Maturę rozwalamy i CKE zawstydzamy! - cz.II - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-02, 15:37   #4561
Radzka
Zadomowienie

Dot.: Maturę rozwalamy i CKE zawstydzamy! - cz.II

Cytat:
Napisane przez nathalie1996 Pokaż wiadomość
Psychologia spec. biznesu i przedsiębiorczości A Ty na co idziesz?

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

ale nie najlepsza do tego katolicka

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Myslałam właśnie o tej socjo, ale po psycho w razie gdyby nie powiodło mi się z HR to mam dużo innych dróg
uwierz, że po socjo też - oprócz specjalizacji związanych z socjologią lub psychologią, możesz iść w dziennikarkę etc.
Moja uczelnia też jest katolicka i to przeżywam, bo jednak kaplica / kościół / cokolwiek modlitewnego zaraz przy wyjściu z kampusu mnie przytłacza

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3
Radzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 16:34   #4562
nathalie1996
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Radzka Pokaż wiadomość
uwierz, że po socjo też - oprócz specjalizacji związanych z socjologią lub psychologią, możesz iść w dziennikarkę etc.
Moja uczelnia też jest katolicka i to przeżywam, bo jednak kaplica / kościół / cokolwiek modlitewnego zaraz przy wyjściu z kampusu mnie przytłacza
Tak, ale jeśli nie wyjdzie z HR to spróbuję robić coś w kierunku marketingu/reklamy, socjologia mnie nie interesuje, ale dzięki za rady

Mnie martwi, że ludzie będą mega wierzący i nie będzie z kim imprezować
nathalie1996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 16:47   #4563
leille
hayat güzeldir ₊⋆ ☽

Cytat:
Psychologia spec. biznesu i przedsiębiorczości A Ty na co idziesz?

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

ale nie najlepsza do tego katolicka

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Myslałam właśnie o tej socjo, ale po psycho w razie gdyby nie powiodło mi się z HR to mam dużo innych dróg
UP, biologia stosowana. do Lublina składałaś tylko na KUL? chętnie bym Ci coś powiedziała o tej uczelni, ale niestety niewiele wiem. Chociaż niektórzy mówią, że dobra uczelnia, nawet cudzoziemcy ją znają, to może to prawda. Na pewno na niektórych kierunkach mogą być dziwolągi, np. teologia itd. (tak mi się wydaje), ale uważam, że to zależy od kierunku.
Możesz posprawdzać sobie też plany zajęć ze wcześniejszych lat, grunt, żeby nie było tych zapychaczy "religijnych".

Edytowane przez leille
Czas edycji: 2015-08-02 o 16:50
leille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 16:49   #4564
Rabone
Rozeznanie

Ja się zastanawiam czy chociaż połowa studentów katolickich uczelni to praktykujący katolicy. Uwierzcie, że oprócz nazwy, obecności kaplicy i przechadzających się po korytarzach księży, uczelnie te niczym nie różnią się od publicznych. Nikt was siłą nie będzie zaciągał do kościoła i batami chłostać was nie będą. Spokojnie.

Rabone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 16:51   #4565
Radzka
Zadomowienie

Cytat:
Tak, ale jeśli nie wyjdzie z HR to spróbuję robić coś w kierunku marketingu/reklamy, socjologia mnie nie interesuje, ale dzięki za rady

Mnie martwi, że ludzie będą mega wierzący i nie będzie z kim imprezować
Co do marketingu to socjologia na UW jest bliżej tego, niż psychologia.
Może mega wierzący nie będą aż tak źli. Może więcej jest tam ateistów, najciemniej pod latarnią, te sprawy

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Rabone Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam czy chociaż połowa studentów katolickich uczelni to praktykujący katolicy. Uwierzcie, że oprócz nazwy, obecności kaplicy i przechadzających się po korytarzach księży, uczelnie te niczym nie różnią się od publicznych. Nikt was siłą nie będzie zaciągał do kościoła i batami chłostać was nie będą. Spokojnie.
Tu nie chodzi o zaciąganie do kościoła, ale są uczelnie katolickie, gdzie na każdym kroku i kierunku próbują wciskać przedmioty teologiczne.
Tak samo jak na SGGW wszędzie wciskają coś z rolnictwem.

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3

Edytowane przez Radzka
Czas edycji: 2015-08-02 o 16:53
Stary 2015-08-02, 16:56   #4566
pancakes
ist mir egal

Cytat:
To czemu takie uczelnie są katolickie z nazwy?
Stary 2015-08-02, 17:19   #4567
serialomaniaczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pancakes Pokaż wiadomość
no np. UKSW wywodzi się z Akademii Teologii Katolickiej, ale teraz mało co ma z tym wspólnego, oprócz bodajże czterech wydziałów nad którymi nadzór sprawuje Kościół. poza tym to uczelnia jak każda inna tylko po prostu ma stricte katolicką przeszłość nie wiem jak jest w przypadku KUL.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-02, 17:22   #4568
Radzka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pancakes Pokaż wiadomość
bo mają wydziały teologiczne, wykładowcami są często księża i nadzór często sprawuje Kościół, jak już pisała serialomaniaczka

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3
Stary 2015-08-02, 17:32   #4569
pancakes
ist mir egal

Aha. dziękuję za oświecenie
Stary 2015-08-02, 18:12   #4570
nathalie1996
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leille Pokaż wiadomość
UP, biologia stosowana. do Lublina składałaś tylko na KUL? chętnie bym Ci coś powiedziała o tej uczelni, ale niestety niewiele wiem. Chociaż niektórzy mówią, że dobra uczelnia, nawet cudzoziemcy ją znają, to może to prawda. Na pewno na niektórych kierunkach mogą być dziwolągi, np. teologia itd. (tak mi się wydaje), ale uważam, że to zależy od kierunku.
Możesz posprawdzać sobie też plany zajęć ze wcześniejszych lat, grunt, żeby nie było tych zapychaczy "religijnych".
KUL nie jest uczelnią państwową, należy do Kościoła Katolickiego, jednak ma uprawnienia uczelni publicznej.
Na moim kierunku są takie "zapychacze": Biblia - istota i rola w kulturze i Katolicka nauka społeczna i myśl społeczna Jana Pawła II, określone przez KUL jako przedmioty nietykalne, święte - serio

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Cytat:
Co do marketingu to socjologia na UW jest bliżej tego, niż psychologia.
Zainteresowałaś mnie tym, może spróbuję dostać się na UW na socjologię.
Stary 2015-08-02, 18:25   #4571
Radzka
Zadomowienie

Cytat:
KUL nie jest uczelnią państwową, należy do Kościoła Katolickiego, jednak ma uprawnienia uczelni publicznej.
Na moim kierunku są takie "zapychacze": Biblia - istota i rola w kulturze i Katolicka nauka społeczna i myśl społeczna Jana Pawła II, określone przez KUL jako przedmioty nietykalne, święte - serio

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ----------

Zainteresowałaś mnie tym, może spróbuję dostać się na UW na socjologię.
Uuuu, to nie brzmi zbyt miło. Najgorsze, że właśnie często katolickie uniwerki większą wagę przywiązują do samej wiary i przedmiotów z tym związanych.

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-02, 22:02   #4572
nathalie1996
Raczkowanie

Cytat:
Uuuu, to nie brzmi zbyt miło. Najgorsze, że właśnie często katolickie uniwerki większą wagę przywiązują do samej wiary i przedmiotów z tym związanych.
Dlatego wolałabym UW - zwłaszcza, że prowadzi we wszelkich rankingach.

Jeśli są tu przyszłe, lubelskie studentki to proponuję jakieś piwko w październiku
Stary 2015-08-02, 22:09   #4573
avciaxt
Raczkowanie

Cytat:
Dlatego wolałabym UW - zwłaszcza, że prowadzi we wszelkich rankingach.

Jeśli są tu przyszłe, lubelskie studentki to proponuję jakieś piwko w październiku
Lubię Cię.
Współczuję tych przedmiotów religijnych na KULu, pierwszy raz słyszę o takich rzeczach na studiach. Zawsze myślałam, że ta uczelnia ma po prostu taką nazwę i niektóre katolickie kierunki, a tu tyle się człowiek dowiaduje. Może poczujesz powołanie!
avciaxt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-02, 22:44   #4574
Radzka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez avciaxt Pokaż wiadomość
Lubię Cię.
Współczuję tych przedmiotów religijnych na KULu, pierwszy raz słyszę o takich rzeczach na studiach. Zawsze myślałam, że ta uczelnia ma po prostu taką nazwę i niektóre katolickie kierunki, a tu tyle się człowiek dowiaduje. Może poczujesz powołanie!
albo dzięki niej uczelnia przestanie być katolicka

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3
Stary 2015-08-02, 22:50   #4575
Urodziny
Raczkowanie

Widzę, że nie tylko ja żałuję, że nie złożyłam papierów na inną uczelnię..tylko, że ja zrozumiałam to dzisiaj po południu.
Urodziny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 11:19   #4576
nathalie1996
Raczkowanie

Cytat:
albo dzięki niej uczelnia przestanie być katolicka
Ja nie mam nic do katolików, ale z tego co widziałam, gdy zawoziłam dokumenty...
Szukam koleżanek z innych uczelni!
Stary 2015-08-03, 11:45   #4577
muminkowa900
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Urodziny Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja żałuję, że nie złożyłam papierów na inną uczelnię..tylko, że ja zrozumiałam to dzisiaj po południu.
po każdej innej będziecie tak samo bezrobotne
muminkowa900 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 12:30   #4578
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez muminkowa900 Pokaż wiadomość
po każdej innej będziecie tak samo bezrobotne
Ale jedne nam to bezrobocie umilą, a inne wręcz przeciwnie.

Urodziny a na jaką uczelnię wolałabyś składać?
3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 12:43   #4579
Urodziny
Raczkowanie

[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;52291692]Ale jedne nam to bezrobocie umilą, a inne wręcz przeciwnie.

Urodziny a na jaką uczelnię wolałabyś składać? [/QUOTE]

Uniwersytet Wrocławski..ma milion razy lepszy program studiów I nie ma tylu zapchajdziur co UJ. Żadnych głupich przedmiotów typu gramatyka staro-cerkiewno-słowiańskiego, łacina czy poetyka na podstawie materiału z języka polskiego..
Mogłabym niby rekrutować jeszcze do Wrocławia, ale mam już opłacony pokój w Krakowie, nastawiłam się całkowicie na Kraków..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-03, 13:18   #4580
Rabone
Rozeznanie

Ale łacina to wbrew pozorom bardzo ciekawy przedmiot, w dodatku jeżeli trafisz na odpowiedniego prowadzącego, to uwierz, że to może być jeden z przedmiotów tego typu, które "poszerzają horyzonty" jeśli rozumiesz co mam na myśli. Wiele rzeczy ma swoje korzenie w kulturze romańskiej, warto znać łacinę. Trochę boleję nad tym, że przedmiot ten jest wypierany ze studiów medycznych na rzecz angielskiego... Nulla est medicina sine lingua latina...

Cytat:
Ja nie mam nic do katolików, ale z tego co widziałam, gdy zawoziłam dokumenty...
Opowiedz proszę, bo to może być ciekawe. Ja znam kilka osób, które studiują na katolickich uczelniach i wszyscy sobie chwalą. Chciałabym posłuchać też info od kogoś innego i sądzę, że inne dziewczyny też są zainteresowane.

Rabone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 13:40   #4581
Radzka
Zadomowienie

Cytat:
Ale łacina to wbrew pozorom bardzo ciekawy przedmiot, w dodatku jeżeli trafisz na odpowiedniego prowadzącego, to uwierz, że to może być jeden z przedmiotów tego typu, które "poszerzają horyzonty" jeśli rozumiesz co mam na myśli. Wiele rzeczy ma swoje korzenie w kulturze romańskiej, warto znać łacinę. Trochę boleję nad tym, że przedmiot ten jest wypierany ze studiów medycznych na rzecz angielskiego... Nulla est medicina sine lingua latina...

Opowiedz proszę, bo to może być ciekawe. Ja znam kilka osób, które studiują na katolickich uczelniach i wszyscy sobie chwalą. Chciałabym posłuchać też info od kogoś innego i sądzę, że inne dziewczyny też są zainteresowane.
Jest baaardzo mało wykładowców / nauczycieli, którzy potrafią nauczać łaciny w sposób ciekawy, więc rozumiem obawy. Podobnie jak historyków - chociaż z historią jest o tyle prościej, że samemu łatwo złapać bakcyla.
A co konkretnie sobie chwalą, przybliż, proszę

Woodstock 2013
Woodstock 2014
Woodstock 2015

Woodstock 2016

03.08.2013 <3
Stary 2015-08-03, 14:09   #4582
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Trochę boleję nad tym, że przedmiot ten jest wypierany ze studiów medycznych na rzecz angielskiego... Nulla est medicina sine lingua latina...
Na UJ dalej jest łacina na wydziale lekarskim

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:

Łacina niech już będzie, ale ten macedoński i staro-cerkiewno-słowiański, których jest więcej niż angielskiego? Po co mi to..
Stary 2015-08-03, 14:32   #4583
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Na UJ dalej jest łacina na wydziale lekarskim

---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Łacina niech już będzie, ale ten macedoński i staro-cerkiewno-słowiański, których jest więcej niż angielskiego? Po co mi to..
Bohemistyka, tak? Dobrze pamiętam? Na słowiańskich SCS jest zawsze, a o czeskim na UWr słyszałam niezbyt zachęcające opinie... podobno najsłabiej prowadzony, jeśli o słowiańskie chodzi.
Ale w jakim celu na tym kierunku jest łacina, to sama nie wiem.

Edytowane przez 201803061544
Czas edycji: 2015-08-03 o 14:34
201803061544 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 14:42   #4584
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wasp_0 Pokaż wiadomość
Bohemistyka, tak? Dobrze pamiętam? Na słowiańskich SCS jest zawsze, a o czeskim na UWr słyszałam niezbyt zachęcające opinie... podobno najsłabiej prowadzony, jeśli o słowiańskie chodzi.
Ale w jakim celu na tym kierunku jest łacina, to sama nie wiem.

We Wrocławiu nie ma SCS, a plan wydaje się być sensowniejszy niż w Krakowie. Języka uczą się z tego samego skryptu od wykładowcy, który przeszedł do Krakowa i już go w sumie dostałam
Może za rok się przeniosę, teraz bym mogła, ale już wydałam kasę na pokój w Krakowie.

Tak, bohemistyka.

Edytowane przez Urodziny
Czas edycji: 2015-08-03 o 14:52
Stary 2015-08-03, 14:53   #4585
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
We Wrocławiu nie ma SCS, a plan wydaje się być sensowniejszy niż w Krakowie. Języka uczą się z tego samego skryptu od wykładowcy, który przeszedł do Krakowa i już go w sumie dostałam
Może za rok się przeniosę, teraz bym mogła, ale już wydałam kasę na pokój w Krakowie.
Ok, a wydawało mi się, że jest, bo jednak zwykle jest, a tu niespodzianka Podobno nic fajnego, więc może to i lepiej, że nie ma
Przez ten rok sama ocenisz Kraków nawet ładne miasto..
Stary 2015-08-03, 14:54   #4586
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Ok, a wydawało mi się, że jest, bo jednak zwykle jest, a tu niespodzianka Podobno nic fajnego, więc może to i lepiej, że nie ma
Przez ten rok sama ocenisz Kraków nawet ładne miasto..
Właśnie SCS jest od drugiego roku
Stary 2015-08-03, 15:01   #4587
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie SCS jest od drugiego roku
Miałam na myśli samo ewentualne przeniesienie do Wrocławia, a nie SCS W sumie bez sensu przedmiot, w końcu później nigdzie się nie przyda.
Masz jakiś pomysł, co po tym czeskim chcesz robić? Mało absolwentów wychodzi rocznie, no nie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-03, 15:29   #4588
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
Miałam na myśli samo ewentualne przeniesienie do Wrocławia, a nie SCS W sumie bez sensu przedmiot, w końcu później nigdzie się nie przyda.
Masz jakiś pomysł, co po tym czeskim chcesz robić? Mało absolwentów wychodzi rocznie, no nie?
Mało, jest tylko 17 osób na roku, więc liczę, że praca będzie
Chciałabym być tłumaczem przysięgłym i pracować w sądzie, ale do przysięgłego jeszcze bardzo daleko. Słyszałam, że to mega ciężki egzamin. Na pewno chcę pracować na własną rękę, nie u kogoś w firmie.
A Ty na co idziesz/co studiujesz?
Stary 2015-08-03, 15:42   #4589
201803061544
Konto usunięte

Cytat:
Mało, jest tylko 17 osób na roku, więc liczę, że praca będzie
Chciałabym być tłumaczem przysięgłym i pracować w sądzie, ale do przysięgłego jeszcze bardzo daleko. Słyszałam, że to mega ciężki egzamin. Na pewno chcę pracować na własną rękę, nie u kogoś w firmie.
A Ty na co idziesz/co studiujesz?
To rzeczywiście się opłaca Taak, egzamin na przysięgłego podobno ciężki.
Ja? Ja chwilowo "studiuję" matmę codziennie na kursie, czekając na poprawkę.. z własnej głupoty i niedopatrzenia... Później mam nadzieję złożyć na wieczorową psychologię na UŚ.

Edytowane przez 201803061544
Czas edycji: 2015-08-03 o 15:43
Stary 2015-08-03, 15:43   #4590
Urodziny
Raczkowanie

Cytat:
To rzeczywiście się opłaca Taak, egzamin na przysięgłego podobno ciężki.
Ja? Ja chwilowo "studiuję" matmę codziennie na kursie, czekając na poprawkę.. Później mam nadzieję złożyć na wieczorową psychologię na UŚ.

Oj, współczuję. Powodzenia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości