Śmieją się ze mnie, bo śpię za dużo. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-25, 14:32   #1
Yummvi
Raczkowanie

Śmieją się ze mnie, bo śpię za dużo.

Od bardzo długiego czasu nie jestem w stanie normalnie funkcjonować jeżeli się nie wyśpię. Śpię od 12-15h dziennie. Często nawet jeżeli położę się o 21-22 (zwykle chodzę spać ok. polnocy albo nawet o 2.00 w nocy) to i tak będę spała do 14.00 a przebudzenie wcześniejsze kończy się tym, że koło 14-15 zasypiam na stojąco.
Miałam często badane TSH oraz cukier (w normie), 2 lata temu schudłam ponad 12 kg i wtedy również nie odczułam różnicy (dziś znów ważę 80 kg przy 172 cm). Brałam tabletki antydepresyjne które przez jakiś czas dawały sporo poprawy, ale to dlatego, że pobudzały mnie, teraz takie samo działanie zyskuję za pomocą kawy i napoi energetycznych.

Nie mam siły na nic, przejście szybkim marszem mnie wykańcza, bieg mnie wykańcza, podczas koszenia trawnika co chwilę zatrzymuję się bo za każdym razem gdy się nachylę mam zawroty głowy.
Niedługo zacznę pracę na zmiany, będę musiała wstawać o 4 rano... Nie wiem jak to zrobię...

Nazywają mnie dzidziusiem, niemowlęciem, bo niby śpię jak dziecko. Mama mojego chłopaka z którymi mieszkam wciąż się ze mnie naśmiewa, twierdzi że to dlatego że się nie ruszam. Ale ja nie mam siły się ruszyć...

Dodam jeszcze, że nawet w klasie maturalnej potrafiłam spóźnić się na parę lekcji bo się nie wysypiałam, a w poprzedniej pracy zamiast na 9, chodziłam na 10.00 lub 111.00...
Yummvi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 15:37   #2
MegaToshiko2324
Przyczajenie

Dot.: Śmieją się ze mnie, bo śpię za dużo.

W tym wcale nie ma nic , ale to absolutnie nic smiesznego!!! To, że się zdarzy sporadycznie, raz na jakiś czas- wtedy mozna się z tego pośmiać, ale to, co opisujesz, jest gdzieś z pogranicza narkolepsji, a wyczerpania organizmu. Trzeba coś z tym zrobić.
MegaToshiko2324 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 17:25   #3
nynka_1987
Zadomowienie

TSH w normie? Tzn. jaki wynik?
Stary 2015-05-25, 17:38   #4
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nynka_1987 Pokaż wiadomość
TSH w normie? Tzn. jaki wynik?
Badania miałam zrobione jakiś rok temu i było w normie, pamiętam że lekarka powiedziała wtedy, że powinnam po prostu zacząć ćwiczyć i schudnąć. Gdyby to takie proste było. Wg. BMI mam zaledwie 8 kg nadwagi (powinnam ważyć max. 72 kg)

Owszem, staram się mniej jeść, nie jem kolacji i nie objadam się a zaledwie najadam do syta i gdy już nie mogę to odstawiam talerz. Ale co z tego, z poprawy nici...
Stary 2015-05-25, 19:33   #5
nynka_1987
Zadomowienie

Wiesz, nie wiem jakie TSH było u Ciebie, ale wynik w górze normy to nie jest dobre TSH. Nie każdy lekarz o tym wie.
Stary 2015-05-25, 21:19   #6
Yummvi
Raczkowanie

TSH było właśnie poniżej połowy, więc ok.
Stary 2015-05-25, 23:31   #7
Aditu_
Raczkowanie

COS na pewno jest nie tak... Nie znam sie na medycynie, ale poszłabym na twoim miejscu do innego lekarza i opisała to wszystko tak, jak nam tutaj... Niech porobi badania, bo średnia snu wynosi chyba 7-8 godzin, a 12 to chyba bedzie górna granica... 15 to kosmos moim zdaniem:/

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ----------

A śmianie sie jest po prostu żałosne, co to za ludzie?!
Aditu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 23:36   #8
Rena
Zakorzenienie

ile masz lat? Bylas z tym u lekarza? Badalas cisnienie krwi? Uprawiasz sport? Nie mozesz sie wyprowadzic od chlopaka np. do swoich rodzicow? Skoro zle sie czujesz u potencjalnej tesciowej. To sie pojawilo w zwiazku z przeprowadzka do rodziny Tzta?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-25, 23:41   #9
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
ile masz lat? Bylas z tym u lekarza? Badalas cisnienie krwi? Uprawiasz sport? Nie mozesz sie wyprowadzic od chlopaka np. do swoich rodzicow? Skoro zle sie czujesz u potencjalnej tesciowej. To sie pojawilo w zwiazku z przeprowadzka do rodziny Tzta?
Mam 21 lat, zaczęłam chodzić z tym u rodzinnego jak miałam 16 (wtedy też zwalalam to na hormony, ale byłam badana co roku). Ciśnienie mam w normie, nie uprawiam sportu. Moi rodzice mieszkają 160 km od tego miejsca, więc z chłopakiem bym się nie widywała. Jak wspomniałam wcześniej, to się nie pojawiło w związku z potencjalną teściową. Dla ludzi którzy nie wiedzą o co chodzi, odsyłam do tego wątku: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post51529309
Stary 2015-05-26, 09:09   #10
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez Yummvi Pokaż wiadomość
Badania miałam zrobione jakiś rok temu i było w normie, pamiętam że lekarka powiedziała wtedy, że powinnam po prostu zacząć ćwiczyć i schudnąć. Gdyby to takie proste było. Wg. BMI mam zaledwie 8 kg nadwagi (powinnam ważyć max. 72 kg)

Owszem, staram się mniej jeść, nie jem kolacji i nie objadam się a zaledwie najadam do syta i gdy już nie mogę to odstawiam talerz. Ale co z tego, z poprawy nici...
wiesz, bmi to nie wyrocznia, bardziej powinnaś jednak patrzeć na średnią, a nie na maksymalną wagę i z tym wzrostem to ok by było przy 68kg na oko. Więc masz trochę więcej niż 8kg nadwagi.
A jaką masz dietę? Może to alergia? Np na gluten? Albo nabiał? Jak się odżywiasz? Masz zdrową, zbilansowaną dietę? Wyniki krwi w normie? Nie brakuje Ci żelaza? Magnezu? Witaminy D3?
No i dorzuć jeszcze badanie na pasożyty do puli.

Edytowane przez zlotniczanka
Czas edycji: 2015-05-26 o 09:11
zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 09:50   #11
bernikula
Zakorzenienie

Tu jeszcze znalazłam coś o nadmiernej senności:
https://portal.abczdrowie.pl/nadmier...sc-hipersomnia

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 10:29   #12
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Tu jeszcze znalazłam coś o nadmiernej senności:
https://portal.abczdrowie.pl/nadmier...sc-hipersomnia

Wiele rzeczy pasuje, wiele nie. Nie wiem jak do tego podejść, myślę, że najpierw zrobię wszystkie badania krwi na tarczycę a potem zobaczymy. Podejrzewam jeszcze anemię.
Stary 2015-05-26, 10:29   #13
bernikula
Zakorzenienie

Cytat:
Wiele rzeczy pasuje, wiele nie. Nie wiem jak do tego podejść, myślę, że najpierw zrobię wszystkie badania krwi na tarczycę a potem zobaczymy. Podejrzewam jeszcze anemię.
Też o tym myślałam, zrób też ogólne badania krwi.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 17:04   #14
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Też o tym myślałam, zrób też ogólne badania krwi.
Robiłam je jakoś na jesień i również były "książkowe"...
Stary 2015-05-26, 17:38   #15
yoona
Zakorzenienie

zacznij sie ruszac, naprawde. Wiem po sobie, im wiecej spie, im bardziej sie leni, tym mniej mam sile na wszystko i tym wiecej bym spala.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-26, 20:33   #16
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
zacznij sie ruszac, naprawde. Wiem po sobie, im wiecej spie, im bardziej sie leni, tym mniej mam sile na wszystko i tym wiecej bym spala.
Jakiś czas temu codziennie biegałam...
Stary 2015-05-27, 10:33   #17
5fer
Raczkowanie

Cytat:
Badania miałam zrobione jakiś rok temu i było w normie
Rok temu to bardzo duzo czasu, polecalabym Ci powtorzenie badania na TSH. I, tak jak inne dziewczyny, wiecej ruchu. Nawet nie chodzi o cwiczenia/bieganie - sprobuj wiecej chodzic, przebywac na swiezym powietrzu.
Stary 2015-05-29, 13:49   #18
Tastyo
Raczkowanie

Ja mam to samo, a mam kandydozę- więc może to to? Tylko ja raczej chudnę niż tyję.
Tastyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-02, 22:21   #19
pastry
Przyczajenie

Cytat:
Od bardzo długiego czasu nie jestem w stanie normalnie funkcjonować jeżeli się nie wyśpię. Śpię od 12-15h dziennie. Często nawet jeżeli położę się o 21-22 (zwykle chodzę spać ok. polnocy albo nawet o 2.00 w nocy) to i tak będę spała do 14.00 a przebudzenie wcześniejsze kończy się tym, że koło 14-15 zasypiam na stojąco.
Miałam często badane TSH oraz cukier (w normie), 2 lata temu schudłam ponad 12 kg i wtedy również nie odczułam różnicy (dziś znów ważę 80 kg przy 172 cm). Brałam tabletki antydepresyjne które przez jakiś czas dawały sporo poprawy, ale to dlatego, że pobudzały mnie, teraz takie samo działanie zyskuję za pomocą kawy i napoi energetycznych.

Nie mam siły na nic, przejście szybkim marszem mnie wykańcza, bieg mnie wykańcza, podczas koszenia trawnika co chwilę zatrzymuję się bo za każdym razem gdy się nachylę mam zawroty głowy.
Niedługo zacznę pracę na zmiany, będę musiała wstawać o 4 rano... Nie wiem jak to zrobię...

Nazywają mnie dzidziusiem, niemowlęciem, bo niby śpię jak dziecko. Mama mojego chłopaka z którymi mieszkam wciąż się ze mnie naśmiewa, twierdzi że to dlatego że się nie ruszam. Ale ja nie mam siły się ruszyć...

Dodam jeszcze, że nawet w klasie maturalnej potrafiłam spóźnić się na parę lekcji bo się nie wysypiałam, a w poprzedniej pracy zamiast na 9, chodziłam na 10.00 lub 111.00...
Mi to wygląda na anemię, zrób morfologie krwi a wszystko się dowiesz.
pastry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-06, 11:52   #20
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Robiłam je jakoś na jesień i również były "książkowe"...
Ogólne nie wykażą braku witaminy b12 (nie tylko niskie żelazo jest przyczyną anemii)...
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-07, 23:27   #21
fi
Zadomowienie

Zrób badania TSH, ft3, ft4, B12, D25OH i ferrytynę, poczytaj o niedoczynności tarczycy i niedoborach .
Stary 2015-06-08, 00:02   #22
olgabratek
Przyczajenie

jeżeli badania nic nie wykazują, to może tak już masz, taki rodzaj organizmu, który potrzebuje tyle snu i tyle.
olgabratek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-08, 11:42   #23
TheJanKanty2124
Przyczajenie

Jeżeli to się zdarza sporadycznie - czyli po prostu masz takie okresy w życiu po bardziej intensywnych momentach, nie ma w tym nic złego. Natomiast jeżeli będzie się to działo przez dłuższy czas, musisz się zgłosić do lekarza i zrobić podstawowe badania.
TheJanKanty2124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-03, 00:16   #24
SzefDarci87
Przyczajenie

Wiem, że to co teraz tu napiszę, to może brzmieć jak bagatelizowanie być może poważniejszego problemu, ale te objawy co opisałaś, ja akurat znam doskonale. Na szczęście są one już za mną. Co pomogło? Samodyscyplina. Dosłowne zmuszenie się do aktywności, choć była ochota dosłownie położyć się na podłodze natychmiast. Zmuś się wstać rano i dotrzeć do wieczora w aktywności. Tak przez 2 miesiące. Mi pomogło
SzefDarci87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 12:18   #25
Yummvi
Raczkowanie

Zrobiłam badania krwi, witamin i oczywiście TSH (ft4 i ft3). Wyszło, że mam niedoczynność tarczycy, jestem chora i na hormonach do końca życia. Wszystkim, którzy próbowali mi pomóc - dziękuję. Tym, którzy się ze mnie śmiali - nie życzę tego samego.
Stary 2015-07-19, 14:20   #26
nefertitis
Przyczajenie

Wniosek taki ze nie ma co się przejmować innymi tylko po prostu pójść do lekarza i się przebadać. Nie martw się. Ja od 10 lat jestem na hormonami tarczycy. To łatwa choroba w leczeniu. Najważniejsze że szybko poczujesz się lepiej i wróci chec do zycia

Edytowane przez nefertitis
Czas edycji: 2015-07-19 o 14:22
nefertitis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-24, 11:50   #27
tixon
Przyczajenie

Moi dziadkowie zawsze mówią że jak ktoś spi za długo albo jak kogoś ciągnie do łóżka tzn że śmierć się zbliża
tixon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 20:43   #28
em88704
Przyczajenie

Może masz niedobory magnezu? Spróbuj tego o nazwie Aspargin, bez recepty w aptece, mój lekarz mi go polecił jako podobno jeden z najlepiej przyswajalnych (przy okazji kosztuje niecałe 10 zł).
Waga moim zdaniem też mogłaby być problemem, chociaż nie do końca, znam wiele osób z lekką nadwagą bądź wagą w górnych granicach normy, które mają niezliczone pokłady energii
Na twoim miejscu przyjrzałabym się diecie- mnie strasznie zamula chleb (nawet ten niby zdrowy, ciemny), nabiał (jakiś koszmar) i cukier. Wprowadź kaszę jaglaną, ma wiele zdrowotnych właściwości, a np na słodko z owocami jest przepyszna
Ach, no i może banał, ale czy wietrzysz regularnie pomieszczenie w którym śpisz? Spróbuj otwierać okno na 10-20 minut przed pójściem spać (a nawet śpij przy uchylonym, jeśli to nie kłopot), świeże powietrze działa cuda.
em88704 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 15:46   #29
DionizekRabel
Raczkowanie

przyczyna dlugiego snu moze byc nadwaga i zmeczenie po pracy ja tak mialem ale zaczalem sie odzywiac zdrowo i pomoglo
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-28, 00:23   #30
Yummvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DionizekRabel Pokaż wiadomość
przyczyna dlugiego snu moze byc nadwaga i zmeczenie po pracy ja tak mialem ale zaczalem sie odzywiac zdrowo i pomoglo
Super. A przeczytałeś może co napisałam wcześniej?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości