|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Murzynek- szukam przepisu
tylko ta keksówka to taka z tych największych
najlepiej zrobić w średniej wielkości blaszce
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź
Właśnie gotują mi się składniki, robię z 1,5 porcji naśrednią blachę- mam nadzieję, że będzie w sam raz
|
|
|
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój murzynek zawsze wychodzi puszysty, oto przepis:
- 1 kosta masła lub margaryny (margaryna najlepsza kasia lub połowa opakowania SANELLA - niestety cięzko dostepna) - 1 szklanka cukru - 3 łyzki kakao - 3 jajka duże - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - bakalie wg uznania (najlepsze orzechy, migdały i rodzynki) - ewentualnie aromat rumowy Masło / margaryne roztopić, dodać cukier i kakao. Gdy cukier się roztopi dodać 4 łyżki wody i i od razu sciągnąć z ognia!! Masę pozostawic do ostygnięcia. Gdy ostygnie można ale nie trzeba odlać 1/3 szklanki w celu zrobienia polewy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka + aromat rumowy. Całość dokładnie wymieszać. Dodać bakalie. Białka ubić na sztywną piane i delikatnie wymieszac z całością. Piec w foremce (tortownicy) 26cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszką manną,ok 40-50 min 200C Długośc pieczenia różnie wychodzi, po ok 35 min sprawdzic "patyczkiem" czy ciasto przeszło i później już tylko pilnować ![]() Po wyciągnięciu gdy ciasto jest jeszcze gorace, zdjąc obręcz tortownicy oblac polewa i rozprowadzić.
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
sanderek- dzięki
![]() A powiedzcie mi- jak jest z polewą? Dawać ją na ciepłe ciasto, czy na już wystudzone? |
|
|
|
|
#35 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
12 dkg masła 12dkg czekolady deserowej 12 dkg cukru 4 jajka sól 7 dkg mielonych migdałów 6 dkg mąki Czekoladę połamać na kawałki, stopić z masłem i cukrem w gorącej kąpieli wodnej.Oddzielić białka od żółtek,białka ubić ze szczyptą soli,żółtka wymieszac z migdałami i mąką- ciągle mieszając dodawać po trochu gorącą czekoladę, a na koniec sztywną pianę z białek.Ciastem napełnić formę z kominkiem nasmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. piec około 45 minut w temp. około 180,sprawdzić patyczkiem. Gotowe ciasto studzić około 15 min. a następnie wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.Smacznego. |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki za wszystkie przepisy
Melduję, że murzynek wyszedł piękny, puszysty, wysoki i super czekoladowy (ten pomysł z rumem był świetny- na stronce cin-cin). Właśnie wcinamy
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
strasznie się cieszę że smakuje
ja dawałam polewę na ciepłe ciasto, myślę że nie ma to większego znaczenia
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w sumie też, bo chyba nie doczekałaby zimnego
![]() Jeszcze raz dzieki za przepis (widziałam "naszą" Dolly na CinCin )Dobrze, że zrobiłam większą porcję, bo ciacho pyszne, TŻ szcześliwy
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
Ja pamiętam jak moja mama piekła murzynka w okrągłej tortownicy i przekładała go takim białym kremem. Pycha
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
O murzynkach było też tu:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=88855 I jak teraz patrzę, to robiłam dokładnie ten sam, co Wy Pycha!- Pycha? Miś nawet nie skosztował, tak szybko zniknął... - Trzeba refleks mieć w takich przypadkach - To zrób jeszcze raz ![]() - Odchudzam się, więc nie licz na to A, jest jeszcze wątek o czekoladowcu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?threadid=68431 Ale nie robiłam. - No to masz szansę ![]()
|
|
#41 |
|
Nutka nie gryzie!
|
chciałam podać ..a tu tyllle przepisów ..
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Nutko bierz mój
(tzn ten z Cin Cina). To naprawdę przepyszne ciacho a jak jeszcze postał w lodówce to już w ogóle bajka była
|
|
#43 | |
|
Nutka nie gryzie!
|
Cytat:
Skoro jednak tak zachwalasz nie wypada mi nie spróbować
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak będziesz miała chęć to tego z CinCina wypróbuj, naprawdę polecam
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Nutko- dawaj swój śmiało
Murzynków nigdy za mało ![]() (Zwłaszcza dla mojego TZ- ostał sie ino maleńki kawałeczek )
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
A ja polecam przepis na murzynka z opakowania Delmy do pieczenia
Wychodzi naprawdę czekoladowy i pyszny!! Ale widzę w tym wątku wiele innych smakowitych przepisów Chyba któryś wypróbuję Aaaaaa ja się ostatnio ciągle czymś zajadam!! A pupa rośnie...![]() Pozdrawiam
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od dzisiaj się odchudzam
|
|
|
#48 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja robie w takiej wielkosci tortownicy
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
Upiekłam ciasta wg przepisu paula78 i sanderek,przepisy warte zapisania, można popisać się swoimi zdolnościami- bez trudu.Dziękuję.
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Murzynek
Murzynek ze śliwkami
Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - nie cała szklanka cukru - 5 jajek - 20 dag margaryny do pieczenia - 3 łyżki oleju - 3 łyżki kakao - 1/3 szklanki wody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 50 dag śliwek węgierek - cukier puder do posypania Jak przyrządzić? 1. Do rondelka włożyć margarynę do pieczenia, wsypac cykier i kakao, dodać olej i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia i wystudzić 2. Do przestudzonej masy dodać żółtka, wsypać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. 3. Ciasto przełożyć do prostokątnej, wąskiej formy posmarowanej margaryną do pieczenia i wsypanej bułką tartą. 4. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Ułożyć na cieście skórką do spodu. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ja nie dałam tyle śliwek ile jest w przepisie, dodałam gruszki i wionogrono. Smaczne ciasto, pulchne i mokre. |
|
|
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Witam,a ja chciała bym sie podzielic z wami przepisem na murzynka mojej przyszlej tesciowej Ilony,zawsze wychodzi i jest przepyszny
![]() 1,5 kosti margaryny 0,5 szklanki wody 3 szklanki cukru 4 łyżki kakao Margaryne roztopic, dodac cukier,wode i kakao.Pozostawic na malym ogniu ok.10 minut.Niewielka czesc odlac do kubeczka,pozostala mase przestudzic. Nastepnie dodac: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wszystko polaczyc w jednolita mase.Na koniec ubic bialka i delikatnie wymieszac z ciastem. Piec ok 50 min.Na koniec ciasto polac pozostala polewa. Smacznego!
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
mmmmniami murzynek to moje ulubione ciasto.
A wiecie jaki pyszny jest z białym serem. Ser przygotowuje się jak z przepisów na sernik. Na blachę nakłada się ciasto muszynkowe a na to pasami serek i pieczemy. Pyszności
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
oj chyba wezme sie za pieczenie
|
|
|
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Murzynek
Ale mi smaka narobiłyście
Jak byłam młodsza to nałogowo robiłam murzynka, teraz mi się jakos nie chce Ale moze jednak dzis zaszaleje ![]() Poza tym moja propozycja. Zamiast kakao dodać gorącą czekoladę w proszku, słodką oczywiście i zmniejszyc ilośc cukru wychodzi naprawdę pyszny i aromatyczny Pozdrawiam
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Ciasto Murzynek
szukam sprawdzonego przepisu na murzynka
![]()
|
|
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciasto Murzynek
Zawsze robie z tego przepisu i wychodzi pyszne.
Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 szklanki mleka lub wody 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki łyżka proszku do pieczenia margaryna i tarta bułka do formy Do garnka wlać mleko, cukier, kakao i podgrzać żeby wszystko sie rozpuściło, odlać 1/2 szklanki na polewe- wystudzić. Do wystudzonej mieszaniny dodać mąkę (z wymieszanym proszkiem do pieczenia) a po wymieszaniu żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać a pod koniec dodać pianę. Ciasto przełożyć do foremki i piec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu polać polewą. Mam nadzieje, że sie przyda. Smacznego |
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
robie z tego samego przepisu i faktycznie jest bardzo dobre
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
MURZYNEK Z ALKOHOLEM - pycha
![]() SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1 szkl. cukru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody - 4 jajka - 2 łyżki wódki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - rodzynki - 1,5 szkl. mąki ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę razem zagotować. Do przestygniętej masy dodać 4 żółtka, 2 łyżki wódki - wymieszać. Odlać trochę masy. 2. Do pozostałej masy dosypać 1,5 szklanki mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Z białek ubić pianę i na końcu dodać do masy. Delikatnie wymieszać. 3. Przygotować blachę, wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do całości. 4. Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto polać odlaną masą. A to jest innyvprzepis, ktory mam od siostry i zarazem moj faworyt wsrod murzynkow ![]() MURZYNEK SKŁADNIKI: - 2 i 1/2 szkl. mąki - 1 i 1/2 szkl. cukru - 1 łyżka cynamonu (lub/oraz 1 łyżka przyprawy piernikowej); Uwaga: Przyprawę piernikową szukać taką, żeby nie miała cukru i cykorii. - 2 łyżki kakao (czarne!, jak dajesz piernikową to wystarczy 1 łyżka) - 1 łyżka sody (płaska) - 2 szkl. kefiru (lub kwaśnego mleka lub śmietany) - 1/2 szkl. oleju polewa: - 3 łyżki mleka - 1 łyżka masła - 15 dkg cukru pudru (może być drobny kryształ tylko trzeba go dobrze rozpuścić żeby nie było grudek) - 5 dkg kakao ETAPY PRZYGOTOWANIA: 1. Wymieszać wszystko oprócz oleju. Olej dodawać na końcu, po trochu. 2. Wylać na posmarowaną blachę do 3/4 wysokości - będzie rosło. 3. Piec w temp. 200C, 45 min.(+/-) w blaszce:18/25/5h. Może być też średnia na torty lub keksówka ale nie ta największa. 4. Ciasto można też przekładać powidłami śliwkowymi. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.

najlepiej zrobić w średniej wielkości blaszce

murzynek to nijak mi nie chce wyjść.
ja dawałam polewę na ciepłe ciasto, myślę że nie ma to większego znaczenia 

MÓJ NAJWIĘKSZY SKARBEK
MIŁEGO DNIA
nie chce