Koniec studiów - i co dalej? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-08-01, 09:47   #1
agataa92
Raczkowanie

Question

Koniec studiów - i co dalej?

Hej

Jestem po technikum hotelarskim. Skończyłam studia na płatnej uczelni (niestety ten kierunek nie dla mnie), została tylko obrona. I teraz myślę co dalej.. Na studia dzienne nie pójdę, ponieważ pracować muszę. Na zaocznych nawet na państwowych uczelniach trzeba płacić, a ja sporo zainwestowałam już w studia. Magistra póki co robić nie chcę, ok papier fajnie dobrze mieć ale niestety z tego co zauważyłam w dzisiejszych czasach nie zawsze on pomaga. Na licencjat poszłam bo jednak to już wyższe wykształcenie (chociaż na studiach tak na prawdę nic się nie dowiedziałam).
Myślałam aby robić teraz szkołę policealną darmową zaocznie może też coś związane z turystyką to przyszłościowy kierunek, bo np. takie bardziej specjalistyczne kierunki masażysta chociażby wymagają i tak późniejszych kosztownych szkoleń. Widziałam też taki kierunek jak eksploatacja portów i terminali.
Tylko zastanawiam się czy warto robić policealną po technikum i studiach...
Na pewno warto zainwestować w język, to teraz podstawa i nawet dla samego siebie żeby było po prostu prościej,łatwiej wtedy szukać prace jest taka większa pewność siebie bo niestety z angielskiego nie przygotują w żadnej szkole ani uczelni, i w to jestem skłonna zainwestować. A teraz angielski jest wymagany wszędzie, a nawet i drugi język obcy.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
agataa92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-01, 11:14   #2
Emma1993
Przyczajenie

Dot.: Koniec studiów - i co dalej?

Cytat:
Napisane przez agataa92 Pokaż wiadomość
Hej

Jestem po technikum hotelarskim. Skończyłam studia na płatnej uczelni (niestety ten kierunek nie dla mnie), została tylko obrona. I teraz myślę co dalej.. Na studia dzienne nie pójdę, ponieważ pracować muszę. Na zaocznych nawet na państwowych uczelniach trzeba płacić, a ja sporo zainwestowałam już w studia. Magistra póki co robić nie chcę, ok papier fajnie dobrze mieć ale niestety z tego co zauważyłam w dzisiejszych czasach nie zawsze on pomaga. Na licencjat poszłam bo jednak to już wyższe wykształcenie (chociaż na studiach tak na prawdę nic się nie dowiedziałam).
Myślałam aby robić teraz szkołę policealną darmową zaocznie może też coś związane z turystyką to przyszłościowy kierunek, bo np. takie bardziej specjalistyczne kierunki masażysta chociażby wymagają i tak późniejszych kosztownych szkoleń. Widziałam też taki kierunek jak eksploatacja portów i terminali.
Tylko zastanawiam się czy warto robić policealną po technikum i studiach...
Na pewno warto zainwestować w język, to teraz podstawa i nawet dla samego siebie żeby było po prostu prościej,łatwiej wtedy szukać prace jest taka większa pewność siebie bo niestety z angielskiego nie przygotują w żadnej szkole ani uczelni, i w to jestem skłonna zainwestować. A teraz angielski jest wymagany wszędzie, a nawet i drugi język obcy.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat?
Ja bym obstawiala prace + nauka jezyka. Policealna to nie jest zly pomysl, ale widze, ze poki co sama nie wiesz jaki kierunek obrac.
Emma1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-01, 14:15   #3
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

A co skończyłaś ?
Języki zawsze spoko.
I nie pchaj się do kolejnej szkoly jeśli nie wiesz czego chcesz. Jeśli chodzi o mgr to byłby dobry pomysł, gdybyś wiedziała czego chcesz. Ludzie często licencjat mają jakiś z przypadku, a mgr w zupełnie innej dziedzinie.
W ogole, robilaś coś podczas sudiow, czy tylko studiowałaś ?
z_blondem_mi_do_twarzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 14:07   #4
Joka_Q
Raczkowanie

skupienie się na językach, to bardzo dobry pomysł
Wszystko za nami
Joka_Q jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 19:50   #5
paulsadef
Przyczajenie

szczególnie jeżeli piszesz, ze celujesz w branżę turystyczną, to biegły angielski jest jednak podstawą. Do tego dorzuciłabym jeszcze niemiecki, i nie powinno być problemu Skup się na językach i zdobywaniu doświadczenia, zamiast robić kolejny papierek. Powodzenia!
paulsadef jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-10, 12:38   #6
agataa92
Raczkowanie

Pracowałam w czasie studiów (studia zaoczne) ale i pracuje też teraz. Oczywiście nie w zawodzie, ale póki co fajnie że jest praca i nie jest tak źle płatna.
Szukała bym nawet pracy w zawodzie ale jednak tu - ogranicza mnie język, wstyd się przyznać ale nie znam go na tyle żeby swobodnie się nim posługiwać.
Myślę, że mogę mieć jakiś plan co chciałabym robić w przyszłości ale to nie zawsze tak wychodzi, często jest tak że po prostu szuka się pracy byle by dostać bo nawet w zawodzie ona może być gorzej płatna chociażby.
Na studiach jakiejś ogromnej wiedzy nie zdobyłam (myślę że mam ją większą po technikum :p) ale będzie papier.... Na magistra nie chce iść (co za duże wykształcenie to też nie dobrze). Dlatego pomyślałam nawet o szkole policealnej (bezpłatna, zdobędę zawód jakąś wiedzę no i legitymacja co też się z pewnością przyda hehe). Tylko tak dziwnie po technikum i studiach do szkoły policealnej, ale słyszałam że tak można normalnie.
I jak już mam inwestować to z pewnością w język a nie kolejne płatne szkoły.
Stary 2015-08-10, 22:17   #7
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Na magistra nie chce iść (co za duże wykształcenie to też nie dobrze).
Waaaaaaat ?
Laska celuesz w spożywczak, żeby mieć takie dylematy ?
Dobra magisterka, z dobrego kierunku zawsze będzie watościowsza niż szkoła polcealna. I nigdy nie wiesz kiedy w ciągu 40letniej kariery zawodowej tytuł mgr przyda ci się w życiu. Przy czym - łatwiej go zrobić w wieku 20lat, niż 40 z dzieciarnią i domem na karku.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-12, 11:23   #8
agataa92
Raczkowanie

Hmm... W spożywczak... Można się śmiać, ale szczerze co raz częściej słyszę i widzę że ludzie bez wykształcenia (nie mówię że po gimnazjum tylko) lepiej zarabiają niż ludzie z wieloma dyplomami. Niestety teraz się patrzy na zarobki. Nie mówię, że nie warto mieć papieru ale jeśli mam teraz ładować kasę w magistra - bo i tak zaocznie muszę robić a to jest na każdej uczelni płatne a później i tak mi to w niczym nie pomoże...
Robiłam licencjat bo uważałam że warto go mieć, jednak to wyższe wykształcenie, ale w większości miejsc jak już jest takie wykształcenie wymagane. Bo to że będę miała magistra nie oznacza że dostanę super prace, 0d poniedziałku do piątku po 8 godzin za całkiem fajną kasę bez wiedzy i doświadczenia.
Znajoma (ok 40 lat) pracowała, zrobiła specjalnie studia myśląc że mając lepsze wykształcenie dostanie chociaż podwyżkę. No niestety nic z tego więc poszukała pracy za granicą.
Chcę się jeszcze rozejrzeć aby zrobić może podyplomówkę. Zależy na pewno od uczelni, ale szczerze... Ja więcej wiedzy wyniosłam z technikum niż ze studiów, ale może na państwowych uczelniach jest inaczej
Stary 2015-08-12, 12:02   #9
z_blondem_mi_do_twarzy
Rozeznanie

Cytat:
Hmm... W spożywczak... Można się śmiać, ale szczerze co raz częściej słyszę i widzę że ludzie bez wykształcenia (nie mówię że po gimnazjum tylko) lepiej zarabiają niż ludzie z wieloma dyplomami. Niestety teraz się patrzy na zarobki.
Żeby faktycznie zarabiać po szkole zawodowej dobrą kasę trzeba mieć poszukiwany na rynku pracy fach, duże doświadczenie i wiedzieć czego się chce. Ewentualnie - być facetem, pracować w budownictwie, jakaś mechanika, hydraulika.

Zaptaj 50latkę ze spożywczaka jak jej się pracuje albo inną osobę wykonującą prace fizyczną. To jest dobre do pewnego momentu.

Cytat:
Nie mówię, że nie warto mieć papieru ale jeśli mam teraz ładować kasę w magistra - bo i tak zaocznie muszę robić a to jest na każdej uczelni płatne a później i tak mi to w niczym nie pomoże...
Robiłam licencjat bo uważałam że warto go mieć, jednak to wyższe wykształcenie, ale w większości miejsc jak już jest takie wykształcenie wymagane.
Minęły czasy, kiedy na studia szło się dla papieru. Dla papieru to może iść wieloletni pracownik by podnieść kwalifikacje.

Wiesz czemu ludzie po studiach nie mają pracy - najczęściej ? Bo jest Zbyt dużo absolwentów tego samego kierunku lub są zbyt duże oczekiwania. Ludzie idą na byle jakie studia dla papieru, a nie żeby mieć jakąś wiedzę, uczyć się języków, udzielać w organizacjach, kołach naukowych. Jak ten pracodawca ma cie przyjąć jak ty masz puste cv ?

Cytat:
Bo to że bede miała magistra nie oznacza że dostanę super prace, 0d poniedziałku do piątku po 8 godzin za całkiem fajną kasę bez wiedzy i doświadczenia.
Oczywiście, że nie oznacza, bo zanim się to doświadczenie będzie miało to trzeba pójść na jedne czy drugie praktyki czy staż i jakoś to cv zapełniać i zaczynać od najniższego stanowska gdzie płacą jak na kasie w biedrze, przy czym masz większą możliwość rozwoju i dostania wreszcie jakichś przyzwoitych pieniędzy niż na kasie.

Chyba, że masz jakiś konkretny pomysł na biznes.
Stary 2015-09-04, 14:47   #10
marzena_horod74
Raczkowanie

Na pewno spróbuj rozwijać siebie. Są różne blogi o rozwoju osobistym - np. Michał Pasterski albo któraś z kobiet blogerek - Edyta Zając, Pani Swojego czasu. Możesz zauważyć rzeczy, których wcześniej nie dostrzegałaś )

Mi to bardzo pomogło przy rozmowach o pracę, jak po 8 latach zdecydowałam się ją zmienić. Teraz myślę nad takim warsztatem wyjazdowym "kobieca strona mocy", co mi znajoma poleciła, bo była. Mała grupa, intymne wręcz warunki, dwie trenerki i 4 wspaniałe dni. Podobno bardzo się opłaca. Ona dużo jeździ, bo była też u Grzesiaka i Adama Dębowskiego, ale te szczególnie polecała, bo prowadziły fajne babki.
marzena_horod74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-19, 08:33   #11
czerwonaaszminka
Raczkowanie

I jak wam się udało ?!! Pytam bo jestem na podobnej drodze!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kochać to także umieć się rozstać. Umieć pozwolić komuś odejść, nawet jeśli darzy się go wielkim uczuciem. Miłość jest zaprzeczeniem egoizmu, zaborczości, jest skierowaniem się ku drugiej osobie, jest prag☠nieniem przede wszystkim jej szczęścia, czasem wbrew własnemu
czerwonaaszminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-30, 11:32   #12
rudadagusia
Raczkowanie

Ja bym na twoim miejscu postawiła na kursy i na szkolenia
rudadagusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości