|
|
#1 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Biografie
szukałam takiego wątku, ale nie znalazłam, wiec pytam
![]() chciałabym zacząć czytać biografie. "zwykłe" ksiazki zaczynają mi sie nudzic, chciałabym od nich odetchnąć na jakiś czas. moze znacie jakieś ciekawe biografie kobiet niekoniecznie znanych, kobiet silnych, niezależnych. coś w stylu Oriany Fallaci. chce czytac o skandalistkach, ale nie w stylu "wczoraj z Tomkiem dzisiaj z Łukaszem!" tylko noo wiecie z góry dziekuje
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Biografie
Moja przyjaciółka poleciła mi ostatnio autobiografię Simone de Beauvoir "Pamiętnik stattecznej panienki". Podobno bardzo ciekawa ksiązka i jednoczesnie zyciorys długoletniej partnerki życiowej Sartre'a. Ja mam zamiar kupić ją sobie przy najbliższej okazji
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Rewelacyjna autobiografia jest Joanny Chmielewskiej
Ostatnio ukazał się 6 tom I...bardzo dobra Romana Polańskiego. No wiem, ze to nie kobieta
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Polecam Ci książkę o Kiki z Montparnasse...
Mnie się bardzo spodobała. Ciekawe ujęcie dawnego Paryża i zycia artystki, modelki...
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
A ja polecam książkę pt. "TWARZE" - jest to zbiór wywiadów i krótszych (kilkunastostronowych) biografii kobiet, o których pisano na łamach Wysokich Obcasów. Bardzo ciekawe, myślę, że spodobałoby Ci się. Możesz tam przeczytać o np. o Orianie Fallaci, Sarah Kane, Frida Kahlo, Sylvia Plath. Jest to co prawda zalążek ich życiorysu, ale jeśli Cię jakiś szczególnie zainteresuje (a na pewno tak będzie
), to możesz śmiało zabrać się za czytanie opasłej biografii ![]() PS: a może ktoś zna jakąś książkę, która dotyczyłaby Sarah Kane ?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
a moze "marilyn" normana mailera?
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;1910599]Rewelacyjna autobiografia jest Joanny Chmielewskiej
[/quote]o tak chyba pozyczę
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Marylin Monroe, Frida Kahlo, Madonna... niestety gotowych tytułów ci nie podam ale są to kobiety, których biografie są b. ciekawe
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
ja właśnie czytam biografię MAdonny i bardzo polecam
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie bardzo podobaly sie autobiografie Lucy Maud Montgomery, Agathy Christie oraz Joanny Chmielewskiej
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
hmmm ja czytałam ciekawą biografie Maty Hari tylko kurcze nie mogę przypomnieć sobie nazwiska tego co to napisał - ale naprawde poruszająca historia, czasem fajnie poszukać histori mniej znanych kobiet można naprawde fajne rzeczy odkryć i poznać "jak to kiedyś było".
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
ghana, można zapytać
Kosztuje ok 30 zł ![]() A tu taki bonus ode mnie w postaci linka do książki http://www.znak.com.pl/book.php?id=1281Gorąco polecam
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli biografie kobiet silnych, niezależnych, ale niekoniecznie żyjących współcześnie to polecam:
S. Grzybowski " Elżbieta Wielka" Serczyk " Katarzyna II" R. Pernoud " Królowa Blanka" M. Bogucka " Bona Sforza" Biografie Marii Stuart i Joanny D'Arc też są ciekawe, ale nie pamiętam teraz autorów, więc nie podam.
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
kiedys czytałam biografię Hanki Bielickiej "Uśmiech w kapeluszu"...dużo śmiesznych anegdotek, jak to w stylu pani Hanki
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
"Perła" Ellis Amburn - świetna biografia Janis Joplin. Miała bardzo rockandrollowe życie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
"Pearl" biografia Janis Joplin.
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale ogólnie fajnie się czytało - może przez to że takie ciekawe życie miała Janis ... szkoda ze skończyła jak skończyła a miała taki potencjał ....
|
|
|
#19 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja czytałam ostatnio "Sześć żon Henryka VIII" ( nie wiem czy to kwalifilkuje się do biografi w czystej postaci
). Bardzo ciekawe, grubaśne tomisko!Słyszałam też o książce-tylko nie pamiętam czy to biografia- o Casanovie! Zna ktoś tytuł/autora. Z chęcią bym poczytała coś takiego...
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mogę polecić biografię, która mnie ujęła o niezwykłej kobiecie, której zycie zafundowało tragiczny los.
To "Maria Stuart" autor Stefan Zwieg. |
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i są jeszcze pamiętniki Casanovy. Pozdrawiam
|
|
|
#22 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O właśnie o coś takiego mi chodziło...Spróbuję znaleźć w mojej bibliotece
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiscie przymierzam sie do biografii Bjork
39,90 w EMPiKu.
|
|
#24 |
|
Rozeznanie
|
Dla osób kupujących kosmetyki z wyższej półki Hannah Paul-Loup Sulitzera. To zbeletryzowana biografia Heleny Rubinstein.
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Prócz wymienionych juz tytułów ( z wielkim sentymentem wspominam ksiażkę "Maria Stuart" S. Zwiega) poleciłabym z serii
" Niezwykli , nieprzecietni , niezapomniani" 1. Teodora -P. Cesaretti ; historia kobiety potężnej, cesarzowej , wywodzacej się z mrocznych środowisk Hipodromu , aktorki i tancerki. Jak doszla do swej pozycji , co zdziałała jako cesarzowa. Świetna lektura.! 2. Joanna d`Arc -G.Bordonove ; sylwetka młodej dziwczyny , ktora za swoja misje uznała uwolnienie kraju od Anglikow; co nią powodowało, dzięki czemu odniosla sukces i dlaczego spłonęła na stosie. Polecam ! 3. Nefertiti -P. Vanderberg ; żona faraona - heretyka; jaką naprawdę miała włądze , kim była i co sie z nią stalo ; to świetny portret legendrnej władczyni . Z innych biografii polecam : Królowa Krystyna -S.Stolpe Joanna Szalona - J.Brouwer ( moze to nie silna kobieta, ale postać tragiczna, niezwykla, warto poczytac o niej) |
|
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
Anne Edwards "Nie przeminęło z wiatrem" o Margaret Mitchell
"Pamiętniki Casanovy" tegoż autora, jest też wątek polski ![]() pamiętniki Grzesiuka - b.ciekawe! L.M.Montgomery i biografia, i pamiętniki biografia Madonny,Elizabeth Taylor,Marilyn Monroe, czy "Aviatora" też ciekawebiografia sióstr Bronte |
|
|
|
|
#27 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak Ci się spodoba styl Gervaso to polecam książkę "Borgiowie". Cytat:
Nie wiem dlaczego żadnej z tych nie przeczytałam. Muszę nadrobić ( zwłaszcza tę o Nefertiti, zawsze miałam do niej słabość )Pozdrawiam
|
|
|
#28 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A " Borgiowie " Gervaso to świetna ksiązka . |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A żeby było na temat, fajna jest też biografia Lukrecji Borgii autorstwa Marii Bellonci, tyle że to gruba kniga, ponad 700 stron. Pozdrawiam
|
|
|
#30 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:08.

z góry dziekuje 

Ale ogólnie fajnie się czytało - może przez to że takie ciekawe życie miała Janis ... szkoda ze skończyła jak skończyła a miała taki potencjał ....