|
|
#181 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ?
W sądzie biskupim w sosnowcu łatwość stwierdzenia niewazności małzeństwa zależało od ilości zer w datku na 'diecezje'.
Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-07-26 o 16:36 |
|
|
|
|
#182 |
|
Zakorzenienie
|
Po 22 latach unieważnili? A z jakiego powodu wiesz może? No bo faktycznie unieważnienie po tylu latach przez KK wydaje się zaskakujące, bo myślałam, że prędzej po krótszym czasie, właśnie z tych nielicznych powodów.
|
|
|
|
|
#183 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#184 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to dlaczego sąd biskupi orzekl cyt "o unieważnieniu małżeństwa"? Nie da się unieważnić rzeczy nieważnej ![]() ---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ---------- Cytat:
Nie wiem z jakiego, nie pytalam... Ale facet byl z tamta zona moze z rok, wzięli rozwód cywilny, ponownie sie ozenil i przez 20 lat byl mężem innej kobiety. Z obiema miał dzieci, caly czas starali się (w sensie on i jego nowa zona, tej starej bylo wszystko jedno) o unieważnienie- udalo się po ponad dwudziestu latach, kiedy wszystkie dzieciaki byly juz pelnoletnie. |
||
|
|
|
|
#185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Juli. Bo tak mi jeszcze do glowy przyszlo. Zanim zaczelabym stosować NPR bez lęku po porodzie to musielibyśmy odpuścić seks na kilka-kilkanaście miesięcy. I nie interesują mnie opinie w Internecie bo to ja z Tż jestesmy odpowiedzialni za ewentualne poczęcie. Jesli ze wzgledu na zmeczenie, nierówne cykle, karmienie piersią mój organizm mówi mi, że różnie może być to ja nie chcę się stresować czy zajdę teraz w ciążę czy nie. Ale tak jak już pisałam nie przeczę, że są pary stosujące tę metodę całe życie i podziwiam ich. Edytowane przez SennaMgla Czas edycji: 2015-07-27 o 15:21 |
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I ja też nie mam nic do NPRu, ale gdybym nie czuła się pewnie, to też wybrałabym inną metodę. A w takich warunkach też bym się nie czuła. Ba, są też metody, które nie zakładają stałej pory pomiarów, w tej chwili dokładnie nie wymienię. Jest jeszcze śluz i obserwacje szyjki macicy. Ale każda para sama decyje o swojej antykoncepcji i nie podoba mi się ton Twojej wypowiedzi. |
|
|
|
|
|
#189 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że za to nie zostanę wyklęta. Mimo wszystko fajnie, że takie ciekawe wątki się tu pojawiają!
|
|
|
|
|
|
#190 |
|
Raczkowanie
|
A seks analny jest dopuszczany przez ludzi wierzących, praktykujących?
Podziwiam tych ludzi za wytrwałość we własnych przekonaniach i....znalezieniu osoby, która ma takie same poglądy. To jest naprawdę wielkie szczęście, bo nie raz widzę pary, które kompletnie się nie rozumieją, boją się rozmawiać a później po x latach wychodzą nieprzyjemne sytuacje. Mam też wrażenie, że wierzący krócej ze sobą chodzą, szybciej się zaręczają i biorą ślub ale to dobrze Nie ma sensu chodzić ze sobą po 7-9 lat...Osobiście nie chciałabym czekać aż do ślubu ale z drugiej strony to jest fajne...bo po ślubie jest coś nowego...sex. Uczycie się poznawać własne ciała, rozwiązywać problemy itd... A jak już współżyliśmy to noc poślubna..hmm...jest taka sama jak tysiące poprzednich ![]() Najważniejsze to (bez znaczenia czy wierzysz czy też nie) dbać o związek, naprawiać i rozwiązywać problemy a nie od razu rozchodzić się. Ludzie teraz idą na łatwiznę. |
|
|
|
|
#191 |
|
Raczkowanie
|
Jak powszechnie wiadomo, zgrzeszyć można myślą, mową, czynem, jak i zaniedbaniem. Ja zaś chciałabym się odnieść do myśli i ukierunkować swe pytanie do katolików praktykujących czystość seksualną. Czy zdarzyło się Wam rzeczywiście skierować swe myśli w kierunku sfery erotycznej, jak i fantazyjnej? Odczuliście pewnego rodzaju brzemię i gorzką świadomość popełnionego grzechu?
|
|
|
|
|
#192 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, czy jest jakiś człowiek na ziemi, który nigdy nie zgrzeszył myślą
. I co miałoby być brzemieniem grzechu? Generalnie katolicy uczą się metod kierowania swoich myśli - sam fakt, że coś Ci przemknie przez myśl nie jest grzechem, ale pozwolenie osiąść w głowie np. fantazji erotycznej, lubowanie się w niej etc już jest. Żeby był grzech, trzeba świadomie się tejże fantazji/myślom oddać.
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
tyene, anno87: uderz w stół i tak dalej. Przyszła dziewczyna, która orzekła, że w jej aktualnej sytuacji npr jest zbyt wielkim wyzwaniem, więc niemal natychmiast znalazła się uprzejma dyskutantka, która podważyła jej rozpoznanie, o, tak:
Cytat:
Idealna ilustracja wartościowania, które jest wszyte w niemal każdą wypowiedź chwalącą npr. |
|
|
|
|
|
#194 | |
|
Konto usunięte
|
Generalnie zgodzę się z Tobą, zresztą chyba wystarczająco wyraźnie to wyraziłam w poprzedniej wiadomości. Ale inaczej bym położyła akcent.
Cytat:
Moim zdanie, chociażby chcieli stosować te prezerwatywy z czystego, błogiego lenistwa i ignorancji, czy też ku urozmaiceniu życia erotycznego, to nikt nie powinien się wtrącać i udzielać rad w tym tonie. Ale wiem, co masz na myśli, też mnie to denerwuje. |
|
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
|
- oczywiście, że nie powinien. Niemniej, zwracam uwagę na ten post, bo stanowi dobrą egzemplifikację tego, co pisałam wcześniej w kontekście propagowania npr i, szerzej, katolickiej etyki seksualnej: ignorowanie problemów i protekcjonalne traktowanie ludzi, którzy się z nimi borykają i jeszcze śmią o tym mówić głośno.
|
|
|
|
|
#196 |
|
zuy mod
|
Nie potrafię potraktować poważnie ideologii, o ktorej nawet sama Tyene pisze, ze w czesci wyznan chrzescijanskich antykoncepcja jest OK, a w części NPR jest grzechem. Skąd wiadomo, które podejście jest wlasciwe, skąd wiadomo, ktorego oczekuje Bóg?
Nie kupuję tego. To po prostu nie ma sensu. Jako osoba z problematycznym zyciem seksualnym nie rozumiem i nie zrozumiem zafiksowania na seksie waginalnym. Nieważne, ze malzonkowie się kochają i chcą sobie sprawiac przyjemnosc - musi byc w pochwie i tyle. A jak boli to mogą przerwac, nie mogą sprawić sobie przyjemnosci inaczej. Mogę zrozumieć idee czekania do slubu, ale tej calej reszty zakazów i obwarowan - nigdy.
|
|
|
#197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#198 |
|
Zakorzenienie
|
Te różnice wynikają także z kompletnie innych fundamentów teologicznych między katolicyzmem a np. protestantyzmem. Tu już można byłoby eseje pytać na tym, jakie fundamenty sprawiają, że finalnie istnieją różnice. Kościoły protestanckie jednak do lat 20 wszystkie w sumie potępiały antykoncepcję.
|
|
#199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy nie stoi to w sprzeczności z wiarą chrześcijan w życie wieczne oraz w nierozerwalność małżeństwa? Ten drugi małżonek, którzy przeżył dłużej, po zmartwychwstaniu będzie mógł bez zażenowania popatrzeć w oczu obu partnerów lub partnerek? |
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
|
W wielu miejscach na świecie wyszło. Wiele zależy od episkopatu i diecezji/archidiecezji lokalnych. Ja w USA w naszej diecezji mam: a) pre-Cana, czyli nauki przedślubne b) kwestionariusz kompatybilności c) obowiązkowe rekolekcje. W USA jest minimum rok narzeczeństwa w KK generalnie.
|
|
#201 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#202 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
Oczywiście protestanci by się nie zgodzili, są między nami fundamentalne różnice.
|
|
|
#203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że ksiądz na pogrzebach mówi, że jeszcze się spotkamy w życiu wiecznym... |
|
|
|
|
|
#204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak dla mnie w takich roważaniach za dużo jest "oka i linijki", a nie intencjalności. I tak, wiem że wg KK intencje nie zmieniają nic w seksie - dlaczego zatem zmieniają np. pod względem 5 przykazania? Żołnierz nie ma grzechu zabijając wroga, grzech ma napadający - to słyszałam od masy księży i nie wiem, czy nie w jakiś książkach. I mimo, że naprawdę staram się to jakoś wyjaśnić, to nie potrafię. I póki co nikt nie potrafi, żaden ksiądz ani nikt. |
|
|
|
|
|
#206 |
|
zuy mod
|
Tyene - a co z wierzacymi inaczej i zyjacymi wg zasad innego kosciola? Beda zbawieni czy nie?
Niestety, ale nie umiem patrzec na kosciol(y) inaczej niz jak na zrodlo zniewolenia ludzkich potrzeb. Oczywistym jest, ze zakazy dotyczące seksualnosci z niczego innego nie wynikają. Wiem. Nie zgodzisz się bo w amerykanskich ksiazkach piszą inaczej. Nie jest tez moją intencją Cie przekonywac bo wiem, ze nie przekonam. Niestety, moj prosty, ateistyczny rozum nie potrafi zrozumiec dlaczego z tak prozaicznej i nieszkodliwej czynności jak np. masturbacja czyni się zlo rowne niemalze usmierceniu drugiego człowieka. Dlaczego z zony, która chcąc sprawic mezowi przyjemnosc i polylajacej nasienie czyni się grzesznice. Dlaczego zwiazek uswiecony (za drobną) oplata staje się w magiczny sposob lepszy. To wszystko wiąże się dla mnie tylko i wyłącznie z chęcią kontroli nad ludzką seksualnością. I niebezpiecznie kojarzy się z antyutopijnymi wizjami. Nie chcę byś poczula się oceniana czy urazona, bo nie to jest moją intencją. Probowalam zrozumieć, serio, ale im wiecej przykladow czytam, ktore opieraja się na coraz dokladniejszym opisaniu co-mozna-a-czego-nie, tym bardziej boję się, że to i tylko to bylo intencją kosciola.
|
|
|
#207 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co tu dużo mówić, uważam, że KK przyciąga ludzi, którzy mają zapędy perfekcjonistów, szczególnie w tej dziedzinie i i wiem, że jest wielu katolików, którzy z dokręcania sobie w tej kwestii śruby uczynili sobie rodzaj sportu i bywa, że zapominają totalnie, po co to wszystko. Ktoś lubi trenować kegla, ktoś silną wolę, jeśli dwie strony mają podobne aspiracje, to nie ma im co tego bronić. Religia (nie tylko katolicyzm) zakłada ciągłe samodoskonalenie się, ale z założeniem, że ideału się nie osiągnie. Nie zgodzę się, że jest to rzecz zarezerwowana dla katolików czy w ogóle ludzi wierzących. Tak samo, jak nie jest niczym zazerwowanym dla katolików nie uznawanie masturbacji i dążenie do jednej, stałej relacji seksualnej czy stosowanie NPR z całą jego filozoficzną otoczką. Natomiast kwestia wiary jest jeszcze czymś innym no i tu faktycznie nie da się wytłumaczyć, trzeba "poczuć", tak samo, jak nie da się komuś wytłumaczyć, jak to jest jeździć na rowerze czy pływać, jeśli sam nie ma tego doświadczenia na koncie. . |
|||
|
|
|
|
#208 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Za to w razie wojny - nagle intencje już się liczą, mimo tego, że obie strony zabijają z zimną krwią innych ludzi. A przecież jasno jest napisane "Nie zabijaj". Bez dodatków "Nie zabijaj, ale wroga możesz, bo bronisz rodzinę". I w idealistycznym świecie i Kościele powinno być tak, że nikt nie może zabijać = brak wojen. No ale życie jest życiem, i wszyscy wiedzą, że tak nie będzie. I wg mnie stąd te uchylenia przykazania 5, a za to rozdrabnianie się nad 6 w nieskończoność i włażenie w każdą możliwą sytuację między małżonkami - czego pojąć nie mogę. Edytowane przez OceanSoul123 Czas edycji: 2015-07-27 o 22:06 |
|
|
|
|
|
#209 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez MistrzyniDrugiegoPlanu Czas edycji: 2015-07-27 o 22:15 |
|
|
|
|
|
#210 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i wymienia 4 warunki dopuszczające: "
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.

Mam nadzieję, że za to nie zostanę wyklęta. Mimo wszystko fajnie, że takie ciekawe wątki się tu pojawiają!
ale to dobrze

.