nie można obiecać postanowienia poprawy i wrócić do mieszkania do swojego "konkubenta", bo to znowu grzech Więc księża niechętnie dają w takich sytuacjach rozgrzeszenie. Jeśli się do tego nie przyznasz to też zgrzeszysz. Więc wg mnie chyba lepiej znaleźć księdza, który Ci da rozgrzeszenie, niż kłamać. Jakby nie było, ślub to sakrament. Skoro się decydujemy na kościelny to warto byłoby zrobić wszystko zgodnie z zasadami Kościoła i wiary.

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
ja mam dowód ważny jeszcze 4 lata, no ale po slubie bede musiala wyrobic
a mój dowód jak na złość kończy się w maju 2016. a ślub we wrześniu
Karta z banku też ma ważność do maja 2016
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:45   #4574
zambeza
polaczek cebulaczek

Az sie spytalam czy po slubie wymiana tez za darmo ale pani powiesziala, ze tak
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:48   #4575
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Mi się kończy dowód w październiku ale jak na złość tego roku...
Boże ja się boję zostać sama na noc. Jedna koleżanka na wakacjach, druga chora leży trzecia w pracy na noc. Chyba będę musiała może po braciszka zadzwonić.. Ale jemu się nudzić będzie..
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:49   #4576
CrayOn
Wife!

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że wyznając grzechy obiecujesz postanowienie poprawy. Mieszkanie przed ślubem wg KK jest grzechem i nie można obiecać postanowienia poprawy i wrócić do mieszkania do swojego "konkubenta", bo to znowu grzech Więc księża niechętnie dają w takich sytuacjach rozgrzeszenie. Jeśli się do tego nie przyznasz to też zgrzeszysz. Więc wg mnie chyba lepiej znaleźć księdza, który Ci da rozgrzeszenie, niż kłamać. Jakby nie było, ślub to sakrament. Skoro się decydujemy na kościelny to warto byłoby zrobić wszystko zgodnie z zasadami Kościoła i wiary.

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

a mój dowód jak na złość kończy się w maju 2016. a ślub we wrześniu
Karta z banku też ma ważność do maja 2016
Masz racje ale to ma być zaświadczenie, że chodzę do Kościoła tak przynajmniej zrozumiałam

No i z drugiej strony ostatnia spowiedź przed ślubem jest w piątek i wtedy już zostaje u rodziców, więc nie zgrzeszę bo M. pojedzie juz do brata, albo zostanie ze mną ale na piętrze a ja na parterze

Stary 2015-07-20, 16:52   #4577
DontSaySorry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunny0 Pokaż wiadomość
Przyszły paczki z HM, te balerinki boskie, mega wygodne, nie wiem czy kiedyś dobrałam tak idealnie but stacjonarnie, a tutaj strzeliłam z rozmiarem
Te koronkowe z dziecięcego za 17 zł?
Ja też jestem zachwycona
Za to kupiłam sweter taki jakby z włóczki i mogłabym z niego zrobić namiot dla 3 osób Dobrze, że kosztował 11 zł, bo bym sobie pluła w brodę
Stary 2015-07-20, 16:54   #4578
sylwia9d
Zakorzenienie

Ja mam nadzieję, że proboszcz nie będzie robił mi problemu z pozwoleniem na ślub w innej parafii, a nawet jeśli to pójdziemy wtedy do TŻ parafii po to zaświadczenie bo wystarczy że jedna strona wyrazi zgodę
Stary 2015-07-20, 16:55   #4579
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Masz racje ale to ma być zaświadczenie, że chodzę do Kościoła tak przynajmniej zrozumiałam

No i z drugiej strony ostatnia spowiedź przed ślubem jest w piątek i wtedy już zostaje u rodziców, więc nie zgrzeszę bo M. pojedzie juz do brata, albo zostanie ze mną ale na piętrze a ja na parterze
Ale i tak wspólne mieszkanie jest grzechem, z którego powinniśmy się spowiadać mi to też nie pasuje i ogólnie ja jestem średnio przekonana do wielu kościelnych tematów stąd u nas wciąż nie ma decyzji czy ślub będzie kościelny czy cywilny
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 16:58   #4580
Lilly Greace
Dostojna peema.

Samo mieszkanie razem bez utrzymywania kontaktów seksualnych z drugą osobą nie jest grzechem.
Stary 2015-07-20, 16:59   #4581
CrayOn
Wife!

Cytat:
Ale i tak wspólne mieszkanie jest grzechem, z którego powinniśmy się spowiadać mi to też nie pasuje i ogólnie ja jestem średnio przekonana do wielu kościelnych tematów stąd u nas wciąż nie ma decyzji czy ślub będzie kościelny czy cywilny
Spowiadamy się tylko przed ważnym świętem typu Wielkanoc i Boże Narodzenie choć i tak bez rozgrzeszenia najśmieszniejsze jest to, że ludzie, którzy żyją z imprezy na impreze i puszczają się co weekend z kimś innym dostają rozgrzeszenie bez problemu bo od pon do pt nie grzeszą mam nadzieję, ze Franciszek zrewolucjonizuje trochę Kościół bo niektóre zasady są conajmniej smieszne

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Samo mieszkanie razem bez utrzymywania kontaktów seksualnych z drugą osobą nie jest grzechem.
I weź się tu człowieku powstrzymaj

Stary 2015-07-20, 17:01   #4582
klakla91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia9d Pokaż wiadomość
Hej
Rzadko do Was wpadam ale korzystam z ostatnich dni wolnych i w ramach tego również umówiłam się w czwartek na swoje pierwsze przymiarki
O super U siebie czy w Krakowie? I gratuluję pracy
Cytat:
Bylam dzis w urzedzie i poplakalam sie jak dziecko :-/ sale mamy pod miastem i okazalo sie ze slub w plenerze musi byc zrobiony przez urzad z danej gminy czyli nie mozemy zrobic to z kierownikiem urzedu w naszym miescie tylko pod miastem w jakiejs dziurze. Boje sie, ze nie udzielaja tam slubow w soboty a jak juz to tylko rano. Wszystko zarezerwowalismy, zaliczki poplacone a tu nagle cos takiego.
Spokojnie, może się tam uda Nie ma co się zamartwiać na zapas.
Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Skoro mieszkacie w innym mieście to już nie jest Twoja parafia czyli tak jakby korzystacie z parafii trzeciej, ani Twojej, ani Tz. W tym przypadku swistek musisz mieć. I aby proboszcz z parafii w której mieszkacie nie chciał kasy za to.
Ja tego nie ogarniam Jak się mieszka bez meldunku to też tak działa? I jak to jest wtedy, jak w chodzi się np co niedzielę do innego kościoła w tej samej miejscowości to gdzie się należy?

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 17:01   #4583
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:

I weź się tu człowieku powstrzymaj
no właśnie :P
Stary 2015-07-20, 17:02   #4584
Madzialena7
zniemczona peema

Cytat:
Ja też nie uznaje wielu zasad kościelnych bo jestem zdania że wiele z nich wymyślili księża a czemu mam słuchać księży którzy w niedzielę wychodzą dumnie na ołtarz a po mszy idą do kochanki i sobie moczą .

Stary 2015-07-20, 17:05   #4585
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Ja też nie uznaje wielu zasad kościelnych bo jestem zdania że wiele z nich wymyślili księża a czemu mam słuchać księży którzy w niedzielę wychodzą dumnie na ołtarz a po mszy idą do kochanki i sobie moczą .
też mam wiele do zarzucenia księżom, ale z takim podejściem jak twoje to nie brałabym ślubu kościelnego. :P
Stary 2015-07-20, 17:06   #4586
CrayOn
Wife!

A co jest większym grzechem? Mieszkanie ze sobą przed ślubem, czy ślub "w ciemno" i rozwód? Bo mojego M i mnie dzieliło ponad 600km i widywaliśmy się na początku rzadko i na krótko. Zdecydowalibyśmy się na ślub nie znając się tak naprawdę i co? Rozwód po roku małżeństwa, bo wkurza mnie, że zostawia skarpetki przy łóżku, albo nie opuszcza deski klozetowej np? Tzn to tylko przykłady, ale teraz sobie myślę o tym...

Stary 2015-07-20, 17:07   #4587
candy111
Zakorzenienie

CrayOn a czy tylko jeden kościół jest w miejscowości, w której mieszkacie obecnie?

Zawsze gdy zjem orzeszki ziemne umieram przez 2-3 dni. Boli mnie cały brzuch i źle się czuje, a nadal jem.
candy111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 17:07   #4588
sylwia9d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klakla91 Pokaż wiadomość
O super U siebie czy w Krakowie? I gratuluję pracy
Dzięki
Na razie u siebie. To pierwsze przymiarki, więc na razie idę tylko z mamą rozeznać się co mi pasuje. Ewentualnie jak się w jakiejś sukni zakocham to umówię się jeszcze raz bo chce żeby jeszcze mój tata spojrzał na to męskim okiem. Jeśli tu nic mi się nie spodoba to będę szukała w Krakowie

Edytowane przez sylwia9d
Czas edycji: 2015-07-20 o 17:09
sylwia9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-20, 17:14   #4589
CrayOn
Wife!

Cytat:
Nie można każdego pod jedną kreskę brać... Bo są jeszcze kapłani z powołania a poza tym chodzi się do Kościoła dla Boga a nie dla księdza, choć to powinno iść w parze dlatego uczęszczamy na mszę dla dzieci bo prowadzi ją prześwietny Franciszkanin z powołania! I dlatego biorę też ślub Kościelny - akurat dla mnie jest to bardzo ważne, może zabrzmi to śmiesznie, ale dla mnie słowa "co Bóg złączył (...) " są bardzo istotne. dzieci też chcę wychować w wierze katolickiej chyba, ze po osiągnięciu pełnoletnosci zdecydują inaczej

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
Napisane przez candy111 Pokaż wiadomość
CrayOn a czy tylko jeden kościół jest w miejscowości, w której mieszkacie obecnie?

Zawsze gdy zjem orzeszki ziemne umieram przez 2-3 dni. Boli mnie cały brzuch i źle się czuje, a nadal jem.
Jest ich chyba z 5

Ojj tak fistaszki są mega uzależniające - wiem coś o tym, bo też wpierdzielam jak głupia

Stary 2015-07-20, 17:14   #4590
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Nie można każdego pod jedną kreskę brać... Bo są jeszcze kapłani z powołania a poza tym chodzi się do Kościoła dla Boga a nie dla księdza, choć to powinno iść w parze dlatego uczęszczamy na mszę dla dzieci bo prowadzi ją prześwietny Franciszkanin z powołania! I dlatego biorę też ślub Kościelny - akurat dla mnie jest to bardzo ważne, może zabrzmi to śmiesznie, ale dla mnie słowa "co Bóg złączył (...) " są bardzo istotne. dzieci też chcę wychować w wierze katolickiej chyba, ze po osiągnięciu pełnoletnosci zdecydują inaczej

moim zdaniem warto uważnie obserwować świat, także kościół, wyciągając wnioski i mając swój rozum, ale trzeba tez mieć określone zasady i priorytety, jeżeli ja mówiłabym, że każdy ksiądz idzie sobie po mszy ''zamoczyć'', nie byłoby dla mnie sensu w przysięganiu mężowi za pośrednictwem takiej osoby.

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości