Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-06, 17:50   #3541
agne19s
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Na brzuchu to może nie,ale np. fajnie by było jakby można było się dowiedzieć przez pobranie krwi. Tak jak na betę, idziesz , pobierają krew i już wiesz
Przez tą akcję to chyba uwierzę w płeć dopiero na porodowce
Stary 2015-08-06, 18:19   #3542
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kasiula8708 Pokaż wiadomość

mamusie doradzcie coś na laktację, bo ta moja koleżanka która niedawno urodziła dzwoniła dziś do mnie załamana bo mały jej ciągle płacze bo ona pokarmu nie ma a bardzo się nastawiła na kp, mówiła że w szpitalu miała trochę pokarmu ale tylko z jednej piersi a teraz nic,tłumaczyłam jej żeby się nie załamywała ale aż mi jej szkoda
Niech często przystawia dziecko do piersi i się nie poddaje! Mleko na pewno ma. Nie ma czegoś takiego, jak brak mleka u matki, która urodziła dziecko. Jesteśmy ssakami

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Co do ruchów to czytałam że dziecko około 20 h na dobę przesypia także nie ma też co panikowac jeżeli w danym momencie nic nie czujemy. Moja na początku pobytu nad morzem też była mało aktywna ale po dwóch, trzech dniach tak fika że czasami nie daje mi w spokoju polezec
O kurde. Moja Córa chyba śpi znacznie krócej, bo ją czuję bardzo często

Cytat:
Napisane przez Amelia16 Pokaż wiadomość
Gabbi mnie tak właśnie przy wyborze imienia dla Helenki utrzymywał Filipek, pewnie z 10 razy bym zmieniła po drodze gdyby nie fakt, że on nie chciał już o innym słyszeć dobrze mieć taką pomocnicę
Mówisz? To chyba faktycznie pójdę tym tropem Mam gdzieś to, że tż się nie podoba imię Marysia.
Chociaż mnie jeszcze bardzo chodzi po głowie Marcelinka. Ostatnio jedną taką poznałam, słodką, jak siedziałam w labo 2h przy badaniu krzywej cukrowej
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 19:07   #3543
fasterka90
Zadomowienie

Dziewczyny jestem tak wściekła że popłakałam się jak dziecko i musze się Wam wyzalic. Tz tak prosił żebym dziś wróciła,nie widzieliśmy się tydzień,miał mnie odebrać z dworca a on od 16 nawet telefonu nie odbiera! a ja ciężkiplecakiemm,torbą, psem i brzuchem. I jeszcze jak wysiadalam z pociągu to mi pies wpadł w tą szczelinę między pociąg a peron. Nic się nie stało, ludzie pomogli mi go wyciągnąć ale stres był...i przez to autobus mi uciekł i będę czekać pół godziny na następny.
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 19:13   #3544
malinka103
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jestem tak wściekła że popłakałam się jak dziecko i musze się Wam wyzalic. Tz tak prosił żebym dziś wróciła,nie widzieliśmy się tydzień,miał mnie odebrać z dworca a on od 16 nawet telefonu nie odbiera! a ja ciężkiplecakiemm,torbą, psem i brzuchem. I jeszcze jak wysiadalam z pociągu to mi pies wpadł w tą szczelinę między pociąg a peron. Nic się nie stało, ludzie pomogli mi go wyciągnąć ale stres był...i przez to autobus mi uciekł i będę czekać pół godziny na następny.
Dobrze ze nic sie nie stało. 😘 a ty nie płakaj i pomyśl o dziecku, zeby sie nie stresować.
A na tż-eta nie mam zdania. Manto sie nalezy.
Stary 2015-08-06, 19:27   #3545
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Oj bidulka. Tylko spokojnie
Ale zapomniał czy co?

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 20:17   #3546
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agne19s Pokaż wiadomość
Ale mnie pocieszylas jest jeszcze nadzieja dla mojego wymarzonego Bruna . Najgorsze jest to że miałam ubranka dla dziewczynki ale wszystko przekazałam dalej a zostawiłam dla chłopaka i teraz mam taki mętlik ze szok. Trzy tygodnie niepewności. Ze też płeć nie jest napisana na brzuchu
Też mi się wydaje, że kiepska widoczność po prostu była u Ciebie, bo wcześniej maleństwo też było pośladkowo jak stwierdził gin chłopca czy były dobre warunki do przeprowadzenia badania?

Cytat:
Przez tą akcję to chyba uwierzę w płeć dopiero na porodowce
Haha, żebyś wiedziała ...

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Mówisz? To chyba faktycznie pójdę tym tropem Mam gdzieś to, że tż się nie podoba imię Marysia.
Chociaż mnie jeszcze bardzo chodzi po głowie Marcelinka. Ostatnio jedną taką poznałam, słodką, jak siedziałam w labo 2h przy badaniu krzywej cukrowej
Aaa, myślałam, że Wy razem z Tż wybraliście Marysię, a tymczasem to córa sama zarządziła? A jakie są jego typy? Co do Marceliny to wiadomo jakie mam zdanie

Cytat:
Współczuję nerw i stresu......
Stary 2015-08-06, 20:20   #3547
agne19s
Zadomowienie

Cytat:
Też mi się wydaje, że kiepska widoczność po prostu była u Ciebie, bo wcześniej maleństwo też było pośladkowo jak stwierdził gin chłopca czy były dobre warunki do przeprowadzenia badania?

Haha, żebyś wiedziała ...

Aaa, myślałam, że Wy razem z Tż wybraliście Marysię, a tymczasem to córa sama zarządziła? A jakie są jego typy? Co do Marceliny to wiadomo jakie mam zdanie

Współczuję nerw i stresu......
Wcześniej sam nogi rozkładal i pokazywał to nawet ja zauważyłam co ma między nogami i mówię jej to a ona do mnie ze to był 18tc to jeszcze się nie określa bo to pepowina mogła być, no Kurde ale widzę że coś mu dynda między nogami ona mówi "ooo teraz nam się pokazał w pełnej krasie, będzie chłopiec " a po 3 tyg nic nie pamięta.
Stary 2015-08-06, 20:28   #3548
201604151126
Konto usunięte

Fasterka dotarłas do domu wszystko ok. z toba i mezem, wspolczuje stresu w taki upał to wszystko bardziej męczące.
201604151126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 20:29   #3549
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Wcześniej sam nogi rozkładal i pokazywał to nawet ja zauważyłam co ma między nogami i mówię jej to a ona do mnie ze to był 18tc to jeszcze się nie określa bo to pepowina mogła być, no Kurde ale widzę że coś mu dynda między nogami ona mówi "ooo teraz nam się pokazał w pełnej krasie, będzie chłopiec " a po 3 tyg nic nie pamięta.
To wydaje mi się, że będziesz miała to samo co i ja, po prostu psikus przy badaniu mnie też na połówkowym od razu lekarka powiedziała na wstępie, że widzi dziewczynkę, potem to parę razy powtórzyła dlatego zdziwko miałam, że doktor na gorszym sprzęcie przy takim ułożeniu nagle zobaczył chłopca wydaje mi się, że dużo łatwiej nie zauważyć jajeczek niż je pomylić i przypisać dziewczynce
Stary 2015-08-06, 20:33   #3550
agne19s
Zadomowienie

Cytat:
To wydaje mi się, że będziesz miała to samo co i ja, po prostu psikus przy badaniu mnie też na połówkowym od razu lekarka powiedziała na wstępie, że widzi dziewczynkę, potem to parę razy powtórzyła dlatego zdziwko miałam, że doktor na gorszym sprzęcie przy takim ułożeniu nagle zobaczył chłopca wydaje mi się, że dużo łatwiej nie zauważyć jajeczek niż je pomylić i przypisać dziewczynce
Obyś miała rację twój przypadek daje mi nadzieję
Stary 2015-08-06, 21:17   #3551
olilina
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, dawno się nie odzywałam ale czytam Was na bieżąco.

Pisałyście o ruchach dzieciaczków, moja mala też coś malo się rusza od wczoraj. Ogólnie dość rzadko i słabo czuję ruchy. Na połówkowych lekarz powiedział mi, że mam łożysko na przedniej ścianie. Pocieszam się tym, że to pewnie dlatego tak słabo czuję ruchy. Ale przyznam, że w moim przypadku ciężko mi ocenić kiedy jechać na IP, bo raz miałam sytuację, że od wieczora do popołudnia następnego dnia nie czułam ruchów. Ale miałam wtedy wizytę popołudniu i przetrzymałam. Mala zaczęła się ruszać w poczekalni... A dzis pól nocy miałam nie przespane bo tez w ogóle się nie ruszała aż do 9 rano. Jak tak dalej pójdzie to osiwieję z nerwów.

Z przyjemniejszych rzeczy mala w 27 tygodniu ważyła ok 1 kg.,
a z tych mniej przyjemnych prawdopodobnie mam cukrzycę ciążową, bo krzywa wyszła mi kiepsko... Jeszcze nie byłam z wynikiem u lekarki.
Czy którejś z Was też krzywa wyszła kiepsko?
O ile dobrze pamiętam dzika śliwko Ty masz cukrzycę?
Trochę jestem załamana nie wiem czy będę potrafiła zastosować te wszystkie reguły żywieniowe itd.
Sory za przydługi wpis i mam nadzieję, że zacznę znów regularniej się udzielać
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 21:30   #3552
wonderka
Zadomowienie

Olilina a możesz podać ile Ci wyszła krzywa?

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Ja miałam 79, 123 i potem 120.
wonderka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 21:31   #3553
poznanianka1990
Zakorzenienie

fasterka90, najważniejsze, że nic Wam się nie stało Ale biedna się stresu najadłaś...

Co do płci to mi ten lekarz na połówkowym od razu powiedział, że dziewczynka, a,wczoraj jak lekarce powiedziałam, że już wiemy, ale chcemy potwierdzić to spytała: "A co, miał być chłopiec?" , a ja na to, że tamten lekarz mówił, że dziewczynka, a ona na to - tak rzeczywiście dziewczynka. Także tego No, ale potem już mówiła, że na pewno dziewczynka, więc jestem spokojna

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 21:42   #3554
dzikasliwka
Rozeznanie

Olilina tak, ja mam cukrzycę. Jakby co to służę pomocą Jaki ten wynik Ci wyszedł?
dzikasliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 21:49   #3555
olilina
Zakorzenienie

Dziewczyny mi wyszedł 88 na czczo więc ok, ale po 1h juz 186 a po 2h 172... więc chyba nie mogę mieć złudzeń
Stary 2015-08-06, 21:58   #3556
india_love
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, dawno się nie odzywałam ale czytam Was na bieżąco.

Pisałyście o ruchach dzieciaczków, moja mala też coś malo się rusza od wczoraj. Ogólnie dość rzadko i słabo czuję ruchy. Na połówkowych lekarz powiedział mi, że mam łożysko na przedniej ścianie. Pocieszam się tym, że to pewnie dlatego tak słabo czuję ruchy. Ale przyznam, że w moim przypadku ciężko mi ocenić kiedy jechać na IP, bo raz miałam sytuację, że od wieczora do popołudnia następnego dnia nie czułam ruchów. Ale miałam wtedy wizytę popołudniu i przetrzymałam. Mala zaczęła się ruszać w poczekalni... A dzis pól nocy miałam nie przespane bo tez w ogóle się nie ruszała aż do 9 rano. Jak tak dalej pójdzie to osiwieję z nerwów.

Z przyjemniejszych rzeczy mala w 27 tygodniu ważyła ok 1 kg.,
a z tych mniej przyjemnych prawdopodobnie mam cukrzycę ciążową, bo krzywa wyszła mi kiepsko... Jeszcze nie byłam z wynikiem u lekarki.
Czy którejś z Was też krzywa wyszła kiepsko?
O ile dobrze pamiętam dzika śliwko Ty masz cukrzycę?
Trochę jestem załamana nie wiem czy będę potrafiła zastosować te wszystkie reguły żywieniowe itd.
Sory za przydługi wpis i mam nadzieję, że zacznę znów regularniej się udzielać
Cytat:
Napisane przez wonderka Pokaż wiadomość
Olilina a możesz podać ile Ci wyszła krzywa?

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Ja miałam 79, 123 i potem 120.
Cytat:
Dziewczyny mi wyszedł 88 na czczo więc ok, ale po 1h juz 186 a po 2h 172... więc chyba nie mogę mieć złudzeń
Ja miałam na krzywej po 2 h 142i gin stwierdzła, że powyżej 150 będziemy się zastanawiać. Natomiast w domu, po śniadaniu po 1h miałam 177 i już nie wiem co myśleć o tym. Jak powiedziałam o tym gin to ona na to, że może skoczyć nawet do 200. I kazała mi schować glukometr do szuflady i się nie przejmować. I już nie wiem co mam o tym myśleć

Edytowane przez india_love
Czas edycji: 2015-08-06 o 21:59
india_love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 22:01   #3557
poznanianka1990
Zakorzenienie

Ja w poniedziałek się wybieram na glukoze i już się boję...
Dzień wcześniej jadlyscie normalnie? Bo jak dzwoniłam do jednego laboratorium to mi babka powiedziała, że ostatni posiłek dzień wcześniej o 18

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-06, 22:08   #3558
wonderka
Zadomowienie

Poznanianka nie ma się czego bać, no chyba ze wyniku. Jadłam normalnie, ostatni posiłek miałam kolo 21.

Olilina to stan przedcukrzycowy z tego co kojarzę. Cukrzycę Stwierdza się od 199 ale może dla ciężarnej jest inna norma.
Stary 2015-08-06, 22:09   #3559
dzikasliwka
Rozeznanie

Cytat:
Oj, sporo. Ja miałam po 1h 190, a po 2 h 150 i mi nie zostawiono złudzeń... Ja w szpitalu tydzień leżałam i profil robiłam.

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
Ja miałam na krzywej po 2 h 142i gin stwierdzła, że powyżej 150 będziemy się zastanawiać. Natomiast w domu, po śniadaniu po 1h miałam 177 i już nie wiem co myśleć o tym. Jak powiedziałam o tym gin to ona na to, że może skoczyć nawet do 200. I kazała mi schować glukometr do szuflady i się nie przejmować. I już nie wiem co mam o tym myśleć
Pewnie, że może skoczyć, ale nie powinien. Ja jestem na diecie od 12 tygodnia. Najwyższy cukier po śniadaniu jaki miałam to 140. Teraz zbliżam się pomału do 30 tygodnia, a to ponoć okres, gdzie cukry szaleją na maxa i aż się boję Z jednej strony to dziwię się Twojej lekarce, że tak do tego podchodzi, ale z drugiej strony tak jak kiedyś Kasia mówiła, że u niej w Irlandii w ogóle nie robi się krzywej, tylko jeśli cukrzyca była w rodzinie. U mnie cukrzycy w rodzinie nie ma, nikt nie miał, a mi wyszła w ciąży. Popieprzone to
Stary 2015-08-06, 22:10   #3560
olilina
Zakorzenienie

Ja oczywiście od razu wzięłam się za czytanie z czym to się je i znalazłam całkiem fajne opracowanie lekarki z jakiegoś szpitala. I tak na czczo norma do 90, a po godzinie od posiłku głównego norma do 120. A Ty india mierzyłaś od razu po śniadaniu czy po godzinie od śniadania?
Co do ostatniego posiłku dzień wcześniej to ja standardowo nie jadłam 12h przed badaniem. Czyli ostatni posiłek ok 20 jadłam bo laboratorium od 8 czynne.
Ja to w ogóle mam chyba dziwnie z tym cukrem, bo na poczatku ciąży mi podwyższony lekko wychodził ok 102-103. W 12 tygodniu robiłam krzywą cukrową i wyszła dobrze... A teraz tak kiepsko
Stary 2015-08-06, 22:12   #3561
dzikasliwka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wonderka Pokaż wiadomość
Poznanianka nie ma się czego bać, no chyba ze wyniku. Jadłam normalnie, ostatni posiłek miałam kolo 21.

Olilina to stan przedcukrzycowy z tego co kojarzę. Cukrzycę Stwierdza się od 199 ale może dla ciężarnej jest inna norma.
Po godzinie nie może być większy niż 180, a po 2 h powinien być poniżej 140. Na czczo 90 i mniej.

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Ja oczywiście od razu wzięłam się za czytanie z czym to się je i znalazłam całkiem fajne opracowanie lekarki z jakiegoś szpitala. I tak na czczo norma do 90, a po godzinie od posiłku głównego norma do 120. A Ty india mierzyłaś od razu po śniadaniu czy po godzinie od śniadania?
Co do ostatniego posiłku dzień wcześniej to ja standardowo nie jadłam 12h przed badaniem. Czyli ostatni posiłek ok 20 jadłam bo laboratorium od 8 czynne.
Ja to w ogóle mam chyba dziwnie z tym cukrem, bo na poczatku ciąży mi podwyższony lekko wychodził ok 102-103. W 12 tygodniu robiłam krzywą cukrową i wyszła dobrze... A teraz tak kiepsko
Tu masz kopalnię wiedzy, druga część https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=802192
Stary 2015-08-06, 22:17   #3562
tylkokasia
Moderator

Tak. U mnie nie robią i ja już 2 ciążę się zastanawiałam czy nie mam...
Bo bardzo dużo piję - to jest objaw? macie tak?

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 22:22   #3563
wonderka
Zadomowienie

Dzikasliwa wie na pewno lepiej ode mnie, jej norm bym się trzymała.
Ale nie stresuj się, to jest do ogarnięcia, na słodkich mamach Znajdziesz pomoc i Cię pokierują.

Mi lekarka w początku ciąży, jak cukier wyszedł wysoki, radziła stosować dietę dla cukrzyków, tak na wszelki wypadek.
Stary 2015-08-06, 22:23   #3564
olilina
Zakorzenienie

Dzika śliwki dzięki za link, zaraz poczytam

Tylkokasia ja malo piję, wręcz zmuszam się żeby wypić przynajmniej te 2 litry dziennie, podobno cukrzyca ciężarnych nie daje jakichś objawów specjalnych, jedynie z badań wychodzi
Stary 2015-08-06, 22:37   #3565
dzikasliwka
Rozeznanie

Olilina tylko zacznij od pierwszej części Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze z moim dzieciaczkiem i będę mogła z czystym sumieniem powiedzieć, że cieszę się, że miałam cukrzycę, bo dzięki niej nauczyłam się zdrowo i regularnie jeść aaa i najważniejsze, dzidziuś rośnie, a ja już 11 kg na minusie
Stary 2015-08-06, 22:39   #3566
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak wróciłam z połówkowego i zobaczyłam się z Hanią, to jej powiedziałam, że mam niespodziankę i oznajmiłam, że będzie miała siostrzyczkę Od razu zaproponowałam, że może będzie miała na imię Marysia i zapytałam Hani, co ona na to. I tak się jej spodobało, że teraz ciągle mówi o siostrzyczce Marysi A tż się to imię nie podoba. Jemu się podoba Zosia i Zuzia.
Cytat:
Napisane przez tylkokasia Pokaż wiadomość
Tak. U mnie nie robią i ja już 2 ciążę się zastanawiałam czy nie mam...
Bo bardzo dużo piję - to jest objaw? macie tak?
U nas też już poddają w wątpliwość robienie krzywej cukrowej. Podobno samo badanie poziomu cukru we krwi na czczo wystarczy, by stwierdzić ewentualną cukrzycę.
A odpowiadając na Twoje pytanie, to ja piję dużo, a cukrzycy nie mam Pragnienie podobno w normalnej cukrzycy występuje jako objaw, ale czy w ciążowej, nie wiem.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 22:48   #3567
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzikasliwka Pokaż wiadomość
Olilina tylko zacznij od pierwszej części Mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze z moim dzieciaczkiem i będę mogła z czystym sumieniem powiedzieć, że cieszę się, że miałam cukrzycę, bo dzięki niej nauczyłam się zdrowo i regularnie jeść aaa i najważniejsze, dzidziuś rośnie, a ja już 11 kg na minusie
Zaczęłam od pierwszej coś czuję, że będę miała lekturę na najbliższe dni
Wow tyle schudłaś? Ja mam ok 8 kg na plusie a naprawdę się nie objadam, powiedziałabym nawet, że chyba jem za malo.
Stary 2015-08-06, 22:53   #3568
201802011557
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dzikasliwka Pokaż wiadomość
Na minusie😮 to tak można hehe
201802011557 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 22:59   #3569
poznanianka1990
Zakorzenienie

dzikasliwka, olilina, a jak badałyście na początku ciąży glukozę na czczo to jaki miałyście wynik? Jestem ciekawa czy ma to jakiś związek z tymi późnieszymi wynikami.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-06, 23:10   #3570
olilina
Zakorzenienie

Ja miałam w okolicach 12 tygodnia 102, później 103, a jakos w połowie ciąży 86 na czczo i tak jak pisałam pierwsza krzywa cukrową mi wyszła ok w 12 tygodniu.
Ale cukry szaleją podobno w ciąży właśnie między 24-28 tygodniem, dlatego wtedy zalecają badanie każdej ciężarnej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości