|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy Powstanie Warszawskie było potrzebne? | |||
| Tak |
|
17 | 34,00% |
| Nie |
|
28 | 56,00% |
| Nie mam zdania |
|
5 | 10,00% |
| Głosujący: 50. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Powstanie Warszawskie - wasze opinie
Jutro kolejna 71 rocznica Powstania Warszawskiego i pewnie znów będą toczyły się debaty o to czy było ono potrzebne czy nie. A jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Ten temat też kobiet mocno dotyczy w końcu wiele kobiet i ich dzieci brało w nim udział i wiele straciło życie.
Do wątku dodaję małą sondę.
Zapraszam serdecznie na mojego bloga http://antyportal.org/author/karolciak86/ A w nim artykuły o zdrowym odżywianiu, dietach etc. m.in. o: Glukomannan , Zielony Jęczmień, Jagody Acai, Dieta 1200 kalorii i wiele innych... |
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Powstanie Warszawskie - wasze opinie
powiedz a jakie to ma teraz znaczenie? takie rozstrzasanie? gdybac sobie mozna w nieskonczonosc a ludziom to i tak zycia nie wróci.
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Ja tam podpisuję się pod tekstem Marii Peszek: "Sorry Polsko".
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Wybuch Powstania Warszawskiego, jego klęska i wszystkie okropne konsekwencje, to wina niekompetencji i niedoinformowania polskich władz na uchodźstwie.
Szkoda ludzi. Bardzo szkoda. |
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Można użyć choćby teorii, że była to gra warta świeczki, gdyż dzięki powstaniu ZSRR nie anektował Polski w pełnym tego słowa znaczeniu i utrzymał ją jako swego satelitę Z drugiej strony można rzec, że powstanie było niepotrzebnym, gdyż Polacy jedynie wykrwawili swe siły witalne, które z czasem mogły być użyte do walki z Sowietami... Czy można było nie wszczynać powstania? Moim zdaniem, raczej nie. Po pierwsze, polskie podziemie od 1939 oszczędzało siły i przygotowywało się do takiej wielkiej akcji. Po drugie, Polacy parli do walki. Po trzecie, brak powstania umożliwiłby Stalinowi propagandę mówiącą, że byliśmy tak naprawdę sojusznikami Niemców (i tak tego próbowano). Po czwarte, AL i kontrolowana przez Rosjan radiostacja Kościuszko nawoływali do walki. Po piąte, niektórzy historycy twierdzą, że Powstanie Warszawskie wybiło Stalinowi z głowy pomysły o wcieleniu Polski do ZSRR jako kolejnej republiki związkowej. Po szóste wreszcie, należę do tych, którzy twierdzą że mieliśmy wtedy szansę. Gdyby plany strategiczne opracowali w miarę rozsądni ludzie, gdyby udało się utrzymać tajemnicę, a wybuch powstania przypadł kilka dni wcześniej lub kilka dni później, a nie w najgorszej możliwej chwili... Co do roli kobiet w powstaniu http://histmag.org/Weronika-Grzebals...-recenzja-9813 Czy było potrzebne? Wypowiedź Piotra Zychowicza http://histmag.org/Piotr-Zychowicz-p...ska-krwia-8179 Nie zamierzam oceniać Powstania Warszawskiego. Uważam jedynie, że było to ogromne bohaterstwo mieszkańców Warszawy Dla tych którzy mają bardzo niewielką wiedzę o powstaniu https://www.youtube.com/watch?v=DpWcUUYcCK0 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Popsula Ci sie, autorko, wyszukiwarka? Czy jednak oczekujesz innych wnioskow niz w 2014 roku, 2013 roku, 2012 roku itp.
Rozumiem, ze gownoburza zawsze w cenie, ale moze jednak kontynuuj jakis poprzedni watek. |
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Taka moja mała prośba: Nim zaczniecie gardłować, jak to AK wysłała na śmierć setki tysięcy Polaków, wzywając do wybuchu Powstania, poczytajcie o czymś, co nazywa się kontekst historyczny. Może, nim zacznie się oceniać ludzi, warto dowiedzieć się czegoś więcej o nastrojach panujących w wtedy w Warszawie wśród ludności cywilnej, o tym jak zachowywali się wtedy Niemcy (o wiele bardziej wolę to określenie, niż tajemniczych nazistów) i jak ewakuowali się z Warszawy, jaka była sytuacja na froncie, gdzie znajdowali się wtedy sowieci. Poza tym powstanie w Paryżu, które dziwnym trafem wybuchło niedługo potem. No i nie zapominajmy, że Powstanie Warszawskie było elementem Akcji Burza. Mam dziwne wrażenie, że ludzie, którzy wypowiadają się tak kategorycznie o tym, jak to powstanie było złe i niedobre (i nie mam tu na myśli tego forum, mówię bardziej ogólnie), nie zadali sobie zbyt wiele trudu, by dowiedzieć się czegoś więcej na temat, który tak bardzo krytykują.
|
|
|
|
|
#9 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przedmiotem sporów jest cena powstania (zniszczenie miasta, utrata pokolenia młodych ludzi)podnoszona jest jednak również kwestia nieuchronności jego wybuchu.Propaganda komunistyczna, usiłowała przedstawić powstanie warszawskie jako nieodpowiedzialną decyzję, która spowodowała niewyobrażalne szkody i nie miała większego znaczenia militarnego, niejednokrotnie zawyżając liczbę ofiar walk w Warszawie i podważając kompetencje dowódców walk w stolicy. Nie wspomina się o tym, że Stalin dawał do zrozumienia i obiecywał wielokrotnie , że pomorze gdy wybuchnie powstanie.â chodziło mu tylko by doprowadzić do zniszczenia organizacji niepodległościowych przeciwnych planom ZSRR w stosunku do Polski. Tak jak napisałem w poście powyżej Nie zamierzam oceniać Powstania Warszawskiego. Uważam jedynie, że było to ogromne bohaterstwo mieszkańców Warszawy.Od strony militarnej powstanie było wymierzone przeciwko Niemcom, jednak jego strategicznym celem była próba ratowania suwerenności, przedwojennego kształtu granicy wschodniej poprzez odtworzenie w stolicy Polski legalnych władz państwowych, będących naturalną kontynuacją władz przedwojennych. Miało to uniemożliwić narzucenie władz uzależnionych od Rosji czyli PKWZ. Wystąpienie w Warszawie miało także zanegować ustalony Teheranie1943 . Teraz to wszystko wiemy. Teraz wtedy była zupełnie inna sytuacja. Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-02 o 12:45 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
BAN stały
|
Ogólnie?
Bo ja ogólnie uważam, że w żadnym wypadku, łącznie z rzeczonym powstaniem nie warto poświęcać życia dla, jak pisałam bogów, ojczyzn, wodzów czy ideałów. Gdy znów do murów klajstrem świeżym Przylepiać zaczną obwieszczenia, Gdy "do ludności", "do żołnierzy" Na alarm czarny druk uderzy I byle drab, i byle szczeniak W odwieczne kłamstwo ich uwierzy, Że trzeba iść i z armat walić, Mordować, grabić, truć i palić; Gdy zaczną na tysięczną modłę Ojczyznę szarpać deklinacją I łudzić kolorowym godłem, I judzić "historyczną racją", O piędzi, chwale i rubieży, O ojcach, dziadach i sztandarach, O bohaterach i ofiarach; Gdy wyjdzie biskup, pastor, rabin Pobłogosławić twój karabin, Bo mu sam Pan Bóg szepnął z nieba, Że za ojczyznę - bić się trzeba; Kiedy rozścierwi się, rozchami Wrzask liter pierwszych stron dzienników, A stado dzikich bab - kwiatami Obrzucać zacznie "żołnierzyków". - - O, przyjacielu nieuczony, Mój bliźni z tej czy innej ziemi! Wiedz, że na trwogę biją w dzwony Króle z panami brzuchatemi; Wiedz, że to bujda, granda zwykła, Gdy ci wołają: "Broń na ramię!", Że im gdzieś nafta z ziemi sikła I obrodziła dolarami; Że coś im w bankach nie sztymuje, Że gdzieś zwęszyli kasy pełne Lub upatrzyły tłuste szuje Cło jakieś grubsze na bawełnę. Rżnij karabinem w bruk ulicy! Twoja jest krew, a ich jest nafta! I od stolicy do stolicy Zawołaj broniąc swej krwawicy: "Bujać - to my, panowie szlachta! |
|
|
|
|
#12 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
BAN stały
|
Jakiej wersji się uczepiłam?
Ja się przecież nie odnoszę nawet konkretnie do tego powstania, o wersjach nie wspomnę. Piszę ogólnie. W żadnej sytuacji, jak ładnie śpiewa Peszek: "nie oddałabym ci Polsko ani jednej kropli krwi." |
|
|
|
|
#14 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętaj jednak, że każda sytuacja jest inna. Niektórzy ludzie z powstania szli do walki bo woleli umrzeć w walce niż na kolanach. To jest różnica. Teraz my tak podchodzimy. Inaczej by było gdyby faktycznie istniało podobne zagrożenie.Jak wtedy byśmy się zachowali.Nie wiadomo. Wojna wyzwala w ludziach zwierzęce instynkty. Zabójcą staje się lekarz ksiądz wrażliwa kobieta czy dziecko. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Celem oceny powstania proponuję poczytać opisy świadków rzezi Woli i rzezi Ochoty.
Nikt i nic nie przekona mnie, że cokolwiek może być warte takich maratonów okrucieństwa i zwyrodnialstwa. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powstanie wybuchło po prawie pięciu latach ciągłego terroru i z tego, co mi wiadomo, władze AK obawiały się, że wybuchnie samoistnie, zupełnie nie skoordynowane, tak silne było napięcie w stolicy. Skąd można było wiedzieć, że sowieci zatrzymają się i pozwolą wykrwawić się miastu, przecież stalin i jego kompanija robili wszystko, by Polacy ruszyli do walki. Do tego trwała ewakuacja niemców, którzy to uciekali przed czerwonymi. A w pierwszych chwilach Powstania wybuchła euforia, zaczęły działać polskie gazety i radiostacja, wróciły polskie flagi i szyldy. Zadziwia mnie, że ludzie oceniają to, co stało się siedemdziesiąt jeden lat temu w tak jednostronny sposób. To naprawdę nie wyglądało tak, że siedzi sobie taki Okulicki z Komorowskim i przy wódce mówi jeden do drugiego: 'Wiesz co, a jak by w Warszawie powstanie wybuchło?' 'No dobra!' 'To robim?' 'Robim!' Wystarczy głupią Wikipedię poczytać, by dowiedzieć się całkiem sensownych rzeczy i by przestać rozpowiadać, że ktoś specjalnie wysłał tych ludzi na śmierć. I jeszcze jedno - są ludzie, którzy bardziej cenią swoje życie, niż cokolwiek na świecie i nie mi oceniać, czy to dobrze, czy źle. Ale nie można zapominać, że są ludzie, którzy uważają, że jest coś, co cenniejsze jest od ich życia i chcą o to walczyć. To, że samemu nie stanęłoby się do walki, wcale nie znaczy, że źli czy głupi są ci, którzy do niej stają. Bo gdyby nie tysiące, czy miliony ludzi o takim - jakże innym niż prezentowane u Marii Peszek podejściu (mówię o niej, bo to jej piosenki były zacytowane), kraju w którym żyjemy, nie byłoby juz od setek lat. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oni szli do walki z uśmiechem.Pamiętajmy, że w Warszawie terror hitlerowski był najmocniejszy.Zginąć można było w każdej chwili.Stąd tak żywiołowa reakcja mieszkańców i pęd ku walce. https://www.youtube.com/watch?v=9v9EjDE6SM4 Rozumiem, że nie wszyscy lubią czytać polecam więc film i wypowiedzi mieszkańców https://www.youtube.com/watch?v=B4iyVx6PVBc Wtedy zniszczenia Warszawy, bestialstwa i takich mordów nikt nie mógł przewidzieć Dla osób , które jednak lubią czytać polecam http://historia.newsweek.pl/71-roczn...,348965,1.html Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-01 o 18:29 |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W zasadzie nie czytam prasy papierowej, ale dzisiaj zrobiłem wyjątek. Jakby ktoś chciał zakupić większą partię tego tygodnika, to informuję, że jeden egzemplarz waży jedynie 100 g i kosztuje 3,90 PLN z VAT
"Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos." "Lewicę od prawicy różni wszystko, włącznie ze stosunkiem do działań arytmetycznych. Prawica lubi dodawać i mnożyć. Lewica odejmować i dzielić... po równo" - Henryk Sienkiewicz
|
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pamiętać trzeba, że oni wtedy nie wiedzieli tego co my teraz. ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
Chciałbym tu zaznaczyć, że czym innym jest zryw patriotyczny na rozkaz, a czym innym motywy i intencje.Aby je zrozumieć nie wystarczy posłuchać piosenki. Jedno jest pewne Powstanie Warszawskie było ogromnym wydarzeniem.Jedynym w swoim rodzaju. Uczestnikom należy się szacunek. Bo gdyby nie powstanie moglibyśmy po II wojnie być republiką ZSRR Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-01 o 22:53 |
||
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Kolejny temat nie jest tu niepotrzebny, zaraz będą kłótnie.
Jak ktoś wyżej pisał - ważny jest kontekst historyczny, 5 lat okupacji itd... a nam z wygodnego fotelika w domu dobrze oceniać, bo co wiemy, nic. I te teksty nie będę walczyć. A myślicie, że Ci ludzie chcieli, nie mieli wyboru po terrorze okupacyjnym. Wcześniej było powstanie w getcie, młodzi ludzie wybrali waleczną śmierć niż stanie pod murem i czekanie na rozstrzelanie. Trudno oceniać Powstanie, mimo, że bronię szacunku i pamięci tych ludzi, co nie znaczy, że popieram w 100%, ale zawsze wiem, że oni nie wiedzieli jak to wszystko się skończy. Druga kwestia jest taka, jak oceniają niektórzy historycy, że Warszawa prawdopodobnie byłaby i tak na linii frontu, Niemcy się dozbrajali po klęsce na wschodzie, a Sowieci szli. Stanęli dopiero jak zaczęło się powstanie - celowo. Warszawy i tak i tak mogłyby nie ominąć ciężkie walki. |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam, ale trochę nie rozumiem. I nie bardzo wiem, czy powinnam jakoś w swoją stronę interpretować? Zarzucasz mi brak wiedzy? Historycznej? Na jakiej podstawie? Wyjaśnij proszę, bo jeśli tak - z największą przyjemnością odniosę się do tego.
|
|
|
|
|
#22 |
|
BAN stały
|
Ci którzy wydali rozkaz powinni zostać skazani. Rząd w Londynie kategorycznie odradzał to. Ponad połowa generałów później domagała się skazania tych którzy wydali rozkaz godziny W. Ogromna strata
|
|
|
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
jak dla mnie to jest strasznie głupie pytanie.
bardzo łatwo jest oceniać z perspektywy 70 lat pózniej, z wygodnego, bezpiecznego siedzenia. realia były zupełnie inne, tak samo jak inne były wartości i idee młodych ludzi. Powstanie wybuchło po 5 lat terroru, już nie mówiąc o tym, że kiedy wybuchła wojna Polska była niepodległa zaledwie od 20 lat. mam dziadka Powstańca, i serio trudno powiedzieć, że wszyscy wzięli i zginęli na rozkaz kogośtam z góry. ci młodzi ludzie werbowali się do podziemia pod grozbą śmierci, sami chcieli walczyć. życie też ma inną wartość, kiedy wokół codziennie giną ludzie, kiedy widzi się wojenną rzeczywistość. dla ludzi, którzy tego nie przeżyli to jest całkiem niepojęte. wielu młodych ludzi serio wolała zginąć w walce, niż skatowana przez jakiegoś niemca. już nie mówiąc już o tym, że wszyscy zakładali, że Powstanie będzie trwało krótko i do Warszawy wkroczy armia czerwona, a nie stanie na drugim brzegu i będzie patrzeć.
|
|
#24 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Z powyższym cytatem się zgadzam. https://www.youtube.com/watch?v=0nvE9InoIfs
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz są inne czasy a dodatkowo brak znajomości historii sprawia, że niektórzy myślą opierając się np. na piosence ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ---------- Za co powinni być skazani? Za to , że uwierzyli w obietnice Stalina.On obiecał pomoc i namawiał do walki. Za to ,że nie wiedzieli o ustaleniach w Teheranie? Za to ,że chcieli wolnej Polski? Za to , że nie chcieli aby miasto wyzwoliła armia Radziecka? Za co powinni być skazani? Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-02 o 12:58 |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja rozumiem. Rozumiem patriotyzm, rozumiem porywczość, bezkompromisowość i chęć walki ponad wszystko, rozumiem, że oni wszyscy po tylu latach mieli tego dość, że chcieli wolnej Polski i nie chcieli ginąć, jak to tu ładnie ktoś określił, na kolanach. Ok, rozumiem. I uważam, że tym, którzy walczyli, należy się nasza pamięć i chwała - chociażby już za to, że byli gotowi zdobyć się na taki krok. Ale czy naprawdę śmierć tylu ludzi - młodych, wykształconych patriotów - była potrzebna? Czy oni nie przydaliby się Polsce bardziej żywi? Ich ofiara - choć chwalebna i bohaterska - tak naprawdę mało pomogła. A wręcz zaszkodziła - bo Polska poniosła niewyobrażalną stratę. Stratę tych, którzy tę Polskę kochali i którzy tę Polskę - WOLNĄ Polskę - mogliby potem tworzyć. Daleka jestem od tego, by to oceniać na zasadzie: źle-dobrze. I chyba nikt nie powinien, bo tak naprawdę te 71 lat później nigdy nie będziemy w stanie wczuć się w tamtą sytuację. W to, co ci ludzie czuli, jak żyli i jakie pobudki nimi kierowały. W ogóle ciężko za cokolwiek winić tych, co poszli walczyć, bo na pewno nie chcieli źle. Oni po prostu chcieli wolnej Polski, bronili resztek honoru, bronili ojczyzny i tego, co było dla nich ważne. I na pewno należy się im za to szacunek. Co do dowódców - no, oni jednak powinni mieć trochę szerszy ogląd na sytuację i nie myśleć tak krótkowzrocznie.
Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2015-08-02 o 14:45 |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo tak uważam jak napisałem we wcześniejszym poście w Warszawie terror był największy, Można było zginąć w każdej chwili. Tak jak to wcześniej napisałem Można użyć choćby teorii, że była to gra warta świeczki, gdyż dzięki powstaniu ZSRR nie anektował Polski w pełnym tego słowa znaczeniu i utrzymał ją jako swego satelitę Z drugiej strony można rzec, że powstanie było niepotrzebnym, gdyż Polacy jedynie wykrwawili swe siły witalne, które z czasem mogły być użyte do walki z Sowietami... Trudno mi powiedzieć czy kiedykolwiek spór się zakończy.Na pewno dojdą nowe dowody.Wtedy kiedy otworzą archiwum w Anglii czy kiedy zostaną udostępnione akta z Rosji.Rzucą nowe światło na sprawę wybuchu powstania. Ci ludzie zapisali się w naszej historii i trzeba oddać cześć ich bohaterstwu, odwadze i patriotyzmowi.Kto wie co byłoby z Polską gdyby nie powstanie? Może naprawdę bylibyśmy tylko jedną z republik? Edytowane przez CDN2015 Czas edycji: 2015-08-02 o 15:19 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Ten fragment brzmi wprost kuriozalnie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Powsta...kie#Uzbrojenie W rezultacie w momencie wybuchu powstania liczba faktycznie uzbrojonych powstańców wahała się między 1500 a 3500 (na ok. 36 500 zmobilizowanych). Oznacza to, że na 25 powstańców przystępujących do walki tylko jeden był uzbrojony[g][64]. Ze względu na dotkliwe braki w uzbrojeniu pułkownik "Monter" polecił, aby żołnierzy AK, dla których zabrakło broni palnej uzbrajać w siekiery, kilofy, łomy, a następnie przydzielać do grup szturmowych jako siły pomocnicze[65]. Jerzy Braun, członek RJN, twierdził, że na jego uwagę, iż żołnierze AK nie mają wystarczającej ilości broni, aby rozpocząć powstanie, Delegat Jankowski miał odpowiedzieć "to sobie zdobędą"[66]. Niby powstanie w XX wieku, a metody jak z okresu bitwy pod Grunwaldem ![]() We wspomnianej wcześniej gazecie znalazłem następujący fragment (w sąsiednim artykule tj. "Chwała bohaterom!): "Hańbą jest zarzucanie Powstaniu bezsensu. Warszawiacy mieli prawo do wolnej stolicy. Wina za gehennę miasta leży tylko i wyłącznie po stronie Niemców. Nie mieli oni prawa zabić ani jednego mieszkańca Warszawy, spalić ani jednego domu, zrzucić ani jednej bomby. Zrównanie z ziemią Warszawy i bestialskie wymordowanie jej mieszkańców nie było częścią strategii wojskowej, ale tylko i wyłącznie przejawem niemieckiej nienawiści do Polaków. W tym jednym - w bestialskim mordowaniu naszego narodu - Hitler dochował wierności paktowi ze Stalinem. To za sprawą dwóch naszych odwiecznych wrogów - Niemiec i Rosji w sierpniu i wrześniu 1944 roku, Warszawa przeżyła swoją największą tragedię. Z sprawą swoich mieszkańców w tym samym czasie przeżyła dni swojej największej chwały. Te dni - wspaniałe i tragiczne, tak pełne cierpienia ale i ludzkiej solidarności najpiękniej opisali ich uczestnicy - we wspomnieniach, w powstańczych piosenkach i wierszach." Wydawało się, że po kilku latach wojny i istnienia obozów koncentracyjnych można się przynajmniej zorientować co do zamiarów i metod walki przeciwnika by chociaż rozważać najgorszy scenariusz, a tu okazuje się, że niekoniecznie. Takie rzeczy piszą chyba tylko poeci-pięknoduchy, nieco oderwani od rzeczywistości ![]() Oceniać PW nie tylko można, ale należy, podobnie jak każde inne wydarzenie historyczne. Najlepiej ocenia się zdarzenia (co dla niektórych może być pewnym zaskoczeniem) po ich zaistnieniu (!). Można przeczytać mnóstwo książek, ale niewiele z nich zrozumieć. Można też dobrać je pod z góry założoną tezę. Fałszywa historia jest matką fałszywej polityki. Krytyczne podejście służy właśnie wyciągnięciu odpowiednich wniosków na przyszłość, by nie popełniać podobnych błędów. Chwalenie głupoty post factum szukaniem najbardziej absurdalnych dla niej uzasadnień prowadzi donikąd.
"Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos." "Lewicę od prawicy różni wszystko, włącznie ze stosunkiem do działań arytmetycznych. Prawica lubi dodawać i mnożyć. Lewica odejmować i dzielić... po równo" - Henryk Sienkiewicz
Edytowane przez Barca_Forever Czas edycji: 2015-08-02 o 17:34 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.