Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-29, 15:13   #421
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Dot.: Seksualność a wiara ..jak to wygląda z perspektywy katolików ?

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Dobra, dziewczyny, ten wątek mnie wykończył psychicznie chwilowo i nie mam ochoty na przebywanie na forum. Znikam na miesiąc, może trochę dłużej.
I tak miałaś świętą cierpliwość na tą całą dyskusje mi by się po jednej stronie odechciało tłumaczyć wszystko innym .
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:26   #422
Ingrid80
BAN stały

Dla mnie te teorie o nieusuwaniu zarodka w ciazy ektopowej bez jajowodu i inne przypominają zasadę nieprzetaczania krwi u świadków Jehowy...
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:29   #423
201604130936
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242025]I tak miałaś świętą cierpliwość na tą całą dyskusje mi by się po jednej stronie odechciało tłumaczyć wszystko innym .[/QUOTE]

Odechciało tłumaczyć teologowi bo się jest bardziej papieskim.od papieża (przykład encykliki) i tępo upierac przy swoim. Każdemu by się odechciało.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:41   #424
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Odechciało tłumaczyć teologowi bo się jest bardziej papieskim.od papieża (przykład encykliki) i tępo upierac przy swoim. Każdemu by się odechciało.
Nie o to mi chodziło.. ten watek to tylko obijanie piłeczki i odpychanie ataków z jednej do drugiej strony, a Tyene się rozpisuje na całe strony tłumacząc użytkowniczkom krok po kroku jak wygląda wiara że jej się chce w tym uczestniczyć to ją podziwiam,mi by się nie chciało..Mogła napisać do mnie prywatną wiadomość więcej pożytku by z tego było.

Poza tym teologię kończy się na studiach ,a to nie ma nic z wspólnego z prawdziwą wiarą.

Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Czas edycji: 2015-07-29 o 15:43
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:43   #425
201604130936
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242310]Nie o to mi chodziło.. ten watek to tylko obijanie piłeczki i odpychanie ataków z jednej do drugiej strony, a Tyene się rozpisuje na całe strony tłumacząc użytkowniczkom krok po kroku jak wygląda wiara że jej się chce w tym uczestniczyć to ją podziwiam,mi by się nie chciało..Mogła napisać do mnie prywatną wiadomość więcej pożytku by z tego było.[/QUOTE]

Jak wygląda jej wiara. W teorii. I bardziej papieskio od papieża. Co jest zwyczajnie szkodliwe (przykład ciąży pozamacicznej). Cieszę się, że masz nową idolke, pomnik postaw.
Stary 2015-07-29, 15:43   #426
DziewczynaWloczykija
Zadomowienie

Cytat:
Pogrubione: Ty tak na serio? Wprawdzie spotkałam się już z takim pomysłem (swego czasu było głośno o młodej, bardzo wierzącej dziewczynie, Monice Brzozie, która zmarła na raka i miała życzenie, żeby do trumny założyli jej białą suknię jak na ślub - bo twierdziła, że idzie na spotkanie ze swoim oblubieńcem, Jezusem) ale myślałam, że to odosobniony przypadek, teraz widzę, że to jakiś nowy trend, dla mnie mający trochę znamiona schizofrenii...
Nie widzę sensu, by tak negatywnie oceniać tę dziewczynę. Wprawdzie ja nie mam podobnych marzeń, ale nie wydaje mi się, by prosiła ona o coś złego, szczególnie że ponoć była wierząca, więc na pewno przedyskutowała to ze swoim spowiednikiem. Są kobiety, które noszą na palcach obrączki mające symbolizować ich "małżeństwo" z Chrystusem i nic nam do tego, to ich decyzja.

Cytat:
Boję się tylko, że teraz fanki O. Bashobory zaczną czerpać radość ze związku (partnerskiego) z Jezusem, a na mężczyzn z krwi i kości nawet nie raczą spojrzeć.
Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post. Napisałam w nim, że przecież biorę pod uwagę normalny związek z mężczyzną, o ile spotkam właściwego na swojej drodze.
DziewczynaWloczykija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:43   #427
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
O tym żeby tak zalecano młodym dziewczynom. Za moich czasów nic takiego nie było, nie mówiło się o tym, że najpierw petting, seks oralny itd. Każdy robił jak czuł. Mówi się teraz o tym na jakiś zajęciach w szkołach?
"Sztuka kochania" Wisłockiej pierwsze wydanie miała, jak podaje Wikipedia, w 1976 roku. No i w tej ramocie, skądinąd w wielu punktach współcześnie nieznośnej, możesz przeczytać dość dokładnie, dlaczego należy zaczynać powoli, dlaczego należy nie zaczynać od penetracji, tylko od pieszczot, pettingu, uczenia się orgazmu. Wisłocka prawi o tym, że z punktu widzenia rozwoju seksualności, w interesie kobiety jest odwlekanie stosunku waginalnego, który powinien mieć miejsce w momencie, w którym kobieta takiego doznania chce. Nie tylko dlatego, że ciąża, że odpowiedzialność, że mężczyźni myślą tylko o seksie, że budowanie więzi (aczkolwiek takie nieznośności też się pojawiają explicite w książce), ale głównie dlatego, że kobieca seksualność budzi się powoli i podąża znacznie bardziej skomplikowaną drogą niż seksualność męska.

Co jest istotnym odkryciem, gdyż przez wieki istnienia kobiecej seksualności nie przyjmowano do wiadomości. Problem nie istniał. Całkiem niedawno zaczęto mu się przyglądać, a to, co zobaczono, okazuje się sprzeczne z wizją seksualności, która za jedyny dopuszczalny seks uważa seks waginalny, a ustępstwem jest to, że owszem, prócz stosunku waginalnego można kobietę doprowadzić do orgazmu oralnie bądź manualnie. Prócz stosunku waginalnego, nie zamiast - to nie jest tak, że najpierw można poznawać swoje ciała, swoje reakcje, uczyć się orgazmu, trzeba od razu, mniej więcej, hycnąć na głęboką wodę. Pani z A Practical Wedding, ta od czekania, dała sobie i małżonkowi tydzień na skonsumowanie małżeństwa, zaznaczając, że przed ślubem narzeczony nie dotknął jej nigdzie między szyją a kolanami. Pół roku po ślubie pisze nam o ekstatycznym seksie i tym, jak to widać, że właśnie mają przerwę. W to drugie wierzę, w to pierwsze - niekoniecznie. Na pewno natomiast to nie będzie doświadczenie większości kobiet. Fizjologia stopuje. Na tym właśnie wykłada się "50 twarzy Greya", na tym marzeniu gospodyń domowych, wierzących w romantyczne i patriarchalne wizje związku, o namiętnym seksie. To po prostu tak nie działa, w znakomitej większości wypadków.

No bo niby jak para ma się siebie nauczyć, skoro jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem jego orgazmu jest przynajmniej próba odbycia stosunku waginalnego (jak boli, może skończyć w okolicy; czy tylko mnie się zrobiło niedobrze od dosadności tej koncepcji?), a ona potrzebuje oswajać się ze swoim ciałem dłużej niż on ze swoim? Masz mieszaninę strachu przed grzechem, presji na seks, frustracji z powodu jego braku, poczucia, że trzeba - owszem, jak związek dobry i komunikacja funkcjonuje, to jakoś sobie z tym poradzą, o ile w ogóle będą mieli język, by nazwać to, co się dzieje. A jaki język mają mieć, wychowani w tych wszystkich ponurych historiach o nadgryzionych jabłkach oraz napinie, że jedyna właściwa forma seksu to po ślubie i w pochwie? Że seks nie jest najważniejszy, że liczy się więź i że więź buduje czekanie, że czasem trzeba się poświęcić (w tekście z A Practical Wedding też o tym było, a jakże), że w seksie liczy się przyjemność drugiej strony, i trzeba jedynie dawać, a nie brać. No jakie taka para ma narzędzia do rozwikływania poważnego problemu, jakim jest rozjechanie się potrzeb i możliwości seksualnych na samym starcie?

Katolicka etyka seksualna, co w patriarchalnej religii dziwić nie powinno, napisana jest pod potrzeby mężczyzn. Zapewnienie, że mąż powinien dbać o zaspokojenie seksualne żony, które przywoływała tyene, nie niweluje efektu, który te zasady dają na starcie. Owszem, zdarzą się kobiety, które i w tych warunkach będą prowadziły satysfakcjonujące je życie seksualne. Cała reszta będzie odbębniała obowiązek małżeński, w jakimś momencie, jak mąż nabierze doświadczenia, nawet nie będzie on źródłem szczególnego dyskomfortu.

Masz rację, w szkole o tym się nie mówi. Bo seks ma wielką siłę i lepiej ją kontrolować przez reglamentację. Mówi się więc o jabłkach, o tym, że dziewczynki chcą związku, a chłopcy seksu, i tak dalej, i tym podobne. Niemniej, to nie jest tak, że o kobiecej seksualności się nie mówi - bo mówi się, także w Polsce, coraz więcej, tylko trzeba chcieć po efekty tego mówienia sięgnąć. Trzeba chcieć mieć dobry seks, a nie, jak pani w A Practical Wedding, twierdzić, że przecież to najlepszy seks, jaki miała. Nic dziwnego, skoro jest też jedyny.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:47   #428
201604190934
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242310]Nie o to mi chodziło.. ten watek to tylko obijanie piłeczki i odpychanie ataków z jednej do drugiej strony, a Tyene się rozpisuje na całe strony tłumacząc użytkowniczkom krok po kroku jak wygląda wiara że jej się chce w tym uczestniczyć to ją podziwiam,mi by się nie chciało..Mogła napisać do mnie prywatną wiadomość więcej pożytku by z tego było.

Poza tym teologię kończy się na studiach ,a to nie ma nic z wspólnego z prawdziwą wiarą.[/QUOTE]

nie trzeba skończyć studiów, aby umieć przeczytać wytyczne Kościoła w sprawie grzechu, aborcji i ciąży pozamacicznej
i wiara nie ma nic do poznania tego stanowiska
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:51   #429
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mjos Pokaż wiadomość
nie trzeba skończyć studiów, aby umieć przeczytać wytyczne Kościoła w sprawie grzechu, aborcji i ciąży pozamacicznej
i wiara nie ma nic do poznania tego stanowiska
To Tyene tych wytycznych nie umiała przeczytać?myślałam ze posiada tą umiejętność. Aborcja to grzech nie wiem o czym tu dyskutować.

Na czym opierasz swoją wiedzę tak poza tym?

Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Czas edycji: 2015-07-29 o 15:55
Stary 2015-07-29, 15:56   #430
201712071518
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242428]To Tyene tych wytycznych nie umiała przeczytać?myślałam ze posiada tą umiejętność. Aborcja to grzech nie wiem o czym tu dyskutować.

Na czym opierasz swoją wiedzę tak poza tym?[/QUOTE]

tak, widać, że przeczytałaś i zrozumiałaś całą dyskusję
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:57   #431
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242428]To Tyene tych wytycznych nie umiała przeczytać?myślałam ze posiada tą umiejętność. Aborcja to grzech nie wiem o czym tu dyskutować.

Kazda aborcja to grzech? Widac nic nie wynioslas z dyskusji.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 15:58   #432
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
"Sztuka kochania" Wisłockiej pierwsze wydanie miała, jak podaje Wikipedia, w 1976 roku. No i w tej ramocie, skądinąd w wielu punktach współcześnie nieznośnej, możesz przeczytać dość dokładnie, dlaczego należy zaczynać powoli, dlaczego należy nie zaczynać od penetracji, tylko od pieszczot, pettingu, uczenia się orgazmu. Wisłocka prawi o tym, że z punktu widzenia rozwoju seksualności, w interesie kobiety jest odwlekanie stosunku waginalnego, który powinien mieć miejsce w momencie, w którym kobieta takiego doznania chce. Nie tylko dlatego, że ciąża, że odpowiedzialność, że mężczyźni myślą tylko o seksie, że budowanie więzi (aczkolwiek takie nieznośności też się pojawiają explicite w książce), ale głównie dlatego, że kobieca seksualność budzi się powoli i podąża znacznie bardziej skomplikowaną drogą niż seksualność męska.

Co jest istotnym odkryciem, gdyż przez wieki istnienia kobiecej seksualności nie przyjmowano do wiadomości. Problem nie istniał. Całkiem niedawno zaczęto mu się przyglądać, a to, co zobaczono, okazuje się sprzeczne z wizją seksualności, która za jedyny dopuszczalny seks uważa seks waginalny, a ustępstwem jest to, że owszem, prócz stosunku waginalnego można kobietę doprowadzić do orgazmu oralnie bądź manualnie. Prócz stosunku waginalnego, nie zamiast - to nie jest tak, że najpierw można poznawać swoje ciała, swoje reakcje, uczyć się orgazmu, trzeba od razu, mniej więcej, hycnąć na głęboką wodę. Pani z A Practical Wedding, ta od czekania, dała sobie i małżonkowi tydzień na skonsumowanie małżeństwa, zaznaczając, że przed ślubem narzeczony nie dotknął jej nigdzie między szyją a kolanami. Pół roku po ślubie pisze nam o ekstatycznym seksie i tym, jak to widać, że właśnie mają przerwę. W to drugie wierzę, w to pierwsze - niekoniecznie. Na pewno natomiast to nie będzie doświadczenie większości kobiet. Fizjologia stopuje. Na tym właśnie wykłada się "50 twarzy Greya", na tym marzeniu gospodyń domowych, wierzących w romantyczne i patriarchalne wizje związku, o namiętnym seksie. To po prostu tak nie działa, w znakomitej większości wypadków.

No bo niby jak para ma się siebie nauczyć, skoro jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem jego orgazmu jest przynajmniej próba odbycia stosunku waginalnego (jak boli, może skończyć w okolicy; czy tylko mnie się zrobiło niedobrze od dosadności tej koncepcji?), a ona potrzebuje oswajać się ze swoim ciałem dłużej niż on ze swoim? Masz mieszaninę strachu przed grzechem, presji na seks, frustracji z powodu jego braku, poczucia, że trzeba - owszem, jak związek dobry i komunikacja funkcjonuje, to jakoś sobie z tym poradzą, o ile w ogóle będą mieli język, by nazwać to, co się dzieje. A jaki język mają mieć, wychowani w tych wszystkich ponurych historiach o nadgryzionych jabłkach oraz napinie, że jedyna właściwa forma seksu to po ślubie i w pochwie? Że seks nie jest najważniejszy, że liczy się więź i że więź buduje czekanie, że czasem trzeba się poświęcić (w tekście z A Practical Wedding też o tym było, a jakże), że w seksie liczy się przyjemność drugiej strony, i trzeba jedynie dawać, a nie brać. No jakie taka para ma narzędzia do rozwikływania poważnego problemu, jakim jest rozjechanie się potrzeb i możliwości seksualnych na samym starcie?

Katolicka etyka seksualna, co w patriarchalnej religii dziwić nie powinno, napisana jest pod potrzeby mężczyzn. Zapewnienie, że mąż powinien dbać o zaspokojenie seksualne żony, które przywoływała tyene, nie niweluje efektu, który te zasady dają na starcie. Owszem, zdarzą się kobiety, które i w tych warunkach będą prowadziły satysfakcjonujące je życie seksualne. Cała reszta będzie odbębniała obowiązek małżeński, w jakimś momencie, jak mąż nabierze doświadczenia, nawet nie będzie on źródłem szczególnego dyskomfortu.

Masz rację, w szkole o tym się nie mówi. Bo seks ma wielką siłę i lepiej ją kontrolować przez reglamentację. Mówi się więc o jabłkach, o tym, że dziewczynki chcą związku, a chłopcy seksu, i tak dalej, i tym podobne. Niemniej, to nie jest tak, że o kobiecej seksualności się nie mówi - bo mówi się, także w Polsce, coraz więcej, tylko trzeba chcieć po efekty tego mówienia sięgnąć. Trzeba chcieć mieć dobry seks, a nie, jak pani w A Practical Wedding, twierdzić, że przecież to najlepszy seks, jaki miała. Nic dziwnego, skoro jest też jedyny.

Rembertowa, wybacz, poleci teraz offtop, ale, jak pisałam, mnie "Twoja" wizja seksu też nie urządza.
Ja nie mam nic przeciw, żeby zaczynać powoli, uprawiać trening masturbacyjny itd - jak ktoś chce. Ale ta wizja "kobiecej seksualności" też ma swoje pułapki.
Mowi się, że kobiety wywalczyły sobie prawo do orgazmu, teraz pozostaje im wywalczyć sobie prawo do jego braku - i coś w tym jest.

Żeby nie było - uważam, że katolickie zakazy i nakazy również mogą być szkodliwe, a już na pewno w oderwaniu od wiary. Ogólnie uważam, że jakiekolwiek wytyczne, jak i co należy robić w łóżku, mogą być szkodliwe, zgadzam się z elvegirl, każdy powinien robić tak, jak czuje, biorąc pod uwagę swoje możliwości biologiczne, światopogląd, samopoczucie i wszystko, co uważa za słuszne. Jeśli się wszystko odbywa za zgodą obu stron i ku ich satysfakcji - to jest w porządku.

Zakładam, że decyzje o podjęciu współżycia, a już tym bardziej o ślubie, podejmują ludzie dorośli. Wybierają tak, jak uważają za słuszne. Nie ma żadnego modelu, że należy zaczynać tak a nie inaczej.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 16:00   #433
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
"Sztuka kochania" Wisłockiej pierwsze wydanie miała, jak podaje Wikipedia, w 1976 roku.
Ano miała, znam Wisłocką, ale pierwszy raz styczność z nią miałam już dobrych kilka lat po utracie dziewictwa, wcześniej mi w ręce nie wpadła, nikt mi jej nie polecił. W książkach o wychowaniu seksualnym, w które mnie rodzice zaopatrzyli, też raczej nic na temat pettingu, seksu oralnego jako przystanku na drodze do seksu waginalnego sobie nie przypominam.

Zresztą mam wrażenie, że bardzo ciężko jest napisać na ten temat coś, co by nie było odebrane jako konkretne zalecenie (a więc potem wyrzuty sumienia w razie gdyby się nie poszło tą drogą), jako narzucenie konkretnego działania. Pewnie dlatego Wisłocka jest polecana do dziś - tylko jej się udało poradzić sobie z tym tematem.
Stary 2015-07-29, 16:02   #434
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie wierzę, że nigdy nie słyszałaś o tym, żeby zaczynać powoli, od poznania ciała swojego i partnera, w tym właśnie od pettingu. NIE WIERZĘ po prostu.
Stary 2015-07-29, 16:03   #435
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Kazda aborcja to grzech? Widac nic nie wynioslas z dyskusji.
Nie wyniosłam nic z dyskusji bo nie czytałam jej już wcale.
Myślę że każda.bez względu na okoliczność czy wynika z gwałtu czy z choroby-co nie jest do końca moralne ani ludzkie no ale co zrobić.
Stary 2015-07-29, 16:03   #436
niezdecydowaczka78
Raczkowanie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242428]To Tyene tych wytycznych nie umiała przeczytać?myślałam ze posiada tą umiejętność. Aborcja to grzech nie wiem o czym tu dyskutować.[/QUOTE]

Ja bym powiedziała nawet, że usuniecie samego zarodka w przypadku ciąży pozamacicznej to jest cnota a nie grzech. Bo zostawia kobietę z nienaruszonym jajowodem, przez co w przyszłości może być nadal "otwarta na życie".
niezdecydowaczka78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 16:04   #437
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Nie ma żadnego modelu, że należy zaczynać tak a nie inaczej.
Też tak uważam. Wszystko, każda wiedza przedstawiona nieumiejętnie, może zgubić. Każda próba przedstawienia "dobrego działania" może być pułapką.
Stary 2015-07-29, 16:04   #438
zakonna
Naczelna Nastolatka

To sugeruję albo poczytać albo się nie wtrącać ni z gruchy ni z pietruchy.
Stary 2015-07-29, 16:05   #439
201604130936
Konto usunięte

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242545]Nie wyniosłam nic z dyskusji bo nie czytałam jej już wcale.
Myślę że każda.bez względu na okoliczność czy wynika z gwałtu czy z choroby-co nie jest do końca moralne ani ludzkie no ale co zrobić.[/QUOTE]

To przeczytaj, bo akurat twoje poglądy nijak mają się do nauki kosciola, a wypowiadala się mjos, która ma odpowiednie zaplecze plus powołuje się choćby na encykliki zamiast na wyselekcjonowane artykuliki byle mieć coś na swoje poparcie.

Kolejna bardziej papieska.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-07-29 o 16:06
Stary 2015-07-29, 16:05   #440
niezdecydowaczka78
Raczkowanie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242545]Nie wyniosłam nic z dyskusji bo nie czytałam jej już wcale.
Myślę że każda.bez względu na okoliczność czy wynika z gwałtu czy z choroby-co nie jest do końca moralne ani ludzkie no ale co zrobić.[/QUOTE]

Jasne, lepiej ślepo naśladować bo kilku facetom coś się ubzdurało.
Stary 2015-07-29, 16:05   #441
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie wierzę, że nigdy nie słyszałaś o tym, żeby zaczynać powoli, od poznania ciała swojego i partnera, w tym właśnie od pettingu. NIE WIERZĘ po prostu.
Żeby sobie uprawiać najpierw petting, a dopiero po jakimś czasie, jak się dojrzeje to waginalny? Nie.
Stary 2015-07-29, 16:08   #442
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dobra, ja wymiękam chyba. Niech będzie, wiedza na temat tego, żeby zaczynać powoli i dać sobie czas na poznanie swojego ciała jest najwyraźniej wiedzą tajemną.
Stary 2015-07-29, 16:10   #443
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niezdecydowaczka78 Pokaż wiadomość
Ja bym powiedziała nawet, że usuniecie samego zarodka w przypadku ciąży pozamacicznej to jest cnota a nie grzech. Bo zostawia kobietę z nienaruszonym jajowodem, przez co w przyszłości może być nadal "otwarta na życie".
Ciąża pozamaciczna jest niebezpieczna dla kobiety więc interwencja lekarza jest jak najbardziej wskazana -ale jak bym porozmawiała z kilkoma księżnymi na ten temat-to każdy by mi powiedział co innego
tak jak z innymi sprawami. Tak skrajne przypadki są różne interpretowane przez kapłanów,nie ma jednej słusznej wytycznej w sprawach grzechu.
Stary 2015-07-29, 16:10   #444
201604190934
Konto usunięte

na nauczaniu kościoła katolickiego
po raz nie wiem który odnoszę się do nauczania encykliki Evangelium vitae: w przypadku usunięcia ciąży ektopowej dochodzi do zła moralnego, ale nie w aspekcie grzechu
nie ma takowego, bo do jego powstania konieczna jest świadomość, wola i materia ciężka

przy cusuwaniu ciąży e. zachodzi świadomość, materia ciężka, ale nie ma woli zabijania dziecka
201604190934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 16:11   #445
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Dobra, ja wymiękam chyba. Niech będzie, wiedza na temat tego, żeby zaczynać powoli i dać sobie czas na poznanie swojego ciała jest najwyraźniej wiedzą tajemną.
Teraz, w dobie internetu itd itp nie jest, ale jak ja zaczynałam historię ze swoją seksualnością, to nie przypominam sobie żeby takie hasła były na porządku dziennym. Widocznie żyłam na takim zadupiu, że oświecone myśli nie docierały, bywa. Pozostaje się cieszyć, że Ty byłaś uświadomiona. Chociaż przyznam, że nie widzę żeby mi brak tej wiedzy jakoś specjalnie zaszkodził.
Stary 2015-07-29, 16:13   #446
zakonna
Naczelna Nastolatka

20 lat temu to się na pewno nie opierałam na wiedzy z internetu. Jestem w sumie w ciężkim szoku, że można coś takiego kwestionować.
Stary 2015-07-29, 16:14   #447
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
To przeczytaj, bo akurat twoje poglądy nijak mają się do nauki kosciola, a wypowiadala się mjos, która ma odpowiednie zaplecze plus powołuje się choćby na encykliki zamiast na wyselekcjonowane artykuliki byle mieć coś na swoje poparcie.

Kolejna bardziej papieska.
No ale co z tego ze powołuje się na encykliki ?Skoro ktoś inny na poparcie swojego stanowiska ukazuje inne artykuły papieskie czy jakieś inne ? Widocznie obie miały inne zdanie -nie pierwszy raz na forum ktoś powołuje się na jakieś przykłady .To jeszcze nie świadczy o tym że ma racje przecież.
Stary 2015-07-29, 16:14   #448
niezdecydowaczka78
Raczkowanie

[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;52242623]Ciąża pozamaciczna jest niebezpieczna dla kobiety więc interwencja lekarza jest jak najbardziej wskazana -ale jak bym porozmawiała z kilkoma księżnymi na ten temat-to każdy by mi powiedział co innego
tak jak z innymi sprawami. Tak skrajne przypadki są różne interpretowane przez kapłanów,nie ma jednej słusznej wytycznej w sprawach grzechu.[/QUOTE]

Dlatego proponuję się kierować swoim rozumem i sumieniem a nie tym co kapłan powie.
Stary 2015-07-29, 16:14   #449
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Chyba jest - a w każdym razie kiedyś była. O ile pamiętam, w wieku jesteśmy zbliżonym a również sobie nie przypominam, żeby mi ktokolwiek mówił o właściwej kolejności działania. Ani tym bardziej, żebym o tym czytała jakoś specjalnie...
Stary 2015-07-29, 16:16   #450
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
20 lat temu to się na pewno nie opierałam na wiedzy z internetu. Jestem w sumie w ciężkim szoku, że można coś takiego kwestionować.
Ale co kwestionować? Napisałam tylko, że nikt mi nie radził zaczynać od pettingu/seksu oralnego. Teraz ja jestem zaskoczona, że to może tak szokować.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości