Panny Młode 2017 cz. 5 - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-18, 16:06   #2071
zambeza
polaczek cebulaczek

Dot.: Panny Młode 2017 cz. 5

Cytat:
Napisane przez malgosiaw123 Pokaż wiadomość
zambeza
kogo masz na avatarze?
Aaron Paul
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:14   #2072
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butcher_girl Pokaż wiadomość
Tż właśnie mi oznajmił,że podjął decyzję i wyjeżdża.
Powiedziałam mu,że ja tego nie chcę,że się nie zgadzam żeby to tak wyglądało,to powiedział,że to niewazne bo on juz podjal decyzje.

Siedze i rycze.
Kochana
wiesz miałabym ochotę skopać temu Twojemu d.upę..
nie wiem co mam Ci powiedziec,bo to strasznie trudna sytuacja i malo co Ci pomoże. Ale Nasze zdanie znasz. To niepowazne. Wiem,że to miłość Twojego zycia,ale to wszystko takie dziwne... Tak jakby z jego strony nic nie było..
malgosiaw123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:16   #2073
aankaa092
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiss of night Pokaż wiadomość
Całą, z przerwami na płacz z bezradności. Ale dałam radę.

A imiona chociaż krótkie?
Anna Karolina. Karolina dość długa.

Cytat:
Napisane przez renia92 Pokaż wiadomość
A co to za piosenka?

U mnie na sali jest możliwość ustawieni przy słodkim stole różnych alkoholi, a goście mogą korzystać, kelnerzy robią drinki. Zastanawiam się czy warto bo barmana na pewno nie będziemy mieli.
Właśnie u mnie podobnie, ale kelnerzy nie robią drinków. Chciałam by każdy sam sobie robił drinki
Barmana olałam, 800zł za wlewanie do szklanek napojów? wolę wydać to na ładne, lepszej jakości obrączki.

Cytat:
Powiedziałam mu,że ja tego nie chcę,że się nie zgadzam żeby to tak wyglądało,to powiedział,że to niewazne bo on juz podjal decyzje.

Siedze i rycze.
Butcher_girl ja też płakałam jak mój były wyjeżdżał do Austrii, ale przeżyliśmy razem jeszcze 2lata (rozpadło się, bo był bardzo podatny na wpływy i jak wyrwał się spod moich skrzydeł, to siedział z siostrą, która mnie nie lubiła i trochę jadu w niego wstrzyknęła). Znam ludzi, którzy żyją ze sobą od 8lat w związku na odległość. Jedna z nich mówi, że jest ciężko, ale daje radę i jest szczęśliwa codziennie dzwoniąc do niego na Skype (on jest w Anglii).

Z innej strony zastanawiam się czy ma sens bycie z osobą, która nie patrzy się na twoje dobro, tylko na swoje "widzimisię". Może to jednak nie jest facet dla ciebie.
Niestety, ale decyzję podejmujesz tylko ty.

Edytowane przez aankaa092
Czas edycji: 2015-08-18 o 16:18
aankaa092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:19   #2074
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zambeza Pokaż wiadomość
Aaron Paul
A to nie znam Przypominał mi aktora, który grał policjanta w "Chicago fire" i tak chciałam się upewnic
Stary 2015-08-18, 16:21   #2075
mrs_lavender
Zakochana ♡

Cytat:
Ale skąd wiesz,że to jest zazdrość?

Mnie nie spotkało,ale ja nie opowiadałam w sumie nikomu, że się zaręczyłam, tylko najbliższym no i rozeszło się pocztą pantoflowa.

Nie wiem jak inaczej to nazwać. Ale jak się poznałyśmy, to zaczęłyśmy rozmawiać itp i pyta się mnie ile jestem w związku to mówię ile a ona na to,że jest dłużej i w ogóle zawsze powtarza ,że jest starsza (jak wspominałam o rok ) Jak mówiłam o tym,że przeprowadzam się z moim TŻ to zaczęła mnie pouczać i informować,żebym uważała,że jestem bardzo młoda i w ogóle za każdym razem mi to powtarza a tak jak mówię, starsza o rok. No i później ta gadka,że facet chce jej się zaręczyć,że kasa zniknęła z ich konta-pewnie na pierścionek no i nic cisza. Nie jest to moja przyjaciółka oczywiście,ale rozmawiamy o wszystkim ale jeśli mówię o tym,że w związku mi się układa,że idziemy na przód to już tak dziwnie reaguje.
Stary 2015-08-18, 16:23   #2076
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aankaa092 Pokaż wiadomość
Anna Karolina. Karolina dość długa.

Właśnie u mnie podobnie, ale kelnerzy nie robią drinków. Chciałam by każdy sam sobie robił drinki
Barmana olałam, 800zł za wlewanie do szklanek napojów? wolę wydać to na ładne, lepszej jakości obrączki.

Butcher_girl ja też płakałam jak mój były wyjeżdżał do Austrii, ale przeżyliśmy razem jeszcze 2lata (rozpadło się, bo był bardzo podatny na wpływy i jak wyrwał się spod moich skrzydeł, to siedział z siostrą, która mnie nie lubiła i trochę jadu w niego wstrzyknęła). Znam ludzi, którzy żyją ze sobą od 8lat w związku na odległość. Jedna z nich mówi, że jest ciężko, ale daje radę i jest szczęśliwa codziennie dzwoniąc do niego na Skype (on jest w Anglii).

Z innej strony zastanawiam się czy ma sens bycie z osobą, która nie patrzy się na twoje dobro, tylko na swoje "widzimisię". Może to jednak nie jest facet dla ciebie.
Niestety, ale decyzję podejmujesz tylko ty.
Czemu uzywasz dwóch imion?

Piona i piona! Chyba jesteśmy jak bratnie dusze bo zgadzam się z Tobą we wszystkim
Zarówno co do barmana jak i rady dla butcher
Związki na odległość mają sens jeśli wyjazd jest przegadany, pogodzony i przymusowy. Tutaj nie widzę zadnej z tych opcji. Bardzo mądrze to napisałaś. Ja wiem,że miłość jest ślepa,bo sama nie raz wybaczałam TŻ akcje, o których zawsze mówiłam że nie wybaczę (I nie chodzi tu o jakieś zdrady czy wyzwiska.) Ale to było kupę lat temu jak TŻ był niedojrzałym gówniarzem. No,ale wiadomo związek to sztuka przebaczania i kompromisów. Ale są jakies granice..
Stary 2015-08-18, 16:29   #2077
201604261006
Konto usunięte

Cytat:

Siedze i rycze.
Przepraszam, ale co za palant! Skoro Cię kocha, skoro się oświadczył i chciał ślubu to czemu nagle olewa ZUPELNIE Twoje zdanie? tego nie mogę zrozumieć, jak można z kimś planować przyszłość, wiedząc że ten ktoś nie chce być w związku na odległość, nawet nie zapytać o zdanie tylko "wyjezdzam". Nie wiem co Ci powiedzieć, nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu ale skoro nie liczylby się z moim zdaniem, w bądź co bądź, ważnej kwestii to...
201604261006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 16:31   #2078
butcher_girl
Zadomowienie

Rozsądek mowi mi ze juz dawno powinnam mu wystawic torby za drzwi. Serce krzyczy i pęka. Tak okropnie mi zle. Nigdy sie tak nie czulam. Takiego bolu.
Czuje sie nic nie warta. Czuje sie nikim dla niego. Skoro przeliczyl nasza milosc na pieniadze. Bo w koncu wybral pieniadze,a nie prawdziwa milosc( bo tak o nas mowil).

19.07.2013 <3
08.07.2017 PM!
butcher_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:33   #2079
renia92
Zakorzenienie

Cytat:
Siedze i rycze.
Współczuje, przykro mi

Bardzo źle się zachował
Stary 2015-08-18, 16:34   #2080
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Rozsądek mowi mi ze juz dawno powinnam mu wystawic torby za drzwi. Serce krzyczy i pęka. Tak okropnie mi zle. Nigdy sie tak nie czulam. Takiego bolu.
Czuje sie nic nie warta. Czuje sie nikim dla niego. Skoro przeliczyl nasza milosc na pieniadze. Bo w koncu wybral pieniadze,a nie prawdziwa milosc( bo tak o nas mowil).
Niestety dokładnie tak to wygląda..
Nie rozumiem po co się oswiadczał? Nic go nie tłumaczy,ale już lepiej by to wygladało gdybyscie nie byli zaręczeni. Wybacz, powtarzam to kolejny raz-on jest strasznie niedojrzały. Moja siostra była z takim facetem-34 lata, a wieczny Piotruś Pan.
Zapytałaś go, co w takim razie z Tobą i Waszym związkiem?
Stary 2015-08-18, 16:35   #2081
renia92
Zakorzenienie

Cytat:

A jak on teraz widzi Waszą przyszłość? Dopiero niedawno się zaręczyliście...
Stary 2015-08-18, 16:36   #2082
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Oczywiście ze jesteś wartosciowa!
A on ma problemy sam ze sobą.
Stary 2015-08-18, 16:37   #2083
malgosiaw123
Zakorzenienie

No właśnie to on na Ciebie nie zasłużył!
I domyślam się,ze za dzień, dwa przyjdziesz i napiszesz,że przegadaliście, pogodziliście się,ale dla mnie to i tak bedzie trochę chora sytuacja..
Stary 2015-08-18, 16:38   #2084
Lisaveta
♥♥♥♥♥♥♥♥

Cytat:
Powiem Ci jest mi bardzo ciężko, mój wyjechał 29 maja do Anglii, ja sama zostałam z córką w Polsce. Są dni że mam ochotę jechać do niego, pierwsze tygodnie to była masakra, płakałam, śmiałam się i tak w kółko. Dałam radę. Ty też dasz radę jeżeli się kochacie szerze. Ja mam pewność u mojego, że mnie nie zdradzi czy żaden skok w bok, bo pracuję na farmie, do miasta ma 15 km, więc chodzić mu się nie chce, a płacić za dojazd tym bardziej. Gadam kilka godzin dziennie na skype. Dzwonimy na telefon, rachunki po 200 zł w miesiąc w miesiąc. Mój TŻ nauczył się dzieki temu wyjazdowi saodzielności, umie pranie zrobić, zakupy tak aby zrobić obiad i parę innych rzeczy, w domu wszystko miał pod nos, bo jest jedynakiem. Więc wyjazdy mają swoje plusy.

❤ 25.12.2013 Zaręczyny - Powiedziałam TAK ❤
❤ 29.04.2017 Będziemy sobie ślubować ❤
Lisaveta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:39   #2085
butcher_girl
Zadomowienie

Wiedzial od poczatku jakie mam podejscie do zwiazkow na odleglosc. Nie akceptuje zycia razem a jednak osobno. Wszystko sie zmienia. Gdybym chciala faceta na odleglosc to bym miala na odleglosc. Powiedzialam mu,ze jesli wybierze wyjazd,pieniadze nie liczac sie z moim zdaniem itd to ja tego dalej tak nie widze,bo nie po to mi sie oswiadczal i nie po to planujemy slub zeby wyjechal... To on : no to najwyzej sie rozstaniemy. I on jest zly,ze ja tak stawiam sprawe. On nie widzi zadnego problemu. Proste,pojedzie,zarobi,be dzie mial spokoj,zero obowiazkow. Mnie zostawi sama ze wszystkim na glowie i pasi.
Nie chce tego i nie chce zeby byl daleko. Nie wiem co sie z nim dzieje ale te pieniadze wszystko mu przeslonily...

19.07.2013 <3
08.07.2017 PM!
Stary 2015-08-18, 16:39   #2086
Lisaveta
♥♥♥♥♥♥♥♥

Miesiąc przed powiedział, że wyjeżdża do pracy, bo wujek go ściągnął.

Stary 2015-08-18, 16:41   #2087
aankaa092
Zakorzenienie

Cytat:
Czemu uzywasz dwóch imion?

Piona i piona! Chyba jesteśmy jak bratnie dusze bo zgadzam się z Tobą we wszystkim
Zarówno co do barmana jak i rady dla butcher
Związki na odległość mają sens jeśli wyjazd jest przegadany, pogodzony i przymusowy. Tutaj nie widzę zadnej z tych opcji. Bardzo mądrze to napisałaś. Ja wiem,że miłość jest ślepa,bo sama nie raz wybaczałam TŻ akcje, o których zawsze mówiłam że nie wybaczę (I nie chodzi tu o jakieś zdrady czy wyzwiska.) Ale to było kupę lat temu jak TŻ był niedojrzałym gówniarzem. No,ale wiadomo związek to sztuka przebaczania i kompromisów. Ale są jakies granice..
Używam jednego, ale oficjalnie muszę dwóch i niestety czasami już ludzie po moim drugim imieniu nie radzą sobie z nazwiskiem i zawsze się mylą.Najczęściej dodają "S" w środku i wychodzi inne nazwisko. A jeszcze TŻ ma nazwisko krótkie, a i tak ciągle się ludzie mylą je pisząc,więc wolę 1 niż 2 skomplikowane
Moje nazwisko jest dziwne, ludzie zawsze dodają to "s".Miałam nawet sytuację, gdzie zapisując się na studia babki oskarżyły mnie o napisanie źle nazwiska w formularzu. Ale się wkurzyłam....

Zauważyłam, że się zgadzamy w większości przypadków.

Edit.
Jeśli tak postawiłaś sprawę, to on musi to teraz przemyśleć.
Wielu facetom pieniądze do głowy uderzają. Uważają, że tak będzie lepiej, bo on "zarobi na rodzinę". Ale większość tak jest stłamszona kasą, że chce kupować więcej, a nie odkładać i wysyłać swoim dziewczynom/żonom.
Mam nadzieję, że u ciebie tak nie będzie i pójdzie po rozum do głowy.
On zna twoje stanowisko... niech teraz on na spokojnie się określi.

Edytowane przez aankaa092
Czas edycji: 2015-08-18 o 16:45
Stary 2015-08-18, 16:42   #2088
Lisaveta
♥♥♥♥♥♥♥♥

butcher_girl mój zjeżdża co 3-4 miesiące i w tym momencie będziemy załatwiać sprawy. Wiem, że nie każdy związek na odległość wytrzymuje to, ale my razem podjęliśmy decyzję, że ma sie pakować i jechać.

Stary 2015-08-18, 16:43   #2089
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
To on : no to najwyzej sie rozstaniemy. I on jest zly,ze ja tak stawiam sprawe. On nie widzi zadnego problemu.
Samo to zdanie, dla mnie zakonczyloby jakakolwiek znajomość z facetem. Nawet jakbym nie wiadomo jak kochała, skoro się ze mną nie liczy to co?

Cytat:
Napisane przez Lisaveta Pokaż wiadomość
Powiem Ci jest mi bardzo ciężko, mój wyjechał 29 maja do Anglii, ja sama zostałam z córką w Polsce.
Postawił Cię przed faktem? Wiedział ze nie chcesz związku na odległość? Nie ma co porównywać jeśli Wy mieliście obgadane wszystko.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 16:43   #2090
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci jest mi bardzo ciężko, mój wyjechał 29 maja do Anglii, ja sama zostałam z córką w Polsce. Są dni że mam ochotę jechać do niego, pierwsze tygodnie to była masakra, płakałam, śmiałam się i tak w kółko. Dałam radę. Ty też dasz radę jeżeli się kochacie szerze. Ja mam pewność u mojego, że mnie nie zdradzi czy żaden skok w bok, bo pracuję na farmie, do miasta ma 15 km, więc chodzić mu się nie chce, a płacić za dojazd tym bardziej. Gadam kilka godzin dziennie na skype. Dzwonimy na telefon, rachunki po 200 zł w miesiąc w miesiąc. Mój TŻ nauczył się dzieki temu wyjazdowi saodzielności, umie pranie zrobić, zakupy tak aby zrobić obiad i parę innych rzeczy, w domu wszystko miał pod nos, bo jest jedynakiem. Więc wyjazdy mają swoje plusy.
Ja to Ci współczuję.. Ja wariowałam jak przez tydzień byłam w Łdz,a co dopiero tyle czasu nie widzieć TŻ...
A co do zaufania to tez ufam mojemu,ale nie ufam innym dziewczynom
Nie no zartuje teraz
Stary 2015-08-18, 16:43   #2091
renia92
Zakorzenienie

Cytat:
Wiedzial od poczatku jakie mam podejscie do zwiazkow na odleglosc. Nie akceptuje zycia razem a jednak osobno. Wszystko sie zmienia. Gdybym chciala faceta na odleglosc to bym miala na odleglosc. Powiedzialam mu,ze jesli wybierze wyjazd,pieniadze nie liczac sie z moim zdaniem itd to ja tego dalej tak nie widze,bo nie po to mi sie oswiadczal i nie po to planujemy slub zeby wyjechal... To on : no to najwyzej sie rozstaniemy. I on jest zly,ze ja tak stawiam sprawe. On nie widzi zadnego problemu. Proste,pojedzie,zarobi,be dzie mial spokoj,zero obowiazkow. Mnie zostawi sama ze wszystkim na glowie i pasi.
Nie chce tego i nie chce zeby byl daleko. Nie wiem co sie z nim dzieje ale te pieniadze wszystko mu przeslonily...

Strasznie niedojrzale i nieodpowiedzialnie się zachowuje. Jeszcze takie teksty... Pieniądze mu szczęścia nie dadzą. Wróci i będzie musiał szukać tutaj pracy, a na ile mu wystarczą te oszczędności...
Jesteś wartościową osobą i nie daj sobie wmówić, że coś jest źle, albo tak o sobie myśleć. Wina tutaj ewidentnie jest jego.
Stary 2015-08-18, 16:45   #2092
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
ale my razem podjęliśmy decyzję, że ma sie pakować i jechać.
I o to chodzi! Nie wiem po co porównujesz wspólna decyzję, z postawieniem drugiej osoby przed faktem.
Stary 2015-08-18, 16:45   #2093
renia92
Zakorzenienie

Cytat:
butcher_girl mój zjeżdża co 3-4 miesiące i w tym momencie będziemy załatwiać sprawy. Wiem, że nie każdy związek na odległość wytrzymuje to, ale my razem podjęliśmy decyzję, że ma sie pakować i jechać.
Wasza sytuacja też jest chyba trochę inna. Obgadaliście to razem, macie córkę, pieniądze pewnie były potrzebne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 16:45   #2094
zambeza
polaczek cebulaczek

Cytat:
kochana nie przejmuj sie jaka nic nie warta?! musisz znac swoja wartosc, jestes fajna, mloda, piekna kobieta

a za tekst twojego tz "najwyzej sie rozstaniemy" juz dawno na twoim miejscu bym go odeslala w niepamiec. sorki ze to powiem, ale niezly z niego palant...
zambeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 16:46   #2095
aankaa092
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez renia92 Pokaż wiadomość
Strasznie niedojrzale i nieodpowiedzialnie się zachowuje. Jeszcze takie teksty... Pieniądze mu szczęścia nie dadzą. Wróci i będzie musiał szukać tutaj pracy, a na ile mu wystarczą te oszczędności...
Jesteś wartościową osobą i nie daj sobie wmówić, że coś jest źle, albo tak o sobie myśleć. Wina tutaj ewidentnie jest jego.
Podpisuję się pod tym obiema rękami.
Stary 2015-08-18, 16:46   #2096
Lisaveta
♥♥♥♥♥♥♥♥

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość
Samo to zdanie, dla mnie zakonczyloby jakakolwiek znajomość z facetem. Nawet jakbym nie wiadomo jak kochała, skoro się ze mną nie liczy to co?

Postawił Cię przed faktem? Wiedział ze nie chcesz związku na odległość? Nie ma co porównywać jeśli Wy mieliście obgadane wszystko.
Miesiąc przed dostał telefon że 29 maja ma być w Anglii. zapytał mnie czy się zgadzam i w ogóle, była wspólna rozmowa. Powiedziałam mu, że ma jechać, jeżeli ma nam to pomóc. Wcześniej jak wyjeżdżał na jakieś krótkie wyjazdy to byłam wściekła, ale on ten wyjazd akurat nie. I nie żałuje jak na razie tej decyzji, że wyjechał.

13 września przyjedzie i spędzimy 3 tygodnie razem i znów wyjedzie.

Stary 2015-08-18, 16:46   #2097
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
U Was jest dziecko, a wiadomo,że uzbierac na wesele i utrzymać dziecko jest ciężej..
Tutaj nie bardzo rozumiem faceta butcher, tym bardziej ze nie zarabiał źle z tego co mówi.
Stary 2015-08-18, 16:47   #2098
butcher_girl
Zadomowienie

Czuje sie taka samotna. Wspieram go, pocieszam dbam. Myslalam ze teraz bedzie cudownie, przygotowania do slubu,te emocje,te wszystkie sprawy do zalatwienia. Sama radosc z tego. A ja ciagle chodze i placze. Ciagle jakies problemy z ktorymi musze sie zmierzyc. Mnie nikt nie zapyta jak sie z tym czuje...

19.07.2013 <3
08.07.2017 PM!
Stary 2015-08-18, 16:47   #2099
201604261006
Konto usunięte

Cytat:
Miesiąc przed dostał telefon że 29 maja ma być w Anglii. zapytał mnie czy się zgadzam i w ogóle, była wspólna rozmowa. Powiedziałam mu, że ma jechać, jeżeli ma nam to pomóc. Wcześniej jak wyjeżdżał na jakieś krótkie wyjazdy to byłam wściekła, ale on ten wyjazd akurat nie. I nie żałuje jak na razie tej decyzji, że wyjechał.

13 września przyjedzie i spędzimy 3 tygodnie razem i znów wyjedzie.
Wasza sytuacja jest zupełnie inna. U butcher_girl Tz postanowił sam, SAM . Zupełnie olal jej zdanie.
Stary 2015-08-18, 16:51   #2100
malgosiaw123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza93 Pokaż wiadomość

Dla mnie to samo. Jeszcze by dostał w pysk na odchodne.

---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ----------

Cytat:
Czuje sie taka samotna. Wspieram go, pocieszam dbam. Myslalam ze teraz bedzie cudownie, przygotowania do slubu,te emocje,te wszystkie sprawy do zalatwienia. Sama radosc z tego. A ja ciagle chodze i placze. Ciagle jakies problemy z ktorymi musze sie zmierzyc. Mnie nikt nie zapyta jak sie z tym czuje...
Ja własnie pamiętam jak chwaliłam Twoje wygotowywanie dla TŻ. Za bardzo o niego dbałaś. Przyzwyczaiłaś go do dobrego. A on wiedział,że zawsze przyjdzie, przeprosi a ty go przyjmiesz z powrotem. I tak na okrągło. Serio trzeba mieć twardy tyłek żeby to znosić. A może naprawdę jest Ci pisany ktoś inny? Ja wiem,że jak człowiek się zakocha to nie liczy się z rozsądkiem,ale czasem trzeba. Chcesz całe zycie sie stresowac i denerwować?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości