![]() |
#1141 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II
Z ciekawszych stron, to znalazłam jeszcze https://mamotoja.pl/internetowa-szkola-rodzenia,p1.html fajne filmiki, a oglądacie Zawitkowskiego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z natury jestem straaaaasznym leniuchem ![]()
![]() |
#1143 |
Zakorzenienie
|
Filmik o przewijaniu, a do tej pory było to takie proste, a tu samo obrócenie dziecka taka procedura.
![]() Kolejny filmik o pierwszym spacerze, wiem że trzeba wentylować czy jak tu mówią werandować, i tak ubieramy tego maluszka w te wszystkie ciuszki, wkładamy do wózka na 5 min i póżniej wyjmujemy. Kurcze to samo ubranie mi zajmie 4 razy tyle . Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2015-07-23 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety brak internetu, jakimś cudem działa tylko wizaż, więc nie zobaczę tej strony jak i tej poprzedniej. ![]()
![]() |
#1145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak jest z Wami? Chcecie, żeby ktoś - mama, siostra, babcia, teściowa, przyjaciółka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Zakorzenienie
|
U nas w nocy była wichura i ulewa. Mąż biegał wszystkie okna zamykać. A mnie od wczorajszej nocy męczył taki ból głowy
![]() ![]() magdusia powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1148 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziś pojechałam do pracy autem (a mam 10min piechotą) TŻ mi kazał bo po wczorajszym prawie zemdleniu w drodze nie chciałam ryzykować. O mniam, owsianka musiała być meeeega ![]() Cytat:
![]() Ale wiem, że na mamę zawsze mogę liczyć, zwłaszcza, ze mieszkamy 10 min piechotą od siebie ![]()
![]() |
#1149 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Zakorzenienie
|
Ja mam wszystkich 400km dalej więc będziemy liczyć na siebie. Ale nie ja pierwsza nie ostatnia przecież
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Zakorzenienie
|
Do mnie mama przyjedzie, i tata pewnie też. Choćby po to żeby wnuczkę/wnuka zobaczyć, a te 1300 km na jeden dzień to trochę się nie opłaca, więc mama zostanie tydzień, a tata w zależności jak urlop dostanie.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1152 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiadomo, że nie mówimy o 4godzinnym spacerze z noworodkiem na -20 stopniowym mrozie, ale na chwilę można normalnie wyjść, dziecko ciepło ubrac i tyle ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak naprawdę, to najlepsza pomoc na początku to jest taka, żeby Ci ktoś obiad ugotował i posprzątał, bo dzieckiem i tak musisz się Ty zajmować, bo mama głównie je uspokaja/karmi. A jak wisisz cały dzień z dzieckiem, to nie ma kiedy chaty ogarnąć. U mnie TŻ weźmie te 2 tygodnie tacierzyńskiego, a dopiero potem będzie jazda bez trzymanki ![]() Cytat:
![]() O rany, to Ty tam uważaj na siebie żebyś nie zemdlała! Pij dużo wody ![]() Owsianka super, słodko-kwaskowa ![]() U mnie już ponad 34 stopnie w cieniu, ciekawe na ilu się zatrzyma... Plus tylko taki, że porobię kilka prań dzisiaj, to wyschnie błyskawicznie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie tesciowa bedzie pomagac bo blisko mieszka i to pierwszy wnuk. Ale tak czy inaczej pierwsze dni chce byc sama,musimy ogólnie zmienic zasady funkcjonowania bo rodzina tza jest przyzwyczajona ze do mieszkania tam wchodza jak do swojego wlasnego, od czasu jak ja tam zamieszkam niech sie naucza dzwonic przed wizyta
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem jeszcze kto i kiedy pierwszy przyjedzie, aby dziadki poznały wnuka/wnuczkę. To za daleki czas by się zastanawiać nad tym. Pewnie zależy od tego jak ja się będę czuła i jakie dziecko będzie. To jednak jest kawałek. Bo sory, ale jak będę oblała po porodzie to ostatnią rzeczą na jaką będę miała ochotę to przyjmować pielgrzymki do malucha. W dodatku z nocowaniem. Z niemowlakiem też się nie wybiorę w taką trasę.
Mój mąż też bierze te 2 tygodnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Konto usunięte
|
Do mnie przyjezdzaja rodzice ma swieta i zjeżdża się rodzeństwo tż do jego domu rodzinnego. Moi rodzice dostaną pewnie z tydzień,max z 2 tyg urlopu o wracają do siebie wiec tą pomoc bedzie z tydzień o ile dziecko nie urodzi się po terminie. Z drugiej strony mam nadzieję, że na pocZątku będę miała spokój, a nie wszyscy z rodziny tż będą walić drzwiami i oknami
|
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja właśnie liczę, że mama mi pomoże w obowiązkach domowych bo nie wiem jak to będzie, może dam radę ze wszystkim sama a może siądę i będę płakać, mąż może z dzień czy dwa w domu będzie, nie więcej, później do pracy i będzie wracał wieczorami to chciałabym żeby z nami posiedział, a nie brał sie za sprzątanie, gotowanie. Tydzień z mamą to wytrzymam, tym bardziej że od października zeszłego roku się z rodzicami nie będę widzieć czyli ponad rok. Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2015-07-23 o 10:23 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Zakorzenienie
|
Czarnula, akurat powiem Ci, że to że mieszkasz daleko to duży plus
![]() Ja mam nadzieję, że nikt nam się do domu pchał nie będzie... Pamiętam, że jak siostra TŻta rodziła małego, to pojechaliśmy do szpitala dzień po porodzie* z mamą TŻta a potem do domu to dopiero chyba parenaście dni później, nawet nie pamiętam dokładnie. *przed porodem siostra mówiła, że nie chce nikogo w szpitalu, ale umówiła się z mamą TŻta żeby ta przyjechała, no to my ją wysadziliśmy pod szpitalem, a sami sobie pojechaliśmy na lody ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas jest tyle fajnie, że mój TŻ ma sobie tacierzyński kiedy chce bo ma mega fajną pracę gdzie w biurze jest tylko dwa dni w tygodniu, a trzy dni pracuje zdalnie ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1160 |
Zakorzenienie
|
[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52174520]Do mnie przyjezdzaja rodzice ma swieta i zjeżdża się rodzeństwo tż do jego domu rodzinnego. Moi rodzice dostaną pewnie z tydzień,max z 2 tyg urlopu o wracają do siebie wiec tą pomoc bedzie z tydzień o ile dziecko nie urodzi się po terminie. Z drugiej strony mam nadzieję, że na pocZątku będę miała spokój, a nie wszyscy z rodziny tż będą walić drzwiami i oknami[/QUOTE]
Przynajmniej o to nie muszę się martwić, bo jesteśmy tu sami nikt specjalnie tyle km nie przyjedzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy czasem też bym tak nie chciała.. Mieszkać daleko i mieć święty spokój
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Oglądałam przed pierwszym dzieckiem i myśle że sporo mi dały. Mój poziom wiedzy był zerowy. Najbardziej lubie w nich ten jego spokój. Cytat:
To chyba rzeczywiście dostawce zmień. Cytat:
Ja przy pierwszym dziecku nie chciałam żeby nikt przychodził. Chciałam sie sama ogarnąć. Po kilku dniach juz mogli wpadac. Przy dziecku to i tak za bardzo nikt nie pomoze ale przydaje sie pomoc do sprzątania i gotowania. Oczywiście trzeba nastawić rodzine że nie bedą traktowani jak goście. U mnie w szpitalu pielęgniarki sporo pomogły. Potem w domu jest obowiązkowa wizyta położnej która tez pomaga i tłumaczy. Pamiętajcie tylko ze trzeba zgłosić dziecko do przychodni. Cytat:
U nas na szczęście tez juz odpuścili to werandowanie i czapeczkę |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | ||
Rozeznanie
|
[1=6963c1fb65109977f9c6bf6 49cbcc3d41e8cdb1e_65c0253 828816;52173247]U mnie upał masakryczny. Wczoraj koło 19 nadal było 31 stopni, dzisiaj to samo
![]() A tak w ogóle wcześniej miałam mega wielkie ciśnienie na pęcherz, szklanka wody i wc. W nocy musiałam wstawać min raz, rano ledwo dobiegałam do łazienki, a od wczoraj? Nic, kurcze mogę przespać całą noc i rano też nie musze2 biec, a nawet mi się nie chce ![]() ---------- Dopisano o 07:49 ---------- Poprzedni post napisano o 07:48 ---------- Na necie na pewno znajdziesz rozwiazanie tych skrótów ![]() Ja w nocy wstaję 1-2 razy więc nie ma najgorzej. Cytat:
![]() Cytat:
Mój tż też skorzysta z urlopu ojcowskiego tego 2 tygodniowego ![]() Edytowane przez koktajlowa7 Czas edycji: 2015-07-23 o 10:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Zakorzenienie
|
Dotka no ma to niewątpliwie swoje plusy przynajmniej na początku. Mam tylko nadzieję, że nie będą się na 'turnusy' zapoznawcze pchali wszyscy po kolei. Później to już jest trochę gorsze, bo nie ma z kim dziecka zostawić choćby na godzinę jak trzeba gdzieś wyjść/coś załatwić.
karen to Ty to masz w ogóle luksus sytuacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mnie też najbardziej przeraża karmienie... Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Zakorzenienie
|
Moja siostra zawsze byla egoistka,jak przyjechala do.mnir w kwietniu to robila mi awantury ze jej nie woze autem-sama ma prawo jazdy,dalam jej kluczyki. Ale nie, ona musi miec szofera.
Jakies artykuły na temat niebalkonowania? Bo też gdzies czytałam ze przez pierwszy miesiav dziecko tylko na balkonie i troche nmnie to przeraza
'zapytaj się siebie, czy chcesz mieć "poważaną" pracę, czy być szczęśliwa' http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3 mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Zadomowienie
|
A my oboje pracujemy w domu, więc u nas to już totalny luksus. Więc damy sobie na pewno radę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1168 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja prasuję, bo Tż po UK złapał jakiegoś robaka ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Mimo że smakowało mi bardzo z truskawkami i w ogóle to jednak konsystencja nie ta ![]() Cytat:
![]() ![]() Zresztą o matkach polkach krąży opinia nadgorliwych i nadopiekuńczych. Wystarczy popatrzeć na matki w UK, gdzie te dzieci w zimie bez rękawiczek, czapeczek w cienkich kurteczkach. A polka ubierze kombinezony, milion podkoszulków itd ![]() Ale to już taka nasza mentalność... U Tż jest dziwna akcja.. opowiadał mi że ostatnio zwolnili chłopaka, który poszedł na tacierzyński. Powód? Dziecko. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Na początku też nie chciałabym żeby mnie nawiedzali.. Ale pewnie w szpitalu pojawią się rodzice i przyjaciółka. Mama albo babcia pewnie przeniosą się do mnie na pierwszy tydzień. I tu zostaje pytanie kogo wolałabym bardziej ![]() ![]() ![]() A pewnie po pierwszym tygodniu zaczną się wizyty znajomych. Ale to lepiej że po tygodniu niż od razu po porodzie ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- A i patrzcie w temacie: KLIK |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę dziwna polityka firmy, przecież ten tatuś idzie na tydzień lub maksymalnie 2, o co im chodzi. Koszulka świetna. ![]() Edytowane przez kinga1701 Czas edycji: 2015-07-23 o 11:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.