Mamusie Listopadowe 2015 część II! - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-16, 21:48   #4231
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Listopadowe 2015 część II!

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
Mimo, że Sambor będzie miał swój pokój to przez jakiś czas będzie chyba z nami w sypialni. Zawału bym dostała zostawiając go samego. Albo wykształciłabym sobie słuch szakala aby tylko usłyszeć czy u niego wszystko w porządku
u mnie taki słuch się już chyba wykształcił, bo w nocy budzi mnie jak kot chodzi po blacie w kuchni ale wiadomo spanie razem to jeszcze większy spokój
Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
Piona! My pod koniec czerwca zaczęliśmy płyty gościom z wesela rozdawać Jeszcze wszyscy nie dostali...
dajcie spokój u nas żadne zdjęcie nie doczekało się jeszcze wywołania a ślub był w lipcu 2014
Cytat:
Napisane przez beautifuldream Pokaż wiadomość
U nas maluch będzie spał z nami w pokoju i na początek planujemy kołyskę. Co więcej nie będziemy jej kupować, bo Mąż chce zrobić sam A ja jestem jak najbardziej za, także niech próbuje W tym tygodniu mam zamiar kupić farby, bo jak wróci będzie malował nasz pokój no i musimy zrobić przemeblowanie, żeby jakoś nam się wszystko zmieściło

P.S. Śliczne macie brzuszki dziewczyny!!

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Opiszę Wam przykład mojej koleżanki, która będąc w ciąży też zakładała, że będzie brała dziecko tylko do karmienia, nie będzie kołysała, nosiła itd. Wszystko było pięknie dopóki nie urodziła. Teraz stwierdziła, że jej plany nic nie dały, bo oszalała na punkcie dziecka i nie potrafi go nie wziąć na ręce czy nie pokołysać. Mówi, że jest to silniejsze od niej i nie wyobraża sobie, żeby miała zrobić inaczej, także my też się nie nastawiajmy, bo wszystko wyjdzie "w praniu"
fajnie, że mąż sam zrobi kołyskę maleństwu skarb!

co do tych planów nienoszenia itp to ja nawet nic takiego nie zakładam, bo wiem że się przy pierwszej okazji złamię na pewno u mnie będzie takie właśnie szaleństwo i dziecko będzie rozpieszczone do przesady oczywiście kibicuję mamusiom które chcą się trzymać swoich postanowień

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Nie tylko Twoje Nasze będzie spało z nami (obecnie wynajmujemy 2 pokojowe mieszkanie - więc mogę dać znać, jak się to sprawdza). Zamierzam karmić piersią (naprawdę szybciej będzie mi wziąć młodego i nakarmić) niż zwlekać się na drugi koniec mieszkania, aż Młody rozedrze się na dobre. Zastanawiamy się nad łóżeczkiem dostawnym takim (to też można przystawić do łóżka).
Choć nie ukrywam, że marzę o własnym mieszkaniu - wtedy chciałabym, żeby młody miał własny pokój (myślę, ze dla roczniaka byłoby to w sam raz), przeglądam inspiracje z pinterst i serce mi się kraje

Ostatnio czytam sporo o rodzicielstwie bliskości i o neurobiologicznych uzasadnieniach więzi rodzicielskiej i tam kontakt z dzieckiem (noszenie, skóra do skóry) jest przedstawiony jako coś dobrego, czego dziecko potrzebuje najbardziej.
Wiadomo, ciężko ogarnąć dom, jak dziecko domaga się uwagi, a mamy tylko dwie ręce.
I bądź tu człowieku mądry
my się jeszcze w tym miesiącu przeprowadzamy do mieszkania 2pokojowego, więc sama też tego od razu doświadczę a jak wasze poszukiwania własnego mieszkania?

u nas jak dobrze pójdzie to właśnie w wieku około 1-1,5 roku mała zamieszka we własnym pokoju więc tyle się muszę powstrzymywać z urządzaniem.

co do tego rodzicielstwa bliskości to wszystko brzmi fajnie w teorii ale wydaje mi się, że w praktyce jest trudno tak całkowicie się poświęcić dziecku i być na każde zawołanie o ile kojarzę to Searsowie mocno forsują takie poglądy na wychowanie, a już ich rady dla ciężarnych wydają mi się baaardzo idealistyczne i oderwane od rzeczywistości (np utkwiła mi w pamięci rada - "jesteś zmęczona w pracy? Utnij sobie drzemkę!" )
Stary 2015-08-16, 22:02   #4232
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
aaa zapomniałam napisać, że zazdroszczę wszystkim które urządzają osobny pokój dla swojego maleństwa czy tylko moje dziecko będzie spało z nami w sypialni?
Ja mogłabym urządzić osobny pokój ale nie widzę sensu. Moja Oliwka budziła się w nocy co 2h na jedzenie, do tego dochodziła zmiana pampersa. I tak ledwo żyłam bo zanim ogarnęłam karmienie i usypianie i przebranie to już prawie kolejna pobudka była. I jakbym miała jeszcze krążyć między naszą a dziecka sypialnią to bym zombie była.
Teraz kupiłam kosz i stawiam tuż przy naszym łóżku. A potem malucha przeniosę do własnego pokoju tak jak Oliwkę - po roczku do większego łóżeczka.

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
dziewczyny jka jest u Was z sikaniem ? ja ledwo się wysikam , zanim dojdę do lozka to juz czuje ze mi sie chce.. jak sie wroce to ledwo coś wyleci, to chyba tak macica mi uciska na pecherz ze mam takie złudne wrazenie ?
Ja cały czas sikam i mam to samo co Ty. Chce mi się a tu kropla. Ale czasem przeciwnie dopiero co wysikam chyba 100litrów i po 5 minutach znów to samo. Staram się nie pić na noc ale średnio mi idzie.

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 22:04   #4233
201604151126
Konto usunięte

cornflower_girl ja właśnie parę dni temu wypatrzyłam takie łóżeczko dostawiane, nie wiedziałam że takie jest bo właśnie takie chciałam ale już wcześniej kupiłam kołyskę, takie łóżeczko wydaje mi się lepsze można na wysokości łóżka dostawić.
Poznanianka ty też taka szczuplutka, a ja cały czas się objadam wyglądam okropnie na dodatek taka jakaś opuchnięta nawet przed chwilą kapcie ubrałam i mi gniotły moje opuchnięte stopy.
201604151126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 22:07   #4234
tylkokasia
Moderator

Cytat:
Napisane przez magdalena111111 Pokaż wiadomość
cornflower_girl ja właśnie parę dni temu wypatrzyłam takie łóżeczko dostawiane, nie wiedziałam że takie jest bo właśnie takie chciałam ale już wcześniej kupiłam kołyskę, takie łóżeczko wydaje mi się lepsze można na wysokości łóżka dostawić.
Poznanianka ty też taka szczuplutka, a ja cały czas się objadam wyglądam okropnie na dodatek taka jakaś opuchnięta nawet przed chwilą kapcie ubrałam i mi gniotły moje opuchnięte stopy.
Też sama chętnie bym taka dostawkę widziała u siebie Dobry wybór!

Porównując się z innymi, możesz stać się zgorzkniały lub próżny
Zawsze bowiem znajdziesz lepszych lub gorszych od siebie

tylkokasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 22:42   #4235
poznanianka1990
Zakorzenienie

Coś mnie chyba ugryzło w nogę, dokładniej w stopę, ale na górze, na zewnątrz. Swędzi mnie to jak cholera, w sumie to tak nagle zaczęło swędzieć, zaczęłam się drapać i wyszły mi dwa bąble, ten jeden dość spory... Zaraz wypiję wapno, mam nadzieję, że mi to zniknie...

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 22:45   #4236
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Przez pierwsze miesiące bylam tak padnieta ze nie chciało mi sie metra zrobić do tego wyrka i go nie odnosiłam to co dopiero biegać po mieszkaniu dlatego my wyprowadziliśmy teraz prawie 2-letniego leosia a maluch bedzie z nami potem im zrobię wspólny duży pokój.

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 23:02   #4237
poznanianka1990
Zakorzenienie

To jednak nie ugryzienie. Mam dwa bąble na stopie lewej, jeden na lewej łydce i na prawej stopie przy kostce taki mały. Ciekawe czy wapno zadziała... Tylko od czego by mogło mi to wyjść? Miałyście może coś takiego?

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-16, 23:11   #4238
201802011557
Konto usunięte

Cytat:
To jednak nie ugryzienie. Mam dwa bąble na stopie lewej, jeden na lewej łydce i na prawej stopie przy kostce taki mały. Ciekawe czy wapno zadziała... Tylko od czego by mogło mi to wyjść? Miałyście może coś takiego?
Jesteś pewna ze to nie ugyzienie? Ja mam pokrzywke, uczulenie na mleko i wtedy wywala mi Bable swedzace Ale jest ich więcej nie 1 czy 2.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Jak to uczulenie to wapno na pewno pomorze
201802011557 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 23:17   #4239
poznanianka1990
Zakorzenienie

Jakby mnie ugryzło to by mnie raczej w jednym miejscu ugryzło... A teraz mi wyszedł jeszcze jeden bąbel na prawej łydce, a w ogóle się tam nie drapałam Albo mi się wydaje, albo te co pierwsze wyszły to powoli znikają, bledsze są. To chyba alergia tylko nie wiem na co. Bo wyszło mi to niedawno, obiad jadłam po 16tej, a od czasu obiadu zjadłam tylko 2 ciastka (które już kiedyś jadłam i nic mi nie było) i wypiłam herbatę...

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-16, 23:32   #4240
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

Co do pokoików to my już urządzamy Biance osobny, ale na początku bedzie spała z nami w naszej sypialni - tyle ile bedzie trzeba, na razie nie planuję jak długo, bo po prostu sama nie wiem. Ale kupujemy juz mebelki bo muszę miec gdzie trzymac jej rzeczy, a w naszej szafie juz sie nic by nie zmieściło mamy kołyskę na jakies pierwsze 3 miesiące, a potem łóżeczko

Cornflower_girl, mnie tez interesuje rodzicielstwo bliskości, byłabys tak kochana i podała mi jakies tytuły do przerobienia albo artykuły/blogi?

Co do smoczka to powiem Wam, że w ubiegłym tygodniu w szkole rodzenia mieliśmy zajęcia z panią psycholog, a jednocześnie logopedą, ktora mówiła zeby nie demonizować smoczkow, bo jeśli dziecko, bedzie miało dużą potrzebę ssania (dla poczucia bezpieczeństwa) to jeśli nie bedzie miało smoczka to skorzysta z kciuka, a to jest o wiele gorsze, bo gorzej wpływa na zgryz i cieżko pozniej oduczyć. I podobno ssania smoka zmniejsza ryzyko śmierci lozeczkowej bo stymuluje układ oddechowy do pracy.

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-16, 23:45   #4241
201802011557
Konto usunięte

Cytat:
Jakby mnie ugryzło to by mnie raczej w jednym miejscu ugryzło... A teraz mi wyszedł jeszcze jeden bąbel na prawej łydce, a w ogóle się tam nie drapałam Albo mi się wydaje, albo te co pierwsze wyszły to powoli znikają, bledsze są. To chyba alergia tylko nie wiem na co. Bo wyszło mi to niedawno, obiad jadłam po 16tej, a od czasu obiadu zjadłam tylko 2 ciastka (które już kiedyś jadłam i nic mi nie było) i wypiłam herbatę...
Ja całe swoje życie piłam mleko W wieku 20 lat mnie uczulilo z dnia na dzień, ale zanim doszłam ze to mleko to minęło z 3 miesiące. Jak zaczęło mnie podduszac to poszłam do lekarza A ona ze to może na kwiatki jakieś mnie uczulilo. Na wszystko może być. Musisz się poobserwowac.
Stary 2015-08-17, 00:10   #4242
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monik46 Pokaż wiadomość
Ja całe swoje życie piłam mleko W wieku 20 lat mnie uczulilo z dnia na dzień, ale zanim doszłam ze to mleko to minęło z 3 miesiące. Jak zaczęło mnie podduszac to poszłam do lekarza A ona ze to może na kwiatki jakieś mnie uczulilo. Na wszystko może być. Musisz się poobserwowac.
Ja od dzieciństwa jestem alergikiem. Zaczęło się od alergii pokarmowej. Z czasem z tego wyroslam. Było ciężko, bo nie mogłam mleka, kakao, czekolady, żadnego miesa prócz królika... Potem były początki astmy (tak mniej więcej w gimnazjum), brałam sterydy. Potem znów przeszło, był tylko katar alergiczny. Po czym w liceum wychodziły mi czasem takie placki na skórze, po testach wyszło, że jestem uczulona na chrom i nikiel (swego czasu pracowałam na stoisku z torebkami i paskami, a zmiany wychodziły mi po kontakcie z metalowymi elementami, np klamrą od paska). No i tlenek chromu jest zawarty w tuszach do rzęs, a ja często jak się maluję to psikam :P: A rok temu zaczęły się duszności, spirometria wychodzi ok, lekarka uznała, że to nadreaktywność oskrzeli i przepisala mi wziewy. Na szczęście w ciąży mi to minęło, został tylko katar, który się pojawia od czasu do czasu. Ale mimo wszystko cały czas jestem pod opieką alergologa. Sorry za długi wywód.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-17, 04:57   #4243
201802011557
Konto usunięte

Cytat:
Ja od dzieciństwa jestem alergikiem. Zaczęło się od alergii pokarmowej. Z czasem z tego wyroslam. Było ciężko, bo nie mogłam mleka, kakao, czekolady, żadnego miesa prócz królika... Potem były początki astmy (tak mniej więcej w gimnazjum), brałam sterydy. Potem znów przeszło, był tylko katar alergiczny. Po czym w liceum wychodziły mi czasem takie placki na skórze, po testach wyszło, że jestem uczulona na chrom i nikiel (swego czasu pracowałam na stoisku z torebkami i paskami, a zmiany wychodziły mi po kontakcie z metalowymi elementami, np klamrą od paska). No i tlenek chromu jest zawarty w tuszach do rzęs, a ja często jak się maluję to psikam :P: A rok temu zaczęły się duszności, spirometria wychodzi ok, lekarka uznała, że to nadreaktywność oskrzeli i przepisala mi wziewy. Na szczęście w ciąży mi to minęło, został tylko katar, który się pojawia od czasu do czasu. Ale mimo wszystko cały czas jestem pod opieką alergologa. Sorry za długi wywód.
Nie szkodzi.☺niby to tylko alergia ale jak potrafi utrudnić życie. Wiem samą po sobie i po mojej córce. Która też ma przekichane, to chyba po mojej rodzince. Trochę boję się ze Małą też będzie przechodzić to samo. I co przeszły te swedzotki.? To ty cały czas musisz uważać, jak tu jakieś nowinki wylaza co jakiś czas.
Stary 2015-08-17, 07:14   #4244
poznanianka1990
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monik46 Pokaż wiadomość
Nie szkodzi.☺niby to tylko alergia ale jak potrafi utrudnić życie. Wiem samą po sobie i po mojej córce. Która też ma przekichane, to chyba po mojej rodzince. Trochę boję się ze Małą też będzie przechodzić to samo. I co przeszły te swedzotki.? To ty cały czas musisz uważać, jak tu jakieś nowinki wylaza co jakiś czas.
Uff, na szczęście zeszło. W nocy, koło 3 sie obudziłam na siku i śladu już nie było Aczkolwiek mąż twierdzi, że lekkie zaczerwienienia zostały, ale babli nie ma i nic mnie nie swedzi Mam nadzieję, że już się to nie pojawi...
Ogólnie to w ciąży nasiliła mi się alergia (chyba na konserwanty zawarte w produktach spożywczych) , polegająca na puchnieciu warg, np. czasem jak dużo mleka wypije, po kakao, po niektórych lodach, majonezie. Muszę bardzo uważać na to co jem...

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Edytowane przez poznanianka1990
Czas edycji: 2015-08-17 o 07:17
Stary 2015-08-17, 07:38   #4245
fasterka90
Zadomowienie

Dzień dobry kobietki
My póki co zostajemy na dwupokojowym wynajmowanym ale z wlaścicielką już wszystko dogadane że dla małej pokój i tak robimy póki co i tak korzystamy tylko z salonu, tu rozkładamy łóżko na noc itd,drugi pokój był bardziej jako taka garderoba. Ale jak się mała urodzi to na początku przynajmniej i tak będziemy z nią spać w tamtym pokoju, kanapa i tak tam musi zostać. Więc w sumie to my będziemy spać w jej pokoju a nie ona w naszej sypialni
Też nie jestem za tym żeby dziecko cały czas nosić na rękach,usypiać na rękach itd ale żeby tylko do karmienia to też trochę przesada dla mnie,dziecko potrzebuje bliskości...

A sikam co chwile ale za każdym razem dość dużo. Jak siedzę, leżę to jeszcze nie jest tak źle, ale jak chodzę czy stoję to mała chyba bardziej na pęcherz naciska bo odrazu chce mi się siku.

Poznanianka ładny brzusio jesteś straaaasznie podobna do dziewczyny która chodzi ze mną na sr
Magdalenafaktycznie dość spory brzuszek ale bardzo zgrabnie wyglądasz

Dziękuję dziewczyny za życzenia zdrówka dla mojego psiaka,już jest wszystko ok
Dziś mamy z tz pierwsze wspólne zajęcia na szkole rodzenia, dzisiaj mają być objawy i etapy,przebieg porodu. Byłam tak negatywnie nastawiona do obecności tz przy porodzie,on podobnie ale widzę ze oboje zmieniamy zdanie
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 08:24   #4246
india_love
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Ostatnio czytam sporo o rodzicielstwie bliskości i o neurobiologicznych uzasadnieniach więzi rodzicielskiej i tam kontakt z dzieckiem (noszenie, skóra do skóry) jest przedstawiony jako coś dobrego, czego dziecko potrzebuje najbardziej.
Wiadomo, ciężko ogarnąć dom, jak dziecko domaga się uwagi, a mamy tylko dwie ręce.
I bądź tu człowieku mądry
Ja spotkałam się z teorią, wg mnie całkiem słuszną, że ludzie jako ssaki niejako genetycznie mają uwarunkowaną potrzebę bliskości. Wystarczy popatrzeć chociażby na człekokształtne wśród których wszystkie młode, przez cały okres niemowlęctwa, funkcjonują podczepione do matki. Czy na grzbiecie czy w okolicy brzucha. Blisko. Czemu dziecku tego odmawiać?

Cytat:
[b]

To ja też wrzucam swój brzusio 100 dni do terminu porodu
Bardzo zgrabny brzusio

Cytat:

dajcie spokój u nas żadne zdjęcie nie doczekało się jeszcze wywołania a ślub był w lipcu 2014
My dwa lata po ślubie też jeszcze nie wywołalismy naszych zdjęć. Więc luzik

Cytat:
To na pewno jakąś alergia na pokarm. W końcu w ciąży tolerancja na pewne rzeczy może zmienić się nawet o 180st.
Stary 2015-08-17, 10:09   #4247
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
u nas jak dobrze pójdzie to właśnie w wieku około 1-1,5 roku mała zamieszka we własnym pokoju więc tyle się muszę powstrzymywać z urządzaniem.

co do tego rodzicielstwa bliskości to wszystko brzmi fajnie w teorii ale wydaje mi się, że w praktyce jest trudno tak całkowicie się poświęcić dziecku i być na każde zawołanie o ile kojarzę to Searsowie mocno forsują takie poglądy na wychowanie, a już ich rady dla ciężarnych wydają mi się baaardzo idealistyczne i oderwane od rzeczywistości (np utkwiła mi w pamięci rada - "jesteś zmęczona w pracy? Utnij sobie drzemkę!" )
Z kotem masz słuch absolutny - kota rodziców też słychać, ale z niego jest ogromny klocek

Z naszym mieszkaniem do kupna posucha (albo zawyżone ceny, albo wady ukryte, albo właściciel/ agent unika kontaktu), może to znak, że gdzieś tam nasze wymarzone mieszkanie na nas czeka

Ja akurat Searsów lubię (poza drzemką w pracy ), z książek ciążowych pozycja ich autorstwa jak dla mnie jest najlepsza i najbardziej aktualna, U nich ten sposób wychowania się sprawdził, ale to nie jest powiedziane, że u mnie i naszego dziecka będzie się świetnie sprawdzał. W tym przypadku książka daje tylko wskazówki, a resztę trzeba odkryć.

Cytat:
To ja też wrzucam swój brzusio 100 dni do terminu porodu
Pięknie
Może te ciapki to rzeczywiście alergia pokarmowa? Ale masz z tym rpzejscia.

Cytat:
Napisane przez JoyceSky Pokaż wiadomość
mnie tez interesuje rodzicielstwo bliskości, byłabys tak kochana i podała mi jakies tytuły do przerobienia albo artykuły/blogi?
Lista skompilowana z tego, co poleca moja położna/ szkoła rodzenia oraz blogi, które śledzę.

Jean Lidloff "€žW głębi kontinnum"€
Claude Didierjean-Jouveau (wszystkie książeczki w cyklu Rodzicielstwo bliskości) "€žNie płacz maleństwo", "Poród bez granic"€, "€žDroga mleczna"€
Dorota Kornas-Biela "Wokół początku życia ludzkiego"
Frederick Leboyer €ž"Narodziny bez przemocy"€
William Sears, Martha Sears "Księga ciąży", "Księga Rodzicielstwa Bliskości", "Księga Dziecka"
Evelin Kirkilionis "Więź daje siłę "

Blogi:
Mataja -blog o ciąży i rodzicielstwie oparty na metodach naukowych
Blog Agnieszki Stein - raczej o starszych dzieciach
Rodzicielstwo radości - sporo o porodach domowych
Koralowa mama
Zamotani - o chustach

Na półeczce mam Searsów (komplet) - czytałam "Księgę ciąży", w kolejce do przeczytania jest "Więź daje siłę". "Poród bez granic" jest ciekawy.

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Dziś mamy z tz pierwsze wspólne zajęcia na szkole rodzenia, dzisiaj mają być objawy i etapy,przebieg porodu. Byłam tak negatywnie nastawiona do obecności tz przy porodzie,on podobnie ale widzę ze oboje zmieniamy zdanie
Daj znać, jak wrażenia

Cytat:
Ja spotkałam się z teorią, wg mnie całkiem słuszną, że ludzie jako ssaki niejako genetycznie mają uwarunkowaną potrzebę bliskości. Wystarczy popatrzeć chociażby na człekokształtne wśród których wszystkie młode, przez cały okres niemowlęctwa, funkcjonują podczepione do matki. Czy na grzbiecie czy w okolicy brzucha. Blisko. Czemu dziecku tego odmawiać?
I ta część naukowa mnie jak najbardziej przekonuje. Tylko noszenie cały czas może być bardzo trudne, jeśli chcesz trochę ogarnąć dom lub zrobić zakupy (wiem, ze są chusty).
Na pewno potrzeba bliskości u dziecka nie ma nic wspólnego z wymuszaniem (a są takie poglądy treserów dzieci).

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2015-08-17 o 10:12
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 10:17   #4248
peachella
Rozeznanie

Cześć dziewczyny! Dzisiaj zaczynam 29 tydzień
Poodobno w tym okresie dziecko najwiecej spi, dobrze wiedzieć, bo ostatnio mało daje znać o sobie. Ruchy są bardziej delikatne, dziś rano dopiero puściłam muzykę do brzucha i i zaczęły się harce
Powiem Wam, że humor mi coś nie dopisuje, jakaś taka podłamana jestem....do tego niespokojne noce, bo latanie do lazienki, budzenie sie co chwilę. Ciężko mi się wstaje po dłuższym leżeniu a przekręcenie się na drugi bok to już wyczyn.
Do tego jeszcze czuję od czasu do czasu nieprzyjemnie kłucie w pochwie. Z szyjką ok, tydzień temu miałam badaną. Może to rozciąganie macicy. Macie tak?

Mąż mi pościągał wszystkie rzeczy z szafy dla małej i będę dzisiaj spisywać listę co trzeba dokupić.
Dobrze, że już sie troche ochłodziło bo mam dość tych upałow :-/
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 10:24   #4249
lexie42
Zakorzenienie

Witam się w 27 tygodniu czyli zaczynam III trymestr
ogarnę kilka rzeczy w domu i skoczę do lidla zobaczyć czy jeszcze są jakieś bodziaki. Chciałam się też zapisać do szkoły rodzenia, ale jak na razie telefon zajęty cały czas.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 10:40   #4250
Soul89
Zadomowienie

Lexie: może coś upolujesz ja nie miałam dziś siły wstać, zresztą jakbym teraz nawet pojechała to pewnie nic bym nie znalazła 😑 u mnie wymiotą wszystko, jsk jakaś szarańcza.

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Soul89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 10:45   #4251
fasterka90
Zadomowienie

Kurcze usiadłam jeszcze raz do kartonu z ciuszkami dla małej i spisałam dokładnie na kartce ile czego mam z jakiego rozmiaru i jednak chyba sporo rzeczy musze kupić... Ile macie body w rozmiarze 56? I innych ciuszków w tym rozmiarze? Najwięcej rzeczy mam w rozmiarze 62 :p
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:00   #4252
poznanianka1990
Zakorzenienie

Dziękuję za wszystkie miłe słowa

Gratuluję rozpoczęcia nowych tygodni

Coś mnie głowa boli, może to przez tą zmianę pogody...
Moja mama była w Lidlu, żeby zobaczyć te ciuszki dziecięce i dzwoniła, bo sama nie wiedziała co kupić Najpierw oglądała spodenki, potem bluzki, bodziaki. Więc nie wiem co kupiła.

Nasz ślub 16.08.2014

2740g 52 cm

Stary 2015-08-17, 11:03   #4253
Soul89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Kurcze usiadłam jeszcze raz do kartonu z ciuszkami dla małej i spisałam dokładnie na kartce ile czego mam z jakiego rozmiaru i jednak chyba sporo rzeczy musze kupić... Ile macie body w rozmiarze 56? I innych ciuszków w tym rozmiarze? Najwięcej rzeczy mam w rozmiarze 62
Ja mam 5 Bodziaków z krótkim 1 dresik i 2xpółśpiochy na 56 cm. Muszę jeszcze kupić paczkę z długim rękawkiem i może jeden dresik reszta to już na 62cm

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie.
Aparatka od 15.04.2013
Stary 2015-08-17, 11:04   #4254
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

Cytat:
Niby jest to prawda, ale inne człekokształtne nie muszą ogarniać domu, szykować jedzenia, robić zakupów, itd. No i po jakimś czasie nie wracają do pracy. Poza tym ich "mężowie" nie muszą wysypiać się do pracy (a już na pewno nie pracują na zmiany). I raczej żyją stadami. Czytałam kiedyś, że niektóre gatunki mają swego rodzaju przedszkola. Na zmianę opiekują się maluchami. Akurat pisałam o moim przypadku, gdy mama siedziała ze mną i miała cały dom na głowie, a tata pracował i studiował, więc nie miał za bardzo czasu i siły, by jej pomagać. A nie miała pomocy, bo jej rodzice mieszkali daleko, a rodzice ojca byli co prawda w mieście obok, ale też nie dali rady być na każde zawołanie. Na początku (urodziłam się w czerwcu) jako tako całość funkcjonowała, bo ojciec akurat miał wakacje, a mama głownie siedziała ze swoimi rodzicami. No i tam właśnie zostałam rozbestwiona i trzymana cały czas na rękach. A potem przyszedł wrzesień, ojca po całych dniach w domu nie było, a matka została ze mną i całym cyrkiem sama. Wiadomo, że nie można stosować tzw. zimnego chowu. Jednak życie ludzi mocno ewoluowało. Babcie, ciotki, sąsiadki najczęściej pracują, sporo z nas też chce wrócić do pracy. Nie ma za bardzo na kogo liczyć w codziennej pomocy. Gdy ja byłam dzieckiem, normalnym było, że matki długo zostawały z dziećmi w domu, przesiadywały na placach zabaw, itp. Wypłaty ojców najczęściej wystarczały na życie. I były to czasy, gdy ludzie mieli czas i ochotę sobie pomagać. Wiadomo, że będę brała młodego na ręce, ale na pewno nie zrobię takiego błędu jak moja mama na początku. Czy spałam, czy nie, czy też płakałam, czy nie, ciągle ktoś mnie nosił i kołysał. Jak nie na rękach, to w wózku. I potem trzeba było to robić przez całą dobę. Mama mi opowiadała, że nieraz ona przy tym wózku zasnęła, a ja dalej się darłam, tylko ona tego już nie słyszała. A zrób tu jeszcze zakupy i obiad na konkretną godzinę, bo ojciec wracał z pracy, pochłaniał jedzenie i leciał dalej. Trzeba było też mieszkanie ogarnąć i wyjść ze mną na spacer. Jak ma się stado ciotek, sąsiadek i innych ludzi chętnych do pomocy, to ok. Ja na miejscu będę miała pracujących rodziców męża. Moja mama zajmuje się swoimi starymi rodzicami, więc nawet nie zakładam jej pomocy na co dzień. Co wyjdzie, to wyjdzie. Planów i założeń mam wiele jak pisałam wcześniej. Planuję też z młodym wychodzić do ludzi, by się oswoił, że nie tylko mama jest na świecie. To akurat też znam z autopsji. Znajoma mamy i żona mojego kuzyna wiecznie siedziały z dziećmi sam na sam. Jedna młodego wiecznie nosiła na rękach, a druga nie chciała trafiać na ludzi, by dziecko nie złapało jakiejś infekcji. Skończyło się tym, że jak trzeba było skończyć urlop macierzyński, dziecko nie chciało zostać w domu nawet z ojcem. Ja lubię uczyć się na czyichś błędach A może będę matką, która przy każdym kichnięciu dzwoni po karetkę

Edytowane przez limonka1983
Czas edycji: 2015-08-17 o 11:12
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:12   #4255
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha

Witam się po słonecznym weekendzie Troszkę naskrobałyście przez ten czas i pora na poniedziałkową lekture do kawki :P

Któraś z Was pytała gdzie kupilismy łóżeczko:

http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece...031332299.html

beautifuldream fasterka90 magdalena111111 poznanianka1990 Przecudowne zgrabne brzuszki macie

Nam dzisiaj tez 100 stuknęła Ciekawe która pierwsza z nas sie rozpakuje Wiadomo, odliczanie odliczaniem ale i tak życie swoje pokaże

My pokoik dla małego juz szykujemy póki ja mam jeszcze siły W piątek się wzieliśmy za rysowanie drzewka na ścianie, póki co tylko odrysowalismy wzór olówkiem teraz czeka nas najgorsza precyzyjna robota

Jesli chodzi o spanie maluszka to my kupilismy kolyske ktora wyladuje w sypialni no i duze lozeczko ktore juz stoi u malego w pokoiku. Plan jest taki, ze w nocy spi z nami w sypialni a w dzien w swoim pokoiku Mam nadzieje ze rzeczywistosc nie odbiegnie zbytnio od planow :P

11880813_1030301310337209_1350967797_n.jpg

" . . D
zisaj uwierzyłam, że do szczęścia
Mi wystarczy bym przy Tobie była . . . "
(19.05.2006)

[luksjaa]104680[/luksjaa]
maartucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:18   #4256
Soul89
Zadomowienie

maartucha: zapowiada się cudnie ! koniecznie musisz się pochwalić efektem końcowym łóżeczko super, sama się nad tym zastanawiałam

Aparatka od 15.04.2013
Stary 2015-08-17, 11:22   #4257
beautifuldream
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maartucha Pokaż wiadomość
Witam się po słonecznym weekendzie Troszkę naskrobałyście przez ten czas i pora na poniedziałkową lekture do kawki :P

Któraś z Was pytała gdzie kupilismy łóżeczko:

http://allegro.pl/lozeczko-dzieciece...031332299.html

beautifuldream fasterka90 magdalena111111 poznanianka1990 Przecudowne zgrabne brzuszki macie

Nam dzisiaj tez 100 stuknęła Ciekawe która pierwsza z nas sie rozpakuje Wiadomo, odliczanie odliczaniem ale i tak życie swoje pokaże

My pokoik dla małego juz szykujemy póki ja mam jeszcze siły W piątek się wzieliśmy za rysowanie drzewka na ścianie, póki co tylko odrysowalismy wzór olówkiem teraz czeka nas najgorsza precyzyjna robota

Jesli chodzi o spanie maluszka to my kupilismy kolyske ktora wyladuje w sypialni no i duze lozeczko ktore juz stoi u malego w pokoiku. Plan jest taki, ze w nocy spi z nami w sypialni a w dzien w swoim pokoiku Mam nadzieje ze rzeczywistosc nie odbiegnie zbytnio od planow :P

Załącznik 6036339
maartucha cudne łóżeczko! Już zapisałam sobie tą stronę, bo może i ja zamówię od tego sprzedawcy
Tylko ja chyba wybiorę ten wzór:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5009214287
Bo w pokoju mamy szafę w kolorze dąb sonoma, więc będzie bardziej pasowało

Wojtuś jest już z nami
beautifuldream jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:25   #4258
maartucha
Zadomowienie

GG do maartucha

Cytat:
Napisane przez Soul89 Pokaż wiadomość
maartucha: zapowiada się cudnie ! koniecznie musisz się pochwalić efektem końcowym łóżeczko super, sama się nad tym zastanawiałam
Pewnie, że się pochwale )
Wy też pokazujcie kąciki jakie szykujecie dla szkrabów

A i na dobry początek weekendu skoczyliśmy z meżem do Tesco do innego miasta i kupiłam pajace dla małego (2pak za 24 zł), skarpeteczki, paczke bodziaków i sliniaczki

Wybralam się dziś też do lidla ale wróciłam tylko z rajstopkami Wszystko o 10 już bylo przebrane :P nie chce myslec co tam sie dzialo o 8

tylkokasia jak tam ta dziewczyna która urodziła wczesniaczka? A raczej jak maluszek? Masz jakieś wieści?

" . . D
zisaj uwierzyłam, że do szczęścia
Mi wystarczy bym przy Tobie była . . . "
(19.05.2006)

[luksjaa]104680[/luksjaa]

Edytowane przez maartucha
Czas edycji: 2015-08-17 o 11:29
maartucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:31   #4259
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

Limonka, ja Cie doskonale rozumiem i mimo ze bardzo podoba mi sie koncepcja rodzicielstwa bliskosci i mam nadzieje sie do tego stosowac jak najbardziej sie da, to jestem tez realistka, a moja sytuacja jest taka, ze moja cala rodzina mieszka na pomorzu, czyli 500km ode mnie, a mama tza ponad 100km od nas, wiec nie mamy co liczyc na jakas pomoc, czy nawet zostawienie dziecka pod czyjas opieka na 2 godz. :-( Kolezanek dzieciatych nie mam, a watpie zeby niedzieciatym chcialo sie pilnowac dzieci :-I tz wraca z pracy przed 18 i jeszcze konczy studia, wiec latwo nie bedzie.
Z drugiej strony doskonale wiem co to znaczy nie dostawac wystarczajacej uwagi i poczucia bezpieczenstwa od pierwszych dni zycia i chocby obiad mial byc ugotowany 3 razy w tygodniu, a mieszkanie zagracone to wole to niz nie dac mojemu dziecku bliskosci, ktorej potrzebuje. Wiadomo, ze to nie jest takie czarno-biale i ciezko wyznaczyc granice. Wszystkie bedziemy sie tego uczyc, i guess a na odchowalni dzielic sie spostrzezeniami ;-)

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 11:39   #4260
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Hej dziewczyny stoję właśnie z parasolka na ulewie, ale fajnie jest wreszcie da się normalnie funkcjonować!

Poznanianka, śliczny brzuszek Ale masz przeboje z tymi alergiami, współczuję! Mam nadzieję, że nasze dzieci to ominie, podobno jesienne dzieci mają wysoką odporność przez to że najważniejszy okres ciąży przypadał na lato czyli dobrą pogodę, dostępność warzyw i owoców itp.

Cornflower_girl, ja też Searsow lubię, tylko właśnie czasami wydaje mi się, że troszkę ich fantazja ponosi poczytam chętnie jakie poglądy są prezentowane w podanych przez Ciebie źródłach

Z mieszkaniami niestety nie jest łatwo w Krakowie, ale póki macie gdzie mieszkać to faktycznie nie ma co brać byle czego jak można spokojnie szukać czegoś co zadowoli was w 100%.
Co do kota to też jest z niego troche grubasek (prawie 6 kg) ale trzeba przyznać, że słuch mam bardzo wyostrzony.

Peachella, fajnie, że się odzywasz, bo coś ostatnio Cię mało tutaj

Byłam dzisiaj na usg takim dodatkowym, żeby inny lekarz przyjrzal się mojej przegrodzie w macicy. Z malutka wszystko ok, trochę jest mniejsza niż wiek wg OM (25+1) - waży 788 g i z wymiarów wychodzi jej 24+3. Ale cieszę się, bo od 27 lipca przybrała ponad 370 g co do przegrody to lekarz stwierdził, że póki co to nie ma wpływu żadnego, ale może być wskazaniem do cesarki - dla mnie to niedobra wiadomość bo wolałabym urodzić SN... Ale to wszystko jeszcze do potwierdzenia więc póki co się nie martwię.

Wysłane z mojego HTC Desire 620 przy użyciu Tapatalka

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości