![]() |
#1 |
BAN stały
|
Co jeść aby nie umrzeć?
Postanowiłam założyć wątek aby spytać was jakie macie zdanie o żywności, i co jecie aby odżywiać się zdrowo.
Mam na myśli tu dietę nie wegetariańską, ale taką normalną. Teraz fakty: 1. Nabiał szkodzi, mleko krowie i jego przetwory, powodują osteoporozę, w krajach rozwiniętych w USA i EU gdzie spożycie mleka jest największe ta choroba dotyka właśnie ich obywateli. Prawda fałsz? Można o tym poczytać w necie, sądzę, że jednak coś w tym jest. 2. Ryby, skażone są rtęcią toksynami, dioksynami, pestycydami, odradza się szczególnie kobietom w ciąży. Tu chyba nie ma wątpliwości, że to prawda, znajomi w poście jedli codziennie rybę na obiad i mieli podwyższony poziom rtęci. 3 Mięso czerwona, od dawna wiadomo, że szkodliwe, i nie jeść częściej niż raz czy dwa na tydzień, uff dobrze, że w ogóle można jeść. 4 Drób, kurczaki są karmione antybiotykami, i hormonami wzrostu, indyki podobno też, ale przy indykach słyszałam już różne opinie. Na pewno prawda w necie jest artykuł, że hormonów nie można podawać w UE ale jest ten zakaz omijany. Wolno podać leczniczo, i jak jedna kura zachoruje to się zarażają i podaje się wtedy wszystkim, a możliwe że choroby nie było nigdy, taka wymówka tylko. W necie znalazłam artykuł że na farmach niemieckich, zbadano i stwierdzono że ponad 95 % były podawane hormony i antybiotyki, czyli w Polsce nie lepiej. A jak jest w przypadku indyków, macie wiedzę? Kurczaki odradzają nawet lekarze podawać dzieciom, bo rosną im piersi, i wcześniej dojrzewają to jest faktem mam przykład w rodzinie, dziewczynka jadła kurczaki i w 9 roku życia zaczęła dojrzewać, dostała okres. A jak z indykami? Drób nie, mleko nie, ryby nie, mięso czerwone okazjonalnie, to co jeść i co wy jecie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co jeść aby nie umrzeć?
indyki podobno nie tolerują antybiotyków.
Najlepiej mieć własne gospodarstwo rolne.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Głupie gadanie.
Oczywiście to wszystko prawda, nie przeczę ze takie negatywne skutki występują ale takie życie. A powietrze to co? Przecież w dużych miastach tez jest skażone. To oddychać tez nie wolno? A hałas? A kiedyś też słyszałam że woda jest rakotwórcza xD I trochę głupie przykłady - ,,bo jedli codziennie ryby". A kto je codziennie ryby? Dietę się różnicuje - choćby dla smaku - i nikt nie je kilogramów samego mięsa czerwonego, kurczakow czy nabiału codziennie :p Ludzie jedzą te produkty nie od wczoraj i jakoś żyją. Sama staram się jeść zdrowo, kupuje trochę produktów z serii ,,bio", ale bez przesady. Tez trzeba pamiętać że dla wielu producentów to żyła zdrowia, napiszą ,,bio", cena dwa razu wyższa a ludzie nawet składu nie przeczytają ale kupią bo to ,,trrendy". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Życie prowadzi do śmierci, bez względu na to, co się je. Jem co lubię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Skoro chcesz wiedzieć co jeść na diecie "nie wegetariańskiej, ale takiej normalnej" to dlaczego wymieniasz jako te złe tylko produkty odzwierzęce?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- A wy jecie wymienione przeze mnie to wszystko? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
O tych hormonach dla kurczaków dopiero co czytałam w innym wątku ze to przestarzale informacje. Na plotkowym gdzieś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Na 100% nie przestarzałe, była kontrola w Niemczech w 95% farmach stosowano hormony i antybiotyki, jeśli już w Niemczech oszukują to co dopiero w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
możecie jeść króliki - to niszowa hodowla, a mięso zaliczane do białego.
Z królika można zrobić też rosół. Poza tym dziczyzna, konina. Teoretycznie jagnięcina i koźlęcina też powinna mieć małe stężenie antybiotyków.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-08-17 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
ogólnie zdrowe jedzenie, jak się nie ma własnego ogródka jest o wiele droższe
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Można jeść wszystko co wymieniłaś ale warto się postarać żeby było to jedzenie nie przetworzone i możliwie jak najwyższej jakości (z dobrych, sprawdzonych źródeł). Jeśli masz dostęp do produktów "ze wsi" albo sama masz ogródek gdzie możesz sobie coś wyhodować to już jest bardzo dobrze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Jem wszystko.
Szkodliwe to jest ograniczanie swojej diety i jedzenie niezbyt licznej grupy "wyselekcjonowanych" produktów. Mało ze stwarza się ryzyko powstania niedoborów witamin/minerałów, to na dodatek mozna spowodowac kumulację toksyn ewentualnie obecnych w danym produkcie, do której by nie doszło, gdyby jadło się x produkt rzadziej bo miało wybór. Jak się je wszytkiego po trochu w dodatku od różnych dostawców/producentów, to nawet "szkodliwe rzeczy" nie narobią szkód, bo nie dochodzi do kumulacji toksyn (czy tam czegoś innego szkodliwego).
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
W miarę możliwości warto zaopatrywać się bezpośrednio u rolnika, a nie w marketach, sama trochę uprawiam, zbieram - ważne żeby w żadną stronę nie przegiąć i nie dać się oszaleć. Zabić może wszystko, warto dbać o dobrą jakość, ale życie jest jedno i nie warto go marnować na odmawianie sobie wszystkiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mleka nie jem bo ani nie trawię ani nie lubię, mięsa nie jem bo jestem wegetarianką. Co jem? Kasze, ryże, warzywa, owoce, jaja, nasiona.... np. na śniadanie omlet z bananem i owocami, obiad ryż z soczewicą i cukinią (ostatnio pokochałam soczewicę), kolacja przeważnie to co na obiad lub chleb z warzywami (pomidor + awokado). No i uwielbiam koktaile, a w szczególności natka pietruszki + banan + seler naciowy. Jeszcze piję siemię lniane, wodę z cytryną na czczo. Trenuję na siłowni 4 x w tyg., mam dużo energii, pracuję dosyć dużo bo mam własną firmę.... Nie wiem jaki jest to problem nie jeść tego całego syfu, który wymieniłaś. Do niczego to organizmowi nie jest potrzebne. P.S aha, nie zauważyłam, że nie chodzi o wegetarianizm, ale w tym wypadku nie ma wyjścia. ![]() Polecam książki Beaty Pawlikowskiej o żywieniu - rewelacja ![]()
'możesz krzyczeć na mnie, ile chcesz, pokaż, jak w żyłach szybko płynie krew, będę się uśmiechać, bo wiem, że w środku jesteś taki sam- za mocno kochasz, tak, jak ja.' Edytowane przez kcia161991 Czas edycji: 2015-08-17 o 19:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
- pij dużo wody
- zamiast soli używaj ziół (wywal sól z kuchni) - wywal cukier - omijaj jedzenie przyrządzane na mieście (zarówno fast foody jak i restauracje) - wywal fast foody - nie jedz ani nie rób potraw z gotowych rzeczy - pij dużo wody - pij zioła - jeśli już lubisz mięso to przesiądź się na ryby ... więcej zdrowego białka a bajki o tej rtęci włóż między baśnie bo to jest mitomania szerzona przez przeciwników szczepionek, którzy upatrują się przyczyn autyzmu w rtęci.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
a jak już tą wodą wypłuczesz sobie wszystkie składniki mineralne to jednak zacznij pić soki
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Kwestia ile czasu i nerwów zmarnujesz szukając tej idealnej strawy nie zawierającej nic nawet minimalnie złego? Między obsesją na punkcie zdrowia, a żywienia się fastfudami jest masa opcji - polecam wypośrodkowanie, bo każda skrajność prowadzi do tragedii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
Raczkowanie
|
Cóż...dużo białka + omega 3 + duża zawartość drogocennych dla organizmu witamin i minerałów w przeciwieństwie do normalne mięsa, które w większości przyczynia się do wielu chorób głównie jelita grubego oraz kłopotów z układem krazenia
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez Hellfire Czas edycji: 2015-08-17 o 20:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o sól kuchenną to głównym składnikiem, który jest szkodliwy to sód - oczywiście w nadmiarze. Prawda jest taka, że dzienne zapotrzebowanie (ok. 5g/dzień) człowieka w sód pokrywają produkty, które spożywamy codziennie (sód jest w chlebie, maśle, mięsie, makaronach....) i nie potrzebujemy dodatkowo tej ilość zwiększać soląc potrawy. Soląc potrawy tak naprawdę zwiększamy poziom sodu w organizmie. Niby z czego powstaje cellulit (między innymi ofc) ? Co do wody to dzienne zapotrzebowanie człowieka wynosi od 2-3 l dziennie. Edytowane przez Hellfire Czas edycji: 2015-08-17 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:26.