![]() |
#31 |
Lux Mundi
|
Dot.: Dlaczego nie macie dzieci?
Nigdy nie chcialam mieć dzieci. Wiadomo, tylko krowa nie zmienia poglądów, ale na chwilę obecną, 10 lat przed i lata następne nie chcę.
Obrzydza mnie cała fizjologia z tym związana , dzieci nie rozczulają (więcej emocji wzbudzają we mnie małe zwierzątka ![]() Rozumiem dziewczyny, które mają dzieci, kochają je etc. Podziwiam takie, które łączą ich wychowywanie, pracę zawodową i dodatkowe zajęcia, ale to nie jest mój model życia i bardzo nie lubię jak ktoś stara się za wszelką udowodnić, że ja też tak muszę, bo to jedynie słuszne pojęcie szczęścia - bycie matką. Kiedyś na samo wspomnienie mialam ciśnienie 200/200, teraz mam to w doopie i odcinam się od ludzi, którzy planują mi życie pod własny światopogląd.
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nikogo nie nawracam, nie twierdzę, że każdy dziecko mieć musi, autorka wątku niejako udzieliła głosu każdemu, gdybyś czytała może wątek od początku, zauważyłabyś, że napisałam, że nie wiem, czy świadomie zdecydowałabym się na dziecko, dlatego mam tylko jedno, że ciągle mi coś stoi na przeszkodzie podjąć decyzję o drugim. to, co napisała Kalincia mnie zatkało, bo nie wyobrażam sobie, że ktoś z takim podejściem pracuje z dzieciakami. tak, jak nie chciałabym na przykład trafić na lekarza, który nie znosi pacjentów, bo mu w pracy przeszkadzają. i nie zamierzam nikogo nawracać, każdy sam podejmuje swoje decyzje co do swojej macicy, mam koleżanki, które dzieci nie mają i mieć nie chcą, nic mi do tego. napisałam swoje zdanie i tyle, a że ktoś to odbiera jako przekonywanie do swojego zdania, cóż... bardziej chodziło mi o to, że nie planowałam dziecka, zdarzyło się (może najbardziej zagorzałej przeciwniczce macierzyństwa) i żyję dalej, ani lepiej, ani gorzej, tylko inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
- bo nie mam z kim
- bo na razie za mało zarabiam - bo dopiero kończę studia i zastanawiam się czy na pewno chcę wiązać przyszłość z takim wykształceniem - bo nie przepracowałam jeszcze na terapii pewnych problemów, które utrudniałyby mi zbudowanie z dzieckiem takiej relacji, jaką bym chciała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Kilka lat temu byłam absolutnie na nie, od jakiegoś roku zaczęłam się zastanawiać czy oby na pewno. W tej chwili na pewno nie z uwagi na brak partnera, brak mieszkania i do niedawna tryb pracy - mnóstwo nadgodzin.
Moje podejście do cudzych dzieci jest beznadziejne. Nie umiem się zająć kilkulatkiem, nie wiem co mam do niego mówić... przywitam się, dziecko się cieszy że je ktoś zauważył i na tym koniec. Może z dzieckiem szkolnym można by uznać że mi lepiej idzie... W zasadzie takie 'w sumie mogłabym?' jako wątpliwość pojawiło się jak znajomi dorobili się dziecka. I to dziecko naprawdę jest takie spokojne, ułożone a oni nie zrobili z rodzicielstwa nie wiadomo czego. Matka nie była obłożnie chora ok niektóre są naprawdę ale inne po prostu wyłudzają l4, pracowała, chodziła na basen, nie atakowali zdjęciami kup, dalej spotykali się z ludźmi chociaż brali w wiele miejsc dziecko, nie było przymuszania do trzymania dziecka i zachwytów nad nim. Nigdy nie trzymałam małego dziecka, nie mówiąc o np. przewijaniu. Moja chęć posiadania dziecka mogłaby wyniknąć z posiadania odpowiedniego partnera. Ale i tak nie wiem co zachwycającego jest w odchodach ![]() ![]() Nie boję się że byłoby dla mnie za późno na dziecko, bo są jeszcze adopcje. Przepraszam za chaos w wypowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Tez uważam , że post kalinci był chamski. To jest watek dlaczego nie macie dzieci, a nie o nienawiści do nich. Swoja drogą współczucia dla wszystkich młodych ludzi majacych z nia stycanosc... Pewnie, nie kazdy lubi dzieci , nie dla kazdego sa słodkie ,ale mozna to chyba w jakis kulturalny sposob wyrazic. Ciekawe jakby w watkach o pieskach i kotkach ktos napisał,ze szczeniaki czy kocieta sa obrzydliwe, głupie, sraja i szczaja i w ogole...posypalaby sie lawina obleg...
Edytowane przez 201605311017 Czas edycji: 2015-08-15 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ty sobie żyj inaczej, ale powiedz coś takiego np. himalaistce. Dla niej dziecko to właściwie koniec kariery i koniec marzeń. Nie wszystkim jest wszystko jedno, co się dzieje z ich życiem. Niektórzy ludzie chcą mieć wpływ na jego kształt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Z tego co widzę to pytanie brzmi: dlaczego nie macie dzieci, a nie dlaczego nie chcecie ich mieć :-P. To drugie to już jak ktoś napisał, jest o tym wątek dla bezdzietnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tego co widzę, już ktoś skorygował ten błąd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Warto wziąć pod uwagę, że przy obecnym systemie emerytalnym (''umowa pokoleń'') kto nie ma dzieci, ten dyma tych, którzy mają (a raczej te dzieci), będąc już na emeryturze
![]() ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Ja Twój post odebrałem jako atak, ale nie czytałem dalszej dyskusji, więc może z drugiej strony coś mnie ominęło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Naczelna Nastolatka
|
Czy ten wątek jest dla ciebie? Przecież ty masz dzieci.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
wiesz co, tak trochę dla mnie - nie chcę mieć drugiego, przynajmniej w tym momencie mojego życia. ale już kończę te rozmowy tutaj, widzisz, Twoje pytanie jest całkowicie normalne, nie trzeba na nikogo naskakiwać, jak to niektórzy robią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To tak, jakbyś wpadła na wątek o sposobach dbania o kocią sierść i doborze stosownej karmy wrzeszcząc, że koty som gooopie i fałszywe!!!11oneone. Po cholerę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
1. nie stać mnie
2. nie skończyłam jeszcze studiów - kształcić się jeszcze trochę będę, ale to wybór a nie wpadka 3. nie wdrożyłam się porządnie w rynek pracy 4. moje warunki mieszkaniowe są zbyt skromne do potrzeb rodziny z dzieckiem 5. mój narzeczony niedawno zmienił prace, w jego zawodzie poczuję się bezpiecznie dopiero po tych 2 latach w jednej firmie - wtedy można uznać ją za docelową chcieć? chcę gdybym wygrała w totka szóstkę prawdopodobnie najbliższy rok poświęciłabym na wyjazdy w najodleglejsze zakątki a potem zabrałabym się za dziecko edit: ślub w tym roku, mieszkanie mamy. no ale nadal. moje potrzeby jako matki a rzeczywistość, trochę się ze sobą nie dogadują ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-08-15 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Może zabrzmieć dziwnie - fajnie by było, gdyby dzieci rodziły się jako cztero-pięciolatki. Kocham takie dzieciaki, w wakacje pracuję jako opiekunka, ale właśnie - dopiero od momentu, gdy są wczesnymi przedszkolakami, zaczynam je tolerować xD Nie potrafię obchodzić się, bawić się z roczniakami (nie mówiąc o niemowlakach), na dłuższą metę denerwują mnie. Może kiedyś mi się odmieni. W sumie i tak nie mam teraz warunków na dziecko. Najwcześniej około trzydziestki (tak, tak, wiem, bardzo ryzykowne, wizaż mnie już oświecił).
Cóż. W sumie nie wiem, czy kiedyś będę miała dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Lux Mundi
|
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
o nieeeeee ja lubię dzieci 0-12 miesięcy a potem od 7 lat w górę okres 1-7 dla mnie nie istnieje ![]() niemowlaki są proste w obsłudze i bardziej bezproblemowe od dwulatków. a z siedmiolatkiem jesteś w stanie przeprowadzić już logiczną rozmowę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie nie, niemowlaki po prostu mnie wkurzają, nienawidzę dostawać całusów i chodzić obśliniona, nie lubię, gdy dziecko zabiera mi jedzenia z talerza, a mamunia się cieszy, bo to takie słodziutkie, dzieciątko chce spróbować; nie znoszę, gdy to dziecko się tak na mnie patrzy, takim wzrokiem, a ja nie wiem, co mówić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
drugie pogrubienie - hej xD no to to jest właśnie okres od roczku w górę. najobrzydliwsyz okres świata gdy człowiek już chodzi i wali kupy dorosłego robotnika ale nadal musisz mu pomagać o mdłości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
niech z półmiesięcznego pisklęta robi się sześciolatek
![]() ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- ale ja mam szał macicy ostatnio. dobrze że moje rodzeństwo postarało się teraz o malucha. mam w domu kilka siatek małych ubranek. będę miała kogo miętolić, a jak mi się znudzi to wróce do cichego domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:55.