Czy narastający naskórek na piętach ma coś wspólnego z noszeniem skarpetek? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Notka

Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-03, 22:53   #1
201607040950
Konto usunięte

Czy narastający naskórek na piętach ma coś wspólnego z noszeniem skarpetek?

Pytanie głupie, wiem - i za to przepraszam.

Mam problem z piętami. Właściwie z jedną piętą. Na jednej nodze w ogóle nigdy nie mam nic do złuszczania, wystarczy jakiś drobny peeling, a w zasadzie obeszłoby się bez niego, bo stopa w ogóle nie wymaga pumeksowania ani innych zabiegów.

Za to druga... non stop.
Zastanawiam się, czy to może mieć związek z tym, że... ehm. Nastolatką będąc przez chyba jakiś rok nosiłam non stop skarpetki głównie na tej jednej nodze, bo najpierw miałam problem z raną, którą chciałam zasłonić, a potem z blizną, której nie chciałam pokazywać.
No i doszłam do takiego absurdu, że nawet siedząc nad rzeką w kostiumie kąpielowym na jednej stopie, kiedy się tylko dało (nie licząc wchodzenia do wody).

Chyba nikt takich idiotycznych eksperymentów nie przeprowadzał, ale czy to teraz, po latach może mieć związek z tą jednoskarpetkową obsesją?
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-03, 23:16   #2
201705042038
Konto usunięte

Dot.: Czy narastający naskórek na piętach ma coś wspólnego z noszeniem skarpetek?

Cytat:
Napisane przez adeedra Pokaż wiadomość
Pytanie głupie, wiem - i za to przepraszam.

Mam problem z piętami. Właściwie z jedną piętą. Na jednej nodze w ogóle nigdy nie mam nic do złuszczania, wystarczy jakiś drobny peeling, a w zasadzie obeszłoby się bez niego, bo stopa w ogóle nie wymaga pumeksowania ani innych zabiegów.

Za to druga... non stop.
Zastanawiam się, czy to może mieć związek z tym, że... ehm. Nastolatką będąc przez chyba jakiś rok nosiłam non stop skarpetki głównie na tej jednej nodze, bo najpierw miałam problem z raną, którą chciałam zasłonić, a potem z blizną, której nie chciałam pokazywać.
No i doszłam do takiego absurdu, że nawet siedząc nad rzeką w kostiumie kąpielowym na jednej stopie, kiedy się tylko dało (nie licząc wchodzenia do wody).

Chyba nikt takich idiotycznych eksperymentów nie przeprowadzał, ale czy to teraz, po latach może mieć związek z tą jednoskarpetkową obsesją?
A co sobie zrobiłaś w tę nogę?
Ja bym raczej obstawiała, że w jakiś sposób różnie obciążasz stopy, jedną może inaczej ustawiasz czy coś.

U mnie też na jednej stopie skóra jest trochę twardsza, akurat na palcach, a na drugiej palców i śródstopia praktycznie w ogóle ścierać nie muszę. Pięty akurat ścieram jednakowo .

Może też masz np. jedną stopę trochę większą, drugą mniejszą, przez to w tym samym rozmiarze buta jedna stopa jest bardziej narażona na otarcia. Coś w tym stylu bym kombinowała.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-04, 01:41   #3
immaga
Przyczajenie

Dot.: Czy narastający naskórek na piętach ma coś wspólnego z noszeniem skarpetek?

To możliwe...
Ja mam coś podobnego ze skórą na jednej dłoni... Jakieś 2 lata temu przemroziłam sobie skórę i zaniedbałam sprawę. Do dziś ta dłoń jest bardziej wrażliwa, czasami naskórek się rogowaci bez powodu.
Przez jakiś czas smarowałam tę rękę maścią z mocznikiem (kilka zł w aptece) i była znaczna poprawa. Niestety potem sobie odpuściłam, umykało mi iść do apteki po kolejne opakowanie.
immaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-05, 21:05   #4
201607040950
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
A co sobie zrobiłaś w tę nogę?
Ja bym raczej obstawiała, że w jakiś sposób różnie obciążasz stopy, jedną może inaczej ustawiasz czy coś.

U mnie też na jednej stopie skóra jest trochę twardsza, akurat na palcach, a na drugiej palców i śródstopia praktycznie w ogóle ścierać nie muszę. Pięty akurat ścieram jednakowo .

Może też masz np. jedną stopę trochę większą, drugą mniejszą, przez to w tym samym rozmiarze buta jedna stopa jest bardziej narażona na otarcia. Coś w tym stylu bym kombinowała.
Ehm... pełny piercing drutem zbrojeniowym. I to od wierzchu do spodu, bo tak umiejętnie biegłam, że się na nim zawiesiłam.
Brzmi okropnie, ale na jakość chodzenia się nie przekładało, tylko strasznie wolno się goiło i wyglądałam z tym jak średniowieczna mistyczka.

Może faktycznie akurat tą mam większą. Mierzyłam i niby są równe, ale pewnie jest jeszcze jakaś nieskarpetkowa różnica.

Kiedyś próbowałam smarować aloesem i alantanem w maści (kupiłam w innej sprawie, ale przeczytałam w ulotce, że też może działać i na to), ale po kilku tygodniach stosowania nie zauważyłam różnicy więc odpuściłam.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

(a tak w ogóle wydawało mi się, że jednak tego tematu nie dodałam stwierdziwszy, że ta moja teoria rodem z CSI pedicure jest jednak zbyt głupia żeby się nią dzielić )
201607040950 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-07, 20:51   #5
Shazney
Zakorzenienie

Mam identycznie, ale nie wiem jaka jest tego przyczyna.

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości