Mamusie grudniowe 2015 cz. 4 - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-30, 15:46   #151
Ani_qa
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

Cytat:
Napisane przez zaciekawa Pokaż wiadomość
Obawiam się,że najgorsze dopiero przede mną, bo teraz jest lato..a co dopiero będzie jesienią:/ syn znowu zakatarzony teraz i tylko czekam aż rozłoży go na dobre..ostatnio skończyło się u niego pęknięciem błony bębenkowej i mega infekcji ucha.

Ani_qua właściwie to nie mam na razie wyznaczonego terminu. Na ostatnim USG ginekolog sprawdził tak ogólnie kręgosłup, nóżki, buzie, czy nie ma przepukliny i oczywiście wymiary. Powiedział,że na kolejnej wizycie jeszcze raz zbada jak będzie trochu większe. Powiedział,że jeśli mi to wystarczy to nie będzie mnie wysyłał na usg 3D - no chyba,że coś go zaniepokoi na kolejnym USG. Mój ginekolog jest bardzo dobrym specjalistą - ale głównie szanowany jest za to,że potrafi dobrze prowadzić ciąże, pomóc kobietom, które zajść w nią nie mogą...dobrze też operuje. Ale jak sam mówi - w USG specjalistą nie jest, więc w razie wątpiwości wysyła do specjalisty-zresztą wiem do kogo. Koszt takiego dokładnego USG to 250zł i raczej się na niego zdecyduje,dla spokoju i oczywiście pięknej pamiątki w formie zdjeć i nagrania. On zaleca takie badanie w 24 tc, bo jak mówi wtedy najlepiej zbadać serduszko.
Nie chcę Cię martwić, ale znajoma, która urodziła w tamtym roku też ma małą córeczkę i całą ciążę chorowała właśnie :/
Pozostaje to jakoś znosić, chociaż wykończyć się można...

Na USG możesz się umówić w każdej chwili Gdyby mi lekarz szczerze przyznał, że specjalistą od USG nie jest to też bym pewnie poszła do innego

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52254416]
Aniqa można jak mi wizaż nie powie, że za dużo znaków to zmienię ale dopiero jutro rano, dzisiaj nie będę miała już czasu raczej
[/QUOTE]Nie spiesz się Myślę, że się da, bo chodzi tylko o zmianę emotikonki
Stary 2015-07-30, 15:47   #152
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Gryzelda, a można na pierwszej stronie obok dziewczyn które spodziewają się dziewczynek zamiast różowej emotikonki dać różyczkę? Bo ta emotikonka średnio zadowolona jest Wybacz, że wybrzydzam
O tym samym pomyślałam, jak zobaczyłam siebie na liście, tym bardziej że napis tej ikonki to zawstydzenie, co prawda nasze dziewczynki są wstydliwe, ale ikonka niekoniecznie się cieszy

Cytat:
No pewnie,że znam - od pierwszych kreseczek i betahcg (kiedy to było

Mam 29 lat (jeszcze przez chwile) i mieszkam na południu Polski. Mam 5 letniego synka. Obecnie spodziewam się drugiego rozrabiaki-chociaż to jeszcze nie jest pewne na 100% - na ostatnim USG lekarz zaglądnął między nóżki i ewidentnie coś tam było - sama widziałam, ale powiedział,żebym się jeszcze nie nastawiała. Staram się być cierpliwa, myślę,że na połówkowym badaniu potwierdzi ponownie i można szaleć na zakupach Pracuje, chociaż teraz od wczoraj jestem natygodniowym L4 bo przyplątała mi się infekcja górnych dróg oddechowych - nota bene kolejna w tej ciąży posłałam w tym roku syna do przedszkola - niestety to zbiegło się z zajściem w ciąże - on przynosi zarazki a ja momentalnie łapie - byłam chora w kwietniu, prawie cały maj --masakra.Leczyłam się domowymi sposobami i to trwało i trwało. M.in. dlatego nie ujawniałam się wcześniej, bo czarno to wszystko widziałam. Teraz już zdecydowałam się na antybiotyk, bo to 2 trymestr to jakoś wierzę,że nie zaszkodzi tak bardzo jakby mógł w 1 trymestrze. Ta ciaża jest zupełnie inna od poprzedniej - w tamtej czułam się rewelacyjnie, raz byłam tylko przeziębiona (aczkolwiek też długo, bo domowe sposoby jednak kiepsko na mnie działają). Teraz w 1 trymestrze odczuwałam mdłości, wymiotowałam częściej, a do dziś czasami łapią mnie takie słabości - stoję gdzieś dłużej np. w kolejce i czuję jakbym miała zaraz zemdleć - na szczęście nigdy jeszcze do tego nie doszło..Co poza tym...Hm..myślę,że na ten moment skończę-pewnie opowiem Wam jeszcze wiele innych rzeczy, ale to w miarę rozwoju dyskusji
Fajnie, że do nas dołączyłas, lepiej późno niż wcale. Ja też od niedawna tu jestem-ale z powodu niewiedzy bardziej, nie wiedziałam, że jest taki wątek

Ja też byłam chora i to dość mocno, bo miałam zapalenie zatok, ból niesamowity i na to raczej nie ma domowych Sposobów, tzn mi one w ogóle nie pomagały, więc czekałam aż zacznie się 2 trymestr i już na początku dostałam antybiotyk, bałam się im brać, ale gin mówi, że bezpieczny, no i po 7 dniach wielka ulga życzę Ci dużo zdrówka, obyś jak najmniej juz chorowała

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Czubasek a z ciekawości - jaką jest siostra z charakteru?

Ja dzis byłam w aptece i mnie zamroczylo co mam kupić dla noworodka (chciałam z okazji urlopu zrobić sobie zapasy). Kupiłam tylko kosmetyki Hipp, emollium, spray do noska z soli morskiej.. a i jeszcze Leko do pępka.
Nie mam neta w komorce jak jestem poza wifi to nawet nie miałam jak sprawdzić listy wyprawkowej z pierwszej strony.
Jakie kosmetyki hipp kupiłaś? Emolium to ta emulsja do kąpieli?

Cytat:
Dziękuję

Zaneta ja się właśnie boję, że będę za bardzo zwracała dziecku uwagę na to, żeby czegoś nie pobrudziło. Albo żeby sama się bardzo nie ubrudziła, bo mam na tym punkcie jakieś zboczenie Za to mój mąż uważa, że brudne dziecko to szczęśliwe dziecko, bo im można było wszystko, a jego brat tak samo wychowywał swoje córki No, ale ja uważam, że co za dużo to niezdrowo i mam nadzieję, że będę umiała znaleźć złoty środek.

Co do zakładek...Też mam ich trochę, a mam wrażenie, że masę informacji pominęłam Jednak jak się nie zapisze na bieżąco, to później ciężko znaleźć
Ja to się czasem zastanawiam skąd się biorą ludzie podobnie myślący albo zachowujący się jak ja, serio mam dokładnie tak samo. Też mam fisia na punkcie czystości, może nie przesadnej, Ale np ręce to myje bardzo często, mam taką manie co nie zrobię musze umyć. Na Ubrania tez staram. się uważać, żeby nie porbudzić Ale zdaje sobie sprawę ze dziecko to tylko dziecko i ma prawo sie pobrudzic chociaż mój Tz za bardzo na ubrania nie zwraca uwagi, ale jakoś staram się mu wpajac żeby uważał, bo z nim to jak z dużym dzieckiem

W zeszycie notuje wszystko co godne uwagi, ale ja niedługo tu jestem, więc 1, 2 i połowa 3 części jest dla mnie wielka niewiadoma

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 15:48   #153
zaciekawa
Raczkowanie

Cytat:

Ja dzis byłam w aptece i mnie zamroczylo co mam kupić dla noworodka (chciałam z okazji urlopu zrobić sobie zapasy). Kupiłam tylko kosmetyki Hipp, emollium, spray do noska z soli morskiej.. a i jeszcze Leko do pępka.
Nie mam neta w komorce jak jestem poza wifi to nawet nie miałam jak sprawdzić listy wyprawkowej z pierwszej strony.

Nie chce się absolutnie wymądrzać..poza tym wiem,że już jesteś mamą, więc doświadczenie na pewno spore masz - ale czemu tak wcześnie zaczynasz zakupy kosmetyczno-apteczne?Wydaje mi się,że to ciut za wcześnie, choćby dlatego,że kosmetyki mają termin ważności oraz wszędzie ich pełno. Pamiętam,że w pierwszej ciąży zakupy kosmetyczne były u mnie na szarym końcu w zasadzie gdzieś w 8 czy 9 miesiącu..jedyne co by mnie skusiło do zakupu tak wcześnie to jakaś meeega promocja.

Ani_qua on powiedział mi,że na swoim usg też może mi zrobić 3D, ale on nie ma tych wszystkich certyfikatów, więc jeśli jest coś niepokojącego to wysyła do specjalisty. Szczerze, to cieszę się,że potrafi być szczery...nie robi z siebie mędrca. Miałam z nim do czynienia przy poprzednim porodzie, a w zasadzie po nim i bardzo żałuję,że tak późno - była to jedyna kompetentna osoba, którą spotkałam w szpitalu po porodzie i jedyna, która mnie uratowała. Wiele mu zawdzięczam- żałuję, tylko,że nie poznałam go wcześniej i nie był przy moim porodzie.

Edytowane przez zaciekawa
Czas edycji: 2015-07-30 o 15:53
zaciekawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 15:48   #154
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwoha Pokaż wiadomość
Na jakoe tynki sie zdecydowaliscie? Gipsowe czy tradycyjne?
Wies ze nie powinno sie tynkowac latem? Bo tynki za szybko wysychaja i pekac mocno moga..
Jeśli ze swojej strony mogę się wypowiedzieć, to lepsze są tynki tradycyjne Gipsowe są zbyt miękkie i przy niedużym uderzeniu zostaje ślad na ścianie. A do łazienki to już w ogóle się nie nadają, bo chłoną wilgoć bardzo.

Nasz sąsiad zrobił gipsowe i w kuchni w miejscu gdzie ma ustawiony stolik pod ścianą ma pełno wgnieceń. W łazience też zrobił gipsowe i teraz żałuje.
Stary 2015-07-30, 15:50   #155
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Ta ikonka była od samego początku jak jeszcze Fionka robiła listę, więc skopiowałam dalej. Ale zmienię, żaden problem

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 15:53   #156
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chce się absolutnie wymądrzać..poza tym wiem,że już jesteś mamą, więc doświadczenie na pewno spore masz - ale czemu tak wcześnie zaczynasz zakupy kosmetyczno-apteczne?Wydaje mi się,że to ciut za wcześnie, choćby dlatego,że kosmetyki mają termin ważności oraz wszędzie ich pełno. Pamiętam,że w pierwszej ciąży zakupy kosmetyczne były u mnie na szarym końcu w zasadzie gdzieś w 8 czy 9 miesiącu..jedyne co by mnie skusiło do zakupu tak wcześnie to jakaś meeega promocja.
Kupuję tylko to, czego w UK nie dostanę (teraz jestemna urlopie w PL). Wlasnie Hippa nie ma. Innych wynalazków jak np Tantum Rosa też nie ma. Spray do noska tylko w Bootsie widziałam - a jest mi bardzo nie po drodze zawsze do niego

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 15:54   #157
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
O tym samym pomyślałam, jak zobaczyłam siebie na liście, tym bardziej że napis tej ikonki to zawstydzenie, co prawda nasze dziewczynki są wstydliwe, ale ikonka niekoniecznie się cieszy

Fajnie, że do nas dołączyłas, lepiej późno niż wcale. Ja też od niedawna tu jestem-ale z powodu niewiedzy bardziej, nie wiedziałam, że jest taki wątek

Ja to się czasem zastanawiam skąd się biorą ludzie podobnie myślący albo zachowujący się jak ja, serio mam dokładnie tak samo. Też mam fisia na punkcie czystości, może nie przesadnej, Ale np ręce to myje bardzo często, mam taką manie co nie zrobię musze umyć. Na Ubrania tez staram. się uważać, żeby nie porbudzić Ale zdaje sobie sprawę ze dziecko to tylko dziecko i ma prawo sie pobrudzic chociaż mój Tz za bardzo na ubrania nie zwraca uwagi, ale jakoś staram się mu wpajac żeby uważał, bo z nim to jak z dużym dzieckiem
Właśnie ta emotikonka średnią minę ma Tak jakbyśmy się nie cieszyły

Ja do wątku też nie dołączyłam od razu, bo się bałam zapeszać Mimo, że od pierwszej części podczytywałam

Mam to samo. Nawet jak siedzimy przez TV i widzę, że mąż je coś czekoladowego to od razu 'tylko nie nabrudź'... wiem, że czasem przesadzam, ale to silniejsze ode mnie.
Ręce też co chwilę myję... Ale to w sumie dobrze Wiem, że przy dziecku będę musiała wyluzować, ale też chcę dziecka od małego uczyć porządku i żeby szanowało to, że jest np. ładnie ubrane i musi bardziej uważać.
Stary 2015-07-30, 15:54   #158
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Są jakieś butelki z małym przepływem ale nie wiem, czy to do końca się sprawdza
są takie na początek butelki ale i tak z nich będzie łatwiej leciało niż z piersi, na SR położna twierdziła ze przy ciągnięciu butelki dziecku pracuje tylko kilka mięśni a przy piersi chyba z kilkadziesiąt na pewno jak dziecko już opanuje sztukę kp to później spokojnie można dawać butle i to niczego nie zaburzy, najgorsze są początki

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Leci do chmurki Misiaczki ;*
Nie w pdfie, ale w jpegach
co to za tajny szyfr? bo ja też bym chciała tą książkę

Cytat:
Napisane przez SweetViolet Pokaż wiadomość
W ogóle to najlepiej pijmy tylko wodę i jedzmy suchy chleb :P
Tak na wszelki wypadek ;P
to jest dieta matki karmiącej pamiętam w szpitalu co mi tż nie przyniósł do jedzenia to zaraz położna się darła ze na pewno dziecko po tym brzuch będzie bolał
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 15:55   #159
zaciekawa
Raczkowanie

Cytat:
Kupuję tylko to, czego w UK nie dostanę (teraz jestemna urlopie w PL). Wlasnie Hippa nie ma. Innych wynalazków jak np Tantum Rosa też nie ma. Spray do noska tylko w Bootsie widziałam - a jest mi bardzo nie po drodze zawsze do niego

AAAAA..no to teraz rozumiem. Jesteś teraz w Polsce...ja myślałam,że tak po prostu biegasz za tym
Stary 2015-07-30, 15:58   #160
Ani_qa
Zakorzenienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52254525]Ta ikonka była od samego początku jak jeszcze Fionka robiła listę, więc skopiowałam dalej. Ale zmienię, żaden problem

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]Miałam Fionce zwrócić uwagę, ale na urlop pojechała Także ne czepiamy się nikogo, tylko jednak ładniej będzie

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
to jest dieta matki karmiącej pamiętam w szpitalu co mi tż nie przyniósł do jedzenia to zaraz położna się darła ze na pewno dziecko po tym brzuch będzie bolał
Ja bym chciała urodzić po Wigilii (może mnie złapać nawet po kolacji wigilijnej) bylebym się najadła tych pyszności
Stary 2015-07-30, 15:59   #161
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Aniqa mam te same myśli - byle się tylko najeść w Wigilię

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:03   #162
adka_19
Wtajemniczenie

Godzine mnie nie bylo !
Ale szalejecie !!

Cytat:
Ja też mam kupiony zeszyt i zamierzam go teraz regularnie używać muszę zapisać sobie tam wyprawkę i dokładnie co już mam z ubranek i danych rozmiarów
Dziś znów kupiłam kilka sztuk Zaraz Wam pokażę
Ja tak samo !
Zapisze wszystko

Cytat:
Wrzucam moje dzisiejsze zdobycze Jakoś tak wyszło, że prawie wszystko zielone
hihi Sliczniutkie

Cytat:

Mam 29 lat (jeszcze przez chwile) i mieszkam na południu Polski. Mam 5 letniego synka. Obecnie spodziewam się drugiego rozrabiaki-chociaż to jeszcze nie jest pewne na 100% - na ostatnim USG lekarz zaglądnął między nóżki i ewidentnie coś tam było - sama widziałam, ale powiedział,żebym się jeszcze nie nastawiała. Staram się być cierpliwa, myślę,że na połówkowym badaniu potwierdzi ponownie i można szaleć na zakupach Pracuje, chociaż teraz od wczoraj jestem natygodniowym L4 bo przyplątała mi się infekcja górnych dróg oddechowych - nota bene kolejna w tej ciąży posłałam w tym roku syna do przedszkola - niestety to zbiegło się z zajściem w ciąże - on przynosi zarazki a ja momentalnie łapie - byłam chora w kwietniu, prawie cały maj --masakra.Leczyłam się domowymi sposobami i to trwało i trwało. M.in. dlatego nie ujawniałam się wcześniej, bo czarno to wszystko widziałam. Teraz już zdecydowałam się na antybiotyk, bo to 2 trymestr to jakoś wierzę,że nie zaszkodzi tak bardzo jakby mógł w 1 trymestrze. Ta ciaża jest zupełnie inna od poprzedniej - w tamtej czułam się rewelacyjnie, raz byłam tylko przeziębiona (aczkolwiek też długo, bo domowe sposoby jednak kiepsko na mnie działają). Teraz w 1 trymestrze odczuwałam mdłości, wymiotowałam częściej, a do dziś czasami łapią mnie takie słabości - stoję gdzieś dłużej np. w kolejce i czuję jakbym miała zaraz zemdleć - na szczęście nigdy jeszcze do tego nie doszło..Co poza tym...Hm..myślę,że na ten moment skończę-pewnie opowiem Wam jeszcze wiele innych rzeczy, ale to w miarę rozwoju dyskusji
Mijemy nadzieje ze teraz juz bedzie w porzadku

Cytat:
Ja właśnie dlatego mam zamiar przepisać i nosić w torebce Bez tego teraz jak bez ręki Nawet ubranka muszę spisać, bo nie wiadomo co kupować później i jakie rozmiary jeszcze potrzebne
Ja tez

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:05   #163
benita84
Zadomowienie

zaneta_b śliczny brzuszek

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Kiedyś szukałam informacji nt zielonej herbaty w ciąży, w sumie ze źródeł którym wierzę tylko poradnik żywienia wydany przez Instytut Matki i Dziecka zamiezcza wzmiankę, że nie powinno się pić zbyt dużo kawy oraz czarnej i zielonej herbaty ze względu na kofeinę. Zalecają picie czerwonej.
serio można czerwona? bo ja właśnie gdzieś wyczytałam że czerwonej nie można i nie pije teraz a kiedyś bardzo lubiłam

Cytat:
Napisane przez zaneta_b Pokaż wiadomość
Pytanie do dziewczyn, które mają dzieci. Wczoraj mnie siostra zastrzeliła tekstem że ubranka niemowlęce to się pierze tylko ręcznie... Nie ze względu na ekonomię czyli jak jest tylko parę sztuk do wyprania tylko ze w ogóle... To jak to w końcu jest? Ona urodziła 10lat temu i coś czuję że zginę z tymi jej radami...
ręcznie? nic o tym nie słyszałam ja tylko w pralce... jedynie co ręcznie piorę to jak mam coś czerwonego i nie chce żeby reszt zafarbowała

Cytat:
Przed chwila zaliczylam 4 kopniaki, ale to smieszne uczucie
Czyli jakies przejawy nielenistwa moje dziecie ma
cudne uczucie
Stary 2015-07-30, 16:07   #164
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:

jakbym o sobie czytała jesli chodzi o chorownie tylko u mnie zaczęło się w 15 tyg. mdłosci mineły a złapało mnie zzapalenie gornych dróg oddechowych gdzie dostałam duomox a od prawie trzech tyg walcze z zatokami i miałam tydzien temu zakonczona kuracje kolejnym antybiotykiem a od wtorku nawrót...

Cytat:
Czubasek a z ciekawości - jaką jest siostra z charakteru?

jest mega pozytywna osoba smiejemy sie ze to dlatego ze w piatek 13 urodzona. Ma ogromne szczęscie w zyciu i cieszy sie ze wszystkiego. Nie uzala sie nad soba, nie miewa złych nastrojów no i bardzo imprezowa jest :d znajomych ma mnóstwo bo bez trunosci zjednuje sobie ludzi

Cytat:
Ja uważam w ogóle, że takie komentarze są nie na miejscu. Oczywistym jest, że większość kobiet w ciąży wygląda bardziej kobieco i nie uważam, że przez to tracą na atrakcyjności.
A wypowiadanie tego na głos nie wiem czemu ma służyć... bo dzięki temu ani nie schudnie, ani nie poczuje się lepiej.
Mi póki co nikt nic nie powiedział, ale znając życie gdybym pojechała do teściowej to pierwsze co to komentowałaby mój wygląd
Ludzie mają dziwną tendencje, jakby musieli na mus komentowac ciezarna...
przeciez jak człowiek zwyczajnie przytyje to nikt nie powie ale zes sie spasła, a jak juz ciążowy brzuch to zaraz zaczyna sie litania...

Cytat:

Ja do wątku też nie dołączyłam od razu, bo się bałam zapeszać Mimo, że od pierwszej części podczytywałam

Mam to samo. Nawet jak siedzimy przez TV i widzę, że mąż je coś czekoladowego to od razu 'tylko nie nabrudź'... wiem, że czasem przesadzam, ale to silniejsze ode mnie.
Ręce też co chwilę myję... Ale to w sumie dobrze Wiem, że przy dziecku będę musiała wyluzować, ale też chcę dziecka od małego uczyć porządku i żeby szanowało to, że jest np. ładnie ubrane i musi bardziej uważać.
do lat 3,5 ( jestem na tym etapie ) w towarzystwie dzieci takie argumenty nie działaja, trzeba sie zaopatrzyc w ciuchy na zmiane

Cytat:

ja dostalam na drugi dzien pomidorówke do zjedzenia

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:08   #165
zaciekawa
Raczkowanie

Ja się jakoś super nie nastawiam na karmienie piersią. W poprzedniej ciąży to mi się wydawało,jakie to będzie super i w ogóle. A rzeczywistość była zupełnie inna: dziecko cały czas wisiało na piersi, nie wiadomo było ile zjadło, w czasie połogu trzeba bardzo dbać o higienę (podmywać się etc.) to nawet nie miałam kiedy to zrobić, przez co cały dzień chodziłam w pidzamie, bo nawet nie zdążałam się ubrać i ogarnąć, trzeba uważać z dietą, odciąganie laktatorem ręcznym-istna masakra,,,po pół godziny odciągnęłam chyba z 15 ml :/karmiłam 8 dni i wystarczająco. Później nastał tylko spokój-dziecko piło regularnie co 3h, widziałam ile jadło (robiłam porcje zgodnie z normą na pudełku), zaczęło bardzo szybko przesypiać całą noc, w nocy Tż mógł wstawać,żeby nakarmić młodego-no mówię, same pluuusyyy. No i coś co zabrzmi może egoistycznie-ale dzięki temu cycki też są w dobrym stanie, bo nie ma co się oszukiwać-rewelacji nie będzie po paru miesiącach karmienia (nad czym oczywiście ubolewam, bo jednak natura powinna być inaczej skonstruowana).

czubasek20 ja dostałam teraz ospamox, ale to to samo co duomox. Wtedy w maju co byłam tak długo chora to też były zatoki..później jakoś udało mi się,że przyschły i niestety, ale teraz jak dostałam lekkiego kataru to momentalnie mi się zrobiły żółte gluty - zapewne dlatego,że bakterie sobie siedziały w nosie i teraz niewiele potrzeba było i normalnie spływa pełno syfu-mam nadzieję,że ospamox da radę:/

Czas edycji: 2015-07-30 o 16:12
Stary 2015-07-30, 16:11   #166
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:

Dokładnie i żeby jeszcze potrafiło po sobie sprzątać, tzn mam zamiar uuważają tego od małego, może tylko na zamiarze się nie skończy, bo na pewno nie będzie zostaw, mamusia wszystko posprząta.

Ostatnio z Tz oglądamy tv, on pije piwo z puszki i patrzy się na mnie i śmieje, spojrzałam na niego, potem na kanapę, a tam piwo rozlane, jego tekst czekałem tylko kiedy zobaczysz i przez to się tak uśmiechał glupkowato
Pokazuje ciuszki:

Ojeju Ale moje Maleństwo robi mi dzisiaj tańce, jak nigdy, normalnie czuje jak mi się rusza, podnoszę spodnie ta tak kulki po brzuchu chodzą, ale fajnie Boże jakie to cudowne! Wzielam szybko nagrywanie, żeby pokazać dla Tz Ale oczywiście przestała, tzn ruszyła sie jeszcze raz, ale lekko i mało to widać, a on w pracy i by padł jakbym mu wysłała, może jeszcze ją złapie

syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:12   #167
Ani_qa
Zakorzenienie

[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;52254635]Aniqa mam te same myśli - byle się tylko najeść w Wigilię [/QUOTE]Mamy szansę W ogóle ja mam jakieś takie myśli, że urodzę w Wigilię
Zawsze możemy się najeść podczas przygotowywania i nikt nam nie będzie bronił (ale jednak podczas Wigilii lepiej smakuje ).

Cytat:
ręcznie? nic o tym nie słyszałam ja tylko w pralce... jedynie co ręcznie piorę to jak mam coś czerwonego i nie chce żeby reszt zafarbowała
Ja też to co farbuje to piorę w rękach, albo czekam na coś jeszcze z tego koloru. Ewentualnie szybkie pranie na 15 minut

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Ludzie mają dziwną tendencje, jakby musieli na mus komentowac ciezarna...
przeciez jak człowiek zwyczajnie przytyje to nikt nie powie ale zes sie spasła, a jak juz ciążowy brzuch to zaraz zaczyna sie litania...

do lat 3,5 ( jestem na tym etapie ) w towarzystwie dzieci takie argumenty nie działaja, trzeba sie zaopatrzyc w ciuchy na zmiane
Właśnie!

Zdaję sobie z tego sprawę i w tym wieku nie będę oczekiwała jakichś efektów, ale pogadać sobie można heh
Stary 2015-07-30, 16:12   #168
lobofylia
Raczkowanie

Widze już kolejna część .nadrobić was będę musiała wieczorem i odpisze na pewno
lobofylia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:13   #169
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 0enedue Pokaż wiadomość
Ooo juz nowy wątek i 11 str na tel !!
Ja od rana załatwiam.. juz mam dosyć .. laski żegnam się do poniedziałku .. dużo spraw musze załatwić do końca miesiąca.. jutro jedziemy zobaczyć wkoncu te mieszkanie o którym kiedyś pisałam no a w ND fryzjer .. makijaż i na wesele w ND poprawiny wiec na spokojnie od pon wracam **
udanej zabawy

Cytat:
No ale jak dziecko zakupka takie śpioszki to chyba zdecydowanie lepiej dopiorą się w pralce, a nie w rękach.
jednak przed wrzuceniem do pralki trzeba porządnie zaprać najlepiej z jakimś mydłem do plam bo inaczej nawet pralka nie odpierze

Cytat:
Cześć dziewczyny!!W końcu zdecydowałam się Wam ujawnić, chociaż podczytuję Was-serio, serio-od pierwszego wątku Długo odwlekałam z ujawnieniem się, bo miałam wiele obaw związanych z tą ciążą - najpierw obiecałam sobie,że odezwę się po 1 trymestrze..a tu już połowa ciąży w zasadzie - więc czas najwyższy!
Przygarniecie?
witaj

Cytat:
i u niej to jest chyba właśnie na tej zasadzie :-D tak się nauczyła od kogoś to tak robiła... I to jest jedyny słuszny sposób. A jak jeszcze dojdzie do tego oszczędność mojej mamy że na parę ciuszków to mam pralki nie włączać to czarno to widzę...
nie ma innego wyjścia jak kupić więcej ciuszków żeby pralka się zapełniła ;
Stary 2015-07-30, 16:14   #170
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:
Ja uważam w ogóle, że takie komentarze są nie na miejscu. Oczywistym jest, że większość kobiet w ciąży wygląda bardziej kobieco i nie uważam, że przez to tracą na atrakcyjności.
A wypowiadanie tego na głos nie wiem czemu ma służyć... bo dzięki temu ani nie schudnie, ani nie poczuje się lepiej.
Mi póki co nikt nic nie powiedział, ale znając życie gdybym pojechała do teściowej to pierwsze co to komentowałaby mój wygląd
Moja teściowa kiedyś kupiła dla mnie bluzkę w rozmiarze 46 (nosiłam wtedy 38/40) i to taką typowo babciową, bo mówiła, że zapamiętała mnie taką przy kości To teraz to na pewno by był tekst, że gruba jestem, za to syna jej głodzę

Ale jak mnie ktoś z rodziny widzi to od razu pyta jak brzuch rośnie ;P Jakoś na razie mi to nie przeszkadza na szczęście

Cytat:
Ja bym chciała urodzić po Wigilii (może mnie złapać nawet po kolacji wigilijnej) bylebym się najadła tych pyszności
Ja bym wolała urodzić przynajmniej 10 dni przed wigilią, żeby już na spokojnie świętować, a nie zastanawiać się czy przypadkiem mnie nie złapie podczas jedzenia kapusty Jedne święta mogę przeżyć bez takiego jedzenia, chociaż ciężko będzie

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:15   #171
zaciekawa
Raczkowanie

sylwuska śliczne ubranka, ja łapek nie kupuje tym razem-miałam przy starszym synku, ale się nie sprawdziły, bo spadały- w konsekwencji używałam skarpeteczki no..serio..ubierałam mu jego skarpeteczki na rączki..i tak chyba najlepiej, bo to i tak tylko chwilkę się ubiera.Dobre też są śpioszki z tymi zakładkami na rękawach.

Ja mam termin na wigilie, ale będę chciała prosić lekarza o cesarkę, więc jeśli wyrazi zgodę, to urodzę z całą pewnością przed wigilią-może nawet z 2 tyg przed.

Czas edycji: 2015-07-30 o 16:17
Stary 2015-07-30, 16:15   #172
zaneta_b
Rozeznanie

Cytat:
Na jakoe tynki sie zdecydowaliscie? Gipsowe czy tradycyjne?
Wies ze nie powinno sie tynkowac latem? Bo tynki za szybko wysychaja i pekac mocno moga..
Robimy tradycyjne cementowo-wapienne, nie z gotowych mieszanek tylko piach wapno i cement. Maszynowo. Będziemy mieć sufity podwieszane więc i tak trzeba będzie robić gładzie a mój mąż nie chciał gipsowych bo za bardzo wilgoć chłoną ponoć. Mam nadzieję że nie będą pękać, z sumie chwilowo nie jest gorąco a w domu wręcz chłodno. W sumie to dobrze ze nie przyszli na pocz lipca bo były upały :-D
zaneta_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:16   #173
ogolnie
Zakorzenienie

Melduje się w nowej części ale zapierdzielacie, nie wiem jak potem się z powrotem wdroże a TŻ jeszcze półtora tygodnia wolnego więc róbcie tak żebym cokolwiek jeszcze oprócz tego postu w tej części wątku napisała, a nie

Ja już gotowa do wizyty,za niecałą godzinę jedziemy. Chyba pierwszy raz tak bardzo nie chce mi się jechać,ale zobaczę dziecia więc to mnie trzyma trzymajta kciuki żeby pokazało co ma między nogami bo mnie wykonczy ta niewiedza

Benita już po wizycie czy dopiero będzie?
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:17   #174
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się jakoś super nie nastawiam na karmienie piersią. W poprzedniej ciąży to mi się wydawało,jakie to będzie super i w ogóle. A rzeczywistość była zupełnie inna: dziecko cały czas wisiało na piersi, nie wiadomo było ile zjadło, w czasie połogu trzeba bardzo dbać o higienę (podmywać się etc.) to nawet nie miałam kiedy to zrobić, przez co cały dzień chodziłam w pidzamie, bo nawet nie zdążałam się ubrać i ogarnąć, trzeba uważać z dietą, odciąganie laktatorem ręcznym-istna masakra,,,po pół godziny odciągnęłam chyba z 15 ml :/karmiłam 8 dni i wystarczająco. Później nastał tylko spokój-dziecko piło regularnie co 3h, widziałam ile jadło (robiłam porcje zgodnie z normą na pudełku), zaczęło bardzo szybko przesypiać całą noc, w nocy Tż mógł wstawać,żeby nakarmić młodego-no mówię, same pluuusyyy. No i coś co zabrzmi może egoistycznie-ale dzięki temu cycki też są w dobrym stanie, bo nie ma co się oszukiwać-rewelacji nie będzie po paru miesiącach karmienia (nad czym oczywiście ubolewam, bo jednak natura powinna być inaczej skonstruowana).
Ja chciałabym karmić piersią Ale jeśli coś będzie nie tak z mojej czy dziecka strony to nic na siłę. Póki co jestem dobrej myśli

Cytat:
Dokładnie i żeby jeszcze potrafiło po sobie sprzątać, tzn mam zamiar uuważają tego od małego, może tylko na zamiarze się nie skończy, bo na pewno nie będzie zostaw, mamusia wszystko posprząta.

Ostatnio z Tz oglądamy tv, on pije piwo z puszki i patrzy się na mnie i śmieje, spojrzałam na niego, potem na kanapę, a tam piwo rozlane, jego tekst czekałem tylko kiedy zobaczysz i przez to się tak uśmiechał glupkowato
Pokazuje ciuszki:

Ojeju Ale moje Maleństwo robi mi dzisiaj tańce, jak nigdy, normalnie czuje jak mi się rusza, podnoszę spodnie ta tak kulki po brzuchu chodzą, ale fajnie Boże jakie to cudowne! Wzielam szybko nagrywanie, żeby pokazać dla Tz Ale oczywiście przestała, tzn ruszyła sie jeszcze raz, ale lekko i mało to widać, a on w pracy i by padł jakbym mu wysłała, może jeszcze ją złapie

Dziecko powinno po sobie sprzątać. Od małego musi mieć świadomość, że nic samo się nie zrobi. Jak się za późno zacznie tego wymagać, to sprzątanie będzie traktować jako karę :/

Za to piwo to bym

Śliczne ubranka! A te ogrodniczki z bluzeczką słodkie

Fajnie, że maleńka tak fika! Moja ostatnio tak samo I jak zaczęłam nagrywać, to albo w innym miejscu, albo całkiem na dole, ale udało się trzy małe kopniaczki nagrać
Stary 2015-07-30, 16:19   #175
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Możesz poprosić gina o skierowanie dla siebie
chodzę do gina na nfz to on tak skąpi tych skierowań że nawet na to co trzeba muszę się dopraszać

ubranka śliczne
Stary 2015-07-30, 16:20   #176
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:

Pokazuje ciuszki:

Cytat:
Napisane przez lobofylia Pokaż wiadomość
Widze już kolejna część .nadrobić was będę musiała wieczorem i odpisze na pewno

Dziewczyny ile pieluszek na rozmiar 1 rzydalo by sie ? 2-5kg ?
promocje mam w bootsie, 54 pieluszki za £7, brac ?

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:23   #177
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Moja teściowa kiedyś kupiła dla mnie bluzkę w rozmiarze 46 (nosiłam wtedy 38/40) i to taką typowo babciową, bo mówiła, że zapamiętała mnie taką przy kości To teraz to na pewno by był tekst, że gruba jestem, za to syna jej głodzę

Ale jak mnie ktoś z rodziny widzi to od razu pyta jak brzuch rośnie ;P Jakoś na razie mi to nie przeszkadza na szczęście

Ja bym wolała urodzić przynajmniej 10 dni przed wigilią, żeby już na spokojnie świętować, a nie zastanawiać się czy przypadkiem mnie nie złapie podczas jedzenia kapusty Jedne święta mogę przeżyć bez takiego jedzenia, chociaż ciężko będzie
Teściowa mistrzyni Uwielbiam takie kobiety

Jak ktoś pyta o brzuch to nawet mi nie przeszkadza (zwłaszcza z rodziny), ale jakby mi ktoś zwrócił uwagę , że mi tyłek urósł to chybabym

Jak będę karmić piersią to niewiele zjem na wigilii bo dziecko faktycznie może później brzuszek boleć, bo a to kapusta, a to barszcz ostry, a to grzyby...

Cytat:
Ja mam termin na wigilie, ale będę chciała prosić lekarza o cesarkę, więc jeśli wyrazi zgodę, to urodzę z całą pewnością przed wigilią-może nawet z 2 tyg przed.
Masz wskazania czy po prostu tak chcesz?

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Melduje się w nowej części ale zapierdzielacie, nie wiem jak potem się z powrotem wdroże a TŻ jeszcze półtora tygodnia wolnego więc róbcie tak żebym cokolwiek jeszcze oprócz tego postu w tej części wątku napisała, a nie

Ja już gotowa do wizyty,za niecałą godzinę jedziemy. Chyba pierwszy raz tak bardzo nie chce mi się jechać,ale zobaczę dziecia więc to mnie trzyma trzymajta kciuki żeby pokazało co ma między nogami bo mnie wykonczy ta niewiedza

Benita już po wizycie czy dopiero będzie?
Powodzenia na wizycie! Weź cukierka do torebki, żeby małe nóżki rozkładało
Stary 2015-07-30, 16:23   #178
sylwoha
Zakorzenienie

Cytat:
Robimy tradycyjne cementowo-wapienne, nie z gotowych mieszanek tylko piach wapno i cement. Maszynowo. Będziemy mieć sufity podwieszane więc i tak trzeba będzie robić gładzie a mój mąż nie chciał gipsowych bo za bardzo wilgoć chłoną ponoć. Mam nadzieję że nie będą pękać, z sumie chwilowo nie jest gorąco a w domu wręcz chłodno. W sumie to dobrze ze nie przyszli na pocz lipca bo były upały :-D

Aa to tak jak my. Ale my tradycyjne reczne
Zobaczymy, u nas wchodza we wrzesniu
sylwoha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 16:23   #179
zaciekawa
Raczkowanie

Ani_qua no ja też chciałam i wydawało mi się,że to całkiem przyjemne,ale rzeczywistość okazała się całkiem inna.Nie wiem, nie potrafiłam się tak całkiem oddać dziecku,żeby cały dzień leżeć na łóżku i karmić- a dziecko cycało, przysypiało i tak w kółko. I to nie kwestia jednego dnia,tylko tak wyglądał dzień za dniem. Brrr...ja myślę dać dziecku siarę i trochu mleka na początku, a później szybko przejdziemy na mm.

Eh, gdybyś miała taki poród jak ja to też byś za drugim razem chciała cesarkę..więc to nie jest tak,że to moje widzimisię. Wiem i zdaje sobie sprawe,że cesarka może mnie wysłać na drugi świat-ale perspektywa powtórki z rozrywki i ewentualnych jeszcze gorszych konsekwencji mnie przeraża. Wydaje mi się,że bałabym się nawet przeć i bym całkowicie spieprzyła poród. Mam nadzieję,że lekarz mnie zrozumie.
Zaraz po porodzie i przez wiele czasu mówiłam-nigdy więcej ciąży-bałam się nawet seksić. Dlatego między moimi dziećmi będzie taka duża różnica wieku (6 lat)...i szczerze, to tylko dlatego,że ten lekarz jeszcze przyjmuje zdecydowałam się w końcu na kolejne..

Czas edycji: 2015-07-30 o 16:29
Stary 2015-07-30, 16:26   #180
dolinka881
Zadomowienie

Cytat:
też poluję na tą książkę ale nigdzie nie można jej dostać :/
Cytat:
co to za tajny szyfr? bo ja też bym chciała tą książkę
U adki w podpisie jest już ta książka w pdfie lecę drukować!
dolinka881 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości