Wspaniałe stulecie, TVP1 - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-06-25, 20:07   #931
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1

Cytat:
Napisane przez Silloe Pokaż wiadomość
Mógł sobie inną pannę wybrać, jakby ich tam mało miał a ona została by sama
Jak widac nie o sama alkowe chodzilo
Gdyby chodzilo o zwykla panienke do lozka to historia bylaby jednorazowa, a nie na lata, 5 (?) dzieci, wyzwolenie, malzenstwo itp.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-25, 20:11   #932
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Jestem fanką tej piżamki - ktoś wie, gdzie można taką kupić

Podejrzewam, że tych scen nie ukazano z przyczyn obyczajowych - czytalam, że wokół wspomnianych scen sprawdzania dziewictwa było sporo sprzeciwów bardziej radykalnych muzułmanów. Być może zobrazowanie stosunku z innego powodu niż miłość też byłaby ogromną kontrowersją.
A ta piżamka to dla Ciebie?

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Hehe no wiem ale zobacz ile lasek było przy porodzie i nikt jej tego nie zasugerował
Może same nie miały dzieci, albo nie chciało im się tłumaczyć

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Dokładnie tak. Jak sułtan dał Hurrem wolność to potem ona powiedziała ze nie może z nim spać bo to byłby wielki grzech i dzięki temu się z nią ożenił bo żeby ją dotknąć musiał
Mógł sobie inną pannę wybrać, jakby ich tam mało miał a ona została by sama
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-25, 20:12   #933
favianna
Zakorzenienie

widze ze wizaz szaleje ;P
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 17:44   #934
Mija62
uparta chmura

Ja cały odc 82 i 83 przepłakałam, nie przypuszczałam, że tak się rozkleje. I jak oglądając powtórki na tvp1 gdzie bawet zaczełam rozumieć Huurem, to po odc 82,83 nienawidze jej i Sulcia a jeszcze przede mną śmierć Mustafy
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 18:03   #935
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Bo tam coś było, jakiś myk z niewolnictwem.
Niewolnica nie miała "grzechu" bo kochanką nie byłą z własnej woli.
A wszystkie babki w haremie były niewolne, nawet już matki dzieci sułtana.
Mahidevran chyba do końca była niewolnicą.
Kobieta wolna, już nie mogła być kochanką, bo to wielki grzech.
To uzasadnienie sporo wyjaśnia.
A ja się zastanawiam, czy w tamtych czasach sporym faux pas miało być oddanie nie-dziewicy za żonę, czy była usprawiedliwiona przez to, że była niewolnicą.

Cytat:
Napisane przez Silloe Pokaż wiadomość
A ta piżamka to dla Ciebie?
Nie dla mnie, dla mężczyzny

Oglądam kolejny odcinek (24) - po kilku przesłankach z tego odcinka dochodzę do wniosku, że ta piżama ma ogromne znaczenie - sugeruje, że sułtan spędził z kobietą namiętną noc.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-26, 20:15   #936
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
To uzasadnienie sporo wyjaśnia.
A ja się zastanawiam, czy w tamtych czasach sporym faux pas miało być oddanie nie-dziewicy za żonę, czy była usprawiedliwiona przez to, że była niewolnicą.

Nie dla mnie, dla mężczyzny

Oglądam kolejny odcinek (24) - po kilku przesłankach z tego odcinka dochodzę do wniosku, że ta piżama ma ogromne znaczenie - sugeruje, że sułtan spędził z kobietą namiętną noc.
No tak

Dlatego po tych guziczkach zrozumiałam, że Sulejman się dobrze bawił. Och gdyby nie one to nic bym nie wiedziała
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 08:49   #937
Lovatic
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
Ja cały odc 82 i 83 przepłakałam, nie przypuszczałam, że tak się rozkleje. I jak oglądając powtórki na tvp1 gdzie bawet zaczełam rozumieć Huurem, to po odc 82,83 nienawidze jej i Sulcia a jeszcze przede mną śmierć Mustafy
Oznaczajcie spojlery
Lovatic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-06-27, 12:42   #938
Candy_lips
Zakorzenienie

Ja teraz nie pracuję, szukam pracy, ale też leniłam się i oglądałam ostatnio po 3 lub czasem i 4-5 odcinków "Wspaniałego stulecia" na YouTube dziennie, czyli z 4 godziny oglądania albo ponad i czasem, zaszalałam No, ale pewnie wiele z Was to nie dziwi, pewnie nie tylko ja tyle dziennie obejrzałam, same wiecie jak serial wciąga pewnie Bardzo popłakałam się na odcinku, gdzie Ibrahim spotkał się ze swoją rodziną, a potem bali się, że zostanie zabity, bardzo wzruszające. Teraz w odcinkach widać bardziej ludzką twarz Hurrem - teraz będę oglądać 30 odcinek. Nie postępowała Hurrem dobrze, ale ją lubię i jest dobrze pokazane, że ona mimo wszystko nawet te złe rzeczy robiła dla sułtana, dla swoich dzieci, więc nie jest czysto zła, tylko też dla swoich bliskich jest w stanie zrobić chyba wszystkich, a do tego takie czasy, gdzie jak widać w było wiele intryg, każdy walczył o swoje, często w nieetyczny sposób, ale czasem nie było wtedy innego wyboru.

No i miałam tak, że do pewnego odcinka czułam, że wiadomo Hurrem manipuluje sułtanem jedynie, bo wiadomo, że początkowo to raczej nie była jeszcze miłość z jej strony. On wtedy zakochany. Teraz jakbym czuła, że są odwrócone proporcje, że Sulejmanowi mniej zależy, a ona bardzo go kocha, teraz nie czuję już u niej tu wielkich manipulacji, ale miłość do niego i musi o niego walczyć, bo inaczej mam wrażenie, że to, by się między nimi mogło rozpaść. Oj, nie miały wtedy kobiety łatwo.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-06-27 o 12:45
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 21:01   #939
mahidevran73
Przyczajenie

Też się wciągnęłam, kocham muzykę z tego serialu, a zwłaszcza dźwięk harfy i skrzypiec.
Nie uważacie aby, że nasza polska aktorka Kasia Zawadzka przypomina z urody Mahidevran>
https://www.google.pl/search?q=katar...-ve7H9YTgkM%3A

http://8.s.dziennik.pl/pliki/4632000...ki-900-598.jpg
mahidevran73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-01, 21:04   #940
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mahidevran73 Pokaż wiadomość
Też się wciągnęłam, kocham muzykę z tego serialu, a zwłaszcza dźwięk harfy i skrzypiec.
Nie uważacie aby, że nasza polska aktorka Kasia Zawadzka przypomina z urody Mahidevran>
https://www.google.pl/search?q=katar...-ve7H9YTgkM%3A

http://8.s.dziennik.pl/pliki/4632000...ki-900-598.jpg
Tak faktycznie jest do niej podobna.
Stary 2015-07-01, 21:44   #941
mahidevran73
Przyczajenie

nudno tu ostatnio więc w oczekiwaniu na odcinek 85 chciałabym rozwinąć temat najprzystojniejszych mężczyzn serialu, więc dla mnie tak wygląda ranking:
1. Bali Bej
2. Mustafa
3. W pierwszym sezonie był ochroniarz niezłe ciacho taki ciemny z mocnymi brwiami...
4. Yahya jest niezły
... Mąż Nigar wg mnie wcale nie jest brzydki

A co do Mihrimah uważam, że jest idealną mieszanką urody swoich rodziców - mocno zarysowane piękne łuki brwi po sułtanie i reszta delikatniejsza po Hurrem

Edytowane przez mahidevran73
Czas edycji: 2015-07-19 o 06:58 Powód: i Leon był przystojny...
mahidevran73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-10, 22:05   #942
leneczka3
Przyczajenie

No i dziś po obejrzeniu kolejnego odcinka stwierdzam jasno, jak tu nie współczuć Hurrem? Jakim trzeba być człowiekiem żeby uśmiercać człowieka i jeszcze wmawiać innym że to jego wina, Hurrem świetnie powiedziała Shach że Ona od początku walczy tylko o przeżycie.
Nienawidzę Hatice, żałosna, słaba, nie mająca swojego zdania kobieta. Jedyne to jej wychodzi to płacz i lament, mam nadziej e ze Hurrem w końcu się jej pozbędzie.
leneczka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 00:32   #943
DariaKom
Zakorzenienie

Nowy odcinek był jakiś taki nudnawy.
Hatice jest nieznośna. Wstrętne, rozpieszczone dziecko.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 03:46   #944
Candy_lips
Zakorzenienie

Ja aktualnie jestem na odcinku 76. Szkoda mi bardzo Bali Beja, a właściwie jego ukochanej Armin i tego jak musi się nacierpieć, bo ona umarła, popłakałam się w poprzednich odcinkach.

Co do Hurrem to ja teraz nawet ją lubię nadal, mimo że dąży do celu po trupach i tego nie pochwalam, ale jednak w filmie/serialu takie charaktery są ciekawsze. To co innego niż życie, choć wiadomo kiedyś żyła Hurrem i też była dosyć niebezpieczna, wtedy jej poznać bym nie chciała. Wtedy to co innego.

Hatice też za bardzo nie lubię, jest straszną histeryczką, cały czas się czymś przejmuje i czasem owszem ma duże powody, w tych odcinkach co oglądam też sporo przeszła, ale i bez tego dużo przesadzała. Jest też taka niestabilna emocjonalnie, płaczliwa i to bardzo.

Ibrahima teraz też nie lubię, zrobił się z niego sadysta, za bardzo władza mu uderza do głowy. Trochę jak Hurrem tak naprawdę, on też pochodzi ze zwykłej rodziny i jakby nie patrzeć oboje dążą do władzy.

Nigar lubię najbardziej, dobra dziewczyna, a ma moim zdaniem z nich praktycznie najgorzej, zwłaszcza, że czytałam o serialu i wiem co będzie w dalszych odcinkach. Ona chyba jako jedyna praktycznie nie tworzy intryg, jak robi coś złego to tylko dla kogoś, bo chciałaby być zauważona, kochana jakby nie patrzeć, tak uważam. W pełni lojalna np była dla Hurrem, a ta ją odrzuciła, a w tamtej sytuacji z Leonem to nie bardzo była jej wina, nie mogła sprzeciwić się Ibrahimowi, widziała co może wtedy jej zrobić... Dla mnie Nigar też jest jedną z ładniejszych kobiet w serialu, ma według mnie oryginalną urodę, fajne lekko skośne oczy i wygląda to moim zdaniem zjawiskowo.
Stary 2015-07-18, 21:32   #945
zuykot
Rozeznanie

Witam
Jak zobaczyłam nazwę wątku od razu wiedziałam, że muszę się tu udzielić, ponieważ uwielbiam ten serial
Z uwagi, że są wakacje i w tv puszczają tylko powtórki, powiedzcie mi drogie gdzie oglądacie najczęściej serial ?

...przypadkowe zdarzenia są bliznami losu. Nic jednak nie dzieje się przypadkowo, Danielu. Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru
M.
zuykot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 22:22   #946
kalinolistek
Zakorzenienie

Na facebooku jest fanpage Wspanialego stulecia. Moj chlopak bacznie oglada tam odcinki, wiec warto pogmerac w fejsbukowych czelusciach.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-18, 22:45   #947
zuykot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kalinolistek Pokaż wiadomość
Na facebooku jest fanpage Wspanialego stulecia. Moj chlopak bacznie oglada tam odcinki, wiec warto pogmerac w fejsbukowych czelusciach.
Dzięki bardzo

...przypadkowe zdarzenia są bliznami losu. Nic jednak nie dzieje się przypadkowo, Danielu. Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
M.
Stary 2015-07-19, 00:01   #948
karolciak86
Raczkowanie

Jak możecie lubić Hurrem? Przecież ona jest straszna. Swoją przyjaciółkę najpierw gotowa była otruć podając jej najpierw do jedzenia swoje potrawy (bojąc się, że są zatrute), a później poparzyła jej calą twarz. Nawet amuletu jej nie pozwalała wziąć. Ona jest zapatrzoną w siebie tyranką.

A w nim artykuły o zdrowym odżywianiu, dietach etc. m.in. o: Glukomannan , Zielony Jęczmień, Jagody Acai, Dieta 1200 kalorii i wiele innych...
karolciak86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 09:28   #949
zuykot
Rozeznanie

Jak obejrzysz dalsze odcinki to zobaczysz jej bardziej ludzką twarz

M.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-19, 10:04   #950
karolciak86
Raczkowanie

Oglądałam póki co wszystkie odcinki na TVP i nie mam wątpliwości, że ona jest okropną manipulantką i egoistką.

A w nim artykuły o zdrowym odżywianiu, dietach etc. m.in. o: Glukomannan , Zielony Jęczmień, Jagody Acai, Dieta 1200 kalorii i wiele innych...
karolciak86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-19, 10:36   #951
zuykot
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolciak86 Pokaż wiadomość
Oglądałam póki co wszystkie odcinki na TVP i nie mam wątpliwości, że ona jest okropną manipulantką i egoistką.
A moim zdaniem ona ma dwie twarze. Ale któraś z nich na 100% kocha Sulejmana. Na początku to była miłość do władzy i zawiść ale ona go po swojemu kochała

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:
Napisane przez mahidevran73 Pokaż wiadomość
nudno tu ostatnio więc w oczekiwaniu na odcinek 85 chciałabym rozwinąć temat najprzystojniejszych mężczyzn serialu, więc dla mnie tak wygląda ranking:
1. Bali Bej
2. Mustafa
3. W pierwszym sezonie był ochroniarz niezłe ciacho taki ciemny z mocnymi brwiami...
4. Yahya jest niezły
... Mąż Nigar wg mnie wcale nie jest brzydki

A co do Mihrimah uważam, że jest idealną mieszanką urody swoich rodziców - mocno zarysowane piękne łuki brwi po sułtanie i reszta delikatniejsza po Hurrem
Ja bym tam na pierwszym miejscu postawiła Sulejmana. Według mnie nie miał żadnych konkurentów. Moja mama natomiast w ostatnich odcinkach tęskni za Bali Bejem i mówi, że on to numer 1. dla niej Ale, żeby któryś mi się tak spodobał, że hoho to nie ma ani jednego, bo ja gustuję w blondynach

Za to z kobitek to jak najbardziej Hurrem Piękna aktorka, uwielbiam ją. Żadna nie jest tak ładna jak ona

M.
Stary 2015-07-19, 12:23   #952
kalinolistek
Zakorzenienie

Gdybym przezyla to co Hurrem, widziala smierc rodzicow, zostala porwana, trafila do haremu jako niewolnica, to nie wiem czy nie stalabym sie taka jak ona. Odebrali jej wszystko, nic dziwnego, ze tak zaciekle realizowala swoje plany.
Fakt, zginelo wielu niewinnych ludzi, za co powinna poniesc kare ale ogladajac ten serial mam wrazenie, ze tam mozna bylo zginac za nic. Straszne czasy.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-21, 08:33   #953
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Jak możecie lubić Hurrem? Przecież ona jest straszna. Swoją przyjaciółkę najpierw gotowa była otruć podając jej najpierw do jedzenia swoje potrawy (bojąc się, że są zatrute), a później poparzyła jej calą twarz. Nawet amuletu jej nie pozwalała wziąć. Ona jest zapatrzoną w siebie tyranką.
Na początku miałam podobne wrażenie, dopiero od pewnego momentu zaczęła pokazywać bardziej ludzką twarz. Nie usprawiedliwiam jej całkowicie, dla mnie ta postać jest bardzo ciekawa - zwłaszcza jak uczy się reguł panujących w pałacu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-26, 02:58   #954
Candy_lips
Zakorzenienie

Też bardzo podoba mi się uroda Hurrem. Niektórzy piszą, że jest grubsza od innych aktorek w serialu, ale co z tego? Dla mnie jej to pasuje, dla mnie u niej to dodaje dużo kobiecości, nie trzeba być bardzo szczupłą przecież, by być ładną, a gruba moim zdaniem też nie jest i to są u niej kobiece kształty, wygląda bardzo ładnie Za to np Mahidevran czy obecnie Firuze też piękne, ale jak dla mnie nieco mniej niż Hurrem, bo według mnie trochę za chude. Tzn są ujęcia w serialu gdzie Hurrem mniej mi się podoba, ale ogólnie jest moim zdaniem bardzo ładna. Twarz ma moim zdaniem śliczną po prostu.

Co do zachowań Hurrem to ja też w pewnym stopniu ją rozumiem. Oczywiście nie da się całkowicie usprawiedliwić tego co robi, ale w pewnym stopniu zrozumieć można. Ja tam nawet ją lubię, mimo jej wad. No chociaż jak pisałam w prawdziwym życiu to co innego, co innego oglądać w serialu, a poznać osobiście kobiety jak ona bym może nie chciała, bo wiadomo co innego serial co innego życie. No, ale właśnie jak widać tam wiele osób jest przebiegłych, ona często przegina jeszcze bardziej, ale nie jest też dużo gorsza od innych osób tam, a przeszła wiele. Może w niemoralny sposób do końca, ale dąży do celu, czasem chroniąc też siebie i swoich bliskich, bo przecież tak jak było gdzieś napisane jej synowie są zagrożeni, bo podobno wiadomo jeden syn zasiadał na tronie, a według tamtego prawa powinien innych zabić, czyli swoich braci czy ktoś tam miał zabić, by nie było walk o władzę. Smutne.

No i popatrzcie, w haremie nie trzeba było być niewolnicą, by mieć małe prawa. Np książe Mustafa też ma nie za ciekawie, bo np czasem zamiast móc być z tą, którą kocha to nie może, wszystko to zagrywki polityczne, nawet jego matka mówi, że on ma być z tą, która da świetność Imperium Osmańskiemu, nie zważa potem już za bardzo na jego uczucia, mówi, że tutaj ma liczyć się polityka, a nie miłość. On też pod tym kątem wolny nie jest i też nie jest to jakieś dobre życie.

---------- Dopisano o 03:57 ---------- Poprzedni post napisano o 03:51 ----------

Cytat:
Nie usprawiedliwiam tego. No po prostu ona w zły sposób chciała zatrzymać uczucie sułtana, władzę raczej też - i to, i to. Niemniej ma też w sobie coś, co sprawia, że nawet ją lubię, chociaż owszem, widzę jej wady, ale ciekawa postać, więc bez niej byłoby źle w serialu jak dla mnie.

---------- Dopisano o 03:58 ---------- Poprzedni post napisano o 03:57 ----------

Cytat:
Napisane przez zuykot Pokaż wiadomość
Witam
Jak zobaczyłam nazwę wątku od razu wiedziałam, że muszę się tu udzielić, ponieważ uwielbiam ten serial
Z uwagi, że są wakacje i w tv puszczają tylko powtórki, powiedzcie mi drogie gdzie oglądacie najczęściej serial ?
Teraz oglądam na ekinoonline.pl. Na YouTube pousuwaali trochę odcinków chyba jak patrzyłam, a ja jestem na 139, bo często oglądałam po wiele odcinków w necie Ja w telewizji nie oglądałam, prócz jednego czy dwóch odcinków, tak wyszło, tak mi też wygodniej, bo i tak tv rzadko oglądam hehe.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2015-07-26 o 02:56
Stary 2015-07-26, 19:09   #955
Hajmon
Przyczajenie

Cześć,jestem tu nowa i dołączam do fanów "Wspaniałego..
A do wszystkich co nie lubią Hurrem(ja ją akurat lubię
-Jak wiemy muzułmanin może mieć kilka żon,(tak samo Arab).Akcja dzieje się w Turcji,czyli muzułmańskim państwie,w którym istnieje poligamia. W Europie czegoś takiego nie ma,ale zapewne wielu chciałoby. Ale wracając.Hurrem pochodziła z Europy,z prawosławnej rodziny i miała się ożenić z Leonem,jak mówi serial,ale wiemy z jakich przyczyn do tego nie doszło.Gdy przyjechała do Konstantynopola nie była przyzwyczajona do dzielenia się sułtanem z innymi kobietami.Może też dlatego tak zapalczywie o niego walczyła,więc postawcie się na jej miejscu i zrozumcie ją,bardziej na burę zasługuje Hatice,co mężem sie nie chciała dzielić.Nawet jak została muzułmanką,to przecież nadal była Europejką
Hajmon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-27, 01:09   #956
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hajmon Pokaż wiadomość
Cześć,jestem tu nowa i dołączam do fanów "Wspaniałego..
A do wszystkich co nie lubią Hurrem(ja ją akurat lubię
-Jak wiemy muzułmanin może mieć kilka żon,(tak samo Arab).Akcja dzieje się w Turcji,czyli muzułmańskim państwie,w którym istnieje poligamia. W Europie czegoś takiego nie ma,ale zapewne wielu chciałoby. Ale wracając.Hurrem pochodziła z Europy,z prawosławnej rodziny i miała się ożenić z Leonem,jak mówi serial,ale wiemy z jakich przyczyn do tego nie doszło.Gdy przyjechała do Konstantynopola nie była przyzwyczajona do dzielenia się sułtanem z innymi kobietami.Może też dlatego tak zapalczywie o niego walczyła,więc postawcie się na jej miejscu i zrozumcie ją,bardziej na burę zasługuje Hatice,co mężem sie nie chciała dzielić.Nawet jak została muzułmanką,to przecież nadal była Europejką
No tak, ogólnie to podobno w prawdziwej historii nie istniał chyba Leon, tutaj jest to ubarwione. Co do Hatice to wiesz Ibrahim nie miał haremu, ona nie była niewolnicą, więc wcale nie musiała się na to godzić, co innego jej życie w małżeństwie, a co innego harem, gdzie były te zasady i niewolnica nie mogła nic powiedzieć.
Stary 2015-07-27, 16:28   #957
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hajmon Pokaż wiadomość
Gdy przyjechała do Konstantynopola nie była przyzwyczajona do dzielenia się sułtanem z innymi kobietami.Może też dlatego tak zapalczywie o niego walczyła,więc postawcie się na jej miejscu i zrozumcie ją,bardziej na burę zasługuje Hatice,co mężem sie nie chciała dzielić.
W jednym z odcinków Valide podsuwa sułtanowi nałożnicę, bo chce nauczyć Hurrem dzielenia się sułtanem - to samo, czego ona i Mahidevran musiały się nauczyć. Zarówno sułtanka matka, jak i Mahidevran były muzułmankami, wyrosły w tej kulturze, więc powinna to być naturalna dla nich sprawa.

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Też bardzo podoba mi się uroda Hurrem. Niektórzy piszą, że jest grubsza od innych aktorek w serialu, ale co z tego? Dla mnie jej to pasuje, dla mnie u niej to dodaje dużo kobiecości, nie trzeba być bardzo szczupłą przecież, by być ładną, a gruba moim zdaniem też nie jest i to są u niej kobiece kształty, wygląda bardzo ładnie
Wydaje mi się, że uroda aktorki grającej Hurrem bardziej pasuje do kanonów piękna w czasach, w których rozgrywa się serial.
Nie uważam, żeby była grubsza - ładne, apetyczne krągłości, regularne i kobiece rysy twarzy.

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Co do Hatice to wiesz Ibrahim nie miał haremu, ona nie była niewolnicą, więc wcale nie musiała się na to godzić, co innego jej życie w małżeństwie, a co innego harem, gdzie były te zasady i niewolnica nie mogła nic powiedzi.eć.
Ibrahim chyba mógł mieć kilka żon + konkubin, ale wydaje mi się, że nie byłoby to mile widziane przez sultana (ukochana siostra jako jedna z wielu kobiet).
Poza tym Ibrahim przyjął islam mniej lub bardziej świadomie w wieku wczesnonastoletnim, jego rodzice byli chrześcijanami - wychowywał się w tradycyjnej rodzinie, niekoniecznie mogło to być zgodne z wzorcami, w których dorastał.

Stary 2015-07-27, 21:35   #958
Candy_lips
Zakorzenienie

Aha no tak, ja też uważam jak pisałam, że Hurrem ma fajne kształty, dla mnie też nie jest gruba. Dla niektórych chyba tak, jak piszą, ale dla mnie nie. No i ładna twarz jak dla mnie

Aa no tak, możliwe. No, ale Hatice jak sama mówiła to ona może wymagać wierności nie to co niewolnice hehe Tutaj ma rację, że jej pozycja jest inna, no lepsza, bo nie jest w niewoli, ale i tak czasem za bardzo się zaczęła wywyższać ;P No, ale ona to taka rozpieszczona trochę córka chyba ogólnie.
Stary 2015-07-29, 15:47   #959
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Ibrahim chyba mógł mieć kilka żon + konkubin, ale wydaje mi się, że nie byłoby to mile widziane przez sultana (ukochana siostra jako jedna z wielu kobiet).
Poza tym Ibrahim przyjął islam mniej lub bardziej świadomie w wieku wczesnonastoletnim, jego rodzice byli chrześcijanami - wychowywał się w tradycyjnej rodzinie, niekoniecznie mogło to być zgodne z wzorcami, w których dorastał.
Nie mógł. Sułtanka miała specjalne prawa jako członkini dynastii min. prawo do rozwodu (normalnie kobieta nie miała prawa do rozwodu, rozwód dać mógł tylko mężczyzna), prawo do bycia jedyną żoną.

Prawdziwy pasza Ibrahim miał swój harem niewolnic zanim ożenił się z sułtanką i właśnie w tym haremie wychowała się Hurrem i została przez niego podarowana sułtanowi w prezencie.
Stary 2015-07-31, 12:53   #960
Blair Audrey
Rozeznanie

Dołączam do grona fanek Wspaniałego Stulecia
Jako jedna z nielicznych, nie znoszę Hurrem, moją faworytką jest Mahidevran.
Strasznie dużo osób patrzy na nią, jak zauważyłam, dość jednowymiarowo, traktuje jako 'czarny charakter' i uporczywie ignoruje fakt, że Hurrem jest dużo bardziej bezwzględną intrygantką.
Blair Audrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości