Mamusie styczniowe 2016, cz. II - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-07, 15:34   #3271
niepozorna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowe 2016, cz. II

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
też tak mam Ale na wieczór zawsze jest większy

No mój wieczorem też jest zawsze mega duży

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 15:40   #3272
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
bigcoffee prowadzisz bloga, o czym?

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Przeglądam stronę biedronki, widziałyście są ciuszki, kocyki pieluch dla maluszków. Warto się zainteresować czy z biedronki to niekoniecznie?

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

Przejrzałam dla mnie nic nie ma, wszystko albo typowy chłopiec albo dziewczynka, A ja jeszcze nie wiem

Miałam dwa bodziaki z biedronki i były strasznie słabej jakości.

Cytat:
Napisane przez niepozorna Pokaż wiadomość
Rodzić będę prywatnie, a zdecydowałam się głównie dlatego, że mojej mamy dobra znajoma, a dla mnie przyszywana ciocia pracuje tam jako położna. No i opieka podobno jest tam naprawdę super.

W Warszawie mieszkam tylko ja i TŻ, a i moja i jego rodzina mieszkają pod Łodzią i dlatego tam, bo i tak na początku będę trochę u rodziców w domu siedzieć z Maluszkiem

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Też się nad tym zastanawiam Może jakaś mądrzejsza koleżanka podpowie czy wystarczy sam śpiworek/kombinezon, czy raczej i jedno i drugie dobrze mieć...

Ja planuje i jedno i drugie. Najwyżej jak bedzie cieplej to nie bede zapinać śpiworka od góry, ale żeby od dołu była izolacja. Łatwiej, przynajmniej mi, było manipulować kocykiem i śpiworkiem niz ilością ciuchów na dziecku.

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
Ja teraz jestem spokojniejsza jak wiem ze ruchy sa jeszcze nieregularne I raz sie pojawiaja a kolejnego dnia nie I to normalne
Najbardziej zeschizowana bylam pod koniec ciazy... nawet w szpitalu wyladowalam bo nie czulam ruchow, moje dziecko w brzuchu malo ruchliwe bylo za to teraz nadrabia

Moje tez nadrabia w porównaniu z pierwsza ciaza.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 16:15   #3273
lune1992
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cuuukiereczek Pokaż wiadomość
Tzn kiedy byłaś na swoim pierwszym usg?
A gdzie zamierzacie rodzić? tygrysek wiesz juz gdzie? chodzicie prywatnie czy państwowo? mi chyba lekarz zaproponuje Bielański
lune1992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 16:16   #3274
styczen2016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Właśnie nie wiem czy to nie za wysoko na dzidzie. Dziewczyny które juz coś czuły, w którym miejscu, to chyba tak jeszcze pod pępkiem czy gdzie?
Ja czuję na wysokości kolców biodrowych lub odrobinkę niżej czyli na linii majtek

Cytat:
Ostatnio jak mi troszkę stwardniał brzuch i się położyłam to mogłam wyczuć odkąd - dokąd jest twarde, czyli gdzie jest macica i właśnie kończyła mi się tuż pod pępkiem Dlatego myślę że to może być już Dzidzia

ja w 19 tygodniu czuję najwyższy punkt macicy ok 2 palce pod pępkiem, ale ruchy dziecka zawsze niżej

Cytat:
Napisane przez cuuukiereczek Pokaż wiadomość
Wam też brzuszki rosną w oczach?

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

tak z dnia na dzień dosłownie. I ruchy dzidzi są już wyczuwalne kilka razy w ciągu dnia, a nie tylko wieczorem jak się położę i skupię na ich odczuwaniu.
styczen2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 16:22   #3275
niepozorna
Zakorzenienie

Muszę się zacząć wczuwać to może też coś poczuję

Prostujemy zą
bki
niepozorna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 16:31   #3276
candyyfloss
Zadomowienie

A ja dostałam wyniki badań konflitku płytkowego. I na szczęście ryzyka konfliktu nie ma. Ufff

A jak wyczuć ten punkt macicy?
candyyfloss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 16:45   #3277
mojakaren
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
a to jak leukocyty są podwyższone to trzeba coś brać? Ja je mam ciągle 5-10 i nic mi nie mówiła. Wszystko inne w normie...
wiesz co ja miałam na początku mega wysokie po kilkaset, potem po antybiotyku mi spadły do poziomu 20-30, ale lekarz mówił, że musimy to zbić. No i zapisał mi te 3 saszetki Monuralu, wzięłam jedną i wynik lepszy, ale podobno powinno być zero

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
Ooo, to to Też tak mam. Dziś na przykład jest spory
ja u siebie widzę, że brzuch rośnie w ciągu dnia i tez dużo zalezy od tego co zjem

jesteśmy jedno
jedno ze stali

1+1=3
mojakaren jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 17:44   #3278
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lune1992 Pokaż wiadomość
A gdzie zamierzacie rodzić? tygrysek wiesz juz gdzie? chodzicie prywatnie czy państwowo? mi chyba lekarz zaproponuje Bielański

Ja tam gdzie pierwsze czyli na Madalinskiego. Do lekarza chodzę w Medicover bo mam pakiet z pracy.
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 18:14   #3279
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Wszystko zależy, gdzie robicie badania. Czasem możecie mieć 6 leukocytów średnio w polu widzenia (co można, brzydko mówiąc, olać) a program w labie ma tylko możliwość podania zakresu "0-5" i "5-10". U nas np. norma jest do 8 leukocytów Powyżej 10 bezwzględnie należałoby podjąć jakieś leczenie. Ogólnie nie przejmowałabym się tak bardzo, jeśli nie ma np. bakterii w moczu więcej niż "pojedyncze" i inne parametry też są OK, objawów brak (no i ciąża też trochę zmienia wyniki). Leukocyty mogą pojawić się w moczu poprzez nie do końca poprawne jego oddanie, jakkolwiek to brzmi, odwodnienie itp Zawsze możesz zrobić dla pewności posiew, ew. wziąć coś na infekcję bez recepty, dmuchając na zimne.
W przypadku, gdy ph jest wysokie, dochodzą leukocyty, warto podjąć leczenie, bo ph zasadowe sprzyja namnażaniu się bakterii

Dobra, wybaczcie wywód, popłynęłam, ale mogę tak ględzić bez końca

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-08-07 o 18:24
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 18:50   #3280
baby montana
Zakorzenienie

Medeline-gdzie pracujesz?:-P

http://www.youtube.com/watch?v=h7NEQT3tQu8 soy orgullosa de vivir en ese lugar unico, en CANARIAS <3

mi vida en cholas czyli moje życie na Wyspach Kanaryjskich - 12 dni w Kostaryce
baby montana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 19:30   #3281
pietrusiowata
Rozeznanie

Witam ☺ Trochę mnie nie było i zajęło mi 2 dni nadrobienie zaległości tak się rozpisałyście.
W ubiegły piątek mój TŻ wrócił z siłowni z kontuzją kręgosłupa i się zaczęło :-( musiałam biedaka wozić od lekarza do lekarza i załatwić pielęgniarkę na zastrzyki. Musiałam spać z nim na kanapie bo jest twarda a przecież samemu smutno. Zapomniałam przez to o ciąży bo tylko nosiłam mu jedzonko i co tylko wymyślił.

Całe szczęście udało mi się postawić go na nogi bo w piątek do Chorwacji jedziemy.

Dziewczyny widzę u was zakupy pełną parą Ja jeszcze się przyglądam i po wakacjach ruszam na zakupy. Podparzę wasze pomysły
Stary 2015-08-07, 19:42   #3282
emia1986
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
ja wrzucam ryż, tuńczyka, kukurydzę, sól i pieprz i majonez. Mniam
Uwielbiam ten przepis!

Cytat:
Ja tez nic nie czuje.... 19 tydzień i nic..... Z niecierpliwością czekam na czwartkowe usg żeby sprawdzić czy z mała wszystko ok.

Powoli rozglądam sie za ciuszkami. Coś chciałabym już kupić bo nie mamy absolutnie nic poza planami

Myslalyscie o szkole rodzenia? Kiedy powinno sie do niej zapisać?
emia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 19:44   #3283
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Napisane przez baby montana Pokaż wiadomość
Medeline-gdzie pracujesz?:-P
w szpitalnym labie
Cytat:
Napisane przez pietrusiowata Pokaż wiadomość
Witam ☺ Trochę mnie nie było i zajęło mi 2 dni nadrobienie zaległości tak się rozpisałyście.
W ubiegły piątek mój TŻ wrócił z siłowni z kontuzją kręgosłupa i się zaczęło :-( musiałam biedaka wozić od lekarza do lekarza i załatwić pielęgniarkę na zastrzyki. Musiałam spać z nim na kanapie bo jest twarda a przecież samemu smutno. Zapomniałam przez to o ciąży bo tylko nosiłam mu jedzonko i co tylko wymyślił.

Całe szczęście udało mi się postawić go na nogi bo w piątek do Chorwacji jedziemy.

Dziewczyny widzę u was zakupy pełną parą Ja jeszcze się przyglądam i po wakacjach ruszam na zakupy. Podparzę wasze pomysły
O kurcze, to współczuję Nie ma nic gorszego niż kręgosłup... Fajną jesteś żoną

Nie wiem też właśnie jak to z tą szkołą rodzenia. Tym bardziej, że połowa zajęć to pewnie te całe przygotowania do porodu naturalnego, co pewnie przy mojej macicy odpada i jest zupełnie do cc niepotrzebne. Ale chcialabym zaliczyć te, które dotyczą obsługi noworodka

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2015-08-07 o 19:46
Stary 2015-08-07, 19:51   #3284
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Nie wiem też właśnie jak to z tą szkołą rodzenia. Tym bardziej, że połowa zajęć to pewnie te całe przygotowania do porodu naturalnego, co pewnie przy mojej macicy odpada i jest zupełnie do cc niepotrzebne. Ale chcialabym zaliczyć te, które dotyczą obsługi noworodka
U mnie zajęcia dotyczą i porodu sn i cc
Cytat:
Napisane przez emia1986 Pokaż wiadomość
UMyslalyscie o szkole rodzenia? Kiedy powinno sie do niej zapisać?
Musisz się u siebie zorientować. Wiele dziewczyn zapisuje się już teraz, bo potem nie ma miejsc. U mnie po prostu przychodzisz po 30tc i uczestniczysz w zajęciach
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 20:06   #3285
pietrusiowata
Rozeznanie

Z tego co się orientuję to u mnie najlepiej na szkołę rodzenia po 27 tygodniu. Ja na pewno się zapiszę.

Może podejmowałyście już ten temat, ale koleżanka silnie namawia mnie na prywatną położną. Była bardzo zadowolona z opieki i podobno lekarz tylko chwilę uczestniczy w porodzie a położna cały czas jest z Tobą i potem z dzidzią
Stary 2015-08-07, 20:35   #3286
czarnulax
Zakorzenienie

niepozorna, karen, magdusia dziękuje

Kinga to za wysoko na dzidzie. Macica jest jeszcze znacznie niżej.

Cukiereczek gratuluje

Ja czułam jelita nie raz, dość dobrze znam to uczucie Ruchy to całkiem co innego, znaczenie przyjemniejsze Choć jak poczułam pierwszego kopniaczka (pomijam smyranka) zastanawiałam się czy to TO. Byłam też bardzo nastawiona na to że jako pierworodka to poczuje je dopiero po 20 tygodniu. Teraz jestem pewna, że to mała
Stary 2015-08-07, 20:36   #3287
koktajlowa7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pietrusiowata Pokaż wiadomość
Z tego co się orientuję to u mnie najlepiej na szkołę rodzenia po 27 tygodniu. Ja na pewno się zapiszę.

Może podejmowałyście już ten temat, ale koleżanka silnie namawia mnie na prywatną położną. Była bardzo zadowolona z opieki i podobno lekarz tylko chwilę uczestniczy w porodzie a położna cały czas jest z Tobą i potem z dzidzią
Słyszałam o tym ale nie wiem czy to jest możliwe w moim szpitalu, muszę się zorientować. Porodówka ma niby nie najlepsze opinie w internecie, najgorsze jest to, że tną krocze bez względu czy chcesz czy nie i czy to potrzebne. Jak mi się łożysko nie przesunie to zostanie cc więc ominie mnie cięcie krocza. Dla mnie temat wyboru szpitala jest odległy jak na razie. Bo nie wiadomo czy naturalnie czy cc.
koktajlowa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 20:44   #3288
Dotka90
Zakorzenienie

Ja dzisiaj poczułam takie puknięcie, jak po obiedzie się położyłam, ale kurde, nigdy nie ma więcej niż 1 pod rząd i nie umiem określić, czy to to
Poniżej pępka, po lewej stronie
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 20:59   #3289
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Mój lekarz powiedział, że każde odczucie poniżej pępka to z dużym prawdopodobieństwem jest dzieć

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-08-07, 21:01   #3290
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj poczułam takie puknięcie, jak po obiedzie się położyłam, ale kurde, nigdy nie ma więcej niż 1 pod rząd i nie umiem określić, czy to to
Może to być dzieć na początku też miałam takie pojedyncze, przypuszczam że reszty po prostu nie wyłapalam. Zobaczysz w kolejnych dniach Moja teraz to jak się rozbryka to się zastanawiam co ona tam wyprawia
Stary 2015-08-07, 21:05   #3291
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Cytat:
Napisane przez czarnulax Pokaż wiadomość
Może to być dzieć na początku też miałam takie pojedyncze, przypuszczam że reszty po prostu nie wyłapalam. Zobaczysz w kolejnych dniach Moja teraz to jak się rozbryka to się zastanawiam co ona tam wyprawia
O tak.ja dzisiaj mam jakieś apogeum, są serie po 2-3 puknięcia i to mi się rusza w górę na tyle, że widzę przez spodenki tą malutką górkę,jak akurat patrzę

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-08-07, 21:08   #3292
czarnulax
Zakorzenienie

Cytat:
O tak.ja dzisiaj mam jakieś apogeum, są serie po 2-3 puknięcia i to mi się rusza w górę na tyle, że widzę przez spodenki tą malutką górkę
Ja je na razie widziałam tylko jak mam goły brzuszek przez ubranie jeszcze nie widziałam, choć może się nie przyjrzalam

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

med a Ty kiedy poczulas pierwszego kopniaczka?
Stary 2015-08-07, 21:11   #3293
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Tak chamsko że z jelitami nie mogłam pomylić? Tydzień temu, czyli miałam 18t skończony

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-08-07, 21:13   #3294
emia1986
Raczkowanie

Cytat:
O tak.ja dzisiaj mam jakieś apogeum, są serie po 2-3 puknięcia i to mi się rusza w górę na tyle, że widzę przez spodenki tą malutką górkę,jak akurat patrzę
Zazdroszczę
emia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 21:20   #3295
kinga1701
Zakorzenienie

Jak tak piszecie obcych ruchach to jestem juz pewna, że to jelita. Poza tym czuje je cały dzień dosyć często, dzidiz bym jeszcze tak nie czuła. Szkoda ale co zrobić
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-07, 21:22   #3296
czarnulax
Zakorzenienie

Kinga z dnia na dzień maluch Cię zaskoczy a uczucie warte czekania
Stary 2015-08-07, 21:27   #3297
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

No mnie obudził pierwszy kop o 4 nad ranem, myślałam że mi układ pokarmowy strajkuje, ale to takie krótsze jest,jakby obcy chciał się wydostać i centralnie na środku, na linii majtek, czasem ciut niżej, a tam jelit nigdy nie czuję pewnie jak urośnie to będę mieć kick boxing w wersji hard

---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ----------

I na usg lekarz oglądał małego dokładnie w tym samym miejscu co czułam kopnięcia

30.12.2012
26.04.2014
Stary 2015-08-07, 23:18   #3298
styczen2016
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez candyyfloss Pokaż wiadomość
A ja dostałam wyniki badań konflitku płytkowego. I na szczęście ryzyka konfliktu nie ma. Ufff

A jak wyczuć ten punkt macicy?
kurcze ja się jakoś nie mogę zdecydować czy iść na te badania czy nie...

Cytat:

Cytat:
Napisane przez koktajlowa7 Pokaż wiadomość
Słyszałam o tym ale nie wiem czy to jest możliwe w moim szpitalu, muszę się zorientować. Porodówka ma niby nie najlepsze opinie w internecie, najgorsze jest to, że tną krocze bez względu czy chcesz czy nie i czy to potrzebne. Jak mi się łożysko nie przesunie to zostanie cc więc ominie mnie cięcie krocza. Dla mnie temat wyboru szpitala jest odległy jak na razie. Bo nie wiadomo czy naturalnie czy cc.
cięcie krocza to moja zmora, mam zamiar się nie dać, ale jeszcze nie wiem jak to zrobić

Ja słyszałam ostatnio, że pęknięcia się lepiej goją niż nacięcia.

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Podobno właśnie po posiłku, jak się usiądzie w wygodnej pozycji, to dziecko zwiększa swoją aktywność, więc może właśnie trafiłaś na ten moment

Cytat:
Ja miałam wczoraj apogeum, jadąc w tramwaju do pracy

styczen2016 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-08, 01:21   #3299
Casaa
Zakorzenienie

Gdzies w necie widzialam cwiczenia dla krocza by uniknac ciecia, pierwszy link z brzegu

https://parenting.pl/portal/przygoto...ocza-do-porodu

Nie wiem czy i na ile jest to skuteczne ale mysle, ze warto pocwiczyc.

Wyslane z Lumia920.
Casaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-08, 03:50   #3300
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Hejo właśnie się zbieramy. Nie piszcie zbyt dużo! I grzecznie mi tu
magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości