Mamusie czerwcowe 2015! :) - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-15, 13:48   #4471
Irmusia81
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2015! :)

Poldzik- biedny Alek... A jak sprawdzić uszy? Jak do tego doszliście że to uszy?

Ja też nie zakładam czapki teraz prawie wcale. Raz że Franek nienawidzi mieć czegokolwiek na głowie a dwa że potem pod tą czapeczką jest cały spocony.

Groszkolino- są takie globulki nawilżające xaluron. Poczytaj sobie jak jesteś zainteresowana. Ja dopiero pierwszy raz to stosuję. Pszczoua kiedyś polecała.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 14:20   #4472
mehja
Zakorzenienie

Moja zasnęła w końcu i śpi 2 godz. już ale i tak jest jakaś inna niż zwykle. Nie wiem czy brzuszek jej nie boli bo bąki puszcza. Czyżby przyszła i na nas kolej? a już się cieszyłam, że kolki nas ominą. No zobaczymy dalej...

Cytat:
Napisane przez szuuu Pokaż wiadomość
Dziewczyny po tej kąpieli w krochmalu cos sie łuszczy na głowie małego, to ten krochmal moze byc? Czy taka wysuszona skóra po nim? Miałyście tak?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kochana krochmal wysusza więc to może być po nim. A może też być ciemieniucha
a pomógł ten krochmal w ogóle?

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
Dzieki!
Juz jest lepiej, zakraplamy uszy.
Dziewczyny jak ktorejs dziecko placze i prezy sie przy jedzeniu sprawdzcie uszy U nas to bylo to

współczuję i dobrze, że już mu lepiej

właśnie położna mi mówiła, że po tym można poznać że to uszy. Tylko nie chodzi o zwykły płacz przy jedzeniu tylko głośny krzyk po każdym łyku. Tak było u was?

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Ja też nigdy jej czapki nie zakładam, nie przyszło mi to do głowy. I moczę czasem uszka przy kąpieli a ponoć też nie wolno?
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 14:22   #4473
sylwka321
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Moja zasnęła w końcu i śpi 2 godz. już ale i tak jest jakaś inna niż zwykle. Nie wiem czy brzuszek jej nie boli bo bąki puszcza. Czyżby przyszła i na nas kolej? a już się cieszyłam, że kolki nas ominą. No zobaczymy dalej...

właśnie położna mi mówiła, że po tym można poznać że to uszy. Tylko nie chodzi o zwykły płacz przy jedzeniu tylko głośny krzyk po każdym łyku. Tak było u was?

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Ja też nigdy jej czapki nie zakładam, nie przyszło mi to do głowy. I moczę czasem uszka przy kąpieli a ponoć też nie wolno?
Ja tez nie zakładam czapki i tez uszka moczą się w kąpieli. Tu chyba zdania podzielone są, jedni mówią że nie wolno drudzy że można i nic się nie stanie, bo ze zdrowego uszka woda wylatuje sama jeśli naleci
sylwka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 14:43   #4474
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
ja też..

Ale w wózku nie ma szans.. Zwalam na upały, że nie wychodzimy ale nie wiem jak to będzie jak upały się skończą.
Teraz tż ją wziął do wózka na spacer, chce ją jakoś przyzwyczajać od nowa ale już słyszę płacz.

W nast. tyg. umawiam się z doradczynią od chust. Może to będzie sposób na Lenę i tak będę mogła z nią wyjść.
Wczoraj cały wieczór nosilam Markuska w chuście i był nawet spokojny. Tylko musiałam chodzić lub się bujać cały czas. Później zasnął i usiadłam w końcu. Był kolega z pracy i Markusek przy nas usnął i położony do łóżeczka przespal.... 5h! Czyste szaleństwo!
Cytat:
ja też..

Ale w wózku nie ma szans.. Zwalam na upały, że nie wychodzimy ale nie wiem jak to będzie jak upały się skończą.
Teraz tż ją wziął do wózka na spacer, chce ją jakoś przyzwyczajać od nowa ale już słyszę płacz.

W nast. tyg. umawiam się z doradczynią od chust. Może to będzie sposób na Lenę i tak będę mogła z nią wyjść.

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Cytat:
Alek ma zapalenie ucha, nawet nie bede probowac was nadrabiac
Biedny
Stary 2015-08-15, 14:53   #4475
Domincia_1987
Zadomowienie

Cytat:
ja też..

I jak wam idzie przyzwyczajanie do wozka??

Co do czapeczki my malej tez nie zakładamy po kąpieli, na dworze bardzo rzadko - czasem opaskę, ale bardzo sie wtedy poci biedulka.

Jedna z wielu
Wierzaca mimo wszystko w swoja siłe
Czasem walczy ze wspomnieniami
Chce zyć tym szcześciem, które teraz ma
Domincia_1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 15:10   #4476
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Ja czapki po kapaniu nie zakładałam i nie zakładam nigdy. Jak jest kąpiel ograniczam przeciag tylko.
Ale sama miałam dwa razy zapalenie ucha. To jest MASAKRA. Stara baba a z bólu płakałam

Starszego dziecka nie mam Dzisiaj cały Dzień bo siostra zabrała go i swoje córki do mini safari

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 15:22   #4477
Marei
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwka321 Pokaż wiadomość
Ja tez nie zakładam czapki i tez uszka moczą się w kąpieli. Tu chyba zdania podzielone są, jedni mówią że nie wolno drudzy że można i nic się nie stanie, bo ze zdrowego uszka woda wylatuje sama jeśli naleci
My moczymy w kąpieli, ale czapkę zakładamy zawsze.
Stary 2015-08-15, 16:47   #4478
kejtiCe
Zakorzenienie

Ja nie zakładam po kąpieli czapki, ale nie wychodzimy już wtedy z sypialni.

Princesika podziwiam za pobyt z maluszkiem tyle czasu na plaży. Ja po dzisiejszym mam dość. Wojtek ogólnie grzeczny, ale piachu tyle, że cały czas byłam zła
22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 16:56   #4479
justi699
Zakorzenienie

hej

wpadłam powiedzieć tylko,że niemiłosiernie w☠☠☠☠ia mnie tż
zabije dziada kiedyś chyba

sorry

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
justi699 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 16:58   #4480
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość

Mój dziś od rana tak się drze, że ręce opadają... Aż poprosiłam babcię żeby przyszła, bo musiałam iść psy nakarmić bo nic jeszcze nie jadły. Babcia nosiła 2 h bez przerwy i w końcu padł od tego płaczu, ale co chwilę się budzi i wierzga i się drze...

Nie pomogło, 4 razy już kąpaliśmy go w tym...

Dobrze, że moi rodzice dziś wracają, jutro wracam do Gdańska, przynajmniej mi te psy "odpadną"...

Ale jeszcze jutro T przyjeżdżają, już ostatnio T się burzył, że 21 a my małego jeszcze nie kąpaliśmy (zawsze tak kąpiemy bo Tż późno wraca)

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Cytat:
Napisane przez justi699 Pokaż wiadomość
hej

wpadłam powiedzieć tylko,że niemiłosiernie w☠☠☠☠ia mnie tż
zabije dziada kiedyś chyba

sorry
Czym Cię stary w☠☠☠☠ił?
201710041131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 17:01   #4481
justi699
Zakorzenienie

aj, bo głupa ze mnie robi

wyszliśmy teraz z małym na dwór, w cień posiedzieć. Myślałam,że pogadamy itp bo tak mało mamy czasu dla siebie a ten chipsy, piwko i na telefonie sobie gra
to go zostawiłam z dzieciem, niech se pije i siedzi sam
teraz się moi rodzice do niego przysiedli, a niech se siedzi z teściami gbur jeden

i jeszcze na moją uwagę,że codziennie piwkuje wpiera mi że wczoraj nie pił jak ja czułąm od niego a nos mam dobry

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30

Edytowane przez justi699
Czas edycji: 2015-08-15 o 17:02
Stary 2015-08-15, 17:14   #4482
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Wczoraj cały wieczór nosilam Markuska w chuście i był nawet spokojny. Tylko musiałam chodzić lub się bujać cały czas. Później zasnął i usiadłam w końcu. Był kolega z pracy i Markusek przy nas usnął i położony do łóżeczka przespal.... 5h! Czyste szaleństwo!

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Biedny
o rany, oby u nas też tak było

Fajnie, że tyle przespał

Cytat:
Napisane przez Domincia_1987 Pokaż wiadomość
I jak wam idzie przyzwyczajanie do wozka??

Co do czapeczki my malej tez nie zakładamy po kąpieli, na dworze bardzo rzadko - czasem opaskę, ale bardzo sie wtedy poci biedulka.
Tż był z nią 15 min. niby nie płakała ale tż mówił, że wkurzało ją słońce bo trochę raziło.
Teraz poszedł z nią znowu

My też nie zakładamy ale staramy się nigdzie nie wychodzić.
Ale uszek nigdy nie moczyliśmy i nie moczymy
Cytat:

wyszliśmy teraz z małym na dwór, w cień posiedzieć. Myślałam,że pogadamy itp bo tak mało mamy czasu dla siebie a ten chipsy, piwko i na telefonie sobie gra
teraz się moi rodzice do niego przysiedli, a niech se siedzi z teściami gbur jeden

i jeszcze na moją uwagę,że codziennie piwkuje wpiera mi że wczoraj nie pił jak ja czułąm od niego a nos mam dobry

Cytat:
Dzieki!
Juz jest lepiej, zakraplamy uszy.
Dziewczyny jak ktorejs dziecko placze i prezy sie przy jedzeniu sprawdzcie uszy U nas to bylo to
Dobrze, że już lepiej

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 17:16   #4483
kejtiCe
Zakorzenienie

Ale jak myjecie uszy jak nie moczycie ich?
22.06.2015
Stary 2015-08-15, 17:34   #4484
fartuch
Zakorzenienie

Szuu szkoda mi Ciebie a przybiera dobrze na wadze?może nie dojada? Kurcze szkoda, że taki maluch nie może nam jakoś zakomunikować co mu jest, było by o wiele łatwiej.
Ja Ciebie podziwiam, u nas ataki płaczu były ze 3 razy i myślałam że zwariuję... spróbujcie ten sab simplex, babka na chełmie sprzedaje od ręki. Nam sporo pomógł, i w ogóle ma super opinie wiele matek uratował ten lek.
Stary 2015-08-15, 17:58   #4485
Princesika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Ja nie zakładam po kąpieli czapki, ale nie wychodzimy już wtedy z sypialni.

Princesika podziwiam za pobyt z maluszkiem tyle czasu na plaży. Ja po dzisiejszym mam dość. Wojtek ogólnie grzeczny, ale piachu tyle, że cały czas byłam zła
Kejti, Mala byla w gondolce ciagle. Karmilam ja w namiocie plazowym, przewijanie tez w namiocie i guganie tez
Stary 2015-08-15, 18:09   #4486
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
Szuu szkoda mi Ciebie a przybiera dobrze na wadze?może nie dojada? Kurcze szkoda, że taki maluch nie może nam jakoś zakomunikować co mu jest, było by o wiele łatwiej.
Ja Ciebie podziwiam, u nas ataki płaczu były ze 3 razy i myślałam że zwariuję... spróbujcie ten sab simplex, babka na chełmie sprzedaje od ręki. Nam sporo pomógł, i w ogóle ma super opinie wiele matek uratował ten lek.
Przybiera bardzo dobrze, położna nie mogła uwierzyć, że na samej piersi jest. Mleka mam dużo, on jak sie naje to robi dzióbek i już nie chce, więc to chyba nie to.
A gdzie na Chełmie dokładnie? Jeśli pisałaś już to sorki, ale ja tak bardzo pobieżnie czytam forum jak karmię małego
Stary 2015-08-15, 18:38   #4487
Marei
Zakorzenienie

Cytat:

O bosh... jak mój tz. Tylko nie próbuje wmawiać że nie pił, bo piwo w kuchni stoi... współczuję, wkurza to bardzo

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
o rany, oby u nas też tak było

Fajnie, że tyle przespał

Tż był z nią 15 min. niby nie płakała ale tż mówił, że wkurzało ją słońce bo trochę raziło.
Teraz poszedł z nią znowu

My też nie zakładamy ale staramy się nigdzie nie wychodzić.
Ale uszek nigdy nie moczyliśmy i nie moczymy

ala:

Dobrze, że już lepiej
Też jestem w szoku.
A co do moczenia uszek, Markusek uwielbia... zanurzam go ile się da byle oczy i buzia były ponad taflą wody.

---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Ja Ciebie podziwiam, u nas ataki płaczu były ze 3 razy i myślałam że zwariuję... spróbujcie ten sab simplex, babka na chełmie sprzedaje od ręki. Nam sporo pomógł, i w ogóle ma super opinie wiele matek uratował ten lek. rzytul:
Nas ratuje ))
I czopki, i masaże kilka razy dziennie maścią anużkową, ciepłe okłady z pestek wiśni, kładzenie na brzuszku, noszenie w chuście...

Edytowane przez Marei
Czas edycji: 2015-08-15 o 18:44
Marei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 19:14   #4488
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Przybiera bardzo dobrze, położna nie mogła uwierzyć, że na samej piersi jest. Mleka mam dużo, on jak sie naje to robi dzióbek i już nie chce, więc to chyba nie to.
A gdzie na Chełmie dokładnie? Jeśli pisałaś już to sorki, ale ja tak bardzo pobieżnie czytam forum jak karmię małego
ul Hebanowskiego 26, kawałek drogi, no ale Wy z moreny macie bliżej. ale najpierw zadzwoń do babki i zapytaj czy jest w domu numer tel 608 896 420 babka jest bardzo miła, my dwa razy jezdziliśmy do niej.
Stary 2015-08-15, 19:15   #4489
justi699
Zakorzenienie

Kacper też mi potrafi przepłakać pół dnia, ma u dziadków przezwisko "beksa" niech się walą tak mu zawsze mówie

Nasz Ślub

Jesteś z nami
11.05.2015, godz. 13.30
Stary 2015-08-15, 19:15   #4490
fartuch
Zakorzenienie

tutaj jest ich stronka nawet http://sabsimplex.org/
Stary 2015-08-15, 19:41   #4491
rybkaa90
Zakorzenienie

Poldzik wspczuje bólu ucha Do 14 roku życia często mialam infekcje ucha. Do tego gardlo i zatoki. Okropny ból! Dlatego nie mocze uszu Jaskowi. A myć myjemy. Zanurzam wacik i wacikiem przemywam malzowine i za uszami. Jak lezalam na patolce, to w sali obok maluszek urodził się w zielonych wodach, z infekcja ucha. Cały czas płakał i nie chciał jeść, dopiero po dwóch dniach zorientowali się ze to ucho. Byliśmy w restauracji na obiedzie i Mały cały czas spał! Zjadłam ciepły obiad! Szok! Zawsze włącza mu się alarm i trzeba bujać albo nosić. Spędziliśmy bardzo miły dzień, a Jasiek już padł.

06.09.2014
rybkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 21:10   #4492
sylwka321
Wtajemniczenie

Jeju dziewczyny jak ja wam współczuję, jak moja płacze 5 min to ja już jestem spanikowana

Wracamy z imienin... Ale się zmęczyłam :p było bardzo głośno i mimo, że Adelka spała to co chwilę podskakiwala na kolejny wrzask. Jak dobrze ze teraz można się zawinąć z każdej imprezy bo dziecko
sylwka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 21:13   #4493
country111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Poldzik wspczuje bólu ucha Do 14 roku życia często mialam infekcje ucha. Do tego gardlo i zatoki. Okropny ból! Dlatego nie mocze uszu Jaskowi. A myć myjemy. Zanurzam wacik i wacikiem przemywam malzowine i za uszami. Jak lezalam na patolce, to w sali obok maluszek urodził się w zielonych wodach, z infekcja ucha. Cały czas płakał i nie chciał jeść, dopiero po dwóch dniach zorientowali się ze to ucho. Byliśmy w restauracji na obiedzie i Mały cały czas spał! Zjadłam ciepły obiad! Szok! Zawsze włącza mu się alarm i trzeba bujać albo nosić. Spędziliśmy bardzo miły dzień, a Jasiek już padł.
Super, że Jasiek wspołpracował a w ktorej restauracji byliscie? i czy bedziesz szla po te Pampresy do Lidla?
country111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 21:21   #4494
kejtiCe
Zakorzenienie

Sylwka ja mam to samo! Psychicznie bym się wykonczyla gdyby ciągle płakał, miał kolki, cokolwiek...
22.06.2015
Stary 2015-08-15, 21:30   #4495
201710041131
Konto usunięte

Cytat:
ul Hebanowskiego 26, kawałek drogi, no ale Wy z moreny macie bliżej. ale najpierw zadzwoń do babki i zapytaj czy jest w domu numer tel 608 896 420 babka jest bardzo miła, my dwa razy jezdziliśmy do niej.
o dzieki

Cytat:
Zazdrooooo

Cytat:
Napisane przez sylwka321 Pokaż wiadomość
Jeju dziewczyny jak ja wam współczuję, jak moja płacze 5 min to ja już jestem spanikowana

Wracamy z imienin... Ale się zmęczyłam :p było bardzo głośno i mimo, że Adelka spała to co chwilę podskakiwala na kolejny wrzask. Jak dobrze ze teraz można się zawinąć z każdej imprezy bo dziecko

Moj tez tak podskakuje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2015-08-15, 21:38   #4496
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez country111 Pokaż wiadomość
Super, że Jasiek wspołpracował a w ktorej restauracji byliscie? i czy bedziesz szla po te Pampresy do Lidla?
Właśnie miała pisać do Ciebie sms. Jesteście nad morzem? Nie będe szła, bo nam pampersy tak średnio podchodzą. I chce jeszcze trochę pozyc ostatnio jak rzucili pampersy to był dziki szał. Byliśmy w Amfali, tam we włoskim pasażu.

Mój Jasiek przy kolkach potrafi płakać przez godzinę, nawet dwie. Właściwie jest to ryk do wstrzymania oddechu. Najgorsze jest to że nie ma 100% rady, musi wyrosnąć. Ludzie dziwnie się gapia jak na wyrodna matkę, więc w godzinach ataku staramy się być w domu.

06.09.2014
Stary 2015-08-15, 21:43   #4497
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

A ja mam nadzieję że po grillu nie będzie sensacji jakichś.

Od dwóch dni chodzę na tą siłownię... A zakwasy mam w.... Ramionach jutro też idę...

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 21:49   #4498
country111
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie miała pisać do Ciebie sms. Jesteście nad morzem? Nie będe szła, bo nam pampersy tak średnio podchodzą. I chce jeszcze trochę pozyc ostatnio jak rzucili pampersy to był dziki szał. Byliśmy w Amfali, tam we włoskim pasażu.

Mój Jasiek przy kolkach potrafi płakać przez godzinę, nawet dwie. Właściwie jest to ryk do wstrzymania oddechu. Najgorsze jest to że nie ma 100% rady, musi wyrosnąć. Ludzie dziwnie się gapia jak na wyrodna matkę, więc w godzinach ataku staramy się być w domu.
Za tydzien jedziemy dopiero. Jakbys jednak chciala te Pamki to daj znac do poludnia, moge kupic. Restauracji nie znam ale wloską kuchnie uwielbiam
country111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-15, 21:58   #4499
rybkaa90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez country111 Pokaż wiadomość
Za tydzien jedziemy dopiero. Jakbys jednak chciala te Pamki to daj znac do poludnia, moge kupic. Restauracji nie znam ale wloską kuchnie uwielbiam
Dziękuję za propozycję Podobają mi się te bluzy, ale nie chcę mi się walczyć o ciuchy.

06.09.2014
Stary 2015-08-15, 22:04   #4500
industria
Zakorzenienie

moja mała aktoreczka była dziś cały dzień przesłodka, nawet zaczeła sie uśmiechać- ale to wiadomo- przy ludziach. jak wróciliśmy do domu zrobiła sie marudna i usypiałam ją 2 razy dłużej

Cytat:
Alek ma zapalenie ucha, nawet nie bede probowac was nadrabiac
biedactwo zdrówka

Cytat:
Ja nie zakładam czapki po kąpieli i też się boję zapalenia ucha. Chyba w końcu zacznę
2 razy w życiu założyłam małej czapke po kąpieli. i to było w pierwszym tygodniu po wyjściu ze szpitala- kiedy było chłodno. teraz kiedy jest gorąco nie widze potrzeby- jedyne co to nie dopuszczam do przeciągów. jak sie uszka zmoczą to to wycieram i już. po kąpieli od razu jest butla i lulu więc z sypialni już nie wychodzimy

Cytat:

Dziewczyny po tej kąpieli w krochmalu cos sie łuszczy na głowie małego, to ten krochmal moze byc? Czy taka wysuszona skóra po nim? Miałyście tak?
a może to ciemieniuszka? my walczymy z tym 3 dzien. używam olejku migdałowego i ładnie schodzi

Cytat:
teściówka mnie uczuliła żeby przy karmianiu główka nie leżała poziomo tylko zawsze była tak uniesiona żeby uszka były wyżej niż gębusia i przełyk. mówiła że jak sie dziecko zakrztusi i płyn wleci do złej dziurki to z uszami bedzie masakra....wtedy bedzie płakać przy każdym łyku i sie prężyć.
tak że teraz bardzo tego pilnuje

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości