Mamusie grudniowe 2015 cz. 4 - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-30, 18:20   #241
zaciekawa
Raczkowanie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

aha i nie wiem czy zauważyłyście, ale wózek xlander x-pulsce jest identyczny jak cadet navington - nie mam pojęcia czemu, ale ostatnio zwróciłam uwagę na to...i też pasują te same foteliki do nich..
Stary 2015-07-30, 18:21   #242
evciap0
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zaciekawa Pokaż wiadomość
Ja na razie obstawiam Xlander X-pulse i fotelik BeSafe lub MaxiCosi.
Mam te same typy ewentualnie fotelik cybex albo czytałam ostatnio o ferrari, w przystępnej cenie jest i ma 4* w ADAC

40/40
evciap0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 18:28   #243
beavercanoe
Raczkowanie

Co do karmienia piersia to dziewczyny nie przejmujcie sie. Nikt nie ma prawa narzucac Wam tego, oceniac was czy krytykowac. To wasza decyzja. Jesli ktos sugeruje ze matka ktora nie karmi piersia jest wyrodna to tylko swiadczy zle o tym kims i nie warto w ogole z kims takim dyskutowac, denerwowac sie i wierzyc w takie brednie. Z wlasnego doswiadczenia napisze ze karmienie piersia wcale dobrze nie wplynelo na mnie a corka prawdopodobnie lepiej by sie w nocy wysypiala gdyby byla karmiona modyfikowanym. Sa za i przeciw ale to my musimy zdecydowac same co dla nas wygodniejsze. Mialam duzo problemow, bylam uwiazana do 3 roku zycia corki ktora nie chciala za zadne skarby pic z butelki. Jazda samochodem gdzies dalej byla koszmarem, noce nieprzespane koszmar dla mnie i dziecka. Tym razem wybiore karmienie butelka tym bardziej ze po porodzie bede robic prawo jazdy i ide na studia.
beavercanoe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 18:30   #244
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evciap0 Pokaż wiadomość
Mam te same typy ewentualnie fotelik cybex albo czytałam ostatnio o ferrari, w przystępnej cenie jest i ma 4* w ADAC
A ja dalej nie mam żadnego typu większość modeli, które wymieniacie to chyba takie lekkie wózki raczej po mieście. W internecie opinie są często sprzeczne a sprzedawcy w sklepie na pewno do końca nie zaufam bo sama pracuję w sprzedaży i wiem, jak to nieraz jest
Stary 2015-07-30, 18:33   #245
zaciekawa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A ja dalej nie mam żadnego typu większość modeli, które wymieniacie to chyba takie lekkie wózki raczej po mieście. W internecie opinie są często sprzeczne a sprzedawcy w sklepie na pewno do końca nie zaufam bo sama pracuję w sprzedaży i wiem, jak to nieraz jest
jeśli chcesz wózek co przejedzie przez największe nierówności to polecam xlander xmove
Stary 2015-07-30, 18:35   #246
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
jeśli chcesz wózek co przejedzie przez największe nierówności to polecam xlander xmove
O, dzięki, obejrzę sobie no bo u nas te drogi są raczej kiepskue a moi rodzice mieszkają na wsi
Stary 2015-07-30, 18:51   #247
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
A mnie bolą od wczoraj TŻ się śmieje, że mi urosły
Smarujesz czymś? Bez dotykania tez bolą?
Cytat:
Napisane przez benita84 Pokaż wiadomość
syylwuska jakie śliczne ubranka i ten śpiworek
Dziękuję, też jestem nimi zachwycona, składam pięknie w szufladce i jak nazbieram więcej, to będę robiła pranie, ale to już później, później

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
No pewnie Ale prezent już wyciągnąć będzie mogła Zresztą będzie miał jej kto pomóc

Mój Tż to samo miał... musiał prać wszystko w rękach, bo nie dość, że zmasakrowane, to małe dziurki robiła

Otwieraj Kupisz następną, drogie nie są A za lepszy kosmetyk pielęgnacyjny do ust też trzeba kilkanaście zł dać przynajmniej
Tylko jakoś martwi mnie fakt, że może ich i na allegro zabraknąć :/ czemu dobre produkty są wychowywane? nigdy tego nie zrozumiem :/
Cytat:

Foto pościeli, jutro może zrobię foto ciuszków

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Bardzo ładne i delikatne, takie jak lubię
W ogóle wiecie co zauważyłam? mimo, że będę miała dziewczynkę to w moich ubraniach wcale nie wybija się róż, tylko widzę, że Mają większość rzeczy będzie miała właśnie szarych i jasno różowych, takie najbardziej mi się podobają i to nam tak że wszystkim: i wózki i foteliki i ubranka i pościel i kocyki, no wszytko w takich kolorach mi się podoba

Cytat:
Napisane przez wojniann Pokaż wiadomość
Zdecydowałam się na wózek!!!! Bebetto Luca lub vulcano. Przekoanala mnie cena, generalnie podoba mi sie jest miękki ma dużą spacerowke normalna a nie kubelkowa. Dodatkowo nie przyszło mi do głowy takie pytanie ale pan mi pokazał ze spacerowka składa się z tym siedziskiem i nie trzeba go za każdym razem odpinac. W miarę na płasko się składa. Ewentualnie ma bardzo latwo odpinane koła co potrzebne mi przy taty aucie i jego mikro bagażniku. Fotelik wpinany bez adapterow. Tzn ma adaptery ale nie trzeba ich przekładać.
Co to znaczy że na normalną spacerówke a nie kubełkowa? Jaka to kubełkowa? Czemu jest gorsza? Ostatnio jak jestem gdzieś na mieście na zakupach, to tylko obserwuje obcych ludzi z dziećmi wlasnie jakie mają wózki i foteliki
Cytat:
Pewnie masz rację. Moje gin.mi kazała sobie nawet na kanapkę dawać

W moim suplemencie też jest, ale gin.mówiła, że w suplementach jest niewiele i kazała brać dodatkowo
A jaką powinna być dawką tej Wit?
Cytat:
Też nie mam jeszcze typów, bo w sumie nie wiem na co dokładnie zwracać uwagę, za dużego wyboru, żeby móc zobaczyć na żywo nie mam, bo nie ma tak dużego wyboru i pozostanie mi pewnie internet, więc zapisuje Wasze typy a potem pewnie coś wybiorę

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:00   #248
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość
Tylko jakoś martwi mnie fakt, że może ich i na allegro zabraknąć :/ czemu dobre produkty są wychowywane? nigdy tego nie zrozumiem :/

A jaką powinna być dawką tej Wit?
Zawsze możesz kupić dwie A do ust taka tubka powinna na długo wystarczyć Zależy jaka jest konsystencja, ale chyba raczej gęsta powinna być.

Co do wit.D to znalazłam coś takiego: Kobiety z niedoborami witaminy D, które w czasie ciąży nie są suplementowane witaminą D lub suplementacja jest niewystarczająca, mają bardzo wysokie ryzyko urodzenia dziecka z niedoborem witaminy D.

Kobiety w ciąży najczęściej stosują preparaty wielowitaminowe dla kobiet ciężarnych, w których dawka witaminy D3 wynosi najczęściej 400 IU. Dawka taka ma niewielki wpływ na budowanie optymalnych zasobów witaminy D, zarówno u matki, jak i płodu, szczególnie w okresie zimowym.

Najnowsze „Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej” rekomendują dla kobiet w ciąży i karmiących piersią suplementację witaminy D w dawce 1500-2000 j.m./dobę, przynajmniej od II trymestru ciąży. Jednak ginekolodzy/położnicy powinni rozważyć rozpoczęcie suplementacji od razu po stwierdzeniu ciąży.

Biorąc pod uwagę wyniki badań naukowych wskazujących, iż właściwe zaopatrzenie w witaminę D w okresie ciąży jest istotne nie tylko dla zdrowia kobiety, ale i rozwoju płodu, sugeruje się, aby lekarze sprawujący opiekę nad ciężarną rozważyli oznaczenie poziomu witaminy D - 25(OH)D - u kobiet ciężarnych w celu precyzyjnej oceny jej zasobów i ustalenia indywidualnej podaży dla utrzymania stężenia w zakresie 30-50 ng/ml.

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Dziewczyny na stronie Rossnę jest konkurs i można wygrać kosmetyki pielęgnacyjne Nivea dla dziecka i wózek Bebetto Silvia (bodajże).
Ja próbuję
Stary 2015-07-30, 19:01   #249
adka_19
Wtajemniczenie

Znalazlam fotke nalesnikow

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:01   #250
beavercanoe
Raczkowanie

Jeszcze kilka slow o tych nowych zaleceniach pediatrow co do podawania mleka krowiego od 6m zycia. Z ciekawosci sprawdzilam jak to jest u mnie (Kanada) i tu mozna podawac mleko krowie dopiero od 1 roku zycia. Argumentowane jest to tym ze krowie mleko nie ma wystarczajaco wit e, zelaza i kwasow tluszczowych a za duzo protein, sodu i potasu. Poza tym dla malego dziecka jest ciezko strawic proteiny i tluszcze w mleku krowim.
Stary 2015-07-30, 19:05   #251
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adka_19 Pokaż wiadomość
Co Ty najlepszego zrobiłaś!

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ----------

Cytat:
Napisane przez beavercanoe Pokaż wiadomość
Jeszcze kilka slow o tych nowych zaleceniach pediatrow co do podawania mleka krowiego od 6m zycia. Z ciekawosci sprawdzilam jak to jest u mnie (Kanada) i tu mozna podawac mleko krowie dopiero od 1 roku zycia. Argumentowane jest to tym ze krowie mleko nie ma wystarczajaco wit e, zelaza i kwasow tluszczowych a za duzo protein, sodu i potasu. Poza tym dla malego dziecka jest ciezko strawic proteiny i tluszcze w mleku krowim.
Ja też słyszałam, że mleka krowiego do roku nie powinno się podawać, bo (m.in.) wypłukuje żelazo.
Stary 2015-07-30, 19:08   #252
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
adka

Dziewczyny z jaka czestotlwioscia mozna brac apap na goraczke ? Tak jak ba opakowaniu jest ?

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:08   #253
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Smarujesz czymś? Bez dotykania tez bolą?
Sutków nie smarowałam niczym. Czasami nawet bez dotykania bolą
Cytat:
Trzeba by sprawdzić skład, może znajdzie się coś podobnego
Stary 2015-07-30, 19:09   #254
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze możesz kupić dwie A do ust taka tubka powinna na długo wystarczyć Zależy jaka jest konsystencja, ale chyba raczej gęsta powinna być.

Co do wit.D to znalazłam coś takiego: Kobiety z niedoborami witaminy D, które w czasie ciąży nie są suplementowane witaminą D lub suplementacja jest niewystarczająca, mają bardzo wysokie ryzyko urodzenia dziecka z niedoborem witaminy D.

Kobiety w ciąży najczęściej stosują preparaty wielowitaminowe dla kobiet ciężarnych, w których dawka witaminy D3 wynosi najczęściej 400 IU. Dawka taka ma niewielki wpływ na budowanie optymalnych zasobów witaminy D, zarówno u matki, jak i płodu, szczególnie w okresie zimowym.

Najnowsze „Wytyczne suplementacji witaminą D dla Europy Środkowej” rekomendują dla kobiet w ciąży i karmiących piersią suplementację witaminy D w dawce 1500-2000 j.m./dobę, przynajmniej od II trymestru ciąży. Jednak ginekolodzy/położnicy powinni rozważyć rozpoczęcie suplementacji od razu po stwierdzeniu ciąży.

Biorąc pod uwagę wyniki badań naukowych wskazujących, iż właściwe zaopatrzenie w witaminę D w okresie ciąży jest istotne nie tylko dla zdrowia kobiety, ale i rozwoju płodu, sugeruje się, aby lekarze sprawujący opiekę nad ciężarną rozważyli oznaczenie poziomu witaminy D - 25(OH)D - u kobiet ciężarnych w celu precyzyjnej oceny jej zasobów i ustalenia indywidualnej podaży dla utrzymania stężenia w zakresie 30-50 ng/ml.

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Dziewczyny na stronie Rossnę jest konkurs i można wygrać kosmetyki pielęgnacyjne Nivea dla dziecka i wózek Bebetto Silvia (bodajże).
Ja próbuję
No właśnie trzeba było wtedy od razu dwie brac, tylko zapomniałam o tym, że ona do ust tez się nada :/

W omegamed które biorę dzisiaj dopiero 3 dzień, wczesniej tylko folik brałam mam 800 j.m. czyli według tego to też jest mało, tylko myślę że może w okresie letnim słonko też robi swoje. A powiedz mi jaką Ty przyjmujesz dawkę? w ogóle według gin to ja dalej nie muszę brać żadnych witamin a ja i tak czuje się z tym źle, że zaczęłam dopiero teraz,bo czekałam na jego pozwolenie i że teraz może czegoś brakować dla mojego dziecka

Dzięki o napisaniu o konkursie, zaraz sprawdzę co tam trzeba zrobić i też może wezmę udział
Cytat:
Mmm wyglądają pysznie

Stary 2015-07-30, 19:11   #255
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:

Foto pościeli, jutro może zrobię foto ciuszków

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ładne te pościele gdzie i za ile chyba że sama uszyłaś bo często widzę takie materiały do kupienia na necie ale gotowych to jakoś nie wiedziała może dlatego że patrzę w najtańszych
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:14   #256
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Sutków nie smarowałam niczym. Czasami nawet bez dotykania bolą

Trzeba by sprawdzić skład, może znajdzie się coś podobnego
No to bierz się za smarowanie, ja jak smaruje piersi to całe razem z skutkami i w ogóle całą tłusta jestem

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:11 ----------

Czubasek pamiętam jak Adka chyba pisała, że można kilka Apapow brać, bo ona położnej pytała, ale na bóle głowy, ale myślę że z gorączką tak samo, ale nie pamiętam ile, ze 3 na pewno, tylko nie ma jednocześnie oczywiście biedna, gorączka dalej Ci dokucza?

Stary 2015-07-30, 19:16   #257
evciap0
Wtajemniczenie

Cytat:
Uwielbiam naleśniki, szarpałabym jak Reksio szynkę

Cytat:
Napisane przez katarzynaxxx89 Pokaż wiadomość
Ładne te pościele gdzie i za ile chyba że sama uszyłaś bo często widzę takie materiały do kupienia na necie ale gotowych to jakoś nie wiedziała może dlatego że patrzę w najtańszych
Na allegro zamawiałam Myślę właśnie czy sama czegoś nie uszyć, poszukam na allegro materiałów, chciałabym jeszcze zrobić imię z tych pluszowych literek, tylko czym je wypełnić? watą?

Edit: płaciłam troszkę ponad 30zł za komplet, tylko wiadomo wyszło trochę mniej ze względu na te kupony

40/40

Edytowane przez evciap0
Czas edycji: 2015-07-30 o 19:18
Stary 2015-07-30, 19:18   #258
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
W omegamed które biorę dzisiaj dopiero 3 dzień, wczesniej tylko folik brałam mam 800 j.m. czyli według tego to też jest mało, tylko myślę że może w okresie letnim słonko też robi swoje. A powiedz mi jaką Ty przyjmujesz dawkę? w ogóle według gin to ja dalej nie muszę brać żadnych witamin a ja i tak czuje się z tym źle, że zaczęłam dopiero teraz,bo czekałam na jego pozwolenie i że teraz może czegoś brakować dla mojego dziecka
W moim suplemencie jest 1000j.m. i do tego mam przepisane 5kropli Vigantolu (to jeśli dobrze liczę 2500j.m.), więc troszkę za dużo. Ale będę brała te krople najwyżej co drugi dzień, albo policzę sobie, żeby mniejsza dawka była.
Stary 2015-07-30, 19:20   #259
ogolnie
Zakorzenienie

Melduje na szybko że u nas wszystko ok,szyjka bardzo długa 5cm zamknięta,dziecko nadal nie pokazało kim jest :-( ale ważne że wszystko dobrze. Idę robić kolację bo jestem głodna jak wilk

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Jedynie anemizuje się i dostałam żelazo i mam pić sok z buraka.
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:22   #260
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
Melduje na szybko że u nas wszystko ok,szyjka bardzo długa 5cm zamknięta,dziecko nadal nie pokazało kim jest :-( ale ważne że wszystko dobrze. Idę robić kolację bo jestem głodna jak wilk
A to uparciuch jeden! Najważniejsze, że Maleństwo zdrowe
Stary 2015-07-30, 19:22   #261
katarzynaxxx89
Raczkowanie

Cytat:
W moim suplemencie jest 1000j.m. i do tego mam przepisane 5kropli Vigantolu (to jeśli dobrze liczę 2500j.m.), więc troszkę za dużo. Ale będę brała te krople najwyżej co drugi dzień, albo policzę sobie, żeby mniejsza dawka była.
a co suplementujesz? Bo kurczę ja nie łykam wit D myślałam że latem to nie trzeba a tu takie zaskoczenie
katarzynaxxx89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:23   #262
evciap0
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Super, że wszystko w porządku

40/40
Stary 2015-07-30, 19:23   #263
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli w sumie już masz 2500? A widzę, że one na receptę są niestety. Czemu masz przepisana az tak duża dawkę?

Stary 2015-07-30, 19:25   #264
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynaxxx89 Pokaż wiadomość
a co suplementujesz? Bo kurczę ja nie łykam wit D myślałam że latem to nie trzeba a tu takie zaskoczenie
Ja biorę Mama DHA, bo tam nie ma żelaza i do tego mam brać ten Vigantol, tylko muszę sobie policzyć tak, żeby zbyt dużej dawki nie było. Poza tym muszę chyba dodatkowo magnez, bo wydaje mi się, że mam mało (skurcze, ciągnięcie w stopach). W mama DHA jest magnez, ale widocznie mi mało.
Stary 2015-07-30, 19:26   #265
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:

Najważniejsze, że zdrowe, ale ciekawe po kim takie uparte? o widzisz to nawet w suplemencie nie wystarczyło, w takim razie łykaj, pij i jedz , smacznego

Stary 2015-07-30, 19:28   #266
beavercanoe
Raczkowanie

Mamusie grudniowe 2015 cz. 4

chlebek bananowy dopiero co wyjelam z piekarnika. Nie chcialam zeby zbyt dojrzale banany wyladowaly w koszu wiec znalazlam dla nich zastosowanie zobaczymy jak smakuje, niech tylko przestygnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1438277012.346832.jpg (359,7 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ImageUploadedByWizaz Forum1438277351.365212.jpg (99,0 KB, 3 załadowań)

Edytowane przez beavercanoe
Czas edycji: 2015-07-30 o 19:30
Stary 2015-07-30, 19:28   #267
benita84
Zadomowienie

Cytat:
Tak, bardzo nieprzyjemny i to nie chodzi absolutnie o ból - bo o bólu człowiek szybko zapomina. Jedyne co mogę Wam dziewczyny doradzić - to serio - warto zadbać o odpowiednią położną przy porodzie, czy nawet umówić się z konkretnym lekarzem - ja szłam w ciemno do szpitala - i to był mój błąd, bo niestety, ale bardzo ważne jest jak ktoś poprowadzi Was poród.Ja nie poważałam płacenia za położną czy lekarza-jak czytałam o tym na forach, to w ogóle nie brałam tego pod uwagę, uważałam,że skoro siostra urodziła, mama urodziła...to ja nie urodzę?co za różnica-przeć i do widzenia...guzik prawda. Wiele bym zrobiła,żeby cofnąć czas, ale niestety teraz już się nie da tego zrobić.
Współczuje takiego ciężkiego porodu :/ też wydawało mi się nie fair płacić drugi raz za położną skoro to przecież jen praca no ale z tego co słysze jak się nie zapłaci to o ludzkim traktowaniu nie ma co marzyć
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:30   #268
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli w sumie już masz 2500? A widzę, że one na receptę są niestety. Czemu masz przepisana az tak duża dawkę?

Tak, w samych kroplach jest 2500 w tej dawce jaką gin mi kazała brać, ale ona mi to przepisała zanim kupiłam Mama DHA. Kazała mi brać tylko krople, bo na mnie źle działały suplementy, ale ja jednak znalazłam to Mama DHA i póki co jest ok. I ostatnio nie upomniałam się czy ta dawka jest ok.
Ale już sobie policzyłam, że jak będę brała dwie krople to będzie 1000 + 1000 który jest w Mama DHA i będzie ok

Zapytaj dziewczyn jaką kupują wit.D

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Cytat:
Załącznik 6026646 chlebek bananowy dopiero co wyjelam z piekarnika. Nie chcialam zeby zbyt dojrzale banany wyladowaly w koszu wiec znalazlam dla nich zastosowanie zobaczymy jak smakuje, niech tylko przestygnie.Załącznik 6026651
Ooo, jestem ciekawa czy dobry
Stary 2015-07-30, 19:33   #269
czubasek20
Zakorzenienie

Cytat:
chlebek bananowy dopiero co wyjelam z piekarnika. Nie chcialam zeby zbyt dojrzale banany wyladowaly w koszu wiec znalazlam dla nich zastosowanie zobaczymy jak smakuje, niech tylko przestygnie.

napisz czy wyszedł dobry

Cytat:

mały uparciuch, ale wazne ze zdrowe

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-30, 19:37   #270
SweetViolet
Zadomowienie

Cytat:

Super, że z maleństwem dobrze

synek
Czekamy na Kruszynkę 24/40
SweetViolet jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości