|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XXI - OCENA JADŁOSPISÓW
Cytat:
już chodzę na to od 2 tygodni, wcześnie chodziłam jesienią ze dwa miesiące zanim przerzuciłam się na treningi siłowe własne. zajęcia są super dopóki się nie znudzą hehehe
|
|
|
|
#272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2015-08-19 o 13:25 |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
I kasza jaglana + serek wiejski + cynamon + łyżka miodu
II mała bułka żytnia z żółtym serem, pomidorem, rzodkiewką, kawa z mlekiem III jabłko, jogurt naturalny IV kawałek chudej duszonej wołowiny, ryż z grillowaną papryką i cukinią; kostka czekolady schogetten trening siłowy V jeszcze nie wiem może jakiś omlecik
|
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
Redukcja1400-1500 kcal (23 lata, 159cm wzrostu i 1,5 kg do zgubienia. Nie mogę jeść białka mleka krowiego oraz jajek ponieważ karmię piersią, a synek ma skaze białkową. Jestem 7 miesięcy po porodzie. Proszę nie komentować tego, ze karmie i chce schudnąć, a odnieść sie jedynie do menu
![]() 1. Grahamka (100gr) z szynką drobiową i ogórkiem + kawa 3in1 + maliny (100gr) 2. Duża miseczka lecza ( kiełbasa śląska, papryka, pomidor, cebula, cukinia, prźecier ). 3. Wafle paprykowe firmy sonko (60gr). 4. Grahamka (70gr) z szynką drobiowa i ogórkiem Przekąska : 4 chrupki kukurydziane pałeczki Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2015-08-20 o 09:12 |
|
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze R
I - 2 tosty z razowca żytniego, 1/4 avocado, 2 plastry polędwicy wieprzowej, 2 jajka w koszulce II - sałatka: pół pieczonej piersi kurczaka, miks sałat, pestki, oliwki, suszona żurawina, pomidory koktajlowe, trochę sera pleśniowego, 1/4 avocado, sos balsamiczny III - jogurt grecki 0% z borówkami (ok.100g) IV - serek twarożkowy z oliwkami i rzodkiewką V - pieczona piers kurczaka w szynce parmeńskiej, mizeria na jogurcie, ryż z papryką i pieczarkami VI - koktajl z banana, jogurtu greckiego i łyżeczki kakao
Edytowane przez agaczini Czas edycji: 2015-08-20 o 13:30 |
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ----------
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
U
I domowa bułka żytnia z serem żółtym, pomidorem, rzodkiewką, jogurt truskawkowy II jaglanka kakaowa (płatki jaglane pełnoziarniste, pół szklanki mleka, kakao, łyżeczka miodu) jabłko III kurczak w przyprawie arabskiej, kuskus, grillowana papryka 2 czekoladki merci ![]() IV omlet z nektarynami |
|
|
|
|
#278 |
|
Zadomowienie
|
co ta cava napisała, nic nie widać
(
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, coś przekombinowałam. :/ Dobra, to jeszcze raz mniej więcej to samo: Daria715[QUOTE]Redukcja1400-1500 kcal (23 lata, 159cm wzrostu i 1,5 kg do zgubienia. Nie mogę jeść białka mleka krowiego oraz jajek ponieważ karmię piersią, a synek ma skaze białkową. Jestem 7 miesięcy po porodzie. Proszę nie komentować tego, ze karmie i chce schudnąć, a odnieść sie jedynie do menu ![]() 1. Grahamka (100gr) z szynką drobiową i ogórkiem + kawa 3in1 + maliny (100gr) 2. Duża miseczka lecza ( kiełbasa śląska, papryka, pomidor, cebula, cukinia, prźecier ). 3. Wafle paprykowe firmy sonko (60gr). 4. Grahamka (70gr) z szynką drobiowa i ogórkiem Przekąska : 4 chrupki kukurydziane pałeczki [/QUOTE] To ze chcesz schudnać karmiąc jeszcze, to nic złego. Ale robisz to w bardzo destrukcyjny sposób. szacunkowo, Twoje zapotrzebowanie to około 2300-2400 kalorii. Młoda kobieta koło 160 cm, karmiąca, nie mająca ciężkiej pracy i nie ćwicząca. jesli dodatkowo pracujesz i/lub ćwiczysz lub masz jakąś inna aktywność ruchową (długie spacery, coś?) to robi się jeszcze większy dramat. Te 1500-1400 kalorii to jest w tej sytuacji drastyczna głodówka a nie redukcja. Koło 900-1000 kalorii niedoboru to już degradacja ciała, zniszczony metabolizm, niedożywienie zwykłe. Dodatkowo w przypadku karmiącej - szkody są jeszcze większe- organizm odda dziecku w pierwszej kolejności bo ono jest traktowane jako priorytet. Jeśli chodzi o jakość diety, ciężko oceniać po 1 jadłospisie ale też nie wygląda to dobrze. Głownie kupne wędliny, puste kalorie z pieczywa i wysokoprzetworzonych wafli, kawa sztuczna z chemicznym zabielaczem, brak zdrowych tłuszczy kluczowych dla rozwoju mózgu dziecka. Mało warzyw i owoców, brak pełnowartościowego mięsa i węglowodanów zapewniających nie tylko energię, ale i związki mineralne. ***** wczoraj/środa U->P 7.00 płatki owsiane 6 czubatych łyżek +łyżka wiórek kokosowych + łyżka słonecznika renklody 11.00 2 kromki chleba orkiszowego ze słonecznikiem, z awokado, oliwkami, kolendrą, pomidorem eklerka z czekoladą 16.00 pyzy z mięsem , skwarkami i cebulką ![]() ogórki konserwowe, surówka na bazie kapusty Trening wytrzymałościowo-siłowy 1 godzina (te pyzy chyba tak weszły arbuz, migdały, czekolada 70% 20.00 serek wiejski (błe!) z zieleniną, rzodkiewki koło 2100-2200 kalorii
|
|
#280 |
|
Konto usunięte
|
U
I 5 łyżek płatków orkiszowych na szklance mleka 3,2% z kakao i makiem + kawa z mlekiem II Pół opakowania twarożku rozrobionego z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem, ciabatta z twarożkiem, szynką, smażonymi pieczarkami i pomidorem III Zupa krem pomidorowa z pieczonych pomidorów z jogurtem naturalnym i ryżem IV Banan V Zaaktualizuje
|
|
|
|
|
#281 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#282 |
|
Wtajemniczenie
|
Może dziś pokarze co zjem/zjadlam
![]() P: I. Croissant maślany z mozzarellą, pomidorem, bazylią, oliwą; kawa z mlekiem Koktajl (mleko, banan, masło orzechowe) II. Serek homogenizowany waniliowy z bananem, mrozonymi malinami i borowkami; caffe latte III. 2 domowe hamburgery (bułki razowe, salata, kotlety z polędwicy wieprzowej, pomidory, cebulą, sos chilli) i 2 sadzone jajka IV. 2 kromki chleba żytniego z masłem, jajkiem, ajvarem, pomidorem, ogorkiem; lody Magnum Vanilia & Choco V. Naleśniki pełnoziarniste: (1) z twarożkiem, jagodami i miodem, (2) z masłem orzechowym i warzywami na patelnię z keczupem; sok pomarańczowy Czekolada Milka Oreo (mam straszną ochotę!) Może być ? ☺ |
|
|
|
|
#283 |
|
Wtajemniczenie
|
R
1. jajecznica z trzech jaj z polędwicą drobiową, kromka chleba razowego żytniego, anatol z mlekiem 3.2% 2. makaron penne ze szpinakiem, kurczakiem i sosem serowym 3. składana kanapka z ciemnego chleba (nie wiem jakiego, nie ja robiłam) z kurczakiem, mango, sałatą, pomidorem, papryką i ogórkiem trening: Insanity Max:30 4. koktajl: czekoladowa odżywka białkowa, mleko 2%, mrożone owoce i łyżeczka masła orzechowego mogą wpaść jeszcze ogórki, przywiozłam ogródkowe od dziadków
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj/czwartek U->P
7.30 naleśniki ( zmiksowane na ciasto: 2 jajka, banan, 3 łyżki mąki gryczanej, łyżka siemienia) + powidła śliwkowe, jogurt grecki, garść migdałów, owoce 11.00 porcja pieczonego drobiu, ogórki małosolne 16.00 zupa kurkowa (baza zupy: kurki, ziemniaki, ciecierzyca) - 2 porcje -owoce, trochę czekolady 70% 20.00 jajecznica z 3 jaj z boczkiem 2 kromki chleba razowego ze słonecznikiem, pomidory, szczypior Około 2100 kalorii
|
|
#285 |
|
Zadomowienie
|
dzisiejsze R
I - 2 kromki chleba żytniego z sałatą i wedliną, 2 jajka w koszulce II - pierś kurczaka, smażona, pół woreczka ryżu, sałata z oliwkami i pomidorami z sosem balsamicznym III - serek twarogowy Grani z oliwkami, pęczek rzodkiewki 2 gałki pysznych prawdziwych lodów IV - sałatka z kurczakiem, avocado, serem pleśniowym, porzeczkami i orzechami, 3 kawałki pełnoziarnistej bagietki V - a'la meksykańska zupa pomidorowa z fasolą, kukurydzą, papryką i kurczakiem
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
U
I Duża kromka chleba żytniego z hummusem, serem żółtym, pomidorem, serek wiejski 200g II trio z kaszy jaglanej (kasza jaglana + banan + kakao/nic/kilka malin i wiśni) III zapiekanka z czerwonej soczewicy, pieczarek, cebuli, papryki, cukinii z żółtym serem (myślę jeszcze czy dodać makaron żeby TŻ nie marudził )kawa z mlekiem, 2 czekoladki merci, zumba IV brak konkretnego pomysłu, chyba sałatka feta/lodowa/suszone pomidory/jajko/słonecznik |
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
przepraszam, to była pomyłka
Edytowane przez olusiadx Czas edycji: 2015-08-21 o 23:47 |
|
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cześć jestem tu nowa i byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś ocenił mój jadłospis. Obecnie jestem na P ( muszę przytyć 7-10 kg). Śniadanie: twarożek grani z połową banana, garścią borówek i malin, bułka maślana z masłem i dżemem, kawa z mlekiem 2 śniadanie: bułka maślana z masłem i dżemem, po pół banana i brzoskwinii, kawa z mlekiem Obiad: kasza gryczana ( ok 1/3 woreczka ), 2 niewielkie kotlety mielone ( bez panierki ), fasolka szparagowa Podwieczorek: jogurt naturalny z połową brzoskwinii i łyżką mieszanki studenckiej, bułka maślana z masłem i dżemem Kolacja: 3 kromki chleba razowego z miodem, polędwica, ser, sałata, rzodkiewka, ogórek, kromki posmarowane masłem biorac pod uwage to ze minal ponad rok a Ty nie jesz nawet polowy tego co bylo mysle ze opinia jest zbedna.. jadlo nadaje sie na kz
|
|
|
|
#289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edit: a wiec, już jestem pewna, że to Ty
Edytowane przez paula684 Czas edycji: 2015-08-21 o 23:15 |
|
|
|
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
dziękuję i przepraszam
Edytowane przez olusiadx Czas edycji: 2015-08-22 o 00:03 |
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przepraszaj, bierz się do roboty
U I Chleb żytni z hummusem, pomidorem, serek grani z łyżką miodu II leczo z papryki, cukinii, fasolki szparagowej z pokruszonym twarogiem III grillowany kurczak, kilka cząstek podsmażanych ziemniaczków, duużo surówek IV kawał tortu ![]() V to się okaże
|
|
|
|
|
#292 |
|
Rozeznanie
|
P
I.Kasza gryczana na mleku z jabłkiem, masłem orzechowym, cynamonem i marchewką. II.Kromka grahama z szynką krakowską, kromka grahama z schabem wędzonym z pomidorem rzodkiewkami i paseczkami papryki.+ koktajl(szklanka borówek i szklanka maślanki) Kawa z mlekiem+ krówka, 2 ciasteczka zbożowe malinowe kupiec(te małe takie) III.3 ziemniaczki, kotlet schabowy bez panierki smażony na teflonie+surówka z kapusty czerwonej, jabłka, cebulki na jog greckim, oraz jakaś łagodna obiadowa słoikowa. D.Pierniczek z powidłami w czekoladzie(takie serduszko) IV.Serek wiejski 150g+2 łyżki danio waniliowego, wkruszone 5 biszkoptów, pomarańcza, zbożowa z mlekiem. V(będzie)2kromki chleba z wędliną i pomidorem i rzodkiewką i pewnie wpadnie kubek kakao na rozgrzewke do filmu. ![]() jak to wygląda? |
|
|
|
|
#293 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
Jutrzejsze, aktualizowane:
I. kluseczki ryżowo-twarogowe z tartą cukinią, podane z sosem sezamowym z melasą II. pianka bananowa z brzoskwinią i masłem orzechowym; maliny oraz poziomki z ogrodu III. wędzona makrela z pomidorem oraz gruszką i natką pietruszki IV. twaróg z gruszką (z własnego ogrodu ponownie), rodzynkami i orzechami nerkowca + dużo cukierków-gum akacjowych Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2015-08-23 o 19:37 |
|
|
|
|
#295 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ocenicie? Jadłospis na redukcji:
I owsianka (5 łyżek płatków górskich, 200 ml mleka, pół mango i pół banana) II jogurt naturalny 180 g z łyżką otrębów i pół surowej papryki Przekąska: owoc np. Jabłko lub gruszka lub 2 marchewki III kurczak z warzywami i kaszą jaglaną IV łosoś wędzony i 2 pomidory lub 2 jajka na miękko To oczywiście przykładowe menu. Chleba świadomie unikam, bo naprawdę nie mam żadnych efektów gdy go jem nawet w niewielkich ilościach :/ Czasem pozwalam sobie na wasę. Generalnie staram się, żeby przy każdym posiłku było białko (czasem śniadania są typowo węglowodanowe). |
|
|
|
|
#296 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#297 |
|
Rozeznanie
|
Hmm być może. To co mogłabym dodać/zmienić żeby było lepiej?
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w 2 brakuje mi węgli. Nie jedz wasy tylko pełnoziarnista kromke z szynką, twarożkiem i warzywami, posyp otrebami Jogurt bym dała do 1 zamiast mleka - będzie więcej białka i bardziej sycace Do obiadu jakaś oliwa do warzyw Kolacja jest ok ale zjedz albo łososia albo jajka z warzywami (bardzo dobrze byloby na ciepło )
|
|
|
|
#299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Rozeznanie
|
Czasem na śniadanie piję koktajl: mleko, twaróg, owoc + 4 nerkowce. Sycące i pyszne
![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- A i tak kurczaka smażę na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowany mnie brzydzi. Chcę zacząć gotować na parze od przyszłego miesiąca. Boję się masła orzechowego - wstyd się przyznać, ale czasem nie mam umiaru i mogłabym je zjeść łyżeczką :/ |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.

może jakiś omlecik

(